-
hi κ απο μενα.. Εχουμε κανα νεο αν υπαρχουν αναρτησεις για το νεο accent??
-
Flame post [mod]
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
δεν ξερω τι λετε εσεις αλλα για το αμαξι αυτο μια χαρα ειναι,και τραπεζι στον δρομο και μαλακα στις λακουβες σαμαρακια.Έτσι ειναι Ιταλάκια.
Πολύ καλα τα Κονι.Εχουν τρεις ρυθμίσεις απόσβεσης.Στο ανεβασμα .
Και ανεση και κρατημα. -
Ο χρήστης gsp έγραψε:
φιλε μου δυστηχος για αυτο το μοντελο(εχω το ιδιο) δεν υπαρχει κανενα αμορτισερ απο καμοια εταιρια λογο το οτι ειναι κορεατικο και δεν του δινουν σημασια και ειναι λενε και καινουργιο ακομα,μονο ελατηρια υπαρχουν σχεδον απο ολες τις επωνυμες εταιριες.Φτιάχνεται στην τουρκία , μαζί με το matrix ........
Μιλάω πάντα για τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην
Ελλάδα ... -
Πήγαινε στο εμποριο και θα βρεις .
Οχι με το μοντελο αλλα με το αμορτισερ στο χερι.Αν ειναι ευκολο και υπαρχει δυνατοτητα φυσικά να βγαλεις ενα πισω και ενα μπροστά. -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ξέρει κανείς σας κανένα κατάστημα πώλησης και τοποθέτησης αμορτισέρ στις περιοχές Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ταύρου, Νέου Κόσμου, κτλ που αφενός μεν να μη γδύνει, αφετέρου και ιδιαίτερα σημαντικό να κάνει μετά καλές ευθυγραμμίσεις...Σκέφτομαι να τοποθετήσω στο Cordoba τα Bilstein Sport (Monotube B6 αν δεν κάνω λάθος) στα εργοστασιακού ύψους ελατήρια και επειδή έχω ένα πρόβλημα με την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου θα ήθελα μετά να γίνει καλή δουλειά όσον αφορά την ευθυγράμμισή του.
Με μία καθυστέρηση ~4 μηνών τοποθετήθηκα σήμερα τα Koni Sport στα εργοστασιακά ελατήρια. Ο μηχανικός επέμενε ότι θα συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα τα αμορτισέρ με τα ελατήρια αυτά απ' ότι με νέα ελατήρια χαμηλώματος.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι οι εξής:
- Μειώθηκε πολύ, έως και εξαλείφθηκε, το βύθισμα κατά την εκκίνηση, κατά το φρενάρισμα και κατά τις αλλαγές των ταχυτήτων.
- Οδηγώντας στην περιφερειακή του Υμηττού ήταν αισθητή η διαφορά στην πληροφόρηση του πίσω άξονα, ο οποίος με τα παλιά αμορτισέρ σου έδινε συνεχώς την εικόνα ότι είναι έτοιμος να ξεκολλήσει. Στα ίδια χλμ/ώρα το αυτοκίνητο ήταν απλά αναίσθητο και ιδιαίτερα σταθερό.
- Όσον αφορά τις λακκούβες με εξέπληξε δεόντως. Ναι, είναι πιο σφιχτό από πριν, σε καμία περίπτωση όμως δεν κοπανάει ή δεν έχει την αίσθηση τραπεζιού. Απορροφάει πολύ καλά τις όποιες ανωμαλίες και απλά το κάνει λίγο πιο απότομα-πιο κοφτά.
- Σκλήρυνε κάπως το τιμόνι με ακίνητο το αυτοκίνητο και απέκτησε καλύτερη αμεσότητα εν κινήσει.
