-
-
Από εχθές τι βράδυ είμα Αθήνα.... Έκανα 8 ώρες να έρθω από Θεσσαλονίκη...
Κατερίνη-Ελασσώνα-Λαρισα-Φαρσαλα-Λαμία-Λειβαδιά-Θήβα.....
Όλα από παράδρομους και παλιά εθνική οδό. ΑΠό Θήβα βγαίνεις στην εθνική και κατεβαίνεις Αθήνα..
Ευτυχώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η κίνηση. Δυστηχώς έξω από τη Λαμία πας από κάτι δρόμους που δεν είναι καν επαρχιακοί. Θα είμαστε τυχεροί αν δεν θρηνήσουμε θύματα. Δυστηχώς πάλι ακούγετε ότι θα κλείσουν και την παλιά Ε.Ο. και η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο από Αγρίνιο... Τρένα-αεροπλάνα γιοκ(δεν έχει εισητήρια). Αν δεν έχεις δουλειά που να μην αναβάλεται, μην το επιχειρήσεις -
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Τώρα αν κλείσουν τους παράδρομους δεν πιστεύω να είναι και ότι καλύτερο για τους ιδίους γιατί ο κόσμος θα στραφεί εναντίων τους με ότι αυτό συνεπάγεται στον αγώνα που κάνουν.
-
Kαλο ειναι οταν λεμε τη γνωμη μας για ενα θεμα, να εχουμε σχετικη εστω γνωση. Επισης, να επεξεργαζομαστε αυτα που μας πασαρουν οι διαφοροι Πρετεντερηδες και να μην το καταπινουμε αμασητο. Δυστυχως, πολλα απο αυτα που διαβασα παραπανω ειναι εκτος πραγματικοτητας (το λιγοτερο) και ειναι τοσο σχετικα με το θεμα οσο και τα σχολια στο καφενειο του χωριου μου για τη νυχτα του Κολωνακιου. Ευτυχως που ο otso εβαλε καπως τα πραγματα στη θεση τους.
Μερικα σκορπια απο μενα:- Οι θεσσαλοι δεν εχουν απαραιτητα μεγαλο κληρο. Στην Καρδιτσα (Μπουτας) ο Μ.Ο ειναι 50 στρ. Για την Κρητη αυτο ειναι σουπερ, αλλα με το κλιμα της περιοχης οι επιλογες καλλιεργειας ειναι εξαιρετικα περιορισμενες και το κερδος εξαιρετικα αμφιβολο.
- Δεν ξεσηκωνονται μονο οι βαμβακοπαραγωγοι. Σχεδον ολοι οι αγροτες ξεσηκωνονται. Και πλεον στην Θεσσαλια η καλλιεργεια του βαμβακιου εχει μειωθει δραματικα.
- Οι αγροτες δεν βαριοντουσαν να μαθουν νεους τροπους καλλιεργειας και νεες καλλιεργειες. Απλα, κανεις δεν τους εδειξε κατι τετοιο. Κι αν περιμενει το κρατος ο μεσος αγροτης να μπει στο ιντερνετ και να την ψαξει μονος του, εχασε.
- Οι επιδοτησεις δεν δινονται στον δυτικο κοσμο μονο για επιμορφωση και ανανεωση εξοπλισμου (που κι αυτη εγινε την δεκαετια 85-95 σε μεγαλο βαθμο). Δινονται γιατι το κρατος ξερει οτι τα αγροτικα προιοντα της δυσης δεν μπορουν να ανταγωνιστουν σε τιμες αυτα του τριτου/αναπτυσομενου κοσμου. Και δινονται εν γνωση, οτι αν οι αγροτες φυγουν απο τα χωρια τους και ερθουν στις πολεις τα προβληματα θα ειναι πολυ περισσοτερα.
- Πατατες στο βαμβακι; Αυτο ηταν το καλυτερο ανεκδοτο. Ο Otso εξηγησε την διαδικασια. Διπλοζυγισμα.
