-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Μην ξεχνάς ότι το 1972 κατασκεύασε το 1ο παγκοσμίως 100% συνθετικό λιπαντικό.
Αυτή την καραμέλα την έχουν πιπιλίσει και άλλοι. Τα πρώτα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάστηκαν στη Γερμανία πρίν και κατα διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.
Tα οποια τα εφτιαξε η oλλανδική τότε Shell για λογαριασμό των Ναζί, καθώς είχαν τρελλό πρόβλημα με τα πάνζερ στο Σοβιετικό Μέτωπο οπου τα καύσιμα πάγωνα μαζι με τα λάδια στις μηχανές! Με το που έπεσε η Ναζιστική Γερμανία έγινε τρελό ντού απο Αγγλους και Αμερικάνους κατάσκοπους. Οι Άγγλοι κατάσκοποι με μέλος της ομάδας τον γνωστό μας Ian Fleming (τυχαια νομίζετε έγραψε τα james bond? ) δυστυχώς αποτύχαν και οι Αμερικάνοι έκαναν το καλύτερο 'πλιάτσικο' στην τεχνολογία των συνθετικών λιπαντικών και καυσίμων.
-
Μην ξεχνάς ότι το 1972 κατασκεύασε το 1ο παγκοσμίως 100% συνθετικό λιπαντικό.
Αυτή την καραμέλα την έχουν πιπιλίσει και άλλοι. Τα πρώτα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάστηκαν στη Γερμανία πρίν και κατα διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.
Δεν με εκπλήσσει. Αυτό ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα των Αμερικανών (και των Ρώσων) που προέρχονται από τη ναζιστική Γερμανία (του Α' και Β' Π.Π.) και δεν το γνωρίζουμε.
Προφανώς η AMSOIL εννοεί συνθετικό λιπαντικό παραγωγής σε συσκευασία προς πώληση. Σίγουρα η πατέντα του συνθετικού λιπαντικού δεν είναι δικιά της (δεν μιλώ για το πακέτο προσθέτων που η κάθε εταιρία το έχει νομικά κατοχυρωμένο).
... και οι Αμερικάνοι έκαναν το καλύτερο 'πλιάτσικο' στην τεχνολογία των συνθετικών λιπαντικών και καυσίμων.
Δεν ζορίστηκαν ιδιαίτερα καθώς ήταν οι βασικότεροι χρηματοδότες της ανοικοδόμησης της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ακόμη προσπαθεί η Γερμανία να απαγκιστρωθεί και όπως βλέπετε δυσκολεύεται (δείτε και τις εταιρικές συμμαχίες-λυκοφιλίες που παίζονται συνέχεια μεταξύ Γερμανών-Αμερικανών - το ίδιο συνέβη και με τους Ιάπωνες). Μόνο η Γαλλία είχε διασωθεί από την μεταπολεμική οικονομική επέλαση των ΗΠΑ, γι αυτό και υπόκεινται σε άτυπο-ανομολόγητο εμπάργκο τα γαλλικά προϊόντα στις ΗΠΑ, ειδικά τα στρατηγικής σημασίας - πόσο συμπτωματικό μπορεί να είναι ότι σπανίζουν στην αγορά των ΗΠΑ; - και προσπαθεί να μπει με πλάγιες μεθόδους (βλ. εξαγορά μετοχών και ενδυνάμωση της Nissan - αν την αγόραζε η GM θα την αποδυνάμωνε και θα την εξαρτητοποιούσε πλήρως).
-
Νομίζω οτι το παρακάτω κείμενο υπήρχε κάποτε και στο site της Motul αλλά δεν το βρίσκω στο ανανεωμένο site τους. Οπότε το παίρνω με κάθε επιφύλαξη από εδώ.
http://www.autoindustriya.com/inews.php?id=524' In 1953, MOTUL launched the world’s first multigrade motor oil. In 1966, it launched the first semi-synthetic oil and in 1971, the first ever 100% synthetic oil motor oil. More recently MOTUL has developed the breakthrough double-ester technology.'
