-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Τα καλά λιπαντικά μπορούν εύκολα και 15000χλμ σε καθαρό κινητήρα υπό προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης. Αλλά επειδή μέχρι τώρα ήσουν Ελλάδα δοκίμασε (ειδικά την 1η φορά λόγω Ελλάδος και μέτριου ποιοτικώς λιπαντικού) την σίγουρη συνταγή των 10000χλμ ή 6 μηνών (ό,τι έρθει πρώτο) και παρατηρώντας την λειτουργία του κινητήρα μετά την αλλαγή αποφασίζεις εάν τραβάει μακρύτερα ή όχι η αλλαγή. Υπόψιν, ότι αν κάνεις χημική ανάλυση θα πάρεις την σωστότερη απάντηση αλλά επειδή αυτό είναι κομματάκι μη πρακτικό θα 'ακούς το αυτί σου'.
6 μηνες δεν ειναι ΠΟΛΥ μικρο διαστημα για να αλλαξεις λαδια σε συγχρονο κινητηρα? Δε μιλαμε για μοτερ με 400 αλογα και κοφτη στις 9000 σαλ.
Αν θές να έχεις το κινητήρα σου για μια ζωή, χωρίς να ανοίξουν και άλλο οι ανοχές του, είναι καλό διάστημα!
μα το λαδι δε παθαινει τιποτα σε 6 μηνες!
δε μιλαω για καποιον που κανει 15000χλμ το 6μηνο, σκεψου οτι μπορει να κανει και 5000χλμ.Το λάδι δεν έχει καμία σχέση με την αρχική του κατάσταση μετά από 6 μήνες έκθεσης στην οξείδωση.
Αλλά, πράγματι η σχεδίαση των σύγχρονων κινητήρων επιτρέπει μακροζωία στα λιπαντικά. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται με την στεγανότητα, ελεγχόμενη αναπνοή, το 'σφιχτό' φίλτρο αέρος, το καλό και πάντα καινούριο φίλτρο λαδιού και τον συλλέκτη υγρασίας (ή πνίχτης - πριν το φίλτρο αέρος).
Ταυτόχρονα εξελίχθηκαν και τα λιπαντικά. Η εποχή που αλλάζαμε λάδια ανά 3000χλμ έχει περάσει ανεπίστρεπτη.
Οπότε κάποιος που δεν σκοπεύει να κρατήσει αυτοκίνητο για μια ζωή μπορεί να ακολουθεί άφοβα τα διαστήματα service που προτείνουν οι κατασκευαστές.Εγώ όμως που δεν είμαι ο κατασκευαστής που έφτιαξα και πούλησα το αυτοκίνητο, αλλά ο αγοραστής που έχυσα άπειρο ιδρώτα για να το αγοράσω, δικαιούμαι να σκέφτομαι ότι ο κατασκευαστής έχει κάθε λόγο να θέλει να μου ξαναπάρει λεφτά έμμεσα ή άμεσα. Οπότε το κριτήριό του θα είναι πάντα η επαρκής αξιοπιστία αντίθετα με μένα που είναι η απόλυτη αξιοπιστία (όσο 'απόλυτη' μπορεί να είναι). Όποιος δεν γνωρίζει το πότε θα είναι σε θέση να ξαναλλάξει αυτοκίνητο καλό είναι να αναθεωρήσει τον ρυθμό των service. Κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά μπορεί να κοστίζει και φθηνότερα αν αναθεωρήσει και τα σημεία αγοράς των ανταλλακτικών του αυτοκινήτου του.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
τι διαφορά έχουν τα Amsoil σειρά XL και σειρά AMO?
Σκέφτομαι να δοκιμάσω κάτι για το ΜΧ-5 απο τα Μ1 που έβαζα πάντα..H σειρά XL είναι η σειρά Group III της AMSOIL.
100% Group III.
Αλλά είναι και τα μοναδικά AMSOIL που παίρνουν επίσημες πιστοποιήσεις κατά API (αν σε ενδιαφέρει).Τι με ενδιαφέρει?
Group ΙV δεν είναι πολύ καλύτερη ποιότητα συνθετικού?
Η εγγύηση μου έχει λήξει, αρά δεν έχω τέτοια θέματα..
θέλω καλό λάδι Καλαματιανό -
Group IV = PAO (PolyAlphaOlefins) δηλαδή πραγματικά συνθετικό και καμία σχέση με ορυκτέλαιο.
