-
Μεταξύ των Opel Full synthetic 5W-30, Elf Excellium 5W-30 GM και Motul 8100 5W-40 τι θα προτιμούσατε; Αυτοκίνητο Opel Astra GTC 1.8 (Ζ18ΧΕ, 125PS), 20000 χλμ σε 16 μήνες χρήσης, τα μισά χλμ σε αστικό περιβάλλον και τα άλλα μισά σε εθνικές οδούς, οδήγηση νορμάλ γενικά με κάποιες σπορτίφ πινελιές (βλ. αλλαγές και λειτουργία μοτέρ σχετικά ψηλά, 4-5000 σαλ κάποιες φορές..). Θεωρητικά παίζουν και τα Mobil 1 0W-40 αλλά φοβάμαι μήπως επειδή είναι πιο λεπτά από τα μανίσια, αρχίσει το μοτέρ και καταναλώνει λάδια (μέχρι στιγμής δεν έχει καταναλώσει ούτε μια γραμμή της βέργας μέτρησης). Επίσης, έχετε να προτείνετε κάποια βαλβολίνη πέραν της εργοστασιακής για το ίδιο αμάξι για πιο γλυκές και άμεσες σε απόκριση κι αίσθηση αλλαγές στο σασμάν, ιδιαίτερα σε υψηλές στροφές;
-
To Mobil 1 0W40 μετά τους 70C αρχίζει και γίνεται ολοένα και παχύτερο από το 8100 5W40. Και από τους 70C και κάτω γίνεται ολοένα και λεπτότερο. Το φάσμα ιξώδους του Mobil 1 καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων κινητήρων για όλες τις εποχές. Κατ'αντιστοιχία τα 8100 0W40, ELF 0W40, BP 0W40, Castrol 0W40 είναι παντού λεπτότερα από το 8100 5W40.
Άρα το Mobil 1 0W40 είναι καλύτερη επιλογή από τις υπόλοιπες εάν το ζητούμενό σου είναι να κρατιέται παχύ το φιλμ στις υψηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα άριστη ροή στις χαμηλές.Το κιβώτιο ταχυτήτων σου το βρίσκω ιδιαίτερη περίπτωση... Από ό,τι είδα χρειάζεται 80ρα βαλβολίνη. Αλλά κανείς από τους οδηγούς της ARAL, CASTROL, VALVOLINE δεν προτείνουν για σένα κάτι διαφορετικό από την εργοστασιακή. Έχω δει την βαλβολίνη της Opel και μοιάζει πάρα πολύ σε χρώμα και υφή με την κόκκινη και κολλώδης της LE. Μοιάζει να είναι ειδική παραγγελία της Opel.
-
mitella απο τοτε που αρχισα να βαζω mobil 1 0-40 full συνθετικο το φαμπια καιει πολυ λιγοτερο λαδι απο οτι ειχα δοκιμασει πριω.πιο παλια εβαζα castrol gtx3 magnetic και σε μια φαση ειχα τοση πολυ καταναλωση που επρεπε να ανοιξω καπακι για να δω τσιμουχακια στις βαλβιδες.
σιγα σιγα με το mobil η καταναλωση λαδιου εχει πεσει σημαντικα!
-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
σιγα σιγα με το mobil η καταναλωση λαδιου εχει πεσει σημαντικα!Διαφορετικές μάρκες λαδιού έχουν διαφορετική κατανάλωση. Στο δικό σου φαίνεται ότι ταιριάζει το Mobil.
Όσο για το φουλ συνθετικό έχω μια επιφύλαξη. Μίλτο!!! θα μείνει κανένα PAO στην αγορά; Πάλι διάβαζα για 1,8Τ στην Αμερική (αλλαγές 8.000χλμ) που γέμισε λάσπη το κάρτερ. Φίλοι του με το ίδιο αμάξι στη Γερμανία είχαν πεντακάθαρους κινητήρες - αμερικάνικα λάδια.
-
Ποιό λάδι είχε στον 1.8Τ; Αν έβαζε τα κοινά 'καλά' αμερκινάνικα είναι λογικό. Επίσης όλα δείχνουν ότι τα Mobil 1 Extended Performance είναι μίγμα Group III/IV/V και μόνο τα σκέτα Mobil 1 έμειναν 'ανόθευτα' Group IV/V.
