-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εγώ πάλι μένω μέσα στις πολυκατοικίες και ξέρω ότι από εκεί που ήθελα μισή ώρα για να βρεθώ στη φύση, τώρα θέλω 1 ολόκληρη (χωρίς κίνηση) επειδή οι περιφερειακοί δήμοι χτίστηκαν πάνω στα δάση. Όταν κι εσύ βρεθείς μέσα σε σφιχτό μπετόν, μακρυά από τα δέντρα (τα ποια; ), θα καταλάβεις τι εννοώ.Και γιατί να βρεθεί? Επιλογή του είναι, δε νομίζω ότι θα του συμβεί ποτέ αυτό
-
Όποιος ζούσε πριν 20 χρόνια στη Ν. Κηφισιά (τυχαίο παράδειγμα), πήγαινε μια βολτούλα με τα πόδια στο δάσος. Σήμερα πρέπει να πάρει αυτοκίνητο. Αυτό εννοώ.
-
Πάντως το πόσο γαιδούρια είναι μερικοί είναι απίστευτο. Ακούστε την παρακάτω προσωπική ιστορία:
Στο εξοχικό της οικογένειάς μου έχουμε πευκοδάσος το οποίο φυτέψαμε εμείς πριν 32 χρόνια. Η περιοχή δεν είναι δασική, είναι χωράφια, κτήματα με ελιές και εξοχικά. Το μόνιμο άγχος της μητέρας μου είναι οι πευκοβελόνες. Φέτος λοιπόν ενώ εγώ ήμουν διακοπές αλλού, η μητέρα μου βρήκε κάποιον υπεύθυνο του τοπικού δήμου ο οποίος της υποσχέθηκε ότι αν εμείς καθαρίσουμε τις πευκοβελόνες και τις βγάλουμε έξω σε μία κοινόχρηστη αλάνα, θα στείλουν την άλλη μέρα φορτηγό να τις πάρει. Έτσι η μητέρα μου πλήρωσε έναν εργάτη που του πήρε τρεις μέρες να βγάλει τις πευκοβελόνες έξω όπου τις στοίβαξε σε δύο τεράστιους σωρούς. Αμέσως τηλεφώνησε στο δήμο να έρθει να τις πάρει. Και μετά άρχισε η οδύσσειά της γιατί ο δήμος δεν εμφανιζόταν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες περί μη διαθεσιμότητας των φορτηγών κλπ. Η μητέρα μου και οι γείτονες έχοντας τρελλαθεί από το άγχος τηλεφωνούσαν διαρκώς στο δήμο μέχρι να ακούσουν έναν αγανακτισμένο αντιδήμαρχο να εξανίσταται:
-Πώς κάνετε έτσι! Και τι έγινε που είναι εκεί οι πευκοβελόνες;- Μα θα πάρουμε φωτιά!
- Ε και τι έγινε! Μία φωτιά πάνω μία κάτω δεν χάλασε ο κόσμος!
-
Υπήρχε 'κυρία' χθες στην Πολιτεία που έτρεχε έντρομη με την ψηφιακή στα χέρια!!!!!
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Υπήρχε 'κυρία' χθες στην Πολιτεία που έτρεχε έντρομη με την ψηφιακή στα χέρια!!!!!Πως το ειχε πει ο Χαρυ Κλυνν?Εμπρος με τις γουνες στα χερια κλπ.........
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
*Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 105 πυροσβέστες, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
*Πλέον; πότε πλέον όταν έφτασε το μέτωπο τα 3 χλιόμετρα;
Τελικά αυτή η φωτιά πότε άναψε;
Γιατί δεν την είδε κανένας, πόσην ώρα έκαιγε μέχρι να την δουν μια φωτιά δίπλα στην Αθήνα;
Δεν μένω στην Αθήνα και δεν γνωρίζω καλά την περιοχή αλλά ας μου λύσει κάποιος τις παραπάνω απορίες.
