-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
άρα για μένα τα 0-30 είναι μια χαρά ε;Το οποιο πλεον θα αντικασταθει απ το 5/30 504.00-507.00
-
Ναι αλλά είχα δει διαφήμιση της Motul που έλεγε : Racing λάδι 5W-50
Η Motul ποτέ δεν έβγαζε λάδι 5W/50 απορώ που το είδες!
http://www.motul.co.jp/eg/product_line_ ... oke01.html
JIM -
Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν έχει και τόση σημασία... (μπορεί να ήταν και η castrol)
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εταιρίες που βγάζουν 'Racing' λιπαντικά, τα δίνουν σε ρευστότητες 50 και 60 (π.χ. Shell).
Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με αυτά που είπα; -
http://www.motul.co.jp/eg/product_line_ ... oke05.html
Racing 5W/30!
-
Μη ξεχνάς και πόσα θα εισπράξει με το 'ειδικό για VAG' λάδι. Αυτή η μόδα με τις ειδικές προδιαγραφές έχει στόχο τις εισπράξεις.
Μα φυσικα.
Αν τα λιπαντικα που παραγουν οι εταιριες λιπαντικων δεν πληρουν τα νεα στανταρς λιπανσης που απαιτουν οι νεοι κινητηρες,ειναι επομενο να μην πουλησουν.Και να ξερεις οτι το κατωφλι των αυτοκινητοβιομηχανιων το περνανε μονο οι (μετρημενες) επωνυμες εταιριες λιπαντικων.Με απλα λογια,αν το Χ λαδι δεν το δοκιμασει η VW (και η καθε VW)και στα δικα της εργαστηρια,παγκους δοκιμων,πιστες,χημειο για να βγαλει ΑΝΤΟΧΗ ΛΙΠΑΝΣΗΣ και ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ δεν παιρνει προδιαγραφη ουτε στην αλλη του ζωη.Και ποσοι νομιζεις εχουν την τεχνογνωσια και την ικανοτητα αυτη?Εδω φυσικα στο ελλαδισταν υπαρχουν πανω απο 400!!!! εταιριες λιπαντικων οπου ΟΛΟΙ σχεδον πληρουν προδιαγραφες κατα API/ACEA.Στην περιπτωση δε που δει καποιος σε αυτους και νορμες αυτοκινητοβιομηχανιων,εε εκει απλα γελας.Τελος παντων,αυτο ειναι μια αλλη πονεμενη ιστορια.
Οπως εξεσελισσονται οι κιντηρες ετσι εξελισσονται και τα λιπαντικα.>Τα δύο λάδια που συγκρίνεις, Mobil 0W40 και Motul 300V είναι για διαφορετική δουλειά, έχουν άλλα πρόσθετα.Εξαρταται πως το βλεπει κανεις.
Στην ουσια και τα δυο απευθυνονται σε οδηγους 'κανιβαλους'(με την καλη εννοια παντα).Απλα η καθε εταιρια εχει τη δικη της φιλοσοφια.Η motul στη συγκεκριμενη περιπτωση καλυπτει τους 'ανυσηχους' οδηγους με μια γκαμα εξτρα απ την κοινη που διαθετει και την ονομαζει 300V η οποια δεν διαθετει καμια προδιαγραφη (ναι μεν κορυφαιο λιπαντικο αλλα περιορισμενης χρονικης διαρκειας) και η mobil απ την αλλη συνθετει μια γκαμα λιπαντικων με την ονομασια 1 η οποια καλυπτει και την καθημερινη (πληροι ολες τις προδιαγραφες=αρια διαστηματα αλλαγης)αλλα και την αγρια οδηγηση.Πχ υπαρχει το synt s 5/40 φουλ συνθετικο το οποιο απευθυνεται στον καθημερινο οδηγο και το mobil1 5/40 higher mileage formula που ειναι ενα τελειως διαφορετικο λιπαντικο.Το ιδιο ισχυει και για τη motul.Αλλο πραγμα το 8100 5/40 και αλλο το 300V 5/40.Οι διαφορες ειπαμε ποιες ειναι.Η χιλιομετρικη αποδοση.
Η φιλοσοφια στην ουσια αλλαζει μεταξυ τους οσον αναφορα την παρασκευη και συνθεση τους,οπου πραγματι εκει ειναι δυο τελειως διαφορετικοι δρομοι.Και κατι ακομα.Το να χρησιμοποιησει καποιος 300V η mobil1 η racing 10/60 valvoline δε σημαινει οτι πρεπει να μπει και σε γρηγορο μοτερ.Αν εχεις χιλιαρι με 50 αλογα και το σκιζεις επιβαλετε να βαζεις τετοιας ποιοτητας λιπαντικα.Το ποτε θα γινουν οι αλλαγες και κατα ποσο η καθε εταιρια πληροι τις Χ προδιαγραφες για το συγκεκριμενο Α μοτερ αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.>Για το μικρό ιξώδες που συνιστούν οι κατασκευαστές δεν είναι υπεύθυνες οι μικρότερες ανοχές. Αν ένας κινητήρας έχει πρόβλημα να λειτουργήσει με σκέτο 40άρι λάδι επειδή είναι πολύ χοντρό για τις ανοχές του, δεν πρόκειται να δουλέψει με τίποτα, ούτε με νερό.
