-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3:
Άρα απο την συμμετοχή σου σήμερα σε μια συζήτηση κάποιων μελών καταλάβαμε ότι απλώς ήθελες προσοχή.
Ναι Νάσο. Σ αγαπάμε.
Ατιμούλη...
Με ξεσκέπασες!
-
Θα σε σκεπάσω ξανά στοργικά. Και τα πατουσάκια από μέσα να μην κρυώνεις.
-
Μερικές διευκρινίσεις από τα λίγα που ξέρω για το τι ισχύει στη θάλασσα:
- Οι αρχές κάθε χώρας (πχ. το πολεμικό ναυτικό ή το Λιμενικό) έχουν δικαιοδοσία εντός των χωρικών υδάτων της χώρας δηλ. στην περίπτωση της Πύλου 12 νμ. Εως εκεί έχει δικαίωμα πχ. να σταματήσει το Λιμενικό ένα πλοίο για έλεγχο (νηοψία), να το υποχρεώσει να αλλάξει πορεία κτλ. Εκτός των χωρικών υδάτων δηλ. στα διεθνή ύδατα οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αποτελεί σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας πειρατεία εκτός και αν έχει την άδεια της χώρας της οποίας τη σημαία φέρει το πλοίο. Για το λόγο αυτό τα τουρκικά εμπορικά στη Λιβύη αρνούνταν τον έλεγχο ή το πλοίο με κινεζική σημαία που έκοψε τα καλώδια στη Βαλτική το Σουηδικό ναυτικό μπόρεσε να το σταματήσει μόνο αφού πήρε την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης.
- Στην Πύλο μιλάμε για περιοχή SAR (Search & Rescue) όχι προφανώς για FIR (ντόινγκ!) που εκτείνεται σίγουρα εντός των χωρικών υδάτων αλλά και στα διεθνή ύδατα (συνήθως αλλά όχι υποχρεωτικά με αμοιβαία συμφωνία οι όμορες χώρες το μοιράζουν στη μέση πχ. μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και αυτό ζητάει η Τουρκία για το Αιγαίο, ενώ εμείς λέμε ότι όλο το Αιγαίο είναι δικό μας SAR). Το πρόβλημα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί SAR (οπότε τότε οι αρχές της χώρας έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια πχ. να ρυμουλκήσουν, μετεπιβιβάσουν, αποτρέψουν βύθιση κτλ.) πρέπει να το ζητήσει το πλοίο δηλ. εκπέμποντας "mayday", "pan-pan" ή με τα αντίστοιχα οπτικά σήματα κτλ. Διαφορετικά και πάλι αποτελεί πειρατεία η προσπάθεια επέμβασης.
-
Όσον αφορά τα ναυτικά ατυχήματα, το θέμα ρυθμίζεται από την διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση. Η Ελλάδα κύρωσε την σύμβαση αυτή το 1989 και με την ευκαιρία της κύρωσης έχει δηλώσει ότι θα ασκεί θαλάσσια έρευνα και διάσωση σε όλο τον χώρο του FIR Αθηνών, σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί και προς τον ΙΜΟ και την πρακτική που ακολουθούσε αδιαλείπτως ήδη από το 1975. Τούτο αντικατοπτρίζει την γεωγραφική και πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και επιτρέπει την πλέον αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.
https://www.ellinikos-stratos.com/arthra/sar
Καταλάβατε τώρα ότι αυτά είναι υποθέσεις υψηλού κινδύνου και απαιτήσεων και δεν προσφέρονται ως θέμα για τα φτωχά μυαλά μερικών ακραίων ψηφοφόρων με τις ιδεοληψίες τους.
Γενικα το πλοίο δεν είχε σημαία. Το πλοίο ήταν καταφανώς σε κίνδυνο κατά την πλεύση του γεγονός που ενεργοποιεί πρωτόκολλα παρεμβάσεων. Αυτό λένε οι ειδικοί! Εμείς όλοι είμαστε άσχετοι.
Όσον αφορά για όλα αυτά που ΔΕΝ ξέρετε και
ΔΕΝ ξέρουμε , ακούστε καλυτερα κάποιον ναύαρχο και πιο ειδικό και σταματήστε τις φαντασιώσεις.Το ερώτημα μου δεν το απάντησε κάποιος εκ των ακρο-δεξιών φίλων εδώ μέσα.
-
Η ταύτιση του SAR με το FIR ως γεωγραφική περιοχή μπορεί να γίνεται σε μερικές περιπτώσεις αν βολεύει αλλά η χρησιμοποίηση του όρου "FIR" για τη θάλασσα είναι τελείως λανθασμένη, FIR είναι μόνο στον αέρα.
Οπως και να έχει, η ουσία της συζήτησης δεν είναι η ορολογία αλλά το τι προβλέπει η Σύμβαση του Αμβούργου για το SAR και εν γένει το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι αυτά που αναφέρω παραπάνω.
Πχ. κάτι "μπαλόνια" και κάτι "ρεσάλτα" που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν προβλέπονται στην περίπτωση της Πύλου και μάλλον κατηγορούμενη για πειρατεία θα κατέληγε η Ελλάδα.
Οσο για το β΄ πληθυντικό και το χαρακτηρισμό "ακροδεξιοί" αμέσως κάτω από τη δημοσίευσή μου, δεν κατάλαβα αν αναφέρεται σε εμένα και δε νομίζω ότι έδωσα κάποια αφορμή για τέτοιου ύφους απάντηση.
-
Οχι δεν το είπα για σένα.
Συμφωνώ για τα ρεσάλτα. Ήταν μια άποψη δική μου που είμαι τελείως αδαής με αυτά τα θέματα.
Για αυτό και έχω παρακολουθήσει την υπόθεση μεσα από τα λεγόμενα και γραφόμενα των ειδικότερων όλων. Των προϊσταμένων και αρχηγών του ναυτικού και λιμενικού. Δεν μένω στο τι ακούγεται από τον μπάρμπα στο καφενείο του χωριού του ούτε από τον κάθε μάστορα στο γιαπι!
Το πλοίο δεν είχε σημαια. Αυτό αλλάζει πολλά. Επίσης ισχύουν άλλα πρωτόκολλα από τα συνήθη διότι υπηρεσίες το είχαν εντοπίσει ως πλοίο διακινητων! Αυτά από λόγια ναυάρχου του λιμενικού.
Το FIR η Ελλάδα το τονίζει όταν πρόκειται για διασώσεις και δεν το κάνει καθόλου τυχαία. Για αυτό και έγραψα πως μερικοί κατά τον οίστρο των επιχειρημάτων, που δεν ήθελαν να διασωθούν οι άνθρωποι αυτοί, καταφεύγουν σε επικίνδυνες ρητορίες.
Μάλιστα θυμάμαι έναν δεξιό ναύαρχο να λέει σε δημοσίευση του να μαζέψουν κάποιους βουλευτές της κυβέρνησης (ακραίους) που εκφράζουν πολιτικά επικίνδυνες απόψεις. Δεν έχουν ιδέα του τι έλεγαν και τι πράττουν. -
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #3