-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μη ψάχνεσαι έτσι, αν βλέπεις λάδια στην εξάτμιση μέτρα συμπίεση. Μόλις μετρήσεις, ρίξε λίγο με το λαδικό στο κύλινδρο και ξαναμέτρα. Αν ανέβει η ένδειξη, χάνεις από ελατήρια. Θα δεις και σε τι κατάσταση είναι ο κινητήρας σου.Και εγώ έτσι νόμιζα, αλλά έπεσα έξω. Μετά από 555.000km, όλοι μου οι κύλινδροι έβγαζαν συμπίεση 10.0 ακριβώς (όσο έπρεπε). Άρχισα να ψάχνω μήπως ήταν από τσιμουχάκια (παράλογο μετά από τόσα km να μην έχουν πάρει τα ελατήρια, αλλά η συμπίεση ήταν υπερβολικά σωστή...) Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την φωνή της λογικής ( ) και να λύσω το μοτέρ πάνω-κάτω. Αποτέλεσμα: Τα τσιμουχάκια μας είχαν εγκαταλείψει από καιρό, οι βαλβίδες και οι οδηγοί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά σαφώς χρησιμοποιημένα (αν έκανα τσιγκουνιές θα μπορούσα να τα βάλω πάνω και θα δούλευαν αρκετά ακόμα) το καπάκι είχε στραβώσει 1/10 του χιλιοστού (ήρθε με πλάνισμα) και τα ελατήρια ήταν αποκάλυψη! Τα 2 ελατήρια της συμπίεσης ήταν σχεδόν σαν καινούργια... Πάθαμε πλάκα. Το ελατήριο του λαδιού όμως είχε γίνει ένα σώμα με το πιστόνι! Το βγάλαμε με φίλερ, δεν πετάχτηκε! Οι κύλινδροι ήταν όλοι άψογοι, ούτε υποψία οβάλ. Το συμπέρασμα είναι ότι το συμπιεσόμετρο δεν μπορεί αξιόπιστα να σου πει τι γίνεται μεσα στον κινητήρα σου, εκτός και αν δείξει πολύ χαμηλά νούμερα. Τότε η μεθοδολογία είναι αυτή με το λάδι από τα μπουζί. Νομίζω ότι πρέπει να πάει πολύ εμπειρικά το όλο θέμα: Αν έχει γίνει καλή συντήρηση, τα λάδια ήταν καλα και τα χιλιόμετρα λίγα -> τσιμουχάκια.
Αν τα χιλιόμετρα είναι πολλά και το λάδι όχι 100% συνθετικό, ελατήρια και κουζινέτα τουλάχιστον. Αν είναι Γαλλικό 99% τσιμουχάκια. Όταν ξανακάψει λαδάκι, ελατήρια/κουζινέτα. Αν είναι γερμανικό, μάλλον ελατήρια. Αν είναι ιταλικό άλλο μοτέρ . Σε γιαπωνέζικο δεν έχω γνώμη ακόμα, δεν έχω ικανό δείγμα -
Οι συμβουλές σου μου αρέσουν...
-
Ο χρήστης GIANNIS206 έγραψε:
Οι συμβουλές σου μου αρέσουν...merci
Είναι απόσταγμα πολλών συμπληρώσεων λαδιού και πολλής άσπρης κάπνας
Πλέον όλα αυτά είναι παρελθόν -
Ο χρήστης georgemv έγραψε:
Μη ψάχνεσαι έτσι, αν βλέπεις λάδια στην εξάτμιση μέτρα συμπίεση. Μόλις μετρήσεις, ρίξε λίγο με το λαδικό στο κύλινδρο και ξαναμέτρα. Αν ανέβει η ένδειξη, χάνεις από ελατήρια. Θα δεις και σε τι κατάσταση είναι ο κινητήρας σου.
