-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δόκτωρ, το 0W έχει νόημα μόνο σε τούρμπα ή σε κινητήρες μεταγενέστερους του Μ44 (καθώς και στο Νευροκόπι ως γενικής χρήσης).
Για αυτοκίνητα που οδηγούνται από άτομα κάποιας ηλικίας (δεν τα τρέχουν), αυτό που ενδιαφέρει είναι η πίεση στο ρελαντί με το λάδι ζεστό (το καλοκαίρι). Αν έχεις ικανοποιητική πίεση τότε μπορείς άνετα να χρησιμοποιείς το 0W.
Γιατί μας ενδιαφέρει η πίεση στο ρελαντί; Το θεωρώ ποιο λογικό να μας ενδιαφέρει η πίεση όταν κινούμαστε.
Επίσης το θεωρώ ποιο σημαντικό να μας ενδιαφέρει να μην έχουμε υπερβολικά υψηλή πίεση στο ξεκίνημα - κάτι που δείχνει πως η ροή (άρα και η προστασία μας) μας δεν είναι ικανοποιητική.
Καλύτερα να μιλάμε για xW20 παρά για 0W - ταιριάζει περισσότερο σε ηλικιωμένους*
- αν πηγαίνεις με τα όρια ταχύτητας και πατάς το γκάζι στο τέρμα μια-δυο φορές το μήνα
Μιλώντας για 20άρια άλλαξα μετά από 6 μήνες και 5000+ χιλιόμετρα τα redline 5w20 στο forester - κάπως νωρίς ώστε να φύγουν τα υπολείμματα του προηγουμένου λαδιού (torco ). Τώρα σκοπεύω να τα κρατήσω περισσότερο καθώς και να κάνω ανάλυση λαδιού (έχει δοκιμάσει κανείς το χημείο του κράτους;) Ελπίζω έτσι να δώ αν οι φθορά είναι φυσιολογική καθώς και την κατάσταση του λαδιού.
Παρατηρήσεις:
[list:v4wwz6ae]Αισθητά μικρότερη κατανάλωση απο τα torco sr1 5w20 (συνολικά κάπου μεταξύ 200-400 ml σύνολο)
Τα λάδια βγήκαν πολύ μαύρα, ακόμα και αν στο δείκτη φαινόντουσαν ΟΚ (το έχω ξαναγράψει αυτό...)
Τα λάδια αυτά δεν είναι απο τα συνηθισμένα 20άρια. Απέχουν πολύ στα χαρακτηριστικά απο τα αντίστοιχα Μobil 1 και Αmsoil ASM (τα οποία με βλέπω να τα βάζω όταν περάσω τα 40 (κοντά είμαι ))[/list:u:v4wwz6ae] -
Για τα λιπαντικά της 'yacco' έχετε κάποια άποψη;
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Γιατί μας ενδιαφέρει η πίεση στο ρελαντί; Το θεωρώ ποιο λογικό να μας ενδιαφέρει η πίεση όταν κινούμαστε.Η αντλία του λαδιού έχει σταθερή παροχή σε σταθερές στροφές, είτε πρεσάρει μαρμελάδα ή νερό είναι η ίδια. Η πίεση αλλάζει με το πόσο εύκολα θα περάσει το λάδι από το κινητήρα, ζεστό (λεπτό) περνάει εύκολα και δεν έχεις μεγάλη πίεση. Άρα όσο μεγαλύτερη πίεση έχεις χωρίς να ανοίξει η βαλβίδα ανακούφισης, τόσο μεγαλύτερη ροή έχεις.
Στο ρελαντί η αντλία λαδιού έχει πολύ μικρή παροχή (δηλαδή έχεις πολύ μικρή ροή), μπορεί να μη φτάνει και να μην έχεις ικανοποιητική πίεση. Σε περισσότερες στροφές αυξάνεται (γραμμικά) η παροχή της αντλίας και δεν υπάρχει πρόβλημα (αν έχεις ελάχιστη πίεση στο ρελαντί θα είναι καλύτερα σε ψηλές στροφές αλλά όχι καλά).