Και η Valvoline ιδρύθηκε 1866 , σημαίνει οτι τα λιπαντικά της αυτομάτως είναι καλύτερα από κάποιων άλλων νεώτερων εταιρειών ;
-
Δεν ξέρω ποιά μπορεί να είναι η αλήθεια, το αν δηλαδή το έκανε πρώτη η μία ή η άλλη. Η AMSOIL επιβεβαιώνεται με τα συγκριτικά που οργανώνονται ακόμη καί από ειδικά περιοδικά, ονομάζει όλα τα λιπαντικά, τα ταξινομεί από το καλύτερο στο χειρότερο, αναφέρει όσα απέτυχαν πλήρως και δεν υπάρχει πουθενά έστω και ένας αντίλογος. Είναι ξεκάθαρη (όπως και η Mobil) όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιπαντικών της κι αυτό γιατί δεν φοβάται την θεωρητικού τουλάχιστον επιπέδου σύγκριση - με θεωρητική ξεκινούν όλοι ανεξαιρέτως πριν αγοράσουν και δοκιμάσουν. Και αν μπήκε η AMSOIL επισήμως μόλις τώρα στην Ευρώπη και έτσι μας είναι παντελώς άγνωστη, στην Αμερική κάνει θραύση. Σε οποιοδήποτε forum (ακόμη και ευρωπαϊκό) που μιλούν για λιπαντικά η AMSOIL αποτελεί σημείο αναφοράς (και τα Mobil 1 που είναι ευρύτατα διαδεδομένα και καταξιωμένα στην Ευρώπη). Υπόψιν ότι η μόνη ουσιαστική διαφήμιση της AMSOIL είναι τα συγκριτικά τεστ και το σύστημα των dealers (που τέτοιος τρόπος προώθησης δεν 'πιάνει' εύκολα στην Ευρώπη και σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα, γι αυτό δεν πιστεύω ότι θα εξαπλωθούν αν τελικά τον εφαρμόσουν - ο επίσημος εισαγωγέας στην Ελλάδα μου είπε ότι η AMSOIL το γνωρίζει αυτό και επί του παρόντος δεν σκοπεύει να εφαρμόζει την τακτική των dealers - στην Ελλάδα τουλάχιστον). Βέβαια, θεωρώ από δύσκολο έως αδύνατον να μπει σε μαγαζιά γιατί δεν είναι φτηνά λάδια και ακόμη πιο δύσκολο να μπει σε συνεργεία. Ειδικά στα συνεργεία οι μεγάλοι μονοπωλούν κάνοντας ειδικές συμβάσεις με ορισμένο πλαφόν και ως αντιστάθμισμα την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Οπότε να μην περιμένετε πολλά σημεία πώλησης AMSOIL (εδώ τα Mobil 1 ψάχνουμε...)
Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η AMSOIL ψεύδεται και παραπλανά το κόσμο ασύστολα. Αν ίσχυε αυτό λέτε η Castrol (που έχει φάει ΤΗΝ δυσφήμιση από την ΑMSOIL) και όσοι με hydrocracked λιπαντικά να της την χάριζαν;
Ο νοών νοήτω!Για να μην εμμένω λοιπόν σε λόγια και για να έχω προσωπική άποψη, μόλις έμαθα ότι εισάγονται πλέον κανονικά στην Ευρώπη από τον Simon (OpieOils) επιχείρησα να αγοράσω από αυτόν (αλλά η αγγλική λίρα είναι πανάκριβη για μας) και αμέσως σχεδόν (από εδώ μέσα αν θυμάμαι καλά) έμαθα ότι τα εισάγει ο Αγγελόπουλος, οπότε παρήγγειλα κατευθείαν κιβώτιο, το μοίρασα σε φίλους, ξαναγόρασα άλλα δύο και τα μοίρασα ξανά (αυτή τη φορά και σε μέλη του club), οπότε περιμένε σε λίγο καιρό εντυπώσεις από πολλές μεριές. Πριν από ένα χρόνο και κάτι είχα επικοινωνήσει επανειλλημένα με AMSOIL USA για να μάθω πώς μπορεί να αγοράσω μία μικρή ποσότητα. Με αγνόησαν πολλές φορές μέχρι που μου είπαν ότι δεν δύνανται επί του παρόντος να πουλήσουν στην ελληνική αγορά. Και με άφησαν να απορώ τότε...
