-
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
και απο μενα μια ερωτηση μιας και δεν κατεχω τα περι λαδιων πολυ καλα.
εχω octavia 4χ4 turbo ειναι 4 ετων με 125.000 χλμ και του βαζω
motul 8100 Ester E-Tech 0W-40.
ειμαι οκ?Top λαδακι του βαζεις συναδελφε, η motul ειναι μακραν απο τις κορυφαιες, μπορεις να βαλεις και το 8100 το 5w40 μιας και εχεις πανω απο 100.000χλμ.
-
Παιδια επειδη κ εγω δεν εχω επαφη με το αθλημα, στο Golf GT μου βαζω Castrol SLX Longlife III 5W-30. Εχετε να προτεινετε κατι αλλο, που να καλυπτει τις προδιαγραφες της VW? Εχω ακουσει καλα λογια για τα Mobil1...Υπ' οψιν οτι αλλαζω λαδια καθε 7500. Thanx.
-
Tο λιπαντικό που χρησιμοποιείς δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγάλει 7500χλμ ακόμη και σε σκληρή χρήση. Και τα Μ1 5W30 είναι επίσης κατάλληλα και επιτυχώς δοκιμασμένα. Και το Valvoline SynPower XL-III 5W-30 εξίσου πολύ καλό. Και άλλα... Αν το λιπαντικό αναγράφει την VW 502.00 μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα αλλά για τους σύγχρονους κινητήρες της VAG το ιδανικό-προτεινόμενο από τον κατασκευαστή είναι όποιο αναγράφει την VW 504.00.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Tο λιπαντικό που χρησιμοποιείς δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγάλει 7500χλμ ακόμη και σε σκληρή χρήση. Και τα Μ1 5W30 είναι επίσης κατάλληλα και επιτυχώς δοκιμασμένα. Και το Valvoline SynPower XL-III 5W-30 εξίσου πολύ καλό. Και άλλα... Αν το λιπαντικό αναγράφει την VW 502.00 μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα αλλά για τους σύγχρονους κινητήρες της VAG το ιδανικό-προτεινόμενο από τον κατασκευαστή είναι όποιο αναγράφει την VW 504.00.Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες
-
Επανέρχομαι στην συζήτηση που άνοιξε ο παλαβός (ναι εγώ είμαι αυτός) που ήθελε να βάλει 0w20 στο ολοκαίνουργιο ατμοσφαιρικό Forester ακολουθώντας κατά γράμμα το manual. Τώρα είμαι κάπως ποιο γνώστης, και θέλω να θέσω τους προβληματισμούς μου.
Αρχίζω με μερικές υπενθυμίσεις ... απο περίπου εδώ
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=550&postdays=0&postorder=asc&highlight=htts+0w20&start=1335
που έγιναν πριν περίπου 5 μήνες.Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Τα παραπάνω με επηρέασαν έντονα.
Τελικά βρήκα XXW20 και έβαλα μόλις σήμερα.
Ποιο συγκεκριμένα έβαλα torco 5w20
http://eolcs.api.org/DisplayLicenseInfo ... nseNo=1131
που βρήκα στην trade wind (thanks και πάλι JimTheo).Δέχομαι χωρίς να προσβάλλομαι ... κράξιμο αλλά και άλλα σχόλια
Θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις...
Στην subaru φιλοθέης με κοίταζαν σαν να είμαι UFO, βάζουν 10w40 ... πόσα χρόνια πίσω είναι;**HTHS **
Οτιδήποτε έχει HTHS κάτω από 3,5 (νομίζω κάτω από 5/30) δεν το βάζω στο κινητήρα μου ότι και να λένε
Χμμ, το Torco SR1 5w20 που έβαλα έχει 2.9
Καταρχήν χρησιμοποιούσε RED LINE 5W20 το οποίο έχει HTHS από άλλο πλανήτη. Παραθέτω τα χαρακτηριστικά του:
Viscosity 40C: 55 cSt
Viscosity 100C: 9.1 cSt (πολύ παχύ 20άρι αφού από τα 9.3cSt αρχίζουν τα 30άρια)
HTHS: 3.3 (τα περισσότερα 30άρια εδώ χάνουν)
Viscosity Index: 145 (λογικό αφού η απόσταση ιξώδους του είναι πολύ μικρή =15)
Pour Point: -45C
Flash Point: 251C (πολύ ανθεκτικό στην εξάτμιση για 20άρι...)
