-
μια ερωτηση και απο μενα...
για αρκετο καιρο εβαζα τα motul 300v 15-50 (καπου στα 4 χρονια και 90.000km)
τα παλια motul(παλια συσκευασια..) οταν τα αλλαζα στην αρχη καθε 7500km οταν εβγαζα το λαδι ηταν καφε-σκουρο και αφρισμενο...(σχεδον λασπιασμενο..)
οποτε το αλλαζα μετα νωριτερα..καπου στισ 5500-6000 και ηταν καπως καλυτερα..
η νεα συσκευασια στις ιδιες αλλαγες εδειχνε σε πολυ καλυτερη κατασταση το λαδι...
απο καταναλωση με το motul ημουν το πολυ 300-400ml sta 6000-7000km!!! (τιποτα δηλαδη για το 13αρι..)
μετα ηθελα ενα πιο καθημερινο λαδι και πηγα στα ELF competition 15-50...
με αυξημενη καταναλωση γυρω στα 250 ml sta 1000km...(αλλαγες καθε 4500km κα τα εβαλα 3 φορες...)σκεφτηκα οτι ισως φταιει το λαδι...
τωρα εχω βαλει τα Mobil 1 5-50 (δεν βρηκα τα 15-50) και παρατηρω επισης ιδια καταναλωση με τα ELF...
μηπως τα motul επειδη ηταν εστερικα ειχαν δημιουργησει καποιο 'φιλμ ' στις τριβομενες επιφανειες και γι'αυτο η αυξημενη καταναλωση με τη χρηση των αλλων λιπαντικων??
h'καμια λογικη εξηγηση??
εκτος και αν με την αυξηση των χιλιομετρων..(εχω 180.000+) ειναι απο φυσιλογικη φθορα..δηλαδη θα συνεβαινε και με τα motul...
-
Αν το λάδι είναι λασπιασμένο- αφρισμένο, υπάρχει πιθανότητα να έχεις διαρροή παραφλο.υ..
-
οχι..δεν εννοω τετοιο αφρισμα..(σε στυλ μαγιονεζας..)
εννοω οτι το λιπαντικο ειχε αφρισει σχεδον!!!αλλωστε με συχνοτερες αλλαγες εξαλειφθηκε το φαινομενο αρα δεν ειναι απο το ψυκτικο..
και με τα ELF δεν το ειχα παρατηρησει καθολου...
η ερωτηση μου αφορα κυριως την καταναλωση του λαδιου...
-
Ίσως ο χώρος όποθ λίπαινε το λιπαντικό να ήταν γεμάτος κατάλυπα από τις προηγούμενες χρήσεις λιπαντικών.Οπότε τώρα αν το λάδι που βάζεις έχει περισσότερα καθαριστικά, στις 2-3 πρώτες αλλαγές θα καθαρίζει τον χώρο για αυτό ίσως έχει και το άφρισμα.
-
Το άφρισμα προκαλείται από το πλατάγιασμα του λιπαντικού στο κάρτερ και από το πιτσίλισμα των κινούμενων μερών του κινητήρα που εκτινάζουν το λιπαντικό από πάνω τους. Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με αντιαφριστικά πρόσθετα και όχι με απορρυπαντικά. Αν εξαντληθούν τα αντιαφριστικά τότε το λιπαντικό αφρίζει και αυτό συνεπάγεται ανεπαρκής άντληση αυτού από την αντλία λαδιού και φυσικά ανεπαρκής κυκλοφορία-λίπανση-ψύξη. Φυσικά, ένα αφρισμένο λιπαντικό πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
-
Ο χρήστης last_in_line έγραψε:
οχι..δεν εννοω τετοιο αφρισμα..(σε στυλ μαγιονεζας..)
εννοω οτι το λιπαντικο ειχε αφρισει σχεδον!!!αλλωστε με συχνοτερες αλλαγες εξαλειφθηκε το φαινομενο αρα δεν ειναι απο το ψυκτικο..
Παλιά που κινούσα το αμάξι μέσα στη πόλη πολύ, το λάδι όταν έβγαινε είχε ένα καφέ αφρό επάνω (λάδι + λίγος αφρός στην επιφάνεια). Μπορεί να ήταν νερό που έμενε στο λάδι επειδή δούλευε κρύο μέσα στη πόλη το χειμώνα, σίγουρα δεν ήταν από το σύστημα ψύξης. Χρειαζόταν συχνότερες αλλαγές ή λιγότερη πόλη και περισσότερα ταξίδια.
-
για το αφρισμα το ξερω...
για την διαφορετικη καταναλωση δεν βγαζω ακρη...λογω του οτι αυξηθηκε αποτομα με το περασμα απο τα 300ν στα ELF... (παντα ιδιο ιξωδες..15-50..)
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Οσον αφορα τη μετρηση με τοσο λεπτο λαδι εστω εστερικης βασης μετα απο 10-15 λεπτα αφου σβησεις θα δειχνει κανονικα τη σταθμη του.
