-
από Miltellas την 29/10/08 13:34
Στις ΗΠΑ το έχουν γυρίσει κανονικά πλέον στα 20ρια ευρείας παραγωγής και κάποια εργοστάσια (Honda, Ford και άλλα) ήδη τα προτείνουν ως βασικό λιπαντικό στις ΗΠΑ. Άλλη μία απόδειξη ότι οι αμερικανοί είναι μπροστά από τους ευρωπαίους στην χημεία.Kοίτα, εδώ βάζεις το θέμα ότι οι αμερικάνοι είναι μπροστά στην χημεία και γι 'αυτό προτείνουν 20άρια λάδια.
Ναι, οι αμερικάνοι είναι **πολύ μπροστά **στην χημεία λιπαντικών όπως και σε αυτή των καυσίμων και των προσθέτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα προιόντα αυτά, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν πιστοποίηση κατά API (American Petroleum Institute) ή SAE (Society of American Engineers) και όσα δεν έχουν παίζει να είσαι επιφυλακτικός μερικές φορές απέναντί τους.
Όμως είσαι σίγουρος ότι είναι αυτός ο λόγος που προτείνουν 20άρια λάδια? Μήπως και εδώ έβαλε το χεράκι του το μάρκετινγκ? -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
...
Όμως είσαι σίγουρος ότι είναι αυτός ο λόγος που προτείνουν 20άρια λάδια? Μήπως και εδώ έβαλε το χεράκι του το μάρκετινγκ?Σωστά το προσεγγίζεις, κι εγώ το σκέφτηκα αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ή τουλάχιστον δεν ισχύει χωρίς υποστήριξη από την τεχνολογική-χημική εξέλιξη.
Γι αυτό και πιο πάνω έγραψα:...και φυσικά δεν θα έπαιζε η AMSOIL την φήμη της προτείνοντας ακατάλληλα λιπαντικά όταν έχει πάμπολλες άλλες επιλογές στην γκάμα της).
Η AMSOIL θεωρεί εαυτόν ως τον παγκοσμίως κορυφαίο παρασκευαστή ποιοτικών συνθετικών λιπαντικών. Σίγουρα δεν θα έπαιζε με την φήμη που η ίδια έχει δουλέψει σκληρά για να αποκτήσει. Θα μπορούσε απλά να πει (όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις) 'Μπορεί η Honda να προτείνει 5W20 αλλά εμείς κατόπιν έρευνας και εξέλιξης προτείνουμε το πχ SSO 0W30' που ένα τόσο ποιοτικό 0W30 (GrIV/V) με την υπογραφή του Amatouzio ούτως ή άλλως ακούγεται ως έξυπνο και ασφαλές παχύτερο υποκατάστατο του XL 5W20 (GrIII).
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
SAE (Society of American Engineers)Society of Automotive Engineers
-
Στο δικό μου ενώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από ευστροφία και θερμοκρασίες κατά το παρατεταμένο σκίσημο με τα Motul 8100 5W40 που του βάζω [με αλλαγές το πολύ στα 10.000χλμ] όπως και από κατανάλωση, μου ακούγεται αρκετά 'κανίβαλος' ο κινητήρας χαμηλά. Μέχρι να ζεσταθεί καλά το πρωί 'γρυλίζει' με το στροφόμετρο κοντά στις ~1500 σ.α.λ. (μετά ηρεμεί κάπως). Παίζει και θέμα κυκλοφορίας λιπαντικού στις βαλβίδες και συνήθως παρκάρω και σε κατηφόρα, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο ένα άλλο λιπαντικό μπορεί να 'βελτιώσει' τα πράγματα σε αυτό τον τομέα.
Έλεγα να δοκιμάσω το 5W40 της Amsoil να δω τι λέει στο μοτέρ μου. Μισό Ευρώ το λίτρο ακριβότερο από αυτό που βάζω τώρα είναι ποσό μηδαμινό ακόμα και για αλλαγές επάνω στο 6μηνο.
-
Καλησπέρα,
Στο δικό μου Ε90 320d πιο λάδι προτείνετε οι 'ειδήμονες' μεταξύ των 2 παρακάτω (για Ελληνικές συνθήκες):
Α) Castrol EDGE Turbo Diesel SAE 0W-30
* ACEA A3/B3/B4/C3
* API SM/CF
* VW 502 00 / 505 00
* MB-Freigabe 229.31/ 229.51
* BMW LongLife-04
Dichte bei 15°C DIN ISO 3675 kg/m³ 838
Flammpunkt (COC) DIN ISO 2592 °C 230
Viskosität bei 40° C DIN ISO 3105 mm²/s 71
Viskosität bei 100° C DIN ISO 3105 mm²/s 12,3
Viskositätsindex DIN ISO 2909 - 170
CCS -35°C DIN 51377 cP 5900
Sulfatasche DIN 51575 M% 0,64
TBN DIN 3771 mgKOH/g 7,0Β) Castrol EDGE FORMULA RS SAE 0W-40
* ACEA A3/B3/B4, C2, C3
* API SM/CF
* BMW Longlife-04
* MB-Freigabe 229.31/ 229.51
* Porsche: alle Fahrzeuge mit Ausnahme von Cayenne (V6)
* VW 502 00/503 01/505 00
Flammpunkt (COC) DIN ISO 2592 °C 220
Viskosität bei 40° C DIN ISO 3105 mm²/s 76
Viskosität bei 100° C DIN ISO 3105 mm²/s 12,8
Viskositätsindex DIN ISO 2909 - 171
CCS -35°C DIN 51377 cP 5850
Sulfatasche DIN 51575 M% 0,73
TBN DIN 3771 mgKOH/g 7,0 -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Στο δικό μου ενώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από ευστροφία και θερμοκρασίες κατά το παρατεταμένο σκίσημο με τα Motul 8100 5W40 που του βάζω [με αλλαγές το πολύ στα 10.000χλμ] όπως και από κατανάλωση, μου ακούγεται αρκετά 'κανίβαλος' ο κινητήρας χαμηλά. Μέχρι να ζεσταθεί καλά το πρωί 'γρυλίζει' με το στροφόμετρο κοντά στις ~1500 σ.α.λ. (μετά ηρεμεί κάπως). Παίζει και θέμα κυκλοφορίας λιπαντικού στις βαλβίδες και συνήθως παρκάρω και σε κατηφόρα, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο ένα άλλο λιπαντικό μπορεί να 'βελτιώσει' τα πράγματα σε αυτό τον τομέα.Έλεγα να δοκιμάσω το 5W40 της Amsoil να δω τι λέει στο μοτέρ μου. Μισό Ευρώ το λίτρο ακριβότερο από αυτό που βάζω τώρα είναι ποσό μηδαμινό ακόμα και για αλλαγές επάνω στο 6μηνο.
Σε τί αυτοκίνητο αναφέρεσαι? Και γω τα motul 8100 5-40 έχω και λέω να τα αλλάξω με amsoil HDD 5-30 ή ASL 5-30.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Στις ΗΠΑ τα καινούρια Honda (πλην εξαιρέσεων όπως πχ το S2000) δουλεύουν μόνο 20ρι.
Μία γρήγορη ματιά που έριξα στο site της AMSOIL, είδα ότι για τα Honda προτείνει από τέλη δεκαετίας 80 (τα λέμε κάποιοι για τα ποιοτικά λεπτόρευστα εξ ΗΠΑ από παλιά και εξ Ευρώπης από πρόσφατα) αποκλειστικά 30ρι, για τα μοντέλα από αρχές του 2000 προτείνει το 20ρι παράλληλα με το 30ρι, και τα τελευταία 2 χρόνια το γύρισε αποκλειστικά σε 20ρι, ούτε καν 30ρι. Και μιλάμε για εταιρία με δύο 20ρια (ένα GrIII και ένα GrIV/V) στην γκάμα της, ένα σωρό 30ρια και πολλά 40ρια (δηλ. έχει πολλά ποιοτικότατα 30ρια και 40ρια να προτείνει - και φυσικά δεν θα έπαιζε η AMSOIL την φήμη της προτείνοντας ακατάλληλα λιπαντικά όταν έχει πάμπολλες άλλες επιλογές στην γκάμα της).Στις ΗΠΑ το έχουν γυρίσει κανονικά πλέον στα 20ρια ευρείας παραγωγής και κάποια εργοστάσια (Honda, Ford και άλλα) ήδη τα προτείνουν ως βασικό λιπαντικό στις ΗΠΑ. Άλλη μία απόδειξη ότι οι αμερικανοί είναι μπροστά από τους ευρωπαίους στην χημεία. Εμείς εδώ στην Ελλάδα λέμε για 30ρι (που η Ευρώπη έχει εδώ και χρόνια άριστα ποιοτικά προϊόντα) και αρκετοί μηχανικοί ακόμη φωνάζουν ότι είναι υπερβολικά λεπτό γιατί έχουμε 'πολύ θερμό κλίμα'. Ενώ ας πούμε η Νότιες ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν θερμοκρασίες παρόμοιες με εμάς...