NOACK: 8 (εξαιρετικός δείκτης εξάτμισης για 20άρι όπως υποδηλώνει και το FP)Τέτοιο 20άρι που είναι σαν δυνατό 30άρι και με φιλμ που ρίχνει και στα απλά 40άρια (ειδικά μετά τα πρώτα 500-1000χλμ), θα το δοκίμαζα κι εγώ...
Τώρα που έχω μάθει και εγώ κάποια πράγματα το βρήσκω εντυπωσικό, σίγουρα συγκριτικά με το αντίστοιχο torco. Το redline ξεπερνάει ακόμα και το 5w30 της Torco, που έχει HTHS 3.3! Δεν βλέπω όμως αναφορά σε ACEA A3 ή Α5; Ξεπερνάει επίσης το Mobil 1 5w30 Truck and SUV που έχει 3.09 (δεν βρίσκω στοιχεία για τα άλλα 5w30 ούτε βέβαια για τα 5w20 & 0w20)
Λοιπόν απο ότι φαίνεται το λάδι που έβαλα (Torco SR-1) μάλλον είναι GroupIII εφόσον μόνο στο αγωνιστικό της (Torco SR-5) αναφέρει ότι είναι GroupIV/V
http://www.torcousa.com/products/produc ... a7ed7ed12e
Αυτό δεν είναι κακό εφόσον ήθελα να ακολουθήσω της οδηγίες του Jim και να μην βάλω 100% συνθετικό στο στρώσιμο.
Τώρα πλέον έχω αρκετές παραπάνω επιλογές εφόσον στο site http://www.trade-wind.gr υπάρχουν αρκετά xw20 (Royal Purple+Redline+AMSOIL XLM σε 5w20, Mobil 1 σε 0w20). To Torco SR-1 5w20 δεν το έχουν ανεβάσει ακόμα στο site!Σε κάνα μήνα θα έχει περάσει το 6μηνο από την αλλαγή με περίπου 5.000 χλμ και σκέφτομαι να ξαναβάλω τα torco SR-1 μιας και τα έχω ήδη αγοράσει αλλά αυτήν την φορά σε 5w30 και να συνεχίζω στο «στρώσιμο», δηλαδή να αλλάξω πάλι κάπως γρήγορα ( σε 6 μήνες δηλαδή). Βέβαια, μπορώ και να τα βάλω κάπου αλλού ή ... να τα γυρίσω πίσω.
Oil analysis μάλλον δεν έχει νόημα να κάνω (εφόσον σκέφτομαι να φύγω από το SR-1 5w20), σωστά;
Το θέμα είναι τι να βάλω μετά.
Πάλι κάτι σε xw20; Αν ναι με βλέπω για Redline. (Με αλλαγή κάθε ; )Απο την μία είναι ο Dr με τις Ferrari και από την άλλη το άρθρο της amsoil
http://www.smartsynthetics.com/articles/5w20oil.htm ή
http://www.performanceoiltechnology.com/ford5w20.htmΑν καταλήξω πως όχι τότε σε xw30 υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές και έχουν προταθεί αρκετά εδώ.
FUCHS TITAN SUPERSYN SL 0W30
ELF EXCELLIUM LDX 0W30
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000 0W30
CASTROL Formula SLX LongTec 0W30
Valvoline SynPower XL-III 5W30
AMSOIL (TSO) Series 2000 0W30Από αυτά θα ξεχώριζα τα AMSOIL αλλά μάλλον είναι πολλά τα 18
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
ειμαι οκ?Top λαδακι του βαζεις συναδελφε, η motul ειναι μακραν απο τις κορυφαιες, μπορεις να βαλεις και το 8100 το 5w40 μιας και εχεις πανω απο 100.000χλμ.
