-
Γνωστά αυτά που λες, όλα τα προοδευτικά ελατήρια έτσι είναι και για αυτό αν δεν σφίξεις αμορτισέρ το πιο κοινό και εύκολα παρατηρήσιμο αποτέλεσμα είναι να πλέεις-συντονίζεις σε ψηλές ταχύτητες ακόμα και σε φαινομενικά επίπεδους δρόμους. Όταν δε πιέζεις και έχοντας τερματίσει τις μαλακές σπείρες στηρίζεσαι στις σκληρές, έχεις σκληρό ελατήριο με μαλακό αμορτισέρ=υπό πίεση τελικά θα γύρεις.
Με λίγο ψάξιμο είδα για 2 πόντους χαμήλωμα οπότε sport-kit δεν είναι (είναι 50 mm εκείνα).
Συγκεκριμένα για το 500 abarth, όσο ωραίο μου φάνηκε υπό πίεση σε καλό δρόμο, άλλο τόσο βλαστημούσα στους πέριξ της Θεσσαλονίκης δρόμους. Σε δυο-τρεις στροφές με τυπικό ελληνικά χαρακτηριστικά που μπήκα ψυχωμένα λόγω οξείας βλακείας άρχισε το αμάξι να ανοίγει τροχιά και να μπιστάει (όχι χορεύοντας, με την κακή έννοια ). Στις Σέρρες όμως θα έσπερνε.Grande Abarth δεν έχω οδηγήσει δυστυχώς και είναι από τα αλητάκια που πολύ θα 'θελα να βάλω στο χέρι.
Τα sport-kit ΙΜΗΟ είναι ο ορισμός της fail επιλογής πλέον καθώς μπαίνεις στα χωράφια της αλλαγμένης γεωμετρίας, για να μην πω για τα ζόρια σε ψαλίδια, συνδέσμους κλπ. Η μείωση της διαδρομής είναι ΚΑΚΟ πράγμα, για λίγη μπορείς να συμβιβαστείς, για πολλή ΟΧΙ.
-
Οι 3ποντοι ειναι μεγαλη διαφορα, εμενα αυτο βασικα με χαλαει αρκετα, και στην μοστρα, καθοτι και εμφανισιακα το νεο Focus
στην Titanium εκδοση τουλαχιστον, δεν δειχνει σαν κατσικι, οπως μερικα αλλα hatch. Με το χαμηλωμα θα ειναι σαν σαυρα, εχει και 50αρι 'μπολικο' προφιλ, δεν θα χωραει ουτε δαχτυλακι στους θολους.
To ιδανικο ισως θα ηταν λιγο πιο σφιχτο ελατηριο, χωρις να μειωνεται καθολου η αποσταση, οταν ειναι πανω στο αμαξι...
Βεβαια τωρα που το σκεφτομαι, μπορει και λιγο παχυτερη αντιστρεπτικη εμπρος-πισω, μαζι με μια θολομπαρα εμπρος, και με μικροτερο συνολικο κοστος(?) απο τα 4 eibach να βελτιωσει το θεμα κλισεων-πλαδαροτητας του νεου focus.
Αυτο πως σου ακουγεται, εφικτο, ή epic fail... -
Δεν το έχω οδηγήσει ακόμη οπότε δεν έχω σχηματίσει ακριβώς το πώς συμπεριφέρεται...
Το απλό και ιδανικότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να βάλει ένα σετάκι αμορτισέρ/ελατήρια από μια δυνατότερη έκδοση, εκτός αν αυτή έχει σημαντικές διαφορές βάρους στους άξονες. Τώρα βέβαια μου λες πως η πιο σπορ έκδοση πάλι δεν είναι ικανοποιητική σε απόσβεση.
Οι coilover είναι καλές λύσεις αλλά σκοντάφτει κανείς στον σκόπελο της ρύθμισης.
Ένα σφιχτότερο αμορτισέρ (όχι μπετόν φυσικά) μπορεί να μαζέψει κάποιες πλεύσεις και ασάφειες στα γρήγορα κομμάτια αλλά τελικά υπό συνεχόμενη πίεση (πχ σε καμπές διαρκείας) θα πάρεις κλιιιιιισεις καθώς δεν έχεις το σφιχτότερο ελατήριο για να σε στηρίξει.