- Καποιος ειπε 'τι φταινε οι επαγγελματιες οδηγοι'. Οι οποιοι (συμπληρωνω εγω) ποτε δεν εκλεισαν δρομους. Ο καθενας κυριοι, οπως μπορει πιεζει.
- Σε ποια χωρια παιζονται τρελλα λεφτα σε ποκα και μπαρμπουτι; Ετσι απο περιεργεια, γιατι εγω οταν παω στο χωριο νομιζω οτι εχει πεσει βομβα - δεν κινειται τιποτα.
-
Η ζωή μας κύκλους κάνει.
Ένα θέμα που ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003 βρέθηκε ξανά στη πρώτη γραμμή. Δεν έχει πλάκα πια, ας βρουν οι αγρότες άλλο τρόπο διεκδίκησης να έχουμε να λέμε και τίποτα καινούργιο. -
έχουν γίνει και οι αγρότες δημόσιοι υπάλληλοι...
δεν καταλαβαίνω το λόγο που βγαίνουν στους δρόμους... προϋπολογισμό αυτοί δεν κάνουν, να δουν αν θα έχουν κέρδος στο τέλος της χρονιάς ή όχι... και δε μιλώ για αναλυτικούς υπολογισμούς, ένα στοιχειώδες πλάνο να έχουν... βγαίνουν τώρα και λένε πως δεν φθάνουν για να καλύψουν το κόστος τους. καλύτερα να μην έσπερναν τότε... θα έπαιρναν τα χρήματα κατευθείαν από το κράτος.
για να μη μιλήσω για το κόμπλεξ μερικών αγροτών, πχ Λάρισας, που ακόμα και 10 στρέμματα να έχει ο άλλος, θα πάει να πάρει το τεράστιο μοντέλο τζον ντηρ, για να την πει στον γείτονα ά, ρε Γιάννουλη, Φαλάνη, Αμπελώνα με τα μπαμπάκια σου! από κόστος και προϋπολογισμό, τα πιάσαμε τα λεφτά μας.
επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν στους δρόμους. ένας πτυχιούχος που σπούδασε και 4 χρόνια, δε βρίσκει δουλειά στον τομέα του και πάει και δουλεύει σε κάτι εντελώς άσχετο. αυτό κάνει το 60% των πτυχιούχων. δε βγαίνει στους δρόμους και εμποδίζει τη ζωή άλλων. αυτοί τώρα επειδή έχουν μεγαλύτερα οχήματα, πρέπει να κλείνουν δρόμους και να μας δυσκολεύουν τη ζωή? έλεος.
αλλά θα μου πει κανείς, πως να σεβαστείς τον συνάνθρωπό σου, όταν δε σέβεσαι τον εαυτό σου και όταν ο τόπος αυτός στερείται παιδείας...
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
έχουν γίνει και οι αγρότες δημόσιοι υπάλληλοι...δεν καταλαβαίνω το λόγο που βγαίνουν στους δρόμους... προϋπολογισμό αυτοί δεν κάνουν, να δουν αν θα έχουν κέρδος στο τέλος της χρονιάς ή όχι... και δε μιλώ για αναλυτικούς υπολογισμούς, ένα στοιχειώδες πλάνο να έχουν... βγαίνουν τώρα και λένε πως δεν φθάνουν για να καλύψουν το κόστος τους. καλύτερα να μην έσπερναν τότε... θα έπαιρναν τα χρήματα κατευθείαν από το κράτος.
για να μη μιλήσω για το κόμπλεξ μερικών αγροτών, πχ Λάρισας, που ακόμα και 10 στρέμματα να έχει ο άλλος, θα πάει να πάρει το τεράστιο μοντέλο τζον ντηρ, για να την πει στον γείτονα ά, ρε Γιάννουλη, Φαλάνη, Αμπελώνα με τα μπαμπάκια σου! από κόστος και προϋπολογισμό, τα πιάσαμε τα λεφτά μας.
επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν στους δρόμους. ένας πτυχιούχος που σπούδασε και 4 χρόνια, δε βρίσκει δουλειά στον τομέα του και πάει και δουλεύει σε κάτι εντελώς άσχετο. αυτό κάνει το 60% των πτυχιούχων. δε βγαίνει στους δρόμους και εμποδίζει τη ζωή άλλων. αυτοί τώρα επειδή έχουν μεγαλύτερα οχήματα, πρέπει να κλείνουν δρόμους και να μας δυσκολεύουν τη ζωή? έλεος.
αλλά θα μου πει κανείς, πως να σεβαστείς τον συνάνθρωπό σου, όταν δε σέβεσαι τον εαυτό σου και όταν ο τόπος αυτός στερείται παιδείας...
Θα σου μιλήσει ένας αποκλεισμένος στην Αθήνα, Χαλκιδικιώτης. Κατεβηκα λόγω δουλειάς(ho.re.ca.) και ενώ τελειώσα σήμερα, δεν ξέρω πότε θα γυρίσω. Αυτό σημαίνει ξενοδοχεία-φαγητό εκτός όλη μέρα-καφέδες και γενικά πολλά έξοδα. Παρόλο αυτά, θέλω να πω ότι καλό είναι να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας 'ταϊζουν'. Και να σκεφτούμε ότι αν όλοι μας γίνουμε γιατροί-δικηγόροι-ξενοδόχοι κλπ τότε δεν θα έχουμε τίποτα να φάμε. Αν όλοι αυτοί παρατήσουν τις αγροτικές εργασίες τους και μοιραστούν σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, τότε το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σίγουρα υπάρχουν και πλούσιοι αγρότες. Οι περισσότεροι όμως είναι μικρομεσσαίοι εώς πολύ μικροί. Και το γνωρίζω αυτό λόγο οικογενειακής καταγωγής. Όπως υπάρχουν οι μεγαλογιατροί και οι γιατροί της πείνας. Όπως οι μεγαλοδικηγόροι και οι δικηγόροι που στιβάζονται σε ένα γραφείο για να παίρνουν το μέρισμα. Όπως οι ξενοδόχοι με τις χιλιάδες κλίνες και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα...
Και δυστηχώς δεν έχουμε την κουλτούρα να υποστηρίξουμε τον αγώνα μιας άλλης εργατικής τάξης, αν αυτός ο αγώνας δεν ενοχλεί την καθημερινότητά μας. -
δεν καταλαβαίνω το λόγο που βγαίνουν στους δρόμους...
Eμένα κάπου πάει το μυαλό μου.
Ναι μεν δεν είναι άμοιροι ευθυνών για κάποια ζητήματα, αλλά πλέον βρίσκονται πραγματικά σε δύσκολη θέση. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν πέσει στο μισό σε σχέση με πέρσι, μαθαίνω. Και ο καταναλωτής δεν τα αγοράζει φτηνότερα.Κατιτίς δεν πάει στραβά;
-
Περί αγροτικών κινητοποιήσεων: Ούτε το 1941 που προέλαυναν οι Γερμανοί προς τα νότια δεν υπήρχαν τόσα μπλόκα για να ανακοπεί η πορεία τους προς την πρωτεύουσα. Είμαστε μια χώρα υπό κατάληψη των ίδιων των πολιτών της. Θα μπορούσαν οι αγρότες να κλείσουν κάποιους δρόμους, έστω και την εθνική οδό, αλλά να αφήσουν κάποιες επαρχιακές οδούς ανοικτές! Εδώ κλείνουν και τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και τις οδούς πρόσβασης στα αεροδρόμια (βλέπε Θεσσαλονίκη)! **Απαράδεκτες πρακτικές **και σύντομα θα στρέψουν όλον τον κόσμο εναντίον τους, ακόμη και όσους αρχικά τους υποστηρίζουν.
