Ο χρήστης leonp έγραψε:
Καλύτερα να το ασφαλίσεις για περισσότερα λεφτά παρά για λιγότερα. Όσο θέλεις εσύ το ασφαλίζεις αλλά αν κάνει 18 χιλιάρικα και το ασφαλίσεις για 15, η ασφαλιστική πληρώνει 12,5 - όχι 15.
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό, Λεωνίδα? Στις περισσότερες ασφαλιστικές δε νομίζω ότι μπορείς να το ασφαλίσεις για όσο θέλεις εσύ [εκτός κι αν υπάρχουν κάπου 'ψιλά γράμματα' τα οποία καθιστούν σαφές ότι ΔΕ θα πάρεις το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο, και με βάση το οποίο πληρώνεις ασφάλιστρα, αλλά κάποιο άλλο ποσό που προκύπτει από κάποια άλλη πηγή].
Το αυτοκίνητο το ασφαλίζεις όσο θέλεις. Η ασφαλιστική θα πληρώσει την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου (όσο την εκτιμήσει). Αν δεν κάνεις πριν το συμβόλαιο εκτίμηση του αυτοκινήτου (Vasgti), όσο θέλουν και όσο τους συμφέρει το εκτιμούν.
Αν το ασφαλίσεις για λιγότερα λεφτά θεωρείσαι συνασφαλιστής γιαυτό θα πάρεις 12,5 αντί 15 που το ασφάλισες (αν αξίζει 18 χιλιάρικα σύμφωνα με την ασφαλιστική). Αν το ασφαλίσεις για 25 θα πάρεις 18. Αν το αυτοκίνητο το αγοράζει ο έμπορος για 18 εγώ το ασφαλίζω για 20. Πληρώνω κάτι παραπάνω για να είμαι καλυμμένος, αλλιώς κάνει αλχημείες η ασφαλιστική και σου δίνει πολύ λιγότερα.
Κάνεις-δεν κάνεις ξεχωριστή εκτίμηση, μπαίνει κάποιο ποσό επάνω στο συμβόλαιο. Σωστά?
Αυτό που εγώ ρωτάω είναι από που κι ως που μπορεί ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ να αναφέρει ότι θα πάρεις το συμβόλαιο [σε περίπτωση κλοπής μέσα στο τρέχον π.χ. 6μηνο] και ΑΛΛΟ να σου πουν ότι θα πάρεις αν συμβεί το κακό. Από τη στιγμή που μπήκε κάποιο ποσό επάνω στο συμβόλαιο [δεν εξετάζω το 'πώς', με ενδιαφέρει ότι η ασφαλιστική έχει δεσμευθεί γι αυτό το ποσό - εκτός αν αναφέρεται κάτι άλλο στα 'ψιλά γράμματα'], ΑΥΤΟ πρέπει να πάρεις!!
Αλλιώς δεν έχει νόημα ούτε να το εκτιμήσει πραγματογνώμων [το μόνο αποτέλεσμα της εκτίμησης θα είναι η πιθανή τροποποίηση του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο - αλλά so what, αν ΔΕΝ πρόκειται ν'αποζημιωθείς βάση αυτού??!], ούτε τίποτα.
[edit]
Τις 'αλχημείες' εκ των υστέρων δεν τις καταλαβαίνω. Είτε ΕΙΝΑΙ υποχρεωμένοι να τηρήσουν το συμβόλαιο, είτε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....