Στην πράξη δεν είναι που τα 300V αποδεικνύονται ότι χάνουν απότομα τις ιδιότητές τους; Έχουμε δει πολλές τέτοιες αναφορές σε διάφορα forums από ανήσυχους οδηγούς: 'Φοβερά για τα πρώτα 5000χλμ και μετά οπωσδήποτε αλλαγή.' Σε συγκριτικό λιπαντικό για μοτοσυκλέττες που ανακοίνωσε η AMSOIL δεν είναι που φάνηκε αυτό το μειονέκτημα της απότομης και μεγάλης πτώσης απόδοσης; (παρότι το 10W40 300V βγήκε νομίζω 2ο ή 3ο στο τεστ τελικά - να μην πω για τα πολυφημισμένα εξειδικευμένα BELRAY που απλά πάτωσαν...). Η ίδια η LE (υποστηρίκτρια των αιθέριων υπερβελτιωμένων ορυκτελαίων της και γνωστός κατήγορος των συνθετικών) σε συγκριτικό που ανακοινώνει στο site της διαφημίζοντας τα λιπαντικά της δεν περηφανεύεται που βγαίνει 2η πίσω από την AMSOIL;
Ούτε μία μήνυση στην AMSOIL δεν συζητήθηκε ποτέ από κανέναν. Και η πράξη έως τώρα την επιβεβαίωσε. Γι αυτό και επέμεινα στην AMSOIL (πριν έρθει στην Ελλάδα μιλούσα με ενθουσιασμό γι αυτήν και με λύπη που δεν τα βρίσκω πουθενά να τα δοκιμάσω).Μουσάτε αυτά που λέω τα ξέρεις γιατί τα έχεις διαβάσει ήδη.
Μένει να δω την αλήθεια και με τα μάτια μου.
-
Milt, έχεις ακούσει για το πότισμα των μετάλλων που έκαναν τα κόκκινοχρωμα λάδια μέσα σε μηχανή?
-
Αν έβρισκα amsoil σε λογική τιμή (όπως τα βρήκες εσύ) θα τα έβαζα χωρίς δεύτερη κουβέντα.
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
Milt, έχεις ακούσει για το πότισμα των μετάλλων που έκαναν τα κόκκινοχρωμα λάδια μέσα σε μηχανή?Για τα 300V μιλάς ε; Είναι από την επενέργεια των εστέρων. Ξέρεις εμένα ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το χαρακτηριστικό τους. Το έβρισκα απωθητικό. Βέβαια λένε ότι αυτό είναι που τα κάνει να προστατεύουν τον κινητήρα, αλλά υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές που το πετυχαίνουν χωρίς να 'λερώνουν'.
Αλλά και τί να το κάνεις όταν δεν αντέχουν σε διάρκεια;Με τα 300V άρχισα να απογοητεύομαι, ίσως να κάνουν αποκλειστικά και μόνο για αγωνιστική χρήση. Να βγάζουν έναν αγώνα με ασφάλεια και τέλος. Πιστεύω ότι η σειρά 8100 της MOTUL είναι σαφώς ανώτερη για γενική χρήση.
-
Η amsoil δεν ήταν έτσι πριν από μερικά χρόνια, έκανε απίστευτες δημοσιεύσεις (αλλαγές κάθε 50.000 χλμ) του στυλ slick 50 και άλλων πρόσθετων που υπόσχονται να λειτουργεί ο κινητήρας χωρίς λάδι για ώρες. Επίσης τα προϊόντα της δεν πωλούνταν στα μαγαζιά, μόνο ντίλερ.
Πολλοί ακόμα αναφέρονται στην εταιρεία με το παλιό παρατσούκλι της, SCAMSOIL. Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη σε μια μέρα επειδή άρχισε να σοβαρεύει η εταιρεία, ας δούμε τι θα λένε σε μερικά χρόνια.
-
Από google:
On 5 Aug 2001, John Kittredge wrote:
Just curious: why do you call it 'Scamsoil'?
