-
Eυχαριστώ παιδιά, μακριά απ'όλους μας τέτοιες ζημιές.
-
Χαιρετώ όλους τους φίλους του forum.
Νέος στην κοινότητα αυτή και κάτοχός μιας alfa 147 1.6 Distinctive με ηλιοροφή και 16άρες (τι τις ήθελα τρομάρα μου), από τον 9/2003.
Θα μου πάρει κάμποσο καιρό για να διαβάσω τις 110 σελίδες της ενότητας αυτής, αλλά δεν κρατιέμαι να γράψω τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το αυτοκίνητο:
-
Κοντεύω τις 9000 χλμ., τα περισσότερα από αυτά έγιναν μέσα στην πόλη.
Τι θα γίνει με τον κινητήρα, θα ανοίξει επιτέλους; Ειδικά στα ξεκινήματα νιώθω ότι είμαι πιο αργός και από την καθυστέρηση. Μου είπαν όταν το πήρα μετά τις 5000 θα δεις διαφορά, μετά μου είπαν μετά τις 9000. Βέβαια τον τελευταίο καιρό κάτι πάει να γίνει.
Ένας φίλος που έχει την 145 με τον ίδιο κινητήρα, μου είπε πραγματική διαφορά θα δω μετά τις 30.000. Τι λέτε; -
16άρες. Μεταμορφώνουν την εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου, αλλά αλλάζουν και τη συμπεριφορά του στους κακοτράχηλους ελληνικούς καρόδρομους. Κοπανήματα, καμία άνεση, με αποτέλεσμα να οδηγώ σιγά γιατί νιώθω ότι θα μου μείνει το τιμόνι στα χέρια.
Ανεβοκατεβαίνω καθημερινά την Κηφισίας και σε μερικά κομμάτια το αυτοκίνητο πηγαίνει σαν μπάλα του μπάσκετ στα χέρια του Παναγιώτη Γιαννάκη. Μένω στην Κυψέλη, κοντά στα δικαστήρια όπου δεν υπάρχει δρομάκι που να μην έχει σκαφτεί και μετά να έχει προχείρως 'μπαλωθεί'. Αποτέλεσμα;;; Σαμαράκια, λακκούβες, και το αυτοκίνητο δείχνει να υποφέρει.
Είμαι τόσο απογοητευμένος που σκέφτομαι ή να αλλάξω ζάντες ή να το κλειδώσω και να το βγάζω τα Σαββατοκύριακα στην Εθνική.
-
Ποιότητα συναρμολόγησης - ηχομόνωση. Προσπάθησαν αλλά απέχουν πολύ από τα γερμανικά πρότυπα. Καλή ποιότητα υλικών αλλά οι τριγμοί δε λείπουν. Και είναι πολύ εκνευριστικοί. Μετά από 9 μήνες έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται αυτά που άκουγα κατά καιρούς. Τριξίματα στην αριστερή κολώνα εκεί που είναι η ζώνη ασφαλείας, γδούποι από την πίσω ανάρτηση,
τριξίματα της ηλιοροφής κλπ. Μέχρι στιγμής θορύβους από το ταμπλό δεν έχω αρκετούς, ευτυχώς. Μπορώ να κάνω για να μειώσω τους θορύβους; -
Κινητήρας - καύσιμο. Θα ήθελα τις απόψεις σας επί του θέματος. Δοκίμασα 2 φορές τα 97-98 οκτάνια της Shell και είδα μία διαφορά, όχι όμως σημαντική. Επίσης, η εναλλαγή από 95 σε 98 και μετά από 98 σε 95 οκτάνια δημιουργεί προβλήματα;
Ακούω πειράκια πυκνά συχνά στις αλλαγές των ταχυτήτων στις 3500 στροφές ειδικά σε ανηφορικούς δρόμους. Πιο ψηλά δεν παρατηρούνται
όμως. Είναι θέμα στροφών, βενζίνης ή κάτι άλλο;-
