-
http://www.aral-lubricants.com/lubrican ... arNum=0242
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες επιλογές .
Σύμφωνα με την aral μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το SuperTronic .
Aral SuperTronic SAE 0W-40 is a fully synthetic high performance engine oil offering high fuel economy performance for passenger car gasoline and diesel engines. Aral SuperTronic SAE 0W-40 with Aral 'Low SAPS-Technology' prolonges life span of the diesel particulate filter.
Specification
ACEA A3, B4, C3 API SM / CF Approval: Mercedes-Benz Specifications for service products sheet 229.31 and 229.51 VW-Norm 502 00 and 505 00, Issue 1/97 VW-Norm 503 01, Issue 9/99 BMW Longlife-04 Porsche -
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Το λάδι της Ford/Motorcraft είναι SAE 5W/30 και επίσης αναφέρει:
WSS-M2C913-B
API SL
ILSAC GF-3
ACEA A1/B1Μπορείτε να μου προτείνετε ένα συνθετικό λάδι που να πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και να καλύπτει τις ανάγκες μου σύμφωνα με τον τρόπο που οδηγώ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Νάσος
http://www.motul.fr/uk/produits/index.html
Πρώτο πράμα λέμε
-
νομιζω οτι και τα Q8 full synthetic 5-30 αναφερουν οτι συνιστατε και ειναι καταλληλα ειδικα για Ford
-
Motul;;; I would have never thought about it...
Και από τιμούλα πώς είναι;
-
Motul;;; I would have never thought about it...Και από τιμούλα πώς είναι;
5lt=60
-
Αφού είναι MOTUL, εγκρίνω! Βγάζουν κι άλλες εταιρίες πλέον με προδιαγραφή FORD. Επίσης εάν το λιπαντικό είναι Group IV μπορείς να το χρησιμοποιείς (αρκεί να μην έχει πολύ υψηλό HTHS πχ >4.0 γιατί οι κινητήρες της FORD έχουν πολύ μικρές ανοχές - εκτός κι αν έχουν ανοίξει και τσιμπάει πολύ από το 30άρι οπότε μπορείς και να δοκιμάσεις υψηλότερο HTHS αλλά δεν σημαίνει ότι θα πετύχει και το εγχείρημα) και χωρίς να αναγράφει απαραίτητα την προδιαγραφή της FORD η οποία αν προσέξεις δίνεται και σε λιπαντικά με προδιαγραφή ACEA A1/B1 που είναι λιπαντικά για οικονομία καυσίμου αλλά και χαμηλής αντοχής στην σκληρή χρήση (HTHS 2.6-3.5). Το συγκεκριμένο 5W30 της Motorcraft (είναι θυγατρική της FORD) έχει ACEA A1/B1.
Ενώ το MOTUL FORD 5W30 καλύπτει την ACEA A5 που είναι επίσης λιπαντικό χαμηλής τριβής για οικονομία καυσίμου αλλά ανθεκτικότερο από την A1 και κατάλληλο για χρήση σε κινητήρες υψηλών επιδόσεων (HTHS 2.9-3.5).
Εξίσου καλά σε 5W30 είναι το ELF EVOLUTION SXR 5W30 και το TOTAL QUARTZ Future 5W30. Όλα αυτά είναι αρίστης ποιότητος Group III.Ακόμη καλύτερο αλλά ακριβότερο είναι το MOTUL 8100 Eco-nergy 5W30 ή και το λίγο ακόμη καλύτερο 8100 E-tech lite 0W30. Και τα δύο είναι Group IV/V με το δεύτερο να είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό Group V (esters) από το πρώτο.
Εξαιρετικό και κατάλληλο είναι και το Mobil 1 EP 5W30, το Castrol 0W30 (Made in Germany και μόνο), το ELF EXCELLIUM 0W30, το TOTAL QUARTZ 0W30 και φυσικά όλα τα 30άρια της αγαπημένης μου AMSOIL. Όλα τα παραπάνω είναι full Group IV/V.
Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και λιπαντικά 0-5W40 με σχετικά χαμηλό HTHS γι αυτό και είναι προτιμότερο να είναι Group IV/V για σιγουριά (για να σπάνε δύσκολα με την πάροδο του χρόνου - το ανοιχτότερο ιξώδες 'σπάει' γρηγορότερα από το πιο κλειστό εκτός κι αν ανεβάσεις ποιότητα) όσον αφορά την συμβατότητα με τους κινητήρες της FORD. Τέτοια είναι τα MOTUL 8100 0W40 και 5W40, το Mobil 1 0W40, το ELF EXCELLIUM 0W40, το TOTAL QUARTZ 9000 0W40 και φυσικά το AMSOIL 5W40 European Formula.