H θολόμπαρα για τόσο νορμάλ κατάσταση μου φαντάζει υπερβολή. Με τα δεσίματα που έχουν τα σασί πλέον δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, άσε που ένα εντελώς άκαμπτο πλαίσιο δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο.
-
που να δείτε τα 5ποντα Leon Cupra & 1.8-1.4 TSI ...
βέβαια αρκετοί φοράνε coilover αλλά έχουμε και μερικούς με σκέτο ελατήριο.
-
θέλω να αλλάξω αμορτισέρ αλλά κ λάστιχα σε κανα 2μηνο
ερώτηση: με ποιά σειρά τα αλλάζουμε?
το ρωτάω γιατί δεν θα τα αλλάξω στο ίδιο μαγαζί και ίσως όχι μέσα στην ίδια μέρα-βδομάδα
θα γίνει και ευθυγράμηση (το τιμόνι στρίβει ελαφρώς αριστερά με τους τροχούς στην ευθεία) και φυσικά ζυγοστάθμιση με την αλλαγή των ελλαστικών... -
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
θέλω να αλλάξω αμορτισέρ αλλά κ λάστιχα σε κανα 2μηνο
ερώτηση: με ποιά σειρά τα αλλάζουμε?
το ρωτάω γιατί δεν θα τα αλλάξω στο ίδιο μαγαζί και ίσως όχι μέσα στην ίδια μέρα-βδομάδα
θα γίνει και ευθυγράμηση (το τιμόνι στρίβει ελαφρώς αριστερά με τους τροχούς στην ευθεία) και φυσικά ζυγοστάθμιση με την αλλαγή των ελλαστικών...σωστότερο είναι να γίνει η ευθυγράμμιση με τα νέα λάστιχα (και σωστές πιέσεις), θαρρώ
-
Τα αμορτισέρ μπορούν να καλύψουν ένα εύρος σκληρότητας ελατηρίων πριν θεωρηθεί το σύστημα 'undedamped'.
Τοποθετώντας στο ίδιο αμορτισέρ λίγο σκληρότερα ελατήρια δεν σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει καλά το αυτοκίνητο. Όπως δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει καλά αν βάλεις ένα σκληρότερο αμορτισέρ.
Για χρήση δρομου που έχει πολύ μεγάλη ποικιλία συνθηκών αυτά ορίζοτναι κάπως στο 'περίπου'.
Γιαυτό και τα αμορτισέρ είναι 'ανεκτά' απο το κτέο σε ένα εύρος αποσβέσεων και όχι μόνο καινούρια.
Το σκληρότερο ελατήριο θα κουράσει παραπάνω το αμορτισερ και το μαλακό αμορτισέρ θα βγει συντομότερα εκτός 'ανεκτής' κλίμακας. -
Boys βοηθήστε τον άσχετο με το Hyundai...
Πριν απο αρκετά χρόνια μετα απο τράκο πήγα και έβαλα ελατήρια Eibach και αμορτισερ KYB μαύρα (Excel G). To αυτοκίνητο χαμήλωσε 3cm, χωρις να φαινεται σαύρα όμως, ενώ είδα ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά στον τρόπο που συμπεριφερόταν σε σχέση με τα λιωμένα μαμίσια. Ειδικα σε ανοιχτες στροφές με βλαμμενο οδόστρωμα οι πλευσεις και περιεργες κλίσεις ήταν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μικρότερες. Σαν να έιχα αγοράσει άλλο αυτοκίνητο. Πολύ καλύτερη και σφιχτή αίσθηση σε κάθε στιγμή. Ήμουν ευτυχής.
Οχι πολλά χρόνια αργότερα, τα ξετίναξα τα αμορτισέρ τελείως μπαινοντας σε χωματόδρομους (χωρις χώμα κλπ.)