-
Δε λέει τι λάδι έβαζε, μόνο ότι τα άλλαζε συχνά (5.000 μίλια = 8.000 χλμ). Μάλλον 'καλό' αμερικάνικο λάδι που δεν επαρκεί για τον 1.8Τ παρά τις κανονικές αλλαγές (Passat 2000 με 70.000 μίλια).
Πάντως τα λάδια στο κινητήρα μου (Μobil 1 ΕΡ και 1 lt redline) ακούγονται 'καινούρια' σε σχέση με τα Mobil 1 στα 5.000 χλμ και πιο ήσυχα από ότι αμέσως μετά την αλλαγή!
-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
mitella απο τοτε που αρχισα να βαζω mobil 1 0-40 full συνθετικο το φαμπια καιει πολυ λιγοτερο λαδι απο οτι ειχα δοκιμασει πριω.πιο παλια εβαζα castrol gtx3 magnetic και σε μια φαση ειχα τοση πολυ καταναλωση που επρεπε να ανοιξω καπακι για να δω τσιμουχακια στις βαλβιδες.σιγα σιγα με το mobil η καταναλωση λαδιου εχει πεσει σημαντικα!
+1 και στο rallye μου με Μ1 0-40 δεν καιει καθόλου λάδι σε σχέση με τα ελφ 5-40 που είχα βάλει μόνο για μια αλλαγή που είχε κάψει λίγο ...
με όσα είπατε παραπάνω σε σχέση με τα Μ1 0-40 Vs 8100, μάλλον θα μείνω στα Μ1.... ή θα δοκιμάσω ΑΜΟ 10-40
από ρευστότητα AMO 10-40 Vs M1 10-40 ?? παντού πιο χοντρά από τα Μ1 0-40 ?
-
Σύμφωνα με το kenin Dinwiddie που δούλευε στην LE και μετά πήγε στην Amsoil, σχετικά με το lubrication engineers 8130 10W30 :
It would be ease for someone to see by oil analysis that the LE 8130 does have Boron at 146 ppm, Zinc at 1522, and Phos at 1160. They use 70% Group IV and 30% Group 2+.You would also see that the 8800 has very similar #'s for all of the above additives. However they use a Group I base oil for reasons that benefit the slightly different additive package and seem to work better than by using a higher Base oil group. I am restricted in talking about why this happens or what LE does to make it happen (sorry). No Moly is used in any of LE's products.
The 8800 15w-40 is a petro oil CH-4, SJ. It also has more than 1,000 ppm of phos, however the 15w-40 grade is not subject to any maximums of phos.
The 8530 5w-30 is a blend (syn petro) GF-3, SL gas only oil.
The 8130 is a blend (syn petro).
Τα σχόλια έγιναν το 2002-2003.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
από ρευστότητα AMO 10-40 Vs M1 10-40 ?? παντού πιο χοντρά από τα Μ1 0-40 ?
Κρατώντας υπόψιν την μεγάλη διαφορά που έχουν αυτά τα δύο λιπαντικά στο HTHS, μία σύγκριση στα κινηματικά ιξώδη θα σε βοηθούσε.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Σύμφωνα με το kenin Dinwiddie...Δούλεψε 25χρόνια στην LE. Πριν λίγα χρόνια προσλήφθηκε από την AMSOIL ως Τεχνικός Διευθυντής και ως Καθηγητής στο πανεπιστήμιό της (AMSOIL University) περί λιπαντικών γραναζωτών συστημάτων και συστημάτων μετάδοσης. Τα σέβη μου στον Δάσκαλο!
-
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες για βαλβολίνες. Θέλω να βάλω καινούριες βαλβολίνες στην Corolla μου, μοντέλο '93 με 150.000+ χιλιόμετρα. Το Haynes λέει 'Hypoid gear oil, viscosity 75W90 to API GL5' και το manual γράφει '75W90, Multipurpose gear oil GL-3, αν δεν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Multipurpose gear oil GL-4 ή GL-5'. Προσανατολίζομαι στις λύσεις της Redline, δηλαδή την 75W90 (GL-5), την 75W90NS (επίσης GL-5) και την MT-90 (GL-4). Τι θα προτείνατε εσείς;
Διαβάζοντας διάφορα από το internet πάω προς την 75W90NS. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτήν, επειδή πχ. λιπαίνει και το διαφορικό; Δυστυχώς η Redline δεν δίνει πληροφορίες συμβατότητας στο site της. Είναι αρκετά ακριβή και γι'αυτό θέλω να είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ καλή, αλλιώς πάω σε MT-90 ή άλλη συνθετική βαλβολίνη.
