-
Όπως ο προηγούμενος, βάλε τα απλά. Αν θέλεις να βάλεις πιο σφιχτό τότε να βάλεις σετ των 4, και πίσω δηλαδή. Αλλιώς με πιο σφιχτά μόνο εμπρός το αυτοκίνητο θα γίνει πιο υποστροφικό και ατσούμπαλο.
-
Ο χρήστης sp14 έγραψε:
Γεια σας, έσκασε ένα από τα μπροστινά αμορτισέρ στο αυτοκίνητό μου (Ford Focus MKII, 1.600cc του 2006) και θέλω να αλλάξω και τα 2 μπροστινά. Υπάρχει κάποιο προτεινόμενο μοντέλο για το συγκεκριμένο αμάξι; (Για νορμάλ χρήση, σε πόλη και κοντινά ταξιδάκια)τι εννοεις εσκασε ? τι εγινε δηλαδη ? για πες να μαθαινουμε και οι νεοι
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Οι αντιστρεπτικές είναι ελαστικά μέσα όπως τα ελατήρια και λειτουργούν το ίδιο. Δεν κάνουν απόσβεση. Αυτό που κάνεις με τις αντιστρεπτικές για να το κάνεις με τα ελατήρια θα θυσίαζες πολλή άνεση. Αλλά βέβαια έχουν και μειονεκτήματα, όχι αυτό που αναφέρεις, αυτό είναι απλά τρόπος λειτουργίας αλλά το ότι μειώνουν την ανεξαρτησία ανάμεσα στους τροχούς του άξονα άρα σε κάποιες περιπτώσεις η ανωμαλία που συναντάει μια ρόδα μεταφέρεται στην αντίθετη ρόδα οπότε τη νιώθει όποιος κάθεται από πάνω της! (που αλλιώς δεν θα την ένιωθε τόσο).To πρόβλημα με τις αντιστρεπτικές είναι ότι ΜΕΙΩΝΟΥΝ την πρόσφυση του άξονα στον οποίο βρίσκονται δηλαδή μια χοντρύτερη αντιστρεπτική μπροστά αυξάνει την υποστροφή ενώ μια χοντρύτερη αντιστρεπτική πίσω κάνει τον κώλο πιο παιχνιδιάρη
Αρα αν θέλεις να μειώσεις τις κλίσεις χωρίς να θυσιάσεις την πρόσφυση πρέπει να πας σε ελατήρια (*) + αμορτισέρ, θα έλεγα ότι οι αντιστρεπτικές είναι για όσους ξέρουν τι κάνουν.
(*) αλλά με μέτρο διότι και τα σκληρότερα ελατήρια από ένα σημείο και μετά και ιδίως σε μη ομαλούς δρόμους μειώνουν την πρόσφυση
Ιδού ένας χρησιμότατος πίνακας που είχα βρει προ καιρού (αλλά δε θυμάμαι το URL)
Adjustment..................decrease understeer..........decrease oversteer
Front Tire Pressure.................Higher........................Lower
Rear Tire Pressure.................Lower..........................Higher
Front Tire Section...................Larger........................Smaller
Rear Tire Section...................Smaller........................Larger
Front Wheel Camber...........More Negative.............More Positive
Rear Wheel Camber............More Positive.............More Negative
Front Wheel Toe..................Toward Toe-Out.........Toward Toe-In
Rear Wheel Toe...................Toward Toe-In...........Toward Toe-Out
Front Wheel Caster...............More Positive..............More Negative
Front Springs........................Soften.........................Stiffen
Rear Springs.........................Stiffen..........................Soften
Front Anti-sway Bar...........Soften (Thinner)...........Stiffen (Thicken)
Rear Anti-sway Bar............Stiffen (Thicker)............Soften (Thinner)
Weight Distribution..............More Rearward.............More ForwardΔείτε επίσης και το http://www.turnfast.com/tech_handling/handling
-
Για πείτε γιατί κοπανάω λιγότερο όταν βρέχει...
-
Γιατί πας αργότερα
-
Παιδες αν θέλουμε ελατηριο με σπείρα ίδιου παχους με το μαμα ελαφρως κοντύτερο πχ χαμηλωμα 1 ποντο max και προοδευτικό (γιατι τα μαμα ειναι κανονικα) που πρέπει να ψαξουμε??
