-
Ο χρήστης aneuthinos έγραψε:
Το αυτοκινητο ειναι μια Mercedes E190 μοντελο '90 με 180.000χλμ! Το πηραμε απο συγγενη που το ειχε στην τριχα, και απο το βιβλιο service ειδα οτι και αυτος εβαζε Aral 20W50. Ρωτησα και τον μηχανικο μου κ μου επιβεβαιωσε οτι αυτο ειναι το σωστο ιξωδες για το αμαξι, αν και η χρηση του ειναι κυριως για μικρες αποστασεις οποτε ισως να ηταν προτιμοτερο το 15W40 που λες. Ή εστω 15W40 τον χειμωνα και 20W50 το καλοκαιρι. Ισως μια αλλη καλη λυση στο 20W50 να ηταν το Castrol High Mileage...http://www.trade-wind.gr/index.php?co=products&cat_id=83&prod_id=386
Εγώ έβαλα 30άρι, Castrol High Mileage 10w30 (δεν το έχει στο site αλλά το φέρνει) καθώς και Lamco 5w30 σε Xantia ΄98 με 175000 χλμ. Εγώ βέβαια είμαι ... περίπτωση Η λογική επιλογή είναι 40άρι εκτός αν κάνει κυρίως
αποστάσεις 20λέπτου όπου πιστεύω καλό είναι να πας σε 30άρι.Επίσης έχω βάλει σε Corsa 1.2 16v '99 Amsoil XL 5w20 και πάει καλά η δοκιμή (διάρκεια διαδρομής κυρίως 5λεπτά! και μια φορά την βδομάδα 40λεπτά - ευτυχώς να φεύγουν και οι υγρασίες)
-
Είσαι 100% σίγουρος ότι ο δείκτης είναι από αυτό το κινητήρα;
Αμφιβολίες...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Είσαι 100% σίγουρος ότι ο δείκτης είναι από αυτό το κινητήρα;Αμφιβολίες...
Απολύτως! [..έλεγξα το part number... ]
-
Μετά από κίνηση σε εθνική, σταμάτησε σε πάρκινγκ και κοίταξε το δείκτη για αφρό. Αν δεν χτυπάει η στάθμη του λαδιού στο στροφαλοφόρο είναι μια χαρά.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...Lamco 5w30 σε Xantia ΄98 με 175000 χλμ.Το σκέφτηκα (για πολύ πιο παλιό αμάξι) αλλά είναι Α1. Μάλλον το 5W40 θα πάρω.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Οχι, ήταν πάντα στην μέση μεταξύ min και max..Άρα από το min στο max είναι περίπου 2λίτρα. Δεν είναι και εντελώς τρελό, είναι; Βέβαια αν τα λάδια ζεσταθούν θα ξεπεράσουν το max. Η BMW πως γράφει να τα μετράς, με κρύο ή ζεστό το λάδι; Μήπως βάλατε πολλά;
Μήπως τα 6.5 λίτρα είναι χωρίς αλλαγή φίλτρου;
-
Τα λάδια δεν έχουν ποτέ αφρό.
Και τα έχω μετρήσει κρύα, ζεστά και μετά από ταξίδι. Είναι στο max ακριβώς!
mesastou, δεν προσδιορίζεται πουθενά αυτό. Αναφέρεται ξερά...6,5lt
-
Αν κατά την τελευταία αλλαγή ,τα προηγούμενα λάδια στράγγισαν για πολλλλλλή ώρα και με κάποια βοηθητική κλίση ,να βγήκε μεγαλύτερη ποσότητα απ'ότι συνήθως . Βάλε και μισό λίτρο η διαφορά ανάμεσα στη μέση και το max , δεν εξηγείται αλλιώς.
-
Το ότι χρειάζεται 6.5λ κατά την αλλαγή, σημαίνει ότι πρέπει να φτάσει το max η στάθμη με αυτή την ποσότητα; Δλδ δεν θα ήταν λίγο παράτολμο η συνιστώμενη ποσότητα να φέρνει στα όρια το δείκτη; Οποιοδήποτε λάθος -κακό στράγγισμα κλπ- θα έθετε αυτόματα τον κινητήρα εκτός ορίων λειτουργίας.
