-
Montecarlo
Πες μου σε παρακαλώ τη διαφορά στους τύπους:
- θεμελίωση με πέδηλα ή Ραντιέ
- Σκεπή από τσιμένο ή ξύλινη ή σίδερο
πιο είναι καλύτερο, ανθεκτικότερο, κόστος.
-
ρε παιδια ξερει κανεις τι γινεται με τις σιδηροκατασκευες στην ελλαδα?
ενδιαφερομαι (στο μελλλοοοον) το σπιτι που 8α κανω να μην εχει μπετα και πλακες, αλλα να ειναι απο σιδερο. κανεις καμια ενημερωση?
-
Στην γειτoνιά μου έχω δεί 2 σπίτια που έγιναν έτσι.
Κοίτα εδώ
Η τιμή του Σιδήρου έχει αυξηθεί πάρα πολύ τελευταία και οι
μάστορες που τα φτιάχνουν αμοίβονται πολύ παραπάνω από τον κοινό
εργάτη που δουλέβει στις συμβατικές οικοδομές.Το αποτέλεσμα δεν θα έχει μεγάλη οικονομική διαφορά αλλά θα γλυτώσεις πολύ
χρόνο -
Ο χρήστης FlowerPower έγραψε:
ρε παιδια ξερει κανεις τι γινεται με τις σιδηροκατασκευες στην ελλαδα?ενδιαφερομαι (στο μελλλοοοον) το σπιτι που 8α κανω να μην εχει μπετα και πλακες, αλλα να ειναι απο σιδερο. κανεις καμια ενημερωση?
Μου βάζεις ιδέες
-
Λογικά τα 'σιδερενια' κτίρια δεν είναι ποιο ανθεκτικά στο χρόνο, και τους σεισμους?
-
Κάθε κατασκευή θέλει συντήρηση. Οι σιδηροκατασκευές έχουν πολύ καλές αντοχές και σε χρόνο και σε σεισμό. Απλά το κόστος είναι μεγαλύτερο. Αντίστοιχες αντοχές βρίσκεις σε ξυλοκατασκευές όπως τα προκατασκευασμένα εξοικονομώντας πολλά χρήματα.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Κάθε κατασκευή θέλει συντήρηση. Οι σιδηροκατασκευές έχουν πολύ καλές αντοχές και σε χρόνο και σε σεισμό. Απλά το κόστος είναι μεγαλύτερο. Αντίστοιχες αντοχές βρίσκεις σε ξυλοκατασκευές όπως τα προκατασκευασμένα εξοικονομώντας πολλά χρήματα.Μάνο, με τίποτα!!! ΤΙΠΟΤΑ όμως! Τα προκατασκευασμένα έχουν πολύ μικρό κύκλο ζωής, που δεν ξεπερνάει τα 30-40 χρόνια! Και ΝΑΙ, αυτό είναι μικρή διάρκεια για μια οικοδομή! Όσο για τις αντοχές, ο μόνος λόγος για τον οποίο ισχύει -μερικώς- αυτό που λες, είναι τα μειωμένα φορτία που φέρουν οι δομές τους. Όμως χάνεις σε πολλά άλλα, πχ υπόγεια, 2ο όροφο (οπότε θέλεις πάλι φέροντα οργανισμό, άρα το κόστος είναι ψηλά-χαμηλά το ίδιο)...
Γενικά, αν ΔΕΝ υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος, ΜΗΝ τα προτιμάτε τα προκατασκευασμένα για κύρια κατοικία. Για κανένα εξοχικό, καλά είναι. Αλλά μέχρι εκεί!
-
Με συγχωρείς Νάσο που θα διαφωνήσω αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα προκατασκευασμένα έχουν κιόλας 60 χρόνια ιστορία και γι αυτό το όριο θεωρείται τα 60 χρόνια εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία για παραπάνω. Το ίδιο θα έλεγαν και για το μπετό 60 χρόνια μετά την πρώτη τους χρήση!!!! Σίγουρα υπάρχουν περιορισμοί και ο κυριότερος είναι ο περιορισμός των δυο ορόφων. Επίσης οι απαιτήσεις σε θεμελίωση είναι σχεδόν ανύπαρκτες πέρα από μια βάση με μπετό!!!! Από άποψη μονώσεων αντισεισμικής προστασίας αλλά και κόστους πιστεύω ότι παίζουν χωρίς αντίπαλο. Μην ξεχνάς ότι πέρα από το μειωμένο ανά τετραγωνικό μέτρο κάλυψης κόστος έχουν και μειωμένο ΙΚΑ καθώς υπολογίζονται τα ένσημα στο 50% μιας συμβατικής οικοδομής.
Δεν ξέρω πως το βλέπεις εσύ αλλά για μένα που ζω σε διαμέρισμα με μπετό είναι το όνειρο μου ένα προκατασκευασμένο σπίτι και ίσως ο μόνος εφικτός στόχος. Για να πάρω τα ίδια αποτελέσματα με σιδηροκατασκευή, σύμμεικτη ή κλασική θέλω από 30 έως 60% μεγαλύτερο κόστος. Δεν αρκεί να λέμε πόσο κάνει η μία ή η άλλη κατασκευή αλλά και τι ποιότητα ζωής μου δίνει μένοντας σε αυτή. Καλύτερη είναι μια τσιμεντένια σκεπή με λίγο φελιζόλ από κάτω ή κεραμίδι ξύλο και ασφαλτόπανο για την υγρασία; Μάλλον το δεύτερο!!! -
Πάω πάσο... Προφανώς το έχεις ψάξει περισσότερο από εμένα.
Πάντως εγώ προτιμώ την πλάκα με 'λίγο φελιζόλ'...
-
Άστα Νάσο μένω στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας και πάνω από το κεφάλι μου έχω μπετό με λίγο φελιζόλ και βράζω το καλοκαίρι και παγώνω το χειμώνα. Να δεις τι συνθήκες επικρατούν σε προκάτ σπίτια θα τρελαθείς. Που θα πάει όμως ελπίζω να γίνει και αυτό.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Άστα Νάσο μένω στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας και πάνω από το κεφάλι μου έχω μπετό με λίγο φελιζόλ και βράζω το καλοκαίρι και παγώνω το χειμώνα. Να δεις τι συνθήκες επικρατούν σε προκάτ σπίτια θα τρελαθείς. Που θα πάει όμως ελπίζω να γίνει και αυτό.Ρε συ Μανόλη, μισό λεπτό όμως τώρα... Επειδή έτυχε εσύ να μένεις σε μία απαράδεκτη κατασκευή, μην προσπαθείς να με πείσεις ότι τα προκατασκευασμένα είναι καλύτερα απ' τις συμβατικές κατασκευές, σε παρακαλώ. Ούτε αντισεισμικά, ούτε από πλευράς αντοχής στο χρόνο, ούτε -φυσικά- από πλευράς μόνωσης/στεγάνωσης δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση! Το μόνο τους πλεονέκτημα είναι το κόστος και ο χρόνος αποπεράτωσης, Κ-Α-Ν-Ε-Ν-Α άλλο!
Δες σύγχρονες κατασκευές, με εφαρμοσμένη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ενεργειακά οικονομικά κτίρια, και θα καταλάβεις τι δυνατότητες σου δίνονται. Μην κολλάς σε κατασκευές παλαιών ετών που δίνουν κακή αίσθηση. Δεν αμφισβητώ όσα μου περιγράφεις, αλλά όπως μια συμβατική κατασκευή μπορεί να είναι άθλια, έτσι μπορεί να είναι και ένα προκατασκευασμένο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετός λόγος για να κρίνεις τη γενικότερη ποιότητα μίας λύσης.
-
Βρε Νάσο μου πόση διαφορά μπορούν να έχουν στην δυνατότητα απομόνωσης από την εξωτερική θερμοκρασία μια καλά κατασκευασμένη πλάκα από μια όχι τόσο καλή. Και οι δυο έχουν από κάτω 20 πόντους φελιζόλ. Η μεγαλύτερη διαφορά που θα έχουν είναι η μια να μην κρατά νερά το χειμώνα και η άλλη να λιμνάζει!
