Ο χρήστης ΑυτοΤρίτη έγραψε:
Τα τελευταία χρόνια εντείνονται στην Ελλάδα οι φωνές που κάνουν έκκληση για βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, πάντα με στόχο τη μείωση των θυμάτων από τα τροχαία ατυχήματα. Ταυτόχρονα, φορείς με ενδιαφέρον στο περιβάλλον τόσο από τη χώρα μας, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε σταματούν να πιέζουν για καθαρότερα αυτοκίνητα, με περιορισμένες εκπομπές επικίνδυνων ρύπων. Για αυτό, κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι υποχρεωμένος να το προσκομίσει στο Κ.Τ.Ε.Ο, ώστε να διαπιστώνεται η σωστή του λειτουργία.
Υποτίθεται, φυσικά, ότι οι φορείς που ασκούν τον έλεγχο, τηρούν κατά γράμμα το νόμο, κάτι που τελικά δεν γίνετεται- όχι τουλάχιστον από όλους- και το διαπιστώσαμε εξ ιδίων όταν επισκεφθηκαμε ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο. όπου είχαμε τη δυνατότητα να εξάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ποιότητα της δουλειάς τους.
**Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ 'προκαλέσαμε' συγκεκριμένες βλάβες σε δύο αυτοκίνητα και επισκεφθήκαμε το Β΄ ΚΤΕΟ Ελληνικού, αλλά και το ιδιωτικό ΚΤΕΟ 'Ηνίοχος Α.Ε', ώστε να δούμε αν θα εντοπιστούν οι βλάβες αλλά και την ποιότητα της δουλειάς του.
Συγκεκριμένα:
• Αποσυνδέσαμε το μπροστά αριστερό φως πορείας
• Αποσυνδέσαμε την κόρνα
• Αποσυνδέσαμε τα πίσω φώτα της όπισθεν
• Αποσυνδέσαμε τους μπροστινούς υαλοκαθαριστήρες
• Αφαιρέσαμε από το χώρο αποσκευών τον πυροσβεστήρα, το τρίγωνο, το φαρμακείο αλλά και ολόκληρη τη ρεζέρβα. Παράλληλα, ζητήσαμε να ελέγξουν τους ρύπους και να μας εκδώσουν κάρτα καυσαερίων.**
Για το δημόσιο Κ.Τ.Ε.Ο ειδικά φροντίσαμε επιπλέον, ώστε να έχει μπλοκάρει η ζώνη ασφαλείας, ενώ είχαμε απενεργοποιήσει τα σύστημα πλύσης του παρμπρίζ.[/b]
Όπως καταλαβαίνετε, οι 'βλάβες' των αυτοκινήτων έχουν να κάνουν με σημαντικές 'παραλείψεις' από πλευράς ιδιοκτήτη, που τα καθιστούν εν δυνάμει επικίνδυνα, ενώ εντάσσονται όλες και στις τεχνικές προδιαγραφές, που το Κ.Τ.Ε.Ο πρέπει να ελέγξει βάσει νόμου (συνοπτικά: σύστημα πέδησης, σύστημα διεύθυνσης, πλαίσιο - υπερκατασκευή - αμάξωμα - θάλαμος επιβατών - εξαρτήματα, άξονες - τροχοί - ελαστικά - ανάρτηση, φώτα και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, εξοπλισμός (αξεσουάρ και σήμανση οχήματος, ορατότητα, κινητήρας και σύστημα μετάδοσης, τροφοδοσία και εξάτμιση και τέλος, ρύπανση περιβάλλοντος).
Πρακτικά όμως, ελάχιστα από αυτά ισχύουν στην πραγματικότητα! Πώς το ξέρουμε αυτό; Το διαπιστώσαμε μόνοι μας, όταν περάσαμε από τα δύο Κ.Τ.Ε.Ο (δημόσιο και ιδιωτικό) με τις ίδιες εσκεμμένες βλάβες. Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν στο ιδιωτικό και τι δεν έκαναν στο δημόσιο, εκθέτοντας για μία ακόμη φορά το γερασμένο και αποδιοργανωμένο κράτος.
Οι εντυπώσεις μας από το ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο 'Ηνίοχος Ι.Κ.Τ.Ε.Ο Α.Ε' είναι θετικές. Κλείσαμε ραντεβού χωρίς δυσκολία την ημέρα και ώρα που εμείς θέλαμε. Το προσωπικό ήταν ευγενικό και η συνολική αντιμετώπιση πολύ επαγγελματική.
Το αυτοκίνητό μας ελέγχθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς μία διαδικασία που κράτησε πάνω από 30 λεπτά και θα την χαρακτηρίζαμε αρκετά αποτελεσματική, όχι όμως και τέλεια.
Αυτό γιατί κανείς δεν άνοιξε το πορτ μπαγκάζ να δει αν υπάρχει τρίγωνο, φαρμακείο, ρεζέρβα και φυσικά πυροσβεστήρας. Οι βλάβες και οι 'παραλείψεις' μας, πλην της τελευταίας που αναφέραμε, εντοπίστηκαν και το αυτοκίνητο δεν πέρασε τον έλεγχο.
Ο αρμόδιος υπάλληλος μας εξήγησε τα προβλήματα και μας παρέπεμψε για δωρεάν επανέλεγχο, αφού το επισκευάσουμε. Το κόστος για τον έλεγχο ήταν 55 ευρώ, μαζί με κάρτα καυσαερίων.
