Για το θέμα της ζώνης:
- Για τα παιδιά στο αυτοκίνητο, την ευθύνη φέρουν οι συνοδοί, εφόσον υπάρχουν.
Άρθρο 12 παράγραφος 5:
Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες. Σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβατών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός. Για τη μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ..
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι προδιαγραφές για τα ειδικά μέσα συγκράτησης, καθώς και εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτή.
Ωστόσο, κατά το άρθρο 33, παράγραφοι 3 και 4...
Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους.
Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.
Άρα, υπάρχει και ευθύνη του οδηγού για το θέμα. Η παλιά ποινή εδώ ήταν πρόστιμο 65,5 ευρώ.
-
Η χρήση είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβαίνοντες. Από το κείμενο του νόμου δεν προκύπτει ότι η ζώνη είναι υποχρεωτική μόνο 'σε όσα οχήματα τη διαθέτουν'. Βέβαια, θα έλεγε κανείς, το να είναι νόμιμος προϋποθέτει ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
-
Επίσης από το κείμενο του νόμου δεν προκύπτει καμία εξαίρεση από την υποχρέωση για ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο μπορούν να προβλεφθούν με υπουργική απόφαση. Το παλιό άρθρο 12 παράγραφος 5 εδάφιο β' όριζε ευθέως κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. των οδηγών Ε.Δ.Χ.). Το νέο άρθρο το αφήνει στην κρίση του Υπουργού Μεταφορών.
Το άρθρο 81 παράγραφος 17 ορίζει ότι:
Tα επιβατηγά αυτoκίνητα oχήματα, ως και τα φoρτηγά μέγιστoυ επιτρεπόμενoυ βάρoυς μέχρι και 3.500 χλγρ. επιβάλλεται να είναι εφoδιασμένα με ζώνες ασφαλείας στα μπρoστινά καθίσματα. Tα επιβατηγά αυτoκίνητα oχήματα, που τέθηκαν τo πρώτo σε κυκλoφoρία στη Χώρα μετά την 1η Iανoυαρίoυ 1993 και που θα τεθούν από της ισχύος του παρόντος Κώδικα, επιβάλλεται να είναι εφoδιασμένα με ζώνες ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα. Mε απόφαση τoυ Yπoυργoύ Mεταφoρών και Eπικoινωνιών καθoρίζoνται oι πρoδιαγραφές των ζωνών ασφαλείας.
Mε όμoια απόφαση μπoρεί να επιβάλλεται η υπoχρέωση εφoδιασμoύ και χρήσης ζωνών ασφαλείας και σε άλλες κατηγoρίες oχημάτων, ως και στα πίσω καθίσματα των επιβατηγών αυτoκινήτων oχημάτων πoυ ήδη κυκλoφoρoύν στη Χώρα.
Κατά την παράγραφο 26 του ίδιου άρθρου:
Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί οδικό όχημα, τρίτροχο όχημα, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού ή που δεν είναι εφοδιασμένο με τους από το άρθρο αυτό προβλεπόμενους μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα ή που έχει μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, στην περίπτωση δε που δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται στην παράγραφο 17 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ.
(προηγουμένως η παράβαση αυτή αποτελούσε πταίσμα και τιμωρείτο με πρόστιμο 166 ευρώ)
Ολόκληρο το κείμενο του ΚΟΚ βρίσκεται εδώ. Νομίζω πρέπει κάθε οδηγός να ρίξει έστω μια ματιά.