Ευχαριστώ!
-
Από αυτές που ανέφερες βάλε την ΜΤ-90 GL-4. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και 100% συμβατή με τα μπρούτζινα μέταλλα των κιβωτίων ταχυτήτων.
-
Καλημέρα & χρόνια πολλά & από μένα,
θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για την Castrol TAF-X 75W-90 για ένα Golf ΙΙΙ 1,4 σε σχέση με την προαναφερθείσα της Red Line.
Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς το HTHS από το Castrol Act>Evo 4T γιατί θα ήθελα να το συγκρίνω με το Motul 8100 E-tech 0W-40 για το χρησιμοποιήσω σε scooter. Σημειωτέον ότι το λάδι σε αυτές τις κατασκευές δεν λιπαίνει το κιβώτιο μόνο τον κινητήρα. Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης Nick_St έγραψε:
το χρησιμοποιήσω σε scooter.Τα συστήματα λίπανσης στα μικρά μηχανάκια είναι άθλια και χρειάζονται λάδια με ειδικά πρόσθετα που προστατεύουν το κινητήρα όταν χάνεται η λίπανση. Πρόσεξε πολύ αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδια για αυτοκίνητα.
-
Ο κινητήρας για τον οποίο γράφω είναι ένας Ιταλικός 500cc ψεκαστός με φίλτρο λαδιού. Είναι σχετικά νέα σχεδίαση κινητήρα & τα Selenia που προτείνει ο κατασκευαστής ( Gilera) δεν πιστεύω ότι είναι & ότι καλύτερο. Δοκίμασα τα Castrol τα οποία είχαν μια μικρή διαφορά σε σχέση με τα Selenia αλλά θα ήθελα αν υπάρχει κάτι πιο καλό.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Από αυτές που ανέφερες βάλε την ΜΤ-90 GL-4. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και 100% συμβατή με τα μπρούτζινα μέταλλα των κιβωτίων ταχυτήτων.Thanks, έτσι γλιτώνω και ουκ ολίγα ευρώ
Θεωρητικά μιλώντας, αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα σε 75W90 (με friction modifiers) και 75W90NS (χωρίς friction modifiers), τι θα ήταν το σωστό; Η Redline ισχυρίζεται ότι με την NS πετυχαίνει πιο γρήγορο συγχρονισμό, προφανώς λόγω αυξημένης τριβής. Αυτό όμως δεν φθείρει τα συγχρονιζέ που έχουν σχεδιαστεί (ή απλώς συνηθίσει) να δουλεύουν με πιο 'γλιστερή' βαλβολίνη;
Υπάρχει κανένα καλό κείμενο online περί βαλβολινών να μορφωθούμε κι εμείς οι υπόλοιποι;
-
Δε νομίζω να γλιτώσεις ευρώ. Την συγκεκριμένη βαλβολίνη δεν την έχει φέρει ο Λαμπ οπότε δεν έχεις άλλη επιλογή από τον επίσημο εισαγωγέα της AMSOIL.
Tα FM (Friction Modifiers) που μπαίνουν στις βαλβολίνες προορίζονται για να αυξήσουν την τριβή και όχι να την μειώσουν, κι αυτό επειδή απευθύνονται σε μπλοκέ με δισκάκια (τα κλασσικά μπλοκέ) όπου αν βάζεις βαλβολίνη χωρίς FM τα δισκάκια δυσκολεύονται να βρούν πρόσφυση μεταξύ τους και ολισθαίνουν θορυβώντας.
-
Μα για Redline μιλούσα, και την έχει ο Λαμπριανίδης εδώ.
Με τα friction modifiers η κατάσταση πρέπει να είναι αρκετά μπλεγμένη. Τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα που είμαι σε κατάσταση ημιμάθειας ακόμα. Η Redline για το 75W90NS λέει 'This GL-5-type geal oil doesn't contain the friction modifiers for limited-slip hypoid differentials. This makes the transmission synchronizers come to equal speeds more quickly, allowing faster shifting and much easier low-temperature shifting'. Από αυτό συμπεραίνω ότι τα FM που λείπουν από την 75W90NS είναι αυτά που θα την έκαναν πιο 'γλιστερή', άρα η NS προσφέρει καλύτερο συγχρονισμό. Τα FM αυτά χρειάζονται στα μπλοκέ με υποειδή γρανάζια (torsen?), που όπως γράφει η wikipedia: 'A hypoid gear incorporates some sliding and can be considered halfway between a straight-cut gear and a worm gear. Special gear oils are required for hypoid gears because the sliding action creates extreme pressure between the teeth'. Να σημειώσω ότι το ζευγάρι πηνίου-κορώνας στα πιο πολλά διαφορικά (ελεύθερα και μπλοκέ) συγκαταλέγεται στα υποειδή γρανάζια, αλλά αυτά που μάλλον εννοεί είναι τα υποειδή μικρά γραναζάκια του torsen και άλλων γραναζωτών μπλοκέ.
