Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Επίσης διαβάζοντας και μελετώντας σκέφτομαι να βάλω ένα όχι full synth 5W30 στο δίλιτρο ατμοσφαιρικό subaru μου που έχει περίπου 3500 χλμ.
Θα προτιμούσα 0W20 όπως προτείνει το manual (εως 40oC) αλλά δεν μου φαίνεται να υπάρχουν στην Ελλάδα. Ποιο συγκεκριμένα το manual γράφει :API SM OR SL ENERGY CONSERVING, A1, A2,A3 OR WITH NEW SIGN OF ILSAC.
...
...
Κατα την αποψη μου αλλαξε τα λαδια αμεσα με ημισυνθετικο κι αν σκοπευεις να το στροφαρεις αλλα χωρις μεγαλο φορτιο κατα το στρωσιμο οπως εκανα εγω στο WRX μου ωστε να στρωσει νωριτερα (και καλυτερα οπως αποδειχτηκε σε συγκριση με ιδια αυτοκινητα σε μαμα κατασταση), στην δευτερη αλλαγη βαλε το κανονικο σου λαδι.
Αν ημουν στη θεση σου αναλογα ποσο συχνα εκανα αλλαγες θα διαλεγα κατι σε Group V/VI απο Motul-Redline-Amsoil η Mobil1 (αν σκοπευα σε μακρα διαστηματα αλλαγης, αν και ξαναλεω δεν μου αρεσουν σαν λαδια, αυτο ομως για τα δικα μας που ειναι τουρμπο, για ατμοσφαιρικα θεωρω οτι ειναι πολυ καλα).
Π.χ. αν τα αλλαζεις καθε 7500/1 χρονο βαλε κατι καλο οπως Redline 5W/40, V300 5W/40 κλπ, αν τα αλλαζεις σε μεγαλυτερα διαστηματα καλυτερα ειναι τα Mobil1 0W/40, Amsoil European formula 5W/40 και παει λεγοντας.
Τελος το οτι το βιβλιο προτεινει 0/20 δεν σε περιοριζει απο το να βαλεις 0-5/40 αφου θα δουλευει κανονικα ο μεταβλητος χρονισμος με αυτο το ιξωδες αλλα εχεις μακραν καλυτερη προστασια απο οτι με το λεπτορευστο 0/20 κι εχε υποψιν σου πως παραγοντες οπως που κυκλοφορει το αυτοκινητο (πολη, συχνο σταματημα στα φαναρια κλπ), η ποσοτητα της σκονης στον αερα (ενωσεις πιριτιου που επιβαρυνουν τελικα το λαδι), το ποσο βαρυ ποδι εχεις και τοσα αλλα προυποθετουν και διαφορετικο ιξωδες - το λεει αλλωστε και στο βιβλιο οτι αναλογα τις συνθηκες και την επιβαρυνση του αυτοκινητου απαιτειται διαφορετικη/πιο συχνη συντηρηση.
Jim έλαβα εν μέρη υπόψιν αυτά έγραψες. συμφώνω δηλαδή με το 'στροφάρισμα' και τις συχνές αλλάγες με όχι full synth αλλά δεν βρήκα όχι full synth. Αναρωτιέμαι πόσο θέμα είναι αυτό... ;
Δεν συμφωνώ να πάω σε xxW40 εφόσον ο κινητήρας ζητά xxW20, γιατι να πηδηξω δύο βήματα?
Εσύ γράφεις καλύτερη προστασία (με xxW40)... είσαι σίγουρος; Σε πίστα ναι, έχεις δίκιο.
...
Κατ αρχην να διευκρινησω......δεν ειμαι εξουσιοδοτημενο συνεργειο.......μακρια απο καταρες
Αισθανομαι παντα την υποχρεωση να προτεινω το καλυτερο στον πελατη,ανεξαρτητως κοστους.Και πιστεψε με,ο περισσοτερος κοσμος πληρωνει,αρκει να ξερει τι πληρωνει.
Προσωπικα απ το 2000 μοντ και μετα στα περισσοτερα αυτοκινητα που εχω μπαινει 5/30 και τα κραταω 15000 km.Για τα FSI δεν το συζηταω,οποιος δεν θελει 5/30.......δεν του αλλαζω λαδια.Φευγει οπως ηρθε.Τοσο απλα.
Μα θα πεις η αντιπροσωπεια του βαζει 10/40.Να παει να τα βαλει εκει,οχι εγω.
...
Το ανταλλακτικο που θαμπει πανω θα πρεπει να ειμαι πρωτα εγω σιγουρος οτι θα δουλεψει κι ας κοστιζει τοσο.Θελεις καλως,δε θελεις παραδιπλα.
Και τα λιπαντικα δεν εξαιρουνται απ τον κανονα.Ειναι κι αυτα ανταλλακτικα του κινητηρα.
Σε οσα μοτερ λοιπον βαλαμε εξ αρχης 5/30 δεν υπηρχε προβλημα καψιματος ποτε.
Οσα ειχαν 10/40 απ τις αντιπροσωπειες και μετα συνεχισαν σε μενα το σερβις το 5/30 το επιναν σαν νερο.Αυτο το προβλημα το εχω πλεον λυσει με τα λιπαντικα της valvoline.Εψαξα να βρω λοιπον το 5/30 που να λειτουργει στα μοτερ και να μην το καιει,κι οχι να καλυψω την καταναλωση λιπαντικου με 15/50!
....
Με χρηση τετοιων λιπαντικων λοιπον,τα μοτερ ειναι υγιεστατα πεντακαθαρα και χωρις ιχνος προβληματων οπως ωστηρια και λοιπα χαζα προβληματα.Ειδικα σε οσα αμαξια εχω κανει αλλαγη απ τα πρωτα 1000km με 5/30 δεν εκαψαν στην πορεια σχεδον τιποτα
Τα παραπάνω με επηρέασαν έντονα.
Τελίκα βρήκα XXW20 και έβαλα μόλις σήμερα.
Ποιο συγκεκριμένα έβαλα torco 5w20
http://eolcs.api.org/DisplayLicenseInfo ... nseNo=1131
που βρήκα στην trade wind (thanks και πάλι JimTheo).
Δέχομαι χωρίς να προσβάλομαι ... κράξιμο αλλά και άλλα σχόλια
Θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις...
Στην subaru φιλοθέης με κοίταζαν σαν να είμαι UFO, βάζουν 10w40 ... πόσα χρόνια πίσω είναι;
Jim Theo, αύριο Παρασκεύη ταξιδεύω με οικογένεια προς Λίμνη Πλαστήρα. Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε αν είσαι εκει.
Πάντα φιλικά