Ο χρήστης leonp έγραψε:
Προσπέρασμα και ταχύτητα
Η αριστερή λωρίδα είναι για προσπέρασμα μόνο και όχι για κατασκήνωση. Προσωπικά όταν δεν προσπερνάω συνεχώς είμαι στην μεσαία-δεξια(3/2λωρίδες αντίστοιχα) εκτός και αν το οδόστρωμα εκεί είναι κακό.
Όταν είμαστε στην αριστερή Έχουμε προτεραιότητα . Δεν είμαστε όμως άρχοντες του δρόμου. Και τι εννοώ. Είτε πηγαίνω με 120 είτε με 220 στην αριστερή απαιτώ να μην μου πεταχτείς όποτε εσύ γουστάρεις αλλά αφού εγώ σε προσπαράσω ή αν σε αφήσω φρενάροντας. Από την άλλη όμως **δεν μπορώ να καταχράζομαι το δρόμο και να σε κάνω να πλακωθείς στα φρένα και να είσαι πίσω από φορτηγό επειδή εγώ τρέχω.
**
Όταν είσαι στην αριστερή έχεις προτεραιότητα μόνο αν είσαι πολύ κοντά στα αυτοκίνητα που θέλεις να προσπεράσεις (έχεις ήδη αρχίσει τη προσπέρασή σου), αλλιώς έχει προτεραιότητα ο αργός που βγαίνει για προσπέραση. Φυσικά υπάρχουν σ' αυτό το θέμα και άλλες ερμηνείες του ΚΟΚ αλλά μπορείς να ρωτήσεις και στη τροχαία.
Παράδειγμα: είσαι 200-300 μέτρα πίσω από δύο νταλίκες σε δρόμο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας (σε σημείο που επιτρέπεται στα φορτηγά η προσπέραση) και η μία που κινείται με 80 δίνει φλας και βγαίνει να προσπεράσει την άλλη που κινείται με 79. Όση ώρα προσπερνάει είσαι υποχρεωμένος να κάθεσαι πίσω και να περιμένεις. Η νταλίκα έχει προτεραιότητα γιατί άρχισε τη προσπέρασή της πριν φτάσεις εσύ και εσύ ήσουν αρκετά μακριά ώστε να επιβραδύνεις με ασφάλεια. Μόλις τελειώσει τη προσπέραση η νταλίκα είναι υποχρεωμένη από τον ΚΟΚ να μπει δεξιά και να σε αφήσει να περάσεις.
Το θεμα δεν είναι ο ΚΟΚ και οι ερμηνείες του. Είναι θέμα φυσικής, αντίληψης, κοινής λογικής, ευγένειας και αγένειας.
Στους δρόμους η απόσταση εκφράζει το πόσο ασφαλές είναι να μπούμε στην τροχιά ενός αυτοκινήτου. Αν όμως στην εξίσωση δεν βάλουμε την ταχύτητα οδηγούμαστε σε λάθος συμπέρασμα.
ΠΧ.
μόλις έχεις παρκάρει και θέλεις να ανοίξεις την πόρτα σου για να βγεις. Κοιτάς πίσω και βλέπεις ένα αμάξι στα 50 μέτρα. Τι κάνεις? Βγαίνεις .
Η απάντηση είναι 'εξαρτάται' από την ταχύτητα. Αν το αμάξι κινείται με 50χαω = 13,88μ/δευτ θέλει 7,2 δευτ να σε φτάσει. Χρόνος υπερ-αρκετός για να βγεις.
Αν κινείται με 100χαω θέλει 3,5 δευτ να σε φτάσει άρα χρόνος οριακός!!!
Το ίδιο ισχύει και στον αυτοκινητόδρομο.
Μπορεί ο ΚΟΚ να λέει ότι στα 200μ δεν έχει προταιρεότητα ο πίσω(δεν ξέρω λέω). Όμως τι εκφράζουν τα 200μ εκεί ? Η ικανότητα 'αντίληψης' της ταχύτητας ενός οχήματος που έρχεται πίσω μας ή εμπρός μας είναι ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κάθε οδηγου. Δεν είμαστε ταχύμετρα για δω ότι πας με 121 ή με 193χαω. Μπορώ όμως να αντιληφθώ ότι πας πολύ πιο γρήγορα ή απλά πιο γρήγορα από μένα.
Πραγματικά αν δεν μπορείς να το κάνεις μην οδηγάς. Είναι σημαντική η διαφορά του 'δεν μπορώ να υπολογίσω' από το τρέχω με 200 λόγω επιλογής. Ο πρώτος έχει ικανότητα και απλά κάνει εν γνώση του λάθος ενλω ο άλλος δεν έχει ικανότητα.
Τότε είναι θέμα 'ευγένειας' να σε περιμένω να περάσεις, όπως επίσης εαν βγώ είναι θέμα ευγένειας να επιταγχύνω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Από την άλλη είναι θέμα ευγένειας και ο άλλος να μην μου κορνάρει και να μην με βρίσει αν κάνω κάποιο λάθος, όπως και καλό είναι να κόψει για καλό και για κακό και να επιταγχύνει όταν σιγουρευτεί.