Απο ότι μου έιπαν:
**1) το γεγονός οτι το αυτοκινητο ήταν 3cm χαμηλοτερο βοήθησε πολύ στο να πεθάνουν τα Excel G πολύ γρηγορότερα απο την ώρα τους γιατι δεν ειναι φτιαγμένα για χαμήλωμα. **
Την ώρα της αλλαγής μου έδειξαν το σημειο της διαδρομής του (εμβόλου? πως το λένε) στα μπροστινά που έιχε παρει το ατσάλι ένα σχεδον μωβ χρώμα (σαν καψιμο, κοπωση μετάλλου) υποτιθεται απο την συνεχή φορτιση σε εκεινο το σημειο.
τελως παντων αποφάσισα να τα αλλαξω με τα Ultra SR (τα 'χρυσά') της Kayaba που ήταν πιο σπορτιφ σκληρα κλπ κλπ... και όχι πολύ ακριβότερα.
**
2) μου είπαν επίσης οτι τα Ultra SR είναι για χαμήλωμα και δεν θα έχω την ίδια κόπωση με πρίν.**Απο τότε το αμάξι κοπανάει πολυ ασχημα (δεν ακούγεται μεταλλικός θόρυβος) αλλα ανατριχιαστικά γκούπ γκούπ (τα ακούς και τα νιώθεις) σε λακούβες όπου αλλα αυτοκίνητα φίλων περνάνε 'κυρία'. Νιώθω επισης οτι έχω μεγαλύτερες κλίσεις απο πριν (σε σχέση με τα Excel G, όχι τα μαμίσια που ήταν σκάφες) που ειναι περίεργο...
Κατα τη διάρκεια της τοποθέτησης δεν βαλαμε τα
**
3α) SM5201 Suspension Mounting Kit**και το
**3β) 910021 Protection Kit (σετ απο bump και cover) **
(δεν ειναι ακριβώς το ίδια, αυτά είναι από monroe, τα έβαλα να πάρετε ιδέα)3γ) γιατι 'δε χρειάζεται, τα δικά του δεν ειναι διαλυμένα, μη χαλας λεφτα τσάμπα'
ΤΟ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ:
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗ ΤΑ 1, 2, 3α, 3β?
Τι να κάνω να βελτιώσω εστω λιγο την κατάσταση και τα γκάπα γκούπα, έπρεπε να εχω βαλει 3α και 3β ή δεν εχει σχέση?
Να παω να βάλω μαμισια να το κανω φερρυ μπόουτ ή να κανω υπομονή?Βοηθήστε τον ανάπηρο.
-
Για σας παιδιά, Έχω ένα Peugeot 307 1600 με 140 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν έχω αλαξι ακόμα αναρτήσεις και σκέφτομαι να τις αλλάξω, αν και στο κτεο τις βρήκαν 70% ΟΚ. Θέλω από κάποιον σχετικό από εσάς μια ενημέρωση στο τι να βάλω ?
Θέλω να περνάω πάνω από μια λακκούβα η από ένα σαμαράκι και να μην το εσθανωμαι έντονα !!!
Με αλλά λόγια θέλω τουλάχιστον μπροστά μια πολύ μαλακή ανάρτηση δηλαδή μαλακότερη από τις μαμάς του χωρίς βέβαια να χάσει σε ύψους το αυτοκίνητο!
Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση ? Πρέπει να αλλάξουμε και ελατήρια ? Ποιοι αποσβεστήρες είναι οι ιδανικότεροι ? Ένας σινδιασμος που σκεφτόμουν είναι μαλακά ελατήρια σε σινδιασμο με τα Koni FSD. Τι λέτε γιαυτο ?
Και κάτι άλλο πια μηχανική αναρτισι πλησιάζει έστω και λίγο την ανάρτηση τις Bose Suspension (Youtube) που κάνει 6000 Ευρώ ? Υπάρχει καμία ?
matheos@gmx.net -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Eιναι αληθη.
Τι να κάνω να βελτιώσω εστω λιγο την κατάσταση και τα γκάπα γκούπα, έπρεπε να εχω βαλει 3α και 3β ή δεν εχει σχέση?