Ρωταω γιατι το αμαξι θα μας μείνει κι απλα δεν θελω να αλλοιώσω τον χαρακτηρα του αν κανω το οτιδήποτε
Θα έχει αυτο το παραπανω καποια αλλαγή στην συμπεριφορα και τι περίπου
Ευχαριστωedit μια μικροδιόρθωση γιατι νομιζω το είχα διατυπωσει λαθος
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Γιατί πας αργότεραΣτο ίδιο δρόμο το ίδιο (αργά) λόγω οδοστρώματος.
-
H ελαστικη φυσουνα που μπαινει μεσα απο το ελατηριο για προστασια του αμορτισερ κρινεται απαραιτητη?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
To πρόβλημα με τις αντιστρεπτικές είναι ότι ΜΕΙΩΝΟΥΝ την πρόσφυση του άξονα στον οποίο βρίσκονται δηλαδή μια χοντρύτερη αντιστρεπτική μπροστά αυξάνει την υποστροφή ενώ μια χοντρύτερη αντιστρεπτική πίσω κάνει τον κώλο πιο παιχνιδιάρηΑρα αν θέλεις να μειώσεις τις κλίσεις χωρίς να θυσιάσεις την πρόσφυση πρέπει να πας σε ελατήρια (*) + αμορτισέρ, θα έλεγα ότι οι αντιστρεπτικές είναι για όσους ξέρουν τι κάνουν.
(*) αλλά με μέτρο διότι και τα σκληρότερα ελατήρια από ένα σημείο και μετά και ιδίως σε μη ομαλούς δρόμους μειώνουν την πρόσφυση
Όχι όχι, νομίζω το εξήγησα πιο πριν. Οποτεδήποτε σκληρύνεις έναν άξονα είτε με αντιστρεπτική είτε με ελατήριο είτε με αμορτισέρ τότε αυτός ο άξονας σε σχέση με πριν (αλλά μόνο εφόσον δεν αλλάξεις κάτι στον άλλον άξονα, πολύ βασική αναγκαία συνθήκη που αλλάζει τελείως το νόημα) τότε θα έχει πιο απόλυτη συμπεριφορά και μειωμένα όρια. Βασικά όποιος άξονας τερματίσει πρώτος αυτός θα ξεκολλήσεις. Εφόσον όμως φροντίσεις ανάλογα και τον άλλον άξονα και οι κλίσεις μειωθούν τότε τα όρια του αυτοκινήτου συνολικά αυξάνονται (αλλά χάνονται πιο απότομα).
Ο πίνακας που έχεις (τον έχω κι εγώ σωσμένο κάπου) σε καθοδηγεί όταν προσπαθείς να φέρεις τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου λίγο πιο κοντά σε αυτό που θέλεις ή να μειώσεις κάτι που σε χαλάει. Οποιαδήποτε υπερβολή θα έχει κακά αποτελέσματα.
Αν λοιπόν θέλεις να μειώσεις λίγο την υποστροφή θα βάλεις λίγο πιο σφιχτά ελατήρια ή αντιστρεπτική πίσω (ή μπορείς να μαλακώσεις τα μπροστινά αλλά θα αυξήσεις κλίσεις, σούζα κλπ). Πιθανόν αν έχεις επιλογές να πας 2 σκάλες πιο σκληρά πίσω και μία μόνο εμπρός. Μπορείς να παίζεις για πολύ καιρό με όλα αυτά που λέει ο πίνακας κι ακόμα περισσότερα (πχ ύψος ανάρτησης αν έχεις ρυθμιζόμενα πιατέλα όπως με πολλές coilover) μέχρι να πετύχεις την σωστή συμπεριφορά στις σωστές συνθήκες (πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο με ρύθμιση κάποιου φτερουγάτου στην πίστα που ανέλυε αρκετά πράματα). Κάθε παράγοντας επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο.... και εκεί είναι η μαγεία και τέχνη του οδηγού δοκιμών αλλά και του σωστού μηχανικού να επιλέξουν το σωστό συνδυασμό ρυθμίσεων.Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αλλά σε δρόμο με ανωμαλίες δεν μειώνεται η πρόσφυση ακριβώς αλλά η επαφή με το έδαφος, οι ρόδες χοροπηδάνε γιατί είναι πολύ σφιχτά δεμένες με το αυτοκίνητο, ελαφραίνουν και δεν προλαβαίνουν να ακολουθήσουν το δρόμο. Είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα που λέμε για αυτό το αναφέρω χώρια. Πολύ σημαντικό όμως, εξηγεί γιατί εκτός πίστας το υπερβολικά σφιχτό στήσιμο μπορεί να χάνει σε κόντρα ενώ θα είναι και επικίνδυνο.
-
Γιατί λες 'όχι, όχι' αφού συμφωνούμε ?