Το max δηλώνει τη μέγιστη επιτρεπτή τιμή η οποία μπορεί να έχει μια ορισμένη απόσταση από την τυπικά αναγκαία, και προφανώς από την ελάχιστη δυνατή, για λόγους ασφαλείας.
Κατ' αυτό τον τρόπο το να συμπληρώνεις την τυπικά αναγκαία ποσότητα είναι λογικό να είναι ακριβώς στο μέσον Min-Max.
PS στο civic η κατά manual ποσότητα στο δείκτη φαινόταν περίπου 200ml(1/5) κάτω από το max.
-
Ίσως να φταίει και ότι στράγγισε πάααααρα πολύ ώρα την μία φορά, και ρουφήξαμε με την αντλία την δεύτερη.
Λογικό πάντως αυτό που λέει ο mjacob.
Σε κάθε περίπτωση, το ανέφερα επειδή μου έκανε εντύπωση το +1 λίτρο!
-
Παιδιά, κατά καιρούς, βρίσκω μικρές φυσαλίδες πάνω στο δείκτη λαδιών (3-4).
Αυτό, τα τελευταία 10.000κμ. Είναι φυσιολογικό αυτό; -
Εεε, οι φυσαλίδες κάνουν κακό. Αν τα κοιτάς όμως με το που κλείνεις τη μηχανή μπορεί να είναι φυσιολογικό, δεν ξέρω.
Ψάξε στον γκούγκλη τους όρους foaming ή καλύτερα antifoaming agents. ( motor engine oil) . -
Μη φρικάρεις, άλλο μερικές φυσαλίδες, άλλο αφρισμένο λάδι.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
καλημερα! με τα δοχεια αναθυμιασεων λαδιου τι παιζει? αξιζει να βαλουμε? χρειαζεται συσγκεκριμενη διασταση για καθε αυτοκινητο?
Κρατάει τις αναθυμιάσεις από το λάδι (κρατάει το λάδι και περνάει μόνο αέρας) που ρουφάει ο κινητήρας. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν λερώνεται η εισαγωγή με τα λάδια.
Αξίζει αν το φτιάξεις μόνος σου ή δώσεις μέχρι 10 ευρώ - ένα κουτί είναι.
αρα αν δεν εχουμε δοχειο αναθυμιασεων λερωνεται η πεταλουδα
εμενα μου εδειξαν μια βαλβιδα στο μοτερ μου, η οποια λεει μαζευει τις αναθυμιασεις και οτι επαρκει...και οτι χρειαζεται δοχειο αναθυμιασεων μονο αν δυναμωσω το μοτερ σε αλογα...
και αν βαλω δοχειο τελικα θα πρεπει κατα καιρους να το ανοιγω να το καθαριζω γιατι θα μαζευει πραμα?
-
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
αρα αν δεν εχουμε δοχειο αναθυμιασεων λερωνεται η πεταλουδαΑναθυμιάσεις η πεταλούδα βλέπει μόνο όταν δεν επαρκεί η ποσότητα που ρουφάει η βαλβίδα που σου έδειξαν (μπορεί στο τέρμα γκάζι κλπ). Αλλιώς οι αναθυμιάσεις περνάνε από τη βαλβίδα PCV και λερώνουν την εισαγωγή από τη βαλβίδα και μετά. Λερώνεται φυσικά και η βαλβίδα PCV και θέλει αλλαγή (βλέπε οδηγίες κατασκευαστή).
Μερικοί λένε ότι είναι καλύτερο να ρουφάει λίγο λάδι ο κινητήρας, δεν ξέρω...
και αν βαλω δοχειο τελικα θα πρεπει κατα καιρους να το ανοιγω να το καθαριζω γιατι θα μαζευει πραμα?
Ναι, μαζεύει βρώμικο λάδι.
εμενα μου εδειξαν μια βαλβιδα στο μοτερ μου, η οποια λεει μαζευει τις αναθυμιασεις και οτι επαρκει...και οτι χρειαζεται δοχειο αναθυμιασεων μονο αν δυναμωσω το μοτερ σε αλογα...