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Αν δεν κάνω λάθος ρυθμίστηκε κοντά στο μισό με 3/5 της σκληρότητάς της, οπότε έχει τη δυνατότητα να σφίξει και άλλο, ήδη πάντως είναι πολύυυυυυυ πιο στιβαρή από την προηγούμενη. Βάση των μετρήσεων μου είπε ότι ακόμα και αρύθμιστη ήταν ~40% σφιχτότερη, με ακόμα πιο δυνατό rebound.
Στοίχισαν 500 € τοποθετημένα και με την ευθυγράμμιση-ρύθμιση.
-
αουτς
-
βαλε μπιλσταιν μαυρα και θα εχεις και λιγοτερες κλησεις αλλα και καλη ανεση σε λακουβες-σαμαρακια......η τιμη τους ειναι σχεδον ιδια με τα KYB excel
και μη σου πουν οτι δεν υπαρχουν για το εν λογω αυτοκινητο,το ειχα και τα ειχα βαλει το 2003 240ευρω -
Να αναφέρω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Προφανώς τα φορτηγά και γενικά τα οχήματα που φορτώνονται αρκετά προκειμένου να ανταπεξέρχονται στα φορτία που πρέπει να κουβαλάνε έχουν σκληρές αναρτήσεις οι οποίες με το φορτίο μαλακώνουν σε συμπεριφορά (έτσι παρατήρησα και ότι τα σφιχτά μου αμορτισέρ μετατρέπονται σε ψιλοσούπα με μεγάλο φορτίο). Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια το αφόρτωτο όχημα να κυκλοφορεί με πολύ σκληρές αναρτήσεις σχετικά με το βάρος του. Πράμα που σημαίνει ότι σε ανωμαλίες μπορεί να παρατηρηθεί (βοηθάει και ο άκαμπτος άξονας και η πολύ σκληρή αντιστρεπτική) ο χορός του Ζαλόγγου και το ανασήκωμα τροχού στον αέρα. Αυτό είναι συχνό θέαμα σε άδεια φορτηγά ή σε νταλικομούρες στους πίσω άξονες.
Αυτό που δεν είχα ξαναδεί και είδα πρόσφατα στην παλιά εθνική Αθηνών-Θήβας είναι ο χορός αυτός να αφορά στον εμπρός άξονα και να ανασηκώνεται και ο εμπρός τροχός στον αέρα, πολλά εκατοστά, πάνω από 10-15!! Αναρωτιέμαι τι νιώθει στο τιμόνι ο οδηγός... Μάλλον έτσι δικαιολογείται ότι πήγαινε εκνευριστικά αργά.Όλα αυτά ας τα έχουν υπόψη τους και όσοι το παρακάνουν με τις σφιχτές αναρτήσεις στα αυτοκίνητά τους στους ανάγλυφους ελληνικούς δρόμους.... δεν πάτε αέρα, είστε στον αέρα... μυαλά στα σύννεφα και αυτοκίνητο στον αέρα!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Να αναφέρω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Προφανώς τα φορτηγά και γενικά τα οχήματα που φορτώνονται αρκετά προκειμένου να ανταπεξέρχονται στα φορτία που πρέπει να κουβαλάνε έχουν σκληρές αναρτήσεις οι οποίες με το φορτίο μαλακώνουν σε συμπεριφορά (έτσι παρατήρησα και ότι τα σφιχτά μου αμορτισέρ μετατρέπονται σε ψιλοσούπα με μεγάλο φορτίο). Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια το αφόρτωτο όχημα να κυκλοφορεί με πολύ σκληρές αναρτήσεις σχετικά με το βάρος του. Πράμα που σημαίνει ότι σε ανωμαλίες μπορεί να παρατηρηθεί (βοηθάει και ο άκαμπτος άξονας και η πολύ σκληρή αντιστρεπτική) ο χορός του Ζαλόγγου και το ανασήκωμα τροχού στον αέρα. Αυτό είναι συχνό θέαμα σε άδεια φορτηγά ή σε νταλικομούρες στους πίσω άξονες.