Ωραια,και χωρις ιχνος ειρωνειας.
Σε μοτερ που νομιζεις οτι θα δουλεψει με sae 40 ριχτου μεσα βαλβολινη και βαλτο παγωμενο μπρος για 10 λεπτα και μετα βγαλτο.Θα σου ελεγα να το αφησεις για καμια 5 000km αλλα εδω εχουμε να κανουμε στη βαλβολινη με διαφορετικα προσθετα.Απλα δοκιμασε το για δεκα λεπτακια ως ιξωδες.
Εγω προσωπικα σε Golf πενταρι τουρμπατο θα εριχνα 5/30,κλεισιμο το καπω και μεχρι την αλλη αλλαγη (γιατι οχι και 15 000km) με το γκαζι στο πατωμα.Κι αν νομιζει κανεις οτι θα του εκανε καλυτερο με ενα ποιο παχυ λαδι,ας το ριξει.
Απλα θα το καταλαβετε οταν πλεον δεν θα βρισκετε τιποτα αλλο στην αγορα εκτος απο 10/40 και κατω.Απλα κατι 15/50 και 20/50 τα κρατανε οι εταιριες για τριτοκοσμικους σαν κι εμας.Ετσι ναμιζαμε κι εμεις πριν λιγα,πολυ λιγα χρονια,αλλα οταν η εταιρια σε καθισει στο σκαμνι των σεμιναριων εκει βλεπεις οτι εισαι πολυ μικρος για να κρινεις (και το λεω για μενα,για κανεναν αλλον) απ εξω αν το παχυτερο λαδι ειναι καλυτερο απο αυτο που ο κατασκευαστης ονομαζει προδιαγραφες,με οτι αυτο κι αν συνεπαγεται ως ορος 'προδιαγραφη'.Οι εταιριες λιπαντικων(οσες φυσικα πληρουν ολη γκαμα των προδιαγραφων) εχουν πασης φυσεως φουλ συνθετικα λιπαντικα και πανω κατω οι τιμες ειναι περιπου κοντα.Η εταιρια σε εμπορικο επιπεδο οφειλει να εξηγησει τουλαχιστον στους συνεργατες της(κι αυτοι με τη σειρα τους στο πελατολογιο τους) τι ρολο παιζει το καθε λιπαντικο και που απευθυνεται.Το αν εγω βαλω συνθετικο γρασο για να κραταει το μοτερ μου, ουτε κρυο ουτε ζεστη για την εταιρια.
Ενα ομως πραγμα θα πω.Εγω δεν ειδα κανεναν απ τους τρελλαμενους γκαζοφονιαδες που σπανε τα μοτερ τους και παραλληλα ειναι και ειδικοι σε θεματα λιπανσης να ριχνουν τις αιτιες για την λαθος επιλογη λιπαντικου τους, ουτε ειδα κανεναν μετα απο σπασμενο μοτερ να κανουν μια χημικη αναλυση που τοσα και τοσα φραγκα σκανε σε βελτιωσεις και καρακιτσαρια.Παντα φταιει το φτωχο μειγμα,το πλουσιο μειγμα,ο καιρος,ο αερας, ο θειος η θεια και ο κατασκευαστης.Και με την ευκαρια (νομιζω οτι καλυψα τελειως και τον φιλο JIM THEO,για να μην κανω πολλαπλα και κουσαστικα quοte)να απαντησω και στο ερωτημα του jim γιατι ειμαι ευχαριστημενος με το Χ λαδι.Οχι φιλε μου ουτε χημικος ειμαι ουτε μαγος.Απλα διαπιστωνει πολλα καποιος οταν με το Χ λιπαντικο και με ασωτα χιλιομετρα στην πλατη του μοτερ ανοιγεις καπακι βαλβιδων και βλεπεις την εσωτερικη επιφανειακη κατασταση του κινητηρα,οταν παλι με τοσα και αλλα τοσα χιλιομετρα ανοιγεις καρτερ και κεφαλη και διαπιστωνεις οτι οι φθορες του κινητηρα ειναι πολυ λιγοτερες απ οτι λογικα περιμενες να βρεις για την συγκεκριμεη χρηση που υπεστη το μοτερ και α αναλογα χιλιομετρα,και οταν εν τελει βλεπεις οτι οι επισκευες σου γενικα εχουν ελαχιστοποιηθει.Αυτα ολα ειναι προσωπικη εμπειρια και δεν μεταφερονται στο μυαλο του αλλου οταν ηδη ειναι προκατηλημενος με θεωριες της περασμενης εικοσαετιας.