Όταν το αμάξι είναι κρύο και το μαρσάρεις, η μεγάλη παροχή του λαδιού δεν χωράει να περάσει στο κινητήρα και ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης της αντλίας. Τότε μπορεί να έχεις ψηλή πίεση αλλά επειδή έχει ανοίξει η βαλβίδα της αντλίας έχεις μικρή παροχή (ροή) στο κινητήρα.
Ακόμα, το ίδιο συμβαίνει και στο φίλτρο λαδιού: το παχύρρευστο κρύο λάδι δεν περνάει εύκολα από το φίλτρο και ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης του φίλτρου (δεν φιλτράρεται).
Τώρα σκοπεύω να τα κρατήσω περισσότερο καθώς και να κάνω ανάλυση λαδιού (έχει δοκιμάσει κανείς το χημείο του κράτους;) Ελπίζω έτσι να δώ αν οι φθορά είναι φυσιολογική καθώς και την κατάσταση του λαδιού.
Στο Χημείο της Θεσσαλονίκης μετράνε ΤΒΝ και κάτι ακόμα, αλλά όχι μέταλλα φθοράς. Δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμη αυτή η υπηρεσία σε ιδιώτες.
-
Να ρωτήσω κάτι;
Υπάρχει κάποιος με ράμπα που είτε να έχει μεγάλη ποικιλία σε λάδια είτε να μπορείς να του πας τα λάδια που θέλεις και να τα αλλάξει δίνοντας ένα μικρό αντίτιμο;
Ούτε τα χέρια μου πιάνουν , ούτε χώρο έχω για μαστορέματα, αλλά το κυριότερο είναι που πετάει κανείς τα παλιά λάδια; Οικολογικά είναι έγκλημα να τα ρίξεις σε αποχέτευση...
-
Αν αποφασίσεις να κάνεις την αλλαγή μόνος σου, τα βάζεις σε ένα μπιτόνι και τα πετάς στη λαδιέρα του κοντινότερου βενζινάδικου. No problem μ'αυτό γενικά. Αν από την άλλη δεν θες να αλλάζεις μόνος σου, μπορείς να τα αλλάζεις σε βενζινάδικο. Στη γειτονιά μου έχει ένα που με 7 ευρώ σου κάνουν αλλαγή αν τους πας δικό σου λάδι/φίλτρο.
-
Ευχαριστώ, θα ρωτήσω στην γειτονιά μου.
(δεν τοχα σκεφτεί ότι μπορεί να το δέχονται αυτό) -
Μια καλή συζήτηση στο BITOG για τα 0W40.
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... art=1&vc=1 -
σε ποιον περισσεύει?
http://www.4troxoi.gr/phpBB/viewtopic.p ... &start=900
-
Τα Yacco είναι πολύ καλά Γαλλικά λάδια, η εταιρία υπάρχει απο τις αρχές του 1900, δεν είναι καινούργια, το πρόβλημα είναι που δεν τα βρίσκεις εύκολα.