Όσο για τα τόσο όμορφα και οικολογικά στην κατασκευή πόσο θα μου αυξήσουν το κόστος για να έχω την ίδια δροσιά που έχει η αδερφή μου για παράδειγμα με 600 ευρώ το μέτρο κάλυψη; Και είναι και κουκλιά. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Βρε Νάσο μου πόση διαφορά μπορούν να έχουν στην δυνατότητα απομόνωσης από την εξωτερική θερμοκρασία μια καλά κατασκευασμένη πλάκα από μια όχι τόσο καλή. Και οι δυο έχουν από κάτω 20 πόντους φελιζόλ. Η μεγαλύτερη διαφορά που θα έχουν είναι η μια να μην κρατά νερά το χειμώνα και η άλλη να λιμνάζει!
Όσο για τα τόσο όμορφα και οικολογικά στην κατασκευή πόσο θα μου αυξήσουν το κόστος για να έχω την ίδια δροσιά που έχει η αδερφή μου για παράδειγμα με 600 ευρώ το μέτρο κάλυψη; Και είναι και κουκλιά.Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να αλλάξεις την άποψη ενός ανθρώπου, ειδικά αν έχει σχηματιστεί βάσει κακής εμπειρίας, σωστά;
Πρώτα απ' όλα ΔΕΝ έχουν όλες οι πλάκες 20 εκατοστά φελιζόλ. Ένας απ' τους κυριότερους λόγους για τους οποίους έμπαινε το φελιζόλ ήταν η μείωση του φέροντος φορτίου, και για το λόγο αυτό, αν έχει τύχει να δεις παλιά πλάκα στη φάση της κατασκευής, θα δεις το φελιζόλ τοποθετημένο σε 'ντάμες' και όχι σ' όλη την επιφάνεια της πλάκας.
Σήμερα λοιπόν, υπάρχουν πολλά ανώτερα υλικά από το απλό φελιζόλ (εξιλασμένη πολυστερόλη για παράδειγμα) που ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται αντί του πρώτου. Μάλιστα, αν έχεις προσέξει, πλέον υπάρχει η τάση να το βάζουν εξωτερικά ΚΑΙ σε κολώνες-δοκάρια, επιτυγχάνοντας σχεδόν απόλυτη θερμομόνωση και ηχομόνωση χωρίς απώλειες.
Και ΝΑΙ, μία καλά και με σωστά υλικά κατασκευασμένη οικοδομή μπορεί να έχει ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ διαφορές από μία κακή κατασκευή.
Τα ίδια και καλύτερα για τη στεγάνωση εννοείται!
Στο θέμα της στατικής επάρκειας, δεν θα μπω καν, δεν είναι ο τομέας μου όπως ξέρεις, αλλά θα σου πω απλά ότι με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό (του 2003, ας με διορθώσει κάποιος Πολιτικός αν κάνω λάθος), τα κτίρια είναι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ ασφαλή και ΚΑΝΕΝΑ προκατασκευασμένο δεν τα φτάνει σε αντοχή, εκτός αν μιλάμε για δεκαώροφη πολυκατοικία απέναντι σε ένα ισόγειο προκατασκευασμένο.
Και για να κλείσω, να σου πω το εξής: Η ξηρή δόμηση έχει φτάσει πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας και τεχνογνωσίας, τέτοια που να συναγωνίζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνάει τις συμβατικές λύσεις. Οι επιλογές είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ σε υλικά και συνδυασμούς, ώστε να μπορείς να επιτύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα, αρκεί να ξέρεις εσύ ή ο μηχανικός σου πού και τι θα ψάξεις!
Αλλά μην λες και μη σκέφτεσαι καν ότι μπορεί μία λύση ανάγκης, όπως είναι το προκατασκευασμένο, να φτάνει σε ποιότητα και αξιοπιστία μία από τις άλλες μεθόδους κατασκευής... Μόνο το κόστος και ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι τα πλεονεκτήματά του! ΤΙΠΟΤΑ άλλο, ΤΙΠΟΤΑ!