Χρειάζεται χρόνος παραπάνω από 0,5-1 ώρες για να κινητοποιηθούν τα Αεροπλάνα;
Και πόσο μπορεί να επεκταθεί μαι φωτιά σε αυτόν τον χρόνο**Η φωτιά ξεκίνησε στις 10.30 από το Μοναστήρι του Αγ.Παντελεήμονα που βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του βουνού (δυτική του μεριά) στην πλευρά που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Πεντέλης. Συγκεκριμένα ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι, αναβαίνει από τα παλιά λατομεία και σε κάποια φάση έχει μια διχάλα αριστερά για μοναστήρι δεξιά για τα ρανταρ. Η φωτιά λέγεται ότι ξέσπασε σε εκείνο το σημείο αριστερά στη πλευρά του μοναστηριού. Λόγω των ισχυρών ανέμων και πυκνής βλάστησης,η φωτιά κατέβηκε το βουνό (σαν χείμαρος) και με νοτιοανατολική φορά κατευθύνθηκε προς Ν.Πεντέλη. Σε εκείνο το σημειό που είναι ο δρόμος που ενώνει Κεφαλλάρι με Ν.Πεντέλη φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν 2 μετωπα. Ένα που κατέβαινε προς Ν.Πεντέλη-Μελίσσια κτλ (δηλ. ανατολικά) και ένα που πήγαινε προς Κεφαλλάρι-Πολιτεία (δηλ. δυτικά). **
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά λόγω πυλώνων υψηλής τάσεως της ΔΕΗ λένε πως δεν μπόρεσαν να την περιορίσουν στο ξεκίνημά της. ΑΝ την είχαν προλάβει όσο ήταν ακόμα στην πλαγιά και ΨΗΛΑ στο βουνό δεν νομίζω να είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Τώρα ότι και να λέμε το αποτέλεσμα μετράει. ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ. Πλέον αποφεύγω και το βλέμμα μου να στρέφω προς το βουνό γιατί με πληγώνει το θέαμα που βλέπω με τους καπνούς.Το πιο κουφό από όλα είναι ότι λίγο πριν ξυπνήσω (ψευτοκοιμόμουν)και ώρα γύρω στις 10.30-10.40 έβλεπα ένα όνειρο ότι είχε πιάσει φωτιά η Πεντέλη από την άλλη πλευρά (δρόμος που πάει για Ν.Μάκρη). Και ότι είμασταν πολλά άτομα να βοηθήσουμε (το ζούσα δηλ. έντονα όλο αυτό), γινόταν κόλαση από φωτιά, θερμοκρασία, καπνούς, βρήκα ένα στουπί και φώναξα κάποιους αρμόδιους να το τσεκάρουν για εμπρησμό και μετά από λίγο είδα ότι καθάριζε η ατμόσφαιρα και η φωτιά να είναι υπό έλεγχο. Λίγα λεπτά μετά ακούω σειρήνες. Ανοίγω τα μάτια πετάγομαι πάνω, πάω στο παράθυρο και βλέπω καπνούς από την Πεντέλη! Έμεινα άναυδος!
Εκει ξεκινησε η φωτια?????
Θεωρητικα σε αποσταση 500 μετρων υπαρχει η επιφυλακη των πυροσβεστων 24 ωρες το 24 ωρο....πανω στη διχαλα(τρι..) που παει Κηφισια-Αγ. Παντελεημονα-Πεντελη...
Δηλαδη πηρε φωτια/βαλανε φωτια πρακτικα κατω απο τη μυτη των πυροσβεστων....και οχι μονο.... -
Ο χρήστης Amaxopoulos έγραψε:
*Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 105 πυροσβέστες, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
*Πλέον; πότε πλέον όταν έφτασε το μέτωπο τα 3 χλιόμετρα;
Τελικά αυτή η φωτιά πότε άναψε;
Γιατί δεν την είδε κανένας, πόσην ώρα έκαιγε μέχρι να την δουν μια φωτιά δίπλα στην Αθήνα;
Δεν μένω στην Αθήνα και δεν γνωρίζω καλά την περιοχή αλλά ας μου λύσει κάποιος τις παραπάνω απορίες.
