-
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
πως καταλαβαινει κανεις οτι τα αμορτισερ εχουν αρχισει να φτυνουν;;
μπηκα να καθαρισω το σαλονι σημερα, και οπως μετακινουμουν για να καθαρισω το πισω τζαμι, μου φανηκε οτι ηταν βαρκα σε τρυκιμια...
Διέγνωσες μόνος σου τι περιμένεις?.
Α. -
Πίεσε το αυτοκίνητο προς τα κάτω, από έξω. Παρατήρησε πώς αποσυμπιέζεται. Αν ανεβαίνει και σταματά με τη μία, είναι σχετικά οκ. Αν ταλαντώνεται μέχρι να ισορροπήσει, τα έχει φτύσει για τα καλά.
Πήγαινε και στο μάστορά σου να σου κάνει αμορτισερομέτρηση. Χρειάζεται ειδικό μηχάνημα πάντως που δεν το έχουν όλοι. Το όριο για το κτεο νομίζω ειναι στο 20% απόσβεση, με απλή παρατήρηση για κάτω από 40%. -
Τα αμορτισερόμετρα για να σου βγάλουν off το αμορτισέρ πρέπει να έχει ξεράσει όλο το λάδι του. Το καλύτερο τεστ είναι στον δρόμο. Αν δεις ότι το αυτοκίνητο πλέει και ταλαντώνεται, ήρθε η ώρα της αλλαγής.
-
Στο φρενάρισμα βλέπεις το αμορτισέρ.
Βρίσκεις ένα μέρος που η άσφαλτος έχει γίνει κυματιστή (από λεωφορεία ή πριν από φανάρι) και φρενάρεις δυνατά. *- χωρίς να πέσει κάποιος επάνω σου.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Αν δεις ότι το αυτοκίνητο πλέει και ταλαντώνεται, ήρθε η ώρα της αλλαγής.Kαι αν το αμαξι εχει ηδη μαλακα απ το εργοστασιο ελατηρια που τονιζουν το φαινομενο (της πλευσης)?
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Τα αμορτισερόμετρα για να σου βγάλουν off το αμορτισέρ πρέπει να έχει ξεράσει όλο το λάδι του. Το καλύτερο τεστ είναι στον δρόμο. Αν δεις ότι το αυτοκίνητο πλέει και ταλαντώνεται, ήρθε η ώρα της αλλαγής.
Σίγουρα έχεις λάθος. Το αμορτισερόμετρο τουλάχιστον το δικό μου, βγάζει διάγραμμα όχι on – of. Εάν ξέρεις να το διαβάζεις βάση πινάκων, ξέρεις ακριβώς.
Α. -
Ο χρήστης heras έγραψε:
Αν δεις ότι το αυτοκίνητο πλέει και ταλαντώνεται, ήρθε η ώρα της αλλαγής.
Kαι αν το αμαξι εχει ηδη μαλακα απ το εργοστασιο ελατηρια που τονιζουν το φαινομενο (της πλευσης)?
Το αμορτισέρ στην μετάφραση τους!, είναι υδραυλικοί χαλινωτήρες. Σκοπός τους είναι να χαλιναγωγούν το αυτοκίνητο να μην αναπήδα και μόνον. να μην αναπηδά καθόλου!. Να βυθίζετε, και απλός να επανέρχονται στην θέση της ηρεμίας δια μιας.
Το ελατήριο της μάνας του, παίρνει αντίστοιχο αμορτισέρ. Από εκεί και ποιο περά, υπάρχουν πολλά σετ, (τέσσερα αμορτισέρ, τέσσερα ελατήρια) που διαμορφώνουν το προσωπικό γούστο, του καθ’ ενός εξ’ ημών.
Α. -
Πάντως, το διαφορετικό καλιμπράρισμα, ή και τα διαφορετικά δεδομένα που έχουν ως 'σωστά' για έκαστο μοντέλο αυτοκινήτου τα διάφορα αμορτισερόμετρα, είναι θέμα. Ακόμα κι αν κάνεις τη μέτρηση με τις προβλεπόμενες (από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου) πιέσεις ελαστικών.
