-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τα καθαρά στην τσέπη του εργαζομένου πώς βγαίνουν?
Μικτός μισθός, τα 1.232,04 ευρώ, μείον 16% κρατήσεις.
Είναι υπολογισμένο το μερίδιο του συνέταιρου? (aka: εφορία)
Όχι, μιλάμε μόνο για τις κρατήσεις του ασφαλιστικού φορέα (ΙΚΑ).
Βγάλε και ένα 12% περίπου λοιπόν (και αν αυτά είναι τα μόνα εισοδήματα που έχει).
Ατιμε συνέταιρε....(δικαιώματα μειοψηφίας έπρεπε να την λένε..όχι ΔΟΥ) -
Ξαναλεω, αν εχει ΕΝΑ καλο το ΤΕΕ (γιατι προβληματιζομαι εντονα στο να βρω και δευτερο) ειναι οτι εχει πολυ καλες ενημερωτικες ενοτητες στην ιστοσελιδα του.
ειδικα οπου λεει 'νεοι μηχανικοι'.
-
...Λάθος και επιμένω αυτό που νομίζεις για την Αμερική! Εχουν εξαιρετικά νοσοκομεία το δίχως άλλο, αλλά για τον ΜΕΣΟ Αμερικανό, οι παροχές είναι ΣΑΦΩΣ χειρότερες από το ΜΕΣΟ Έλληνα...
Χωρίς να επιμένω, από διάφορες συζητήσεις μου έχει δημιουργηθεί η άποψη ότι στην Αμερική η περίθαλψη είναι ανύπαρκτη για τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, όχι για τον μέσο Αμερικάνο. Κακό, κάκιστο και προτιμώ το εδώ έστω και άθλιο 'σύστημα'. Ίσως οι Ελληνοαμερικάνοι φίλοι μας μπορούν να μας βοηθήσουν εδώ.
Για τον συγγενή σου, μπορεί να έτυχε η περίπτωση. Φίλος και συνεργάτης, Λογιστής, ασφαλισμένος του ΙΚΑ, πέθανε μέσα σε ένα χρόνο από καρκίνο. Σε αυτό το χρόνο έπαιρνε από το ΙΚΑ γύρω στα 600 ευρώ το μήνα και οι άνθρωποι καταχρεώθηκαν για να καλύψουν τα έξοδα της 'δωρεάν' περίθαλψης, ενώ μετά το θάνατό του η σύνταξη που πέρασε στη γυναίκα του είναι κάποια αστεία 200 ευρώ το μήνα, γιατί λέει είχε λίγα χρόνια προϋπηρεσίας (περίπου 15 - ήταν 43 χρόνων). Έχει 2 παιδάκια, σε ηλικία τότε 3 και 5 χρόνων...
Η περιθαλψη ειναι ανυπαρκτη δεν ειναι ακριβως ετσι. Ενα καποιος ειναι ανασφαλιστος και χρειαζεται να δει γιατρο συνηθως πηγαινουν στο νοσοκομειο και το οτι δεν εχουν ασφαλεια δεν εχει σημασια.
Οπως σε αλλα συστηματα υπαρχουν ασφαλειες και καλυτερες ασφαλειες. Οι καλυτερες πληρωνουν για πιο πολλα και οι χειροτερες το αναλογο.
Η δωρεαν περιθαλψη ειναι φυσικα παραμυθια της χαλιμας. Το οτι δεν την πληρωνουν οι ασφαλιζομενοι δεν σημαινει οτι ειναι δωρεαν. Ο μεσος φορολογουμενος την πληρωνει αμεσα η εμμεσα.