-
Πετάχτηκα μέχρι τον Λαμπριανίδη, δεν είχε το ΑΜΟ 10W-40 και χτύπησα μια τετράδα ATM 10W-30, αυτό για την ακρίβεια:
http://www.phantasmusa.com/amsoilatmqt.html
το XL το απέφυγα λόγω GroupIII, το ΑΤΜ είναι τουλάχιστον GroupIV?Για να δούμε αν θα είναι καλύτερα απο το Mobil1..
edit: ο παρακάτω πίνακας είναι ενδιαφέρον... Group IV λέει
http://www.technilube.com/sections/comps/synth_diff.htm -
Μα μόλις έφερε ΑΜΟ του τελείωσαν κιόλας;! Δουλευόμαστε...
Τα ΑΤΜ είναι από τα καλύτερα σε 10W30 με 0% shearing (φθορά φιλμ). Η AMSOIL φτιάχνει και 2 ακόμη πιο εξελιγμένα ανθεκτικά 30ρια, τα TSO και HDD, χωρίς να σημαίνει ότι θα σου ταιριάξουν και καλύτερα από το ΑΤΜ (παράλληλα το ATM καλύπτει και την API SM κάτι που δεν συμβαίνει με τα TSO-HDD - αυτό βέβαια σηκώνει και κουβέντα). Βλέπε πληροφορίες στο site της AMSOIL, το πιο πληροφοριακό και υπεύθυνο site για λιπαντικά. Αν έχεις ερωτήσεις τους ρωτάς και απ'ευθείας.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
................
Το λάδι δεν έχει καμία σχέση με την αρχική του κατάσταση μετά από 6 μήνες έκθεσης στην οξείδωση.Αλλά, πράγματι η σχεδίαση των σύγχρονων κινητήρων επιτρέπει μακροζωία στα λιπαντικά. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται με την στεγανότητα, ελεγχόμενη αναπνοή, το 'σφιχτό' φίλτρο αέρος, το καλό και πάντα καινούριο φίλτρο λαδιού και τον συλλέκτη υγρασίας (ή πνίχτης - πριν το φίλτρο αέρος).
Ταυτόχρονα εξελίχθηκαν και τα λιπαντικά. Η εποχή που αλλάζαμε λάδια ανά 3000χλμ έχει περάσει ανεπίστρεπτη.
Οπότε κάποιος που δεν σκοπεύει να κρατήσει αυτοκίνητο για μια ζωή μπορεί να ακολουθεί άφοβα τα διαστήματα service που προτείνουν οι κατασκευαστές.Εγώ όμως που δεν είμαι ο κατασκευαστής που έφτιαξα και πούλησα το αυτοκίνητο, αλλά ο αγοραστής που έχυσα άπειρο ιδρώτα για να το αγοράσω, δικαιούμαι να σκέφτομαι ότι ο κατασκευαστής έχει κάθε λόγο να θέλει να μου ξαναπάρει λεφτά έμμεσα ή άμεσα. Οπότε το κριτήριό του θα είναι πάντα η επαρκής αξιοπιστία αντίθετα με μένα που είναι η απόλυτη αξιοπιστία (όσο 'απόλυτη' μπορεί να είναι). Όποιος δεν γνωρίζει το πότε θα είναι σε θέση να ξαναλλάξει αυτοκίνητο καλό είναι να αναθεωρήσει τον ρυθμό των service. Κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά μπορεί να κοστίζει και φθηνότερα αν αναθεωρήσει και τα σημεία αγοράς των ανταλλακτικών του αυτοκινήτου του.
Καλησπέρα.
Πολύ σωστή τοποθέτηση, αποφασίζει ανάλογα ο καθένας και πράττει.
-
Όποιος δεν γνωρίζει το πότε θα είναι σε θέση να ξαναλλάξει αυτοκίνητο καλό είναι να αναθεωρήσει τον ρυθμό των service. Κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά μπορεί να κοστίζει και φθηνότερα αν αναθεωρήσει και τα σημεία αγοράς των ανταλλακτικών του αυτοκινήτου του.
Εγω παλι πιστευω ειναι θεμα φιλοσοφιας, εγω και στο κουβαδακι που πηρα και δεν σκοπευω καλως εχοντων των πραγματων να το κρατησω πολυ βαζω τα καλυτερα λαδια (κατα την αποψη μου παντα, Amsoil AFL5W/40 & Mobil1 0W/40), το ζεσταινω ευλαβικα παντα, βαζω 100αρα βενζινα και αλλαζω λαδια καθε 5000χλμ!