Εμένα, με αμορτισέρ ολοκαίνουργια και πιέσεις κατασκευαστού, ένα συγκεκριμένο αμορτισερόμετρο με έβγαζε οριακά ΟΚ!Το καλύτερο είναι να πας να κάνεις μέτρηση με αμορτισέρ ολοκαίνουργια σε ένα δεδομένο αμορτισερόμετρο, και να έχεις τη μέτρηση αυτή ως σημείο αναφοράς.
Το ακόμα καλύτερο και το μόνο απολύτως σωστό, είναι να βγαίνουν τα αμορτισέρ απ' το αμάξι και να μετριούνται σε ειδικό δυναμόμετρο...
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Πάντως, το διαφορετικό καλιμπράρισμα, ή και τα διαφορετικά δεδομένα που έχουν ως 'σωστά' για έκαστο μοντέλο αυτοκινήτου τα διάφορα αμορτισερόμετρα, είναι θέμα. Ακόμα κι αν κάνεις τη μέτρηση με τις προβλεπόμενες (από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου) πιέσεις ελαστικών.
Εμένα, με αμορτισέρ ολοκαίνουργια και πιέσεις κατασκευαστού, ένα συγκεκριμένο αμορτισερόμετρο με έβγαζε οριακά ΟΚ!Το καλύτερο είναι να πας να κάνεις μέτρηση με αμορτισέρ ολοκαίνουργια σε ένα δεδομένο αμορτισερόμετρο, και να έχεις τη μέτρηση αυτή ως σημείο αναφοράς.
Το ακόμα καλύτερο και το μόνο απολύτως σωστό, είναι να βγαίνουν τα αμορτισέρ απ' το αμάξι και να μετριούνται σε ειδικό δυναμόμετρο...
Ναι εάν όλα τα κάναμε ιδανικά.
Α. -
Η Bilstein βγάζει αυτορυθμιζόμενες αναρτήσεις όπως η KONI FSD;
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Η Bilstein βγάζει αυτορυθμιζόμενες αναρτήσεις όπως η KONI FSD;Kατ' αρχήν, το σωστό (αυτό που εννοείς δηλαδή) είναι αυτορυθμιζόμενα αμορτισέρ, και όχι ανάρτηση, που είναι ολόκληρη η διάταξη.
Τα ΚΟΝΙ FSD (και τα Monroe Sensatrak - δεν ξέρω αν βγαίνουν ακόμα) προσαρμόζουν τη σκληρότητα (ορθότερα, τη δύναμή τους) 'αισθανόμενα' παθητικώς την ποιότητα του οδοστρώματος, σε σχέση και με την ταχύτητα του οχήματος.
Τη λακούβα ή το σαμάρι την ξεχωρίζουν από μία στροφή με μεγάλη ταχύτητα σε ομαλό οδόστρωμα, βάσει της συχνότητας των ταλαντώσεων των ελατηρίων, τις οποίες ταλαντώσεις αυτά, ως αμορτισέρ, έχουν καθήκον να φρενάρουν.Η Μπιλστάιν δεν ξέρω αν βγάζει - κάνε μια διδυκτιακή έρευνα. Πάντως η κορυφαία της σειρά ΔΕΝ είναι 'αυτορυθμιζόμενη'.
Το ζητούμενο είναι η ποιότητα υλικών και κατασκευής του αμορτισέρ, και η 'σωστή', κατόπιν πολλής έρευνας, σχέση μεταξύ της δύναμης αντι-βύθισης (bump) και αντι-έκτασης (rebound). Αν είναι όντως 'σωστή', εκτός από κράτημα υπάρχει όφελος ΚΑΙ στην άνεση. Πολλά αμορτισέρ άρπα-κόλλα δεν έχουν αρκετή διαφορά μεταξύ των δύο δυνάμεων αυτών.Ενδεικτικώς, επίσης, να αναφέρω ότι η Μπιλστάιν βγάζει και ηλεκτρονικώς ρυθμιζόμενα αμορτισέρ αντικατάστασης για το σύστημα PASM της Porsche.