έχω τις αμφιβολίες μου για αυτό. Θα επανέλθω.
Επανέρχομαι:
Συγκρίνοντας την στάθμη την επόμενη μέρα το πρωί (Δευτέρα - μετα απο την Πλαστήρα δηλαδή), με την Τετάρτη η στάθμη ήταν περίπου μισο εκατοστό ποιο πάνω.
-
... ειναι απιστευτο σε καποιον που βαζει το ιδιο λαδι εδω και χρονια και ξερει τη συμπεριφορα του αυτοκινητου του, ενας δεικτης θερμοκρασιας λαδιου τι πληροφορηση μπορει να του προσφερει..
Το τελευταιο διαστημα, λοιπον, η θερμοκρασια του λαδιου μου ειχε ανεβει λιγακι (106 gti/Motul 8100 5w/40).
Εκει που δουλευε με τη νορμαλ χρηση που του εκανα ελαχιστα κατω απο τη μεση ή με ελαχιστο ζορι εφτανε στη μεση, τελευταια με το 'καλημερα' δουλευε στη μεση και ελαχιστα πιο πανω....
(σκεφτομαι)..
κατι περιεργο συμβαινει... συμβουλευομαι το βιβλιαρακι μου και βλεπω οτι ειναι ωρα να αλλαξω λαδια.. !
Εγινε η αλλαγη, λοιπον και ολα καλα....
Να πω, λοιπον, πως για τη χρηση που τους κανω εγω, τα 10000 Χλμ ειναι οριο και χρειαζονται αλλαγη.. οπως και κανω.. -
σε πόσους μήνες κάνεις τα 10.000 χλμ?
-
θα κοιταξω το βιβλιαρακι και θα σε ενημερωσω ακριβως αυριο!
(δε θυμαμαι) -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
σε πόσους μήνες κάνεις τα 10.000 χλμ?Εύστοχη ερώτηση.
-
καποιος απο εδω ειχε προτεινει καποιο καθαριστικο που καθαριζει τα μπεκ,καταλοιπα στις βαλβιδες και γενικα το συστημα τροφοδοσιας.
υπαρχει κατι αξιοπιστο που να ριχνουμε στο ρεζερβουαρ χωρις να εχουμε προβλημα στον καταλυτη και στην τσεπη μας?
ευχαριστω
-
PROTEC Fuel Line Cleaner
Κάνει δουλειά και φαίνεται... -
ευχαριστω miltellas,
φανταζομαι στα γνωστα μαγαζια στην αθηνα θα τα βρω.
η αναλογια πως ειναι?μισο μπουκαλακι σε καθε 40λιτρα βενζινη?
σε καθαρο καπακι με τριμενες βαλβιδες και αλλαγη λαδιου καθε 8000km,επισης βενζινη κατα 90% απο ενα μονο βενζιναδικο,ποσα μπουκαλακια λες να βαλω?επισης ως αμερικανικο με τον καταλυτη τον ευρωπαικο και τους λαμδα δεν νομιζω να εχω προβλημα?
-
9 μηνες, να το αφησω?
-
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
ευχαριστω miltellas,φανταζομαι στα γνωστα μαγαζια στην αθηνα θα τα βρω.
η αναλογια πως ειναι?μισο μπουκαλακι σε καθε 40λιτρα βενζινη?
σε καθαρο καπακι με τριμενες βαλβιδες και αλλαγη λαδιου καθε 8000km,επισης βενζινη κατα 90% απο ενα μονο βενζιναδικο,ποσα μπουκαλακια λες να βαλω?επισης ως αμερικανικο με τον καταλυτη τον ευρωπαικο και τους λαμδα δεν νομιζω να εχω προβλημα?
Δες και αυτα:
http://www.protecusa.com/fuelcatalysts1.htm -
thanks for the infos.
αν και ειμαι κατα των προσθετων,λεω να κανω μια αρχη στην μοτοσυκλετα οπου καθαριζω εγω τα καρμυρατερ και μπορω να δω και τις βαλβιδες.
για το αυτοκινητο ειμαι καπως διστακτικος...
τα εχετε χρησημοποιησει και εχετε δει αποτελεσματα?
τι περιεχουν μεσα και ειναι τοσο δυνατα που υπερκαλυπτουν την δυνατοτητα της βενζινης να μην αφηνει υπολειματα? -
Βάζεις ένα μπουκαλάκι σε γεμάτο ρεζερβουάρ.Περιπού στα 50 λίτρα δηλαδη.
Κάνει δουλειά και όπως είπε ο Miltellas φαίνεται! -
Ο χρήστης tm έγραψε:
9 μηνες, να το αφησω?Το εξαντλείς. Άλλαζέ το ανά 6μηνο και αν το σκίζεις πολύ του είναι.
Περι λιπαντικών γενικώς