Σε κάποιο post παραπάνω υπάρχει η εξής φράση:
**'Ο καθένας κύριοι, όπως μπορεί πιέζει'. **
Συμπυκνώνει την περίφημη νέο-ελληνική νοοτροπία, να «βολευτούμε» εμείς (ατομικά, οικογενειακά, συντεχνιακά κλπ) και οι άλλοι να «κόψουν το λαιμό τους»…Τα σχόλια δικά σας…(Βέβαια προσπαθώντας να είμαι δίκαιος θα πω ότι αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη στη χώρα δυστυχώς, δεν αποτελεί καινοτομία των αγροτών)…
Υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα στον αγροτικό τομέα αλλά και οι αγρότες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, κυρίως επειδή δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για αλλαγές στις καλλιέργειες, περίμεναν να έρθει το κράτος να τους «πάρει από το χεράκι»…έχοντας συνηθίσει στις κοινοτικές επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Επίσης παραπονιούνται για πρακτικές καρτέλ από τις βιομηχανίες αλλά *δεν φρόντισαν να αναπτύξουν υγιές συνεταιριστικό κίνημα. *Η ΚΑΠ όμως θα τελειώσει σύντομα και σωστά καθώς πολλές χώρες (της Κεντρικής και Βόρειας) Ευρώπης δίκαια παραπονιούνται, διότι τα χρήματα για την ΚΑΠ αντιπροσωπεύουν το 47.6% του προϋπολογισμού της ΕΕ και αφορούν μόλις το 5% του πληθυσμού της ΕΕ που είναι αγρότες… Επίσης είναι και *ανήθικη *απέναντι στις χώρες του τρίτου κόσμου, *θυμάμαι μια ομιλία του Νέλσον Μαντέλα στην Oxford Union που υποστήριζε σθεναρά πως αυτό που ζητούν οι χώρες της Αφρικής ΔΕΝ είναι τόσο η ρύθμιση των χρεών τους αλλά να πάψουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ (αλλά και άλλες χώρες) να ασκούν «προστατευτισμό» στα αγροτικά προϊόντα τους (*που αποτελούν και τις κύριες εξαγωγές της Αφρικής).
-
Μήπως είναι ένα κλικ πριν τα βροντήξουν;
Και μήπως είμαστε δυό κλικ πριν ξαναρχίσουμε τα παραδείσια να τραβάμε τα βυζιά μας και να φωνάζουμε
πως 'η ελλάδα δεν παράγει τίποτα'; -
ναι Χάρη, ισχύει αυτό που λες.
όμως για το λόγο αυτό, κάποτε οι αγρόετς οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς, προκειμένου να καταπολεμήσουν τους μεσάζοντες. όμως με τους συνεταιρισμούς, μόνο χρήματα σπατάλησαν υπέρ των προέδρων και λοιπών και μετά τους έκλεισαν.
kyr80
'Και δυστηχώς δεν έχουμε την κουλτούρα να υποστηρίξουμε τον αγώνα μιας άλλης εργατικής τάξης, αν αυτός ο αγώνας δεν ενοχλεί την καθημερινότητά μας.'το βρίσκετε λογικό να βγαίνει ο καθένας και να κλείνει τον δρόμο, απαγορεύοντας τους πολίτες?