What else would you call a ludicrously-overpriced, non-approved,
non-certified product offered for sale primarily through a network of
pyramid-crazed wide-eyed True Believer salesdroids but a scam?Η αλήθεια είναι οτι δεν έχουν πάρει τις επίσημες εγκρίσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων αλλά οι αναλύσεις λιπαντικών που έχω δεί είναι παραπάνω από καλές.
Εγώ πλέον τους παραδέχομαι ...
Αυτοί από τη μεριά τους υποστηρίζουν οτι χρησιμοποιούν κάποια πρόσθετα παραπάνω (από αυτά που υποτίθεται οτι καταστρέφουν τους καταλύτες). Είναι τα ιδια πρόσθετα που προστατεύουν στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας.
Προσωπικά πιστεύω οτι αν δε σου καίει 1 λιτρο /1000χιλ δεν υπάρχει πρόβλημα. Και στο φινάλε ας αλλάξω καταλύτη νωρίτερα αν είναι να έχω τη μηχανή σε τέλεια κατάσταση. -
Η AMSOIL δεν παίρνει εγκρίσεις γιατί δεν πληρώνει γι αυτές. Αντί αυτού κάνει συγκριτικά τεστ και ανακοινώνει τεχνικά χαρακτηριστικά. Βάση αυτών εξάλλου δίνονται οι εγκρίσεις. Η AMSOIL ισχυρίζεται ότι τα λιπαντικά της είναι μερικά χρόνια μπροστά καθότι σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν προδιαγραφές που δεν βγήκαν ακόμη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι μακράν μπροστά από τον ανταγωνισμό, κρατώντας την τιμή χαμηλότερα από αυτόν (σε συνδυασμό με την φτηνότερη σε κόστος έμμεση διαφήμιση).
Η αναφορά για Scamsoil είναι ανεπαρκής σαν επιχείρημα γιατί δεν αναφέρεται στην απόδοση των λιπαντικών αλλά στο αν έχουν εγκρίσεις. Είναι σα να λέμε ότι ο τάδε δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί διότι δεν πήρε την άδεια. Πολιτικά ορθό μεν αλλά όχι ουσιώδες. Χώρια που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό των θετικών σχολίων που έχει αποσπάσει. Μόνο για scamsoil γράφει στο διαδίκτυο;
Η οριστική απάντηση θα μου δοθεί όταν ολοκληρώσω το προσωπικό μου συγκριτικό τεστ. Γιατί αυτό το λάδι μπήκε ήδη στον δικό μου κινητήρα και σε μερικούς ακόμη. Και μπορώ να πω ότι ξεκίνησε καλά. Η χαρακτηριστιή αίσθηση γλυστερότητας και ευρυθμίας που συνεχίζει την 8η μέρα είναι ακριβώς όπως της 1ης μέρας, ενώ σε όλα τα 5W40 που έχω δοκιμάσει έως τώρα χανόταν μετά από 1-2 μέρες (και στα 10W40 δεν κρατούσε πάνω από 1 μέρα). Όσο διάστημα χρειαζόταν να φλερτάρω με το κόκκινο το θερμόμετρο λαδιού στο 206 μου (παντού υπάρχει μία καλή ειδική διαδρομή... ). Το AMSOIL μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν μασάει στα κοκκινίσματα. Σε αυτό το σημείο μοιάζει πολύ με τα 300V. Εϋχομαι ο χρόνος να δείξει ότι δεν καταρρέουν μετά από 3000-5000χλμ...
-
Αυτοί από τη μεριά τους υποστηρίζουν οτι χρησιμοποιούν κάποια πρόσθετα παραπάνω (από αυτά που υποτίθεται οτι καταστρέφουν τους καταλύτες). Είναι τα ιδια πρόσθετα που προστατεύουν στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας.
Προσωπικά πιστεύω οτι αν δε σου καίει 1 λιτρο /1000χιλ δεν υπάρχει πρόβλημα. Και στο φινάλε ας αλλάξω καταλύτη νωρίτερα αν είναι να έχω τη μηχανή σε τέλεια κατάσταση.Και αυτό το αρνείται η AMSOIL. Οι τεχνικοί της ισχυρίζονται ότι η συνταγή τους είναι μοναδική και ότι δεν αντιγράφεται εύκολα. Δεν ξέρω την πραγματική αλήθεια...
-
Μιλτ, πραγματικά εύχομαι σε unbiased σχόλια σου μετά τις δοκίμες.
πάντως και εγώ με την AMSOIL την βλέπω με μισό μάτι, καθότι το site και γενικώς ολος ο τρόπος μάρκετιγνκ-προμότιον που δουλεύει μου θυμίζει Herbalife κτλ κτλ κτλ... -
Όντως αυτό είναι το μόνο που με χαλάει με την AMSOIL... Πολύ αμερικάνικο το μάρκετινγκ. Αν κάνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα θα φάει πόρτα είναι δεν είναι καλά τα λάδια της.
Εγώ πιο πολύ πείστικα από άλλες πηγές και όχι από την ίδια, ακριβώς για τον λόγο που ανέφερες. Θα μπορούσε να είναι μούφα... Αλλά αφού πέρασα στην πράξη μαζί με άλλους θα μαθευτεί η αλήθεια κάποια στιγμή προσεχώς. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Σε όλα τα τεστ είναι φανερό ότι τα λιπαντικά χάνουν σε απόδοση όσο παλιώνουν.Ψάξε βρες συγκριτικά τεστ λιπαντικών. Όπου υπάρχει διάγραμμα χρόνου θα δεις ότι η καλύτερη φάση λειτουργίας των λιπαντικών είναι η αρχική.
Σε ευχαριστώ πολύ. Με κάλυψες απόλυτα με τα παραπάνω.
Αν δε σε έχω κουράσει, θα ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πραγματάκια ακόμα πιο προσγειωμένα αυτή τη φορά.
Έχω ένα RAV4 MK2 4 μηνών με 5500χλμ. Ακόμα έχω τα λάδια από το εργοστάσιο. Η αντιπροσωπία μου είπε να αλλάξω λάδια στα 7,5Κ χλμ?
Καλώς μου είπε?
Πιο πάνω λες ότι είναι καλό να αφήνουμε τα λάδια από το εργοστάσιο και να μην τα αλάζουμε στα 2000χλμ. Έχεις να συμπληρώσεις κάτι?Όταν τα αλλάξω τι λάδια μου προτείνεις?
-
χώρια που άλλα resources και budget έχει ενας κολοσσος σαν την Mobil/Exxon και άλλα μια μικρή εταρεία σαν την AMSOIL.. κοινη λογική..
Τώρα τελευταία με έχουν πιάσει λίγο και τα οικολογικά μου και χαίρομαι ιδιαίτερα τα M1 10W-30 που εχω βάλει (είναι Αμερικάνικα Mobil και έχουν πράσινη σταμπίτσα πάνω οτι και καλά ειναι more earth friendly). Ισως κάποια ειναι πολυ πιο επιβλαβή απο άλλα.. γενικώς κρίμα να μην έχουμε ενα χημείο ειδικό για αυτήν την δουλειά.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Σε όλα τα τεστ είναι φανερό ότι τα λιπαντικά χάνουν σε απόδοση όσο παλιώνουν.
Ψάξε βρες συγκριτικά τεστ λιπαντικών. Όπου υπάρχει διάγραμμα χρόνου θα δεις ότι η καλύτερη φάση λειτουργίας των λιπαντικών είναι η αρχική.
Σε ευχαριστώ πολύ. Με κάλυψες απόλυτα με τα παραπάνω.
Αν δε σε έχω κουράσει, θα ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πραγματάκια ακόμα πιο προσγειωμένα αυτή τη φορά.
Έχω ένα RAV4 MK2 4 μηνών με 5500χλμ. Ακόμα έχω τα λάδια από το εργοστάσιο. Η αντιπροσωπία μου είπε να αλλάξω λάδια στα 7,5Κ χλμ?
Καλώς μου είπε?
Πιο πάνω λες ότι είναι καλό να αφήνουμε τα λάδια από το εργοστάσιο και να μην τα αλάζουμε στα 2000χλμ. Έχεις να συμπληρώσεις κάτι?Όταν τα αλλάξω τι λάδια μου προτείνεις?