Πίεση ελαστικών. Προσπαθώ να ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
2.3 μπροστά / 2.2 πίσω. Αν μειώσω τις πιέσεις σε 2.1 / 2.0 ελέω άνεσης, δε θα φθείρω τα ελαστικά; Ας μην πούμε δε για την τιμή τους την ώρα της αντικατάστασης (υπολογίστε 170 ευρώ * 4) για 16άρες. -
Αίσθηση φρένων. Κακή. Ή θα χαϊδεύεις το φρένο, οπότε δε φρενάρεις ή θα πατήσεις με δύναμη το πεντάλ και θα βρεθείς αγκαλιά με το τιμόνι από τη μείωση της ταχύτητας. Τα φρένα είναι υπερευαίσθητα, και κυρίως με χαλάει η αίσθηση που σου δίνουν. Πρέπει να είσαι προσεχτικός με τον τρόπο που φρενάρεις, για να μην γίνεις φραπέ από τις μετακινήσεις του σώματος. Είναι δε φορές που νιώθω ότι θα πέσω στον μπροστινό μου, τι λέτε;
Αναφέρθηκα στα αρνητικά σημεία του αυτοκινήτου αναζητώντας συμβουλές – υποστήριξη από κατόχους που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο. Δε θα ήθελα να παρεξηγηθώ, γιατί το αυτοκίνητο εξακολουθεί να μιλάει στην καρδιά μου. Είναι κούκλα, σέξι, όμορφη, ατίθαση, ιδιότροπη, ευαίσθητη. Ένα αυτοκίνητο όχι για τη μάζα, αλλά για αυτούς που θα ανακαλύψουν τις κρυφές της χάρες. Απλά, να έλειπαν και κάποια μειονεκτήματα, θα ήταν καλύτερα!
Φιλικά,
Νίκος Φίλιος
nfil@hatsios.gr -
-
Ο χρήστης nfil έγραψε:
Χαιρετώ όλους τους φίλους του forum.Καλώς σε βρήκαμε Νίκο.
Νέος στην κοινότητα αυτή και κάτοχός μιας alfa 147 1.6 Distinctive με ηλιοροφή και 16άρες (τι τις ήθελα τρομάρα μου), από τον 9/2003.
Ίδιο αυτοκίνητο (βλέπε άβαταρ) με 16άρες και ηλιοροφή.
- Κοντεύω τις 9000 χλμ., τα περισσότερα από αυτά έγιναν μέσα στην πόλη.
Τι θα γίνει με τον κινητήρα, θα ανοίξει επιτέλους; Ειδικά στα ξεκινήματα νιώθω ότι είμαι πιο αργός και από την καθυστέρηση. Μου είπαν όταν το πήρα μετά τις 5000 θα δεις διαφορά, μετά μου είπαν μετά τις 9000. Βέβαια τον τελευταίο καιρό κάτι πάει να γίνει.
Ένας φίλος που έχει την 145 με τον ίδιο κινητήρα, μου είπε πραγματική διαφορά θα δω μετά τις 30.000. Τι λέτε;
Ο κινητήρας είναι πολύ πνιγμένος και δεν αποδίδει χαμηλά. Σε πρώτη φάση βάλε ένα aftermarket φίλτρο, το οποίο και φθηνότερα θα σου έρθει τελικά αφού δεν το αλλάζεις ποτέ και θα βελτιώσει αισθητά τη ροπή χαμηλά και την απόκριση στο γκάζι.
- 16άρες. Μεταμορφώνουν την εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου, αλλά αλλάζουν και τη συμπεριφορά του στους κακοτράχηλους ελληνικούς καρόδρομους. Κοπανήματα, καμία άνεση, με αποτέλεσμα να οδηγώ σιγά γιατί νιώθω ότι θα μου μείνει το τιμόνι στα χέρια.
Δεν υπάρχει λύση σε αυτό, παρά μόνο να οδηγείς ...οφιοειδώς για να αποφεύγεις τις λακούβες. Εγώ αυτό κάνω.