εφόσον του φταίει το κράτος, ας τα βάλει με το κράτος. γιατί στρέφονται κατά πολιτών, προκειμένου να αφυπνίσουν το κράτος? ας στραφούν ευθέως εναντίον του. δλδ με αυτή τη λογική, οι στρατιωτικοί θα πάρουν τα άρματα, οι αστυνομικοί τα περιπολικά, οι νταλικιέρηδες τις νταλίκες, οι γιατροί θα απέχουν και θα πεθαίνει κόσμος, και η κάθε κοινωνική ομάδα θα διαμαρτύρεται εις βάρος των υπολοίπων. οι γεωργοί δεν είναι οι μόνοι που δεινοπαθούν. με τη λογική αυτοί ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και θα επικρατεί αναρχία. γιατί όπως είχαν πει οι σοφότεροι ημών πρόγονοί μας, 'η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου'. όταν παραβαίνεται αυτός ο κανόνας, τότε γέρνει η πλάστιγγα υπερ της μιςα ή της άλλης ομάδας και παύει η δημοκρατία. να διαμαρτυρόμαστε κατά του κράτους το καταλαβαίνω. αλλά να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολιτών, όχι... -
Όλα αυτά που αναφέρεις είναι σωστά. Δυστηχώς όμως το 'κράτος', δεν ενοχλείται, αν δεν ενοχληθούν τα ΜΜΕ και οι ψηφοφόροι του...
Δηλαδή η ΝΔ δεν ήξερε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, ότι οι αγρότες θα έκλειναν τους δρόμους; Γιατί δεν έδωσε τα 500εκ€ εξ αρχής;;
Όσο για τον τρόπο διαμαρτυρίας τους, προτιμώ αυτό, από το να μην έχω να φάω βασικά είδη ορισμένους μήνες μετά. -
Βασικά, αν δεν μου αρέσει το εισόδημά μου ή έχω πρόβλημα με τη χωρίστρα του υπουργού, θα κλείσω 10 κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με το ΙΧ μου (θα αλλάζω δρόμο ανά ώρα) και να πάτε όλοι να πνιγείτε.
ΥΓ: σύντομα θα φύγω για επαγγελματικό ταξίδι. Όποιον μου κόψει τον δρόμο, κλάφτε τον. Θα τον πατήσω μαζί με το τρακτέρ του. Χιχάάάάάάά αλογάκια μου!!!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Βασικά, αν δεν μου αρέσει το εισόδημά μου ή έχω πρόβλημα με τη χωρίστρα του υπουργού, θα κλείσω 10 κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με το ΙΧ μου (θα αλλάζω δρόμο ανά ώρα) και να πάτε όλοι να πνιγείτε.ΥΓ: σύντομα θα φύγω για επαγγελματικό ταξίδι. Όποιον μου κόψει τον δρόμο, κλάφτε τον. Θα τον πατήσω μαζί με το τρακτέρ του. Χιχάάάάάάά αλογάκια μου!!!
Το αίτημα των αγροτών να αλλάξει η χωρίστρα του υπουργού, να την κάνει αριστερά δλδ είναι αδιαπραγμάτευτο
-
. με τη λογική αυτοί ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και θα επικρατεί αναρχία. -
Ελπίζω να βράχηκαν και να ψόφησαν από την βροχή ώστε να μη με καθυστερήσουν αύριο το πρωί στο μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ελπίζω να βράχηκαν και να ψόφησαν από την βροχή ώστε να μη με καθυστερήσουν αύριο το πρωί στο μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας.Εάν κόψουν πίτα και σου τύχει το φλουρί μπορεί κ να σε αφήσουν να περάσεις
-
Φυσικά πέρυσι όταν πουλούσαν 100% πάνω σε σχέση με πρόπερσι κουβέντα οι Αγρότες. Ούτε λόγος βέβαια να μην πάρουν επιδοτήσεις με τις τόσο υψηλές τιμές που είχαν εξασφαλίσει.
Φέτος που στριμώχτηκαν πάλι τα Τρακτέρ στους δρόμους. Φυσικά και για αυτούς τα 500 εκατ € είναι ψυχία. Πως θα μπορέσουν να δουν την Μπέλλα Μπούλα από την Ουκρανία στα κωλάδικα του Παλαμά....
-
Η κοροϊδία δεν έχει πλέον όρια.
