-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Σύμφωνα με τους επιστήμονας στη φάση REM του ύπνου μας ονειρευόμαστε.
Βλέπουμε όνειρα ακόμα και σε χαμηλότερες βαθμίδες ύπνου απο αυτή τής φάσης REM,αλλά όχι τής ίδιας ακριβώς έντασης ή αληθοφάνειας
Ακόμα και μόλις κλείσουμε τα μάτια μας έχουμε κάποιες εικόνες που κυλάνε στο μυαλό μαςΑυτό πρώτη φορά το ακούω. Θυμάσαι που το είδες, για να το ψάξω;
Το μόνο που θεωρείται σίγουρο,είναι ότι,άν κοιμώμασταν χωρίς να βλέπαμε όνειρα,ο εγκέφαλός μας δεν θα ξεκουραζότανε στόν ίδιο βαθμό με τώρα που βλέπουμε
Κάποια πειράματα που γίνανε με τακτικά ξυπνήματα που δέν επιτρέπανε τήν φάση ΡΕΜ και τα όνειρα αυτού του τύπου,έδειξαν μέχρι και ψυχικές διαταραχές στα υποκείμεναΠιστεύω να σας ζάλισα αρκετα τα 'φρύδια',και ελπίζω να μή με δείτε στόν ύπνο σας
Η φάση REM θεωρείται 'βαθύς ύπνος'. Δε σημαίνει ότι πάντα κατά τη διάρκειά της βλέπουμε όνειρα. Αν θυμάμαι καλά είναι και η πιο μικρή σε διάρκεια, αλλά η πιο σημαντική για την ξεκούραση του εγκεφάλου, όπως έγραψε ο Αντρέας.
Να θυμηθώ να ψάξω διάρκειες κλπ...
-
Το είχα διαβάσει πρίν κανα-δυό χρόνια σε κάποιο περιοδικό (Περισκόπιο της επιστήμης ή Sci.Am) και τό ξαναάκουσα πρίν καμιά βδομάδα στήν τηλεόραση (δέν θυμάμαι τήν εκπομπή)
Θυμήσου όμως τό ότι,πολλές φορές μόλις κλείσεις τα μάτια σου και πρίν σε πάρει ο ύπνος,'βλέπεις' να πέφτεις ή να σούρχεται κάτι στό πρόσωπο και πετάγεσαι τρομαγμένος
Δεν θεωρείται όνειρο όπως αυτά τής φάσης ΡΕΜ αλλά είναι εικόνες που κυλάνε στο μυαλό μας -
Η φάση REM θεωρείται 'βαθύς ύπνος'
R.E.M.=RAPID EYE MOVEMENT
Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝΑΡΚΕΤΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΒΑΘΙΑ
-
Α, δεν είναι λίγο τρομακτικό όταν πάνω που πάει να σε πάρει ο ύπνος, και αισθάνεσαι ότι πέφτεις -νομίζω εκείνει την ώρα δεν βλέπεις όνειρο- και ξυπνάς κα ιαισθάνεσαι σα να σε ταρακουνάει κάποιος?