-
Σε όλες τις αντλίες όλων των τύπων και όλων των μεγεθών η παροχή μετριέται σε σταθερές στροφές και με υγρό ιξώδους 1 που είναι το νερό. Το λάδι έχει άλλο ιξώδες το οποίο αλλάζει συνεχώς σε συνάρτηση με την θερμοκρασία άρα αλλάζει και η παροχή η οποία επίσης μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα, στους κινητήρες εσωτερικής καύσης με λίπανση υπό πίεση υπάρχει η ανακουφιστική βαλβίδα relief valve που ανοίγει μετά από επιλεγμένη απο τον κατασκευαστή πίεση, αλλά και τότε που η βαλβίδα ανοίγει και σπάει η πίεση και μειώνεται η παροχή, αυτές είναι αρκετές ( παροχή και πίεση ) ώστε ο κινητήρας να μην έχει φθορές είτε είναι αντλία γραναζωτή είτε αντλία επικυκλικού τύπου. Τα λεπτόρευστα λέδια έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν ευκολότερα και γρηγορότερα στα διάκενα των κουζινέτων του στροφαλοφόρου άξονα πρωτίστως και μετά να ανέβουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο υψηλότερο σημείο του κινητήρα να λιπάνουν πείρους εμβόλων, κουζινέτα εκκεντροφόρων κλπ. επίσης ρέουν ευκολότερα άρα επιστρέφουν γρηγορότερα στο κάρτερ, οι σύγχρονοι κινητήρες είναι κατασκευασμένοι με μεγαλύτερες ακρίβειες και τα λεπτόρευστα λάδια είναι τα πλέον ενδεδειγμένα, επίσης παρουσιάζουν και μικρότερες τριβές άρα προσδίδουν ευστροφία στον κινητήρα η οποία μεταφράζεται και σε οικονομία καυσίμου. Στους μεγάλους και κατά συνέπεια ακριβούς Diesel κινητήρες πλοίων, μεγάλων σκαπτικών μηχανημάτων, μεγάλων φορτηγών κλπ, υπάρχει ξεχωριστή ηλεκτρική αντλία η οποία εκκινεί πρώτη πρίν από τον κινητήρα για να σηκώσει πίεση όλο το κύκλωμα του κινητήρα και στην συνέχεια εκκινεί ο κινητήρας γιατί η μεγαλύτερη φθορά στους κινητήρες μικρούς-μεγάλους παρουσιάζεται τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εκκίνησης μετά από ένα πολύωρο σταμάτημα όπου όλο το λάδι έχει στραγγίξει.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... art=1&vc=1πράγματι ...
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... art=1&vc=1πράγματι ...
Έπεσε 'ξύλο' εκεί μέσα. Στο τέλος ο Alan επιχείρησε να αθωώσει το M1 0W40 προβάλλοντας μία λογικότατη θεωρία (περί καθαριστικών ιδιοτήτων) που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν κρίνουμε συνθετικά λιπαντικά, αλλά κατά τη γνώμη μου οι αναλύσεις και οι τεκμηριωμένες θέσεις του JAG έχουν την δύναμη καταπέλτη και τελικά τοποθετούν το συγκεκριμένο Μ1 προς αμφισβήτηση όσον αφορά την αντοχή του ιξώδους του στον χρόνο (αναμενόμενο λόγω μεγάλου ανοίγματος ιξώδους) και την αυξημένη ποσότητα σωματιδίων σιδήρου όχι σε μία-δύο-τρεις (όπου θα επικρατούσε η αθωωτική θεωρία του Alan) αλλά σε όλες τις αναλύσεις του, ακόμη και συγκρινόμενο με το ομόσταυλο 'ντιζελόλαδο' 5W40 (που περιέχει πολλά καθαριστικά και έτσι ούτε αυτό επιβεβαιώνει την θεωρία-υπόθεση του Άλαν).
Το γεγονός είναι ότι ο Doug Hillary έθεσε δυνατό προβληματισμό που συγκέντρωσε μερικά δυνατά μυαλά σε αυτό το τόπικ του BITOG, και όποιος κάνει τον κόπο να το διαβάσει θα πιάσει τον εαυτό του να αλλάζει θέσεις-απόψεις συνέχεια και στο τέλος (ιδού το όφελος) να κατανοήσει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να κρίνεις ή να κατακρίνεις ένα λιπαντικό ακόμη κι αν πιστεύεις ότι έχεις αδιαμφισβήτητα στοιχεία.
Όποιος θέλει να διαβάσει το τόπικ που πόσταρε ο Γιάννης, καλύτερα να βρει μία-δύο ώρες για να το διαβάσει ολόκληρο (δέκα σελίδες), αλλιώς θα μείνει με μισή άποψη, και συχνά το μισό είναι χειρότερο του καθόλου.