Ακομη και στο θεμα καθαριοτητας δεν μπορω ειδικα μεσα να το αφησω πολυ καιρο βρωμικο δεν μου καθεται καλα οποτε αν καποιος ειναι να προσεξει το αυτοκινητο του πιστευω θα το κανει αν οχι οτι κι αν πουμε μπορει να αλλαξει για λιγο καιρο αλλα καποια στιμγη θα συνεχισει στις παλιες συνηθειες.
Και υπ'οψιν δεν ειμαι ο πιο ηπιος οδηγος οταν ζεσταθει του πινω το αιμα αλλα γι'αυτο αλλωστε το προσεχω σε ολα τα αλλα. -
Δημήτρη, κι εγώ σαν και σένα. Ακόμη και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο -που οι περισσότεροι του φέρονται σαν σε σκουπιδοτενεκέ- το προσέχω σαν το δικό μου. Δεν μου βγαίνει αλλιώς.
-
ειμαι στα 15000χλμ...και ενω θα πηγαινα για απλη αλλαγη λαδιων-φιλτρο, εμαθα οτι ηρθε εντολη απο το καλοκαιρι, να αλλαζουν τα Ignis Sport και βαλβολινες σε αυτα τα χλμ...
Τεσπα επειδη παω σε εξουσιοδοτημενο και οχι σε αντιπροσωπεια πηγα στην αντιπροσωπεια να παρω βαλβολινες για κιβωτιο και διαφορικο (3λιτρα) και μου δωσαν το Motul GB90 με
API GL4 & GL5 MIL-L-2105D SAE 75W-90Αυτες οι προδιαγραφες ειναι καλες ή ειναι για τα πανηγυρια αυτες οι βαλβολινες?
Το νουμερο πανω στο κουτι ειναι 34909/M/82602
απο αυτο βλεπω την ημερομηνια που παρασκευαστηκε?
Γιατι απο οτι ειδα στο site της Motul δεν υπαρχει GB90 αλλα Gear300! -
Το σασμάν σου παίρνει 2.2λτ βαλβολίνη. Έχω την εντύπωση ότι ο κατασκευαστής σου προτείνει 75W80 GL-4. Μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο manual; Πάραυτα οι Castrol, Aral και Valvoline προτείνουν από 75W80 έως 75W90 και από GL-4 έως GL-5. Ό,τι νάναι δηλαδή.
Δεν γνωρίζω την ύπαρξη βαλβολίνης GB 75W90 από την MOTUL, γνωρίζω μόνο τις Motylgear 75W90 και Gear 300 75W90. Αμφότερες είναι άριστης ποιότητας με την πρώτη πιο λεπτόρευστη που μάλλον σου ταιριάζει περισσότερο και την δεύτερη εστερικιά για υψηλές πιέσεις και την βάζω σε δεύτερη μοίρα ως λιγότερο κατάλληλη επιλογή (δεδομένου ότι η Suzuki προτείνει GL-4 και λεπτόρευστη).
Για την ημερομηνία δυστυχώς ενώ μπορείς να μάθεις από την MOTUL πότε παρασκευάστηκε δεν θα μάθεις να το υπολογίζεις μόνος σου (εμένα δεν μου το είπαν όταν ρώτησα, μου είπαν μόνο αν είναι φρέσκα ή όχι - λίγο σχετικό αυτό βέβαια).
-
Εγω εβαλα παντως 75/90 GL4 Redline για να'μαι ησυχος, αν και δεν ξερω τι παιζει με το σαζμαν μας προτιμω να ειμαι εντος προδιαγραφων της μαμα εταιρειας και συμφωνω με αυτα που λεει ο Μιλτος!
-
το GB90 ειναι gear box και το 90 απο το w75-90
της Motul ειναι απλα εβαλε δικια της ετικετα η suzuki...Γραφει αλλωστε επανω και Motul.
αφου παντως γραφει GL4 και GL5 αρα δεν ειμαι μεσα στις προδοαγραφες?
απλα το θεμα ειναι οτι γραφει gear box technosynthese oil. Αυτο ελληνιστι τι σημαινει? δεν ειναι ουτε καν ημισυνθετικο?
