Χαιρετώ το forum, θα ήθελα να μεταφέρω τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου από τη συμβίωση με ένα τρίθυρο GOLF 1,4 TSI εδώ και δύο μήνες.
Μετά από μια δεκαετία με FIAT (cinquecento-punto 1.2 και punto 1.4 16V) αποφάσισα να πάρω κάτι καλύτερο. Μετά την πρώτη περιήγηση σε φόρουμ και περιοδικά, το μάτι καρφώθηκε στο TSI των 140 ps. Αφού διάβασα ένα ολόκληρο βράδυ διάφορες απόψεις και άρθρα, τελικά το επόμενο πρωί πήγα στην αντιπροσωπεία και έκλεισα το αυτοκίνητο. Βρήκα ένα ετοιμοπαράδοτο μαύρο 3θυρο στην φτωχή έκδοση και μιας και δεν με ενδιέφερε αν θα εχω τάσι και πλαστικό τιμόνι, το πήρα κατ' ευθείαν. Σε 3 μέρες το αυτοκίνητο ήταν στα χέρια μου.
Ο κινητήρας μου έκανε φυσικά κατ' ευθείαν μεγάλη εντύπωση. Δυνατός χαμηλά και ψηλά μου έδωσε ίσως για πρώτη φορά σε δικό μου αυτοκίνητο αυτό το αίσθημα της οδηγικής απόλαυσης και σε επαρχιακό αλλά και σε αυτοκινητόδρομο. Εκείνο που λίγο με χαλάει είναι ότι δεν έχει το ξεπέταγμα στο γκάζι στην αρχή (και μάλιστα ορισμένες φορές αν ξεχνιέμαι και δεν δώσω γκάζι μπορεί και να ψιλοκολλήσει η επιτάχυνσή του) αλλά με τη συνήθεια μετά από 2-3 μέρες δεν με απασχόλησε ξανά. Τρομερή η αίσθηση της επιτάχυνσής του ειδικά μετά τις 3.000 στροφές. Είναι όντως διασκεδαστικό να βλέπω ότι έχω αποθέματα δύναμης σε ένα αυτοκίνητο που η ξενέρωτη όψη του δεν σε προδιαθέτει ότι βάζει κάτω πολλά από τα και καλά γρήγορα αυτοκίνητα με τις ζαντάρες και τις αεροτομές που κυκλοφορούν δίπλα του.
Τα φρένα του τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ, ενώ η οδική συμπεριφορά απολύτως ικανοποιητική. Ίσως η 15άρα ζάντα (φτωχή έκδοση γαρ) κάποιες φορές κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά το να πω ότι με έχει προβληματίσει θα είναι ψέμα.
Το πρόβλημα που έχω διαπιστώσει μέχρι στιγμής είναι ότι τα κρύα πρωινά ο κινητήρας μέχρι να ζεσταθεί κλωτσάει κάπως δουλεύντας πάνω από τις 1200 στροφές στο ρελαντί, αλλά σύντομα πέφτοντας κάτω από τις 1000 ηρεμεί. Ρώτησα την αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι δεν είναι πρόβλημα (;;) Είναι όντως κάτι που με προβληματίζει, μου είπαν ένα βράδυ να το αφήσω εκεί και να το θέσουν σε λειτουργία αυτοί το πρωί για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάτι. Καμιά άλλη δυσλειτουργία του κινητήρα δεν έχω διαπιστώσει.
Έχω κάνει 7.000 χιλιόμετρα σε 2 μήνες με καθημερινή σκληρή χρήση πόλης αλλά και 2 ταξίδια στην Αθήνα και 2 στο εξωτερικό.
Συμπερασματικά και μέχρι στιγμης είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και κάθε φορά ανυπομονώ πότε θα ξαναμπώ στο γκολφάκι μου για το οδηγήσω!!!