Και εγώ έτσι νόμιζα, αλλά έπεσα έξω. Μετά από 555.000km, όλοι μου οι κύλινδροι έβγαζαν συμπίεση 10.0 ακριβώς (όσο έπρεπε). Άρχισα να ψάχνω μήπως ήταν από τσιμουχάκια (παράλογο μετά από τόσα km να μην έχουν πάρει τα ελατήρια, αλλά η συμπίεση ήταν υπερβολικά σωστή...) Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την φωνή της λογικής ( ) και να λύσω το μοτέρ πάνω-κάτω. Αποτέλεσμα: Τα τσιμουχάκια μας είχαν εγκαταλείψει από καιρό, οι βαλβίδες και οι οδηγοί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά σαφώς χρησιμοποιημένα (αν έκανα τσιγκουνιές θα μπορούσα να τα βάλω πάνω και θα δούλευαν αρκετά ακόμα) το καπάκι είχε στραβώσει 1/10 του χιλιοστού (ήρθε με πλάνισμα) και τα ελατήρια ήταν αποκάλυψη! Τα 2 ελατήρια της συμπίεσης ήταν σχεδόν σαν καινούργια... Πάθαμε πλάκα. Το ελατήριο του λαδιού όμως είχε γίνει ένα σώμα με το πιστόνι! Το βγάλαμε με φίλερ, δεν πετάχτηκε! Οι κύλινδροι ήταν όλοι άψογοι, ούτε υποψία οβάλ. Το συμπέρασμα είναι ότι το συμπιεσόμετρο δεν μπορεί αξιόπιστα να σου πει τι γίνεται μεσα στον κινητήρα σου, εκτός και αν δείξει πολύ χαμηλά νούμερα. Τότε η μεθοδολογία είναι αυτή με το λάδι από τα μπουζί. Νομίζω ότι πρέπει να πάει πολύ εμπειρικά το όλο θέμα: Αν έχει γίνει καλή συντήρηση, τα λάδια ήταν καλα και τα χιλιόμετρα λίγα -> τσιμουχάκια.
Αν τα χιλιόμετρα είναι πολλά και το λάδι όχι 100% συνθετικό, ελατήρια και κουζινέτα τουλάχιστον. Αν είναι Γαλλικό 99% τσιμουχάκια. Όταν ξανακάψει λαδάκι, ελατήρια/κουζινέτα. Αν είναι γερμανικό, μάλλον ελατήρια. Αν είναι ιταλικό άλλο μοτέρ . Σε γιαπωνέζικο δεν έχω γνώμη ακόμα, δεν έχω ικανό δείγμαΕμενα ειναι γαλλικο!
Ειχα μετρησει συμπιεση το χειμωνα και ειχε δειξει αποδεκτα νουμερα.
τσιμουχακια ειχα αλλαξει πριν 60.000km περιπου
Το μοτερ στα χερια μου εχει κανει 90.000km
πριν δεν ξερω ποσα ειχε αλλα χλωμο να εχει εστω και 200.000 συνολο.
Το καλοκαιρι αλλαξα φλατζα και φαινονταν σε καλη κατασταση.
Η καταναλωση του λαδιου αρχισε απο τοτε που εβαλα κατι Motul 300V!
Apo κει και πριν ηταν σε φυσιολογικα ορια και παντα σταθερη τις τελευταιες 10 αλλαγες!Τωρα εχω Mobil 1 15/50
βελτιωθηκε δραματικα η κατασταση σε σχεση με τα μοτουλ!
βεβαια το σκιζω πολυ τον τελευταιο καιρο οποτε δεν μπορω να συγκρινω αμεσα με την καταναλωση πριν 1 χρονο!Πριν μισο χρονο περιπου εβαλα παλι τις αναθυμιασεις στην εισαγωγη ενω πριν τις ειχα με φιλτρακι!
Ελαχιστο καπνο ειδα (δεν κοβω και το χερι μου οτι ηταν μπλε) οταν οδηγουσε ο αδελφος μου το αυτοκινητο και ημουν απο πισωβεβαια μηπως συνεπεσε το οτι δοκιμασα μια εξατμιση χωρις καταλυτη και ειχε υγρασια εκεινες τις μερες?(ηταν στα 10 πρωτα λεπτα λειτουργιας)
Να σημειωσω πως δεν το κανει παντα -
Το trade-wind εριξε τις τιμες στα RedLine
Πηρα τηλεφωνο τον Λαμπριανιδη και τους ρωτησα για πιο λογο ριξανε τις τιμες και μου απαντησαν πως απο 1η Οκτωβριου ειναι επισημοι αντιπροσωποι της RedLine στην Ελλαδα, και πως προταιρεοτητα τους ειναι σταδιακα να ριξουν τις τιμες και να εξασφαλισουν ικανοποιητικο στοκ στο εν λογο λαδι. Η διακινηση της RedLine μου ειπαν πως θα γινεται χωρις την μεσολαβηση 'μεσαζοντα' και ετσι η τιμη θα ειναι πλεον φιλικοτερη και προσιτη σε ολους οσους θελουν να δοκιμασουν τα κορυφαια αυτα λιπαντικα -
Άντε να χαρείς κι εσύ λίγο!
