-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
δεδομένου ότι μου αρέσει και να πλακώνω πολύ συχνά (σχεδόν συνέχεια) το γκάζι. -
Διευκρίνιση
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έβαλαν βελτιωτικό ιξώδους σε ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ λάδιΜη τους αφήνεις να βάζουν πρόσθετα στο λάδι σου. Ένα καλό λάδι δεν χρειάζεται πρόσθετα ούτε ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου συνιστά να βάζεις πρόσθετα στο λάδι.
Απάντηση σε δημοσίευση που είχε γράψει ο AMG για βελτιωτικό (ιξώδους?) σε καινούριο λάδι.
Εγώ δεν συμπαθώ τα πολύ καινούρια λάδια (SM - από τότε που βγήκαν) και βάζω λίγο παλαιότερα γιατί έχουν διαφορετικά πρόσθετα (περισσότερα). Διάβασα ότι σε Porsche επειδή βάζουν λάδια SM, για να έχει τα 'παλιά' πρόσθετα, βάζουν και βελτιωτικό λαδιού STP. Όχι για το ιξώδες αλλά για τα πρόσθετα. Μπορεί να ακολουθούν παρόμοια οδηγία και στη Mercedes.
-
Exω το peugeot gt εδώ και μερικούς μήνες και μου έστειλαν ένα χαρτί από την Lion Hellas που μου προτείνουν να αλλάξω λάδια στα 5000km. Πήγα στην αντιπροσωπεία για αλλαγή και μου είπαν ότι είναι πεταμένα λεφτά αν τα αλλάξω τώρα και αυτο'ι τα αλλάζουν στις 15000km.Πότε να το πάω για αλλαγή? Επίσης ο Μίλτος μου πρότεινε τα TOTAL QUARTZ ENERGY 9000 0w-30 ή τα ΕLF EXCELLIUM FULL TECH 0W-30. Υπάρχει καμιά άλλη πρόταση
γιατί αυτά δεν τα βρήκα πουθενά ή γνωρίζει κανείς που θα τα βρω στην Θεσ/νικη?(Μιλτο μ'ακούς)? .Στην αντιπροσωπεία που ρώτησα βαζουν τα
BP visco 7000 0W-40 FULL SYNTHETIC μαζί με φίλτρο λαδιού 80 ευρω και τα κρατάνε για 15000κμ.Eίναι καλά λάδια τα bp ή να ψάξω για καλύτερα?Η Lion Hellas σου είπε στα 5000χλμ και η αντιπροσωπεία σου είπε 'πεταμένα λεφτά'; Παράταιρο ακούγεται. Μπορεί της αντιπροσωπείας σου να θέλουν να φανούν 'καλοί' αλλά μήπως η κεντρική Lion Hellas έχει λάβει κάποια ειδοποίηση από Γαλλία για αλλαγή στις 5000χλμ; Το να τα αλλάξεις πρόωρα κακό δεν θα κάνει σίγουρα... ενώ εάν παίζει κάποιο σενάριο που δεν ξέρεις μετά θα τρέχεις να βρεις το χαμένο δίκιο σου.
To Visco 7000 0W40 είναι καλή επιλογή για αντικατάσταση του 0W30 καθότι είναι στο όριο μεταξύ 40 προς 30 (12.9cSt/100C όταν τα 40ρια εκκινούν από το 12.5 και τα 50ρια από το 16.3), οπότε θα ταιριάξει και σε σένα. Επιφυλάσσομαι για την αντοχή του ιξώδους του στις μακροχρόνιες αλλαγές που προτείνει η PSA αν και λογικά θα τα καταφέρει κι εκεί. Εναλλακτική επιλογή σε λεπόρευστο 40ρι είναι το Castrol EDGE 0W40 ή και το TOTAL QUARTZ 9000 0W40. Τα ELF EXCELLIUM 0W40 και MOTUL E-tech 0W40 δείχνουν επίσης καλές επιλογές.
Μπορείς και να επιλέξεις κι άλλο δυνατό 0W30 που κυκλοφορεί όπως τα:
AGIP SINT EVOLUTION 0W30
Castrol EDGE 0W30
ELF EXCELLIUM LDX 0W30
FUCHS TITAN SUPERSYN SL 0W30
MOTUL 8100 X-lite 0W30
Valvoline SYnPower MXL 0W30Φυσικά μπορείς και να δεις προς τα 5W30 όπου οι δυνατές επιλογές αφθονούν:
FUCHS TITAN GT1 5W30
Mobil 1 ESP Formula 5W30
MOTUL 8100 X-max 5W30
OMV BIXXOL special C3 5W30
SHELL Helix Ultra 5W30
Valvoline SynPower 5W30 (το ευρωπαϊκό και όχι το αμερικάνικο)Όλα τα παραπάνω καλύπτουν την ACEA A3 και είναι επίσημα πιστοποιημένα για να μην έχεις κανένα πρόβλημα εντός εγγύησης από την αντιπροσωπεία.