Φιλε μου με το συμπαθειο αλλα για αυτο εχουμε 'ασφαλειες ζωης'. Το οτι οταν δεν εχει καποιος πολλα χρονια ειναι γεγονος. Δεν μπορουν να κανουν σκοντο αναλογα με την οικογενειακη κατασταση κτλ... Καιρος ειναι να παρουμε το ελεγχο στα χερια μας μαι και ειμαστε εμεις που θα υποφερουμε. Υπαρχουν ενα σωρο πραγματα που μπορει να κανει κανεις 'για την κακια ωρα' αλλα το να περιμενει απο το κρατος, την ασφαλεια και οποιοδηποτε αλλο να τους ξελασπωσει οταν ειναι στην ψαθα ειναι φαντασιωση.
Νικος
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Υπαρχουν ενα σωρο πραγματα που μπορει να κανει κανεις 'για την κακια ωρα' αλλα το να περιμενει απο το κρατος, την ασφαλεια και οποιοδηποτε αλλο να τους ξελασπωσει οταν ειναι στην ψαθα ειναι φαντασιωση.
Νικος
Νικόλα, για τον Ευρωπαίο (ευτυχώς) αυτό που γράφεις θεωρείται ως θεμελιώδες χαρακτηριστικό στον ορισμό του κράτους. Δηλαδή, δε νοείται κοινωνία η οποία δε διαθέτει στην ίδια της τη βάση της δομές που εξασφαλίζουν τα βασικά στοιχεία για την ευημερία του κάθε μέλους της.
Το κράτος δεν είναι οι εξουσίες, ούτε οι κυβερνήσεις.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα και περιμένουμε το κράτος να μας συντηρεί... -
Ξεσηκώνεται η γενιά των 700€
«E» 7/6ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Είναι νέοι, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή καριέρα στην αγορά εργασίας. Και όμως αμείβονται μόνο με 700 ευρώ...
Οι νέοι που είναι σήμερα από 25 έως 35 χρόνων βλέπουν τα πιο παραγωγικά χρόνια τους να περνούν ανεκμετάλλευτα και διαπιστώνουν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να δημιουργήσουν όσα κατάφεραν οι γονείς τους. Δημιούργησαν λοιπόν την G700, τη «Γενιά των 700 Ευρώ».
Το Internet αποτελεί την ιδανική δίοδο για να εκφράσουν με μαχητικό τρόπο τον προβληματισμό των ίδιων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων που ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Ετσι, δημιούργησαν ένα blog ( http://g700.blogspot.com ) στο οποίο περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον και έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters.
........... TA YPOLIPA EDO http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... bid=113286 -
Ε, με συγχωρείτε αλλά θα το ξαναπώ:
Προσφέρω 1.000 ευρώ το μήνα, 14 μήνες το χρόνο, για πενθήμερη οκτάωρη εργασία. Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά, ο μισθός μπορεί να ανέβει πολύ (ας πούμε ποσοστά επί πωλήσεων).
Ε, πέντε χρόνια τώρα, ακόμα ψάχνω... Μάλλον δεν έχω καταλάβει τι εννοούν όταν λένε 'αξιοπρεπή καριέρα' και μάλλον είναι αναξιοπρεπές για ένα μηχανολόγο ή ένα 'νέο, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα' να γνωρίζει πως να χειρίζεται το γαλλικό (κλειδί). -
Προσφέρω 1.000 ευρώ το μήνα, 14 μήνες το χρόνο, για πενθήμερη οκτάωρη εργασία. Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά, ο μισθός μπορεί να ανέβει πολύ (ας πούμε ποσοστά επί πωλήσεων).
Ε, πέντε χρόνια τώρα, ακόμα ψάχνω... Μάλλον δεν έχω καταλάβει τι εννοούν όταν λένε 'αξιοπρεπή καριέρα' και μάλλον είναι αναξιοπρεπές για ένα μηχανολόγο ή ένα 'νέο, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα' να γνωρίζει πως να χειρίζεται το γαλλικό (κλειδί).για explain...