Όντως οι τιμές στα RD είναι λογικότερες πλέον.
Αυτή η κίνηση τιμάει πολύ τον Λαμπριανίδη.
Μήπως δείχνει και τη δύναμή μας; -
Ο χρήστης romilos έγραψε:
Εμενα ειναι γαλλικο!
Apo κει και πριν ηταν σε φυσιολογικα ορια και παντα σταθερη τις τελευταιες 10 αλλαγες!Τωρα εχω Mobil 1 15/50
βεβαια το σκιζω πολυ τον τελευταιο καιρο οποτε δεν μπορω να συγκρινω αμεσα με την καταναλωση πριν 1 χρονο!Πριν μισο χρονο περιπου εβαλα παλι τις αναθυμιασεις στην εισαγωγη ενω πριν τις ειχα με φιλτρακι!
Ελαχιστο καπνο ειδα (δεν κοβω και το χερι μου οτι ηταν μπλε) οταν οδηγουσε ο αδελφος μου το αυτοκινητο και ημουν απο πισωβεβαια μηπως συνεπεσε το οτι δοκιμασα μια εξατμιση χωρις καταλυτη και ειχε υγρασια εκεινες τις μερες?(ηταν στα 10 πρωτα λεπτα λειτουργιας)
Να σημειωσω πως δεν το κανει πανταΓια να σου ξεκίνησε να καίει μετά από τα 300v πάει να πει ότι ο κινητήρας σου ήταν σε κακή κατάσταση και δεν έκαιγε λάδια γιατί υπήραν επικαθήσεις που βούλωναν τις φθορές. Το 300v έχει πολλά πρόσθετα καθαρισμού και σου καθάρισε το μοτέρ. Πιθανόν να έχουν τα κουζινέτα σου μπόσικα και να παγιδεύει λάδι εκεί μέσα. Για ελατήρια δεν ξέρω να σου πω, εξαρτάται από τα λάδια με τα οποία έκανε τα 200.000km. Αν ήταν ορυκτέλαια, τότε σίγουρα θα έχουν πάρει τα ελατήρια. Τσιμουχάκια σε τόσα λίγα km δύσκολο, εκτός και αν σου ανέβασε θερμοκρασία και τα ξέρανε. Επίσης, το να έχεις διαρκώς μεγάλη θερμοκρασία τα ξεραίνει γρηγορότερα από το κανονικό.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Άντε να χαρείς κι εσύ λίγο!
Όντως οι τιμές στα RD είναι λογικότερες πλέον.
Αυτή η κίνηση τιμάει πολύ τον Λαμπριανίδη.
Μήπως δείχνει και τη δύναμή μας;Χεχεχεχεχ ειμαι σιγουρος μας παρακολουθει τι λεμε εδω μεσα
Ευγε Μιλτ, εβαλες και εσυ το λιθαρακι σου -
Εμενα ειναι γαλλικο!
Να σημειωσω πως δεν το κανει πανταΓια να σου ξεκίνησε να καίει μετά από τα 300v πάει να πει ότι ο κινητήρας σου ήταν σε κακή κατάσταση και δεν έκαιγε λάδια γιατί υπήραν επικαθήσεις που βούλωναν τις φθορές. Το 300v έχει πολλά πρόσθετα καθαρισμού και σου καθάρισε το μοτέρ. Πιθανόν να έχουν τα κουζινέτα σου μπόσικα και να παγιδεύει λάδι εκεί μέσα. Για ελατήρια δεν ξέρω να σου πω, εξαρτάται από τα λάδια με τα οποία έκανε τα 200.000km. Αν ήταν ορυκτέλαια, τότε σίγουρα θα έχουν πάρει τα ελατήρια. Τσιμουχάκια σε τόσα λίγα km δύσκολο, εκτός και αν σου ανέβασε θερμοκρασία και τα ξέρανε. Επίσης, το να έχεις διαρκώς μεγάλη θερμοκρασία τα ξεραίνει γρηγορότερα από το κανονικό.
