Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Όχι, απλώς μπορούν να υπάρχουν άκαπνα μαγαζιά.
Μπορούν..... Αν ξέρεις κανένα πες μου να πάω.
Σε χώρους όπου δεν υποχρεούσαι να πας (όπως χώροι εργασίας, δ. υπηρεσίες, νοσοκομεία) είναι παράλογη η γενική απαγόρευση. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Ειδικά για χώρους εξ ορισμού ανθυγειινών απολαύσεων, θα ήταν παράλογο να απαγορεύεται γενικώς το κάπνισμα.
Ας χωρίσουμε τα τσανάκια μας ειρηνικά.
Παράλογο σε χώρους ανθυγειινών απολαύσεων; Η ανθυγειινή απόλαυση του ποτού δεν με ενοχλεί καθόλου. Πιες ένα, δύο, πέντε, δέκα, πιες κι όλο το μαγαζί αν θέλεις. ΕΣΥ το πίνεις. Το τσιγάρο σου όμως, δεν το καπνίζεις μόνο εσύ. Αν κάποιος θέλει να απολαύσει κάποια ανθυγειινά, υποχρεούται να απολαύσει και τον καπνό σου πακέτο;
Δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω αν βρισκόμαστε μαζί σε ένα χώρο αναγκαστικά. Δεν το δικαιούσαι αν βρισκόμαστε μαζί κάπου από επιλογή μας.
Δεν δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω γενικώς.
Εννοείται ότι δεν δικαιούμαι να σου επιβάλλω να μην καπνίζεις γενικώς. Όταν δεν ενοχλείς κανέναν μπορείς να καπνίζεις όσο θέλεις.
Αυτό με την επιλογή είναι που μου αρέσει.
Εγώ επιλέγω να πάω σε μία καφετέρια να πιω τον καφέ μου. Την ίδια καφετέρια επιλέγεις κι εσύ. Ανάβεις το τσιγαράκι σου κι με ενοχλείς. Αφού λοιπόν είμαι εκεί από επιλογή μου, πέρνω πόδι κι πάω σπίτι μου (ή σε κανένα νοσοκομείο). Ακράδαντη λογική.
Αυτό που οι περισσότεροι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αν έχεις μια συνήθεια ενοχλητική για τους άλλους, όταν είσαι με άλλους δεν την εξασκείς. Και φυσικά δεν απαιτείς από τους άλλους να φύγουν. Φεύγεις εσύ. Το γεγονός ότι είσαι πλειοψηφία δεν αναιρεί τα παραπάνω.
Αυτό που γίνεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, είναι αυτός που ενοχλεί.... συνεχίζει να ενοχλεί. Κι αυτός που ενοχλείται.... φεύγει.
Κι όταν κάποιος λέει αυτός που ενοχλεί, απαγορεύεται να ενοχλεί, διαμαρτυρόμαστε γιατί.... καταλύεται η δημοκρατία.
Σωστά, πλειοψηφία είμαστε ότι θέλουμε κάνουμε. Η μειοψηφία να πάει να