-
Θα ηθελα να με βοηθησετε στο εξης:
Εχοντας peugeot sport αμορτισερ και δανεικα ελατηρια στενα 300 λιμπρες, θελω να τα βγαλω τα ελατηρια αφ'ενος για να τα επιστρεψω, αφετερου για να βαλω καποια πιο μαλακά.
Υστερα απο αρκετο ψαξιμο κατεληξα να βαλω 225 λιμπρες.
Ο προβληματισμος ειναι ο εξης:
Τα 300ρια ελατηρια εχουν μηκος 18 εκ και το 206 εχει κατσει 1 ποντο κατω απο μαμα υψος.
Ομως φαινεται το αμορτισερ να μη δουλευει σε ολη τη διαδρομη του, αφου τερματιζει σε εγκαρσια αυλακια του δρομου, ακομα και σε βαθουλωματα αυτου.
οποτε θα πρεπει να παω σε ελατηριο μηκους 20 εκ. οπως νομιζω δινει και η ιδια η πεζω σπορτ(τα ημι-φαρδια, εγω εχω στενα 65μμ λογω πιατελων)
Αλλα αν παω σε 20 εκ. δεν υπαρχει κινδυνος να ψηλωσει κι αλλο, ενδεχομενως περισσοτερο και απο το μαμα + 1 ποντο θεωρητικα, ή λογω του οτι θα εχω λιγοτερες λιμπρες, θα μαλακωσει και θα ειμαι στα ιδια επιπεδα υψους? -
Ότι θα κάτσει περισσότερο θα κάτσει αλλά πόσο;;; Θα μπορούσες να το υπολογίσεις αν ήξερες πχ πόσα σε εκ και σκληρότητα είναι τα μαμά ελατήρια. Αυτό θα σου έδινε το σημείο 0. Ή αν ξέρεις πόσο έκατσε το 300άρι. Μετά μπορείς να κάνεις υπολογισμούς. Αλλιώς πρέπει να ζυγίσεις το κάθε άκρο του αυτοκινήτου και τότε υπολογίσεις πόσο θα κάτσει το κάθε ελατήριο που ξέρεις τη σκληρότητά του (της οποίας τις μονάδες αν αναφέρεις πλήρως θα δεις ότι έχει και στοιχεία μήκους που θα συμπιεστεί). Οπότε αν από τους 18 κάθεται ας πούμε 5 και αυτό είναι 1 πιο κάτω σημαίνει ότι το μαμά ύψος είναι 14. Μετά βάζεις ότι θέλεις 14 και 225 και με τα κιλά θα σου βγει πόσο θέλεις σε μήκος πάνω από το 14.
Όλες αυτές τις δοκιμές αλλαγές τις κάνεις εμπρός.... για πίσω δεν σκοπεύεις να επέμβεις;; -
Τα peugeot sport αμορτισέρ,ταιριάζουν με τα αντίστοιχα ελατήρια,ημιφαρδιά,όπως άλλωστε τα ανέφερες.
Μην τα μπερδεύεις με άλλα,δεν θα βγάλεις άκρη.
Γνώμη μου,βάλε άλλα αμορτισέρ(εάν υπάρχει η δυνατότητα),και παίξε με οτι ελατήριο θέλεις. -
Καλημερα!
Οnyx
Πισω δε σκοπευω να επεμβω ακομα αν δεν καταληξω σε υψη εμπρος.
Πισω εχω αμορτισερ gaz gha ρυθμιζομενα και πεζω σπορτ για να επιλεξω.
Απο ραβδους εχω 21 πεζω σπορτ.
Οποτε αναλογα που θα κατσει εμπρος θα ρυθμισω μετα υψος πισω αξονα.
Tzakos
Εχω βαλει πιατελα για στενα ελατηρια οποτε τα ημιφαρδια δε μπορω να τα βαλω.
Μιας και τα ελατηρια δε κοστιζουν πολυ ελεγα να πειραματιστω μεχρι να ξανααλλαξω αμορτισερ, τα οποια βεβαια μου αρεσουν πολυ γιατι χαμηλωνουν ελαχιστα, ειναι ανθεκτικα και δινουν απιστευτο κρατημα σε σχεση με οτι αλλο εχω δοκιμασει εως τωρα. -
Έχει κάποιος εξ'υμών,set up σκληρά ελλατήρια με koni sport ρυθμιζόμενα(κίτρινα);Μου τα πρότειναν για το Mazda 3....δε θέλω να το χαμηλώσω....θα πάω σε 17άρα(7,5....225/45).Η άνεση(όπως μου ανέφεραν),θα παραμείνει περίπου ίδια....Τις γνώμες σας παρακαλώ(αν κάποιος με το ίδιο set up στο 3άρι,ακόμα καλύτερα)!!!