- Ποιότητα συναρμολόγησης - ηχομόνωση. Προσπάθησαν αλλά απέχουν πολύ από τα γερμανικά πρότυπα. Καλή ποιότητα υλικών αλλά οι τριγμοί δε λείπουν. Και είναι πολύ εκνευριστικοί. Μετά από 9 μήνες έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται αυτά που άκουγα κατά καιρούς. Τριξίματα στην αριστερή κολώνα εκεί που είναι η ζώνη ασφαλείας, γδούποι από την πίσω ανάρτηση,
τριξίματα της ηλιοροφής κλπ. Μέχρι στιγμής θορύβους από το ταμπλό δεν έχω αρκετούς, ευτυχώς. Μπορώ να κάνω για να μειώσω τους θορύβους;
Τώρα πια υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία στο αυτοκίνητο ώστε να ξέρουν να διορθώνουν τους τριγμούς. Με το συνεργείο σου μίλησες;
- Κινητήρας - καύσιμο. Θα ήθελα τις απόψεις σας επί του θέματος. Δοκίμασα 2 φορές τα 97-98 οκτάνια της Shell και είδα μία διαφορά, όχι όμως σημαντική. Επίσης, η εναλλαγή από 95 σε 98 και μετά από 98 σε 95 οκτάνια δημιουργεί προβλήματα;
Θα δεις ακόμα πιο αισθητή διαφορά ειδικά σε ροπή χαμηλά/απόκριση αν βάζεις EKO Kinitron 100. Μακράν η καλύτερη από τις 'κατοστάρες'. Μην αλλάζεις όμως συχνά από 95 σε 99/100 και τούμπαλιν, όχι γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται 2-3 γεμίσματα για να επαναπρογραμματίσει τον εαυτό του τιο επιθετικά με την 100άρα βενζίνη.
Ακούω πειράκια πυκνά συχνά στις αλλαγές των ταχυτήτων στις 3500 στροφές ειδικά σε ανηφορικούς δρόμους. Πιο ψηλά δεν παρατηρούνται
όμως. Είναι θέμα στροφών, βενζίνης ή κάτι άλλο;Βενζίνης.
Αν μειώσω τις πιέσεις σε 2.1 / 2.0 ελέω άνεσης, δε θα φθείρω τα ελαστικά;
Δεν το έχω κάνει ποτέ επίτηδες και ούτε το συνιστώ (βέβαια είμαι απλός χρήστης και όχι λαστιχάς). Τα Firestone έχεις; Είναι πολύ σκληρά λάστιχα και αν τα αλλάξεις με κάτι μαλακότερο (π.χ. Michelin) θα δεις δραματική βελτίωση στην άνεση.
- Αίσθηση φρένων. Κακή. Ή θα χαϊδεύεις το φρένο, οπότε δε φρενάρεις ή θα πατήσεις με δύναμη το πεντάλ και θα βρεθείς αγκαλιά με το τιμόνι από τη μείωση της ταχύτητας. Τα φρένα είναι υπερευαίσθητα, και κυρίως με χαλάει η αίσθηση που σου δίνουν. Πρέπει να είσαι προσεχτικός με τον τρόπο που φρενάρεις, για να μην γίνεις φραπέ από τις μετακινήσεις του σώματος. Είναι δε φορές που νιώθω ότι θα πέσω στον μπροστινό μου, τι λέτε;
Τι οδηγούσες πριν; Εγώ θεωρώ την αίσθηση των φρένων της 147 από τις καλύτερες που υπάρχουν. Γραμμική απόκριση, Σταθερή αντίσταση του πεντάλ και δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης της δύναμης φρεναρίσματος. Ίσως πρέπει απλά να τα συνηθίσεις.
Απλά, να έλειπαν και κάποια μειονεκτήματα, θα ήταν καλύτερα!
Αν ήταν τέλεια δεν θα ήταν Άλφα Ρομέο! Όλες οι ντίβες έχουν τις ιδιοτροπίες τους.
- Κοντεύω τις 9000 χλμ., τα περισσότερα από αυτά έγιναν μέσα στην πόλη.
-
Γειά σου Νίκο και καλώς ήρθες στο forum!
