-
Ίσως αν το φίλτρο είναι σχετικά χαμηλά και τοποθετείται με τη βάση ψηλότερα από την κορυφή να είναι περιττό να έχει βαλβίδα antidrain αφού δεν θα παρατηρείται το drain...
-
δεν ηξερα αν πρεπει να το βαλω εδω, ή στα ΖΩΑ, ή στις αποριες....
πηγα χθες για πρωτη αλλαγη λαδιων στα 5000χλμ στο Tiida 1.6 στην αντιπροσωπεια της Nissan.
φερνει το λαδι ο (μικρος) μηχανικος και μου λεει 'ειναι για 5000χλμ'.- δεν βαζουμε κατι παραπανω, ρωταω.
μηχ:- 'μεχρι 7500 σηκωνει η μηχανη αυτη'
εγω: 'καλα ειναι δυνατόν;;;'
μηχ: μιληστε και με τον υπευθυνο
ο 'υπευθυνος' και ο αρχιμηχανικος, προσπαθουν να με πεισουν οτι τα κραμματα της μηχανης ειναι τετοια που δε σηκωνουν αλλο λαδι και οτι ουσιαστικα θα πρεπει καθε 5000χλμ να τους ακουμπαω 70ευρω!!
μετα απο τα σχετικα γαλλικα στον πωλητη, παραδεχθηκε οτι ειναι δασκαλεμενοι να τα λενε αυτα, για να πηγαινει ο κοσμος πιο συχνα για σερβις.
καλα για ΠΟΣΟ μ@λακες μας περνανε ρε γμτ;;;υγ: μπορει καποιος να μου συστησει μια αξιοπιστη αντιπροσωπεια (ή εξουσιοδοτημενο συνεργειο) Νισσαν στη θεσσαλονίκη;;
- δεν βαζουμε κατι παραπανω, ρωταω.
-
Όπως και να έχει φρόντιζε να είσαι παρών όταν θα σου κάνουν αλλαγή λαδιών (και όχι μόνο φυσικά - απλά επειδή μιλάμε για λιπαντικά) γιατί συμβαίνουν απίστευτα -όχι για όποιον κατάλαβε πώς σκέφτονται- πράγματα. Προτείνω να διαχωρίσεις τις επισκέψεις για αλλαγή λαδιών με τις επισκέψεις για service - ειναι ευκολότερος ο έλεγχος.
Προσωπικά κρατάω πλέον -εδώ και πολλά χρόνια- δικό μου ρυθμό service (σε δικό μου βιβλίο) και επειδή η τυποποιημένη-κονσερβαρισμένη φιλοσοφία της αντιπροσωπείας δεν έχει καμία σχέση με την δική μου, πηγαίνω σε εξειδικευμένο (όχι εξουσιοδοτημένο καθότι τα εξουσιοδοτημένα της Peugeot είναι μόνο του δικτύου της αντιπροσωπείας) συνεργείο που οι μηχανικοί είναι πιο τσακάλια από τους εξουσιοδοτημένους (γι αυτό και είναι εκτός δικτύου - γιατί ο πραγματικά καλός δεν γουστάρει ούτε κονσέρβες ούτε δερβέναγες, διατηρώντας πλήρη ευελιξία-ελευθερία στις κινήσεις και αποφάσεις τις δικές του και του πελάτη του) και συνεννοούμαι πλήρως κάνοντας αυτό που θέλω μεν αλλά δίνοντας το ελεύθερο στους μηχανικούς μου να ελέγχουν το αυτοκίνητο όσο θέλουν και όπως θέλουν επισημαίνοντάς μου την διάγνωσή τους για να αποφασίσω ΜΟΝΟ εγώ μετά των συμβουλών τους πώς θα πράξω σε ό,τι αφορά την περιουσία μου. Όπως καταλαβαίνετε κάνω ό,τι μπορώ για να φέρω προσωπικά την ευθύνη, νιώθω πλέον μ@λ@κας όταν φέρνω τον εαυτό μου σε θέση να κατηγορώ τον έναν και τον άλλον, κι έτσι όταν κάτι στραβώνει κατηγορώ τον εαυτό μου γιατί αυτός οφείλει να αποφασίζει τα δικά του και κανείς άλλος, με αποτέλεσμα να γίνομαι όλο και καλύτερος σε αυτό που κάνω.Σκεφτείτε... έχετε πληρώσει πάρα πολλά για να το αγοράσετε, η αντικατάστασή του είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και απόφαση, και γι αυτό έχετε ΠΛΗΡΗ και αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στο αυτοκίνητό σας όπως και ΠΛΗΡΗ ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας. Καλά να κατηγορούμε μηχανικούς, συνεργεία, λάδια και ανταλλακτικά, αλλά οι αποφάσεις επί της συντηρήσεως είναι αυστηρά προσωπικές, βασιζόμενες σε ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ οδηγίες γιατί αν δεν είναι τότε οι αποφάσεις είναι ανεύθυνες, χωρίς επίσημη ισχύ άρα με ρίσκο που δεν το αναλαμβάνει επισήμως κανείς. Τα προφορικά λόγια είναι αέρας που φεύγει και δεν ξανάρχεται... εδώ στα γραπτά και πάλι γίνονται παρερμηνείες από αρκετούς...
Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι η Nissan (εργοστάσιο) είναι πολύ τίμια απέναντι στον πελάτη της. Οι συγκριτικά σύντομες αλλαγές λαδιών θεωρώ ότι έχουν να κάνουν με την αξιοπιστίας της σε βάθος χρόνου, γιατί στην πραγματικότητα είναι από τα λίγα εργοστάσια που τηρούν λογικά διαστήματα αλλαγών σύμφωνα μάλιστα και με τις οδηγίες των παρασκευαστών λιπαντικών. Διαφωνώ με τους άλλους που μιλάνε για αλλαγή λαδιών ανά 20-30000χλμ ή ανά 2(!!!) χρόνια και όχι με τη Nissan που λέει ανά 6μηνο. Κι αφού στο δικό μου Peugeot τηρώ κατά το ΜΕΓΙΣΤΟ (και όχι κατ'ελάχιστο) την συχνότητα αλλαγής λαδιών της Nissan, σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα διαφωνήσει ποτέ μαζί της.
-
Συγνώμη για το offtopic,αλλά ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω κλειδί για φίλτρο λαδιού σαν αυτά που έχουν τα συνεργεία;
Μιλάω για αυτό που καπακώνει-αγκαλιάζει το φίλτρο,όχι αυτό που είναι με αλυσίδα. -
Mίλτο σύμφωνοι για τον χρονικό περιορισμό, αλλά ρε φίλε 5000 χλμ εν έτη 2008, με την τεχνολογία των λιπαντικών και το μοτέρ να έχει προχωρήσει; Αδυνατώ να πιστέψω τέτοιες αρλούμπες. Το 304 του 78 κάθε 5000 αλλάζε λάδια (τώρα κάθε 6μηνο αφού δεν τα συμπληρώνει) και έχει βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Δηλαδή βρισκόμαστε στην ίδια εποχή με τότε;
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Φίλος και συνάδελφος έχει μεταχειρισμένο Opel Zafira 1.6 του 2002. Το αμάξι αγοράστηκε τον Οκτώβρη του 2005 με 46.000 χλμ και σήμερα έχει αισίως φτάσει τις 110.000 χλμ (περίπου 20.000χλμ/έτος). Τα περισσότερα εξ αυτών (το 80%) γίνονται στη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα όπου συνήθως ταξιδεύει με φορτωμένο αμάξι (ελέω οικογένειας) και σε ψηλές στροφές (4500-5000, λόγω και κοντού κιβωτίου). Ο φίλος αρέσκεται στο να σανιδώνει το αμάξι του (άσχετα αν δεν είναι για πολλά).
Το πρόβλημα...Από τον πρώτο καιρό που το αγόρασε, το αμάξι καταναλώνει αρκετά σημαντική ποσότητα λαδιού. Ας πούμε γύρω στα 500ml/1000km. Οι αλλαγές λαδιών και φίλτρου γίνονται κάθε 6 μήνες σε εξουσιοδοτημένους και μέχρι σήμερα έμπαινε ημισυνθετικό λάδι Opel 10W40.