Στην Αμερική η μείωση της κατανάλωσης του στόλου των αυτοκινήτων κάποιου κατασκευαστή είναι πολύ σημαντική (βλέπε CAFE = $$$) και η χρήση λεπτού λαδιού μειώνει τη κατανάλωση. Επίσης, τα αμάξια στην Αμερική δεν τα κρατάνε πολλά χρόνια αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ. Δεν μπορούν να πατήσουν πολύ το γκάζι γιατί αμέσως τους πιάνουν και τους δίνουν κλήση. Αυτό σε συνδυασμό με τους πολύ πιο ισχυρούς κινητήρες από την Ευρώπη κάνει τα αμάξια τους να αντέχουν μια χαρά με τα πολύ λεπτά λάδια.
Στην Ελλάδα ένα αμάξι με συγκριτικά πολύ πιο αδύναμο κινητήρα που κινείται παντού με σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες και σπινιάρει σε κάθε φανάρι χωρίς φόβο κλήσεων δεν θα τα πάει εξίσου καλά (με τα αμάξια στην Αμερική) με τόσο λεπτά λάδια.
-
Λεο, οι ΗΠΑ είναι γεμάτες αυτοκινητοδρόμια και ένα σωρό παλαβοί χομπίστες πηγαίνουν τα ΣΚ και τα λιώνουν μία χαρά τα γκάζια τους.
-
αυτοκίνητα που έχουν αισθητήρα ένδειξης αλλαγής λαδιών ,,,,
ποια χαρακτηριστικά του λαδιού μετράνε, και πως ? TBN ? -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
ποια χαρακτηριστικά του λαδιού μετράνε, και πως ? TBN ?Πάρε μερικές ιδέες:
http://www.oilanalysis.com/article_deta ... icleid=562
http://ieeexplore.ieee.org/iel5/7361/21 ... 2003817164 -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Στο δικό μου ενώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από ευστροφία και θερμοκρασίες κατά το παρατεταμένο σκίσημο με τα Motul 8100 5W40 που του βάζω [με αλλαγές το πολύ στα 10.000χλμ] όπως και από κατανάλωση, μου ακούγεται αρκετά 'κανίβαλος' ο κινητήρας χαμηλά. Μέχρι να ζεσταθεί καλά το πρωί 'γρυλίζει' με το στροφόμετρο κοντά στις ~1500 σ.α.λ. (μετά ηρεμεί κάπως). Παίζει και θέμα κυκλοφορίας λιπαντικού στις βαλβίδες και συνήθως παρκάρω και σε κατηφόρα, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο ένα άλλο λιπαντικό μπορεί να 'βελτιώσει' τα πράγματα σε αυτό τον τομέα.
Έλεγα να δοκιμάσω το 5W40 της Amsoil να δω τι λέει στο μοτέρ μου. Μισό Ευρώ το λίτρο ακριβότερο από αυτό που βάζω τώρα είναι ποσό μηδαμινό ακόμα και για αλλαγές επάνω στο 6μηνο.
Σε τί αυτοκίνητο αναφέρεσαι? Και γω τα motul 8100 5-40 έχω και λέω να τα αλλάξω με amsoil HDD 5-30 ή ASL 5-30.
Ένα 206RC. Φοράει τον EW10J4-S ο οποίος σύμφωνα με την PSA θέλει υποχρεωτικά 5W40 (ελάχιστες προδιαγραφές: API SL/CF και ACEA A3/B3-A5/B5).
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ένα 206RC. Φοράει τον EW10J4-S ο οποίος σύμφωνα με την PSA θέλει υποχρεωτικά 5W40 (ελάχιστες προδιαγραφές: API SL/CF και ACEA A3/B3-A5/B5).
Ο κινητήρας EW10J4-S απαιτεί κατά την PSA ελάχιστες προδιαγραφές αυτές που λες δηλ. API SL/CF και ACEA A3/B3-A5/B5. Όμως, δεν απαιτεί υποχρεωτικά 5W40. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι και 0W30 αρκεί να πληρεί τις προδιαγραφές της PSA. Όπως επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 10W40 στον κινητήρα σου αρκεί να είναι GrIV/V με καλή κρύα ροή πχ ΑΜΟ, RED LINE (κι αν πρόκειται να 'φορεθεί' καλοκαίρι η κρύα ροή δεν σε νοιάζει πχ 300V).