Στην Θεσσαλονίκη θέλει ψάξιμο. Οι Αθηναίοι οι τυχεράκηδες έχουν τον Λαμπριανίδη με τις φοβερές τιμές, αλλά μέσω της διαδικτυακής του επιχείρησης http://www.trade-wind.gr έχουμε όλοι πρόσβαση στην ποικιλία του (δεν έχει τα πάντα αλλά έχει πάντα κάποια επιλογή για τον καθέναν).
Eυχαριστώ Μίλτο.Σαν πρώτη επιλογή να κοιτάξω για 0W-30? Δεν θα ζεσταίνονται πιο πολύ από τα 0w-40?
-
0-40; Καλύτερα 0-30 βάλε, τώρα για τον χειμώνα μια χαρά είναι. Μετά στην επόμενη αλλαγή βάζεις ένα καλό 5-30 και είσαι άρχοντας. Εγώ από τα elf/total 5-30 που βάζω είμαι υπερευχαριστημένος.
-
Ο χρήστης argiris_k έγραψε:
Eυχαριστώ Μίλτο.Σαν πρώτη επιλογή να κοιτάξω για 0W-30? Δεν θα ζεσταίνονται πιο πολύ από τα 0w-40?
Το αντίθετο. Ο κανονας είναι ότι τα λεπτόρευστα ανεβάζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες γιατί τις απάγουν ταχύτερα και δεν προλαβαίνουν να ανεβούν πολύ ψηλά. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον ο κινητήρας σου είναι σχεδιασμένος για λεπτόρευστα ή ισχύει για όσο λεπτόρευστα έχει σχεδιαστεί. Δηλαδή, ένας κινητήρας που έχει σχεδιαστεί για ελάχιστο ιξώδες 40ρι πετυχαίνει καλύτερη απαγωγή με 40ρι αφού το 30ρι μπορεί να έχει πρόβλημα σωστής άντλησης ή γενικότερα μη ταιριάσματος στις ανοχές. Ο δικός σου υποθέτω ότι έχει σχεδιαστεί για 30ρι ελάχιστο με 40ρι μέγιστο. Θύμησέ μου όμως -αν το είχαμε συζητήσει- τί προτείνει στο manual (όχι τί σου λέει προφορικά η αντιπροσωπεία - ισχύουν τα γραπτά μόνο)... Ο κινητήρας σου (EP6DT) είναι τόσο καινούριος που δεν έχει μπει καν στις λίστες προτάσεων λίπανσης των παρασκευαστών (Valvoline, Aral, OMV, Castrol κλπ) και αισθάνομαι ότι μιλάω χωρίς τον ξενοδόχο (την Peugeot). Στο σασμάν πάντως απαιτείται όπως σε σχεδόν όλα τα γαλλικά βαλβολίνη 75W80 GL-4.
-
το GL-4 τι είναι;
-
Ο χρήστης Spike έγραψε:
το GL-4 τι είναι;προδιαγραφή, αν λέει GL-4 δεν βάζεις GL-5 για 'καλύτερα'.
-
Στο manual της Bentley, αναφέρει:
Engine M50 API Service SH or SJ
Τι σημαίνει? (Ανεπίδεκτος μαθήσεως, ξέρω..)
Ποια λάδια τα καλύπτουν? Όλα πιά?...
-
αφου δοκιμασα διαφορα λαδια για το fabia 101 και τα περισοτερα καιγονταν και αφου διαβασα τα λεγομενα του mitela και του g60,παροτρυνοντας με να βαλω mobil 1 0-40,αφου εχω κανει γυρω στα 30.000 με αυτο ενω συνολικα το αμαξι εχει 155.000
πλεον το μοτερ δεν καει τπτ.εχω κανει 10.000 χλμ με το ιδιο λαδι και ο δεικτης ειναι λιγο πιο κατω απο το max.ενω πριν με castrol gtx3 μου εκαιγε και 1 λιτρο στα 2.500 χλμ.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στο manual της Bentley, αναφέρει:Engine M50 API Service SH or SJ
Τι σημαίνει? (Ανεπίδεκτος μαθήσεως, ξέρω..)
Ποια λάδια τα καλύπτουν? Όλα πιά?...