Υπάρχει κάτι καλύτερο (προφανώς και υπάρχει) να προτείνετε στο φίλο, προκειμένου να ελαττωθεί (ίσως) η κατανάλωση λαδιού, αλλά και να μειωθούν οι τριβές/καταπόνηση του κινητήρα περαιτέρω; Τα λάδια θα πρέπει να πληρούν τις ACEA A3/B3, και θα συνεχίσουν να αλλάζονται ανά εξάμηνο.Νεότερα από το φίλο που ανέφερα πρόσφατα...
Τελικά κατόπιν συζήτησης μικρού ψαξίματος και διαθεσιμότητας/κόστους λαδιών, μπήκαν στο αμάξι του τα
Valvoline MaxLife 10W40 προς 6,8 ευρώ/λίτρο. Φυσικά αλλάχτηκε και το φίλτρο λαδιού.
Μετά από περίπου 1500 χλμ σχετικά σκληρής χρήσης του αυτοκινήτου (2 μεγάλα ταξίδια φορτωμένος με 4 άτομα των 500 χλμ έκαστο, 1 μικρότερο και κάποιες περιαστικές μετακινήσεις), δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά των εν λόγω. Επί λέξει, σήμερα που τον είδα, μου είπε:
Το αμάξι με τα προηγούμενα ημισυνθετικά 10W40 της Opel που άλλαζα κάθε 6 μήνες ή 10.000 χλμ, ήθελε συμπλήρωμα γύρω στα 400-500ml λάδι κάθε 1200-1500χλμ κατά μέσο όρο και πάντα άναβε η ένδειξη στο ταμπλό. Αυτή τη φορά έβγαλα σχεδόν 1500χλμ και ούτε ένδειξη ούτε οπτικά έχει κατέβει η στάθμη λαδιού στη βέργα. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι η Nissan (εργοστάσιο) είναι πολύ τίμια απέναντι στον πελάτη της. Οι συγκριτικά σύντομες αλλαγές λαδιών θεωρώ ότι έχουν να κάνουν με την αξιοπιστίας της σε βάθος χρόνου, γιατί στην πραγματικότητα είναι από τα λίγα εργοστάσια που τηρούν λογικά διαστήματα αλλαγών σύμφωνα μάλιστα και με τις οδηγίες των παρασκευαστών λιπαντικών. Διαφωνώ με τους άλλους που μιλάνε για αλλαγή λαδιών ανά 20-30000χλμ ή ανά 2(!!!) χρόνια και όχι με τη Nissan που λέει ανά 6μηνο. Κι αφού στο δικό μου Peugeot τηρώ κατά το ΜΕΓΙΣΤΟ (και όχι κατ'ελάχιστο) την συχνότητα αλλαγής λαδιών της Nissan, σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα διαφωνήσει ποτέ μαζί της.
συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λες για τη συντήρηση.
το εξοργιστικό στην υπόθεση ήταν η προσπάθεια εξαπάτησής μου. άλλο να μου έλεγαν ότι η Νισσαν προτείνει αλλαγή κάθε 5000 ή 7500χλμ και άλλο ότι η συγκεκριμένη μηχανή απαιτεί αυτή τη συχνότητα αλλαγής.