-
Σχετικά με τον κινητήρα, το 'άνοιγμα' του έχει να κάνει και με τον τρόπο οδήγησης σου. Το πιέζεις? και αν ναι πόσο? Πχ πλέον έχει ωριμάσει ώστε με την κατάλληλη μεταχείριση ν'αρχίσει να αποδίδει όταν πρέπει. Ξεκίνα λοιπόν τους κόφτες πρώτη, δευτέρα, τρίτη σ'ένα δρόμο που προσφέρεται και μετά θα δεις αισθητή διαφορά...
-
16άρες και ελληνικοί 'δρόμοι'... Άσε γιατί άλλοι έχουμε 17άρες και με σκληρότερη ανάρτηση! Είχα κατέβει μια φορά Κυψέλη και πραγματικά λυπήθηκα το αυτοκίνητο. Από τότε πάω με το νορμάλ clio της αρραβωνιαστικιάς...
-
Δεν ξέρω τι έχεις υπόψην σαν γερμανικό πρότυπο, αλλά το παλιό μας Golf '99 έτριζε σε ενοχλητικό βαθμό... Anyway στην επόμενη επίσκεψη για service πες τα στην αντιπροσωπεία, πιστεύω θα να σε βοηθήσουν, αν όχι θα σου προτείνουμε από εδώ δυο τρία συνεργεία που βοήθησαν εμάς!
Υγ. Το δικό μου δεν τρίζει! -
Καύσιμο βάζω από την πρώτη μέρα 98 οκτανίων και πάνω, δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι περίεργο...Αν θέλεις την συμβουλή μου ποτέ μην αλλάζεις ταχύτητα -ειδικά σε ανηφόρα- στις 3500-4000. Ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί να δουλεύει πολύ ψηλότερα. Αυτό έχει να κάνει και με το άνοιγμα του κινητήρα
-
Εγώ ακολουθώ τις κυρίως τις οδηγίες του κατασκευαστή του ελαστικού...
-
Διαφωνώ, θεωρώ ότι έχουν πολύ καλή αίσθηση και αποτελεσματικότητα. Το μόνο μου πρόβλημα είναι το ABS είναι που -για 'μένα-είναι υπερευαίσθητο. Αυτό όμως που περιγάφεις μου κάνει μάλλον στο ότι το πεντάλ είναι ρυθμισμένο πολύ σκληρό ή έχει πολυ μικρή διαδρομή. Δοκίμασε να πεις στο επόμενο service να στο χαλαρώσουν λίγο να δεις πως συμπεριφέρεται τότε...
Κατα τ'άλλα εύχομαι πολλά και απροβλημάτιστα χιλιόμετρα
-
-
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
Υγ. Το δικό μου δεν τρίζει!Δεν ξέρω πως τα έχεις καταφέρει, πάντως στην δικιά μου μετά από 19000χλμ. οι πόρτες 'κοπανάνε' και είναι πολύ ενοχλητικό (δεν καλύπτεται ούτε αυξάνοντας την ένταση του ραδιοφώνου )
-
Ο χρήστης aleng έγραψε:
Υγ. Το δικό μου δεν τρίζει!
Δεν ξέρω πως τα έχεις καταφέρει, πάντως στην δικιά μου μετά από 19000χλμ. οι πόρτες 'κοπανάνε' και είναι πολύ ενοχλητικό (δεν καλύπτεται ούτε αυξάνοντας την ένταση του ραδιοφώνου )
Ίσως είμαι από τους τυχερούς! Το μόνο που είχα από τριγμούς ήταν περίπου μετά τα 2500 km, κάπου από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου (ίσως στην ανάρτηση) το οποίο μου το έφτιαξαν στην πρώτη αλλαγή λαδιών (3000 km) από τότε (χτυπάω ξύλο ) είναι όλα ΟΚ -τώρα είμαι στα 35000 km περίπου-. Ενας φίλος που είχε πρόβλημα με το ταμπλό το πήγε και του το έφτιαξαν στην εγγύηση και είναι ακόμα καλύτερο από το δικό μου και οποιοδήποτε Audi
Πάντως το πρόβλημα στις πόρτες μήπως έχει να κάνει με το ότι δεν έχουν μονώσει σωστά τα λαμάκια που κλειδώνει η πόρτα? Αυτό είναι πολύ έυκολο να φτιαχτεί... Στο δικό μου είχε μόνωση όταν το πήρα του φίλου μου όχι και του τα πρόσθεσαν αργότερα (μοντέλα 3θυρα και τα δύο)...