Αφού επί 5 χρόνια γονάτισαν τα 3/4 του κόσμου με το πρόσχημα* 'θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι'* φαίνεται μέρα με τη μέρα πόσο άχρηστοι είναι ( στην ουσία ταξικά προσανατολισμένοι είναι οι άνθρωποι και όχι άχρηστοι αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)
Στην 'ενίσχυση' που ανακοίνωσαν για τους αγρότες , αθροίζουν και τα επιδόματα του ΕΛΓΑ (για καταστροφές προϊόντων) που έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί. Για να μην πούμε για την ξεφτίλα του επιδόματος θέρμανσης...
Την ίδια ώρα που ο τροποποιημένος προϋπολογισμός , ένα μήνα μετά, είναι για τα σκουπίδια (τους ξεφώνισαν σε όλη την ΕΕ) προχωρούν τα εξοπλιστικά προγράμματα πού ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνουν τα 6 δις...
-
δεν καταλαβαίνω το λόγο που βγαίνουν στους δρόμους... προϋπολογισμό αυτοί δεν κάνουν, να δουν αν θα έχουν κέρδος στο τέλος της χρονιάς ή όχι... και δε μιλώ για αναλυτικούς υπολογισμούς, ένα στοιχειώδες πλάνο να έχουν... βγαίνουν τώρα και λένε πως δεν φθάνουν για να καλύψουν το κόστος τουΣίγουρα κάνουν κάποιο προυπολογισμό. Ωστόσο αυτός εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Αρχικά ,ο καιρός. Όσο καλό προυπολογισμό και να κάνεις , αν την προηγούμενη (ή τις προηγούμενες μέρες) που πάς να μαζέψεις ,ο καιρός χαλάσει και σου καταστρέψει τη σοδειά ,είσαι εκτός προγράμματος και με έξοδα που πρέπει να πληρωθούν. Δεν διαφωνώ οτι θα δωθούν επιδοτήσεις (Σε περιπτώσεις θεομηνίας) αλλά αυτές τις περισσότερες φορές δεν δίνονται άμεσα.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι τιμές των πρώτων υλών (σπόροι ,λιπάσματα κτλ) οι οποίες τις περισσότερες φορές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Υστερά ,υπάρχει το ζήτημα κατα πόσον τα προιόντα που καλλιεργεί ο αγρότης θα πωληθούν , και αν να σε τι τιμές; Δεν είναι όλα απλά ένα θέμα προυπολογισμού λοιπόν.Είμαστε μια χώρα υπό κατάληψη των ίδιων των πολιτών της. Θα μπορούσαν οι αγρότες να κλείσουν κάποιους δρόμους, έστω και την εθνική οδό, αλλά να αφήσουν κάποιες επαρχιακές οδούς ανοικτές! Εδώ κλείνουν και τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και τις οδούς πρόσβασης στα αεροδρόμια (βλέπε Θεσσαλονίκη)! Απαράδεκτες πρακτικές και σύντομα θα στρέψουν όλον τον κόσμο εναντίον τους, ακόμη και όσους αρχικά τους υποστηρίζουν.
Κατά τη γνώμη μου οι αγρότες έφτασαν στο σημείο να αποκλείουν τους δρόμους γιατί έχουν φτάσει στο αμήν. Εδώ στο Ηράκλειο κατέλαβαν όλο το αεροδρόμιο επί σχεδόν 24 ώρες. Δεν λέω κατά πόσο η κίνηση αυτή είναι ορθή ή όχι. Αλλά αν δεν έκαναν κάτι τόσο δραστικό και πιεστικό αλλά μια 2ωρη πορεία, πιστεύετε οτι η πολιτεία θα έστρεφε το βλέμμα της;
Μερικές φορές κάποιες κοινωνικές ομάδες διαμαρτύρονται είς βάρος κάποιας άλλης ομάδας(δυστυχώς), όχι επίτηδες, αλλά επειδή πλέον δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ακουστούν τα αιτήματα τους.
Μπλοκα Αγροτων στην Εθνικη