-
εχουμε καταντισει ψυχοτικοι με τα λαδια . . . αλλα γουσταρω
μετα απο 20000χλμ και καμποσα χρονια συμβιωσεις με motul 300v 10-40 ηρθε η ωρα για αλλαγη σε AMO 10-40 γιατι το πρωτο οσο και αν πινω νερο στο ονομα του καιγοταν γρηγορα για καποιο λογο ισως ειχαν δικιο τα παιδια εδω που μου ελεγαν οτι δεν κανει για κανονικα αυτοκινητα και νορμαλ χρηση αν και καποιοι αλλοι δεν συμμεριζονταν αυτη την αποψη.
οποτε σε λιγο καιρο θα δοκιμασω amo και ο θεος βοηθως πιστευω οτι ειναι το μονο 10-40 που μπορει να αντικαταστησει το συγκεκριμενο motul και για αυτο το επελεξα . . . ελπιζω να εκανα σωστη επιλογη.
-
Μπορεί να είμαστε (βάζω και τον εαυτό μου ) 'ψυχωτικοί' με τα λάδια όπως αναφέρεις αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα όσον αφορά την μακροζωία και καλή λειτουργία του κινητήρα μας. Αλλωστε και σε αυτό το φορουμ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο συζήτηση κάνουμε. Αν κάποιος πάρει αυτά που λέμε 'τοις μετρητοίς' τότε θα είναι αυτός υπεύθυνος των πράξεών του και κανείς άλλος. Είπαμε, κάνουμε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γι αυτό άλλωστε λέγεται και φορουμ.
Ταπεινά η γνώμη μου και πάντα φιλικά,
Μάριος
-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Μπορεί να είμαστε (βάζω και τον εαυτό μου ) 'ψυχωτικοί' με τα λάδια όπως αναφέρεις αλλά ...Ποιος είναι ψυχωτικός και ποιος όχι; (εγώ μάλλον ναι). Προτείνω ένα τεστ, αποχή/νηστεία από το thread μέχρι την ανάσταση! Τι λέτε; Επίσης, αν κάποιος ρωτήσει κάτι … δεν απαντάμε ως τότε.
Τι λέτε; Εγώ μόλις ξεκίνησα.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Προτείνω: όλοι που παραθέσαμε συμβουλευτικά, να συνοψίσουμε της απόψεις μας.
Θα προτιμούσα να γράψουμε και το επάγγελμα μας, για να δώσουμε και μεγαλύτερη βαρύτητα στα γραφομενα μας.
Περιμένω ιδέες σας. Ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ.Συμφωνώ οτι η γνώμη κάποιου με επάγγελμα σχετικό με την αυτοκίνηση μετράει αλλά και ο σοβαρός χομπίστας δεν είναι αμεληταία ποσότητα.
Ο ιδρυτής των 4Τ έχει δίπλωμα μηχανικού αυτοκινήτων ή αεροσκαφών ; ; ( για τους αδαείς όχι δεν έχει) .
Αναφέρθηκαν 456 σελ, τις θεωρώ αστεία ποσότητα. Έχω διαβάσει τουλάχιστον 45600 σελ. σε διάφορα fora πολλές από τις οποίες είναι γραμμένες από χημ.μηχανικούς και μηχανολόγους. -
Μουσάτε τι λένε τα UOA από 'μοντέρνα' λάδια (μετά SM εποχής);
-
API SM μόνο στην Αμερική θα δείς αφού εδώ ενδιαφέρονται κυρίως για την ACEA.
Από αυτά που βλέπω στο BITOG ( και μπορεί να τα δεί ο καθένας) τα καταφέρνουν περίφημα εκτός από extreme καταστάσεις όπου μετράνε πολύ τα πρόσθετα του φωσφόρου που στα SM έχεουν μειωθεί για προστασία του καταλύτη.
Αυτά τα προβλήματα όμως παρουσιάζονται σε παλιούς κινητήρες που είχαν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές εκείνης της εποχής. -
λαδαδες πειτε μου τι διαφορα εχει το 15-40 απο το 10 -40 με λιγα λογια.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
λαδαδες πειτε μου τι διαφορα εχει το 15-40 απο το 10 -40 με λιγα λογια.Στη θερμοκρασία λειτουργίας τίποτα. Και τα δύο λάδια παρουσιάζουν στους 100 βαθμούς το ίδιο ιξώδες (περί τα 11 cs). Η διαφορά εστιάζει στο γεγονός ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες το 15W-40 είναι πολύ πιο παχύρεστο με αποτέλεσμα να μην προσφέρει την ίδια προστασία με ένα 10W-40. Πάντως και τα δύο είναι πολύ πιο παχύρεστα στις χαμηλότερες θερμοκρασίες από ένα 5W-40 ή ακόμα χειρότερα από ένα 0W-40.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 95% των φθορών του κινητήρα λαμβάνει χώρα με το κρύο (δεν είναι τυχαίο που οι κινητήρες των ταξί που δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν ποτέ είναι πρακτικά αθάνατοι...) κινητήρα καταλαβαίνεις το πόσο σημαντικό είναι να έχεις ροή λαδιού (που αυτός είναι και ο κρίσιμος παράγοντας).
Γενικώς... μεγαλύτερο ιξώδες (πιο παχύρευστο λάδι) --> μεγαλύτερη πίεση στην αντλία για την ίδια ροή που συνεπάγεται ότι πολύ πιο γρήγορα το κύκλωμα φτάνει στα όρια του (ανοίγει η βαλβίδα διαφυγής) και δεν μπορεί να στείλει περισσότερο λάδι --> λιγότερες δυνατότητες λίπανσης και ψύξης (καθώς το λάδι είναι και ψυκτικό).
Περισσότερα στα άρθρα του aeshaas στο BITOG...
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Προτείνω ένα τεστ, αποχή/νηστεία από το thread μέχρι την ανάσταση! Τι λέτε; Επίσης, αν κάποιος ρωτήσει κάτι … δεν απαντάμε ως τότε.Τι λέτε; Εγώ μόλις ξεκίνησα.
Οχι προς Θεού παιδιά ....
-
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Μπορεί να είμαστε (βάζω και τον εαυτό μου ) 'ψυχωτικοί' με τα λάδια όπως αναφέρεις αλλά ...
Ποιος είναι ψυχωτικός και ποιος όχι; (εγώ μάλλον ναι). Προτείνω ένα τεστ, αποχή/νηστεία από το thread μέχρι την ανάσταση! Τι λέτε; Επίσης, αν κάποιος ρωτήσει κάτι … δεν απαντάμε ως τότε.
Τι λέτε; Εγώ μόλις ξεκίνησα.
Για να ποστάρεις ελεύθερα στο BITOG;
-
Όχι ούτε στο BITOG ούτε σε κανένα άλλο που είμαι γραμμένος. Προς το παρόν μου επιτρέπω την ανάγνωση αλλά όχι την γραφή (αυτό – δηλαδή που γράφω τώρα - είναι εξαίρεση επειδή είναι διευκρινιστικό ). Την μεγάλη βδομάδα θα κόψω και το διάβασμα από όλα τα forum ίσως μου κόψω και το internet εντελώς (άντε, το πολύ πολύ να ελέγχω το mail μου για τίποτα επείγον). Είναι πρώτη φορά που το κάνω (και την κανονική θρησκευτική νηστεία) στην ζωή μου. Για να δούμε τι θα μου προσφέρει…
-
Εύγε! Αυτή είναι νηστεία αν και αρχικώς νόμιζα οτι αστειευόσουν... Πάντως θα σου κάνει καλό αυτή η αποχή από το internet γιατί μερικές φορές αυτά που γράφονται δεν μπορεί θα την κάνεις την αμαρτία...
-
christos.dimou
ευχαριστω .
-
Οι φθορές στους κινητήρες προέρχονται από το ξεκίνημα μετά από μεγάλη στάση που έχει στραγγίσει όλο το λάδι, τα δευτερόλεπτα που απαιτούνται για να ανέβει η πίεση και το λάδι στο υψηλότερο σημείο του κινητήρα είναι υπεύθυνα για την μεγάλη φθορά.
Σε μεγάλες μηχανές που έχουν υψηλό κόστος υπάρχει ηλεκτρική αντλία λαδιού που ανεβάζει την πίεση και μετά βάζουν μπροστά τον κινητήρα.
Όσο για τα ντήζελ οι αντοχές τους είναι μεγαλύτερες λόγω της ισχυρότερης κατασκευής τους και χαμηλής περιστροφής τους αφού το έργο που απαιτείται για την κίνηση τους ειδικά στην πόλη το έχουν λόγω υψηλής ροπής με τις μισές στροφές που απαιτεί ο βενζινοκινητήρας, άρα οι 600.000 χλμ του ντήζελ είναι τα διπλά του βενζινοκινητήρα αφού αυτός έχει δουλέψει στο διπλάσιο, + ότι είναι και ελαφρύτερης κατασκευής, άρα περισσότερο ευάλωτος.
Θέλω να πω ότι τα έμβολα και των 2 κινητήρων έχουν διανύσει πάνω - κάτω τα ίδια χιλιόμετρα μέσα στο μπλόκ, αυτό εύκολα υπολογίζεται αν πάρει κάποιος 2 κινητήρες με γνωστά τα στοιχεία της διαδρομής τους κια κάνει τις απαραίτητες αναγωγές, βέβαια δεν μπορούν να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι λειτουργίας, οι ώρες που αυτοί δούλευαν στο μέγιστο ή στη ροπή, οι σχέσεις και λοιπά, αλλά κάποια άκρη μπορεί στο περίπου να βρεθεί .
-
Η φθορά στο ξεκίνημα οφείλεται και στη διαστολή των μετάλλων. ΔΕΝ πρέπει η άνοδος της θερμοκρασίας να γίνεται απότομα.