Οπότε το συμπέρασμα που έβγαλα (κάλλιστα μπορεί να είναι λάθος) είναι ότι υπάρχουν 3 ειδών βαλβολίνες ως προς τα friction modifiers:
- Βαλβολίνες χωρίς FM, κυρίως για κιβώτια ταχυτήτων σε πισωκίνητα αφού σε αυτά δεν υπάρχουν υποειδή γρανάζια. Πλεονέκτημα ότι τα συγχρονιζέ πετυχαίνουν ταχύτερο συγχρονισμό. (πχ. η Redline 75W90NS)
- Βαλβολίνες με FM που αυξάνουν την τριβή, για χρήση σε μπλοκέ διαφορικά με δισκάκια. Αυτές οι βαλβολίνες πωλούνται ως ειδικές για δισκάτα μπλοκέ και δεν χρησιμοποιούνται σε άλλα διαφορικά ή κιβώτια. (πχ. TRD FR από εδώ)
- Βαλβολίνες με FM που μειώνουν την τριβή, για χρήση σε γραναζωτά μπλοκέ με υποειδή γρανάζια. Αν έχουν σχεδιαστεί για αυτή τη δουλειά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συγκρότημα κιβωτίου-διαφορικού. (πχ. TRD FF από εδώ ή Redline 75W90)
Να ξαναπώ ότι τα παραπάνω είναι εικασίες μου και όχι επιβεβαιωμένα στοιχεία. Μην βασιστείτε σ'αυτά για να αγοράσετε βαλβολίνες! Παρακαλώ όποιον γνωρίζει καλύτερα να με διορθώσει...
-
Χμμμ.. από πού να αρχίσω...
Κατ'αρχήν είπα μ@λακία προηγουμένως δεδομένου ότι δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τις έννοιες υποειδή-ελικοειδή και την όποια ανάγκη τους για FM... Οι ελλιπείς μηχανολογικές γνώσεις μου αν δεν προσέξω με οδηγούν ενίοτε σε τέτοιες παρερμηνείες.
Κατά δεύτερον έχεις μπερδευτεί κι εσύ και τα κάναμε χειρότερα...Κατέφυγα λοιπόν σε μία παλαιότερη συζήτηση με τον Dave της RED LINE και τον KEVIN της AMSOIL περί βαλβολινών για να καθοδηγηθώ και να μην λέμε ό,τι νάναι.
Το λάθος μου... Είπα ότι τα διαφορικά με δισκάκια θέλουν αύξηση τριβής για να βρούν πρόσφυση. Λάθος! Πρόσφυση βρίσκουν όπως και να έχει. Απλά -όπως παρατήρησες- επειδή η βαλβολίνη δεν πρέπει να είναι παραπάνω γλυστερή από όσο απαιτείται για τον σωστό συγχρονισμό και το σωστό shifting-αλλαγές ταχυτήτων, χρησιμοποιούνται βελτιωτικά τριβής -αντιτριβικά- σε τέτοιο ποσοστό όσο χρειάζεται για να μην ακούγονται τα δισκάκια που τρίβονται μεταξύ τους και ταυτόχρονα να διατηρείται η ευκολία στις αλλαγές ταχυτήτων.