Αυτό που δεν είχα ξαναδεί και είδα πρόσφατα στην παλιά εθνική Αθηνών-Θήβας είναι ο χορός αυτός να αφορά στον εμπρός άξονα και να ανασηκώνεται και ο εμπρός τροχός στον αέρα, πολλά εκατοστά, πάνω από 10-15!! Αναρωτιέμαι τι νιώθει στο τιμόνι ο οδηγός... Μάλλον έτσι δικαιολογείται ότι πήγαινε εκνευριστικά αργά.Όλα αυτά ας τα έχουν υπόψη τους και όσοι το παρακάνουν με τις σφιχτές αναρτήσεις στα αυτοκίνητά τους στους ανάγλυφους ελληνικούς δρόμους.... δεν πάτε αέρα, είστε στον αέρα... μυαλά στα σύννεφα και αυτοκίνητο στον αέρα!
- πολλά...πάρα πολλά
Επιπροσθέτως σε αυτά που λες να πω πως ακόμα και μετά από φόρτωμα και πορεία σε ΙΧ που φοράει πιο σκληρή ανάρτηση, στα πρώτα χλμ μετά το ξεφόρτωμα, η ανάρτηση επιδεικνύει διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που έχεις συνηθίσει.
Και φυσικά η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα αλλάζω ανάρτηση, θα είναι πάντα ο χρυσός συμβιβασμός μεταξύ δύο διαφορετικών μεταξύ τους πραγμάτων. Της σκληρότητας και της προοδευτικότητας.
Σε αυτοκίνητα που προορίζονται για να κυκλοφορούν σε δημόσιο οδικό δίκτυο με καλούς αλλά και κακούς δρόμους, όσοι επιλέγουν ανάρτηση για συμπεριφορά 'τραπέζι' εκτός από άσχετοι είναι και επικίνδυνοι. Για εαυτούς και αλλήλους.
- πολλά...πάρα πολλά
-
για το καινουριο accent ρωταω ρε παιδια..
-
για ξαδελφάκι που έχει την alfa146 TS 1.4 και θέλει κάτι σχετικά σφικτό αλλά να μην γίνει κουδουνίστρα το αμάξι, για πείτε τι έχετε βάλει εσείς και εντυπώσεις...
υπόψην ότι φοράει την ''εργοστασιακή'' ανάρτηση του sport kit είναι λίγο χαμηλωμένο δηλαδη
φόραγε boge απο την μαμά για αμορτισερ... -
Πόσο να υπολογίζω Service σε PSS9;
Δεν έχουν χιλιόμετρα (4-5000km) απλά πάνε 4 χρόνια που άραζαν σε μια γωνιά στο σπίτι... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
αγαπημένε μου mod δεν είναι τόσο απλά όσο τα λες...
εάν, όπως στην περίπτωσή μου, απλά αλλάξεις τα αμορτισέρ αλλά κρατήσεις τα ελατήρια ίδια, τότε η διαδρομή δεν αλλάζει καθόλου και η λειτουργία τους δεν αλλάζει σημαντικά άρα και ακολουθεί τον δρόμο καλά. Τα δε σφιχτότερα αμορτισέρ κάνουν πιο γρήγορη την επαναφορά πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε δρόμους με συνεχείς ανωμαλίες μιας και αν δεν συμβαίνει αυτό τότε το αυτοκίνητο πάει αλλού για αλλού...
το δικό μου είναι σαφώς πιο ασφαλές και με πολύ καλύτερα κρατήματα ακριβώς σε κακούς επαρχιακούς δρόμους! όπου πάλι στις διακοπές μου του έδωσα και κατάλαβε... περιττό να σου πω ότι με την πρώτη ανάρτηση δεν τολμούσα τόσο επιθετική οδήγηση... ναι μεν ήταν σαφώς πιο άνετη σε ταξίδι αλλά όταν το πίεζα έδειχνε σημάδια κόπωσης και πλεύσης εκεί που χρειαζόμουν τους τροχούς να πατάνε κάτω με την ίδια δύναμη...