Το αν κανει καλυτερα τη δουλεια του ενα 0/30 απο ενα αλλο λιπαντικο ακομα σε μοτερ που πανε τεζα ασε να το κρινει ο κατασκευαστης,απλα εμεις θα το καταλαβουμε οταν αυτα τα μοτερ θα εχουν κανει καμια 300 000km και ανοιγοντας τα θα τα κοιταμε με δεος, απορωντας τοτε για τις λιπαντικες τους ικανοτητες.Μεχρι τοτε θα εχει περασει καμια δεκαετια μεχρι να το εμπεδωσουμε,εφοσον φυσικα οι περισσοτεροι απο μας δεν ειμαστε διατεθιμενοι να κοιταξουμε και λιγο παραδιπλα ταυτιζοντας εστω στο ελαχιστο τις αποψεις μας.Μεχρι τοτε η τεχνολογια των λιπαντικων θα ειναι μια δεκαετια μπροστα μη μπορωντας ακομα να κατανοησουμε, η μαλλον να εμπεδωσουμε τη σημερινη,και παει λεγοντας
Τα πολύ λεπτά λάδια μειώνουν ελαφρά τη κατανάλωση καυσίμου αλλά επίσης μειώνουν και τη ζωή του κινητήρα. Για παράδειγμα, η Honda έχει μειώσει την αναμενόμενη ζωή των κινητήρων (σε ιδανική κατάσταση) από 10 χρόνια / 160.000 χλμ με χρήση λιπαντικού 5W30, σε 7 χρόνια / 110.000 χλμ με χρήση λιπαντικού 5W20. Επίσης, η Mercedes συνιστά να χρησιμοποιείται συνθετικό λάδι 5W40 για αύξηση της μακροζωίας του κινητήρα, ενώ προηγουμένως συνιστούσε λάδι 5W30. Με χρήση λιπαντικών με 27% μεγαλύτερο ιξώδες (SynLube 5W50) η ζωή του κινητήρα αυξάνεται θεαματικά από 300% έως και 500%.
Πηγή: SynLube.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Και για να κλεισω.
Οταν ειπα vag νορμες εννοουσα οτι εχει σχεση με το γκρουπ vag.Αυτο σημαινει οτι οτι λαδι κανει για golf δεν κανει απαραιτητα για subaru η honda.Οι ιαπωνες κατασκευαστες στην πλειοψηφεια τους αρκουνται στις προδιαγραφες API/ACEA οι οποιες ομως απο μονες δεν καθοριζουν και ευρος ιξωδους.Αυτο πρεπει και το διευκρινιζει ο εκαστοτε κατασκευαστης.
Επισης οταν ενας ιαπωνας κατασκευαστης συνιστα πχ 10/40 τη στιγμη που ο γερμανος καθοριζει τη ρευστοτητα μεσα απο προδιαγραφη(κανενα μανουαλ στν vw δεν αναφερει ρευστοτητα) και η οποια σημερα κατα μεσο ορο ειναι 0/40 0/30 καταλαβαινεις και την διαφορα φιλοσοφιας των κατασκευαστων σε κινητηρες.Αυτο φυσικα δε σημαινει απαραιτητα οτι οι ιαπωνες υστερουν αλλα απο αυτο και μονο καποιος βγαζει χρησιμα συμπερασματα.Το να δοκιμασει η honda πχ ενα 0/30 το οποιο φανερα δεν της κανει εκτος απο το χρησιμοποιησει για λογους οικονομιας επειδη το βαζουν κατα κορον πλεον οι ευρωπαιοι δε σημαινει οτι αυτο το λαδι δε δουλευει τελεια για τον κινητηρα τον οποιο εχει κατασκευαστει.Αν πρεπει στο honda να μπει 10/40 με προδιαγραφη SL ας πουμε,τοτε αυτο πρεπει να μπει.
Εκτος απο το θεμα της οικονομιας καυσιμου που προσφερει ενα 0/30 ο σκοπος εφαρμογης του βασικα δεν ειναι αυτος.Η οικονομια καυσιμου ουτως η αλλως προκυπτει απ το χαμηλο ιξωδες,απλα εδω μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε και στην διαφημιστκη μας καμπανια,με αλλα λογια με εναν σμπαρο δυο τριγωνια. Και γι αυτο αυτα τα λαδια δεν κανουν για τους ιαπωνες,γιατι η επιλογη λιπαντικου βασιζετε σε αλλα κριτηρια,οπως τα μακρας διαρκειας διαστηματα αλλαγων που δεν μπορει να προσφερει κανενα λιπαντικο 10/40 η 15/50 και η μεγαλυτερη αντοχη τους στην καταπονηση την θερμοκρασια και τις τριβες.Αυτα
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν έχει και τόση σημασία... (μπορεί να ήταν και η castrol)
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εταιρίες που βγάζουν 'Racing' λιπαντικά, τα δίνουν σε ρευστότητες 50 και 60 (π.χ. Shell).
Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με αυτά που είπα;Υπάρχουν πολλοί κινητήρες και πολλά λάδια. Αν κάποιος κινητήρας δεν έχει αρκετή πίεση λαδιού όταν το λάδι υπερθερμανθεί, η εύκολη λύση είναι η χρήση του 5W60. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό λάδι, το ιξώδες ζεστό το επιτυγχάνει με χρήση μεγάλων ποσοτήτων VI. Μετά το φαινόμενο του black death στις αρχές της δεκαετίας του 80 με την εμφάνιση του 10W40 (ένα 10W30 με υπερβολικά VI) δεν έχω καθόλου σε υπόληψη τα λάδια με μεγάλες ποσότητες VI. Κακό λάδι, μόνο για ειδικές εφαρμογές - αν δεν το απαιτεί ο κινητήρας: μακριά.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Για το μικρό ιξώδες που συνιστούν οι κατασκευαστές δεν είναι υπεύθυνες οι μικρότερες ανοχές. Αν ένας κινητήρας έχει πρόβλημα να λειτουργήσει με σκέτο 40άρι λάδι επειδή είναι πολύ χοντρό για τις ανοχές του, δεν πρόκειται να δουλέψει με τίποτα, ούτε με νερό.
Σε μοτερ που νομιζεις οτι θα δουλεψει με sae 40 ριχτου μεσα βαλβολινη και βαλτο παγωμενο μπρος για 10 λεπτα και μετα βγαλτο.Θα σου ελεγα να το αφησεις για καμια 5 000km αλλα εδω εχουμε να κανουμε στη βαλβολινη με διαφορετικα προσθετα.Απλα δοκιμασε το για δεκα λεπτακια ως ιξωδες.Οι βαλβολίνες δεν είναι πιο παχύρευστες από τα λάδια, έχουν διαφορετικό σύστημα μέτρησης, είναι αντίστοιχες ενός 10W40. Η διαφορά είναι στα πρόσθετα, οι βαλβολίνες έχουν οξύτητα, τα λάδια το αντίθετο. Ένα παγωμένο 40άρι δεν μπορεί καν να το ρουφήξει η αντλία λαδιού και αν μπορέσει δεν πρόκειται να πάει να λαδώσει τίποτα, σε κινητήρα του 1970 ή του 2000.
Οι ανοχές στα κουζινέτα, μπιέλες κλπ των κινητήρων δεν έχουν αλλάξει ώστε να απαιτούν πιο λεπτό λιπαντικό, δεν παίζουν ρόλο οι ανοχές στο κινητήρα αν μπορεί να δουλεύει με 40άρι ή με 5W20 - μόνο η ροή θα είναι διαφορετική. Μπορεί να έχουν διαφορετικής διαμέτρου εξαρτήματα, με μεγαλύτερες σχετικές ταχύτητες όπου 'σκίζεται' το παχύρευστο λιπαντικό, θα χωράει να περάσει - θα 'περνάει' όμως λιγότερο.
edit το 40άρι είναι λάθος, κανένας κινητήρας του 1970 δεν είναι σχεδιασμένος για τέτοιο λάδι, καλύτερα ένα χοντρό λάδι 20W50.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
άρα για μένα τα 0-30 είναι μια χαρά ε;
Το οποιο πλεον θα αντικασταθει απ το 5/30 504.00-507.00
δεν είναι νέο αυτό, αλλά μέχρι τα δύο χρόνια (ή τα 30Κ) έχω μέλλον ακόμα
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
δεν είναι νέο αυτό, αλλά μέχρι τα δύο χρόνια (ή τα 30Κ) έχω μέλλον ακόμαΈνα χρόνο δίνουν σαν μέγιστο ή δύο, ανεξάρτητα από χλμ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ένα χρόνο δίνουν σαν μέγιστο ή δύο, ανεξάρτητα από χλμ.
άντε πάλι... έχω ποστάρει το βιβλίο service του αυτοκινήτου και τι ακριβώς λέει
-
Ξέρω βέβαια πως δεν υπάρχει 'σωστή' απάντηση για αυτό που θα ρωτήσω, αλλά κάθε άποψη δεκτή (αν είναι και τεκμηριωμένη ακόμα καλύτερα
Στο αυτοκίνητό μου, Honda Civic Type-R είχα μέχρι τις 7500 χλμ. το λάδι του κατασκευαστή και από εκεί και πέρα μέχρι τις 25000 χλμ. Mobil 1 0/40 από το οποίο ήμουν αρκετά ευχαριστημένος.
Μετά έβαλα Motul 300V 5/30 το οποίο, από πλευράς λειτουργίας του μοτέρ ίσως-ίσως να έχει λίγο καλύτερη ευστροφία και δεν είδα διαφορά στη θερμοκρασία λειτουργίας αλλά το καίει αρκετά περισσότερο από το Mobil 1.
Εχετε κάποια πρόταση για την επόμενη αλλαγή (ωσονούπω) με κάτι από τα παραπάνω ή κάτι άλλο ?
Χρήση: ελάχιστη πόλη (ίσως το 10% των χιλιομέτρων του αυτοκινήτου), αρκετά ταξίδια σε αυτοκινητόδρομο με γενικά χαλαρή οδήγηση (5000 στροφές ), 'σκίσιμο' όπου μπορέσω (7άρες και 8άρες) σε επαρχιακά στροφιλίκια, και καμιά πίστα.