Να παω να βάλω μαμισια να το κανω φερρυ μπόουτ ή να κανω υπομονή?Η κατασταση θα βελτιωθει με τα εργοστασιακα, αλλα θα γυρισεις στην εργοστασιακη συμπεριφορα.
Κατασταλαξε τι θες και αποφασισε: ή σπορ αναρτηση με λιγοτρες κλισεις κτλ ή ανεση. -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Eιναι αληθη.
Να παω να βάλω μαμισια να το κανω φερρυ μπόουτ ή να κανω υπομονή?Η κατασταση θα βελτιωθει με τα εργοστασιακα, αλλα θα γυρισεις στην εργοστασιακη συμπεριφορα.
Κατασταλαξε τι θες και αποφασισε: ή σπορ αναρτηση με λιγοτρες κλισεις κτλ ή ανεση.Ευχαριστώ για την απάντηση, νόμιζα πως δεν το διαβάζει κανεις πλέον το thread!.
Τα μαμίσια (όπως ξέρουν πολλοί εδώ μέσα), είναι βαρκα γιαλό, προσανατολισμένα σε 50άρηδες οικογενειάρχες με παιδιά και σκύλο, που είναι βέβαια και το target group του αυτοκινήτου. Αρα μένουμε σίγουρα στα 'καινούρια' Ultra SR.
Αυτό που με προβλημάτισε/προβληματίζει ακόμα, είναι οτι ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ οτι οι κλίσεις με τα Ultra SR που ειναι πολύ πιο σφικτά, ειναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απο ότι με τα Excel G που θεωρούνται σχεδον ΟΕΜ. (τα οποία είναι σκάλες ανώτερα βέβαια απο τα εργοστασιακά, άλλο αυτοκινητο ένιωσα οτι οδηγούσα.)
Υπάρχει κατι άλλο που θα μπορούσε να συμβαίνει και να με οδηγει σε αυτό στο συμπέρασμα, ή είναι ιδέα μου και απλά ίσως περίμενα ακόμα πιο σφικτή συμπεριφορά από την πραγματικη?
για να γίνω πιο σαφής αν πουμε οτι τα εργοστασιακά έιχαν ανεση 8, κλισεις 2, και αποσβεση 5,
τα excel G μου φάνηκαν..................................................5...........8..................7
και τα Ultra SR............................................................3...........6-7................8Πρέπει να παρω χάπια?
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Τα αμορτισέρ μπορούν να καλύψουν ένα εύρος σκληρότητας ελατηρίων πριν θεωρηθεί το σύστημα 'undedamped'.
Τοποθετώντας στο ίδιο αμορτισέρ λίγο σκληρότερα ελατήρια δεν σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει καλά το αυτοκίνητο. Όπως δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει καλά αν βάλεις ένα σκληρότερο αμορτισέρ.
Για χρήση δρομου που έχει πολύ μεγάλη ποικιλία συνθηκών αυτά ορίζοτναι κάπως στο 'περίπου'.
Γιαυτό και τα αμορτισέρ είναι 'ανεκτά' απο το κτέο σε ένα εύρος αποσβέσεων και όχι μόνο καινούρια.
Το σκληρότερο ελατήριο θα κουράσει παραπάνω το αμορτισερ και το μαλακό αμορτισέρ θα βγει συντομότερα εκτός 'ανεκτής' κλίμακας.Μου φενεσε ιδικος για πες μου λίγο...... Έχω ένα Peugeot 307 1600 με 140 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν έχω αλαξι ακόμα αναρτήσεις και σκέφτομαι να τις αλλάξω, αν και στο κτεο τις βρήκαν 70% ΟΚ.
Θέλω να περνάω πάνω από μια λακκούβα η από ένα σαμαράκι και να μην το εσθανωμαι έντονα !!!
Με άλλα λόγια θέλω τουλάχιστον μπροστά μια πολύ μαλακή ανάρτηση δηλαδή μαλακότερη από τις μαμάς του χωρίς βέβαια να χάσει σε ύψους το αυτοκίνητο!
Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση ? Πρέπει να αλλάξουμε και ελατήρια ? Ποιοι αποσβεστήρες είναι οι ιδανικότεροι ? Ένας σινδιασμος που σκεφτόμουν είναι μαλακά ελατήρια σε σινδιασμο με τα Koni FSD. Τι λές γιαυτο ?
Και κάτι άλλο πια μηχανική αναρτισι πλησιάζει έστω και λίγο την ανάρτηση τις Bose Suspension (Youtube) που κάνει 6000 Ευρώ ? Υπάρχει καμία ? -
Ο ιδανικός συνδυασμός ελατηρίου/αμορτισέρ/βάρους οχήματος γίνεται όταν η συχνότητα του συστήματος είναι γύρω στο 1 Hz.
Πιο μικρή συχνότητα και νομίζεις ότι το αμάξι πλέει,
πιο μεγάλη συχνότητα και το αμάξι έχει αίσθηση σπορ (νευρικό). -
Μatheos καταρχην μην πειραξεις τα ελατηρια.
Σιγουρα ειναι ανετα και δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις μαλακοτερα απο τα μαμα πεζω.
Το οτι εχεις χασει σε ανεση αυτο οφειλεται κυριως στα πεσμενα σου αμορτισερ που συντονιζει και ασε τι λεει το κτεο, δεν μετρουν με ακριβεια.
οποτε αν αλαξεις αμορτισερ με καινουρια η ανεση θα επανελθει και θα περνας αερας ξεκουραστα απο τις ανωμαλιες.
πιστευω ενα monroe θα σε καλυψει που ειναι και πιο μαλακο απο τα μαμα πεζω.Trident 1971, η λυση που εχεις επιλεξει ειναι ημιμετρα.
Ή το αφηνεις μαμα, ή πας σε στενο γραμμικο ελατηριο.
Το φαρδυ ελατηριο χαμηλωματος δεν αξιζει κατα τη γνωμη μου και τα αποτελεσματα τα περιγραφεις κι εσυ.
Με ενα στενο ελατηριο που ειναι πιο πολλες λιμπρες απο τα eibach σου, θα ειχες αλλο κρατημα και δε θα κοπαναγε τοσο. -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Σιγουρα ειναι ανετα και δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις μαλακοτερα απο τα μαμα πεζω.
Το οτι εχεις χασει σε ανεση αυτο οφειλεται κυριως στα πεσμενα σου αμορτισερ που συντονιζει και ασε τι λεει το κτεο, δεν μετρουν με ακριβεια.
οποτε αν αλαξεις αμορτισερ με καινουρια η ανεση θα επανελθει και θα περνας αερας ξεκουραστα απο τις ανωμαλιες.
πιστευω ενα monroe θα σε καλυψει που ειναι και πιο μαλακο απο τα μαμα πεζω.Trident 1971, η λυση που εχεις επιλεξει ειναι ημιμετρα.
Το φαρδυ ελατηριο χαμηλωματος δεν αξιζει κατα τη γνωμη μου και τα αποτελεσματα τα περιγραφεις κι εσυ.
Με ενα στενο ελατηριο που ειναι πιο πολλες λιμπρες απο τα eibach σου, θα ειχες αλλο κρατημα και δε θα κοπαναγε τοσο.Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου …S3…….. στην τελική εκεί θα καταλιξω να βάλω η Monroe η Sachs που μου έχουν πει ότι είναι μαλακά ! Αλλά πάλι 100% ευχαριστημένος δεν θα είμαι και αυτό γιατί…… στο Renault Clio ΜΤV τις γυναίκας μου ακόμα και πρόσφατα που είχαν χαλάσει οι αποσβεστήρες μπροστά ήταν πιο μαλακό στην οδήγηση από τι το δικό μου. Στο Toyota Corola του πατέρα μου μοντέλο 86 έβλεπα την ανάρτηση μπροστά να δουλεύει αρκετά με αποτέλεσμα να είναι αρκετά άνετο στο δρόμο, θυμάμαι τότε ότι όταν πήγε να τα αλλάξει ότι του είπαν ότι φορούσε αέρος- αέρος και θα ήταν καλύτερο να Βάλη αέρος- λαδιού. Εμένα πάντως μετά δεν μου άρεσε γιατί ήταν πιο σφιχτό το αυτοκίνητο και την λακκούβα η το Σαμαράκη το αισθανόσουν πιο έντονα!