πώς μπορώ τώρα να τους εμπιστευτώ σε πιο περίπλοκα ζητήματα service;; -
Μίλτο,
το φθινόπωρο θα αλλάξω τα λάδια στο Mazda (Μotul x-max 5w30 που είμαι πολύ ευχαριστημένος) και θα δοκιμάσω να βάλω Αmsoil. Ποιό να βάλω το ASL 5w30 ή το AFL 5w40 (και να το καθιερώσω και για το καλοκαίρι κυρίως) -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Mίλτο σύμφωνοι για τον χρονικό περιορισμό, αλλά ρε φίλε 5000 χλμ εν έτη 2008, με την τεχνολογία των λιπαντικών και το μοτέρ να έχει προχωρήσει; Αδυνατώ να πιστέψω τέτοιες αρλούμπες. Το 304 του 78 κάθε 5000 αλλάζε λάδια (τώρα κάθε 6μηνο αφού δεν τα συμπληρώνει) και έχει βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Δηλαδή βρισκόμαστε στην ίδια εποχή με τότε;Ντίνο, προσωπικά μιλώντας έμαθα στην πράξη ότι τα συμβατικά 10W40 κάνουν το μοτέρ μου να κούγεται σαν φραπεδιέρα στα 5000χλμ το πολύ και τα ποιοτικώς ανώτερα 5W40 (λόγω σύνθεσης) κάνουν το ίδιο σε 7500χλμ το πολύ, κι ας τα δουλεύω μόνο 3 μήνες. Μόνο με τα AMSOIL (HDD 5W30 - AMO 10W40 - AFL 5W40) το μοτέρ ακούγεται το ίδιο είτε με 0 είτε με 9000χλμ σε 6 μήνες (δεν τα έχω πάει παραπάνω αλλά κι ούτε σκοπεύω να βρω πότε αρχίζουν να 'χαλάνε'). Πάντως μέλος του PRCC με Sunny GTi '95 έχει πάει τα ΑΜΟ 20000χλμ (με ενδιάμεσες χρήσεις πίστας) χωρίς να έχει κατέβει η στάθμη στον δείκτη (δεν λέω χωρίς να κάψει γιατί είναι ηλίθια-άστοχη έκφραση ειδικά όταν μιλάμε για 20000χλμ) και χωρίς να ακούγεται η μηχανή χάλια (γεγονός ότι το ΑΜΟ στα γιαπωνέζικα -αλλά και όχι μόνο- που θέλουν 40ρι δουλεύει απίστευτα καλά). Βέβαια εγώ το σκίζω από τότε που το αγόρασα, αλλά κι από την άλλη οι αντιπροσωπείες και τα συνεργεία δεν χρησιμοποιούν GrIV/V λιπαντικά οπότε καλά κάνουν όσοι αλλάζουν ανά 5000 ή 7500 ειδικά όσοι πλακώνουν συχνά το γκάζι. Οι υπόλοιποι πιο ψύχραιμοι με το γκάζι μπορούν ανά 7500χλμ ή 10000χλμ αντίστοιχα αλλά πάντα όχι πάνω από 6 μήνες.
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Μίλτο,
το φθινόπωρο θα αλλάξω τα λάδια στο Mazda (Μotul x-max 5w30 που είμαι πολύ ευχαριστημένος) και θα δοκιμάσω να βάλω Αmsoil. Ποιό να βάλω το ASL 5w30 ή το AFL 5w40 (και να το καθιερώσω και για το καλοκαίρι κυρίως)- ASL 5W30 για ό,τι χρήση θέλεις (που το προτείνει η AMSOIL για Ford-Mazda)
- SSO 0W30 ό,τι το ASL + περισσότερο σκίσιμο (επίσης το προτείνει)
- HDD 5W30 ό,τι και το SSO + σκίσιμο-σκίσιμο-σκίσιμο και τελειωμό να μην έχει (δεν το προτείνει γιατί το έχει για turbodiesel κινητήρες)
Το AFL 5W40 απλά δεν σου είναι απαραίτητο, αφού εάν θέλεις καλοκαιρινό σκίσιμο και έχεις φοβίες υπάρχει το SSO (ακριβότερο αλλά και το πιο σύγχρονο 30ρι της AMSOIL) για ησυχία-τάξη και ασφάλεια (σε κινητήρες όπου το 30ρι προτείνεται - ενώ η AMSOIL προτείνει και τα 20ρια της για Ford-Mazda). Το HDD είναι για τους παρανοϊκούς της λίπανσης σαν και μένα που θέλουν να πηγαίνουν τέρμα (ή σχεδόν τέρμα) γκάζι για 3 ώρες συνέχεια (για πίστα δεν λέω γιατί την έχουν για φρούτο), αν 'αισθάνεσαι' έτσι βάζε αυτό.