τέλος πάντων... όλα είναι σχετικά. Εγώ παραδείγματος χάριν σε όλα τα αυτοκίνητα που έχω στήσει για μένα ή για φίλους ποτέ δεν μειώνω την υψομετρική διαφορά της καρότσας με τον δρόμο. Κι αν το κάνω είναι μερικές φορές σε ελάχιστο βαθμό αν το μοντέλο υπό βελτίωση δεν φορούσε χαμηλά ελατήρια εξ αρχής.
Απλά ρυθμίζω τις επιλογές μου έτσι ώστε το αυτοκίνητο να είναι σαφώς πιο ορισμένο αλλά όχι τόσο πιο σκληρό... ένα παράδειγμα που λέω σε όλους όσους έχω αποπειραθεί να βοηθήσω είναι ότι όταν θα περνάνε τα σαμαράκια της Αττικής Οδού, πριν τα tolls, το αυτοκίνητο θα είναι πιο συγκεκριμένο στην αντίδρασή του αλλά και πιο άνετο. Όταν θα στρίβουν όμως με τα χίλια θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης...
από κοντά καλύτερα όμως γιατί αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν τελειωμό.-
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
αγαπημένε μου mod δεν είναι τόσο απλά όσο τα λες...Σαφώς και δεν είναι απλά... (και για αυτό προσπάθησα να τα απλοποιήσω και να επικεντρωθώ σε ένα μόνο σημείο που μου έκανε εντύπωση) ...και σίγουρα συζήτηση εφ' όλης της ύλης σε αναρτήσεις δεν μπορεί να γίνει (κι αν γίνει σύντομα δεν θα μπορώ να την παρακολουθήσω).
Τα σφικτότερα αμορτισέρ μπορεί να κάνουν γρήγορη επαναφορά αλλά έχουν λιγότερη αρχική υποχώρηση που είναι αυτό που σου έχει μειώσει την πρόσφυση και σε έχει ελαφρύνει ως απογειώσει (πολύ προτού εξαντλήσεις τη διαδρομή της ανάρτησης). Δεν είναι το ίδιο με τα φορτηγά στα οποία κυρίως αναφερόμουν όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεράστιες αντιστρεπτικές.
Γενικά όμως για κάθε είδους ανωμαλία (κάθε εύρους και συχνότητας) υπάρχει η κατάλληλη ρύθμιση οπότε κάθε συνδυασμός ελατηρίου αμορτισέρ, ανάρτησης, αυτοκινήτου, φορτίου θα συμπεριφέρεται καλύτερα σε κάποιες ανωμαλίες και χειρότερα σε άλλες. Με ψιλοσταθερά το αυτοκίνητο και τη βασική σχεδίαση της ανάρτησης έχει σημασία να πετύχεις τον συνδυασμό που σε βολεύει στις περισσότερες συνθήκες που θα συχνάζεις αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο χωρίς πλήρη και καλή ενεργητική ανάρτηση να πετύχεις κάτι που θα δουλεύει καλά πάντα και παντού, άδειο και γεμάτο (φορτωμένο).... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
αγαπημένε μου mod δεν είναι τόσο απλά όσο τα λες...
Σαφώς και δεν είναι απλά... (και για αυτό προσπάθησα να τα απλοποιήσω και να επικεντρωθώ σε ένα μόνο σημείο που μου έκανε εντύπωση) ...και σίγουρα συζήτηση εφ' όλης της ύλης σε αναρτήσεις δεν μπορεί να γίνει (κι αν γίνει σύντομα δεν θα μπορώ να την παρακολουθήσω).
Τα σφικτότερα αμορτισέρ μπορεί να κάνουν γρήγορη επαναφορά αλλά έχουν λιγότερη αρχική υποχώρηση που είναι αυτό που σου έχει μειώσει την πρόσφυση και σε έχει ελαφρύνει ως απογειώσει (πολύ προτού εξαντλήσεις τη διαδρομή της ανάρτησης). Δεν είναι το ίδιο με τα φορτηγά στα οποία κυρίως αναφερόμουν όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεράστιες αντιστρεπτικές.