Παρεμπίπτόντος τη εννοούνε όταν λένε αυτή στο συνεργείο αερος-αερος ? -
Aν δεν κάνω λάθος ότι τα αμορτισέρ δεν έχουν λάδι μέσα όπως η πλειοψηφία αυτών.
-
Κοιτάξτε τι διάβασα σε ένα φόρουμ !!!
Να έχετε υπ΄όψιν το εξής:
Τα ελατήρια, τα αμορτισέρ και τα λάστιχα πάνε 'πακέτο'. Φυσικά επιτρέπονται αποκλίσεις, αλλά αν το παρακάνετε θα έχετε τα εξής συμπτώματα:Μαλακά έως 'νορμάλ' ελατήρια, μαλακά λάστιχα, πολύ σκληρά αμορτισέρ
Ένας από τους πιό επικίνδυνους συνδυασμούς! Ο τροχός θα 'συντονίζεται' σε κάποιες 'μεσαίες' συχνότητες (3~4 Hz), με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να χοροπηδάει υπερβολικά (σε ύψος περισότερο από την ανωμαλία που 'ξεκίνησε' το χοροπήδημα) χάνοντας την πρόσφυση!Μαλακά ελατήρια, σχετικά σκληρά λάστιχα, σκληρά αμορτισέρ
Είναι ο πιό 'ανώδυνος' συνδυασμός, αν και όχι χωρίς καμία επίπτωση. Τα σκληρά αμορτισέρ δίνουν μιά 'σιγουριά' στις μικροανωμαλίες, αλλά τα μαλακά ελατήρια σε κάποια σαμαράκια ή λακούβες δεν μπορούν να 'επανεφέρουν' στο έδαφος τον τροχό, και έτσι χάνεται η πρόσφυση.Μαλακά ελατήρια, σχετικά σκληρά λάστιχα, μαλακά αμορτισέρ
Ο τροχός θα χοροπηδάει σε διάφορες 'γρήγορες' λακούβες και σαμαράκια χάνοντας στιγμιαία την πρόσφυση (δηλαδή αυτές που ανεβοκατεβαίνουν σε μικρή απόσταση σε σχέση με την ταχύτητα, και το αμάξωμα δεν 'ακολουθεί'). Επικίνδυνο, αλλά όχι τόσο όσο το προηγούμενοΣκληρά ελατήρια, μαλακά λάστιχα, μέτρια (ή μαλακά) αμορτισέρ
Ίσως ο πιό επικίνδυνος συνδυασμούς! Το αμάξωμα θα 'συντονίζεται' σε οποιαδήποτε ανωμαλία, με αποτέλεσμα στις 'αργές' ανωμαλίες (γλυκά 'γιαμπ') το αυτοκίνητο να ΄πλέει', και στις άλλες να χάνει πανεύκολα πρόσφυση.
Σε πάρα πολές περιπτώσεις το αυτοκίνητο 'χοροπηδάει' ενοχλητικά!Σκληρά ελατήρια, σκληρά λάστιχα, μέτρια (ή μαλακά) αμορτισέρ
Ένας από τους πιό επικίνδυνους συνδυασμούς, 'συναγωνίζεται' τον προηγούμενο! Και τροχός και το αμάξωμα θα 'συντονίζονται' σε οποιαδήποτε ανωμαλία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Και εδώ υπάρχει αρκετό 'χοροπηδητό'!Σκληρά ελατήρια, μαλακά λάστιχα, σκληρά αμορτισέρ
Δεν έχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά αν η κατάσταση παραγίνει (το αμορτισέρ είναι πολύ σκληρότερο από τα λάστιχα) θα εμφανιστεί 'συντονισμός' του αμαξώματος σε μεσαίες συχνότητες με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα!Και τώρα τα 'ταιριασμένα':
Μαλακά ελατήρια, λάστιχα, και αμορτισέρ
Ο ορισμός της άνεσης. Το αυτοκίνητο δεν πρέπει να οδηγείται με απότομες κινήσεις διότι μπορεί να το αποσταθεροποιήσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει οτι δεν πρέπει κανείς να αναπτύσει μεγάλες ταχύτητες, διότι αν του τύχει κάτι θα αναγκαστεί να κάνει την απότημη κίνηση και τότε ... αντε γειά!
Από την άλλη 'αντέχει' μεγάλες λακούβες και σαμαράκια χωρίς μεγάλες επιπτώσεις.Μέτρια ελατήρια, λάστιχα, και αμορτισέρ
Ο μέσος όρος γαι συνδυασμό άνεσης - ταχύτητας. Το αυτοκίνητο 'αντέχει' γρήγορες κινήσεις, αλλά όχι πολύ απότομες.
Η 'αντοχή' σε μεγάλες λακούβες και σαμαράκια πέφτει, αλλα δεν γίνεται επικίνδυνο.Σκληρά ελατήρια, λάστιχα, και αμορτισέρ
Η επιλογή για ταχύτητα. Το αυτοκίνητο 'αντέχει' και απότομες κινήσεις, δίνει σιγουριά.
Αλλά η 'αντοχή' σε λακούβες και σαμαράκια πέφτει ακόμα περισότερο, και αν αυτά είναι μεγάλα μέχρι που δημιουργείται κίνδυνος από απώλεια πρόσφυσης!
Φυσικά 'υποφέρει' και η μέση μας, αλλά και τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου!Πολύ σκληρά ελατήρια, λάστιχα, και αμορτισέρ, δηλαδή ... κούτσουρο
Η επιλογή της πίστας. Το αυτοκίνητο γίνεται 'τραίνο'.
Αλλά η 'αντοχή' σε λακούβες και σαμαράκια σχεδόν μηδενίζεται, και είναι πανεύκολο να το 'χάσουμε' ακόμα και σε μέτριες ανωμαλίες του δρόμου!
Φυσικά η άνεση έχει πάει περίπατο, και σε λίγο το αυτοκίνητο θα ... κουδουνίζει! -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Με ενα στενο ελατηριο που ειναι πιο πολλες λιμπρες απο τα eibach σου, θα ειχες αλλο κρατημα και δε θα κοπαναγε τοσο.Τι ειναι το 'στενο γραμμικο ελατήριο'? Βοηθήστε τον αδαή.
Οταν καποια στιγμη στραβωσα το δεξι ψαλιδι ασχημα (καβαλησα κρασπεδο παραδρομου Κηφισιας λιγα μετρα απο το Media Markt Μαρούσι, της μάνας του αυτου που με εκλεισε και έφυγε...) , πηγα στον τυπο να το φτιαξει/αλλαξει/ισιωσει κλπ γιατι είναι το μοναδικο οχημα της οικογενειας και του ειπα για αλλαγη αμορισερ μια και ειχε σκασει το ένα στον τρακο. Πρότεινε Excel G, ρωτησα και για ελατηρια έιπε το H&R ειναι κουτσουρο, παρε καλυτερα τα Eibach, και τα έβαλα. Τόσο απλά. Δεν το μετανιωσα απο κρατημα μαρτυς μου ο Θεός.
Τι θα έπρεπε να κάνω? να ξερουμε στο μελλον...
-
Τrident1971 το στενο γραμμικο ελατηριο ειναι αυτο που μπορεις να μετρησεις τη δυναμη που μπορει να ασκηθει σε αυτο.
Συνηθως μετραμε σε lb/in2 που εχει επικρατησει να το λεμε σκετο λιμπρες.
Τα στενα ελατηρια εχουν διαμετρο σχεδον τη μιση απο τα φαρδια εργοστασιακα ή χαμηλωματος οπως τα eibach.
Τα φαρδια δεν μπορεις να τα μετρησεις ευκολα γιατι δεχονται διαφορετικη δυναμη υπο φορτιο και συχνοτητα καθε φορα.
Αλλα χοντρικα ξερεις περιπου σε ποσες λιμπρες αντιστοιχουν.