οντως μου το εχει πει και βενζινας φιλος αυτο,οτι δηλαδη αφου ειμαι 100+
να παω σε 5/40.οποτε στη επομενη αλλαγη 5W40
thnks redline -
Mesastou giati den vazis ena Mobil1 0W/40 na min ksanaasxolise me to antikimeno, kai oikonomia kanis kai kalo ladi eine kai antexi akomi k sta turbo kai fisika 'o mi genito' exi megalitero iksodes gia tin stravi periptosi pou xriasti;
Kamia fora oso perisotero to psaxnis tosa perisotera lathi kanis. -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Mesastou giati den vazis ena Mobil1 0W/40 na min ksanaasxolise me to antikimeno, kai oikonomia kanis kai kalo ladi eine kai antexi akomi k sta turbo kai fisika 'o mi genito' exi megalitero iksodes gia tin stravi periptosi pou xriasti;
Kamia fora oso perisotero to psaxnis tosa perisotera lathi kanis.Δεν είναι κακή ιδέα, το βάζω στο 106 Rallye από το 1999 που το πήρα με ένα διάλειμμα (δυστυχώς με απλό 10w40). Εξ'αλλου το αυτοκίνητο αυτό μου λεεί 'πάτο το', και θα το κάνω αρκετά Ιουλ. & Αυγ.
Για 3 λόγους δεν θα το έβαζα στο forester.
[list:1ptdf7o8]- Είναι 2 (w20->w30->w40) βήματα πάνω από το προτεινόμενο. Κατα συνέπεια αν και 0w (o doctor έχει γράψει πως αυτο είναι επιτρεπτό) έχει Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445)=80, χειρότερο από Redline 10w30. Απο την άλλη έχει τρομερό Pour point, ισάξιο με το TSO 0w30 της Amsoil
- Δεν έχει καμία προδιαγραφή οικονομίας, όπως όλα τα Χw40
- Το redline 5w30 έχει μεγαλύτερο HTHS (3,8 αντί 3,6)
[/list:u:1ptdf7o8]
Βλέπεις λοιπόν, έχω μάθει κάποια πράγματα.
Ίσως, ακόμα και στο Rallye δοκιμάσω κάτι σε 5w30.
-
άλλος ένας ευχαριστημένος από το Μ1 0-40 σε Rallye 16V !!!
-
Αλήθεια, ξέρει κανείς γιατι δεν βρήσκω την redline εδώ;
http://eolcs.api.org/ενώ βρήσκω π.χ.
Amsoil http://eolcs.api.org/DisplayLicenseInfo ... nseNo=0995
Torco http://eolcs.api.org/DisplayCompanyInfo ... yID=227228
Royal Purple http://eolcs.api.org/DisplayCompanyInfo ... yID=227088Ευχαριστώ.
-
Για κιβώτιο ταχυτήτων τι να προτιμήσω Είναι κάπως σκληρές τώρα.
Διαβάζω κάτι τρελά εδώ
http://forums.nasioc.com/forums/archive ... 4-p-2.htmlJimThe, Miltelas ?
To manual λέει GL5 75w90 αλλά και μονότυπες όπως 85, 90 κλπ.
Ευχαριστώ
-
Πολυ καλη για μας ειναι η Redline 75W/90 NS για μπροστα αλλα και πισω οπου ομως μπορεις να βαλεις και μια 80W/90 (αλλα σιγουρα πισω θελει τακτικοτερα αλλαγη).
Επισης καλη ειναι η Castrol syntrax universal. -
JIM THEO ,ο RJHUG1 είναι ο ειδκός στα subaru που σου έλεγα , δες τι έγραφε εδώ:
http://www.nissansilvia.com/forums/inde ... 6801&st=30τα χιλιόμετρα των αλλαγών αναφέρονται σε turbo.