-
Καλώς έρθες στην παρέα και απο μένα,
Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου έδωσαν οι προλαλήσαντες νομίζω οτι θα ξεπεράσεις τα προβλήματα που αναφέρεις. Συγκεκριμένα για την 147 δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, σας μιλήσουν οι ειδικοί! αλλα σαν Κυψελιώτης (και μάλιστα Άνω Κυψελιώτης) εχω πολλά να προσθέσω !!
Το κοπάνημα ειναι λογικό στους δρόμους μας ειδικά με 16αρες ζάντες, θα βελτιωθεί σημαντικά όμως το προβλημα αν βάλεις πιο μαλακά (πλαϊνά)λάστιχα χωρίς να μειώσεις την πίεση γιατι θα υπάρχει κίνδυνος να τα κόψεις σε καμια λακούβα. Εγώ απο 60 προφίλ σε 50 προφίλ κέρδισα σε άνεση όσο και αν φαίνεται περίεργο με την αλλαγή απο Bridgestone σε Michelin. Και φυσικά όσο ειναι στην εγγύηση κανόνισε με το συνεργείο σου να διορθώσετε τους τριγμούς.
Δεν ξέρω απο πού βάζει βενζίνη (γιατι αυτό φταίει) αλλα είχα και εγώ πρόβλημα με πειράκια στις ανηφόρες (και δεν έχουμε και λίγες) πριν μερικούς μήνες και έχω κάποιες υποψίες... Τον τελευταίο καιρό βάζω ΕΚΟ100 απο το βενζινάδικο που είναι λίγο πιο πάνω απο τα Δικαστηρια δεν έχω πρόβλημα μεχρι τώρα.
Ελπίζω να σε βοηθήσαμε ... εχεις να διαβάσεις και 100 σελίδες άλλωστε...
-
Ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές και την υποστήριξη.
Δυστυχώς δε ξέρω πως μπορώ να ενσωματώσω κείμενου άλλου χρήστη σε κουτάκια όπως κάνετε εσείς, οπότε θα αντιγράψω τα κομμάτια στα οποία θέλω να αναφερθώ:
Σχετικά με τον κινητήρα, το 'άνοιγμα' του έχει να κάνει και με τον τρόπο οδήγησης σου. Το πιέζεις? και αν ναι πόσο? Πχ πλέον έχει ωριμάσει ώστε με την κατάλληλη μεταχείριση ν'αρχίσει να αποδίδει όταν πρέπει. Ξεκίνα λοιπόν τους κόφτες πρώτη, δευτέρα, τρίτη σ'ένα δρόμο που προσφέρεται και μετά θα δεις αισθητή διαφορά...
Όχι, δε το πιέζω. Να το πιέσω, αλλά που να βρω ανοιχτούς δρόμους στην Αθήνα;
Δεν ξέρω τι έχεις υπόψην σαν γερμανικό πρότυπο, αλλά το παλιό μας Golf '99 έτριζε σε ενοχλητικό βαθμό...
Το Golf ΙΙΙ και το προηγούμενο Astra είχα υπ’ όψιν μου. Ειδικά στο Golf δεν υπήρχαν τριγμοί.
Σε πρώτη φάση βάλε ένα aftermarket φίλτρο, το οποίο και φθηνότερα θα σου έρθει τελικά αφού δεν το αλλάζεις ποτέ και θα βελτιώσει αισθητά τη ροπή χαμηλά και την απόκριση στο γκάζι.
Περιμένω περισσότερες πληροφορίες γιατί δε κατάλαβα και πολλά.