Επίσης η φθορά με ζεστό κινητήρα και τουλάχιστον 30 λεπτά λειτουργίας είναι το 1/45 σε σχέση με τα πρώτα λεπτά που είναι κρύος. Αυτό το έχω ξαναποστάρει και υπήρχε link με τη μελέτη των μηχανικών της toyota.
viewtopic.php?f=6&t=550&p=692627&hilit=neutron#p692627 -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
λαδαδες πειτε μου τι διαφορα εχει το 15-40 απο το 10 -40 με λιγα λογια.Τα παλιά χρόνια θα σου έλεγα με σιγουριά ότι το δεύτερο είναι ένα 10ράκι λάδι με αρκετά πολυμερή (Viscosity Index Improvers) για να μην λεπταίνει πολύ όταν ζεσταίνεται και το πρώτο ένα βασικό 15άρι λάδι με λιγότερα πολυμερή VII. To 15W40 αντέχει σε πολύ σκίσιμο καθώς περιέχει λιγότερα VIIs.
Με τα συνθετικά τα πράγματα αλλάζουν, μπορεί το 15W40 να περιέχει ελάχιστα VIIs - δεν το πιστεύω καθώς θα ήταν ΑΚΡΙΒΟ στην παραγωγή του γιατί θα έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ συνθετικό.
Υπάρχει όμως μεγάλη εταιρεία που υποστηρίζει ότι το 10W30 της, δεν περιέχει VIIs.Αν το αμάξι το σκίζεις συνέχεια και αλύπητα, ένα 15W40 σου ταιριάζει περισσότερο - ΠΡΕΠΕΙ να περιμένεις να ζεσταθεί καλά πριν το σκίσεις.
Αν οδηγάς σαν συνταξιούχος και τηρείς τα όρια ταχύτητας (όπως στο εξωτερικό) ένα 5W30 έχει ιξώδες που ταιριάζει καλύτερα στον κινητήρα και προστατεύει καλύτερα όταν είναι κρύος ο κινητήρας (και σε μικρές διαδρομές).Μερσεντές πετρέλαιο ταχι, φτάνει 600 000 κμ χωρίς λύσιμο, ενώ το ίδιο αυτοκίνητο ιχ πετρέλαιο, ούτε τα μισά!!.
Πάνω από 1.000.000 χιλιόμετρα πρέπει να βλέπουν τα ταξί μερσεντές.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Μερσεντές πετρέλαιο ταχι, φτάνει 600 000 κμ χωρίς λύσιμο, ενώ το ίδιο αυτοκίνητο ιχ πετρέλαιο, ούτε τα μισά!!.Το ταξί δεν σταματά ποτέ οπότε και οι φθορές του κινητήρα είναι ελάχιστες.... Το ΙΧ που έχει πολύ περισσότερες εναύσεις από κρύο ανά 1000 km παρουσιάζει μεγαλύτερες φθορές για τα ίδια χιλιόμετρα. Το ίδιο συμβαίνει και στα αεροσκάφη που πέραν των ωρών που πετά στον αέρα μετρούν ιδιαίτερα και οι από-προσγειώσεις.
-
ευχαριστω ,οποτε μενω στο 10-40 που εβαζα.
ρωτησα γιατι το μανουαλ λεει για 15-40 αλλα μαλλον τοτε δεν θα υπηρχαν 10-40 μιλαμε για 1992. -
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 το 'καλό' λάδι ήταν το 10W40 γιατί μέχρι τότε βάζανε 10W30 (μόλις είχα πάρει αμάξι το 1980 και έβαζα αποκλειστικά 10W40 και γελούσαμε μ' αυτούς που έβαζαν το παλιό 10W30).
Είχαν ανακαλύψει τις μεγάλες ποσότητες πολυμερών στα λάδια και οι εταιρείες αύξαναν το εύρος (από 10-30 σε 10-40). Τα VIIs δεν ήταν όμως καλής ποιότητας και χαλούσαν εύκολα γεμίζοντας με μαύρη λάσπη τους κινητήρες των 'έξυπνων' που έβαζαν 10W40.
Ψάξε γιαΜετά χρησιμοποιούσα το Mobil1, συνθετικό, που έκανε τις φλάντζες των κινητήρων να χάνουν από παντού λάδια (και χαλούσε τους αεροπορικούς κινητήρες). Θυμάμαι το αμάξι που είχα τότε (πριν το '90 αλλά πόσο πριν δεν είμαι σίγουρος) να είναι σκεπασμένος ο κινητήρας με ξεραμένα μαύρα λάδια.
Ξαναγύρισα στα ορυκτέλαια και έκαναν χρόνια να αποκτήσουν καλό όνομα τα συνθετικά λάδια από αυτή την ιστορία.Από το '95 χρησιμοποιώ στο σιβίκ συνθετικά λάδια και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Βέβαια και σε άλλα αμάξια που βάζω φτηνά ορυκτέλαια, τα λάδια κρατούν τους κινητήρες καθαρούς. Τα λάδια έχουν γίνει πολύ καλύτερα.
Περι λιπαντικών γενικώς