Μπορεί όταν 'δυναμώνουν' το μοτέρ να χαλάει και να έχει πάρα πολλές αναθυμιάσεις.
Τότε μάλλον χρειάζεται να μαζεύουν τα λάδια
-
thanks Leonp
-
Καλύτερα χωρίς ΡΜ, κάποιος θα ξέρει καλύτερα για το Ignis. Νομίζω ότι σ' αυτό το μοντέλο η Suzuki είχε βάλει ένα καινούριο σύστημα Positive Crankcase Ventilation (PCV) για να μην πηγαίνει πολύ λάδι μαζί με τις αναθυμιάσεις στο κινητήρα. Στο σιβίκ μου έχει ένα σχετικά μεγάλο σωλήνα (που τραβάει τις αναθυμιάσεις) που σηκώνεται ψηλά και μετά κατεβαίνει στη βαλβίδα. Μ΄ αυτό το τρόπο το περισσότερο λάδι ξεχωρίζει και ακόμα κι αν έβαζα κουτί, θα μάζευε πολύ λίγο λάδι (σε άλλα μοντέλα είναι διαφορετικό).
Αν η βαλβίδα PCV είναι σχετικά μεγάλη (μεταλλική) αυτές δεν χαλάνε ποτέ (σχεδόν ). Μπορείς να τη πλύνεις με σπρέι ή μέσα σε πετρέλαιο και μετά αν τη κουνάς και χτυπάει (κινείται μέσα η βαλβίδα) είναι μια χαρά. Το αμάξι σου είναι σχετικά καινούριο, δεν θα έχει προλάβει να λερώσει η βαλβίδα. Αν είναι μικρή και πλαστική, κάνει λίγα ευρώ (5?) και δεν αξίζει η διαδικασία. Οι κατασκευαστές συνιστούν αλλαγή, κοίταξε κάθε πόσα χιλιόμετρα στο βιβλιαράκι.
Μη καταργήσεις το σύστημα PCV, καθαρίζει τα λάδια και συμβάλλει στη μακροζωία του κινητήρα.
-
ok!
κατι αλλο να ρωτησω τωρα. ακουσα απο καποιον σημερα οτι η Mobil 1 κλεινει?
Και εγω που βαζω Mobil1 0w-40 και ειμαι ευχαριστημενος τι θα κανω μετα...? -
To αυτοκινητο μου εχει λαδακι μεχρι τη μεση περιπου τωρα.
Ειναι σωστη ως σκεψη, στη μεση του διαστηματος κατα το οποιο θα παει service, να συμπληρωνω λαδι και να το παω μεχρι το Max, αντε λιγο παρακατω, ωστε να το ''αναζοωγωνω' μεχρι τοτε?
Δεν καιει καθολου το ατιμο ωστε να συμπληρωνω και δεν ξερω αν θα εχω το ιδιο αποτελεσμα. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
To αυτοκινητο μου εχει λαδακι μεχρι τη μεση περιπου τωρα.
Ειναι σωστη ως σκεψη, στη μεση του διαστηματος κατα το οποιο θα παει service, να συμπληρωνω λαδι και να το παω μεχρι το Max, αντε λιγο παρακατω, ωστε να το ''αναζοωγωνω' μεχρι τοτε?
Δεν καιει καθολου το ατιμο ωστε να συμπληρωνω και δεν ξερω αν θα εχω το ιδιο αποτελεσμα.Υποψιάζομαι ότι το περισσότερο λάδι θέλει και περισσότερη ώρα να ζεσταθεί. Αυτό μπορεί να είναι καλό μπορεί και κακό, ανάλογα με την χρήση που κάνεις.
Πέρα απο το παραπάνω σίγουρα δεν είναι κακό να συμπληρώσεις, ειδικά αν υπολογίζεις πως θα σου περισσέψει
Μια κάπως παράτολμη λύση - που ίσως και να μην έχει αποτέλεσμα - αν θες να σου καίει λίγο παραπάνω είναι ... να πας σε ποιο ψιλό λάδι.
Περι λιπαντικών γενικώς