Γενικά όμως για κάθε είδους ανωμαλία (κάθε εύρους και συχνότητας) υπάρχει η κατάλληλη ρύθμιση οπότε κάθε συνδυασμός ελατηρίου αμορτισέρ, ανάρτησης, αυτοκινήτου, φορτίου θα συμπεριφέρεται καλύτερα σε κάποιες ανωμαλίες και χειρότερα σε άλλες. Με ψιλοσταθερά το αυτοκίνητο και τη βασική σχεδίαση της ανάρτησης έχει σημασία να πετύχεις τον συνδυασμό που σε βολεύει στις περισσότερες συνθήκες που θα συχνάζεις αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο χωρίς πλήρη και καλή ενεργητική ανάρτηση να πετύχεις κάτι που θα δουλεύει καλά πάντα και παντού, άδειο και γεμάτο (φορτωμένο)....δεν είναι απόλυτο αυτό που λες γιατί το αμορτισέρ που ταιριάζει στο δικό μου μοντέλο έχει ρυθμιστεί με γνώμονα το βάρος του αυτοκινήτου κι όχι την γκαύλα του ιδιοκτήτη σε σκληρότητα... αν σε πετάει πάνω ένα σετ αμορτισέρ ελατηρίων είναι άχρηστο ούτως ή άλλως... είτε κινείσαι σε πίστα είτε σε δρόμο... για φαντάσου να πατάς κερμπ και να κάνεις τούμπα επειδή είναι σκληρό το σετ απ? απλά εδώ στο ελάντα ελάχιστοι γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν το πως λειτουργεί μια ανάρτηση...
Εξάλλου στις καλές ρυθμιζόμενες μπορεί κανείς να ρυθμίσει και το bound και το rebound... το βάρος του αυτοκινήτου φροντίζει στις παθητικές για να μην σε πετάει πάνω... στο βύθισμα θα πρέπει το βάρος να είναι αρκετό, να έρχεται σε ισορροπία αλλά στην επαναφορά όπου το βάρος κι εκεί παίζει το ρόλο του, θα πρέπει να είναι όσο πιο άμεσο γίνεται έτσι ώστε να έχεις συνεχώς επαφή με τον δρόμο, η οποία επαφή ορίζεται και από το βάρος και από το πέλμα... μέχρι και το ποδήλατό μου έχει ρύθμιση φόρτισης, προφόρτισης και επαναφοράς και σκασίματος σε περίπτωση τελειώματος... οι Fox, Ohlins, TEIN, Bilstein κλπ έχουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις στις ακριβές τους εκδόσεις... μάλιστα πια έχουν και ηλεκτρονική ρύθμιση από μέσα... εδώ και χρόνια... Είπαμε, οι ελληνάρες απλά χαμηλώνουν... δεν ρυθμίζουν οπότε και οι κακές εντυπώσεις των περισσοτέρων... λανθασμένες.-
-
Σαφώς και δεν είμαι απόλυτος γιατί ακριβώς το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Και νομίζω δεν λέμε διαφορετικά πράματα απλά με άλλο τρόπο και σε άλλο επίπεδο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Σαφώς και δεν είμαι απόλυτος γιατί ακριβώς το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Και νομίζω δεν λέμε διαφορετικά πράματα απλά με άλλο τρόπο και σε άλλο επίπεδο.μα και βέβαια.... δεν πρόκειται περί διαφωνίας αλλά γράφω τις σκέψεις μου στο θέμα...