Πολύ μου τη δίνει αυτό! -
Για να καταλαβουμε ολοι τι σημαινει υπνος REM θα ηταν καλυτερα να αναφερουμε οτι ο υπνος γενικα και απλοικα χαρακτηριζεται απο δυο μεγαλες φασεις: μια 'ησυχη' φαση και μια 'ενεργη φαση' . Στην πρωτη ο εγκεφαλος τεινει να ξεκουραζεται η αναπνοη ειναι αργη και βαθια κλπ. Αν ξυπνησεις σε αυτο το σταδιο σπανια θυμασαι τα ονειρα που ειδες. Το επομενο σταδιο που μας ενδιαφερει ειναι το σταδιο REM( η αλλιως rapid eye movement οπως το ονομασε μια τελειοφοιτη φοιτητρια το 1952 που το ανακαλυψε μελετωντας τον υπνο νεογεννητων) .Αποτελει το δευτερο μερος ή σταδιο του υπνου στο οποιο ο εγκεφαλος ενεργοποιειται και τα ματια κινουνται περα-δωθε κατω απο τα κλειστα βλεφαρα εχοντας παραλληλα αναφορες των πλεον ζωντανων ονειρων (συνηθως θυμομαστε τα ονειρα που βλεπουμε σε αυτη την φαση) Φανταστειτε οτι η πολυ απλοικη και γενικη θεωρηση που σας εκανα επαναλαμβανεται σχεδον 4 με 5 φορες κατα την διαρκεια της νυχτας με καθε κυκλο να εχει ολο και μεγαλυτερο υπνο ΡΕΜ (εχουν μετρησει μεχρι και μια ωρα υπνο ΡΕΜ σε τελευταιο κυκλο υπνου) Ολα τα ονειρα στα οποια αναφερθηκατε ηταν σε υπνο ρεμ και μαλιστα τελευταιων κυκλων. Ποιο πανω παρεθεσα την γνωμη μου για αυτα και πιστευω οτι ο καθενας μπορει να ερμηνευσει τα ονειρα του αντιστοιχωντας αυτα που συμβολιζουν με την καθημερινοτητα του...δεν ειναι καθολου τυχαιο για μενα το λαικο ρητο...ο φτωχος ονειρευεται καρβελια...ελπιζω να σας βοηθησα λιγακι
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Το είχα διαβάσει πρίν κανα-δυό χρόνια σε κάποιο περιοδικό (Περισκόπιο της επιστήμης ή Sci.Am) και τό ξαναάκουσα πρίν καμιά βδομάδα στήν τηλεόραση (δέν θυμάμαι τήν εκπομπή)Θυμήσου όμως τό ότι,πολλές φορές μόλις κλείσεις τα μάτια σου και πρίν σε πάρει ο ύπνος,'βλέπεις' να πέφτεις ή να σούρχεται κάτι στό πρόσωπο και πετάγεσαι τρομαγμένος
Δεν θεωρείται όνειρο όπως αυτά τής φάσης ΡΕΜ αλλά είναι εικόνες που κυλάνε στο μυαλό μαςσωστο αυτο που μας περιγραφεις και σημειωσε οτι ποτε δεν θυμασε τι εβλεπες σε αυτη την φαση
-
Θα πείτε κανένα όνειρο που είδατε και σας έμεινε, τι θα γίνει;;
Εδώ οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να λύσουν το μυστήριο 'ύπνος', δε θα το λύσουμε εμείς.
-
Ο χρήστης CARυοθραύστης έγραψε:
Θα πείτε κανένα όνειρο που είδατε και σας έμεινε, τι θα γίνει;;Εδώ οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να λύσουν το μυστήριο 'ύπνος', δε θα το λύσουμε εμείς.
Εγώ εδώ και πολλά χρόνια ονειρεύομαι ότι οδηγώ super sport μηχανή. Ελπίζω σύντομα να πάψω να το ονειρεύομαι απλώς!
-
Ημουν στην κορυφη ενος βουνου και ημουν ετοιμος να πεσω κατω στο κενο. Ηθελα να κανω μερικα βηματα πισω για να μην πεσω στο κενο ,αλλα δεν μπορουσα.
Τελικα ξυπνωντας καταλαβα οτι ημουν στην ακρη του κρεβατιου και ημουν ετοιμος να πεσω (στο πατωμα.οχι στο κενο ).
-
Αυτά παθαίνεις όταν θέλεις πάση θυσία να κάνεις μια νίκη στο C.L.
Κοιτάς μονίμως τον γκρεμό
-
Έχω παρατηρήσει αρκετές φορές πως αν ειμαι πτώμα (π.χ. άυπνος πάνω απο 24ωρο) και βλέπω π.χ. μια ταινία, αν με κλείσω τα μάτια, με παίρνει ενας 'μικρούπνος' που κρατά 2-3 λεπτά το πολύ μέχρι να με σκουντήξει κάποιος και να ξυπνήσω.
