-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Απλώς καθένας κάνει ό,τι του κατέβει, βαφτίζοντάς το 'Αγώνα', 'Πάλη', 'Δικαίωμα του Χ, Ψ, Ω'.Από την άλλη, αν οι επαγγελματοβιοτέχνες αποφασίσουν να αποκλείσουν τον θεσσαλικό κάμπο στήνοντας μπλόκα στην ΕΟ και στους παράδρομους, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα προϊόντα τους να σαπίσουν, επειδή πχ θέλουν υψηλότερο αφορολόγητο όριο, κατάργηση των ταμειακών επειδή 'δεν βγαίνουν' κλπ, πώς θα φανεί στην περήφανη αγροτιά του Κιλελέρ; Θα ορμήσουν να τους πατήσουν με τα τρακτέρ ή όχι; Μάλλον όχι υποθέτω.
Εγώ προτείνω να κατέβουν και αυτοί, για να υπάρχει περισσότερος κόσμος στην πίστα.
Δε λεει να χωρεύεις καλαματιανό με 10 νοματαίους -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Να τελειώνουμε τα παραμύθια με τους αγρότεςΗ μαγική λέξη στον κόσμο της αγροτιάς είναι η λέξη επιδότηση. «Πόσα μας δίνετε να ανοίξουμε τους δρόμους», μας λένε οι αγρότες. Ωμός εκβιασμός, δίχως αμφιβολία. Κι άμα λάχει και πιούν και μία ρακί παραπάνω, μπορούν να εισβάλλουν και στη γειτονική Βουλγαρία...
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες κλείνουν με τα τρακτέρ τους δρόμους. Κι αντί το κράτος να επιβάλλει το νόμο και να ανοίξει τους δρόμους, οι πολιτευτές διαπραγματεύονται μαζί τους τα... λύτρα!
Σε πέντε γραμμές υπάρχουν 3-4 ψέμματα και μια πρόταση που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας.
Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που μάλλον δεν έχει βγει ούτε για Σ/Κ 'εκτός των τειχών' και αγνοεί τι γίνεται παραπέρα από το μίζερο μικρόκοσμό του.
Αναφέρομαι βέβαια σε αυτόν που έγραψε το άρθρο και όχι στον 'spiros' που το πόσταρε.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Απλώς καθένας κάνει ό,τι του κατέβει, βαφτίζοντάς το 'Αγώνα', 'Πάλη', 'Δικαίωμα του Χ, Ψ, Ω'.
Από την άλλη, αν οι επαγγελματοβιοτέχνες αποφασίσουν να αποκλείσουν τον θεσσαλικό κάμπο στήνοντας μπλόκα στην ΕΟ και στους παράδρομους, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα προϊόντα τους να σαπίσουν, επειδή πχ θέλουν υψηλότερο αφορολόγητο όριο, κατάργηση των ταμειακών επειδή 'δεν βγαίνουν' κλπ, πώς θα φανεί στην περήφανη αγροτιά του Κιλελέρ; Θα ορμήσουν να τους πατήσουν με τα τρακτέρ ή όχι; Μάλλον όχι υποθέτω.
Εγώ προτείνω να κατέβουν και αυτοί, για να υπάρχει περισσότερος κόσμος στην πίστα.
Δε λεει να χωρεύεις καλαματιανό με 10 νοματαίουςΝαι, ναι, όλοι στους δρόμους. Μόνο οι μαλάκες θα δουλεύουν για να φορολογούνται και να δίνει δισεκατομμύρια από τα κρατικά κονδύλια κάθε υπουργός στους μελλοντικούς ψηφοφόρους του. Είναι κι αυτό ένα σύστημα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Έκλεισε ο Ισθμός από αγρότες και κτηνοτρόφους
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν στις 12:00 τον Ισθμό της Κορίνθου, αποκόπτοντας την Πελοπόννησο, ενώ παραμένουν τα μπλόκα κατά μήκος της χώρας. Στο πλευρό των αγροτών προσέρχονται και κτηνοτρόφοι.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244Να προσθέσω μόνο αυτό (από απολύτως έγκυρη πηγή)
ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΚΙ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ.
Ας χαθούν λοιπόν κάποιες ζωές, δε τρέχει τίποτα να χαθεί και μια ωρίτσα σε μια κρίσιμη διαδρομή ασθενοφόρου.