-
Μίλτο,
το φθινόπωρο θα αλλάξω τα λάδια στο Mazda (Μotul x-max 5w30 που είμαι πολύ ευχαριστημένος) και θα δοκιμάσω να βάλω Αmsoil. Ποιό να βάλω το ASL 5w30 ή το AFL 5w40 (και να το καθιερώσω και για το καλοκαίρι κυρίως)- ASL 5W30 για ό,τι χρήση θέλεις (που το προτείνει η AMSOIL για Ford-Mazda)
- SSO 0W30 ό,τι το ASL + περισσότερο σκίσιμο (επίσης το προτείνει)
- HDD 5W30 ό,τι και το SSO + σκίσιμο-σκίσιμο-σκίσιμο και τελειωμό να μην έχει (δεν το προτείνει γιατί το έχει για turbodiesel κινητήρες)
Το AFL 5W40 απλά δεν σου είναι απαραίτητο, αφού εάν θέλεις καλοκαιρινό σκίσιμο και έχεις φοβίες υπάρχει το SSO (ακριβότερο αλλά και το πιο σύγχρονο 30ρι της AMSOIL) για ησυχία-τάξη και ασφάλεια (σε κινητήρες όπου το 30ρι προτείνεται - ενώ η AMSOIL προτείνει και τα 20ρια της για Ford-Mazda). Το HDD είναι για τους παρανοϊκούς της λίπανσης σαν και μένα που θέλουν να πηγαίνουν τέρμα (ή σχεδόν τέρμα) γκάζι για 3 ώρες συνέχεια (για πίστα δεν λέω γιατί την έχουν για φρούτο), αν 'αισθάνεσαι' έτσι βάζε αυτό.
Πολύ σκίσιμο ρε παιδί μου και δεν είμαι τόσο σκληροπυρηνικός, απλώς θέλω ένα 5w30 ή 5w40 και για σκίσιμο όταν προκύψει ρε παιδί μου
Επίσης λύσε μου μια απορία γιατί και τα 2 (ASL, SSO) στην ACEA δεν γράφουν την Α3 παρά μόνο την Α5 ; (• ACEA A5/B5-04)
-
Γιατί Μίλτο όχι πάνω απο 6 μήνες, με GroupIV/V λιπαντικά;
Εγω συνεχίζω 11 μήνες με τα ίδια. Είχα βάλει και τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδώ viewtopic.php?f=6&t=550&p=1179688&hilit=redline+5w20#p1179688' target='_blankΜπορείς να δείς και εδώ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... 43&fpart=1' target='_blank
Τώρα το αυτοκίνητο έχει 22500χλμ, δηλαδή είναι 9,000 χλμ με τα ίδια λάδια και σκοπεύω να ξανακάνω ανάλυση, αν και σύμφωνα με τον Dave δεν χρειάζεται... -
...(γεγονός ότι το ΑΜΟ στα γιαπωνέζικα -αλλά και όχι μόνο- που θέλουν 40ρι δουλεύει απίστευτα καλά)...Προσυπογράφω το Μίλτο!!!
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Επίσης λύσε μου μια απορία γιατί και τα 2 (ASL, SSO) στην ACEA δεν γράφουν την Α3 παρά μόνο την Α5 ; (• ACEA A5/B5-04)
Μα, γράφουν Α5 επειδή καλύπτουν την A5 και όχι την A3. Οι προδιαγραφές αυτές δεν είναι αλληλοκαλυπτόμενες. Οι ACEA δεν είναι σαν τις API.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Γιατί Μίλτο όχι πάνω απο 6 μήνες, με GroupIV/V λιπαντικά;
Εγω συνεχίζω 11 μήνες με τα ίδια. Είχα βάλει και τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδώ viewtopic.php?f=6&t=550&p=1179688&hilit=redline+5w20#p1179688' target='_blank' target='_blankΜπορείς να δείς και εδώ http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... 43&fpart=1' target='_blank' target='_blank
Τώρα το αυτοκίνητο έχει 22500χλμ, δηλαδή είναι 9,000 χλμ με τα ίδια λάδια και σκοπεύω να ξανακάνω ανάλυση, αν και σύμφωνα με τον Dave δεν χρειάζεται...Δεν προτείνω σε αυτούς που με ρωτούν τέτοιες σύντομες αλλαγές, αντιθέτως τονίζω ότι έτσι κάνω εγώ γιατί το αμάξι μου το πάω μονίμως πλακωμένο έως 'σκίσιμο-σκίσιμο-σκίσιμο' και ζήτω το HDD και το AMO (για όπου απαιτείται 40ρι). Δικαιολογώ ταυτόχρονα τη Νισσαν που ΔΕΝ χρησιμοποιεί (όπως όλοι οι άλλοι) GrIV/V και προτείνει σύντομες αλλαγές (όπως ελάχιστοι από τους άλλους).
Επίσης, είμαι της άποψης ότι το ανώτερο ποιοτικώς λιπαντικό δεν το θέλω μόνο για αύξηση των διαστημάτων αλλαγών αλλά και για αύξηση της προστασίας στην δεδομένη σκληρή χρήση και στον δεδομένο χρό νο χρήσης. Οπότε αύξησα ελαφρά τα διαστήματα αλλαγών (αντί για 3-4 μήνες τα αλλάζω ανά 5-6 μήνες - δεν μετράω χλμ αλλά μέχρι τώρα δεν έχω ξεπεράσει τα 9000χλμ από αλλαγή σε αλλαγή) και αλλάζω το λιπαντικό χωρίς να περιμένω τον κινητήρα μου να μου το φωνάζει. Έτσι κάνω εγώ στο αμάξι μου. Γνωρίζω πώς το πάω, 'μιλάω' μαζί του όταν το οδηγάω και φυσικά μπορώ να το 'ακούω' όταν θέλει κάτι που δεν του το δίνω. Και ευτυχώς δεν μου έχει ζητήσει ακόμη να μην το... σκίζω!
offtopic: Τελευταία κατάλαβα ότι εδώ και χρόνια μου ζητάει EVANS αντί για παραφλού (μου κάνει εύκολα διαρροή -πολύ μικρής έκτασης- παραφλού από συγκεκριμένο σημείο του μπλοκ προς τα έξω -αδυναμία σχεδίασης του κινητήρα μου, ευτυχώς δεν μπερδεύεται με το λάδι- όταν το πλακώνω παρατεταμένα με ζεστό καιρό - στα 7 χρόνια άνοιξα δύο φορές κινητήρα για να διορθώσω την διαρροή) και το κατάλαβα όταν έμαθα τί είναι αυτό το EVANS που πουλάει ο Αγγελόπουλος. Τί καλύτερο από την σχεδόν ατμοσφαιρική πίεση στους χώρους του ψυκτικού υγρού; Αυτό όμως είναι offtopic και δεν θα πω περισσότερα πριν το χρησιμοποιήσω (στο αγωνιστικό Clio πάντως μας εντυπωσίασε, μέχρι και οι κραδασμοί του κινητήρα μειώθηκαν αισθητά). -
Μα, γράφουν Α5 επειδή καλύπτουν την A5 και όχι την A3. Οι προδιαγραφές αυτές δεν είναι αλληλοκαλυπτόμενες. Οι ACEA δεν είναι σαν τις API.
Οπότε, sorry κιόλας, πως είναι high performance αν δεν καλύπτουν την Α3; Δεν είναι λίγο 'πίσω';
-
Θίγεις το θέμα τις καταλληλότητας. Μπορεί σε γενικές γραμμές ένα λάδι να θεωρείται καλύτερο επειδή έχει μεγαλύτερο High-Temperature, High-Shear (Hths), π.χ. >3.5 για να είναι A3 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ποιο κατάλληλο αν ο κινητήρας δεν ζητά συγκεκριμένα την προδιαγραφή A3.
Εξαρτάται από τις ανοχές του κινητήρα. -
Φίλε bathan, Α5 δεν σημαίνει και χειρότερη ποιότητα, καμία σχέση. Είναι ζήτημα καταλληλότητας όπως λέει κι ο Αντώνης-mesastou. Η Α5 είναι μεταγενέστερη της Α3. Είναι επίσης high performance, απλά συνδυάζει την Α3 με την λεπτότητα στο φιλμ ενός Α1 (για ευστροφία-οικονομία). Σε αυτοκίνητα που προτείνεται η χρήση Α1 (πχ σύγχρονοι κινητήρες Ford-Mazda) η Α5 είναι καταλληλότερη επιλογή για σκληρή χρήση γιατί μπαίνει στα χωράφια της A3 διατηρώντας το λιπαντικό φιλμ (και ροή) της Α1. Παρομοίως τα αυτοκίνητα που προβλέπουν 30ρι Α3 μπορούν εξίσου άφοβα να χρησιμοποιήσουν Α5, απλά σε αυτή την περίπτωση προτείνω την Α3 σε όσους πλακώνουν το γκάζι συχνά και παρατεταμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το Α5 μίας κορυφαίας εταιρίας δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά έως και ακόμη καλύτερα (αναλόγως τί συγκρίνουμε), αφού όμως η κορυφαία εταιρία μας δίνει και επιλογή σε Α3 οι πλέον σκληροπυρηνικοί έχουν άλλη μία επιλογή. Προσωπικά δεν θα φοβόμουν να χρησιμοποιήσω το SSO 0W30 στο μοτέρ μου εάν δεν είχα την επιλογή για το... βαραμεοσοθελεισεσυθακουραστεισπρώτος (HDD 5W30).