-
Το 300v έχει πολλά πρόσθετα καθαρισμού και σου καθάρισε το μοτέρ.Όμως τα 300V μόνο πολλά πρόσθετα καθαρισμού δεν έχουν...
Το λοιπό σενάριο που αναφέρεις έχει λογική. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι επειδή τα 300V δεν αντέχουν δούλεμα σε λερωμένο κινητήρα (λόγω των λιγότερων καθαριστικών - τα νεότερα 300V λέγεται ότι είναι καλύτερα σε αυτόν τον τομέα) μολύνονται-οξειδώνονται πολύ γρήγορα και υποβιβάζεται η σύνθεσή τους. Και δεν χρειάζεται πολύ λερωμένος κινητήρας για να υποβιβάσει τα 300V.
Θεωρώ ότι για ασφαλή μετάβαση στα 300V πρέπει να κάνουμε flush engine ή έστω να χρησιμοποιήσουμε μία-δύο φορές Group IV λιπαντικά με πολλά καθαριστικά όπως πχ τα Mobil 1 και τα MOTUL 8100 (κλπ) και να τα αλλάξουμε νωρίς (πχ το πολύ στα 5000χλμ). Εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε 300V σε καινούριο κινητήρα οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης. Και πάλι η 1η τους αλλαγή θα πρέπει να γίνει νωρίς (πχ στα 3000χλμ). Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε αξιόπιστη παρατήρηση και ανάλογο αποτέλεσμα.Είναι κρίμα να καταδικάζουμε αδίκως λιπαντικά λόγω της μη κατάλληλης χρήσης τους.
-
παιδια μια ερωτηση,
το 504.00 oil spec της VW ειναι για τον TFSI ????????
για δωστε καμια διευθυνση !
-
Τί λέει το manual; Εκεί θα βρεις την αλήθεια για τους TFSI.
Η VW 504.00 αφορά μόνο 5W30 με HTHS>3.5 και ταυτόχρονα με χαμηλές ποσότητες Θείου-Φωσφόρου που έτσι μολύνεται το λιπαντικό με αργότερους ρυθμούς βοηθώντας στην μακροζωία του. Αυτό όμως μπορεί και να σημαίνει μικρότερη αντοχή στην σκληρή χρήση. Η VW 502.00 αν και παλιά εξακολουθεί να είναι η πιο σίγουρη προδιαγραφή για τα πολλά γκάζια.
Δες και εδώ: http://www.flselenia.it/manuale/en/omot_010503.htmO G60POWER μπορεί να βοηθήσει εδώ.
-
. Τσιμουχάκια σε τόσα λίγα km δύσκολο, εκτός και αν σου ανέβασε θερμοκρασία και τα ξέρανε. Επίσης, το να έχεις διαρκώς μεγάλη θερμοκρασία τα ξεραίνει γρηγορότερα από το κανονικό.
Aυτο θα πρεπει να ειναι!
Το καλοκαιρι στην εθνικη και πανω σε καλο 'λιωσιμο' εκαψε φλατζα!
Απο κει και μετα αρχισε τα περιεργα με το λαδι!Ο βλακας την αλλαξα μονος την φλατζα αλλα δεν φαινονταν σε κακη κατασταση τα τσιμουχακια οποτε δεν τα αλλαξα
τωρα λυσε παλι για κωλο τσιμουχακια!!Τα τελευταια 70.000km εχουν γινει με 80% castrol rs 10/60
και μετα με elf excellium 10/50, motul 300v 15/50 Και τωρα Mobil1!Χθες εβγαλα τις αναθυμιασεις απο την εισαγωγη και παλι ειχε καπνο ειδικα σε πατημα και αφημα γκαζιου...
Να υποθεσω οτι οδηγουμαστε σε τσιμουχακια?
Μεχρι το καλοκαιρι ειχα σταθερη καταναλωση 600-800ml τα 6500km περιπου!
