-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Στην Πάτρα, πάντως, βλέπω ότι γκαρσονιέρες (η μόδα μιας ολόκληρης εποχής) μένουν ξενοίκιαστες και τα ενοίκιά τους έχουν πέσει πολύ.Γενικά για μια οικογένεια που στέλνει ένα παιδί να σπουδάσει, προτιμά την αγορά μιας γκαρσονιέρας, πόσω μάλλον άν δεν έχει μόνο ένα παιδί... Φυσικά αυτό ενδυναμώνεται απ τη μόδα...αυτής της εποχής; ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ! όταν πολλοί φάνε τη σφαλιάρα (δε το εύχομαι, αλλά το βλέπω να ρχεται...) των κυμαινόμενων επιτοκίων, θα επιστρέψουν στο παλιό καλό νοίκι...
Αν δε πρόκειται να μείνεις εσύ ο ίδιος, καν τα κατά τη γνώμη μου 2 δυάρια. 45 τμ είναι καλά, δεν είναι τρύπες.
Αν έψαχνα για σπίτι τώρα, σαν εργαζόμενος, κάτι τέτοιο θα ψαχνα.
Το 3άρι για ενοίκιο έχει λίγες επιλογές: συγκατοίκηση φοιτητών - πλέον πολύ σπάνιο και κάποιες οικογένειες. Αν υπάρχει η φήμη οτι οι φοιτητές φθείρουν τα σπίτια, σκέψου μια οικογένεια με πιτσιρίκια....
Δες το και οικονομικά: Τα 2άρια θα πιάνουν (υποθέτω - παίζει ρόλο και η περιοχή) περίπου 280 με 300
-
Πραγματικα αυτο δεν το καταλαβα.Αν νοικιαζεις ενα σπιτι χωρις κανεναν εξοπλισμο(επιπλα,ντουλαπες και τα σχετικα)τι φθορα μπορει να προκαλεσει καποιος?Να φαει τους τοιχους?Βαζεις στο συμβολαιο τον ορο το σπιτι να βαφτει πριν παραδωθει απο τους παλιους ενοικιαστες και ολα ειναι οκ.Δηλαδη αμα χαλασει εννας μεντεσες απο τα ντουλαπια της κουζινας εσεεις τα θεωρειτε ζημια?συμβαινει σε ολους.Να εχουν σπασει τυις εσωτερικες πορτες πχ τοτε πρεπει να ειναι κανιβαλοι
Αν καποιος δεν θελει ουτε ενα καρφι στον τοιχο του σπιτιου με συγχωρειτε αλλα ειναι κομπλεξικος.Και πρεπει να εχομαστε οτο επερχεται και η φυσιολογικη φθορα σε ενα σπιτι.Οι βρυσες θα χαλασουν,και καποιο πλακακι θα σπασει.Εχω ενα σωρο φιλους που νοικιαζουν σπιτια στην πολη που σπουδαζω και κανεις δεν εχει κανει την παραμικρη ζημια
Οποτε αυτος ο μυθος οτι ο φοιτητης καταστρεφει πρεπει να τελειωσει καποτε.Οπως και ο μθθος που ο ιδιοκτητης θελει μονο φοιτητρια στο σπιτι του.Ξερω καποιες κοπελιτσες που το σπιτι τους ειναι εχει πιο ανοιχτες πορτες και απο το σπιτι με το κοκκινο φωτακι πανω -
Δεν έχεις άδικο...Κι εγώ αυτό πιστεύω. Γι ατό είπα πως έχουν οι φοιτητές τη...φήμη! Ωστόσο πολλοί λαμβάνουν υπόψη τους αυτόν τον παράγοντα, γι αυτό και τον ανέφερα
Πάντως γενικά μιλώντας, οι φθορές δεν παριορίζονται σε καρφιά απαραίτητα...
-
Ηλια στο 3αρι μου φαινεται οτι σου λειπει ενα δευτερο wc. Γνωμη μου καντο 3αρι για να βαλεις οικογενεια και να εχεις το καεφαλι σου ησυχο για πολυ καιρο.
-
Το βάψιμο ειναι υπευθυνότητα του ιδιοκτήτη ενώ η ζημιά στον μεντεσέ ίσως του ενοικιαστή.
Υπάρχει νομοθεσία που τα ορίζει αυτά, το τί ειναι φυσική φθορά και τί ειναι ζημιά
-
Μπορεί να γίνουν απίστευτες ζημιές είτε από φοιτητές είτε από οικογένειες... Έχει να κάνει με το τι θα σου τύχει και θέλει λίγο προσοχή να διαλέξεις όσο μπορείς σοβαρούς ανθρώπους.... και να ελπίζεις ότι αυτό σε καλύπτει....
Έχω ακούσει για χαλασμένα και σπασμένα παράθυρα, τρύπιες πόρτες, χαλασμένα υδραυλικά μέχρι και τρύπιους τοίχους για ευκολότερη επικοινωνία συγκατοίκων!! Σάπια πατώματα και πάει λέγοντας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι αν δεν σε πληρώνει. Τότε τι κάνεις? Οι διαδικασίες μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρες αν θέλεις να ακολουθήσεις τις νόμιμες διαδικασίες.... και στο μεταξύ δεν έχεις και τα λεφτά στα οποία στηρίζεσαι.... Και άντε να βγάλετε άκρη στα δικαστήρια μετά από χρόνια τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογική φθορά...
Από κάπως σχετικούς έμαθα ότι αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα οι ενοικιαστές που σέβονται την περιουσία σου και που πληρώνουν τακτικά! -
Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το θέμα του βαψίματος. Εμείς, όταν νοικιάσαμε το σπίτι μας πριν από 4 χρόνια, το βάψαμε μόνοι μας και η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να το αναλάβει...
Τώρα για το θέμα των διαμερισμάτων, είναι αλήθεια ότι με 2 δυάρια των 45 τμ. που δεν είναι και πολύ μικρά, μπορεί να βγάλεις περισσότερα χρήματα. Και το ένα να σου μείνει ξενοίκιαστο για λίγο καιρό θα πληρώνεσαι από το άλλο. Από την άλλη το τριάρι είναι τριάρι και στεγάζει άνετα οικογένεια -που δεν θέλει να μετακινείται και να αλλάζει σπίτι όλη την ώρα.
Αν ήταν στην Αθήνα, το νοίκιαζα άνετα το τριάρι σου -γιατί για ένα τέτοιο κοιτάζω!!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Από κάπως σχετικούς έμαθα ότι αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα οι ενοικιαστές που σέβονται την περιουσία σου και που πληρώνουν τακτικά!
Οποιοσδηποτε ενοικιαστης μπορει να καθυστερησει για Χ λογους να πληρωσει το ενοικιο, δεν ειναι τραγικο αρκει να μην το εχει κανει συστημα.
Οσο για τον σεβασμο στην περιουσια,κανεις δεν καταστρεφει το σπιτι που μενει,απλα οι ιδιοκτητες περιμενουν οτι θα παρουν πισω το σπιτι οπως το παραδωσανε με μηδενικη φθορα,κατι τετοιο δεν παιζει!
Γενικα παντως, η ιστορια νοικιαζω σπιτια για μενα ειναι μονο για αργοσχολους εισοδηματίες, τα μισα τα παιρνει το κρατος και παραλληλα ασχολεισαι με τον πονο του καθενος και την συντηρηση σπιτιων...
-
Ο χρήστης Tsardas έγραψε:
Ηλια στο 3αρι μου φαινεται οτι σου λειπει ενα δευτερο wc. Γνωμη μου καντο 3αρι για να βαλεις οικογενεια και να εχεις το καεφαλι σου ησυχο για πολυ καιρο.2 υπνοδωμάτια και 2 wc? Θα πρέπει να καταργηθεί η αποθηκούλα και είναι πολύ χρήσιμη, γμτ.
Σας ευχαριστώ όλους για τις ιδέες. Αύριο θα πρέπει να αποφασίσω, οι χτίστες ξεκινάνε Παρασκευή. -
Ειναι ομως και κατι ιδιοκτητες, ο Θεος να σε φυλαει!
Μια φιλη μου ειχε προβλημα στο μπανιο, εκαναν παραπονα οι απο κατω για υγρασια, Εφερε υδραυλικο και τους ειπε ολα ξηλωμα (πλακακια, ειδη υγ., κλπ)
Ε, ρε παιδια, ειπε η ιδιοκτητρια θα φερω εγω τα υλικα! Πηγε στο πρακτικερ και πηρε οτι πιο φθηνο υπηρχε!
Οταν λεμε φθηνο, ο υδραυλικος οταν τα ειδε της ειπε οτι θα τα ξαναπουν πολυ συντομα γιατι οι βρυσες δεν θα αντεξουν πανω απο 6 μηνες.
Ε, οτι και να εκανε η φιλη μου, σπιτι της ειναι! Προτιμα να τα πληρωσει 2 και 3 φορες σε βαθος χρονου?
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ηλια στο 3αρι μου φαινεται οτι σου λειπει ενα δευτερο wc. Γνωμη μου καντο 3αρι για να βαλεις οικογενεια και να εχεις το καεφαλι σου ησυχο για πολυ καιρο.
2 υπνοδωμάτια και 2 wc? Θα πρέπει να καταργηθεί η αποθηκούλα και είναι πολύ χρήσιμη, γμτ.
Σας ευχαριστώ όλους για τις ιδέες. Αύριο θα πρέπει να αποφασίσω, οι χτίστες ξεκινάνε Παρασκευή.Σχετικά με την αποθήκη...Είναι μεγαλύτερη απ το WC. Μήπως να την έκανες μικρότερη. Έτσι θα γλ΄τωνες και το σπάσιμο που κάνει ο εξωτερικός τοίχος του WC στη βεράντα (αν θυμάμαι καλά, κάτσε να το ξανανοίξω)
-
Ναι, ναι, το μπάνιο θα γίνει μεγαλύτερο απ' ότι στο σχέδιο.
Θα χωράει άνετα και το πλυντήριο. -
Σε καμία περίπτωση δε θέλω να προσβάλω τη δουλειά όποιου έκανε τα σχέδια, αλλά στο 3 άρι πρέπει να κάνεις σημαντικά μεγαλύτερο μπάνιο! Μη σου πω οτι η αποθήκη θα χει μόνο το τσουβάλι με τις πατάτες...Μια οικογένεια (άρα πιθανόν και πιτσιρίκια) ψάχνει μπανιέρα κι όχι ντουζιέρα...Όλοι όσοι ζουν στο ενοίκιο επηρεάζονται απ το μπάνιο. Το WC που φαίνεται εκεί δύσκολα ικανοποιεί τις ανάγκες μιας οικογένειας.
-
Σωστός !!!
Θα γίνουν αλλαγές επί του θέματος. -
ξερει κανεις πως υπολογιζουμε ποσα κιλα μπογια χρειαζομαστε για να βαψουμε ενα τοιχο (για εσωτερικο μιλαμε)
-
Βαμμένο;
Με πλαστικό ή ακρυλικό;
Ζημιές, έχει;Σε κάθε περίπτωση, τα χρώματα γράφουν πόσα τμ περνάς με ένα κιλό.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Βαμμένο;
Με πλαστικό ή ακρυλικό;
Ζημιές, έχει;Σε κάθε περίπτωση, τα χρώματα γράφουν πόσα τμ περνάς με ένα κιλό.
α ναι ?
πλαστικο, βαμμενο απο πριν σπασμενο λευκο, και δεν εχει ζημιες
-
5 - 10 τετρ. μέτρα ανά κιλό σε κάθε χέρι, ανάλογα με την ποιότητα του χρώματος.
Βεβαιώσου, μόνο, για τον τύπο της παλαιάς μπογιάς, για να είσαι βέβαιος ότι η καινούρια θα κολλήσει πάνω της καλά. -
Το site του Praktiker έχει ένα υπολογιστηράκι όπου βάζεις κάλυψη ανά λίτρο και διαστάσεις τοίχων και σου λέει πόσα λίτρα θέλεις.
(δηλαδή κάνει τους πολλαπλασιασμούς για τις επιφάνειες, πρόσθεση των επιφανειών και μετά διαίρεση με την κάλυψη ανά λίτρο. Υπολογίζει και 10% επιπλέον περιθώριο) -
Σε ισχύ από την 1η Μαρτίου
Αυξήσεις έως και 87% στις αντικειμενικές αξίες, επιβαρύνσεις και στους φόρουςΤα Νέα
Σε περιοχές κοντά στο σχέδιο οι αντικειμενικές τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη
ΑθήναΑυξήσεις έως και 87% ανακοινώθηκαν για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με «πρωταγωνιστές» τα Μεσόγεια και τη Βορειοανατολική Αττική.
Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», περιοχές που ανέβηκαν στο χρηματιστήριο των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων έργων και των αναπλάσεων, καθώς και κάποιες ακριβές που έγιναν ακριβότερες, είναι αυτές όπου οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο πανελλαδικό όρο και φτάνουν έως και το 87%.
Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται η Βορειοανατολική Αττική και τα Μεσόγεια που χάρη στην Αττική Oδό αποτελούν πλέον τόπο μόνιμης κατοικίας για όλο και περισσότερους, τα δυτικά προάστια που προσελκύουν συνεχώς επενδύσεις στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, και οι συνοικίες γύρω από τον Πειραιά που επίσης αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία αυτή, ξεχωρίζουν το Πολυδένδρι με αύξηση 87%, αφού έχει μετατραπεί πλέον σε περιοχή μόνιμης κατοικίας, και αρκετές άλλες γειτονικές όπως η Ανοιξη (33%), το Κρυονέρι (21%) και ο Αγιος Στέφανος (20%). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα Μεσόγεια, που χάρη στην Αττική Oδό έχουν μετατραπεί σε περιοχές κύριας κατοικίας, προσελκύοντας επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και εκτινάσσοντας τις εμπορικές τιμές τους.
Έτσι, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο Ψυχικό, τη Βουλιαγμένη και τον Διόνυσο φτάνουν το 40%. Παρόμοια λογική διέπει και τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στη λοιπή Ελλάδα. Oι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν πόλεις που είτε είχαν μείνει πίσω στο χρηματιστήριο της αγοράς ακινήτων και αναπτύσσονται είτε ήταν ακριβές αλλά έγιναν πιο ακριβές, όπως το Λουτράκι.
Πανελλαδικά, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών 61% και ακολουθούν το Λουτράκι και η Μυτιλήνη 41%, η Κέρκυρα 34%, η Τρίπολη 33% και η Ερέτρια στην Εύβοια 32%.
«Φωτιά» στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων-αγροτεμαχίων είναι, βεβαίως, πολύ μεγαλύτερες από τα εντός σχεδίου.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που φθάνουν στο 468%, επεφύλασσε το υπουργείο στην Αττική και ειδικότερα στις περιοχές που βρίσκονται υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης και κοντά σε νέες υποδομές, όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι (Αττική Oδός) και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής οι αυξήσεις στα εκτός σχεδίου οικόπεδα είναι πολύ μεγαλύτερες από το επίσημο ποσοστό που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών (37%) και στις περισσότερες περιοχές ξεπερνούν το 100%. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στο Μαρκόπουλο, όπου από τα 4,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο η αντικειμενική τιμή στη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής εκτοξεύεται στα 25 ευρώ (αύξηση 468,2%).
Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις επεφύλασσε το υπουργείο Oικονομικών στη Δραπετσώνα (354,5%), στο Κορωπί (309,1%) και στον Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου Αττικής (309,6%). Παράλληλα σε περιοχές, όπως στην Ανθούσα και στην Παλλήνη, που για ορισμένες περιοχές τους έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 100%.
Αυξήσεις φόρων
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών οδηγούν προς τα πάνω όλους τους φόρους που επιβαρύνουν το ακίνητο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τοι υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίζει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με βάση τις παλαιές αντικειμενικές τιμές. Τα αφορολόγητα όρια του ΦΜΑΠ είναι 243.600 ευρώ για τους άγαμους και 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά αυξάνεται ξατά 61.650 ευρώ και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και μετά.
Αυτά που αυξάνονται είναι τα έξοδα συμβολαιογράφου, δικηγόρου, οι δαπάνες μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο, τα έξοδα για το Ταμείο Νομικών, αλλά και οι αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων για την έκδοση οικοδομικής άδειας, που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προβούν σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων.
Επίσης το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται κάθε χρόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ(6 δόσεις), αυξάνεται καθώς υπολογίζεται επί της νέας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Oι επιβαρύνσεις δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στον ΤΑΠ, τον οποίο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει κάθε χρόνο που διατηρεί στην κατοχή του το ακίνητο και υπολογίζεται με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του διαμερίσματος.
Οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία επιφάνειας άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων ή διατηρούν ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη δευτερεύουσα κατοικία επιφάνειας άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων φορολογούνται τεκμαρτά. Μάλιστα, στην επιφάνεια των ακινήτων συνυπολογίζονται και οι βοηθητικοί χώροι των ακινήτων όπως είναι οι θέσεις στάθμευσης και οι αποθήκες. Τεκμαρτό μίσθωμα αποτελεί χονδρικά το 3,5% της αντικειμενικής αξίας, διπλασιαζόμενο με τον συντελεστή δύο.
Έτσι, για έναν φορολογούμενο που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ το τεκμαρτό μίσθωμα είναι 17.500 ευρώ. Με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής κατά 30% το τεκμαρτό μίσθωμα αυξάνεται στα 22.750 ευρώ, δηλαδή κατά 5.250 ευρώ. Το τεκμαρτό μίσθωμα προστίθεται στα τεκμαρτά εισοδήματα του φορολογούμενου που προκύπτουν από άλλες πηγές (κατοχή πολυτελούς ΙΧ, πισίνας κ.λπ.) και προσαυξάνει το ελάχιστο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