-
...Η motul στη συγκεκριμενη περιπτωση καλυπτει τους 'ανυσηχους' οδηγους με μια γκαμα εξτρα απ την κοινη που διαθετει και την ονομαζει 300V **η οποια δεν διαθετει καμια προδιαγραφη **
Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!
Γκαβός είσαι φίλε μου, έχεις όρεξη για ατέρμονη συζήτηση ή μήπως δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τις προδιαγραφές από την σελίδα της Motul που έβαλα;
'Exceeds ALL existing standards' λεει και ελπίζω πως δεν είμαι ο μόνος που το διαβάζω...
Αν μιλάς για προδιαγραφές το ξαναλέω ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΙΝΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑ API/ACEA/SAE, δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε τώρα επειδή εσύ έχεις VW να ασπαστούμε τις 'δικές σου' προδιαγραφές;
Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε σε VAG forum οπότε όταν αναφέρεσαι σε κάποιο θέμα να μιλάς με κοινά αποδεκτή 'γλώσσα' κι όχι με το τι προτείνει το Group VAG!
Έλεος!
Πάρε ένα δείγμα από τα δύο (ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΣΕΙΡΑΣ Mobil1 - V300) λάδια που θες και πήγαινέ το σε παρακαλώ σε όσα χημεία θες που ασχολούνται με το αντικείμενο ζητώντας τους να σου πουν ποιο θεωρούν καλύτερο χωρίς φυσικά να τους πεις την μάρκα και το ιξώδες και πες μας το αποτέλεσμα σε παρακαλώ για να μην συζητάμε εμπειρικά (φυσικά και η εμπειρία παίζει πρωταρχικό ρόλο όταν όμως δεν έχεις άλλες πιο αξιόπιστες μεθόδους ανάλυσης).Όσο για το θέμα που έθιξες περί προδιαγραφών λιπαντικών του κατασκευαστή σου και του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος από τους Ιάπωνες,
Επισης οταν ενας ιαπωνας κατασκευαστης συνιστα πχ 10/40 τη στιγμη που ο γερμανος καθοριζει τη ρευστοτητα μεσα απο προδιαγραφη(κανενα μανουαλ στν vw δεν αναφερει ρευστοτητα) και η οποια σημερα κατα μεσο ορο ειναι 0/40 0/30 καταλαβαινεις και την διαφορα φιλοσοφιας των κατασκευαστων σε κινητηρες.
κι επειδή προβλέπω να την γυρίζουμε τη συζήτηση στο χαβαλέ με τέτοιου είδους αντιμετώπιση του θέματος απλά θα σου πω ότι η Honda ΓΡΑΦΕΙ στο manual και τι ιξώδες και τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν τα λιπαντικά στον εκάστοτε κινητήρα της απλά ΔΕΝ τα παίρνει - ακόμη - από καμιά εταιρεία λιπαντικών για να θεσπίζει νόρμες και φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μοτέρ της ίσως από κάποιες άλλες εταιρείες ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ!
Επιτρέψτε με να σταματήσω εδώ τη συζήτηση καθως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πιστευώ πλεον και συγνώμη για την αναστάτωση αν ίσως σας προκάλεσα με τα τελευταία μου γραφόμενα!
JIMnass χωρίς να είμαι ο ειδικός να σου απαντήσω αν θες να χρησιμοποιείς Motul to 8100 E-tech 0W/40 είναι καλύτερο για την περίπτωσή σου πιστεύω ή να μείνεις στο Mobil1 που έβαζες!
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Πάρε ένα δείγμα από τα δύο (ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΣΕΙΡΑΣ Mobil1 - V300) λάδια που θες και πήγαινέ το σε παρακαλώ σε όσα χημεία θες που ασχολούνται με το αντικείμενο ζητώντας τους να σου πουν ποιο θεωρούν καλύτερο χωρίς φυσικά να τους πεις την μάρκα και το ιξώδες και πες μας το αποτέλεσμα σε παρακαλώ για να μην συζητάμε εμπειρικά (φυσικά και η εμπειρία παίζει πρωταρχικό ρόλο όταν όμως δεν έχεις άλλες πιο αξιόπιστες μεθόδους ανάλυσης).Στο χημείο (κρατικό) θα μάθεις το σημείο ροής, το ιξώδες, το κινηματικό ιξώδες (cold cranking), tbn, tba. Σε ποιό εξειδικευμένα χημεία θα έχεις περισσότερες πληροφορίες. Μπορείς να αποφασίσεις ποιό από τα δύο είναι καλύτερο για το κινητήρα;
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
nass χωρίς να είμαι ο ειδικός να σου απαντήσω αν θες να χρησιμοποιείς Motul to 8100 E-tech 0W/40 είναι καλύτερο για την περίπτωσή σου πιστεύω ή να μείνεις στο Mobil1 που έβαζες!@nass
Ένα βήμα παραπέρα, το ίδιο πακέτο πρόσθετων υπάρχει (λίγο αυξημένο σε μερικά) στο M1 15W50. Εκεί που δουλεύεις το αυτοκίνητο θα είναι μια χαρά.Ποιό κινητήρα έχεις; οι Β16 είναι φημισμένοι για θόρυβο μετά από κρύα εκκίνηση (piston slap) ακόμα και με λίγα χιλιόμετρα 30-50.000 αλλά δεν επηρεάζει την αξιοπιστία τους. Με Mobil πολλοί κινητήρες έκαναν περισσότερο θόρυβο κρύοι.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Έχω ένα λάδι αμερικάνικο της εταιρίας Lubrication Engineers (LE). Το λάδι είναι το Monolec Ultra 15W-40 και οι προδιαγραφές που γράφει πάνω στο κουτί είναι API SERVICE CH-4, CF-2, CF/SJ, Mack EO-M+
Κάνει το λάδι αυτό για Mercedes E200 Kompressor του 2001?