Για Toyota αναγκαστήκα θα πας με τα λάδια της Toyota Οfficial λόγω Toyota-warantee.. τα τράβηξα και με το Yaris που είχα κάποτε. Στο τέλος με το ζόρι βάλαμε άλλα, αλλα σε περίπτωση στραβής (αστοχία κινητήρα) μου ειπε ο αρχιμηχανικος πρέπει να σταλεί δείγμα λαδιού στην Toyota Europe και εκεί ίσως υπάρξει πρόβλημα. Εγω δεν ειχα τίποτα, αλλα φίλος με MR2 του σκάσαν 2 μοτέρ (το κλασσικό πρόβλημα με τα MR2) και οντως πήραν oil sample για ανάλυση. Παλι καλά που έβαζε τα Τοyota λάδια.
Καλά λαδάκια βάζουν, είναι αυτά σε τενεκεδάκι απο κομπόστα (οπως τα πρώτα M1) και καλή τιμή. -
Και ένα ακόμη σημείο που μετράει θετικά στην AMSOIL είναι ότι στην Αγγλία τα αντιπροσωπεύει ο γνωστός σε πολλούς oilman Simon της OpieOils. Και επειδή δεν είναι διαφημισμένα δεν βρίσκω άλλη αιτία από το ότι ο Simon έχει σαφώς πειστεί για την ποιότητα της AMSOIL. Και όχι η AMSOIL οικονομικά δεν δίνει ιδιαίτερα κίνητρα στους εμπόρους ώστε να τους προσελκύει μόνο με αυτά. Είναι πολύ δυσκολοπούλητα χωρίς διαφήμιση και χωρίς brand name.
Για όσους δεν ξέρουν αυτό είναι το site της OPIE OILS. -
http://neptune.spacebears.com/cars/stories/mobil1.html
Εδω μια ανεξάρτητα ερευνα και καποια συμπερασματα οπως αυτο που συζητάμε:
Engine wear actually decreases as oil ages. This has also been substantiated in testing conducted by Ford Motor Co. and ConocoPhillips, and reported in SAE Technical Paper 2003-01-3119. What this means is that compulsive oil changers are actually causing more engine wear than the people who let their engine's oil get some age on it.
-
Κουφό. Λένε δηλαδή ότι όσο πολυκαιρίζονται τα λάδια, τόσο μειώνεται η φθορά.
Μήπως όμως κατέληξαν σε λανθασμένα συμπεράσματα;
Τι εννοώ: όσο δουλεύεται ο κινητήρας, τόσο μειώνονται οι φθορές (πράγμα που αποδεικνύεται με μικρότερα ποσοστά ρινισμάτων μετάλλου στο λάδι). Αυτο συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας του λαδιού. Δοκίμασαν αντί ν'αφήσουν τα ίδια λάδια να δοκιμάσουν φρέσκο λάδι μετά από 10.000 χλμ και να επαναλάβουν τις μετρήσεις; Δηλαδή είναι λογικό να μειώνεται η φθορά, αλλά όχι εξαιτίας του λαδιού, αλλά εξαιτίας των περισσότερων χιλιομέτρων και του μεγαλύτερου ρονταρίσματος της μηχανής.
Επίσης, αν διάβασα σωστά στο άρθρο, συνιστάται η αλλαγή φίλτρου αντί λαδιών συχνότερα. Εμείς όμως πάντα αλλάζουμε και λάδια μαζί με την αλλαγή φίλτρου, δεν ξέρω κάποιον που ν'αλλάζει μόνο το φίλτρο ενδιάμεσα. -
παιδια σε τοσες σελλιδες δεν διαβασα πουθενα για τα visco της BP.Ειναι καλα λαδια?Εγω εβαζα ΑRAL 0-40 αλλα μου εκαιγε λιγο λαδακι και δοκιμασα τα VISCO 5000 10-40 αν δεν κανω λαθως,38 ευρω το 4λιτρο.Γραφουν συνθετικης τεχνολογιας(δηλαδη ειναι ημισυνθετικα)?.
Περι λιπαντικών γενικώς