Υποτίθεται ότι οι καινούριες προδιαγραφές υπερκαλύπτουν τις παλιές. Όμως τα καινούρια SM έχουν λιγότερα πρόσθετα και ορισμένοι δεν νιώθουν άνετα μ' αυτό.
Here are the running averages for all the oils tested thus far, listed by their API rating: API P (ppm) Zn (ppm) B (ppm) Mo (ppm) Ca (ppm) Mg (ppm) Na (ppm) Total Detergents SE-SJ 1301 1280 151 357 1936 293 214 2443 CI-4 1150 1374 83 80 2642 199 2840 SL 994 1182 133 273 2347 109 22 2479 CJ-4 819 1014 26 2075 7 2082 SM 770 939 127 122 2135 13 139 2287
-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
αφου δοκιμασα διαφορα λαδια για το fabia 101 και τα περισοτερα καιγονταν και αφου διαβασα τα λεγομενα του mitela και του g60,παροτρυνοντας με να βαλω mobil 1 0-40,αφου εχω κανει γυρω στα 30.000 με αυτο ενω συνολικα το αμαξι εχει 155.000πλεον το μοτερ δεν καει τπτ.εχω κανει 10.000 χλμ με το ιδιο λαδι και ο δεικτης ειναι λιγο πιο κατω απο το max.ενω πριν με castrol gtx3 μου εκαιγε και 1 λιτρο στα 2.500 χλμ.
+1 τα Μ1 και στο 106 μου .... τι έχουν και δεν καίγονται ? είναι τόσο παχιά ...
πάντως και καλύτερα στροφάρει σε σχέση με τα 8100xcess 5-40 και πολύ
πιο γλυκιά εκκίνηση .....ειδικά εσύ ..... 1λτ στα 2500χλμ είναι πολύ ... και μετά τίποτα ???
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μπράβο Λεό, ωραίο άρθρο. Διαβάστε το όλοι! Είναι μεγάλο, γι αυτό πάρτε το σιγά-σιγά. Πολλά που γράφει (ίσως και τα περισσότερα) τα έχουμε ήδη συζητήσει, αλλά εδώ το καλό είναι ότι τα λέει συμμαζεμένα και ευανάγνωστα (δυστυχώς μόνο για όσους γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα).
Ανάμεσα σε όσα γράφει, πρόσεξα την αναφορά στις προδιαγραφές και συγκεκριμένα στην προδιαγραφή JASO DH-1 που την έβλεπα σε κάποια λιπαντικά (στο HDD συγκεκριμένα που με αφορά γιατί το χρησιμοποιώ) και αναρωτιόμουν τί προσδιορίζει (όπως δεν γνωρίζω για πολλές άλλες) καθότι απλώς ήξερα ότι είναι μία πολύ απαιτητική γιαπωνέζικη προδιαγραφή. Η συγκεκριμένη DH-1 αναφέρεται στο άρθρο ότι συμπεριλαμβάνει ένα (δηλ. συμπεριλαμβάνει κι άλλα) από τα απαιτητικότερα τεστς για την φθορά των εκκεντροφόρων από τους δρομείς των βαλβίδων, το 'Mitsubishi 4D34T4 (JASO M345:1999)' μετά το πέρας του οποίου πρέπει να μετρηθεί το πολύ έως 95μm φθορά στα έκκεντρα. Αυτή η φθορά είναι και η μέγιστη επιτρεπόμενη που ορίζουν οι προδιαγραφές API CI-4 και CJ-4, μόνο που στο JASO DH-1 θα πρέπει να αντέξει την λειτουργία ενός κινητήρα στο μέγιστο φορτίο του για 160ώρες συνεχόμενα και με την θερμοκρασία του λιπαντικού σταθεροποιημένη στους 105C.
Η Peugeot χρησιμοποιεί ένα εξίσου απαιτητικό τεστ, το 'Peugeot TU3M Valve Train Scuffing Wear Evaluation test (CEC L-38-A-94)' όπου ο κινητήρας (ο TU3Μ είναι ο γνωστός 1400άρης με τους 75PS) λειτουργεί στις 3000σαλ επί 60-100ώρες (δεν κατάλαβα την απόκλιση στις ώρες) στους 100C και η φθορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο όρο των 10μm και η μέγιστη τιμή να μην υπερβαίνει τα 15μm.Οι προδιαγραφές έχουν αξία και σημασία για όλους μας και θα ήταν πολύ ωραίο να τις βρίσκαμε όλες έτσι γραμμένες σε απλή γλώσσα.