Αν θέλεις στείλε μου και e-mail.Δεν υπάρχει λύση σε αυτό, παρά μόνο να οδηγείς ...οφιοειδώς για να αποφεύγεις τις λακούβες. Εγώ αυτό κάνω.
Οδηγώ σαν μεθυσμένος τις περισσότερες φορές!
Τώρα πια υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία στο αυτοκίνητο ώστε να ξέρουν να διορθώνουν τους τριγμούς. Με το συνεργείο σου μίλησες;
Όχι, αλλά έχω κακή εμπειρία από τα συνεργεία, και δε νομίζω να λάβουν σαβαρά υπ’ όψιν τους τριγμούς. Το αυτοκίνητο το πήρα από το Μοσχού, για το συνεργείο του τι έχετε να πείτε;
Τα λάστιχα μου είναι Dunlop SP Sort 2000.
Any comments;;;Βελισσάριε ξέρω το βενζινάδικο στο οποίο αναφέρεσαι και θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας για ΕΚΟ KINITRON, αν και θα κοστίζει.
-
Ο χρήστης nfil έγραψε:
Βελισσάριε ξέρω το βενζινάδικο στο οποίο αναφέρεσαι και θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας για ΕΚΟ KINITRON, αν και θα κοστίζει.
αν και δεν οδηγώ (πλέον) άλφα (αν και επιφυλάσσομαι για το μέλλον ), στο συγκεκριμένο βενζινάδικο βάζω κι εγώ την ίδια βενζίνη, και μέχρι τώρα δεν έχω κανένα παράπονο.
άντε, επιστρέφω στο 'σπίτι' μου τώρα, γιατί θα με δει ο mdvq και θα φάω επίπληξη, που σας αυξάνω τα posts
-
Ο χρήστης nfil έγραψε:
Δυστυχώς δε ξέρω πως μπορώ να ενσωματώσω κείμενου άλλου χρήστη σε κουτάκια όπως κάνετε εσείς, οπότε θα αντιγράψω τα κομμάτια στα οποία θέλω να αναφερθώ:Όχι, δε το πιέζω. Να το πιέσω, αλλά που να βρω ανοιχτούς δρόμους στην Αθήνα;
Το Golf ΙΙΙ και το προηγούμενο Astra είχα υπ’ όψιν μου. Ειδικά στο Golf δεν υπήρχαν τριγμοί.
α) Πατάς το κουμπάκι που γράφει quote πάνω δεξιά από το κάθε μήνυμα...θα σου βγάλει ένα παραθυράκι με τα γραφόμενα του χρήστη που θελεις να παραθέσεις το μήνυμα του...πχ
[ quote='nfil' ]............................................[ /quote ]
Όπου τελίτσες το κείμενο του χρήστη, τα δικά σου γραφόμενα μπορείς να τα γράψεις μετά από αυτό: [ /quote ] Δοκίμασέ το!β) Πήγαινε έστω μια αττική οδό, αλλά και μεσ'την πόλη ν'αρχίσεις ν'ανέβαζεις τις στροφές...
γ) Ίσως έτυχες σε Golf που δεν έτριζε, όπως κι εγώ σε 147 που δεν τρίζει
Όσο για την βενζίνη, με την 100άρα θα έχεις καλύτερη καυση, άρα μεγαλύτερη οικονομία, οπότε δεν θα είναι τόσο ακριβότερη από τις 95άρες
Καλό σαββατοκύριακο σε όλους εεεεφυγα!
-
Ο χρήστης nfil έγραψε:
Δυστυχώς δε ξέρω πως μπορώ να ενσωματώσω κείμενου άλλου χρήστη σε κουτάκια όπως κάνετε εσείς, οπότε θα αντιγράψω τα κομμάτια στα οποία θέλω να αναφερθώ:Πάτα το πλήκτρο 'Quote' στα δεξιά του μηνύματος που θέλεις να παραθέσεις. Αυτό βάζει το αρχικό κείμενο σε 'quote tags', πράγμα που μπορείς να το κάνεις κι εσύ με το χέρι.