Χρειάζεται χρόνος παραπάνω από 0,5-1 ώρες για να κινητοποιηθούν τα Αεροπλάνα;
Και πόσο μπορεί να επεκταθεί μαι φωτιά σε αυτόν τον χρόνο**Η φωτιά ξεκίνησε στις 10.30 από το Μοναστήρι του Αγ.Παντελεήμονα που βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του βουνού (δυτική του μεριά) στην πλευρά που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Πεντέλης. Συγκεκριμένα ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι, αναβαίνει από τα παλιά λατομεία και σε κάποια φάση έχει μια διχάλα αριστερά για μοναστήρι δεξιά για τα ρανταρ. Η φωτιά λέγεται ότι ξέσπασε σε εκείνο το σημείο αριστερά στη πλευρά του μοναστηριού. Λόγω των ισχυρών ανέμων και πυκνής βλάστησης,η φωτιά κατέβηκε το βουνό (σαν χείμαρος) και με νοτιοανατολική φορά κατευθύνθηκε προς Ν.Πεντέλη. Σε εκείνο το σημειό που είναι ο δρόμος που ενώνει Κεφαλλάρι με Ν.Πεντέλη φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν 2 μετωπα. Ένα που κατέβαινε προς Ν.Πεντέλη-Μελίσσια κτλ (δηλ. ανατολικά) και ένα που πήγαινε προς Κεφαλλάρι-Πολιτεία (δηλ. δυτικά). **
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά λόγω πυλώνων υψηλής τάσεως της ΔΕΗ λένε πως δεν μπόρεσαν να την περιορίσουν στο ξεκίνημά της. ΑΝ την είχαν προλάβει όσο ήταν ακόμα στην πλαγιά και ΨΗΛΑ στο βουνό δεν νομίζω να είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Τώρα ότι και να λέμε το αποτέλεσμα μετράει. ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ. Πλέον αποφεύγω και το βλέμμα μου να στρέφω προς το βουνό γιατί με πληγώνει το θέαμα που βλέπω με τους καπνούς.Το πιο κουφό από όλα είναι ότι λίγο πριν ξυπνήσω (ψευτοκοιμόμουν)και ώρα γύρω στις 10.30-10.40 έβλεπα ένα όνειρο ότι είχε πιάσει φωτιά η Πεντέλη από την άλλη πλευρά (δρόμος που πάει για Ν.Μάκρη). Και ότι είμασταν πολλά άτομα να βοηθήσουμε (το ζούσα δηλ. έντονα όλο αυτό), γινόταν κόλαση από φωτιά, θερμοκρασία, καπνούς, βρήκα ένα στουπί και φώναξα κάποιους αρμόδιους να το τσεκάρουν για εμπρησμό και μετά από λίγο είδα ότι καθάριζε η ατμόσφαιρα και η φωτιά να είναι υπό έλεγχο. Λίγα λεπτά μετά ακούω σειρήνες. Ανοίγω τα μάτια πετάγομαι πάνω, πάω στο παράθυρο και βλέπω καπνούς από την Πεντέλη! Έμεινα άναυδος!
Εκει ξεκινησε η φωτια?????
Θεωρητικα σε αποσταση 500 μετρων υπαρχει η επιφυλακη των πυροσβεστων 24 ωρες το 24 ωρο....πανω στη διχαλα(τρι..) που παει Κηφισια-Αγ. Παντελεημονα-Πεντελη...
Δηλαδη πηρε φωτια/βαλανε φωτια πρακτικα κατω απο τη μυτη των πυροσβεστων....και οχι μονο....Όντως υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα και εκεί, και στον Μπάκα (λίγο πιο κάτω από τα φανάρια της Ν.Πεντέλης) και στη Π.Πεντέλη και προς Κηφισία για αυτό και όπως λένε ΑΜΕΣΑ 5-10 οχήματα ήταν στον τόπο της πυρκαγιάς (γεγονός που δεν αμφισβητείται). Το θέμα είναι ότι λόγω των ισχυρών ανέμων και της πυκνής βλάστησης, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα εναέρια μέσα είτε λόγω αναταράξεων είτε λόγω των πυλώνων της ΔΕΗ δεν έκαναν ρίψεις νερού. Τη θλιβερή συνέχεια δυστυχώς όλοι την ξέρουμε...