ααα! θυμήθηκα ότι ήθελα να σου πω στο πρώτο post περί φορτηγών ότι πολλοί οδηγοί ανάλογων οχημάτων αδιαφορούν για το φορτίο και δεν αλλάζουν πίεση στα ελαστικά, κάτι εγκληματικό αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και στα Ι.Χ. έχει τεράστια σημασία το φορτίο, και, ακόμη πιο σημαντικό, ότι δεν αλλάζουν την πίεση στις φούσκες με αποτέλεσμα η επαναφορά τους να είναι ρυθμισμένη για μέγιστο φορτίο όταν αυτά είναι κενά! Τότε είναι που θα παρατηρήσεις εύκολα αυτό που είδες ζωντανά...
θα μου πεις, που τα ξέρεις όλα αυτά ρε φίλε? Ο Θείος μου και κατ'επέκταση εγώ και ο μεγάλος ξάδελφός μου, ο οποίος ανέλαβε και την επιχείρηση μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχουμε εμπειρία σε φορτηγά αυτοκίνητα. Έχω πάει βόλτα με κάμποσα Volvo, MB, Scania και όταν ήμασταν μικροί πηγαίναμε στο συνεργείο συνεχώς. Για το ένα ή το άλλο φορτηγό... Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει περισσότερο ήταν το μέγεθος των Τούρμπο! σαλιγκαριών! Από τότε έφαγα το κόλλημα... σε συνέχεια του Μίτσου του Αποστόλου...
-
Αυτό που λες για τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνονται σε ένα φορτηγό άδειο/γεμάτο δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με κάποιο σύστημα αν όχι ενεργητικής ανάρτησης έστω ρυθμιζόμενης από το ταμπλώ όπως έχουν μερικά αυτοκίνητα. Ή μήπως τα πιο σύγχρονα φορτηγά έχουν ήδη κάτι τέτοιο;
Οι ενεργητικές αναρτήσεις πόσο δύσκολο είναι να γίνουν ευρείας κυκλοφορίας. Είχαν κυκλοφορήσει πριν από χρόνια κάποιες εφαρμογές αλλά ακόμα δεν είναι κάτι που βλέπω στα αυτοκίνητα, γιατί;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...Οι ενεργητικές αναρτήσεις πόσο δύσκολο είναι να γίνουν ευρείας κυκλοφορίας. Είχαν κυκλοφορήσει πριν από χρόνια κάποιες εφαρμογές αλλά ακόμα δεν είναι κάτι που βλέπω στα αυτοκίνητα, γιατί;A. Πολύ πιο ακριβές των συμβατικών.
Β. Ενεργοβόρες.
Γ. Απαιτούν περισσότερο χώρο.
Δ. Απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.
Ε. Απαιτούν και ένα συμβατικό στοιχειώδες back-up σύστημα αν κάτι πάει στραβά.Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ακόμα και οι υδροπνευματικές που δεν έχουν τα Γ και Δ δεν μπορούν να προχωρήσουν εμπρός. Μόνον λόγω του Β και λαμβάνοντας υπόψη τα όλο και πιο σφικτά όρια κατανάλωσης οι ενεργητικές αναρτήσεις θα παραμείνουν για άμεσο μέλλον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας*.
- Εντάξει ψευτο-ενεργητικές με adaptive Shock Absorbers, υπάρχουν. Ενεργητικές με την έννοια που θα έπρεπε να είναι ήτοι, κλίση προς το εσωτερικό της στροφής και με αλλαγή της κατανομής βάρους ανά άξονα για βέλτιστη εκμετάλευση του επιπέδου πρόσφυσης, αισθητήρες radar μικρομετρητικού για ανάγνωση των ανωμαλιών του οδοστρώματος, δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής του ύψους του οχήματος και ενεργητική διαχείριση της δύναμης επαναφοράς για αποφυγή αποκόλλησης του τροχού από το οδόστρωμα, δεν έχουμε ακόμα και δεν θα έχουμε σύντομα.
Κρίμα η δουλειά που είχε πέσει στις αρχές του 90 στην F1.....
Περί Αναρτήσεων