Ο χρήστης ililias έγραψε:
skye, +1. (Όχι στα παραπάνω, στα παραπαραπάνω).
ipan
Θα ήθελα να μου πεις τι εννοείς με το 'στιγματίζεσαι' - τι κακό, δλδ, παθαίνεις. [Αν μας ενδιέφερε η γνώμη του κάθε άλλου, που να δεις τι λένε για τους 'Άπιστους', γενικά, μερικά δις συνάνθρωποί μας...]
Γιατί εγώ βλέπω ότι πολλοί δηλώνουν άθεοι (και καλά κάνουν, αν έτσι αισθάνονται) ακόμα και σε παρέες κι εκδηλώσεις, ενώ δεν έχει ακόμα ποτέ χρειαστεί να δηλώσω εγώ, πχ, τπτ. Και δε μιλάω για το χωριό μου, αλλά για πολυμελείς ετερόκλητες παρέες έξω απ' αυτό...
Μάλλον, μάλιστα, η περί αθεϊας δήλωση (η οποία κολλάει σε κάθε συζήτηση) συνδυάζεται με ένα νέφος μαγκιάς, προοδευτισμού και απαξίωσης όσων δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει Θεός...
edit
μια και μίλησες για τα σχολεία, να σου πω τη δική μου εμπειρία:
Κανένα από τα παιδιά μου δεν κατηχήθηκε ποτέ στο σχολείο, κάνουν παρέα με παιδιά άθεων, ο Αγιασμός, ο εκκλησιασμός και τα θρησκευτικά είναι προαιρετικά και κανένας δεν σε κοιτάζει στραβά αν δεν τα κάνεις. Για εξομολόγηση δεν το συζητάω καν! Ειδικά στο Νηπιαγωγείο που στέλνω το μικρό μου, σ' ένα μικρό χωριό έξω από την 'πόλη', όλοι του οι (4 ) συμμαθητές είναι αλλοδαποί και άθεοι, εκτός από ένα κοριτσάκι. Κανένα πρόβλημα!!!
Έχω γνωστούς, συγγενείς και φίλους που είναι άθεοι και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, βγαίνουμε μάλιστα συχνότατα και ποτέ οι συζητήσεις μας δεν γυρνάνε προς τα Θεία (όπως άλλωστε και οι συζητήσεις μας με όσους πάνε στην εκκλησία).
Πεστα ρε Ηλία...
Να προσθέσω οτι σε προσωπικό επίπεδο έχω γωρίσει περισσότερους φανατικούς άθεους παρά φανατικούς θρησκευόμενους.
Επίσης πιστεύω οτι πλέον είναι αστείο να λέμε για 90% Χ.Ο. στην Ελλάδα.
Βασικά ως λαός τα τελευταία 20-25 χρόνια (ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία) 'δυτικοποιούμαστε' (the greek way βέβαια) περισσότερο από ποτέ στην ιστορία του ελληνισμού. Εκεί που ήμασταν... απλώς βαλκάνιοι τώρα γινόμαστε προτεσταντίζοντες βαλκάνιοι. Και δεν εννοώ βέβαια οτι ξαφνικά γινόμαστε προτεστάντες στο θρήσκευμα αλλά αποκτούμε τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης που για αιώνες είχαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας.
Αυτό βέβαια είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα αλλά ειδικά για το θρησκευτικό ζήτημα πιστεύω οτι οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια ως απόρροια αυτού του ορθολογισμού κοιτάνε την Εκκλησία με μια κριτική στάση που δεν υπήρχε παλιότερα. Αμφισβητείται όλο και περισσότερο η προνομιακή της σχέση με το Κράτος, αμφισβητείται το ίδιο το Δόγμα που πρεσβέβει η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο κλήρος τείνει να αντιμετωπίζεται από πολύ κόσμο με λιγότερο σεβασμό και περισσότερο ως ένα μάτσο λαμόγια.
Κρίνοντας από γνωστούς και φίλους (κυρίως από μεγάλες πόλεις), από την περιρέουσα ατμόσφαιρα στα ΜΜΕ, ακόμα κι από αυτό το φόρουμ θεωρώ οτι σήμερα το ποσοστό των ελλήνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Χ.Ο. είναι πολύ μικρότερο από το 90% που λέγαμε τόσα χρόνια.
Σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού μάλιστα και ειδικά σε ανθρώπους με ηλικία μέχρι τα 35-40 πιστεύω οτι είναι αρκετά λιγότεροι από μισοί αυτοί που δηλώνουν Χ.Ο.
Αυτό είναι βέβαια προσωπική εκτίμηση και βασίζεται στο γεγονός οτι σε συζητήσεις σχετικές με το θέμα (τις οποίες συνήθως τις ανοίγει ένας άθεος, μάλλον για να δείξει πόσο προχωρημένος είναι) είναι οι 'χριστιανοί' πλέον αυτοί που αντιμετωπίζονται ως γραφικοί και όχι οι άθεοι όπως ίσως παλιότερα. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι υπερβολικό ή αυθαίρετο το συμπέρασμά μου αλλά πιστεύω οτι αυτό δείχνει οτι πλέον αυτοί που επιθυμούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Εκκλησία απέκτησαν ως σύνολο την κρίσμη μαζα που απαιτείται ωστε όχι μόνο να μην είναι η καταπιεσμένη μειοψηφία αλλά να κάνουν και καζούρα στα 'πρόβατα'.
Προσωπικά ούτε με ενοχλεί η σχετική υπεροψία των 'ψαγμένων' άθεων ούτε αισθάνομαι οτι απειλούμαι από αυτή τη μεταστροφή του κλίματος. Ας γίνουν όλοι άθεοι ή μουσουλμάνοι ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ας βγούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία, ας σταματήσει και η Κυβέρνηση να ορκίζεται στο Ευαγγέλιο (ειδικά για αυτό πόσο χειρότερα να γίνουν τα πράγματα; ) Η πίστη μου είναι κάτι προσωπικό μου και ούτε έχω την ανάγκη να 'είμαι με τους πολλούς' αλλά ουτε και η αλήθεια του Ορθόδοξου Δόγματος κρίνεται από το πλήθος των πιστών.