Για ημισυνθετικο μου ακουγεται!
Λογικα για 5000 χλμ δεν θα εχεις προβλημα.Βρήκα ένα φυλλάδιο του λαδιού: http://www.le-inc.com/Literature/Produc ... 0Flyer.pdf
Λέει οτι αποτελείται απο 100% parafinic base oils. Να υποθέσω οτι είναι καθαρό ορυκτέλαιο?Σωστά υποθέτεις.Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πετυχαίνει επιδόσεις συνθετικού βέβαια λόγω άριστης πρώτης ύλης και έχω υπόψη μου φανατικούς οπαδούς της μάρκας.
Δες και εδώ http://www.lehellas.gr/ -
Τα έχω δοκιμάσει.
Πολύ καλά λάδια αλλά δεν τα συνέχισα. Ο λόγος? Ψυχολογικός περισσότερο!Κορυφαία βαλβολίνη πάντως. Την συνεχίζω. Οπως και ATF!
-
Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!
Αυτο λεω κι εγω!Για να δουμε ποιος αρμενιζει στραβα....>Γκαβός είσαι φίλε μου, έχεις όρεξη για ατέρμονη συζήτηση ή μήπως δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τις προδιαγραφές από την σελίδα της Motul που έβαλα; **'Exceeds ALL existing standards'**λεει και ελπίζω πως δεν είμαι ο μόνος που το διαβάζω... Αν μιλάς για προδιαγραφές το ξαναλέω ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΙΝΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑ API/ACEA/SAE, δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε τώρα επειδή εσύ έχεις VW να ασπαστούμε τις 'δικές σου' προδιαγραφές;
Μπααα,τι μου λες??
'Exceeds ALL existing standards' κατασκευαζω κι εγω ενα λιπαντικο και εχω το κεφαλι ησυχο.
Που ειναι οι προδιαγραφες API kai ACEA ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και ΠΟΙΕΣ απο αυτα τα ινστιτουτα προδιαγραφες καλυπτει?Επισης ζητα απο την Motul να σου δωσει τα πιστοποιητικα ΕΓΚΡΙΣΗΣ απο την ACEA kai API(αυτα που δεν εχει,αλλα λεμε τωρα και καμια μαλακια να περναει η ωρα) και δημοσιευσετα σε παρακαλω μπας και ξεστραβωθουμε κι εμεις οι ανιδεοι.
Με τσαμπουκαδες και λεονταρισμους δεν κανουμε συζητηση.Αν νομιζετε οτι πηρατε ενα subaru(η οτιδηποτε subaru,δεν κολλαω στο αμαξι) και μπορειτε να κρινετε τους παντες και τα παντα, το μονο που δεν προκειτε να καταλαβετε ειναι γιατι σπανε τα μοτερ σας.Βλεπεις,ο εγωισμος γυριζει μπουμερανγκ.Απ την αλλη εχω οτιδηποτε πιστοποιητικο απο οποιοδηποτε φορεα που εχει εγκρινει τα λιπαντικα της mobil και ειδικα για το mobil1 και ειναι στη διαθεση του.ΕΣΥ αν εχεις κατι παρομοιο να μας το αποδειξεις καντο,αλλιως......ο κοσμος μας διαβαζει >Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε σε VAG forum οπότε όταν αναφέρεσαι σε κάποιο θέμα να μιλάς με κοινά αποδεκτή 'γλώσσα' κι όχι με το τι προτείνει το Group VAG!
Έλεος!