μετα εγινε της ποπης...Μου ειπαν πως συνηθως τα τσιμουχακια αναλογα την ποιοτητα αντεχουν απο 50.000-100.000 τα καλα...
Γνωριζει καποιος περισσοτερα?
-
παντως εγω μεχρι πριν 1-1.5 χρονο ειχα μικρες καταναλωσεις με τα 300ν...(καπου στα 400ml στα 6000χλμ)
αλλαξα σε elf competition 15-50 παλι και αρχισαν τα οργανα..(250-300ml στα 1000κμ..)
πριν 1 χρονο αλλαξα φλαντζα και τσιμουχακια μαζι...η καταναλωση ομως παρεμεινε στα ιδια εκριβως επιπεδα!!!!!(ο μηχανικος ειπε οτι κραταγαν και αλλο τα τσιμουχακια δεν ειχαν ξεραθει τοσο...)
ειχα ξανααλλαξει τσιμουχακια πριν 100.000 χλμ απο οταν τα αλλαξα τωρα προσφατα!οποτε μην παιρνεις ορκο οτι ευθυνονται τα τσιμουχακια για την καταναλωση..εκτος αν με δουλεψε εμενα και δεν μου τα αλλαξε καθολου!!!!
-
Τhe article was written in Australia.
Its a Timken test!Keep in mind that this test is only stressing a single attribute of the oil (i.e. its extreme pressure behavior). The only time you will use this characteristic is when you are in the process of blowing up the motor because you lost oil pressure in a bearing. It might buy you a fraction of a second to a couple of seconds more time to get off the throttle before pieces end up in the pan. It will probably have no effect of any kind on day to day performance other than help with cold startup wear.
http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=1102978
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... Post180506
http://www.noria.com/dictionary/default ... &ref=noria
-
Είναι κάτι παρόμοιο με το 'τεστ' που κάνουν κάποια πρόσθετα λαδιού όταν βγάζουν τη τάπα του λαδιού και δουλεύουν το κινητήρα χωρίς λάδι.
Τη δεκαετία του 60 σταμάτησε σταδιακά η χρήση της χλωρίνης σαν πρόσθετο στο λάδι επειδή τα συστήματα λίπανσης έγιναν καλύτερα. Όποιος θέλει να αντέχει ο κινητήρας του σε τέτοια γυμνάσια ας βάλει λίγο χλωρίνη στο λάδι - ο κινητήρας θα έχει πολύ μικρότερη ζωή αλλά θεαματική αντοχή χωρίς λάδι (η χλωρίνη είναι ένα από τα καλύτερα ξηρά λιπαντικά).
-
Ο χρήστης last_in_line έγραψε:
παντως εγω μεχρι πριν 1-1.5 χρονο ειχα μικρες καταναλωσεις με τα 300ν...(καπου στα 400ml στα 6000χλμ)αλλαξα σε elf competition 15-50 παλι και αρχισαν τα οργανα..(250-300ml στα 1000κμ..)
πριν 1 χρονο αλλαξα φλαντζα και τσιμουχακια μαζι...η καταναλωση ομως παρεμεινε στα ιδια εκριβως επιπεδα!!!!!(ο μηχανικος ειπε οτι κραταγαν και αλλο τα τσιμουχακια δεν ειχαν ξεραθει τοσο...)
ειχα ξανααλλαξει τσιμουχακια πριν 100.000 χλμ απο οταν τα αλλαξα τωρα προσφατα!οποτε μην παιρνεις ορκο οτι ευθυνονται τα τσιμουχακια για την καταναλωση..εκτος αν με δουλεψε εμενα και δεν μου τα αλλαξε καθολου!!!!
Moy ειπε ενας οτι αν ειναι μαπα ποιοτητα μπορει και στα 50.000 να χαλασουν...
Καλα παιζει και αυτο που λες να μην στα αλλαξαν...
Εγω την πρωτη φορα που ειχα αλλαξει τσιμουχακια ειχα καταλαβει πολυ μεγαλη διαφορα στην καταναλωση!!! -
Aυτο θα πρεπει να ειναι!
Απο κει και μετα αρχισε τα περιεργα με το λαδι!Ο βλακας την αλλαξα μονος την φλατζα αλλα δεν φαινονταν σε κακη κατασταση τα τσιμουχακια οποτε δεν τα αλλαξα
τωρα λυσε παλι για κωλο τσιμουχακια!!Τα τελευταια 70.000km εχουν γινει με 80% castrol rs 10/60
και μετα με elf excellium 10/50, motul 300v 15/50 Και τωρα Mobil1!Χθες εβγαλα τις αναθυμιασεις απο την εισαγωγη και παλι ειχε καπνο ειδικα σε πατημα και αφημα γκαζιου...
μετα εγινε της ποπης...Μου ειπαν πως συνηθως τα τσιμουχακια αναλογα την ποιοτητα αντεχουν απο 50.000-100.000 τα καλα...
Τα stock γαλλικά τσιμουχάκια γύρω στις 100.000 υπολόγιζέ τα. Δουλεύουν συνέχεια στους 90 βαθμούς και τα χαλάνε.
Όσον αφορά τα άλλα: Γιατί έχουμε μια τάση με 60άρια λάδια εδώ μέσα; Που ζούμε; Στο Αμπού-Ντάμπι και έχουμε 55 βαθμούς υπό σκιάν; Τα λάδια αυτά είναι ΠΟΛΥ χοντρά για το κλίμα μας, όπως και τα 30άρια και πολυ περισσότερο τα 20άρια είναι ΠΟΛΥ λεπτά για τα καλοκαίρια μας. Νομιζω η ιδανική επιλογή για Ελλάδα είναι κάτι του στυλ 0W40 ή 5W40, με ένα περιθώριο για 0W30 ή 5W30 τον χειμώνα. Για πιο παλιά μοτέρ που καίνε, το 15w50 ίσως βοηθήσει αρκετά. Αν χρειαστεί να πάει σε 60άρι για να μην καίει, δεν νομίζω να λιπαίνεται από αυτό το 'σαπούνι', ειδικά τον χεμώνα. Μιλάμε πάντα για συνθετικά. -
Aυτο θα πρεπει να ειναι!
Τα stock γαλλικά τσιμουχάκια γύρω στις 100.000 υπολόγιζέ τα. Δουλεύουν συνέχεια στους 90 βαθμούς και τα χαλάνε.
Όσον αφορά τα άλλα: Γιατί έχουμε μια τάση με 60άρια λάδια εδώ μέσα; Που ζούμε; Στο Αμπού-Ντάμπι και έχουμε 55 βαθμούς υπό σκιάν; Τα λάδια αυτά είναι ΠΟΛΥ χοντρά για το κλίμα μας, όπως και τα 30άρια και πολυ περισσότερο τα 20άρια είναι ΠΟΛΥ λεπτά για τα καλοκαίρια μας. Νομιζω η ιδανική επιλογή για Ελλάδα είναι κάτι του στυλ 0W40 ή 5W40, με ένα περιθώριο για 0W30 ή 5W30 τον χειμώνα. Για πιο παλιά μοτέρ που καίνε, το 15w50 ίσως βοηθήσει αρκετά. Αν χρειαστεί να πάει σε 60άρι για να μην καίει, δεν νομίζω να λιπαίνεται από αυτό το 'σαπούνι', ειδικά τον χεμώνα. Μιλάμε πάντα για συνθετικά.Το μοτερ ειναι του 94
Τη φορα που ειχα αλλαξει τσιμουχακια (πριν 60.000) δε θυμαμαι τι τσιμουχακια ειχα βαλει...
Το μοτερ δεν ειναι μαμα οποτε οι θερμοκρασιες θα ειναι λιγο πανω απο μαμα.
Το καλοκαιρι (λιγο αργα βεβαια) αλλαξα θερμοστατη απο 89 σε 83.Καμια καλη μαρκα για τσιμουχακια?
-
Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για το Lubrication Engineers και συγκεκριμένα τον τύπο Monolec 5W-30 για ένα Golf III 1.4. Μέχρι τώρα & για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα χρησιμοποιούσα το Castrol RS 10W-60 χωρίς πρόβλημα & χωρίς καταναλώσεις αλλά διαβάζοντας αυτήν την πραγματικά μεγάλη ενότητα είδα ότι τα πράγματα στα λάδια είναι αρκετά πιο σύνθετα από όσο πίστευα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Περι λιπαντικών γενικώς