Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω σας προτεινω τα sunoco.
Αλλα πλεον δεν νομιζω οτι ειναι ευκολο να τα βρειτε.
Αλλαξε προσφατα ο αντιπροσωπος,νομιζω τωρα ειναι ενας απο Β.Ελλαδα.
Για 30.000 χλμ ειναι καλα,μετα τα παιζει το φιλτρο αλλα οχι τα λαδια.
Αν βρειτε στοιχεια στο νετ πειτε μου και εμενα,γιατι δεν εχω καταφερει να βρω πολλα,πουλανε κυριως σε αλλες εταιρειες και το δικο τους brand μονο στα βενζιναδικα σε ΗΠΑ και Καναδα.
Και η AMSOIL λέει για αλλαγές λιπαντικού ανά 40000χλμ και η RED LINE ανά 30000χλμ παρά κάτι, και οι περισσότεροι τέτοια νούμερα δίνουν (η ισραηλίτικη PAZ έδινε από 20000χλμ έως 30000χλμ για τα καλύτερά της και το μοτέρ μου έκανε σαν φραπεδιέρα στα 7-8000χλμ) και οπωσδήποτε δεν το προτείνω. Εδώ είναι Ευρώπη και ακόμη χειρότερα (Ελλάδα). Χώρια που όταν δίνει χιλιόμετρα χρήσης ένας παρασκευαστής λιπαντικού δεν εννοεί σκισμένα χιλιόμετρα, ούτε όλα σε πόλη, ούτε σε πίστα, ούτε συνεχόμενα μισάωρα στις 5500σαλ (και λίγα λέω), χώρια που υπολογισμοί στις ΗΠΑ υπό ιδανικές συνθήκες και σε αμερικάνικα μοτέρ δεν είναι το αντιπροσωπευτικότερο για Ελλάδα σε πρακτικές-καθημερινές συνθήκες και ευρωπαϊκά μοτέρ. Οι προσδιορισμοί χιλιομετρικών αποστάσεων αλλαγής του λιπαντικού είναι ιδανικά μετρημένες και εξυπηρετούν κυρίως σκοπούς μάρκετινγκ.
Όταν ρώτησα την ίδια την AMSOIL κάθε πότε να αλλάζω τα λιπαντικά της με τις συνθήκες οδήγησης που περιέγραψα μου πρότεινε αναλύσεις λιπαντικού στα 5000χλμ, στα 7500χλμ, στα 10000χλμ και στα 15000χλμ για να δω πότε ταιριάζει σε μένα. Ούτε λέξη για 40000χλμ ΦΥΣΙΚΑ! Οπότε τα αλλάζω το ΜΕΓΙΣΤΟ ανά 6μηνο/10000χλμ (μιλώντας για ένα από τα καλύτερα-ανθεκτικότερα λιπαντικά της παγκόσμιας αγοράς - AMO 10W40) και έχω το κεφάλι μου ήσυχο (εν τω μεταξύ βάζω το ματάκι μου, το αυτάκι μου και το μυαλουδάκι μου να αναλύσει το λιπαντικό κι αν μου πει ακόμη και στα 3000χλμ 'τον πούλο' το λαδάκι παίρνει 'τον πούλο' όσο διαστημικής τεχνολογίας κι αν είναι).
Τα SUNOCO είναι λιπαντικά που παράγονται από την SUN COMPANY USA (1866) για τις ΗΠΑ και από την SUN OIL COMPANY Belgium (1935) στην Ευρώπη.
Τα λιπαντικά της SUNOCO δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα. Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε Group IV/V αλλά δυστυχώς δεν βρήκα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν αυτό. Τα MSDS τους δεν αφήνουν ούτε ένα μικρό παραθυράκι ώστε να υποθέσω κάτι. Η πείρα λέει ότι αν κάποια δεν διαφημίζει τα basestock της ως Group IV/V τότε δεν είναι κιόλας. Βέβαια, μπορεί -σαν την Castrol- να παράγει κάποιο ή κάποια από τα λιπαντικά της σε άλλο εργοστάσιο με Group IV/V basestocks.
Σύμφωνα με την μητρική SUNOCO στις ΗΠΑ (από το 1866) δεν παράγει τίποτα άλλο από αρίστης ποιότητος Group I (τα ονομάζει Group I plus):
Sunoco supplies basestocks exhibiting the outstanding balance of low sulfur and low volatility characteristics that are ideal for independent compounders of lubricants. Today, lubricant compounders around the world rely on the uncompromising quality and consistency of Sunoco's GF-2 and GF-3 certified Group I Plus basestocks to create exceptional transportation and industrial lubricants.
Περισσότερα εδώ: http://www.sunocolubricants.com/basestock.html
Από την άλλη η βελγική SUN OIL COMPANY έχει ραφιναρία και εργαστήρια δικά της και επειδή συνθέτει τα λιπαντικά της SUNOCO δεν αποκλείεται και να παράγει κάποιο-κάποια σύνθεση με ευρωπαϊκά Group IV/V basestocks. Σε κάποιο προϊόν της (Synturo Brilliant LongLife 3 5W30) βρήκα μία αναφορά για 5% πολυολεφίνες (PIO που είναι Group IV ανώτερα από Group III αλλά κατώτερα από PAO - θεωρείστε τα PIO σαν χαμηλότερης ποιότητας PAO).
O αντιπρόσωπος εν Ελλάδι είναι ο Ευθυμίου:
http://www.efthimiou.gr/gr/company.html
Ξεχώρισα τα παρακάτω:
Synturo Xenon 5W30 - ACEA A3 (εξαιρετικό HTHS)
Synturo Brilliant LongLife 3 5W30 - ACEA A3 (εξαιρετικό Flash Point και HTHS)
Synturo Saphir 5W30 - ACEA A3 (εξαιρετικό Flash Point και HTHS)
Η SUNOCO δείχνει πολύ δυνατή στα 30άρια της!