-
Για TU5JP4 (Citroen Xsara MkII 1.6 16v) τι καλό υπάρχει?
-
Γενικα εχω να προτεινω ενα λαδι το οποιο δυστηχως το ξερουν λιγοι:
http://www.le-inc.com/index2.cfmΤα κορυφαια Motul kai Cstrol δεν επιδεχονται αμφισβητησεις απλα θα τα χρησιμοποιουσα αν και μονο χρησημοποιουσα το αυτοκινητο μου για πιστα ή για αγωνες ή εστω αν ειχα ενα μοτερ πολυ βελτιομενο. Δειτε το λαδακι που προτεινω πιο πανω και πειτε μου τις αποψεις σας.
-
Μη συνθετικά ε; Ενδιαφέρον. Θα ήταν καλό να το διάβαζε και να το αξιολογούσε κάποιος από τους ελαιολόγους μας.
-
Υπάρχει και ελληνικό site , δεν είδα όμως να έχει κάτι που καλύπτει όλες τις προυποθέσεις του Νάσου.
Εξαιρετικό είναι το άρθρο τους με τίτλο ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ. Μάλλον το είχα ξαναποστάρει κάποτε εδώ αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος.
http://www.lehellas.gr/techni-tips4_page.htmΌποιος το διαβάσει έχει να κερδίσει πολλά.
Πρόκειται για σοβαρή εταιρεία. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Υπάρχει και ελληνικό site , δεν είδα όμως να έχει κάτι που καλύπτει όλες τις προυποθέσεις του Νάσου.Να ρωτήσω κάτι; Μήπως είναι καλύτερο να ρωτήσω ΑΝ η ford έχει να προτείνει κάποιο πλήρως συνθετικό λάδι ή αν η ίδια η Motorcraft βγάζει κάποιο τέτοιο;
Παιδιά, μπορεί να είναι η ιδέα μου, αλλά αισθάνομαι ότι το μοτέρ μου έχει πέσει! Και ο ήχος του είναι εντελώς διαφορετικός!!!
Την επόμενη εβδομάδα πάω για την αλλαγή. 10.000 χιλιόμετρα από τα μέσα Απριλίου.
-
Η Lubrication Engineer είναι πολύ ψαγμένη παρασκευάστρια εταιρία λιπαντικών. Έχει πολύ ανεπτυγμένο κέντρο έρευνας και εξέλιξης λιπαντικών από το οποίο έχουν περάσει κορυφαίοι τεχνικοί-ερευνητές (ένας από αυτούς δούλεψε 25χρόνια στην LE είναι 'μέντοράς' μου και διδάσκει περί λίπανσης συστημάτων μετάδοσης στο AMSOIL University - φυσικά συμβάλλει και στην έρευνα-εξέλιξη των συνθετικών βαλβολινών της AMSOIL) με ειδικότητα στην λίπανση κινητήρων και ειδικότερα συστημάτων μετάδοσης και διαφορικών. Τα ορυκτέλαια της LE είναι από τα καλύτερα Group III και χτυπάνε στα ίσια και αρκετά Group IV αλλά δεν τα καταφέρνουν με τόση πληρότητα (πολύπλευρης) απόδοσης όσο τα κορυφαία Group IV/V και είναι φυσιολογικό. Ειδικά έναν συγκεκριμένο εξειδικευμένο παρασκευαστή συνθετικών λιπαντικών θεωρώ ότι η LE δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί εκ φιλοσοφίας και μόνο (ο ένας είναι απόλυτα εξειδικευμένος στα συνθετικά και ο άλλος στα ορυκτέλαια).
Για κινητήρες η LE παράγει τρία διαφορετικά λιπαντικά: 10W30, 5W30, 15W40.
Σε ένα συγκριτικό του 15W40 που ανακοινώνει η ίδια η LE με άλλα 25 (αν θυμάμαι καλά) ανταγωνιστικά λιπαντικά σε δύο συγκεκριμένα τεστ (υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμη) βγήκε σε πολύ ψηλές θέσεις.
Στο 1ο τεστ με κωδικό ASTM D-2670 που μετρούσε την φθορά κατά την εκκίνηση του κινητήρα βγήκε 2ο (1ο ήταν το AMSOIL AME 15W40).
Στο 2ο ASTM D-4742 που μετρούσε την αντοχή στην οξείδωση βγήκε 5ο (το AMSOIL AME 15W40 βγήκε 9ο). Για τα άλλα λιπαντικά δεν είχα δώσει τόση σημασία και δεν τα θυμάμαι. Έχω διαβάσει άπειρα τεστς λιπαντικών και σχόλια επ αυτών από ειδικούς και μη. Όπως είπα υπάρχουν και άλλα τεστς που δεν αναφέρονται.Το 8800 15W40 η LE το έχει για κορυφαίο εκ των τριών. Γράφει στα σχόλια της γι αυτό: 'No other petroleum lubricating oil, regardless of price, will be found superior in condition to LE's 8800 MONOLEC ULTRA Engine Oil at the end any given period of use'
Έτσι όπως το διατυπώνει μάλλον δεν αναφέρεται σε σύγκριση με Group IV/V λιπαντικά και δείχνει να τονίζει περισσότερο την αντοχή στην πολυκαιρία άρα στην οξείδωση.Όπως και να έχει τελικά η LE φαίνεται να είναι η 1η στα Group III παγκοσμίως (άρα θα ξεπερνάει αναπόφευκτα και αρκετά Group IV αλλά όχι όλα οπωσδήποτε).
Στις ΗΠΑ τουλάχιστον η LE φημίζεται περισσότερο για τις βαλβολίνες της και τα λοιπά βιομηχανικά λιπαντικά της.
-
Να ρωτήσω κάτι; Μήπως είναι καλύτερο να ρωτήσω ΑΝ η ford έχει να προτείνει κάποιο πλήρως συνθετικό λάδι ή αν η ίδια η Motorcraft βγάζει κάποιο τέτοιο;
Ναι, υπάρχει το MOTORCRAFT 5W30 Full Synthetic Motor Oil το οποίο παρά τα φαινόμενα είναι Group III αλλά σαφώς πιο εξελιγμένο από το MOTORCRAFT 5W30 Super Premium Motor Oil.
-
Καλά, δεν χρειάζεται να πω ότι με έχεις εντυπωσιάσει με τις γνώσεις σου... Εννοείται ότι θα εμπιστευτώ αυτό που θα μου πεις και για το λόγο αυτό συνοψίζω στα γρήγορα:
α) Το Motorcraft το θεωρείς αξιόλογη πρόταση και σε σχέση τιμής/ποιότητας;
β) Έχουμε τα εξής, απ' ό,τι συγκέντρωσα απ' τις δημοσιεύσεις σου (αν μου έχει ξεφύγει τίποτα, προφανώς θα μπερδεύτηκα και δεν το ανέφερα)Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
-
MOTUL FORD 5W30 (ACEA A5)
-
ELF EVOLUTION SXR 5W30
-
TOTAL QUARTZ Future 5W30
Όλα αυτά είναι αρίστης ποιότητος Group III. -
MOTUL 8100 Eco-nergy 5W30
-
8100 E-tech lite 0W30
Και τα δύο είναι Group IV/V
Εξαιρετικό και κατάλληλο είναι και το
6. Mobil 1 EP 5W30
7. Castrol 0W30 (Made in Germany και μόνο)
8. ELF EXCELLIUM 0W30
9. TOTAL QUARTZ 0W30
όλα τα 30άρια της αγαπημένης μου AMSOIL
Όλα τα παραπάνω είναι full Group IV/V.
και τέλος
10. MOTORCRAFT 5W30 Full Synthetic Motor OilΣκέφτομαι να μείνω στο 5W30 και να μην πάω σε 0W30 (δεν γνωρίζω τη διαφορά) και ο λόγος είναι να μην μου πει τίποτα περίεργο η Ford. Έτσι, κρατάμε τα
ELF EVOLUTION SXR 5W30
TOTAL QUARTZ Future 5W30
Mobil 1 EP 5W30
MOTORCRAFT 5W30 Full Synthetic Motor Oil
και οποιοδήποτε της AMSOIL είναι 5W30.
Βρήκα αυτό που είναι API SL/CF, ILSAC GF-3, ACEA A2/3 B2/3, JASO VTW που απ' ότι βλέπω πρέπει να είναι πολύ κοντά στις προδιαγραφές της Ford. Κόστος;Επειδή μου ήρθε φλασιά ότι ενδεχομένως το Σ/Κ θα έχω δρομολόγια να κάνω και θα περάσω τα 10k, μπορεί να πάω και σήμερα αν προλάβω να πάρω απάντηση έγκαιρα.
Κλείνοντας, κρατάω το σχόλιό σου για το Mobil 1 EP 5W30: Εξαιρετικό και κατάλληλο...
Μήπως να καταλήξω εκεί; Η τιμή του;
Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!
Καλημέρα σε όλους!
-
-
α) Το Motorcraft το θεωρείς αξιόλογη πρόταση και σε σχέση τιμής/ποιότητας;
Φυσικά και το θεωρώ αξιόλογη πρόταση.
β) Έχουμε τα εξής, απ' ό,τι συγκέντρωσα απ' τις δημοσιεύσεις σου (αν μου έχει ξεφύγει τίποτα, προφανώς θα μπερδεύτηκα και δεν το ανέφερα)
-
-
ELF EVOLUTION SXR 5W30
-
TOTAL QUARTZ Future 5W30
Όλα αυτά είναι αρίστης ποιότητος Group III. -
-
8100 E-tech lite 0W30
Και τα δύο είναι Group IV/V
Εξαιρετικό και κατάλληλο είναι και το
6. Mobil 1 EP 5W30
7. Castrol 0W30 (Made in Germany και μόνο)
8. ELF EXCELLIUM 0W30
9. TOTAL QUARTZ 0W30
όλα τα 30άρια της αγαπημένης μου AMSOIL
Όλα τα παραπάνω είναι full Group IV/V.
και τέλος
10. MOTORCRAFT 5W30 Full Synthetic Motor OilΣκέφτομαι να μείνω στο 5W30 και να μην πάω σε 0W30 (δεν γνωρίζω τη διαφορά) και ο λόγος είναι να μην μου πει τίποτα περίεργο η Ford. Έτσι, κρατάμε τα
ELF EVOLUTION SXR 5W30
TOTAL QUARTZ Future 5W30
Mobil 1 EP 5W30
MOTORCRAFT 5W30 Full Synthetic Motor Oil
και οποιοδήποτε της AMSOIL είναι 5W30.
Βρήκα αυτό που είναι API SL/CF, ILSAC GF-3, ACEA A2/3 B2/3, JASO VTW που απ' ότι βλέπω πρέπει να είναι πολύ κοντά στις προδιαγραφές της Ford. Κόστος;Το πρόβλημα είναι αν η αντιπροσωπεία θα σου κάνει 'νούμερα' -αδίκως αλλά τί να λέμε τώρα- για την προδιαγραφή της FORD WSS-M2C913-B. Άρα είναι προτιμότερο να την αναφέρει στο μπουκάλι.
Το απόλυτα καλύτερο λιπαντικό για την περίπτωσή σου (αναγράφει την προδιαγραφή σου) και όχι μόνο είναι αυτό. Αλλά είναι πανάκριβο: 21.5Ε!Κλείνοντας, κρατάω το σχόλιό σου για το Mobil 1 EP 5W30: Εξαιρετικό και κατάλληλο...
Ναί είναι αδιαμφισβήτητα και αντίστοιχα εξαιρετικά και κατάλληλα είναι και τα λιπαντικά αμέσως από κάτω του.
Βάλε όποιο είναι προσιτό στην αγορά του για σένα.
-
-
Καλημέρα.
Φίλε Μιλτιάδη, σε ευχαριστώ πολύ για μία ακόμα φορά (όπως ευχαριστώ και τον AlexDesign που μου είπε να έρθω και να ρωτήσω εδώ).
Λοιπόν, το Motorcraft δεν υπάρχει στη Ford. Δεν το διαθέτουν πλέον.
Έτσι καταλήγω στο Mobil1 και ως δεύτερη και τρίτη λύση, το Motul (επειδή αναφέρει και το 'Ford', ίσως το δεχτούν πιο εύκολα) και το Elf.