Ημουν ξεκαθαρος για τις απαιτησεις ΟΛΩΝ των αυτοκινητοβιομηχανιων,απλα εσυ θελεις να καταλαβαινεις διαφορετικα πραγματα.....VAG Norm για ολο το γκρουπ, Οpel GM για τα Opel. προδιαγραφες mercedes benz,ford, porsche, LL για τα BMW (ολες αυτες υπερυσχιουν απο τις api/acea για τους συγκεκριμενους κατασκευαστες) και ΑPI/ACEA για τους ιαπωνες.Να το ξαναπω παλι μπας και το εμπεδωσεις καλυτερα?>Πάρε ένα δείγμα από τα δύο (ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΣΕΙΡΑΣ Mobil1 - V300) λάδια που θες και πήγαινέ το σε παρακαλώ σε όσα χημεία θες που ασχολούνται με το αντικείμενο ζητώντας τους να σου πουν ποιο θεωρούν καλύτερο χωρίς φυσικά να τους πεις την μάρκα και το ιξώδες και πες μας το αποτέλεσμα σε παρακαλώ για να μην συζητάμε εμπειρικά (φυσικά και η εμπειρία παίζει πρωταρχικό ρόλο όταν όμως δεν έχεις άλλες πιο αξιόπιστες μεθόδους ανάλυσης).
Απαντησε ο leonp σ αυτο,αλλα μαλλον σας αρεσει να παιζετε με τα νουμερα.Εκανα μια ερωτηση ομως και μεσα απο τις παληκαριες δεν πηρα απαντηση.Ξαναρωταω λοιπον.ΕΓΩ βασιζομαι το mobil1 σε οποιοδηποτε τουρμπισιο μοτερ με οποιαδηποτε χρηση 15 000km
ΕΣΥ το 300V το βασιζεσαι για τοσα χιλιομετρα.ΝΑΙ η ΟΧΙ?κι επειδή προβλέπω να την γυρίζουμε τη συζήτηση στο χαβαλέ με τέτοιου είδους αντιμετώπιση του θέματος απλά θα σου πω ότι η Honda ΓΡΑΦΕΙ στο manual και τι ιξώδες και τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν τα λιπαντικά στον εκάστοτε κινητήρα της
Ειπα κατι διαφορετικο?
Η προσπαθεις να εξηγησεις τα ανεξηγητα?Δεν μπαινω στον κοπο να απαντησω μιας κι εδω ημουν σαφεστατος,απλα να στο υπενθυμισω...>Ο χρήστης G60POWER έγραψε:Οταν ειπα vag νορμες εννοουσα οτι εχει σχεση με το γκρουπ vag.Αυτο σημαινει οτι οτι λαδι κανει για golf δεν κανει απαραιτητα για subaru η honda.Οι ιαπωνες κατασκευαστες στην πλειοψηφεια τους αρκουνται στις προδιαγραφες API/ACEA οι οποιες ομως απο μονες δεν καθοριζουν και ευρος ιξωδους.Αυτο πρεπει και το διευκρινιζει ο εκαστοτε κατασκευαστης........ Αν πρεπει στο honda να μπει 10/40 με προδιαγραφη SL ας πουμε,τοτε αυτο πρεπει να μπει.
ΥΓ.Τωρα που η mitsubishi εκλεισε συμφωνια στους αγωνες με την mobil synergazomenh me toυς μηχανικους του mobil1 τι εχεις να πεις?Οτι δεν ειναι κατεξοχην αγωνιστικο λιπαντικο?Γιατι απ οτι καταλαβα εσυ μ αυτον τον τροπο εκανες την επιλογη σου.
Εγω ειπα πεντε πραγματα.Θελεις να τα καταλαβεις,καλως.Δε θελεις,δε θα κοψω και τις φλεβες.Και το μεγαλυτερο σφαλμα δεν ειναι το να μην καταλαβει καποιος,αλλα το οτι δεν μπαινει στον ελαχιστο κοπο να επεξεργαστει τα λεγομενα του αλλου εστω στο ελαχιστο και μετα ας τα αποριψει.Τελος παντων........ελληνες ειμαστε
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Για το μικρό ιξώδες που συνιστούν οι κατασκευαστές δεν είναι υπεύθυνες οι μικρότερες ανοχές. Αν ένας κινητήρας έχει πρόβλημα να λειτουργήσει με σκέτο 40άρι λάδι επειδή είναι πολύ χοντρό για τις ανοχές του, δεν πρόκειται να δουλέψει με τίποτα, ούτε με νερό.
Σε μοτερ που νομιζεις οτι θα δουλεψει με sae 40 ριχτου μεσα βαλβολινη και βαλτο παγωμενο μπρος για 10 λεπτα και μετα βγαλτο.Θα σου ελεγα να το αφησεις για καμια 5 000km αλλα εδω εχουμε να κανουμε στη βαλβολινη με διαφορετικα προσθετα.Απλα δοκιμασε το για δεκα λεπτακια ως ιξωδες.Οι βαλβολίνες δεν είναι πιο παχύρευστες από τα λάδια, έχουν διαφορετικό σύστημα μέτρησης, είναι αντίστοιχες ενός 10W40. Η διαφορά είναι στα πρόσθετα, οι βαλβολίνες έχουν οξύτητα, τα λάδια το αντίθετο. Ένα παγωμένο 40άρι δεν μπορεί καν να το ρουφήξει η αντλία λαδιού και αν μπορέσει δεν πρόκειται να πάει να λαδώσει τίποτα, σε κινητήρα του 1970 ή του 2000.