Για να μην γράφω πολλά, σκέψου ότι το υπερσύγχρονο (πολύ μπροστά από την εποχή του για να είμαι ακριβής) GrIV/V AMSOIL SSO 0W30 είναι Α5 ενώ το GrI AVIN 20W50 είναι Α3. Η σύγκριση προδιαγραφών σπανίως οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την ποιότητα των λιπαντικών. Επιπροσθέτως και παρεπιπτόντως, το νέο HDD που θα έρθει το φθινόπωρο (κατά την προσφιλή τακτική της AMSOIL να εξελίσσει συνεχώς ολόκληρη την γκάμα της) θα έχει ακόμη πιο βελτιωμένη σύνθεση (πάντα Heavy Duty Diesel με 100% καταλληλότητα για βενζινοκινητήρες) και αυτή τη φορά το HTHS θα πέσει από το 3.5 στο 3.4, άρα θα μπει στο άνω μέρος της ζώνης των Α5. Δείχνει κι αυτό το προς τα που 'βόσκει' το μέλλον... -
Βάλτε ότι λάδια θέλετε, ο Μίλτος σας κάνει καιρό τώρα σεμινάρια, αλλά :
Ξεχνάτε το βασικότερο, όλα τα μοτέρ άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο, έχουν διαρροή από τα ελατήρια προς το κάρτερ, εκεί τα κατάλοιπα των προϊόντων της καύσης, και η σκόνη από το φίλτρο, αλλοιώνουν το λάδι, το όποιο λάδι, και κατ΄επέκταση και τα μέταλλα, τα όποιας ποιότητας μέταλλα, το μόνο που σώζει τα μοτέρ είναι οι συχνές αλλαγές των λαδιών, από 5000 έως 7500 χλμ το πολύ ανάλογα με τις συνθήκες και την χρήση, όλα τα άλλα είναι κόλπα του Μάρκετινγ και των συνεργείων.
Η τεχνολογία των λιπαντικών, η προσεγμένη μηχανουργική επεξεργασία, τα πολύ καλής ποιότητας μέταλλα, πάνε περίπατο όταν το σημαντικότερο υγρό του κινητήρα που είναι το λάδι, αλλοιωθεί, και υπάρχουν πολλοί λόγοι που αλλοιώνουν το λιπαντικό.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Βάλτε ότι λάδια θέλετε, ο Μίλτος σας κάνει καιρό τώρα σεμινάρια, αλλά :Ξεχνάτε το βασικότερο, όλα τα μοτέρ άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο, έχουν διαρροή από τα ελατήρια προς το κάρτερ, εκεί τα κατάλοιπα των προϊόντων της καύσης, και η σκόνη από το φίλτρο, αλλοιώνουν το λάδι, το όποιο λάδι, και κατ΄επέκταση και τα μέταλλα, τα όποιας ποιότητας μέταλλα,** το μόνο που σώζει τα μοτέρ είναι οι συχνές αλλαγές των λαδιών, από 5000 έως 7500 χλμ το πολύ ανάλογα με τις συνθήκες και την χρήση, όλα τα άλλα είναι κόλπα του Μάρκετινγ και των συνεργείων**.
Η τεχνολογία των λιπαντικών, η προσεγμένη μηχανουργική επεξεργασία, τα πολύ καλής ποιότητας μέταλλα, πάνε περίπατο όταν το σημαντικότερο υγρό του κινητήρα που είναι το λάδι, αλλοιωθεί, και υπάρχουν πολλοί λόγοι που αλλοιώνουν το λιπαντικό.
Πες τα Χρυσόστομε!!!
Περι λιπαντικών γενικώς