-
Το δάσος θα ξαναγίνει σε 10 χρόνια πάλι, όπως ξανάγινε στο ίδιο σημείο μετά την πυρκαγιά του 1998. Το θέμα είναι να μην καταπατηθούν οικόπεδα.
Και κάτι άλλο. Σήμερα πέρασα με το αμάξι να δω το μέγεθος της καταστροφής. Θλιβερό όντως το θέαμα, αλλά θα ξαναγίνει το δάσος. Έπρεπε όμως να καεί; Οι δασοπυροσβέστες που ήταν σε υπηρεσία γιατί δεν έκαναν περιπόλους μέσα στο δάσος για πρόληψη; Γιατί δεν έστελναν πιό πολλούς; Είναι ή δεν είναι δίκαιο που κλονίζεται η εμπιστοσύνη μου προς αυτό το Σώμα;
-
Ρε σεις και γω εξοργίζομαι με τους κωλοεμπρηστές, και φυσικά με το αποτέλεσμα των πυρκαγιών, δε μπορούμε όμως να κατηγορούμε μόνιμα τους πυροσβέστες και τους υπευθύνους για ανοργανωσιά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Αν όντως η φωτιά άναψε ταυτόχρονα σε 4 μέτωπα σε απόσταση 500-1000 μέτρων και λόγω των ισχυρών ανέμων είναι πολύ πιθανό να μη μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι επίγειες δυνάμεις από το πρώτο 5λεπτο.
Από και και πέρα τόσο τα ελικόπτερα, όσο και τα αεροπλάνα θέλουν περίου 45 λεπτά από τη στιγμή που ενημερώνονται μέχρι την πρώτη ρήψη, κάτι απόλυτα λογικό. Ε μέσα σε 45 λεπτά υπό αυτές τις συνθήκες μια φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο μέτωπο.
Οχήματα υπήρχαν όντως σε επιφυλακή, αν μιλάμε όμως για 4 μέτωπα εν μέσω ισχυρών ανέμων, αυτά δε μπορούσαν να κάνουν σχεδόν τίποτα.
Και για να μη μου λέτε ότι μιλάω εκ του ασφαλούς η φωτιά στο σπίτι μας στο Νέο Βουτζά έφτασε προ ετών ένα στενό πιο πάνω. Ε όταν καίγεται όλη η χώρα δε μπορείς να βρίζεις την πυροσβεστική που δεν είναι έξω από το σπίτι σου. Ελπίζεις απλά να βρεθεί κάποιος εύκαιρος να έρθει να σε βοηθήσει, είτε πρόκειται για επίγειο, είτε για εναέριο μέσο. -
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Πάντως το πόσο γαιδούρια είναι μερικοί είναι απίστευτο. Ακούστε την παρακάτω προσωπική ιστορία:
Στο εξοχικό της οικογένειάς μου έχουμε πευκοδάσος το οποίο φυτέψαμε εμείς πριν 32 χρόνια. Η περιοχή δεν είναι δασική, είναι χωράφια, κτήματα με ελιές και εξοχικά. Το μόνιμο άγχος της μητέρας μου είναι οι πευκοβελόνες. Φέτος λοιπόν ενώ εγώ ήμουν διακοπές αλλού, η μητέρα μου βρήκε κάποιον υπεύθυνο του τοπικού δήμου ο οποίος της υποσχέθηκε ότι αν εμείς καθαρίσουμε τις πευκοβελόνες και τις βγάλουμε έξω σε μία κοινόχρηστη αλάνα, θα στείλουν την άλλη μέρα φορτηγό να τις πάρει. Έτσι η μητέρα μου πλήρωσε έναν εργάτη που του πήρε τρεις μέρες να βγάλει τις πευκοβελόνες έξω όπου τις στοίβαξε σε δύο τεράστιους σωρούς. Αμέσως τηλεφώνησε στο δήμο να έρθει να τις πάρει. Και μετά άρχισε η οδύσσειά της γιατί ο δήμος δεν εμφανιζόταν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες περί μη διαθεσιμότητας των φορτηγών κλπ. Η μητέρα μου και οι γείτονες έχοντας τρελλαθεί από το άγχος τηλεφωνούσαν διαρκώς στο δήμο μέχρι να ακούσουν έναν αγανακτισμένο αντιδήμαρχο να εξανίσταται:
-Πώς κάνετε έτσι! Και τι έγινε που είναι εκεί οι πευκοβελόνες;- Μα θα πάρουμε φωτιά!
