-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Συμφωνώ εξαιρούνται μόνο κλαμπάκια/νυχτερινα κέντρα γιατί έκει που τα πίνεις και χορεύεις κρίμα είναι να μην κάνεις ένα τσιγαρο.
Σωστά, ο δε λακαμάς δίπλα σου που δεν καπνίζει, δεν είναι καθόλου κρίμα.
Άμα τον ενοχλεί ο καπνός να κάτσει σπίτι του.Όχι, απλώς μπορούν να υπάρχουν άκαπνα μαγαζιά.
Σε χώρους όπου δεν υποχρεούσαι να πας (όπως χώροι εργασίας, δ. υπηρεσίες, νοσοκομεία) είναι παράλογη η γενική απαγόρευση. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Ειδικά για χώρους εξ ορισμού ανθυγειινών απολαύσεων, θα ήταν παράλογο να απαγορεύεται γενικώς το κάπνισμα.
Ας χωρίσουμε τα τσανάκια μας ειρηνικά.Δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω αν βρισκόμαστε μαζί σε ένα χώρο αναγκαστικά. Δεν το δικαιούσαι αν βρισκόμαστε μαζί κάπου από επιλογή μας.
Δεν δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω γενικώς.- - - - - - -
ΥΓ: Στα αεροδρόμια, η έλλειψη χώρου καπνίσματος στο χώρο αφίξεως / παραλαβής αποσκευών είναι β α ρ β α ρ ό τ η τ α εις βάρος ανθρώπων που έχουν μείνει άκαπνοι για πολλές ώρες και έχουν, πιθανόν, δει του κώλου τους την τρύπα από το φόβο, εν πτήσει.
-
Δηλαδη, εμεις που δεν καπνιζουμε, μας ενοχλει το τσιγαρο και δεν αντεχουμε τη μυρωδια του πανω μας επειτα απο τη βραδυνη διασκεδαση αυτο που θα κανουμε ειναι να μη βγαινουμε καθολου ε;
Η μηπως να υπαρχουν μαγαζια για καπνιστες και μη;Τι εννοεις ανθυγειηνων απολαυσεων;
Το να βγω Σαββατο βραδυ σε ενα club, να χορεψω και να γυρισω σπιτι μου εχοντας αναπνευσει καθαρο αερα και χωρις την αναγκη να κανω μπανιο, το θεωρεις ανθυγειηνο;
Δεν ειμαι υπερ της απαγορευσης του καπνισματος παντου, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα υποστηριξω το δικαιωμα μου να πηγαινω οπου θελω και να αναπνεω καθαρο αερα.. -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Όχι, απλώς μπορούν να υπάρχουν άκαπνα μαγαζιά.Μπορούν..... Αν ξέρεις κανένα πες μου να πάω.
Σε χώρους όπου δεν υποχρεούσαι να πας (όπως χώροι εργασίας, δ. υπηρεσίες, νοσοκομεία) είναι παράλογη η γενική απαγόρευση. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Ειδικά για χώρους εξ ορισμού ανθυγειινών απολαύσεων, θα ήταν παράλογο να απαγορεύεται γενικώς το κάπνισμα.
Ας χωρίσουμε τα τσανάκια μας ειρηνικά.Παράλογο σε χώρους ανθυγειινών απολαύσεων; Η ανθυγειινή απόλαυση του ποτού δεν με ενοχλεί καθόλου. Πιες ένα, δύο, πέντε, δέκα, πιες κι όλο το μαγαζί αν θέλεις. ΕΣΥ το πίνεις. Το τσιγάρο σου όμως, δεν το καπνίζεις μόνο εσύ. Αν κάποιος θέλει να απολαύσει κάποια ανθυγειινά, υποχρεούται να απολαύσει και τον καπνό σου πακέτο;
Δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω αν βρισκόμαστε μαζί σε ένα χώρο αναγκαστικά. Δεν το δικαιούσαι αν βρισκόμαστε μαζί κάπου από επιλογή μας.