Επίσης εδώ ποστάρει ως rhspecr:
http://www.performanceforums.com/forums ... post726077The greatest thing that manufacturers can do these days with regards to servicing is prolong the ordeal which makes the whole selling easier to the customer. Its fantastic when selling a car. Deffinantly synthetics prolong the need for change of oils because they resist oxidation very well. I would think that 99% of cars could get by very happily on most synthetics for 15000km's. A turbo is different because there is generally more contaminants and the excess heat from the blower causes accelerated oxidation. Majority of turbo wear is caused when the oil is cold BTW. Any hard working turbo should be treated to a 5000km change. It will love it and benifit from it. An m3 or e55 or LS1 (oil consumption excused for the later!!) driven by mr or mrs. average would be fine for 15000kms without to many dramas.
-
Οι καλυτερες βαλβολινες για σασμαν-διαφορικο της redline ποιες ειναι??Θα μπουν σε Alfa 156 1.6.Προτιμηση σε GL-4 καλυτερα..
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Πολυ καλη για μας ειναι η Redline 75W/90 NS για μπροστα αλλα και πισω οπου ομως μπορεις να βαλεις και μια 80W/90 (αλλα σιγουρα πισω θελει τακτικοτερα αλλαγη).
Επισης καλη ειναι η Castrol syntrax universal.Να τα αλλάξω άμεσα; Ποιά είναι η γνώμη σου;
Είναι υπερβολή πριν συμπληρωθεί κάν το έτος και 8,000 χλμ;
Θα δω διαφορά στο κιβώτιο;
Ευχαριστώ -
Προσωπικα σε ολα τα αυτοκινητα μου αλλαζω βαλβολινες οταν μετα το στρωσιμο (που δεν κρατα με τον τροπο που το κανω πανω απο 1000-2000χλμ) βαλω τα κανονικα του λαδια αφου θεωρω πως και το κιβωτιο μετα το στρωσιμο απαιτει αλλαγη αλλα αυτο ειναι καθαρα υποκειμενικη αποψη (oμοις αλλαζω υγρα φρενων πιο συντομα απο οτι προβλεπεται με καλυτερα).
Και βεβαια σε σχεση με τις μαμα θα καταλαβεις διαφορα τουλαχιστον με τις 75/90NS! -
σε FORD MAVERICK 2.0 Μοντελο 2002 θα ηθελα οποιος ξερει να μου πει ποση ποσοτητα και τι ιξωδες παιρνει σαν βαλβολινη.κατα 100% χρησημοποιειται στην ασφαλτο απο τον γερο μου.εχασα τα χαρτια του με το ιξωδες και την ποσοτητα...τι προτεινετε για τζιπ γενικα?
βρηκα στοιχεια και ηθελα βοηθεια.απο το ARAL sitedifferential rear 75/90 1.4 lt (πισω διαφορικο?)
PTO box, manual (4x4) 75/90 (εδω σασμαν ?)
Transaxle, manual 5/1 75/80 ή 75/90 2,7 lt (αυτό?)
Transaxle, manual 5/1 (4x4) 75/80 ή 75/90 2,2lt (αυτο?)
Transferbox (4x4) 75/90 0.35lt (αυτο τι ειναι)
τι και τι ειναι το καθενα ρε παιδια εχω χασει την μπαλα?
για μαλακο σασμαν σε αισθηση τι βαζω 75/80 ή 75/90? -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Αν καταλήξω πως όχι τότε σε xw30 υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές και έχουν προταθεί αρκετά εδώ.
FUCHS TITAN SUPERSYN SL 0W30
ELF EXCELLIUM LDX 0W30
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000 0W30
CASTROL Formula SLX LongTec 0W30
Valvoline SynPower XL-III 5W30
AMSOIL (TSO) Series 2000 0W30Από αυτά θα ξεχώριζα τα AMSOIL αλλά μάλλον είναι πολλά τα 18
-
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
οντως μου το εχει πει και βενζινας φιλος αυτο,οτι δηλαδη αφου ειμαι 100+
να παω σε 5/40.οποτε στη επομενη αλλαγη 5W40
thnks redlineΚι όμως πηγαίνοντας από τα 8100 0W40 στα 8100 5W40 επί τοις ουσίας υποβαθμίζεις σε ποιότητα λιπαντικού. Προτείνω -και θεωρώ ότι δεν έχεις παρατηρήσει υψηλή καταναλωση τoυ λιπαντικού σου- να συνεχίσεις με την ανωτερότητα του MOTUL 8100 E-tech 0W40. Χρησιμοποιείς κορυφαία ποιότητα.