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Έχει κάποιος εξ'υμών,set up σκληρά ελλατήρια με koni sport ρυθμιζόμενα(κίτρινα);Μου τα πρότειναν για το Mazda 3....δε θέλω να το χαμηλώσω....θα πάω σε 17άρα(7,5....225/45).Η άνεση(όπως μου ανέφεραν),θα παραμείνει περίπου ίδια....Τις γνώμες σας παρακαλώ(αν κάποιος με το ίδιο set up στο 3άρι,ακόμα καλύτερα)!!!
Καλή ιδέα, με μόνη διαφορά να υπάρχει αμορτισερόμετρο για την ρύθμιση….
Α -
Καλησπέρα στο forum
θα ηθελα τη βοηθεια σας
εχω ενα Nissan Micra 2009 K12
η αναρτηση του και το επιπεδο ανεσης θεωρω πως ειναι ενα απο τα ελαττωματα του.
αλλαξα τα εργοστασιακα αμορτισερ με αυτα της Monroe τα απλα αλλα δυστυχως απο τη στιγμη που το πηρα απο το συνεργειο δεν ειδα καμια διαφορα με τα εργοστασιακα που ειχα κανει σχεδον 80.000 χιλιομετρα
με ενδιαφερει περισσοτερο η ανεση και οχι το χαμηλωμα του αυτοκινητου
εχετε να μου προτεινετε τροπους βελτιωσης (αλλα αμορτισερ, ελατηρια) και αν ναι ποιας εταιριας;
οπως ειπα δεν θελω χαμηλωμα και με ενδιαφερει περισσοτερο η ανεση
ευχαριστω -
Καλησπέρα.
Σου προτείνω να ψάξεις αμορτισέρ Βoge. Δε θα τα δεις να πολυδιαφημίζουν αλλά είναι πολύ αποτελεσματικα.
Τα χω δει και σε βαρύ αμάξι και σε ελαφρύ ,δεν κοπανάνε και φιλτράρουν και κρατάνε. Με τα ελατήρια γνώμη μου είναι άφησε τα εργοστασιακά (αν σον και καλά θες κοίτα εάν έχει η vogtland κάποιο στο μαμα ύψος) και συνδύασέ τα με ένα μαλακό λαστιχάκι (continental π.χ ή michelin)και πιστεύω θα πιάσουν τόπο τα χρήματά σου. -
Ο χρήστης rainbowalker1 έγραψε:
Καλησπέρα στο forum
θα ηθελα τη βοηθεια σας
εχω ενα Nissan Micra 2009 K12
η αναρτηση του και το επιπεδο ανεσης θεωρω πως ειναι ενα απο τα ελαττωματα του.
αλλαξα τα εργοστασιακα αμορτισερ με αυτα της Monroe τα απλα αλλα δυστυχως απο τη στιγμη που το πηρα απο το συνεργειο δεν ειδα καμια διαφορα με τα εργοστασιακα που ειχα κανει σχεδον 80.000 χιλιομετρα
με ενδιαφερει περισσοτερο η ανεση και οχι το χαμηλωμα του αυτοκινητου
εχετε να μου προτεινετε τροπους βελτιωσης (αλλα αμορτισερ, ελατηρια) και αν ναι ποιας εταιριας;
οπως ειπα δεν θελω χαμηλωμα και με ενδιαφερει περισσοτερο η ανεση
ευχαριστω
Εξακολουθώ και πιστεύω ότι στην περιπτώσει τα,
MONROE ORIGINAL είναι η καλύτερη απλή αλλαγή.
Μαζί με τα ελατήρια της ίδιας μάρκας,SP3504 π. άξονας, και SP3503 ε. άξονας, είναι μια θετική προσέγγιση. Από εκεί και πέρα πάμε σε ακριβότερα όσο και ιδικά σετ.
Όσο το εάν δεν είδες διαφορά, είναι εντελώς υποκειμενικό. Η αντικειμενικότητα βγαίνει μόνον με αμορτισερόμετρο, και αφορά μέτρηση προ και μετά!. Ούτε εγώ χωρίς μέτρηση, μπορώ να εκφέρω μια τέτοια γνώμη!.
Α. -
Αντωνη,σε ιαπωνικο αυτοκινητο νομιζω ταιριαζουν τα καγιαμπα περισσοτερο.
Περί Αναρτήσεων