Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ακόμα και στα παλαιά κτίρια θα πρέπει να εφοδιαστούν με διακόπτη προστασίας (ρελέ) καθώς και με γείωση στα θεμέλια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση για θέματα Ασφάλειας Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Η απόφαση που υπεγράφη από τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι η εγκατάσταση διατάξεων προστασίας διακόπτη διαφορικού ρεύματος (ρελέ) - όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 531.2 του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 - καθίσταται υποχρεωτική για πρόσθετη προστασία από ηλεκτροπληξία σε όλες τις ΕΗΕ, παλαιές και νέες. Η κάλυψη από ηλεκτροπληξία με διάταξη ή διατάξεις διαφορικού ρεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων της εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση της διάταξης διαφορικού ρεύματος στις παλαιές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, ενώ κοντά στη διάταξη θα πρέπει να τοποθετείται πινακίδα με οδηγίες στα ελληνικά για δοκιμή καλής λειτουργίας από τον χρήστη.
Επίσης, με την απόφαση προωθείται η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης σε όλες τις νέες οικοδομές, όπου κατά τις διατάξεις απαιτείται θεμελίωση. Ο τρόπος κατασκευής της θεμελιακής γείωσης είναι αυτός που προδιαγράφεται στα ισχύοντα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι οικοδομές από προκατασκευασμένα στοιχεία ή οι λυόμενες κατασκευές, ενώ στα κτίρια με φέροντα οργανισμό από χάλυβα κατασκευών είναι δυνατό να εφαρμόζεται η απευθείας γείωση σε αυτόν. Τέλος, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ πρέπει να εναρμονισθεί ανάλογα ο ισχύων Κτιριοδομικός Κανονισμός.
Το θέμα μελέτησε και προετοίμασε ειδική Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στη Γενική Γραμματεία Βιομη
AYTO POSO THA STOIXISH;