Τέλος, το Κ.Τ.Ε.Ο που επισκεφθήκαμε ήταν πεντακάθαρο, με ευγενικό προσωπικό, λειτουργούν υπό καθεστώς αυστηρού ελέγχου για την ποιότητα των υπηρεσιών τους ακόμη και με προκαθορισμένες θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όσον αφορά στο δημόσιο Κ.Τ.Ε.Ο η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν τελείως διαφορετική…Έχοντας αρκετά αυτοκίνητα να περιμένουν στην ουρά, οι υπάλληλοι του Κ.Τ.Ε.Ο σκέφτηκαν να επιταχύνουν όχι τους ρυθμούς τους, αλλά τη διαδικασία ελέγχου. Συνεπώς, τα μοναδικά πράγματα που εξέτασαν ήταν τα φρένα, το χειρόφρενο, τα ημιαξόνια και το πλαίσιο! Αυτά και τίποτα άλλο απολύτως!
Απαράδεκτη ήταν και η μέτρηση που έκανε ο υπάλληλος, όταν του ζητήσαμε να μας εκδώσει κάρτα καυσαερίων. Τοποθέτησε το μετρητή στην εξάτμιση για περίπου δύο δευτερόλεπτα. Αυτό, φαίνεται, αρκεί στο δημόσιο Κ.Τ.Ε.Ο για να εκδώσει κάρτα, αντίθετα με τη μέτρηση του Ι.Κ.Τ.Ε.Ο, που διήρκεσε τουλάχιστον 3-4 λεπτά.
Στο ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο, το αυτοκίνητο πέρασε από τα διάφορα στάδια ελέγχου οδηγούμενο από το προσωπικό της επιχείρησης, προφανώς για λόγους ασφαλείας, αλλά και ποιοτικότερου ελέγχου.
Αντίθετα, στο δημόσιο, το όχημα το κατευθύνει ο ιδιοκτήτης του πάνω και ανάμεσα από τα μηχανήματα, με κίνδυνο ατυχήματος. Επί τούτου και χωρίς ζώνη ασφαλείας, οδηγήσαμε μέσα από τα μηχανήματα και τους διάφορους αγνώστους που κυκλοφορούσαν στο υπόστεγο, χωρίς να μας ζητήσει κανείς να τη φορέσουμε.
Είναι, λοιπόν, περιττό να τονίσουμε, ότι δε μας ζήτησε κανείς να ανάψουμε τα φώτα μας. Έτσι, δεν εντοπίστηκαν τα 'χαλασμένα' φανάρια πορείας και όπισθεν. Ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς για την ορατότητα, το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου.
Δεν ερωτηθήκαμε από κανένα αν έχουμε φαρμακείο, τρίγωνο ή ρεζέρβα. Το κόστος ελέγχου πάντως ήταν μικρότερο από αυτό του ιδιωτικού και ανήλθε στα 36 ευρώ…
Κάτω από το υπόστεγο που πραγματοποιείται ο 'έλεγχος' στο δημόσιο Κ.Τ.Ε.Ο. υπήρχαν διάφοροι τύποι, αγνώστου ταυτότητας και ιδιότητας, που περπατούσαν ανάμεσα στα αυτοκίνητα! Έτσι, μας ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιοι ήταν οι υπάλληλοι και ποιοι οι πελάτες, αφού το προσωπικό δε φορούσε κανένα απολύτως διακριτικό.
Το ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο δικαίωσε τις προσδοκίες μας και απέρριψε το αυτοκίνητο που προσκομίσαμε, εντοπίζοντας σχεδόν όλες τις βλάβες και τις παραλείψεις, αντιθέτως με το δημόσιο που δεν ανακάλυψε κανένα από τα προβλήματα!
Μια ματιά στις βεβαιώσεις που χορηγούν οι δύο φορείς, αρκεί για να καταλάβει κανείς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Το ιδιωτικό, στο αποτέλεσμα ελέγχου τονίζονται οι σοβαρές ελλείψεις του αυτοκινήτου.
Αντίθετα, στο χαρτί του δημοσίου αναφέρει πως ο έλεγχος ήταν επιτυχής. Προφανώς εννοούν ότι ελέγξανε, αλλά δεν εντόπισαν τίποτα. Το 'τίποτα', όμως, είναι η λέξη που απαντάει στο τι ελέγξανε τελικά!
Μάλιστα, μας προκαλεί εντύπωση πως μέσα σε δύο δευτερόλεπτα που διήρκησε η μέτρηση καυσαερίων, το μηχάνημα κατέγραψε τιμές εκπομπών και σε υψηλές στροφές, ενώ δεν μας ζήτησε κανείς να πατήσουμε το γκάζι, ούτε για λίγο!
To γεγονός ότι το κράτος ελέγχει αυστηρά τα ιδιωτικά, αλλά αφήνει στη μοίρα τους τα δημόσια K.T.E.O, μας δημιουργεί μόνον αρνητικές σκέψεις, που αφορούν σε όσους θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση και δεν το κάνουν εδώ και χρόνια.
Εμείς ελπίζουμε, ότι αυτό το ρεπορτάζ θα τους αφυπνίσει και τα πράγματα στα δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο θα γίνουν καλύτερα, επενδύοντας σε επαγγελματισμό και συνέπεια απέναντι στους φορολογούμενους, αλλά και απέναντι στους συνεπείς χρήστες των δρόμων, που κινδυνεύουν καθημερινά από κακοσυντηρημένα οχήματα.