Συγχαρητήρια
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Ας χαθούν λοιπόν κάποιες ζωές, δε τρέχει τίποτα να χαθεί και μια ωρίτσα σε μια κρίσιμη διαδρομή ασθενοφόρου.
Συγχαρητήρια
έχει και η σπέκουλα τα όριά της, ή μήπως όχι?
Κάποιος άλλος έγραψε ότι πιθανό να κάνουν οι γιατροί στις ΕΜΘ απεργία και να πεθάνει ο νοσηλευόμενος!!!
Μπλόκα γίνονται εδώ και καμια 20χρόνια .
Στα προηγούμενα μπλόκα είχαν χαθεί πολλές ζωές αν δεν απατώμαι. Έχεις πρόχειρο τον απολογισμό των θυμάτων??Τίποτε άλλο έχουμε ή εξαντλήθηκε το ρεπερτόριο?
-
Η κατάσταση είναι τόσο ΖΝ που δεν αξίζει να τη σχολιάσει κανείς.
-
ποιά σπέκουλα;;Από μένα;;
κι εγώ από οικογένεια αγροτών προέρχομαι..μάλιστα από ΜΙΚΡΟ-αγροτών για την ακρίβεια...Αυτό δε σημαίνει οτι (όσο κι αν συμφωνώ στο 99%) των αιτημάτων τους, πρέπει σώνει και καλά να ταχθώ υπέρ του κλεισίματος των δρόμων!
Ούτε φυσικά επειδή το κόμμα που ψηφίζω 'στηρίζει' τους αγρότες, να πάρω μια καραμέλα να την πιπιλίσω...αν θεωρείς οτι καλώς κλείνουν τους δρόμους κι αν συμφωνείς να περνούν τα ασθενοφόρα απ την ΠΕΟ (που στη διαδρομή Ισθμός-Κινέττα-όση και η παράκαμψη περίπου- ισοδυναμεί με μισή ώρα χαμένη σε φυσιολογικές συνθήκες), τι να πω...
Εγώ απολογισμό δεν έχω να σου δώσω, έχεις εσύ μήπως καμία πιθανή απάντηση ΓΙΑΤΙ δεν αφήνουν τα ασθενοφόρα απ την Νέα εθνική οδό;; Πού τους οφελεί στον αγώνα τους;;;
-
αν φάνε μερικές μηνύσεις οι αγρότες, τί θα γίνει? υπάρχει το ενδεχόμενο να πληρώσουν χρηματικώς τις απώλειες των εμπόρων, κτελ, κτλ?
-
Δεν έχω δει ποτέ πάντως σε προεκλογικές περιόδους να βγουν με τα τρακτέρ για να προϋπαντήσουν τους εκάστοτε σωτήρες του τόπου. Τότε μόνο ξέρουν να το παίζουν κομματοπατέρες και να γεμίζουν πούλμαν με αποτέλεσμα σε όποιο χωριουδάκι μιλάει ο όποιος υποψήφιος να έχει μια λαοθάλασσα να του βαράει παλαμάκια.
Δεν έχω γνώση περί αγροτικών ζητημάτων, όμως από τον τρόπο που αντιδρούν οι αγρότες (αυτόν ξέρουμε, αυτόν εμπιστευόμαστε) υποψιάζομαι ελαφρά περίπτωση εκβιασμού.
Τα (παραπάνω) χρήματα που ζητάνε οι αγρότες τι ακριβώς θέλουν να τα κάνουν;@TRAVELLER
Δεν βλέπω το θέμα φεουδαρχικά (Ξεσηκώθηκε ο 'όχλος', βγάλτε το ιππικό να τους λιανίσει) αλλά το επιχείρημα που ακούστηκε ότι σε περίπτωση που θέλουν πχ οι υπάλληλοι μιας εταιρείας να διαμαρτυρηθούν και κλείσουν με κοντέινερ δρόμους δεν το σχολίασες. Έστω και ένα βερύκοκο να σαπίσει επειδή οι δρόμοι έμειναν κλειστοί είμαι σίγουρος ότι οι αγρότες θα κάνουν ντου με τα τρακτέρ και τις θεριζοαλωνιστικές... -
Θα ήθελα παρακαλώ μια γνώμη / σύνοψη από κάποιον εδώ που κατέχει τα αγροτικά.
Σήμερα το πρωί ήμουν σπίτι και έτυχε να ανοίξω τηλεόραση για λίγο, οπότε και έπεσα πάνω σε συνδέσεις με τα μπλόκα. Ακουσα τρεις εκπροσώπους να μιλούν.
Ο ένας ζητούσε εγγυημένο εισόδημα. Ο δεύτερος μίλησε για στρεμματικές τιμές (επιδότηση, νομίζω) και δυο από αυτούς μίλησαν για αυξήσεις ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό ρεύμα.
Θέλω να ρωτήσω: αυτό είναι που αποκαλείται προστασία της αγροτικής παραγωγής? Αλλιώς, δε γίνεται να τα βγάλει πέρα ο αγρότης?
Δεν είναι ρητορικές οι ερωτήσεις μου.
Σκέφτομαι παράλληλα ότι η πρωτογενής παραγωγή εν γένει επηρεάζεται αρνητικά από διάφορες συνθήκες, των θεομηνιών συμπεριλαμβανομένων. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπονται αποζημιώσεις?
Κάτι άλλο: ακούω για κάποιο 'πανελλαδικό συντονιστικό': κανένας όμως από τους τρεις εκπροσώπους που εμφανίστηκαν στην τηλεόραση το πρωί δεν το υιοθετησε. Τι γίνεται? Κάτι ανάλογο με το 'πανελλαδικό συντονιστικό καταλήψεων' στα σχολεία? -
Να φανταστώ ότι αν μιλήσει κάποιος πολιτικός στους αγρότες για κάτι τέτοιο
http://www.uom.gr/modules.php?op=modloa ... =0&thold=0
θα του ανοίξουν το κεφάλι...
εγγυημένο εισόδημα
Εντάξει. Τώρα it make sense...
Για να δείτε πόσο μλκες είναι οι πολιτικοί. Πόσο δύσκολο είναι να βρεις 5-6 (εντάξει γαλάζια εννοείται μην τα ισοπεδώσουμε όλα...) άτομα που να έχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο (έστω σκέτο marketing) και να τους δώκουν από ένα χοντρό μηνιάτικο (τόσα κερατιάτικα πληρώνει το δημόσιο στην τελική);
Αν βγει ένα τέτοιο πρόγραμμα εμπορικής αξιοποίησης γεωργικής παραγωγής τότε θα άξιζε να δούμε τι θα λέγαν οι αγρότες... -
Θα σας παραθεσω ενα στιγμιοτυπο απο την ζωη μου,φαινομενικα ειναι ασχετο αλλα πρακτικα ειναι σχετικοτατο:
Πηγα στην λαϊκη και πηρα μια σακουλα μανταρινια,να φαω να ευχαριστηθω ρε παιδι μου!
Μου ζητησε ο εμπορος (δηλαδη μπορει να μην ηταν καν ο παραγωγος) 0.50 λεπτα του ευρω,πιθανως με εκλεψε και λιγο με καποια στρογγυλοποιηση,και σας λεω εγω τωρα:Ειναι λογικο να ειναι τοσο φτηνο ενα αγροτικο προϊον;; -
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
έχει και η σπέκουλα τα όριά της, ή μήπως όχι?Κάποιος άλλος έγραψε ότι πιθανό να κάνουν οι γιατροί στις ΕΜΘ απεργία και να πεθάνει ο νοσηλευόμενος!!!
Μη λαμβάνοντας υπόψη το ποστ του thymiou μια και δεν ξέρω τι γίνεται με τις νέες και τις παλιές Ε.Ο. στα διάφορα μπλόκα εκεί κάτω, υπενθυμίζω ότι εγώ το έγραψα. Ο καθένας με το μοχλό πίεσής του δεν είναι; Συμφωνώ με τον DAP πάνω στο θέμα, και δυστυχώς συμφωνώ και με την απάντηση του charmak (ποιον θα πειράξει ενδεχόμενο κλείσιμο της Βουλής).
ΔΕΝ θα πάρουν περισσότερη στήριξη με το να κλείνουν δρόμους, τονίζω τη ματαιότητα της πράξης, δεν τους κρατάω κακία για να προσφέρω σπέκουλα.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Κάποιος άλλος έγραψε ότι πιθανό να κάνουν οι γιατροί στις ΕΜΘ απεργία και να πεθάνει ο νοσηλευόμενος!!!
Μη λαμβάνοντας υπόψη το ποστ του thymiou μια και δεν ξέρω τι γίνεται με τις νέες και τις παλιές Ε.Ο. στα διάφορα μπλόκα εκεί κάτω, υπενθυμίζω ότι εγώ το έγραψα. Ο καθένας με το μοχλό πίεσής του δεν είναι; Συμφωνώ με τον DAP πάνω στο θέμα, και δυστυχώς συμφωνώ και με την απάντηση του charmak (ποιον θα πειράξει ενδεχόμενο κλείσιμο της Βουλής).
ΔΕΝ θα πάρουν περισσότερη στήριξη με το να κλείνουν δρόμους, τονίζω τη ματαιότητα της πράξης, δεν τους κρατάω κακία για να προσφέρω σπέκουλα.
Ουσιαστικά μιλάμε για 4 προσβάσεις διάβασης της διώρυγας:
1 Από την Νέα Ε.Οδό
2 Από την Ποσειδωνία (Λουτράκι) μέσω βυθιζόμενης γέφυρας
3 Από τα Ίσθμια (κοντά στη Ν.Ε.Ο)
4 Από Καλαμάκι (Π.Ε.Ο)Αυτή τη στιγμή απέκλεισαν και την 4η 'διάβαση' και έχουν κόψει και το δρόμο στους Αγίους Θεοδώρους. Και παλιά και Νέα Ε.Ο.
Αυτό δεν είναι συμβολικό κόψιμο δρόμων ώστε να ακουστούν τα αιτήματα.
Είναι εκβιασμός της λογικής 'ή γίνεται ό,τι θέλω ή παραλύουν τα πάντα'Τα χίλια μύρια δίκια που έχουν οι αγρότες τα χάνουν με την φασιστική (γιατί καθε κατάληψη μόνο δημοκρατική δεν είναι-μη τρελαθούμε) κατάληψη των δρόμων.
Στο κάτω κάτω αν θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να ακουστεί η φωνή τους, ας μπλοκάρουν την διακίνηση προϊόντων στην εγχώρια αγορά! Ας μείνουμε όλοι χωρίς αγροτικά προϊόντα, να δούμε αν θα λογαριάσουμε τη φωνή τους!
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Σήμερα το πρωί ήμουν σπίτι και έτυχε να ανοίξω τηλεόραση για λίγο, οπότε και έπεσα πάνω σε συνδέσεις με τα μπλόκα. Ακουσα τρεις εκπροσώπους να μιλούν.
Ο ένας ζητούσε εγγυημένο εισόδημα. Ο δεύτερος μίλησε για στρεμματικές τιμές (επιδότηση, νομίζω) και δυο από αυτούς μίλησαν για αυξήσεις ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό ρεύμα.
Θέλω να ρωτήσω: αυτό είναι που αποκαλείται προστασία της αγροτικής παραγωγής? Αλλιώς, δε γίνεται να τα βγάλει πέρα ο αγρότης?Έτυχε να μιλήσω προχθές με αγρότη μορφωμένο. Μου είπε, μεταξύ άλλων, πως αρκετοί αγρότες είναι αμόρφωτοι και ακολουθούν προβατηδόν οποιονδήποτε χωρίς να έχουν ιδέα από αιτήματα, ιεράρχηση αναγκών κλπ (σιγά το νέο).
Αυτός θεωρεί βασικά τα εξής:
-Χάραξη εθνικής γεωργικής πολιτικής με βάση την οποία θα ελέγχονται οι καλλιέργειες κάθε περιοχές. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα όπως η παραμονή τεράστιων ποσοτήτων αδιάθετων προιόντων τα οποία δεν ζητάει η αγορά, αλλά φυτεύτηκαν επειδή κάποιος κάτι είπε στο καφενείο του χωριού.
-Προστασία/βοήθεια των αγροτών στην αντιμετώπιση πάγιων εξόδων. Η τιμή των λιπασμάτων πέρισυ πχ, αυξήθηκε κατά 220%, μου είπε. Από που και ως που, ένας θεός ξέρει.
-Έλεγχος όλης της αλυσίδας από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν και ο γεωργός να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και ο καταναλωτής να αγοράζει πανάκριβα. Κάποιοι κερδοσκοπούν.Λογικά μου φαίνονται και σωστά.
-
Ειδικά η κατάσταση με τα λιπάσματα τους έχει γονατίσει. Και να φανταστείς ότι είχαμε τα ΒΦΛ, εγχώρια βιομηχανία. Ποιός ξέρει τί κομπίνα παίζεται
Νομίζω ανάλογη είναι και η κατάσταση με τα υβρίδια που αγοράζουν για σπορά, αλλά εκεί είναι προφανές τί παίζει
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Να τελειώνουμε τα παραμύθια με τους αγρότες
Η μαγική λέξη στον κόσμο της αγροτιάς είναι η λέξη επιδότηση. «Πόσα μας δίνετε να ανοίξουμε τους δρόμους», μας λένε οι αγρότες. Ωμός εκβιασμός, δίχως αμφιβολία. Κι άμα λάχει και πιούν και μία ρακί παραπάνω, μπορούν να εισβάλλουν και στη γειτονική Βουλγαρία...
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες κλείνουν με τα τρακτέρ τους δρόμους. Κι αντί το κράτος να επιβάλλει το νόμο και να ανοίξει τους δρόμους, οι πολιτευτές διαπραγματεύονται μαζί τους τα... λύτρα!
Σε πέντε γραμμές υπάρχουν 3-4 ψέμματα και μια πρόταση που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας.
Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που μάλλον δεν έχει βγει ούτε για Σ/Κ 'εκτός των τειχών' και αγνοεί τι γίνεται παραπέρα από το μίζερο μικρόκοσμό του.
Αναφέρομαι βέβαια σε αυτόν που έγραψε το άρθρο και όχι στον 'spiros' που το πόσταρε.
Νομιζω οτι το σχολιο σου ειναι λιγακι λειψο.
Θα ηταν ισχυρο επιχειρημα εναντιον του συντακτη του παραπανω κειμενου να μας αναφερεις ποια ειναι αυτα τα ψεμματα. -
Το ψέμα είναι ότι δεν βγαίνουν κάθε χρόνο.
(πέρσι ήταν ψηλές οι τιμές)
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Ουσιαστικά μιλάμε για 4 προσβάσεις διάβασης της διώρυγας:
1 Από την Νέα Ε.Οδό
2 Από την Ποσειδωνία (Λουτράκι) μέσω βυθιζόμενης γέφυρας
3 Από τα Ίσθμια (κοντά στη Ν.Ε.Ο)
4 Από Καλαμάκι (Π.Ε.Ο)Αυτή τη στιγμή απέκλεισαν και την 4η 'διάβαση' και έχουν κόψει και το δρόμο στους Αγίους Θεοδώρους. Και παλιά και Νέα Ε.Ο.
Αυτό δεν είναι συμβολικό κόψιμο δρόμων ώστε να ακουστούν τα αιτήματα.
Είναι εκβιασμός της λογικής 'ή γίνεται ό,τι θέλω ή παραλύουν τα πάντα'Τα χίλια μύρια δίκια που έχουν οι αγρότες τα χάνουν με την φασιστική (γιατί καθε κατάληψη μόνο δημοκρατική δεν είναι-μη τρελαθούμε) κατάληψη των δρόμων.
Στο κάτω κάτω αν θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να ακουστεί η φωνή τους, ας μπλοκάρουν την διακίνηση προϊόντων στην εγχώρια αγορά! Ας μείνουμε όλοι χωρίς αγροτικά προϊόντα, να δούμε αν θα λογαριάσουμε τη φωνή τους!
Πάντως, εγώ πέρασα γύρω στις 6:45-7:00 το βράδυ σήμερα προς Αθήνα, ερχόμενος από Πόρτο Χέλι στρίβοντας από τα Ίσθμια προς τη βυθιζόμενη γέφυρα του Ισθμού όπου απλά πέτυχα πυκνή ροή και πολλές νταλίκες και στα 2 ρεύματα και μετά πίσω από τη Μότορ Όιλ βγήκα στη νέα εθνική στους Αγίους Θεοδώρους.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι αφενός στο ράδιο (ΣΚΑΙ) άκουγα κάθε μισή ώρα ότι είναι πλήρως αποκομμένη η παλιά και η νέα εθνική και στα 2 ρεύματα, όπως κι ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί ούτε για δείγμα μέχρι και κάτι μικρά διόδια που έχει κοντά στη Μότορ Όιλ από παλιά προς νέα εθνική, οπότε όποιος πρόλαβε τον κύριο οίδε... Περιττό να πω ότι μετά τους Αγ. Θεοδώρους η εθνική προς Αθήνα ήταν άδεια... -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Θέλω να ρωτήσω: αυτό είναι που αποκαλείται προστασία της αγροτικής παραγωγής? Αλλιώς, δε γίνεται να τα βγάλει πέρα ο αγρότης?Έτυχε να μιλήσω προχθές με αγρότη μορφωμένο. Μου είπε, μεταξύ άλλων, πως αρκετοί αγρότες είναι αμόρφωτοι και ακολουθούν προβατηδόν οποιονδήποτε χωρίς να έχουν ιδέα από αιτήματα, ιεράρχηση αναγκών κλπ (σιγά το νέο).
Αυτός θεωρεί βασικά τα εξής:
-Χάραξη εθνικής γεωργικής πολιτικής με βάση την οποία θα ελέγχονται οι καλλιέργειες κάθε περιοχές. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα όπως η παραμονή τεράστιων ποσοτήτων αδιάθετων προιόντων τα οποία δεν ζητάει η αγορά, αλλά φυτεύτηκαν επειδή κάποιος κάτι είπε στο καφενείο του χωριού.
-Προστασία/βοήθεια των αγροτών στην αντιμετώπιση πάγιων εξόδων. Η τιμή των λιπασμάτων πέρισυ πχ, αυξήθηκε κατά 220%, μου είπε. Από που και ως που, ένας θεός ξέρει.
-Έλεγχος όλης της αλυσίδας από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν και ο γεωργός να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και ο καταναλωτής να αγοράζει πανάκριβα. Κάποιοι κερδοσκοπούν.Λογικά μου φαίνονται και σωστά.
Κι εγώ μίλησα με αγρότες μορφωμένους, δηλαδή ανθρώπους που είναι και αγρότες ή κατάγονται από αμιγείς αγροτικές οικογένειες. Κάποιους από τα μέρη σου μάλιστα. Άσε το ότι κατάγομαι κι ο ίδιος από αγροτικές οικογένειες.
Λοιπόν:- Η αγροτική πολιτική έχει χαραχτεί πολλές φορές, αλλά πάντα μένει στα συρτάρια γιατί οι αγρότες δύσκολα αλλάζουν καλλιέργεια. Προτιμούν να καλλιεργούν κάθε χρόνο τα ίδια, πράγμα που έχει οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα, ιδίως τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοκαλλιεργητές. Για να μην πούμε τι τα κάνουν τα ροδάκινα και ξεφύγουμε από τους όρους ευγένειας του φόρουμ.
- Τα πάγια έξοδα μειώνονται όταν υπάρχουν συνεταιρισμοί, που μπορούν να πάρουν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και λοιπών αναγκαίων σε χαμηλότερες τιμές. Το αυτό ισχύει και για τη διακίνηση των προϊόντων.
Ειδικά για την 'αλυσίδα της διακίνησης', τα πράγματα δεν είναι εύκολα: ένας καλλιεργητής, ακόμα και μεγάλος, δεν έχει τα μέσα για να συσκευάσει και να φορτώσει/αποστείλει το προϊόν στις μεγάλες αγορές. Πέφτει λοιπόν στους μεσάζοντες και τα κυκλώματα.
Οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την μωρία τους και κατάφεραν να φάνε και να διαλύσουν τους συνεταιρισμούς, πετώντας στους αγρότες μερικά κομματάκια της πίτας και μετά τους άφηναν στη μοίρα τους. - Γενικά: οι αγρότες δεν σχεδιάζουν. Όπου δουν ευκαιρία, πάνε και χώνονται χωρίς μελέτη. Έμαθαν πχ ότι τα 'συμπύρηνα' έχουν ζήτηση κι άρχισαν όλοι να ρίχνουν το βάρος προς τα εκεί. Όταν έμειναν στα αζήτητα, δεν είχαν άμεση εναλλακτική λύση.
- Ο σημερινός γεωργός είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας, έχει παρέλθει η εποχή που η γεωργία ισούτο με χάραμα-δουλειά-βράδυ-καφενείο-ύπνο. Αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κάθεται και τις ζόρικες περιόδους έχει τους αλλοδαπούς και τα σύγχρονα μηχανήματα σποράς-συγκομιδής, οφείλει να μαθαίνει τις αγορές, να κινείται εκτός συνόρων, να βρίσκει αγοραστές. Λίγοι το κάνουν, οι υπόλοιποι πάνε και στήνονται στα μπλόκα επαιτώντας.
- Είδα τον Χατζηγάκη σήμερα στο Μέγκα: καλά τα είπε. Ναι, ναι, είναι δυνατόν ένας υπουργός να έχει ενίοτε δίκιο, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο.
Μπλοκα Αγροτων στην Εθνικη