Σου προτείνω για χρήση σε όλες τις εποχές, είτε κορυφαίας ποιότητας 5W40 (AMSOIL, REDLINE, 300V, Mobil 1) είτε κορυφαίο 5W30 (AMSOIL, RED LINE, Mobil 1). Αν ήμουν εγώ ο κάτοχος ενός EW10J4-S θα επέλεγα ισχυρό 30ρι από την αρχή και συγκεκριμένα το HDD. -
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Β) Castrol EDGE FORMULA RS SAE 0W-40Μιά παρατήρηση πάνω σε αυτό. Η σειρά λαδιών Edge της Castrol αντικαθιστά τη σειρά Formula RS. Κάποιες απο τις πρώτες συσκευασίες που είχαν κυκλοφορήσει ανέγραφαν και τις δύο ονομασίες πάνω, δηλαδή Edge Formula RS. Είναι όμως το ίδιο λάδι με αυτό που αναγράφει σκέτο Edge.
-
To Amsoil HDD παραμένει Α3? Το ρωτάω γιατί πλέον το HTHS του έχει πέσει κάτω από το εξ΄ορισμού όριο του 3,5 για πολύ λίγο. Ισχύει σαν όριο το 3,5 ή όχι?
-
Καλησπέρα,Στο δικό μου Ε90 320d πιο λάδι προτείνετε οι 'ειδήμονες' μεταξύ των 2 παρακάτω (για Ελληνικές συνθήκες):
Α) Castrol EDGE Turbo Diesel SAE 0W-30
- ACEA A3/B3/B4/C3
- API SM/CF
- VW 502 00 / 505 00
- MB-Freigabe 229.31/ 229.51
- BMW LongLife-04
Flammpunkt (COC) DIN ISO 2592 °C 230
Viskosität bei 40° C DIN ISO 3105 mm²/s 71
Viskosität bei 100° C DIN ISO 3105 mm²/s 12,3
Viskositätsindex DIN ISO 2909 - 170
CCS -35°C DIN 51377 cP 5900
Sulfatasche DIN 51575 M% 0,64
TBN DIN 3771 mgKOH/g 7,0
Β) Castrol EDGE FORMULA RS SAE 0W-40
- ACEA A3/B3/B4, C2, C3
- API SM/CF
- BMW Longlife-04
- MB-Freigabe 229.31/ 229.51
- Porsche: alle Fahrzeuge mit Ausnahme von Cayenne (V6)
- VW 502 00/503 01/505 00
Flammpunkt (COC) DIN ISO 2592 °C 220
Viskosität bei 40° C DIN ISO 3105 mm²/s 76
Viskosität bei 100° C DIN ISO 3105 mm²/s 12,8
Viskositätsindex DIN ISO 2909 - 171
CCS -35°C DIN 51377 cP 5850
Sulfatasche DIN 51575 M% 0,73
TBN DIN 3771 mgKOH/g 7,0
Καλημέρα,
Καμμιά άποψη βρε παιδιά γι'αυτό που ρωτάω??
ΥΓ: Ο ''Μilltelas'' ακούει??
-
Εφόσον [list:1hhcvyf7]έχεις diesel,
είσαι και στην Γερμανία,
μας δίνεις μόνο δύο επιλογές,
[/list:u:1hhcvyf7]
γιατί όχι το πρώτο που αναγράφει πως είναι για diesel. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Εφόσον [list:3lmrixpx]έχεις diesel,
είσαι και στην Γερμανία,
μας δίνεις μόνο δύο επιλογές,
[/list:u:3lmrixpx]
γιατί όχι το πρώτο που αναγράφει πως είναι για diesel.Κατ'αρχήν όπως αναφέρω στην παρένθεση ''(για Ελληνικές συνθήκες)'' το θέλω για την Ελλάδα, ξέρω τι θα βάζω εδώ. Απλώς θα αγοράσω τα λάδια από εδώ για να τα έχω στη Ελλάς & να μην τα χρυσοπληρώνω, μιας και τα βρίσκω πολύ φθηνά από εδώ (τα συγκεκριμένα)
Έπειτα, ξέρω πως μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο λάδι έχει την προδιαγραφή BMW LL04 - όπως αναφέρει το βιβλίο του - άρα εκτιμώ πως και τα 2 προαναφερόμενα είναι αποδεκτά για το αμάξι μου....σωστά??
Εκτιμώ δε πως το 0W40 έχοντας μεγαλύτερο δείκτη (40) θα ταιριάζει καλύτερα στο ζεστό ελληνικό καιρό....
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Ο κινητήρας EW10J4-S απαιτεί κατά την PSA ελάχιστες προδιαγραφές αυτές που λες δηλ. API SL/CF και ACEA A3/B3-A5/B5. Όμως, δεν απαιτεί υποχρεωτικά 5W40. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι και 0W30 αρκεί να πληρεί τις προδιαγραφές της PSA. Όπως επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 10W40 στον κινητήρα σου αρκεί να είναι GrIV/V με καλή κρύα ροή πχ ΑΜΟ, RED LINE (κι αν πρόκειται να 'φορεθεί' καλοκαίρι η κρύα ροή δεν σε νοιάζει πχ 300V).
Σου προτείνω για χρήση σε όλες τις εποχές, είτε κορυφαίας ποιότητας 5W40 (AMSOIL, REDLINE, 300V, Mobil 1) είτε κορυφαίο 5W30 (AMSOIL, RED LINE, Mobil 1). Αν ήμουν εγώ ο κάτοχος ενός EW10J4-S θα επέλεγα ισχυρό 30ρι από την αρχή και συγκεκριμένα το HDD.Ευχαριστώ για τις προτάσεις Μίλτο. Το ερώτημά μου επειδή κατά τα άλλα είμαι πολύ ευχαριστημένος από το MOTUL (θα το αλλάξω όμως, να δοκιμάσω κι άλλα) είχε να κάνει περισσότερο με το αν μπορώ να περιμένω πιο ήσυχη λειτουργία στο πρωϊνό ξεκίνημα με κάποιο άλλο, μιας και τώρα που έχει ανοίξει πλήρως (?) το μοτέρ ακούγεται αρκετά πιο 'άγριο' τα πρώτα λεπτά μετά από αρκετές ώρες ακινησίας.
Το ότι o κατασκευαστής επιμένει σε 5W40 και μόνο μου κάνει κι εμένα εντύπωση, έχουμε δει και καλά 30άρια των οποίων η ροή και η λιπαντική ικανότητα σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι αντίστοιχη με επίσης καλά 40άρια - ίσως θέλουν να σε εξασφαλίσουν από αρκετά 30άρια που δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε παρατεταμένο σκίσημο το κατακαλόκαιρο στην Ελλάδα, όπου παίζοντας από 4500-7300 rpm είναι πιθανό να φτάσεις κάποια 30άρια στα όρια με το συγκεκριμένο μοτέρ.
-
...
Εκτιμώ δε πως το 0W40 έχοντας μεγαλύτερο δείκτη (40) θα ταιριάζει καλύτερα στο ζεστό ελληνικό καιρό....Η δική μου άποψη είναι να συνεχίσεις να βάζεις και στην Ελλάδα ότι βάζεις και στην Γερμανία. Μια αύξηση π.χ. 20 βαθμών θερμοκρασίας λίγο επηρεάζει την θερμοκρασία του λαδιού - γιαυτό έχουμε εξ' αλλου και το ψυγείο.
... εκτός αν αλλάξει δραματικά ο τρόπος οδήγησής σου...
Με λίγα λόγια πιστεύω πως θα είσαι οκ με 30άρι στην Ελλάδα (εγώ είμαι με 20άρι ), αν όμως αρχίσει και σου καεί αρκετά ... το σκέφτεσαι τότε... ... και δοκιμάζεις είτε ένα ποιο δυνατό 30άρι (όπως το HDD που μας αναφέρει συνέχεια ο Μίλτος) ή ένα 40άρι σαν αυτό που γράφεις. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
ποια χαρακτηριστικά του λαδιού μετράνε, και πως ? TBN ?Πάρε μερικές ιδέες:
http://www.oilanalysis.com/article_deta ... icleid=562' target='_blank
http://ieeexplore.ieee.org/iel5/7361/21 ... 2003817164' target='_blankΕνδιαφέρονται links, μόνο που το 2ο δεν δουλεύει
Περι λιπαντικών γενικώς