Τα 0W30 δεν θέλω να τους τα πάω καθόλου, για να μην μου πούνε καμια χαζομάρα (5W30 λένε, 5W30 θα τους πάω... πού να βγάζεις άκρη εκεί τώρα; -παρόλο που ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΑΜΚΟ Ηρακλείου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, φιλικός και απόλυτα συνεννοήσιμος, δεν θέλω να τον πιέζω κι εγώ παραπάνω)
Αν κάποιος από εσάς έχει κάποια γνώση για τις τιμές των λαδιών αυτών, θα με γλίτωνε από πολλές βόλτες τη Δευτέρα.
Αυτών εδώ τις τιμές:
Mobil 1 EP 5W30
ELF EVOLUTION SXR 5W30(Τα AMSOIL δεν τα κοιτάω καν, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι στο Ηράκλειο δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρω...)
-
Παρακινούμενος από το φίλο που έκανε την ερώτηση για τα λάδια του Opel Astra κι έχοντας κάνει πρόσφατα αλλαγή λαδιών (στα 12500 χλμ ή 11 μήνες) σε astra gtc 1800cc του 2005 με τα GM full synthetic 5W30, θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει λάδια άλλων εταιρειών (μάρκες, τύπους) που να υπερκαλύπτουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές της GM -GM-LL-B-025, με δεδομένο ότι αρκετές φορές λειτουργώ το μοτέρ αρκετά ψηλά (στις αλλαγές) και υποθέτω πως αυτός ο τρόπος χρήσης δεν είναι ότι καλύτερο για νορμάλ μανίσια λάδια που αλλάζονται στο χρόνο ή 15000 χλμ (βάσει οδηγίας της Opel)...
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Για TU5JP4 (Citroen Xsara MkII 1.6 16v) τι καλό υπάρχει?Εύκολο μοτέρ γιατί δουλεύει και με σπορέλαιο σαν γιαπωνέζικο.
Απλά βρες ό,τι καλύτερο σε 40άρι και χρησιμοποίησέ το (0-10W40). -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Παρακινούμενος από το φίλο που έκανε την ερώτηση για τα λάδια του Opel Astra κι έχοντας κάνει πρόσφατα αλλαγή λαδιών (στα 12500 χλμ ή 11 μήνες) σε astra gtc 1800cc του 2005 με τα GM full synthetic 5W30, θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει λάδια άλλων εταιρειών (μάρκες, τύπους) που να υπερκαλύπτουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές της GM -GM-LL-B-025, με δεδομένο ότι αρκετές φορές λειτουργώ το μοτέρ αρκετά ψηλά (στις αλλαγές) και υποθέτω πως αυτός ο τρόπος χρήσης δεν είναι ότι καλύτερο για νορμάλ μανίσια λάδια που αλλάζονται στο χρόνο ή 15000 χλμ (βάσει οδηγίας της Opel)...Μπορείς πολύ απλά να τα αλλάζεις ανά 6 μήνες ή 7500χλμ και θα είσαι μια χαρά. Από κει και πέρα η GM δεν είναι και τόσο ιδιότροπη με τις απαιτήσεις των κινητήρων της σε λιπαντικά. Υπάρχουν πολλά καλά λιπαντικά στην αγορά που καλύπτουν την προδιαγραφή της (ακόμη κι αν δεν το αναγράφουν). Έχουν ξαναναφερθεί αυτές οι μάρκες. Αν θέλεις καλύτερο λιπαντικό από της Opel πήγαινε για σιγουριά στα Group IV/V (Mobil 1, AMSOIL, MOTUL 8100 κλπ). Θα σου πρότεινα μάλιστα να το γυρίσεις σε 0-5W40.
-
Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να βρω λάδι για το αμάξι μου!!!
Να ευχαριστήσω τον Λεωνίδα (leonp) για το e-shop, μάλλον θα μου φανεί ΠΟΛΥ χρήσιμο!!!
ΒΡΗΚΑΜΕΕΕΕΕ!!! Motul 913 B (δείτε χαμηλά στη σελίδα)...
Θα μιλήσω Δευτέρα με προμηθευτή-αντιπρόσωπο εδώ στο Ηράκλειο, ελπίζω να μην έχει πρόβλημα να μου φέρει... Άντε, σήριαλ την κάναμε την αλλαγή λαδιών μου, γαμώ το φελέκι μου μέσα! Άρα δεν αλλάζω σήμερα, έβγαλα 10.000 χιλιόμετρα με τα motorcraft, θα αντέξω να βγάλω άλλα 1000... Να τα πάρω μια και καλή να τελειώνω!
ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
Περι λιπαντικών γενικώς