Όχι, δε το πιέζω. Να το πιέσω, αλλά που να βρω ανοιχτούς δρόμους στην Αθήνα;
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Μπορείς ας πούμε να πας μια βόλτα μέχρι τη Χαλκίδα ή την Επίδαυρο μια Κυριακή, ή μέχρι το Σούνιο ένα βράδυ καθημερινής. Επίσης, ψάξε στο ίντερνετ τον όρο 'italian tune-up'.
Περιμένω περισσότερες πληροφορίες γιατί δε κατάλαβα και πολλά.
Μιλάω για το φίλτρο αέρα. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά φίλτρα από επώνυμους κατασκευαστές (K&N, Pipercross, JR κτλ.) τα οποία είναι πλαστικά και όχι από χαρτί όπως το original, οπότε δεν χρειάζονται αντικατάσταση αλλά μόνο καθάρισμα κάθε μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Αυτά τα φίλτρα κατά κανόνα είναι πιο 'ελεύθερα' από το original και βοηθούν στο να 'αναπνέει' ο κινητήρας καλύετρα σε χαμηλές στροφές.
Οδηγώ σαν μεθυσμένος τις περισσότερες φορές!
Η Άλφα Ρομέο έβαλε εν γνώσει της το bug αλλά έδωσε workaround: το πολύ γρήγορο και σαφές τιμόνι.
-
καλωσόρισες nfil,
Έχω 31000 χλμ και στην αρχή είχα κάποιους μικρούς τριγμούς στο ταμπλό. Τώρα δεν έχω (ή δεν τους ακούω πλέον).Οτι είπαν τα παδιά μέχρι τώρα είναι σωστά.
nfil έγραψε:
Όχι, αλλά έχω κακή εμπειρία από τα συνεργεία, και δε νομίζω να λάβουν σαβαρά υπ' όψιν τους τριγμούς. Το αυτοκίνητο το πήρα από το Μοσχού, για το συνεργείο του τι έχετε να πείτε;
Και εγώ την δικιά μου από τον Μοσχού την πήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχω πρόβλημα από το service του, οι τεχνικοί είναι καλοί, ακούν τα προβλήματα αλλά είναι λίγο ακριβοί στα ανταλλακτικά (με τιμές συγκρίσιμες από τα άλλα παιδιά του forum).
Πολλά και καλά χιλιόμετρα με την κούκλα σου...
-
Παιδιά και εγώ ως νέος κάτοχος μιας 147 dinstictive (105ps) θα ήθελα (προληπτικά) να μου στείλετε συνεργεία τα οποία σε βοηθάνε άμεσα με το θέμα των τριγμών! Το μόνο 'προβληματάκι' που έχω απο την κούκλα μου είναι ότι μετά απο καμιά 15αριά χιλιόμετρα τα φρένα (μπροστά μάλλον) σφυρίζουν έντονα σε έντονο φρενάρισμα!
-
Επίσης πότε να αλλάξω τα λάδια και να βάλω τα κανονικά? Έχω κάνει 540 χλμ., μέχρι τα πόσα να την στρώσω?
-
Ο χρήστης TIFOSI έγραψε:
Το μόνο 'προβληματάκι' που έχω απο την κούκλα μου είναι ότι μετά απο καμιά 15αριά χιλιόμετρα τα φρένα (μπροστά μάλλον) σφυρίζουν έντονα σε έντονο φρενάρισμα!Δώσε τους λίγο χρόνο ακόμα και πιστεύω να στρώσουν...
Τους τριγμούς μην τους μελετάς ακόμα, μπορεί να μη προκύψουν και ποτέ...
Όσο για τα πρώτα λάδια μετά τα 3000km καλό θα ήταν να κάνεις μια αλλαγή. Μετά σύμφωνα με τον κατασκευαστή, όμως μην ξεχνάς να το ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.Το στρώσιμο είναι μια ιστορία που θ'ακούσεις πολλές διαφορετικές απόψεις. Μια απο αυτές είναι το 'italian tune-up' που γράφει και ο kyan παραπάνω. Άπό την αντιπροσωπεία μου είπαν τα πρώτα 10000 km να μην υπερβαίνω τις 4000 στροφές. Ακολούθησα τη συμβουλή τους μέχρι τα πρώτα λάδια (περίπου 3500km) μετά άρχισα ν'ανοίγω σταδιακά μέχρι και κόφτες σε μερικά σημεία... Ποτέ δεν παρουσίασε το παραμικρό.