-
αμφισβήτηση όσον αφορά την αντοχή του ιξώδους του στον χρόνο (αναμενόμενο λόγω μεγάλου ανοίγματος ιξώδους) και την αυξημένη ποσότητα σωματιδίων σιδήρου όχι σε μία-δύο-τρεις
Μιλτο εδω εννοεις αντοχη στον χρονο σε χιλιομετρα ή σε μήνες?
εννοω λογω υγρασιας πχ,ή αυξομειωσης θερμοκρασιας,πιεσης κτλ χανει την αντοχη του σε ιξωδες ή αν κανει καποιος 15.000km σε 5 μηνες συμβαινει αυτο?
επειδη σκοπευα να βαλω το Μ1 σε 0/40 και να κανω αλλλαγη καθε 7500 με 8000km με συχνοτητα περιπου καθε 10μηνες ..τι λες?
-
By the way o JAG αυτή τη στιγμή φοράει Μobil 1 0W40 σε VW 1.8T .
Το οποίο mobil λέει οτι του καθαρίζει τον κινητήρα από τα κατάλοιπα που του άφησε το liqui moly 0W40 και 5W40 , παρά το οτι τα άλλαζε κάθε 4,500 μίλια. -
Γιάννη δεν βγάζεις άκρη με τα λάδια
Αυτές οι διαφορές (σε μέταλλα φθοράς στην ανάλυση) είναι τόσο μικρές που δεν έχουν σημασία για τα αυτοκίνητά μας. Σε επαγγελματικούς κινητήρες που πρέπει να αντέξουν πάνω από 1.000.000 χλμ εκεί μπορεί να φανούν οι διαφορές. Εκτός απ' αυτό, η συζήτηση γίνεται το 2005 και από τότε έχει αλλάξει η σύνθεση του Μ1.
-
Θέλω να πάρω ένα γράσο που δεν το ξεπλένει το νερό (calcium grease - φαίνεται σαν βούτυρο και δεν είναι ακριβό). Που μπορώ να βρω τέτοιο; (κατάστημα στη Θεσσαλονίκη).
-
προσωπικά .. στο rallye ..μου σε ακουστική και σε αίσθηση δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο λάδι από το Μ1 0-40
τώρα από πλευράς ουσίας ...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Θέλω να πάρω ένα γράσο που δεν το ξεπλένει το νερό (calcium grease - φαίνεται σαν βούτυρο και δεν είναι ακριβό). Που μπορώ να βρω τέτοιο; (κατάστημα στη Θεσσαλονίκη).Χωρίς να είμαι και απόλυτος πιστεύω πως τα περισσότερα καταστήματα με ναυτικά είδη έχουν τέτοια γράσα.
-
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
αμφισβήτηση όσον αφορά την αντοχή του ιξώδους του στον χρόνο (αναμενόμενο λόγω μεγάλου ανοίγματος ιξώδους) και την αυξημένη ποσότητα σωματιδίων σιδήρου όχι σε μία-δύο-τρειςΜιλτο εδω εννοεις αντοχη στον χρονο σε χιλιομετρα ή σε μήνες?
εννοω λογω υγρασιας πχ,ή αυξομειωσης θερμοκρασιας,πιεσης κτλ χανει την αντοχη του σε ιξωδες ή αν κανει καποιος 15.000km σε 5 μηνες συμβαινει αυτο?
επειδη σκοπευα να βαλω το Μ1 σε 0/40 και να κανω αλλλαγη καθε 7500 με 8000km με συχνοτητα περιπου καθε 10μηνες ..τι λες?
Καλή ερώτηση. Με ενδιαφέρει και εμένα η απάντηση ...
-
Απ' ότι διάβασα, στα 5-10.000 χλμ μειώνεται το ιξώδες (σε 30άρι) αλλά μετά, στα 15.000 χλμ ξαναυξάνεται σε 40άρι.
Εγώ νομίζω λάδι που αρχίζει να αυξάνει το ιξώδες του είναι για πέταμα αλλά στις αναλύσεις λαδιών που έγιναν, δεν βρήκαν αυξημένες φθορές.
Περι λιπαντικών γενικώς