Υπέροχο άρθρο γενικότερα. Η πλάκα είναι ότι το είχα και σε link με σκοπό να το διαβάσω κάποτε... -
http://www.amsoil.com/storefront/acd.aspx
Ένα μη εμπορικό λιπαντικό, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα είναι το πιο shear stable 30ρι που υπάρχει, κάτι που ενδιαφέρει όσους θέλουν μακρόχρονη αξιοπιστία από λεπτόρευστο λιπαντικό σε φουλ γκάζια. Δεν είναι τυχαίο που απευθύνεται στην αγορά των diesel αλλά από την άλλη καλύπτει και τις API SL - ACEA A3. Είναι σκέτο 30ρι με ιδιότητες ιξώδους ανάλογες με 10W30...
Χμ, να μπω στον πειρασμό ή να αράξω στο HDD που ρέει καλύτερα; Το HDD είναι πιο παχύρευστο στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πιο λεπτόρευστο στις χαμηλές για χειμερινή προστασία. Δηλ. το ACD στα γκάζια θα στροφάρει ακόμη καλύτερα χωρίς (θεωρητικά) μείωση της αξιοπιστίας! Και στον ελληνικό χειμώνα θα έχει ροή αντίστοιχη με το AFL 5W40, καθόλου άσχημα δηλαδή. Α, καλύπτει και την JASO DH-1!
Μπέρδεμα...
...
...
...
Κολλημάραααα! -
Το αντίθετο. Ο κανονας είναι ότι τα λεπτόρευστα ανεβάζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες γιατί τις απάγουν ταχύτερα και δεν προλαβαίνουν να ανεβούν πολύ ψηλά. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον ο κινητήρας σου είναι σχεδιασμένος για λεπτόρευστα ή ισχύει για όσο λεπτόρευστα έχει σχεδιαστεί. Δηλαδή, ένας κινητήρας που έχει σχεδιαστεί για ελάχιστο ιξώδες 40ρι πετυχαίνει καλύτερη απαγωγή με 40ρι αφού το 30ρι μπορεί να έχει πρόβλημα σωστής άντλησης ή γενικότερα μη ταιριάσματος στις ανοχές. Ο δικός σου υποθέτω ότι έχει σχεδιαστεί για 30ρι ελάχιστο με 40ρι μέγιστο. Θύμησέ μου όμως -αν το είχαμε συζητήσει- τί προτείνει στο manual (όχι τί σου λέει προφορικά η αντιπροσωπεία - ισχύουν τα γραπτά μόνο)... Ο κινητήρας σου (EP6DT) είναι τόσο καινούριος που δεν έχει μπει καν στις λίστες προτάσεων λίπανσης των παρασκευαστών (Valvoline, Aral, OMV, Castrol κλπ) και αισθάνομαι ότι μιλάω χωρίς τον ξενοδόχο (την Peugeot). Στο σασμάν πάντως απαιτείται όπως σε σχεδόν όλα τα γαλλικά βαλβολίνη 75W80 GL-4.
Στο manual γράφει για τα TOTAL QUARTZ ENERGY 9000 0W-30 και
TOTAL QUARTZ ACTIVA INEO 5W-30 (ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΤΙΚΟ).
Μάλλον είμαι ανάμεσα 0w-30 και 5w-30 σωστά?
Για το σασμάν να αντικαταστήσω τώρα την υπάρχουσα βαλβολίνη με αυτήν που μου προτείνεις ή σύμφωνα με το manual? -
...Ο κανονας είναι ότι τα λεπτόρευστα ανεβάζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες γιατί τις απάγουν ταχύτερα και δεν προλαβαίνουν να ανεβούν πολύ ψηλά. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον ο κινητήρας σου είναι σχεδιασμένος για λεπτόρευστα ή ισχύει για όσο λεπτόρευστα έχει σχεδιαστεί. Δηλαδή, ένας κινητήρας που έχει σχεδιαστεί για ελάχιστο ιξώδες 40ρι πετυχαίνει καλύτερη απαγωγή με 40ρι αφού το 30ρι μπορεί να έχει πρόβλημα σωστής άντλησης ή γενικότερα μη ταιριάσματος στις ανοχές. ...Μπορείς μήπως να γράψεις λίγο παραπάνω σχετικά με την άντληση που αναφέρεις;
-
http://www.lnengineering.com/oil.html
1 / Against conventional wisdom, engine wear decreases as oil ages to a certain extent, which means that changing your oil more frequently actually causes engine wear; these findings were substantiated by studies conducted by the auto manufacturers and petroleum companies, leading to drain intervals increased from 3,000mi to 5,000-7,500mi in most domestic vehicles, using mostly non-synthetic oils.