Καλορίζικο και καλοτάξιδο!
Υγ. Στο επόμενο μου αυτοκίνητο μάλλον θα ακολουθήσω κι εγώ το Italian tune-up...
-
Ο χρήστης TIFOSI έγραψε:
Το μόνο 'προβληματάκι' που έχω απο την κούκλα μου είναι ότι μετά απο καμιά 15αριά χιλιόμετρα τα φρένα (μπροστά μάλλον) σφυρίζουν έντονα σε έντονο φρενάρισμα!Μήπως φρενάρεις πολύ μαλακά και έχεις 'γυαλίσει' τα τακάκια;; Για δοκίμασε να κάνεις που και που και κανα απότομο φρενάρισμα.
-
...θα ακολουθήσω κι εγώ το Italian tune-up...[/quote]
Τι είναι αυτό ρε παιδιά??? Όσο για το φρενάρισμα όντως την πάω μαλακά λόγω στρωσίματος...θα το δοκιμάσω όμως και θα δούμε!
-
Ο χρήστης TIFOSI έγραψε:
Επίσης πότε να αλλάξω τα λάδια και να βάλω τα κανονικά? Έχω κάνει 540 χλμ., μέχρι τα πόσα να την στρώσω?Στα 2000χλμ. πρέπει να αλλάξεις λάδια. Μέχρι τότε μόνο μέχρι 4000σαλ.
Αυτή τη μεθοδολογία χρησιμοποίησα εγώ για το στρώσιμο:
Κατά κανόνα οδηγείς με
-
Ο χρήστης TIFOSI έγραψε:
...θα ακολουθήσω κι εγώ το Italian tune-up...
Τι είναι αυτό ρε παιδιά???
Είναι αυτό που στα ελληνικά ονομάζεται 'ξεκάπνισμα'. Πού και πού πρέπει να λειτουργεί ο κινητήρας σε ψηλές στροφές για κάποιο διάστημα, ώστε -σύμφωνα με το αυτοκινητιστικό φολκλόρ- να καίγονται τυχόν στερεά κατάλοιπα που αιωρούνται μέσα στο λάδι του. Εγώ το κάνω συνήθως μετά από διόδια: Ανεβάζω 1η, 2α και 3η μέχρι τις 7000σαλ, κρατώ την τρίτη σε αυτές για μερικά δευτερόλεπτα (120-130χαω) και μετά ανεβάζω κατευθείαν 5η. Μετά από δύο τρεις φορές που θα το κάνω η διαφορά στην απόδοση του κινητήρα είναι αισθητή.
Η τεχνική αυτή όμως εφαρμόζεται σε στρωμένο κινητήρα. Για το στρώσιμο διάβασε το προηγούμενο post μου.
Όσο για το φρενάρισμα όντως την πάω μαλακά λόγω στρωσίματος...θα το δοκιμάσω όμως και θα δούμε!
Τα δικά μου τακάκια σφύριζαν συχνά όταν ήταν καινούργια. Σταμάτησαν εντελώς να σφυρίζουν μετά από track-day στα Μέγαρα, όπου καταπονήθηκαν ιδιαίτερα, σε σημείο να καπνίζουν όταν έβγαινα από την πίστα. Επίσης έγινε καλύτερη και η αίσθηση του πεντάλ των φρένων.
-
Kαι κάτι άλλο...τι ακριβώς κερδίζω με 100 οκτανίων καύσιμο. Έχω διαβάσει για κέρδος 3-4 ίππων, για καλύτερη ροπή χαμηλά κλπ. Ισχύουν όλα αυτά στην πράξη? Πάω για το δεύτερο γέμισμά της και σκοπεύω να της βάλω 100 οκτανίων καύσιμο. Την πρώτη φορά την γέμισα με V-power...
Alfa 147 forum