Δεν δικαιούσαι να μου επιβάλεις να μη καπνίζω γενικώς.Εννοείται ότι δεν δικαιούμαι να σου επιβάλλω να μην καπνίζεις γενικώς. Όταν δεν ενοχλείς κανέναν μπορείς να καπνίζεις όσο θέλεις.
Αυτό με την επιλογή είναι που μου αρέσει.
Εγώ επιλέγω να πάω σε μία καφετέρια να πιω τον καφέ μου. Την ίδια καφετέρια επιλέγεις κι εσύ. Ανάβεις το τσιγαράκι σου κι με ενοχλείς. Αφού λοιπόν είμαι εκεί από επιλογή μου, πέρνω πόδι κι πάω σπίτι μου (ή σε κανένα νοσοκομείο). Ακράδαντη λογική.Αυτό που οι περισσότεροι καπνιστές δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αν έχεις μια συνήθεια ενοχλητική για τους άλλους, όταν είσαι με άλλους δεν την εξασκείς. Και φυσικά δεν απαιτείς από τους άλλους να φύγουν. Φεύγεις εσύ. Το γεγονός ότι είσαι πλειοψηφία δεν αναιρεί τα παραπάνω.
Αυτό που γίνεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, είναι αυτός που ενοχλεί.... συνεχίζει να ενοχλεί. Κι αυτός που ενοχλείται.... φεύγει.
Κι όταν κάποιος λέει αυτός που ενοχλεί, απαγορεύεται να ενοχλεί, διαμαρτυρόμαστε γιατί.... καταλύεται η δημοκρατία.
Σωστά, πλειοψηφία είμαστε ότι θέλουμε κάνουμε. Η μειοψηφία να πάει να -
Ο χρήστης ripper έγραψε:
Όχι, απλώς μπορούν να υπάρχουν άκαπνα μαγαζιά.
Μπορούν..... Αν ξέρεις κανένα πες μου να πάω.
Kαι μπορούν, και πρέπει να υπάρχουν. Δικαίωμα σε όλους, μόνο έτσι μπορεί να είναι.
-
Μια και κάνουμε κουβέντα, ας δούμε και την ακόλουθη υποθετική κατάσταση:
Κανονίζει κοψιδομαχία το 4ΤF σε γνωστή ταβέρνα. Τι είναι πιο σωστό; Ο Χρήστος Λάππας (τυχαίο όνομα) που ενοχλείται από τον καπνό να μείνει σπίτι του, ή να υποχρεωθεί να υποστεί το τσιγάρο των άλλων, ή ο Krusenstern (επίσης τυχαίο όνομα) που θέλει να καπνίσει να μην το κάνει εφόσον κάποιος από την παρέα ενοχλείται;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Μια και κάνουμε κουβέντα, ας δούμε και την ακόλουθη υποθετική κατάσταση:Κανονίζει κοψιδομαχία το 4ΤF σε γνωστή ταβέρνα. Τι είναι πιο σωστό; Ο Χρήστος Λάππας (τυχαίο όνομα) που ενοχλείται από τον καπνό να μείνει σπίτι του, ή να υποχρεωθεί να υποστεί το τσιγάρο των άλλων, ή ο Krusenstern (επίσης τυχαίο όνομα) που θέλει να καπνίσει να μην το κάνει εφόσον κάποιος από την παρέα ενοχλείται;
πες οτι ο Χρήστος Λάππας καθεται στην ακρη του τραπεζιου με μη καπνιζοντες και ο Krusenstern στην αλλη ακρη, ο vrax που ειναι χορτοφαγος και τρωει μονο βιολογικα προιοντα και εχει την εντυπωση οτι θα ζησει περισοτερο απο τους αλλους αλλα θελει να ερθει τι θα κανει ? (τελειως μυθικο προσωπο)
-
Νομίζω πως η ελευθερία μας σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Ποτέ δε λέω σε κάποιον που καπνίζει να σταματήσει-αλλά πιστεύω πως το καλύτερο θα ήταν να το καταλαβαίνει μόνος του.
Όπως μπορεί ας πούμε εμένα να μου αρέσει η γρήγορη οδήγηση,αλλά δε μπορώ να αρχίσω να πηγαίνω αέρα πατέρα με αντίθετα ρεύματα και να ενοχλώ τους άλλους. -
Μια και κάνουμε κουβέντα, ας δούμε και την ακόλουθη υποθετική κατάσταση:Κανονίζει κοψιδομαχία το 4ΤF σε γνωστή ταβέρνα. Τι είναι πιο σωστό; Ο Χρήστος Λάππας (τυχαίο όνομα) που ενοχλείται από τον καπνό να μείνει σπίτι του, ή να υποχρεωθεί να υποστεί το τσιγάρο των άλλων, ή ο Krusenstern (επίσης τυχαίο όνομα) που θέλει να καπνίσει να μην το κάνει εφόσον κάποιος από την παρέα ενοχλείται;
προτεραιοτητα εχει αυτος που ενοχλειται.
ομως υπο αυτες τις συνθηκες καποιος μπορει να μην ερχοταν για κοψιδομαχια εφοσον η παρεα δε θα μπορουσε να ανεχτει τον καπνο του και εκει ειναι στο χερι του καθενος τι υποχωρησεις μπορει να κανει ωστε να απολαυσει ή οχι, αν θελει φυσικα, την παρεα καποιου: να ανεχτει τον καπνο του αλλου, ή ο αλλος να μην καπνισει... οι σχεσεις των ανθρωπων προφανως απαιτουν καποιες υποχωρησεις... νομιζω οτι μια μεση λυση σε μια παρεα με καπνιστες και μη καπνιστες ειναι μια τοποθεσια με πολυ καλο εξαερισμο ή μια υπαιθρια τοποθεσια, σε συνδιασμο με λιγοτερα τσιγαρα για τους πρωτους.το θεμα ειναι οτι η κατασταση στα ελληνικα μαγαζια ειναι (το χειμωνα, μιλαω προφανως για τα κλειστα) αποπνικτικη και σε πολλα δεν παω ουτε εγω που ειμαι καπνιστης..
-
Ωραίο ερώτημα!
Δυστυχώς, ο ΧΛ, επειδή θέλει πολύ να είναι με την παρέα, αναγκάζεται να υπομείνει την καπνίλα όσων καπνίζουν! Και δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά όλο το μαγαζί!!!!
Σαν καπνιστής, ξέρω, ότι ένας μη καπνιστής ενοχλείται αφάνταστα. Ακόμα και κάποιος που προσπαθεί να το περιορίσει/κόψει, όπως εγώ!!!
[Και σε εκείνη την περίπτωση, ειλικρινά, το σκέφτηκα! ]
-
Επειδή όλοι θέλουν να περάσουν καλά...και το να περάσουν καλά σημαίνει για τον Κ να ανάψει το τσιγαράκι του και για τον ΧΛ να μη το μυρίζει:
-Διαλέγουν μαγαζί με καλό εξαερισμό (ναι καλά )
-Κάθονται μακρυά ή ο Κ φυσάει τον καπνό απ' την άλλη ή κάτι τέτοιο.
-Κάνει ο ένας 2 τσιγάρα λιγότερα και ο άλλος λίγη υπομονή παραπάνω, συμβιβασμός λέγεται νομίζω -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Επειδή όλοι θέλουν να περάσουν καλά...και το να περάσουν καλά σημαίνει για τον Κ να ανάψει το τσιγαράκι του και για τον ΧΛ να μη το μυρίζει:-Διαλέγουν μαγαζί με καλό εξαερισμό (ναι καλά )
-Κάνει ο ένας 2 τσιγάρα λιγότερα και ο άλλος λίγη υπομονή παραπάνω, συμβιβασμός λέγεται νομίζω+1000
H κα. Λουκά δεν είναι απλώς πρόσωπο, είναι ιδέα... Σε μία political correct εποχή μάλιστα απλώνεται σε άλλα μήκη και πλάτη - πέραν της ορθοδοξίας.
Αύριο η ίδια νοοτροπία απαγορεύσεων θα μας δείχνει (τους φίλους τους αυτοκινήτου εννοώ) ως εγκληματίες εναντίον της ανθρωπότητας.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Επειδή όλοι θέλουν να περάσουν καλά...και το να περάσουν καλά σημαίνει για τον Κ να ανάψει το τσιγαράκι του και για τον ΧΛ να μη το μυρίζει:-Διαλέγουν μαγαζί με καλό εξαερισμό (ναι καλά )
-Κάνει ο ένας 2 τσιγάρα λιγότερα και ο άλλος λίγη υπομονή παραπάνω, συμβιβασμός λέγεται νομίζωαυτα δεν ειναι αυτονοητα?
-
Ο χρήστης vrax έγραψε:
Επειδή όλοι θέλουν να περάσουν καλά...και το να περάσουν καλά σημαίνει για τον Κ να ανάψει το τσιγαράκι του και για τον ΧΛ να μη το μυρίζει:
-Διαλέγουν μαγαζί με καλό εξαερισμό (ναι καλά )
-Κάνει ο ένας 2 τσιγάρα λιγότερα και ο άλλος λίγη υπομονή παραπάνω, συμβιβασμός λέγεται νομίζωαυτα δεν ειναι αυτονοητα?
Απ' ότι βλέπω, όχι...
-
@ripper, FestoNero, και δευτερευόντως ΧρήστοΛάππα:
Νομίζω ότι η ενεργητικότητα των μη καπνιζόντων θα πρέπει να διοχετευθεί στη δημιουργία άκαπνων χώρων διασκέδασης για τους ίδιους (απολύτως εφικτό νομικώς, οπότε οργανωθείτε ως καταναλωτές) αντί στην επιβολή φασιζουσών γενικών απαγορεύσεων στη διασκέδαση των άλλων.
Το τσιγάρο είναι απόλαυση και μέρος της διασκέδασης για την πλειονότητα των ανθρώπων εδώ και αιώνες (δυστυχώς μεν, αλλά έτσι είναι - ας φροντίσουμε να μη δημιουργούνται νέοι καπνιστές, διά της πλήρους απαγόρευσης της διαφήμισης)Χάριν της παρέας, θα μπορούσα κι εγώ να αντέξω σε άκαπνο μαγαζί, 1-2 φορές το χρόνο. Σε άλλα, δεν αντέχω λόγω υπερβολικού καπνού. Αλλά αυτό είναι θέμα εξαερισμού. Ακόμη και ο πιο εξαρτημένος καπνιστής δεν γουστάρει το ντουμάνι και τη μπαγιάτικη καπνίλα.
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Νομίζω ότι η ενεργητικότητα των μη καπνιζόντων θα πρέπει να διοχετευθεί στη δημιουργία άκαπνων χώρων διασκέδασης για τους ίδιους (απολύτως εφικτό νομικώς, οπότε οργανωθείτε ως καταναλωτές) αντί στην επιβολή φασιζουσών γενικών απαγορεύσεων στη διασκέδαση των άλλων.Όχι. Να δημιουργηθούν καταστήματα για καπνίζοντες με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού (ΑΡΑΙΑ σταθερά καθίσματα) και πολύ καλό εξαερισμό.
Για τους υπόλοιπους χώρους συγκέντρωσης κοινού θα είναι άκαπνοι. Τα αεροπλάνα και οι κινηματογράφοι είναι μια χαρά.
Εσύ αν θέλεις να καπνίζεις να βγαίνεις έξω, όχι θα καπνίζεις το ένα πίσω απ' το άλλο στρογγυλοκαθισμένος.
(και γω έξω βγαίνω) -
Γειά σας,
Σίγουρα, και οι καπνιστές ...έχουν ψυχή!
Είμαι από τους φανατικούς αντικαπνιστές και αυτό από τον πατέρα μου, που καπνιζε σαν φουγάρο, ενώ είχε αναπνευστικά προβήματα.
Υπέφερε και όμως εκεί ...!
Μέχρι τώρα όμως οι καπνιστές, είχαν μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις. Καθόλου σεβασμός (εντάξει όχι από όλους) στους λεγόμενους παθητικούς καπνιστές, κάπνιζαν λες και ήταν μόνοι τους.
Εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα κλπ, ήταν μόνο για καπνιστές και για όσους ...άντεχαν τον καπνό και μιλάμε για πολύ καπνό!!
Τώρα με τα ...ζόρια θυμήθηκαν οτι δεν πρέπει να διώκωνται, ενώ μέχρι τώρα ο (άτυπος) 'διωγμός' των μη καπνιζόντων περνούσε στο ...ντούκου!
Δεν συμφωνώ με τις απόλυτες λύσεις, αλλά και δεν θεωρώ ...ρατσισμό την απαγόρευση.
Γιατί το δικαίωμα του καπνιστή να είναι ανώτερο, από το δικό μου δικαίωμα να μην ...καπνίζομαι, αυτός με ...ενοχλεί και όχι εγώ.
Η δική του 'ελευθερία', περιορίζει την 'δική' μου, αυτό δεν είναι ρατσισμός ;
Ας μη μιλήσουμε για τα αποτσίγαρα και τις γόπες... που βρίσκεις ...παντού !!Φιλικά
Μάξιμος
-
απλα σου λεει..... ο καπνιστης ειναι εθισμενος, ειναι παθολογικη κατασταση πρεπει να τον λυπηθουμε .
καπνιζω 1 πακετο την εβδομαδα,και δε μπορω να καταλαβω οσους κανουν 1+ τη μερα, λιγο μετρο ρε γμτ -
-
παιδιά επειδή παρακολουθώ την φιλική κουβέντα περί καπνού εδώ μέσα ένα έχω να πω (είμαι αντικαπνιστής) λοιπόν το καλυτερό για όλους είναι ένα μέρος με σωστό-καλό εξαερισμό ,πάντα σε εσωτερικούς χώρους έτσι, δεν ενοχλούνται οι αντικαπνιστές και καπνίζουν ελεύθερά και ελεύθεροί οι καπνίζοντες.
-
Koρυφαία φάση σε Flocafe που είχα πάει την Κυριακή μ' ένα φίλο - καθίσαμε στην πλευρά των μη καπνιστών, η οποία είχε 4 ή 5 τραπεζάκια (το υπόλοιπο μαγαζί είχε καμιά 25ριά και ήταν τίγκα στον κόσμο!) και παραγγείλαμε. Δίπλα μας η σχετική πινακίδα 'απαγορεύεται το κάπνισμα'. Κανα μισάωρο αργότερα, κι ενώ είχαμε πιει τα καφεδάκια μας, έρχεται και κάθεται δίπλα μας παρέα με 4 άτομα - 3 τύποι και μια κοπελιά, η οποία αμέσως ανάβει τσιγάρο κι ακολουθούν και οι άλλοι. Παρατηρούμε λοιπόν το απίστευτο σκηνικό να έρχεται το παιδί να πάρει παραγγελία και βλέποντας την παρέα που έχει αράξει φουμάροντας στο [και καλά] 'no smoking zone' πιάνει την πινακίδα και τη γυρίζει έτσι ώστε να βλέπει τον τοίχο!!!
'Ε, ρε, καπνογόνο που χρειάζονται μερικοί για να στρώσουν' που λέει κι ο εν λόγω φίλος μου....
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