2 / What fuel system cleaner, lead additive, or octane booster should I use?
... Regardless of which you choose, I recommending using these products at least every time you change your oil (preferably before you change it!).Εγώ ξεχώρισα δύο σημεία από το παραπάνω.
Ότι η αλλαγή συχνότερα από τα 3500 μίλια (5000 χλμ περίπου) κάνει κακό στον κινητήρα, μιλώντας για όχι full synthetic.Αν χρησιμοποιούμε καθαριστικά πρόσθετα στην βενζίνη καλύτερα να το κάνουμε λίγο πριν από την αλλαγή λαδιών, δηλαδή βάζουμε το καθαριστικό σε γεμάτο ρεζερβουάρ, περιμένουμε να ανάψει το λαμπάκι, ξαναγεμίζουμε και μετά πάμε για αλλαγή λαδιών.
-
Πολύ απλά και η αντλία λαδιού σχεδιάζεται για να αντλεί σωστά ένα συγκεκριμένο εύρος ιξώδους. Κάτω από το όριο ή πάνω από αυτό ή ζορίζεται σαν κατασκευή ή αντλεί αναποτελεσματικά. Όταν αναφερόμαστε στις ανοχές ενός κινητήρα στην ουσία συμπεριλαμβάνουμε και τις ανοχές λειτουργίας της αντλίας λαδιού που έχει στο κάρτερ.
-
Στις πολύ ψηλές στροφές η αντλία στέλνει στο κινητήρα πολύ περισσότερο λάδι από όσο μπορεί να περάσει. Έτσι φτάνει στο όριο πίεσης και ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης. Όταν έχεις πιο λεπτό λάδι έχεις μεγαλύτερη ροή στο κινητήρα και ψύχονται περισσότερο τα κουζινέτα. Δεν μπορείς να ξέρεις ποιο είναι καλύτερο, είναι πολύπλοκο. Εξάλλου με διαφορές στη θερμοκρασία το ιξώδες αλλάζει ΠΟΛΥ περισσότερο από 30άρι, 40άρι ή 50άρι.
Αυτή είναι η πίεση που τροφοδοτεί η αντλία το λάδι. Μέσα στο κουζινέτο (λόγω περιστροφής) αναπτύσσεται υδροδυναμική πίεση και αυτή είναι η σημαντική.
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το λιπαντικό που χρησιμοποιεί ένας κινητήρας έχει το ιδεώδες ιξώδες μόνο σε ένα συγκεκριμένο συνδυασμό ταχύτητας, φορτίου και θερμοκρασίας. Σε οιονδήποτε διαφορετικό συνδυασμό των 3 ανωτέρω παραμέτρων, το λιπαντικό δεν έχει το ιδανικό ιξώδες.Όταν οι θερμοκρασίες λειτουργίας (καλοκαίρι) είναι μεγάλες το ιξώδες του λιπαντικού πρέπει να είναι μεγαλύτερο.
Όταν το φορτίο είναι μεγάλο τότε πάλι το ιξώδες του λιπαντικού πρέπει να είναι μεγαλύτερο.
Όταν η ταχύτητα αυξάνεται, το ιξώδες του λιπαντικού αντίθετα με τις δύο παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να μειώνεται.
Σε περίπτωση που το φορτίο ενός κινητήρα αυξάνεται, δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί το ιξώδες του λιπαντικού εάν αυξηθεί η ταχύτητα περιστροφής του. Σε μεγάλες ανηφόρες και κινητήρες με λεπτά λάδια, είναι πολύ καλύτερο για τη μακροζωία του κινητήρα να περιστρέφεται σε πολλές στροφές ακόμα και αν η μεγάλη ροπή επιτρέπει την ανάβαση με 2.000 σαλ (με τέρμα γκάζι).
-
Άψογος!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το λιπαντικό που χρησιμοποιεί ένας κινητήρας έχει το ιδεώδες ιξώδες μόνο σε ένα συγκεκριμένο συνδυασμό ταχύτητας, φορτίου και θερμοκρασίας. Σε οιονδήποτε διαφορετικό συνδυασμό των 3 ανωτέρω παραμέτρων, το λιπαντικό δεν έχει το ιδανικό ιξώδες.
...
Όταν η ταχύτητα αυξάνεται, το ιξώδες του λιπαντικού αντίθετα με τις δύο παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να μειώνεται.
...ταχύτητα εννοείς στροφές του κινητήρα ή κάτι άλλο;
Περι λιπαντικών γενικώς