Αν κάποια στιγμή παρατηρήσεις αισθητή αύξηση της κατανάλωσης λιπαντικού και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι σε λίγο παχύτερο η σωστή κίνηση δεν είναι το 8100 5W40 αλλά το Mobil 1 0W40. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Mesastou giati den vazis ena Mobil1 0W/40...
...
Για 3 λόγους δεν θα το έβαζα στο forester.
[list:1khl3mqt]- Είναι 2 (w20->w30->w40) βήματα πάνω από το προτεινόμενο. Κατα συνέπεια αν και 0w (o doctor έχει γράψει πως αυτο είναι επιτρεπτό) έχει Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445)=80, χειρότερο από Redline 10w30. Απο την άλλη έχει τρομερό Pour point, ισάξιο με το TSO 0w30 της Amsoil
- Δεν έχει καμία προδιαγραφή οικονομίας, όπως όλα τα Χw40
- Το redline 5w30 έχει μεγαλύτερο HTHS (3,8 αντί 3,6)
[/list:u:1khl3mqt]
Βλέπεις λοιπόν, έχω μάθει κάποια πράγματα.
Ίσως, ακόμα και στο Rallye δοκιμάσω κάτι σε 5w30.
Για ένα διάστημα έκανα το ίδιο λάθος. Έψαχνα το μεγαλύτερο HTHS αγνοώντας ότι ενδεχομενως οι ανοχές του κινητήρα μου να εμποδίζουν την δημιουργία ισχυρότερου φιλμ από ένα σημείο και μετά. Αν το λιπαντικό φιλμ είναι περισσότερο ισχυρό από όσο 'σηκώνουν' οι ανοχές του κινητήρα σου, τότε εκτός του ότι θα ζορίζεται περισσότερο ο ίδιος ο κινητήρας το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να προκληθεί σχίσιμο του λιπαντικού φιλμ και αντί για προστασία να λαμβάνεις το αντίστροφο (αυτό ισχύει ειδικά αν δεν έχεις την υπομονή να ζεσταθεί καλά ο κινητήρας - θερμόμετρο λαδιού χρειάζεται εδώ).
Άρα το υψηλό HTHS ενώ δείχνει την αντοχή του λιπαντικού φιλμ στις υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι και πανάκεια αφού σε κάποια 'σφιχτά' μοτέρ και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί εύκολα να οδηγηθεί το λιπαντικό σε shearing, κυρίως εάν ασκηθεί πίεση, και αν δεν οδηγηθεί εκεί μη νομίζεις ότι θα είναι απαραίτητα και ευχάριστο καθότι μπορεί μεν να μην έρθουν σε επαφή τα μέταλλα αλλά να ζοριστούν δε οι μπιέλες, τα κουζινέτα ή άλλα σημεία του κινητήρα από την πίεση. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι σε τέτοια λιπαντικά η προσθήκη moly ή αντιμονίου ή άλλου αντιτριβικού βοηθάει τέτοιες καταστάσεις.
Γι αυτό και το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του ιδανικού ιξώδους (έτσι αποφεύγεις αλληλοσυγκρουόμενες καταστάσεις). Επίσης θεωρώ ότι σωστά κινείσαι ανάμεσα στα ισχυρά 30ρια για το Forester ακόμη κι αν ήταν το Turbo. Βέβαια η άποψη του JIM THEO δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη καθότι η εμπερία είναι ο καλύτερος σύμβουλος, εξάλλου το M1 0W40 έχει φυσιολογικό για 40ρι HTHS και έχοντας την σιγουριά ότι θα είναι σταθερό σε αντοχή μπορείς και να το επιλέξεις άφοβα. Με άλλα λόγια και παράλληλα -αποδεχόμενος τον τρόπο σκέψης σου- δεν θα σου πρότεινα ούτε τα AMSOIL AMO και DEO αλλά ούτε και RED LINE ή 300V που έχουν HTHS>4.
Περι λιπαντικών γενικώς