-
Ε, πέντε χρόνια τώρα, ακόμα ψάχνω... Μάλλον δεν έχω καταλάβει τι εννοούν όταν λένε 'αξιοπρεπή καριέρα' και μάλλον είναι αναξιοπρεπές για ένα μηχανολόγο ή ένα 'νέο, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα' να γνωρίζει πως να χειρίζεται το γαλλικό (κλειδί).Καθόλου αναξιοπρεπές δεν είναι αλλά δεν βλέπω γιατί θεωρείς ότι θα έπρεπε να έχεις βρει...
- Δηλ πρέπει σώνει και καλά όλοι να αξιολογούν την εργασία τους ή την αξία τους 1000 ευρώ χ 14? Δεν μπορώ δηλ εγώ να με αξιολογώ 2000 χ14? Τόσα νομίζω ότι αξίζω τόσα ζητάω, γιατί δηλ πρέπει να πάρω την προσφορά σου?
- Μπορεί να μην τους αρέσει η φύση της δουλειάς. Σε μένα πχ και 10.000 το μήνα να μου δώσεις baby-sitting δεν κάνω..Δεν γίνεται να το κάνω...Αντίθετα σε αυτά τα λεφτά σου βγάζω φωτοτυπίες αν θες ή κάνω delivery ή κηπουρός...Δεν είναι θέμα αναξιοπρέπειας λοιπόν, είναι θέμα τι μπορείς να κάνεις και τι θες...Γιατί πρέπει όλοι να αγαπάνε το γαλλικό κλειδί?
Αν τώρα μερικοί το θεωρούν αναξιοπρεπές τόσο το χειρότερο γι αυτούς...
-
Ε, πέντε χρόνια τώρα, ακόμα ψάχνω... Μάλλον δεν έχω καταλάβει τι εννοούν όταν λένε 'αξιοπρεπή καριέρα' και μάλλον είναι αναξιοπρεπές για ένα μηχανολόγο ή ένα 'νέο, με καλές σπουδές, γνώσεις ξένων γλωσσών και πολλά προσόντα' να γνωρίζει πως να χειρίζεται το γαλλικό (κλειδί).ililias θυμήσου οτι το έχεις πει δις
σε θυμάμαι να το έχεις ξαναπεί, μην μου πάθεις ξαφνική επιλεκτική αμνησία άμα και όταν οκ? -
Ηλια ενα μεμονωμενο παραδειγμα δεν μπορει να ειναι κανονας,και εισαι και στην επαρχια,οπου οι μηχανικοι ειναι σαφεστατα πιο λιγοι.
Πες μας τι ακριβως ψαχνεις,ισως βρεθει κατι απο εδω,ισως δεν χρειαζεσαι πχ σωνει καλα αποφοιτο πολυτεχνειου.koutsan,αν εδινε 2.000 τωρα μαλλον θα ειχε βρει
Αλλωστε το θεμα με τους νεους ειναι οτι σπανιως ειναι σε θεση να ορισουν αυτοι ποσα θα παιρνουν,ειδικα αμα δεν εχουν πειρα...βραστα!Η πραγματικοτητα στην Ελλαδα ειναι οτι υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων,και κανεις δεν θελει πια να κανει χειρωνακτικη εργασια,ετσι ολοι στρεφονται στην εργασια των 700Ε ενω θα μπορουσαν να βγαζουν πολλαπλασια κανοντας πχ τον υδραυλικο ή τον κουζινά ή ξερω γω τι.
Επισης υπαρχει και το συνδρομο 'θελω να δουλεψω για μια μεγαλη εταιρεία',οπου ο εργαζομενος επιλεγει τα 700Ε αντι τα πχ 1000 που δινει η μικροτερη,αυταπατώμενος οτι εχει κανει καλυτερη επιλογή. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ηλια ενα μεμονωμενο παραδειγμα δεν μπορει να ειναι κανονας,και εισαι και στην επαρχια,οπου οι μηχανικοι ειναι σαφεστατα πιο λιγοι.