Αυτό αντιμετωπίζεται εάν χρησιμοποιούμε λίγο λεπτότερη βαλβολίνη με FM ή και με παχύτερη βαλβολίνη με λιγότερο FM ή αναλόγως την περίπτωση γιατί δεν υπάρχει κάτι στάνταρ εδώ. Εξαρτάται πάντα από την εφαρμογή και από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του κιβωτίου ταχυτήτων. Το σίγουρο είναι ότι από την βαλβολίνη απαιτούμε αφενός να είναι πολύ γλυστερή και να έχει άριστη ροή, αφετέρου να προσφέρει την απαιτούμενη τριβή στα συγχρονιζέ για να συγχρονίζονται σωστά, θέλουμε να δουλεύει σωστά στο κρύο, να αντέχει στα γκάζια, στα φορτία και στην ζέστη, να μην φθείρει τα μπρούτζινα τμήματα, και αν έχουμε να υπολογίσουμε και εφαρμογή μπλοκέ σε εμπροσθοκίνητο τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα κατά τον συμβιβασμό.Τα υποειδή διαφορικά-γρανάζια απαιτούν βαλβολίνη με προδιαγραφή GL-5 και δεν έχει σχέση με τα Friction Modifiers αφού η ποσόστωσή τους στη βαλβολίνη εξαρτάται από την γενικότερη σύνθεσή της και από τον προσανατολισμό εφαρμογής του παρασκευαστή. Επίσης έχω καταλάβει ότι ασκούν μεγαλύτερα κρουστικά φορτία στην οδόντωση των γραναζιών από ό,τι τα ελικοεδιή γραναζώματα τα οποία παρουσιάζουν κυρίως ολισθαίνοντα φορτία και γι αυτό η γλυστερή βαλβολίνη τα ωφελεί. Μιλάμε για διαφορετικές ανάγκες. Το να κατασκευαστεί μία βαλβολίνη GL-4 που να παρουσιάζει την αντοχή στα φορτία μίας GL-5 χωρίς κανένα μειονέκτημα ροής αλλά και 100% φιλικότητα με τα μπρούτζινα τμήματα (φουρκέτες, συγχρονιζέ κλπ) απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία και υψηλό κόστος, γι αυτό και δεν θα δείτε πολλούς παρασκευαστές με τέτοια βαλβολίνη. Οι καλύτερες GL-4 που γνωρίζω είναι από τις AMSOIL, RED LINE, SILKOLENE, όπως και της ELF που αναγκαστικά έπρεπε να βρει λύση για τα μάλλον ευαίσθητα γαλλικά σασμάν με τις λεπτές βαλβολίνες.
Τα περισσότερα σασμάν των ελαφρών επιβατηγών έχουν ελικοειδή διαφορικά-γρανάζια όπου απαιτείται GL-4 και επειδή υπάρχουν σχεδόν πάντα και μπρούτζινα τμήματα η GL-4 σχεδόν επιβάλλεται. Στους αγώνες συχνά προτιμούνται οι GL-4 γιατί η σύνθεσή τους προσφέρεται για καλό συνδυασμό αντοχής, shifting, μειωμένες θερμοκρασίες λόγω καλύτερης ροής, και απουσία ή μειωμένο chattering από τα μπλοκέ (όταν συνδυάζεται με μικρό ποσοστό FM).Τα FM υπάρχουν είτε για να αυξήσουν την τριβή είτε για να την μειώσουν. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να την μειώσουν. Η ελεύθερη μετάφραση του Friction Modifier είναι 'Διαμορφωτής Τριβής'. Δηλαδή, εξ ορισμού δεν προσδιορίζει την τριβή σε λιγότερη ή περισσότερη αλλά την διαμορφώνει σύμφωνα με τις ανάγκες της εφαρμογής.
Ελπίζω να βοήθησα στο ξεμπέρδεμα.
-
Σίγουρα βοήθησες, το τελευταίο σου post έχει περισσότερη πληροφορία απ'όση είχα καταφέρει μέχρι τώρα να βρω στο internet μαζεμένη! Θέλω να μελετήσω το θέμα περισσότερο για να αποκτήσω γνώμη. Ενώ για τους αδαείς η βαλβολίνη φαίνεται απλή υπόθεση, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Και αν συνυπολογίσουμε τις αντικρουόμενες απαιτήσεις των διάφορων μερών (με αποκορύφωμα το μπλοκέ με υποειδή σε προσθιοκίνητο) τότε είναι puzzle για δυνατούς λύτες!
Τελικά είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τη σιγουριά της μετριότητας που του προσφέρουν οι προδιαγραφές των κατασκευαστών. Όταν ρωτήσει 'ΟΚ, όλα αυτά τα προιόντα ικανοποιούν τις προδιαγραφές, αλλά ποιό είναι καλύτερο;' τότε ξεκινάει το βαθύ ψάξιμο. Κι εγώ είμαι ακόμα στην αρχή...
Περι λιπαντικών γενικώς