Τα στενα ελατηρια αφου λοιπον συνδυαζονται με αντιστοιχης αποσβεσης της δυναμης του ελατηριου αποσβεστηρες, και το αποτελεσμα ειναι να ειναι πολυ καλυτερο απο τα φαρδια χαμηλωματος και σε κρατημα και σε ανεση(που βεβαια ειναι χειροτερο απο εργοστασιακο σε ανεση αλλα δεν κοπαναει)
ολες οι αγωνιστικες κατασκευες χρησιμοποιουν στενα ελατηρια.
Στα στενα ελατηρια συνηθως εχεις και ρυθμιζομενα σε υψος πιατελα οποτε ρυθμιζεις αναλογα και το υψος της αναρτησης.
Ειναι τα λεγομενα κιτ coilover.
Τωρα γιατι ειναι λαθος ο συνδυασμος αναρτησης που φορας.
Διοτι τα ΚΥΒ αυτα δε δουλευουν σε ολο το μηκος της διαδρομης τους αφου εχεις βαλει eibach χαμηλωματος ενω δεν ειναι κατασκευασμενα να αποσβενουν δυναμεις απο πιο σκληρο ελατηριο οπως το eibach απο μαμα.(αδυναμο rebound)
Επομενως τα αμορτισερ σου θα τα παιξουν πιο γρηγορα συν οτι δεν εχεις ασφαλη λειτουργια αναρτησης γενικα.
Πες μας τη αυτοκινητο εχεις? -
@Μatheos: Το κείμενο που παραθέτεις βρίθει ανακριβειών, τυφλών γενικεύσεων και πολύ επικίνδυνης ημιμάθειας, οπότε σβησ' το τάχιστα από το μυαλό σου.
Κατ' αρχήν δεν υπάρχουν 'σκληρά' ή όχι αμορτισέρ, αλλά δυνατά ή όχι. Το αμορτισέρ ασκεί δύναμη, λειτουργώντας ως φρένο του ελατηρίου.
Δεύτερον, τι θα πει 'σκληρά' ή όχι λάστιχα; Μάλλον αυτός που το έγραψε εννοεί την ακαμψία του σκελετού, αλλά τεράστιο ρόλο παίζει και η σκληρότητα ή όχι της γόμας (όσο πιο μαλακιά, τόσο περισσότερη η πρόσφυση, και τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις από την ανάρτηση).
Τέλος, η σκληρότητα του ελατηρίου δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του που ενδιαφέρει, αλλά και η διαθέσιμη διαδρομή του (που, θεωρητικώς, όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα για χρήση δρόμου).
Γενικώς, για 'πολιτικό' αυτοκίνητο ενδείκνυνται ως επί το πλείστον τα προοδευτικά ελατήρια, μεταβαλλόμενης σκληρότητας (και αυτό αποτελεί απάντηση και στον Trident).Χονδρικά, για χρήση δρόμου, χρειάζεται κανείς ελατήριο προοδευτικό, 'λογικής' μέσης σκληρότητας, με κατά το δυνατόν περισσότερη διαδρομή (ceteris paribus), αμορτισέρ με αυξημένες (έναντι των νορμάλ) δυνάμεις αντι-συμπίεσης, και ΚΥΡΙΩΣ αντι-έκτασης του ελατηρίου, και λάστιχα με αρκούντως άκαμπτο σκελετό (όχι όμως πολύ βαρύ) και γόμα μαλακιά (ιδίως για ελληνική άσφαλτο), αλλά όχι και ακραία μαλακιά (πέραν της πολύ αυξημένης φθοράς της μαλακιάς γόμας).
Στην προσπάθειά μου να τα κάνω λιανά, βλέπω ότι κι εγώ γενικεύω βλακωδώς και επικινδύνως, όμως...Το ποιο προϊόν είναι τι, δεν είναι ζήτημα μάρκας, αλλά συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών / προδιαγραφών, που συνήθως δύσκολα ανευρίσκονται (ομολογουμένως).
Αν δεν μπορεί κανείς να τις βρει, ή πόσο μάλλον να τις καταλάβει, είναι σίγουρα ασφαλέστερο να αφήνει το αυτοκίνητό του ήσυχο.
Περί Αναρτήσεων