Όσο για τα 'κουκλιά', θεωρώ ότι κάνεις πλάκα και δεν το σχολιάζω!!! Αν το σχολίαζα όμως θα έλεγα ότι η πρακτική του Έλληνα, να βάζει έναν Τεχνολόγο Πολιτικό Μηχανικό να κάνει τη δουλειά του ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, μας έχει φέρει σ' αυτό το σημείο, να συγκρίνουμε μία λύση που μπορεί να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του πελάτη, με μία από τις πολλές έτοιμες, και να βγάζουμε καλύτερη τη δεύτερη!
(EDIT: Διορθώθηκε η λέξη 'λυόμενο' που εκ παραδρομής είχε μπει στη θέση του 'προκατασκευασμένο')
-
Βρε συ Νάσο μήπως μπερδεύεις τα προκάτ με τα λυόμενα όπως κάπου αναφέρεις; Όταν αναφέρομαι σε προτακ λέω για ξύλινο σκελετό με επένδυση φελίζόλ, ηρακλείτη και επίχρισμα μέσα έξω. Από πάνω κεραμίδι και τοποθετημένο σε πάτα μπετό με πέδιλα κατά μήκος της περιμέτρου της και διαγώνια από γωνία σε γωνία!!!!
Επίσης δεν είναι έτοιμα και παίρνεις ότι σου δώσουν αλλά επιλέγεις τι σχέδιο θέλεις χωρίς περιορισμό και κατασκευάζεται στα δικά σου μέτρα και θέλω! ! -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Βρε συ Νάσο μήπως μπερδεύεις τα προκάτ με τα λυόμενα όπως κάπου αναφέρεις;Όχι, δεν τα μπερδεύω, απλώς μπερδεύτηκα και κακώς ανέφερα τη λέξη, το διόρθωσα κιόλας.
-
Γνωρίζει κανείς να μου πει αν το κλειστό πάρκινγκ περιλαμβάνεται στα μέτρα δόμησης της κατοικίας ή θεωρείται όπως η αποθήκη; Ακόμη υπάρχει περιορισμός στο εμβαδόν του;
-
Ο χρήστης gi0rg0s έγραψε:
Γνωρίζει κανείς να μου πει αν το κλειστό πάρκινγκ περιλαμβάνεται στα μέτρα δόμησης της κατοικίας ή θεωρείται όπως η αποθήκη; Ακόμη υπάρχει περιορισμός στο εμβαδόν του;Προφανώς θα το κάνεις στο ισόγειο για να σε προβληματίζει, έτσι; Όχι, δεν μετράει στη δόμηση. Περιορισμός στην επιφάνεια υπάρχει, είναι 4x3 μέτρα συνήθως, 12 τετραγωνικά. Ο περιορισμός είναι προς τα κάτω βέβαια, δεν μπορείς να το κάνεις μικρότερο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κάθε διαμέρισμα ΑΠΑΙΤΕΙ μία θέση στάθμευσης. Εμπίπτεις σε μία τέτοια περίπτωση;
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Γνωρίζει κανείς να μου πει αν το κλειστό πάρκινγκ περιλαμβάνεται στα μέτρα δόμησης της κατοικίας ή θεωρείται όπως η αποθήκη; Ακόμη υπάρχει περιορισμός στο εμβαδόν του;
Προφανώς θα το κάνεις στο ισόγειο για να σε προβληματίζει, έτσι; Όχι, δεν μετράει στη δόμηση. Περιορισμός στην επιφάνεια υπάρχει, είναι 4x3 μέτρα συνήθως, 12 τετραγωνικά. Ο περιορισμός είναι προς τα κάτω βέβαια, δεν μπορείς να το κάνεις μικρότερο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κάθε διαμέρισμα ΑΠΑΙΤΕΙ μία θέση στάθμευσης. Εμπίπτεις σε μία τέτοια περίπτωση;
Για μονοκατοικία πρόκειται.
Κάπου είχα διαβάσει ότι το 2006 θα άλλαζε ο οικοδομικός κανονισμός για τις θέσεις στάθμευσης και θα προσμετρούνταν στα μέτρα δόμησης. -
Kαλα εκανες και το διαβασες,αλλα το πηρες και στα σοβαρα;
-
Ίσως το σκέφτονται, γιατί πολλοί βγάζουν άδεια με κλειστούς χώρους στάθμευσης, τους οποίους μετά κάνουν διαμερίσματα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