Ε τι στο καλο δε θα αντεξει καμια 15000χλμ???
Ποσο να το κρατησω? -
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
το GB90 ειναι gear box και το 90 απο το w75-90της Motul ειναι απλα εβαλε δικια της ετικετα η suzuki...Γραφει αλλωστε επανω και Motul.
αφου παντως γραφει GL4 και GL5 αρα δεν ειμαι μεσα στις προδοαγραφες?
απλα το θεμα ειναι οτι γραφει gear box technosynthese oil. Αυτο ελληνιστι τι σημαινει? δεν ειναι ουτε καν ημισυνθετικο?
Ε τι στο καλο δε θα αντεξει καμια 15000χλμ???
Ποσο να το κρατησω?Σημαινει οτι ειναι μια Motylgear 75/90 σε συσκευασια Suzuki!
-
Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω. Καλή και κατάλληλη θα είναι, ειδικά αφού την προτείνει και η Suzuki. Η Motylgear είναι ημισυνθετική (η technosynthese της MOTUL αυτό υποδηλώνει), δεν ξέρω εάν έχει και PAΟ στην συνθεσή της αλλά από τα τεχνικά της χαρακτηριστικά δείχνει ότι ειναι τουλάχιστον Group III.
Εάν θέλεις ακόμη καλύτερη και καταλληλότερη πας σε full Group IV/V 75W90 αποκλειστικά GL-4 (και όχι 'GL-4 and GL-5' δηλ. GL-5 κατάλληλη και για GL-4), δηλαδή στην REDLINE MT 90 ή στην AMSOIL MTG. Δεν θυμάμαι άλλες σε 75W90 που να καλύπτουν εξειδικευμένα την GL-4. Με μία εξ αυτών θα έχεις εξαιρετικό shifting, ιδανική και ήσυχη λειτουργία με μηδενική φθορά στα κίτρινα μέταλλα (μπρούτζος) και ταυτόχρονα αντοχή στην σκληρή χρήση όπως εάν έβαζες GL-5 και χωρίς να αυξάνεις τις πιέσεις μεταξύ των ανοχών των μετάλλων. Ψιλά γράμματα αλλά η διαφορά θα σου είναι αισθητή. -
ευχαριστω για τις απαντησεις σας...
Jim στην επομενη συναντηση των Swift θα ερθω να σας βρω να τα πουμε απο κοντα...
-
Ακριβως οπως τα ειπε ο Μιλτος ειναι, κι εγω για τους ιδιους ακριβως λογους διαλεξα Redline MT90 κι οχι μια καλη GL5 που μπορει πλεον ολες σχεδον να ειναι συμβατες με μπρουντζινα κλπ αλλα καλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε!
Δυστυχως κι εγω απαραδεκτος λογω χαζων υποχρεωσεων δεν καταφερα ακομη να παω σε συναντηση του Σουιφτ κλαμπ! -
Για μπουζι εχω δει δυναμομετρησεις οπως και για εξατμισεις και για φιλτρα αερος. Εχω δει και συμπεριφορες ψυκτικων υγρων.Για λαδια εχετε δει????
-
και απο μενα μια ερωτηση μιας και δεν κατεχω τα περι λαδιων πολυ καλα.
εχω octavia 4χ4 turbo ειναι 4 ετων με 125.000 χλμ και του βαζω
motul 8100 Ester E-Tech 0W-40.
ειμαι οκ? -
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
και απο μενα μια ερωτηση μιας και δεν κατεχω τα περι λαδιων πολυ καλα.
εχω octavia 4χ4 turbo ειναι 4 ετων με 125.000 χλμ και του βαζω
motul 8100 Ester E-Tech 0W-40.
ειμαι οκ?Οποία σύμπτωσις!
Κι εγώ αυτά έβαλα στη δικιά μου (2 ετών, 38000 χλμ).
Νομίζω (ως καλός μαθητής του παρόντος σχολείου) ότι είναι ιδεώδη. -
Ω ΝΑΙ!
8100 0W40... άριστη επιλογή για VAG υψηλής απόδοσης αλλά και όχι μόνο. Αφού κάνει το M1 0W40 τότε κάνουν και τα ανταγωνιστικά 0W40 πόσο μάλλον το 8100 που εκτός από εξαιρετικής ποιότητας GrIV/V είναι και πιο λεπτόρευστο (καλό για VAG).
Περι λιπαντικών γενικώς