Βγάζει επίσης ρυθμιζόμενες αναρτήσεις (ήτοι και τα ελατήρια ρυθμίζονται), τις οποιες συνολικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις δεν συνιστώ πάντως, εκτός κι αν μπορεί κάποιος να πληρώνει μηχανικό αποκλειστικής απασχόλησης, και έχει τις οδηγικές ικανότητες να καταλαβαίνει τι κάνει το αυτοκίνητο στο όριο με ακρίβεια χιλιοστού, για να καθοδηγήσει το μηχανικό, σε επαναλαμβανόμενες δοκιμές σε πίστα. -
Για τα Bilstein B6 μου λέγανε ότι είναι αυτορυθμιζόμενα. Είχα την αντίθετη άποψη μέχρι τώρα, αλλά τελικά μήπως ισχυεί; Γιατί βλέπω στο site της Bilstein στο link που έδωσα λίγο πιο πάνω να γράφει:
Increased durability and performance while maintaining ride comfort
Φράση η οποία με έβαλε σε σκέψεις,
-
H περιγραφή λέει πως απλά έχει καλύτερη αντοχή και απόδοση χωρίς να θυσιάζει την άνεση, δεν υπάρχει έννοια αυτορύθμισης.
-
Αυτό δεν σημαίνει 'αυτορυθμιζόμενα', αλλά μελετημένη και άριστη (σύμφωνα με τη Μπιλστάιν) σχέση μεταξύ δυνάμεων αντιβύθισης και αντιέκτασης σε διάφορες συχνότητες ταλάντωσης.
Είναι ίσως από τα καλύτερα ετοιματζίδικα (μη custom δηλαδή) λογικού κόστους. -
Έχετε και οι δύο δίκιο. (Αν και δε ξέρω πως γίνεται να σκληραίνει το αμορτισέρ και να μη μειώνεται η άνεση).
Ψάχνοντας όμως κι άλλο βρήκα κι αυτό:
GETTING THE RIDE THAT IS RIGHT FOR YOU
Bilstein gas pressure shock absorbers are available in a wide variety of sizes and stiffness settings, depending upon the vehicle type and use. All Bilstein Shock Absorbers instantaneously self-adjust to changing road surfaces; in addition, their performance does not gradually decline from age, use or heat, requiring no compensating manual adjustments as with conventional multi-tube shocks. Shock stiffness settings are divided into six usage categories shown below.
Πηγή: http://www.poulsen.is/assets/Varahlutir/BilsteinAppGuide308.pdf
Στο pdf το κείμενο που παρέθεσα αποτελεί την πρώτη παράγραφο και όπως βλέπετε στη φράση που τόνισα με bold, λέει πως όλα τα Bilstein είναι αυτορυθμιζόμενα.
Τι γίνεται τελικά;
-
Άλλο αυτορυθμιζόμενα και άλλο ρυθμιζόμενα.
Σημαίνει ότι μόνα τους σκληραίνουν όταν χρειάζεται (σε μεγάλες ανωμαλίες για να μη τερματίσουν) ενώ είναι μαλακά σε μικρές ανωμαλίες για να μη σε ενοχλούν - πχ έχουν 5 στάδια.
Αυτά τα αμορτισέρ δεν μου αρέσουν καθόλου. Προτιμώ φτηνά αμορτισέρ με 2-3 στάδια.
Προσωπικές προτιμήσεις. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Άλλο αυτορυθμιζόμενα και άλλο ρυθμιζόμενα.Σημαίνει ότι μόνα τους σκληραίνουν όταν χρειάζεται (σε μεγάλες ανωμαλίες για να μη τερματίσουν) ενώ είναι μαλακά σε μικρές ανωμαλίες για να μη σε ενοχλούν - πχ έχουν 5 στάδια.
Αυτά τα αμορτισέρ δεν μου αρέσουν καθόλου. Προτιμώ φτηνά αμορτισέρ με 2-3 στάδια.