Λοιπόν, γι' αυτά τα 2-3 λεπτά ειμαι 100% σίγουρος πως βλέπω όνειρα, μάλιστα πολλές φορές σε ταινία, αφού κλείσω τα μάτια και με πιάσει ο ύπνος, συνεχίζω την ταινία στο μυαλό μου σαν όνειρο (με δική μου πλοκή κ.λ.π.)
-
Σας έχει τύχει ποτέ να κοιμηθείτε 10 λεπτά και να ξυπνήσετε τόσο φρέσκοι σαν να είχατε κοιμηθεί 10 ώρες;
-
Πολλές φορές! Και το αντίθετο: να έχω κοιμηθεί 10 ώρες και να ξυπνάω κουρασμένος...
-
Ο χρήστης CARυοθραύστης έγραψε:
Τι ονειρεύτηκες χθες εσύ το λοιπόν;
-
-
Να το βάλω το εμότικον ή να μη το βάλω;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Πολλές φορές! Και το αντίθετο: να έχω κοιμηθεί 10 ώρες και να ξυπνάω κουρασμένος...αυτο εχει να κανει με το πιο σταδιο του υπνου ειχες εκεινη την στιγμη.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
Πολλές φορές! Και το αντίθετο: να έχω κοιμηθεί 10 ώρες και να ξυπνάω κουρασμένος...
αυτο εχει να κανει με το πιο σταδιο του υπνου ειχες εκεινη την στιγμη.
Αμα κοιμασαι στον καναπέ κάθε βράδυ ... τι φάση να εχεις
Με παιρνει ο υπνος στην Τηλεοραση!!!!
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Πολλές φορές! Και το αντίθετο: να έχω κοιμηθεί 10 ώρες και να ξυπνάω κουρασμένος...Kλασικά... Και ε΄γ ωτο παθαίνω. Ο ύπνος φέρνει ύπνο...
Βασικά το γαμάτο που κάνω με τα όνειρά μου (όλα είναι επικές υπερπαραγωγές ή hi tech ταινίες επιστημονικής φαντασίας) είναι ότι τα σκηνοθετώ επι τόπου όπως θέλω εγώ! Δηλαδή βάζω τον καθένα να πράττει και να λέει ότι θελω εγώ.
Βλέπω και νορμαλ όνειρα κάποιες στιγμές όπου υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης αφού δεν μπορώ να τα καθοδηγήσω, και δεν μου αρέσουν υποθέτω γιατί ποτέ δε θυμάμαι κανένα. Μου έρχονται φλασιές μόνο αν ακούσω κάτι σχετικό.
Το άλλο που παθαίνω κάποιες φορές είναι που ξυπνάω απότομα και πιστεύω ότι έπεσα από ψηλά. Όχι πολύ, γύρω στο μισό μέτρο. Θα ορκιζόμουν ότι ακούω και τον ήχο του πεσίματος πάνω στο στρώμα. Εννοείται ότι μου κόβεται και η ανάσα και τα πόδια από το φόβο.@νδρέας
-
Ο χρήστης mika_hakkinen έγραψε:
Βασικά το γαμάτο που κάνω με τα όνειρά μου (όλα είναι επικές υπερπαραγωγές ή hi tech ταινίες επιστημονικής φαντασίας) είναι ότι τα σκηνοθετώ επι τόπου όπως θέλω εγώ! Δηλαδή βάζω τον καθένα να πράττει και να λέει ότι θελω εγώ.
@νδρέας
Α ρε κωλόφαρδε.
Τίς έχεις 'φάει' όλες όσες τολμάνε να εμφανιστούνε σε ενα απο τα όνειρά σου ε;Πλάκα-πλάκα,είσαι ο δεύτερος που ακούω να ισχυρίζεται τό ίδιο πράγμα.
REM