Πες μας τι ακριβως ψαχνεις,ισως βρεθει κατι απο εδω,ισως δεν χρειαζεσαι πχ σωνει καλα αποφοιτο πολυτεχνειου.koutsan,αν εδινε 2.000 τωρα μαλλον θα ειχε βρει
Αλλωστε το θεμα με τους νεους ειναι οτι σπανιως ειναι σε θεση να ορισουν αυτοι ποσα θα παιρνουν,ειδικα αμα δεν εχουν πειρα...βραστα!Η πραγματικοτητα στην Ελλαδα ειναι οτι υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων,και κανεις δεν θελει πια να κανει χειρωνακτικη εργασια,ετσι ολοι στρεφονται στην εργασια των 700Ε ενω θα μπορουσαν να βγαζουν πολλαπλασια κανοντας πχ τον υδραυλικο ή τον κουζινά ή ξερω γω τι.
Επισης υπαρχει και το συνδρομο 'θελω να δουλεψω για μια μεγαλη εταιρεία',οπου ο εργαζομενος επιλεγει τα 700Ε αντι τα πχ 1000 που δινει η μικροτερη,αυταπατώμενος οτι εχει κανει καλυτερη επιλογή.Μα αυτό λέω : ότι ίσως και τα χρήματα να τους φαίνονται λίγα και δεν το απορρίπτουν - όχι σίγουρα τουλάχιστον - γιατί είναι αναξιοπρεπές...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η πραγματικοτητα στην Ελλαδα ειναι οτι υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων,και κανεις δεν θελει πια να κανει χειρωνακτικη εργασια,ετσι ολοι στρεφονται στην εργασια των 700Ε ενω θα μπορουσαν να βγαζουν πολλαπλασια κανοντας πχ τον υδραυλικο ή τον κουζινά ή ξερω γω τι.
+10
οι μισθοί που είναι μεγαλύτεροι? σε μικρές ή μεγάλες εταιρίες?
Γιατί νομίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα στις μικρές πέφτει πολλή εκμετάλλευση -
Είναι και ο τερατώδης μισθός των 1000 ευρώ σε συνδυασμό με την εξωτική Ηλεία, που δεν μπορείς να πεις όχι...
Πάντως σε σχέση με τα 700 ευρώ και τις υποχρεωτικές υπερωρίες που ακούω για άλλες δουλειές, είναι καλά.
Αλλά πόσοι θα πάρουν χαμπάρι μια τέτοια θέση, Ηλία; Ούτε όλοι έχουν σχέση με το γαλλικό κλειδί. Εκτός και αν τους εκπαιδεύουν και σε αυτό στα πολυτεχνεία μας και δεν το ξέρω.
-
Ο χρήστης vengas έγραψε:
Η πραγματικοτητα στην Ελλαδα ειναι οτι υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων,και κανεις δεν θελει πια να κανει χειρωνακτικη εργασια,ετσι ολοι στρεφονται στην εργασια των 700Ε ενω θα μπορουσαν να βγαζουν πολλαπλασια κανοντας πχ τον υδραυλικο ή τον κουζινά ή ξερω γω τι.
+10
οι μισθοί που είναι μεγαλύτεροι? σε μικρές ή μεγάλες εταιρίες?
Γιατί νομίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα στις μικρές πέφτει πολλή εκμετάλλευσηΣυνηθως στις μικρες ειναι μεγαλυτεροι,και εκτιμαται καλυτερα η δουλεια καθοτι εχεις αμεση σχεση με τον εργοδοτη σου
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Είναι και ο τερατώδης μισθός των 1000 ευρώ σε συνδυασμό με την εξωτική Ηλεία, που δεν μπορείς να πεις όχι...Πάντως σε σχέση με τα 700 ευρώ και τις υποχρεωτικές υπερωρίες που ακούω για άλλες δουλειές, είναι καλά.
Αλλά πόσοι θα πάρουν χαμπάρι μια τέτοια θέση, Ηλία; Ούτε όλοι έχουν σχέση με το γαλλικό κλειδί. Εκτός και αν τους εκπαιδεύουν και σε αυτό στα πολυτεχνεία μας και δεν το ξέρω.