Τζάκι έχετε;
-
Ο χρήστης klong έγραψε:
Τζάκι έχετε;Δεν πιστεύω να εννοείς να κάψουμε δύο βουνά πευκοβελόνες στο τζάκι; Καλοκαιριάτικα;
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Τζάκι έχετε;
Δεν πιστεύω να εννοείς να κάψουμε δύο βουνά πευκοβελόνες στο τζάκι; Καλοκαιριάτικα;
Δεν λέει ε;
Αν είναι τόσες πολλές τότε πάρε μια πρέσα να τις πιέζεις και να τις κάνεις ... πως τις λένε αυτές τις βέργες που τις πουλάνε για καυσόξυλα θα εξασφαλίσεις τα ξύλα για τον χειμώνα, όσο πας τουλάχιστον στο εξοχικό και όχι μόνο -
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Ψάξτε να βρε/ίτε ποιά υπηρεσία του δήμου είναι αρμόδια και αρχίστε να ενοχλείτε τον προϊστάμενο της.
Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο φορτηγό στην υπηρεσία καθαριότητας που είναι επιφορτισμένο με την απομάκρυνση ογκόδων αποριμμάτων που δε μπορούν να πάρουν τα σκουπιδιάρικα. Μάλλον θα είναι το ευκολότερο να έρθει.
Αλλιώς δε βγαίνει άκρη... -
Ο χρήστης klong έγραψε:
Τζάκι έχετε;
Δεν πιστεύω να εννοείς να κάψουμε δύο βουνά πευκοβελόνες στο τζάκι; Καλοκαιριάτικα;
Δεν λέει ε;
Αν είναι τόσες πολλές τότε πάρε μια πρέσα να τις πιέζεις και να τις κάνεις ... πως τις λένε αυτές τις βέργες που τις πουλάνε για καυσόξυλα θα εξασφαλίσεις τα ξύλα για τον χειμώνα, όσο πας τουλάχιστον στο εξοχικό και όχι μόνοΕχμ.... μήπως να πάρω και μία επιχορήγηση για να στήσω την επιχείρηση;
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Ψάξτε να βρε/ίτε ποιά υπηρεσία του δήμου είναι αρμόδια και αρχίστε να ενοχλείτε τον προϊστάμενο της.
Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο φορτηγό στην υπηρεσία καθαριότητας που είναι επιφορτισμένο με την απομάκρυνση ογκόδων αποριμμάτων που δε μπορούν να πάρουν τα σκουπιδιάρικα. Μάλλον θα είναι το ευκολότερο να έρθει.
Αλλιώς δε βγαίνει άκρη...Τελικά με τα πολλά κι αφού βάλαμε τα μεγάλα μέσα τα πήρανε. Και μιλάμε για δήμο 5000 κατοίκων που όλοι γνωρίζονται!!!
-
Πευκοβελονες .Αναβουν πιο ευκολα και απο βενζινη
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=826163&lngDtrID=244
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=825970
Aς βοηθήσουμε όλοι να ξαναχτιστούν τα αυθαίρετα... -
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=825970
Aς βοηθήσουμε όλοι να ξαναχτιστούν τα αυθαίρετα...H οριοθέτηση ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ??
-
Από πριν...
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες