Ο χρήστης ililias έγραψε:
Το αίτημά τους, υψηλότερος μισθός, είναι για να έχουν αξιοπρέπεια. Είναι γνωστό ότι για να έχεις αξιοπρέπεια σήμερα πρέπει να καταναλώνεις - και πως να καταναλώνεις χωρίς λεφτά;
Δημόσια δωρεάν παιδεία και απογευματινά ιδιαίτερα - πανάκριβα και μαύρα! Καλός συνδυασμός...
Eίναι γνωστό ότι πρέπει να έχεις χρήματα για να ζεις σαν άνθρωπος. Τώρα εάν οποιοσδήποτε μπορεί να ζήσει χωρίς χρήματα, να μου πει κι εμένα πώς τα καταφέρνει και κάνει …την υπέρβαση. Εξαιρούνται όσοι ζουν σύμφωνα με το παραπάνω post που έγραψα, αυτό δεν είναι ζωή είναι κάτι άλλο
«Πανάκριβα ιδιαίτερα και μαύρα» Πόσοι το κάνουν αυτό; Ας πούμε στους 10 δασκάλους πόσοι κάνουν ιδιαίτερο; Τώρα εάν η άλλη θέλει να κάνει το παιδί της φροντιστήριο για να έχει βαθμούς και να πάρει τη σημαία, για να σκάσει από το κακό της η γειτόνισσα…
Γιατί οι εκπαιδευτικοί σήμερα φαίνονται να απαιτούν ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αύξηση για τις τσέπες τους. Και γιατί 5%; 10 να πάει. 1.400 ευρώ δε φτάνουν ούτε για 5 μέρες διακοπές στην Ελλάδα σήμερα - και οι δάσκαλοι έχουν 100!
Αυτό που σου γράφει ο Pai Mei, δεν έχει να κάνει με τους μισθούς των εκπ/κών αλλά με το συνολικό ύψος των δαπανών για την Παιδεία.
Βάζω το παρακάτω, σε περίπτωση που ξεχάστηκε :
' Oι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ανέρχονται μόλις στο 3,5% του AEΠ και υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με όλες τις χώρες της E.E. (όπου ο M.O. είναι 5,46%), ακόμη και σε σχέση μ’ αυτές τις χώρες που είναι υπό ένταξη. Oι δαπάνες για την παιδεία στην Eλλάδα σχεδόν συμπίπτουν με αυτές της Bουλγαρίας και της Pουμανίας, χώρες πολύ φτωχότερες από την Eλλάδα'
Δεν γνωρίζω τις εμπειρίες σου, αλλά νομίζεις ότι τα φετινά πρωτάκια που χάνουν τους δυο πρώτους μήνες θα καλύψουν το κενό τρέχοντας μετά; Για την απώλεια μισθού να μου επιτρέψεις να έχω επιφυλάξεις.
Τα φετινά πρωτάκια έχουν άλλο Γολγοθά. Πρέπει να μάθουν να λογαριάζουν μέσα στην 1η εκατοντάδα κάτι που είναι εντελώς παράλογο βάσει των ψυχικών και νοητικών τους δεξιοτήτων . Κοινώς θα τα…πεθάνουν. Εάν έχουν δε την ατυχία να ζουν σε κάποια ημιαστική ή αγροτική περιοχή και δεν έχει προηγηθεί Νηπιαγωγείο είναι από χέρι χαμένα. Αλλά για αυτά κανείς δε μιλάει. Τσοπάνος ήταν ο πατέρας του , τσοπάνος θα γίνει και αυτός. Ή μάλλον μιλάει κάποιος : «Δεν κάνουν όλοι για τα Πανεπιστήμια» λέει η υπουργός. Προφανώς για τα παιδιά των άλλων και όχι για τα δικά τους.
Εάν έχεις επιφυλάξεις και αφού διαθέτεις συγγενείς δασκάλους, μπορείς άνετα να πας σε ένα Γραφείο Α/θμιας Εκπ/σης και να δεις τις μισθολογικές καταστάσεις του μηνός Νοεμβρίου. Στους απεργούς λέει ένα ωραίο «0» στη στήλη των «καθαρών αποδοχών». Τα χρήματα έχουν ήδη κρατηθεί. Είναι κάπου 51 μύρια για τις πρώτες 15 μέρες. Υπάρχει πρόταση να δοθούν για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Λες να γίνει;
Άκουσα σήμερα στο 1ο πρόγραμμα το Γ Γ της Ομοσπονδίας να μιλάει για τα αιτήματα. Άλλαξε τροπάρι, σήμερα μιλούσε για την επιμόρφωση. Να επιμορφώνονται, λέει, οι δάσκαλοι κάθε χρόνο, δλδ να πηγαίνουν Πανεπιστήμιο, φυσικά όχι το καλοκαίρι ή σε αργίες αλλά να παρατάνε τις τάξεις τους για κάνα 2μηνο κάθε χρόνο. Ή εγώ είμαι παράλογος ή αυτοί δεν ξέρουν τι θέλουν! Γίνεται αυτό, ρε παιδιά; Κι άντε και βρίσκονται χρήματα για να πληρωθεί αυτό το 'αίτημα', είναι σωστό ν' αφήνουν τα παιδιά σε άλλους μέσα στη χρονιά;
Επειδή δεν είμαστε τελείως ηλίθιοι, να μιλήσουμε, μήπως, για τη μέγιστη για Δάσκαλο ντροπή των 'εξετάσεων' στις οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπου οι απαντήσεις δίνονταν ως επί το πλείστον απ' έξω, με κινητά τηλέφωνα;
Εδώ κάνεις μεγάλο λάθος. Οι δάσκαλοι χρόνια πολλά τώρα ζητούν ενδοσχολική επιμόρφωση. Είναι ερμηνεία δική σου τα περί πανεπιστημίων και σίγουρα απέχει από την πραγματικότητα.
Και όμως : Αυτό που γράφεις για δίμηνο ήταν τρίμηνο ,και ναι είχαν έρθει αντικαταστάτες στα σχολεία. Εξηγούμαι : Όταν το κυβερνών κόμμα ήταν πάλι στη εξουσία, είχε προβλέψει την περιοδική επιμόρφωση (ΠΕΚ) και την είχε υλοποιήσει. Μπορούσε κάποιος να πάει στις έδρες των Παιδαγωγικών Τμημάτων , και να παρακολουθήσει ένα τρίμηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης και να πιστοποιηθεί για αυτό δίνοντας εξετάσεις. Ήταν ένα πολύ καλό μέτρο (προέβλεπε μάλιστα κι ένα μικρό ποσό σαν αποζημίωση μετακίνησης) αλλά πόναγε στο εξής σημείο: Είχαν εκδηλώσει επιθυμία συμμετοχής μόνο οι πιτσιρικάδες και γενικά όσοι δεν είχαν οικογενειακές υποχρεώσεις.
Και όχι επειδή τους είχε πιάσει βαριομάρα…
Για τη «ντροπή των εξετάσεων» δεν έχω γνώμη και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εάν εννοείς τα προγράμματα εξομοίωσης των παλαιών πτυχίων , έχεις ένα δίκιο αλλά μήπως ξέρεις πώς μπορεί κάποιος να αφομοιώσει και να δώσει εξετάσεις σε μαθήματα όπως «Φιλοσοφία της Παιδείας» ενώ είναι 50 και 55 χρονών ; σου λέω ένα τυχαίο παράδειγμα από τα 10 ή 20 μαθήματα που είχαν να δώσουν ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.
Ήταν ένα πρόγραμμα που «έγινε στο πόδι» για να μη χαθούν τα χρήματα της ΕΕ και καμια σχέση δεν είχε με ουσιαστική επιμόρφωση. Στους παλιούς δασκάλους έμειναν βέβαια τα βιβλία. Κάτι είναι κι αυτό από το…ολότελα.
Υπενθύμιση : Πριν από λίγα χρόνια το ΥΠΕΠΘ είχε απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ γύρω στο 7% . Βγάλε τα συμπεράσματά σου