Οι ανοχές στα κουζινέτα, μπιέλες κλπ των κινητήρων δεν έχουν αλλάξει ώστε να απαιτούν πιο λεπτό λιπαντικό, δεν παίζουν ρόλο οι ανοχές στο κινητήρα αν μπορεί να δουλεύει με 40άρι ή με 5W20 - μόνο η ροή θα είναι διαφορετική. Μπορεί να έχουν διαφορετικής διαμέτρου εξαρτήματα, με μεγαλύτερες σχετικές ταχύτητες όπου 'σκίζεται' το παχύρευστο λιπαντικό, θα χωράει να περάσει - θα 'περνάει' όμως λιγότερο.
edit το 40άρι είναι λάθος, κανένας κινητήρας του 1970 δεν είναι σχεδιασμένος για τέτοιο λάδι, καλύτερα ένα χοντρό λάδι 20W50.
Συμφωνουμε σχεδον σε ολα.Για το 1ο σκελος.
Οι βαλβολινες οντως εχουν διαφορετικο συστημα μετρησης.Αυτο μως που τις κανει ποιο παχυτερες ως ιξωδες ειναι τα προσθετα.Και εδω μας ενδιαφερει στη συζητηση μας η ροη.Στα λιπαντικα κινητηρων ακομα και στα φουλ συνθετικα σχεδον στην πλειοψηφεια τους η βαση ειναι το 30αρι λαδι,κι απο κει και περα μπαινουν τα καταλληλα προσθετα και αναλογα τον κατασκευαστη μπορει να αλλαζει και ο τρπος δομησης του λιπαντικου.Να εισαι σιγουρος παντως οτι ενα 40αρι θα δουλεψει σε ενα μοτερ του 70.Οχι ομως σημερα.Μην ξεχνας αλλωστε οτι πριν απο 30-40 χρονια χρησιμοποιουσαμε μονοτυπα λιπαντικα.Οι προδιαγραφες απηρχηωμενες οπως και οι κινητηρες φυσικα.2.Οντως οι ανοχες και τα ΜΕΤΑΛΛΑ εχουν αλλαξει Λεωνιδα.Περαν ομως απο αυτο το λιπαντικο πρεπει να ανταπεξελθει σε ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ,στροφαρισμα θερμοκρασιες και καταπονησεις καθως και νεα προσθετα αντιαφριστικα αντιοξειδωτικα (εχει σχεση αναλογα με τα μεταλλα που εχει ο καθε κατασκευαστης γιι αυτο και θετουν δικες τους προδιαγραφες,φυσικα οχι μονο γι αυτο) καθαριστικα (φανταστειτε να αρχισουν να βουλωνουν οι τρυπες λαδιου των εμβολων η των ωστηριων,στα παλια οι αγωγοι λαδιου ηταν ισα με το δαχτυλο )κλπ κλπ.Κι αυτο πλεον καλουνται να κανουν τα νεα λιπαντικα.
3.Κατα βαση παλια κυριαρχουσε το 30αρι,αλλα δεν εχει σημασια τοσο πολυ το νουμερο και γενικα οι αριθμοι, τους οποιους χρησιμοποιουμε ως παραδειγματα χονδρικα.Για να μιλησουμε συγκεκριμενα θα πρεπει να απευθυνθουμε σε ενα συγκεκριμενο κατασκευαστη και κινητηρα.Αλλου ειναι η ουσια της συζητησης.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
άρα για μένα τα 0-30 είναι μια χαρά ε;
Το οποιο πλεον θα αντικασταθει απ το 5/30 504.00-507.00
Το ξερω,ηδη ομως σταδιακα αρχιζει και καταργειτε το 0/30 και την θεση του παιρνει το 5/30 οποτε μπορεις να βαλεις και αυτο εφοσον φυσικα καλυπτει την 504.00 507.00
Τωρα,αν ακομα οι αντιπροσωπειες δεν το διαθετουν η βαζουν 15/50(ναι υπαρχουν αντιπροσωπειες που βαζουν ακομα τετοιο) ,περαστικα σας
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με αυτά που είπα;Υπάρχουν πολλοί κινητήρες και πολλά λάδια. Αν κάποιος κινητήρας δεν έχει αρκετή πίεση λαδιού όταν το λάδι υπερθερμανθεί, η εύκολη λύση είναι η χρήση του 5W60. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό λάδι, το ιξώδες ζεστό το επιτυγχάνει με χρήση μεγάλων ποσοτήτων VI. Μετά το φαινόμενο του black death στις αρχές της δεκαετίας του 80 με την εμφάνιση του 10W40 (ένα 10W30 με υπερβολικά VI) δεν έχω καθόλου σε υπόληψη τα λάδια με μεγάλες ποσότητες VI. Κακό λάδι, μόνο για ειδικές εφαρμογές - αν δεν το απαιτεί ο κινητήρας: μακριά.
Σωστοοοος
Περι λιπαντικών γενικώς