Προσωπικές προτιμήσεις.Μάλλον το αντίθετο. Σε μεγάλες αναταράξεις μαλακώνουν για να μη μειωθεί η άνεση και όταν ο δρόμος είναι επίπεδος σκληραίνουν για καλύτερο κράτημα. Εγώ σε όλα τα posts για αυτορυθμιζόμενα μιλάω. Εξάλλου τα ρυθμιζόμενα πόσο εύκολο είναι να τα ρυθμίσεις; Για τα Koni διάβαζα στο site της εταιρίας ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται ανύψωση για να αλλαχτεί η ρύθμιση. Δε θυμάμαι αν ισχυε για όλα τα ρυθμιζόμενα της KONI και αν είναι το ίδιο για μπρος - πίσω...
-
Τα koni κόκκινα ενόσω είναι ρυθμιζόμενα, δεν είναι αυτορυθμιζόμενα. Τα Monroe Sensatrak βγαίνουν από την πρώτη διδάξασα την αυτορρύθμιση εταιρία.
Αναλύοντας το θέμα άψογα ο φίλος Coyot δεν χρειάζομαι στην περίπτωση. Μα θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμορτισέρ αγωνιστικής χρήσης, συνοδεύονται από το ιδικό συνεργείο, που λύνοντας κάθε φορά (σχεδόν σε κάθε service park), ελέγχει και συντηρεί και ρυθμίζει, ανάλογα των απαιτήσεων μας. υπάρχει και καταγραφικό, που μπαίνει στο αγωνιστικό, και καταγράφει της ιδικές.
Ένας φίλος με ΙΧ θα ήταν προτιμότερο να έβαζε ένα Sensatrak, το οποίο σημειωτέων σε αγωνιστική χρίση δεν θα άντεχε περισσότερο από 5 χιλιόμετρα.
Α. -
Το ερωτημά μου παραμένει: Είναι τα Bilstein αυτορυθμιζόμενα;
Κατά τα άλλα τα μειονεκτήματα των ρυθμιζόμενων τα είπα. Δε ρυθμίζονται τόσο εύκολα και ακόμη και να ρυθμίζονται ποιος κάθεται να τα αλλάζει ρπιν από κάθε διαδρομή;
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Το ερωτημά μου παραμένει: Είναι τα Bilstein αυτορυθμιζόμενα;Κατά τα άλλα τα μειονεκτήματα των ρυθμιζόμενων τα είπα. Δε ρυθμίζονται τόσο εύκολα και ακόμη και να ρυθμίζονται ποιος κάθεται να τα αλλάζει ρπιν από κάθε διαδρομή;
Με βάση το δεύτερο σύνδεσμο (λινκ) που παρέθεσες, δεν φαίνεται να είναι κυριολεκτικά 'αυτορυθμιζόμενα', αλλά να έχουν ενσωματωμένες πολλές ρυθμίσεις δυνάμεων, για αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις συχνοτήτων ταλάντωσης των ελατηρίων. Στην πράξη, το αποτέλεσμα είναι μάλλον το ίδιο, ceteris paribus (δηλαδή με όλα τα άλλα δεδομένα ίδια).
Αλλά δεν ξέρω εάν τα cetera είναι όντως pares, δηλαδή εάν οι δυνάμεις που έχουν προβλέψει δύο διαφορετικοί κατασκευαστές (πχ Μπιλστάιν και Μονρόε) για κάθε συχνότητα ταλάντωσης ελατηρίων του ενός ή του άλλου μοντέλου αυτοκινήτου είναι οι 'σωστότερες' και ποιος απ' τους δύο κατασκευαστές έχει τις 'σωστότερες'.
Σίγουρα, είναι μεγάλοι κατασκευαστές και οι δύο, τυχάρπαστοι δεν είναι, αποκλείεται να έχουν φτιάξει κάτι εντελώς μάπα, τουλάχιστον για τις περισσότερες χρήσεις.
Αλλά, custom αμορτισέρ δεν είναι. Καλό δηλαδή το έτοιμο κοστούμι Βoss, αλλά σαν το κοστούμι παραγγελία σε καλό ράφτη δεν θα είναι.
Περί Αναρτήσεων