Για 5μερο 8ωρο τα 1000 € συγνωμη κιολας αλλα μάλλον δεν έχεται επίγνωση τη συμβαίνει εκει έξω.
Δεν ξερω για μηχανολογους τι μισθοι πεζουν....αλλα τα πτυχια για θεσεις γραφειου, για τα πρωτα 3-4-5 χρονια δεν βλεπουν τετοια λεφτά, και φυσικα ουτε λογος για 8ωρο.Καθόλου αναξιοπρεπές δεν είναι αλλά δεν βλέπω γιατί θεωρείς ότι θα έπρεπε να έχεις βρει...
Γιατι προφανός παρα πολλοι γκρινιάζουν για τα 700 €...και ο άνθρωπος δίνει σχεδον 50% πανω....
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Είναι και ο τερατώδης μισθός των 1000 ευρώ σε συνδυασμό με την εξωτική Ηλεία, που δεν μπορείς να πεις όχι...Πάντως σε σχέση με τα 700 ευρώ και τις υποχρεωτικές υπερωρίες που ακούω για άλλες δουλειές, είναι καλά.
Ζήτημα σε οποιοδήποτε πολυτεχνείο της χώρας, να πιάσει κάποιος μηχανικός πάνω από 5 φορές γαλλικό και άλλες τόσες γερμανικό κλειδί στο χέρι του.Άσε...αυτό είναι μεγάλη και πολύ πονεμένη ιστορία...
ΥΓ:'Αν δεν πειραματιστείς μόνος σου και αν δεν προσπαθήσεις μόνος σου, στο χώρο του πολυτεχνείου μην περιμένεις να μάθεις πολλά πρακτικά πράγματα που θα σου χρησιμεύσουν στη δουλειά σου, όποια κι αν είναι αυτή' μου είχε πει ένας καλοσυνάτος κυριούλης(Ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος αυτός) όταν είχαμε μια 'φιλική' (αυτός ήταν 50άρης κι εγώ τότε 18-19) κουβέντα στη δουλειά της μάνας μου.Τότε δεν τον πίστευα.Τώρα που είμαι 5ο έτος και σχεδόν έτοιμος Ηλεκτρολόγος μηχανικός καταλαβαίνω τι ήθελε να πει...(την αλήθεια) Γιατί η πράξη απέχει πολύ συχνά έτη φωτός από την πράξη.
ΥΓ2:θυμίζω ότι δεν έχουμε πρακτική εμείς στα πολυτεχνεία και το θεωρώ πολύ μεγάλη μαλακία...Χάνουμε πολύτιμη εμπειρία, που μπορούσαμε να την κερδίσουμε τσάμπα και το κυριότερο αναίμακτα.
-
Αυτό οφείλεται 100% στη φιλοσοφία όσων διαφεντεύουν την ανώτατη παιδεία.
Παιδεία για την παιδεία, όχι για να βρει δουλειά μετά ο νέος επιστήμονας. Η σύνδεση ΑΕΙ-αγοράς απορρίπτεται από τους βολεμένους καθηγηταράδες και ορισμένους επαγγελματίες τεμπέληδες ή απλώς ανόητους.Αναρρωτιέμαι αν υπάρχει εδώ μέσα ΕΝΑΣ απόφοιτος ΑΕΙ-ΤΕΙ που μπορούσε να πιάσει δουλειά πάνω στο αντικείμενό του σε ιδιωτική επιχείρηση την επομένη που πήρε το πτυχίο του.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αυτό οφείλεται 100% στη φιλοσοφία όσων διαφεντεύουν την ανώτατη παιδεία.
Παιδεία για την παιδεία, όχι για να βρει δουλειά μετά ο νέος επιστήμονας. Η σύνδεση ΑΕΙ-αγοράς απορρίπτεται από τους βολεμένους καθηγηταράδες και ορισμένους επαγγελματίες τεμπέληδες ή απλώς ανόητους.Αναρρωτιέμαι αν υπάρχει εδώ μέσα ΕΝΑΣ απόφοιτος ΑΕΙ-ΤΕΙ που μπορούσε να πιάσει δουλειά πάνω στο αντικείμενό του σε ιδιωτική επιχείρηση την επομένη που πήρε το πτυχίο του.
Το bold θα μπορούσε χαλαρά να γίνει ανέκδοτο (είναι αλήθεια κι ας ακούγομαι μηδενιστής κτλ)
Μάλλον το όλο σκηνικό/σκεπτικό ξεκινά από το ότι κανείς δεν τους κρίνει και οι φοιτητές που παρακολουθούν δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες μέσο για να αλλαξουν τον τρόπο και τη φιλοσοφία του εκάστοτε μαθήματος.(βέβαια αυτό είναι θέμα για άλλο topic )Επίσης αυτή τη νοοτροπία 'λίγα λεφτά-
-
βασικά πρέπει να γίνει κατανοητό οτι η δουλειά του μηχανικού ΔΕΝ είναι να σφίγγει μπουλόνια κολλάει πλακέτες και να αλλάζει τσιμούχες. Αυτή είναι δουλεία τεχνικούπράγμα που στην ελλάδα ΔΕΝ το έχουμε καταλάβει
και για να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους θέσεις μηχανικών δεν υπάρχουν πολλές στην ελλάδα (ειδικά έξω απο το χώρο τον κατασκευών)
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Είναι και ο τερατώδης μισθός των 1000 ευρώ σε συνδυασμό με την εξωτική Ηλεία, που δεν μπορείς να πεις όχι...
Πάντως σε σχέση με τα 700 ευρώ και τις υποχρεωτικές υπερωρίες που ακούω για άλλες δουλειές, είναι καλά.
Ζήτημα σε οποιοδήποτε πολυτεχνείο της χώρας, να πιάσει κάποιος μηχανικός πάνω από 5 φορές γαλλικό και άλλες τόσες γερμανικό κλειδί στο χέρι του.Άσε...αυτό είναι μεγάλη και πολύ πονεμένη ιστορία...
ΥΓ:'Αν δεν πειραματιστείς μόνος σου και αν δεν προσπαθήσεις μόνος σου, στο χώρο του πολυτεχνείου μην περιμένεις να μάθεις πολλά πρακτικά πράγματα που θα σου χρησιμεύσουν στη δουλειά σου, όποια κι αν είναι αυτή' μου είχε πει ένας καλοσυνάτος κυριούλης(Ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος αυτός) όταν είχαμε μια 'φιλική' (αυτός ήταν 50άρης κι εγώ τότε 18-19) κουβέντα στη δουλειά της μάνας μου.Τότε δεν τον πίστευα.Τώρα που είμαι 5ο έτος και σχεδόν έτοιμος Ηλεκτρολόγος μηχανικός καταλαβαίνω τι ήθελε να πει...(την αλήθεια) Γιατί η πράξη απέχει πολύ συχνά έτη φωτός από την πράξη.
ΥΓ2:θυμίζω ότι δεν έχουμε πρακτική εμείς στα πολυτεχνεία και το θεωρώ πολύ μεγάλη μαλακία...Χάνουμε πολύτιμη εμπειρία, που μπορούσαμε να την κερδίσουμε τσάμπα και το κυριότερο αναίμακτα.
+1 γενικότερα....
Έχοντας ζήσει έστω και για λίγο ένα Γερμανικό Πολυτεχνείο...το μόνο που μπορώ να πώ είναι...
Τις ίδιες εντυπώσεις βέβαια έχουν φίλοι από αντίστοιχα ιδρύματα σε Γαλλία και Ισπανία...Μήπως κάτι κάνουμε λάθος εμείς...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....