-
Ωπ, κάτσε γιατί εγώ δεν κατάλαβα τώρα!!!
Εννοώ ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί γιατί αφ'ενός πολύ εύκολα μπορεί να παρεισφρύσει στην νοοτροπία ενός ανθρώπου (δώσ'του ελπίδα ότι θα ανέβει κοινωνικά, οικονομικά κλπ.). Επίσης, ακούγεται αρκετά δίκαιο σε πρώτη ανάλυση - δουλεύει σωστά άρα αμείβεται σωστά.
Οι δε σοσιαλιστικές προτάσεις (της απόλυτης και υπαγορευμένης από το Κράτος ισότητας), δεν μπορούν να αντέξουν αν δεν θωρακίσεις τους πολίτες από τις εξωτερικές επιδράσεις (εικόνες, πρότυπα, γνώσεις κλπ.). Και αυτό γιατί την ισότητα όλοι τη θέλουμε, αλλά μόνο αν αυτή μας ανεβάζει 'επίπεδο'. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί το θέμα της 'απόλυτης' και της 'σχετικής' ισότητας.
Η μόνη περίπτωση για να επικρατήσει ο σοσιαλισμός, είναι να τον υιοθετήσει απόλυτα όλη η Γη. Αλλιώς, η 'ζήλεια' ανάμεσα στους πολίτες, θα είναι ακαριαία και δεν θα δέχεται καταπολέμηση.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Ωπ, κάτσε γιατί εγώ δεν κατάλαβα τώρα!!!Εννοώ ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί γιατί αφ'ενός πολύ εύκολα μπορεί να παρεισφρύσει στην νοοτροπία ενός ανθρώπου (δώσ'του ελπίδα ότι θα ανέβει κοινωνικά, οικονομικά κλπ.). Επίσης, ακούγεται αρκετά δίκαιο σε πρώτη ανάλυση - δουλεύει σωστά άρα αμείβεται σωστά.
Οι δε σοσιαλιστικές προτάσεις (της απόλυτης και υπαγορευμένης από το Κράτος ισότητας), δεν μπορούν να αντέξουν αν δεν θωρακίσεις τους πολίτες από τις εξωτερικές επιδράσεις (εικόνες, πρότυπα, γνώσεις κλπ.). Και αυτό γιατί την ισότητα όλοι τη θέλουμε, αλλά μόνο αν αυτή μας ανεβάζει 'επίπεδο'. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί το θέμα της 'απόλυτης' και της 'σχετικής' ισότητας.
Η μόνη περίπτωση για να επικρατήσει ο σοσιαλισμός, είναι να τον υιοθετήσει απόλυτα όλη η Γη. Αλλιώς, η 'ζήλεια' ανάμεσα στους πολίτες, θα είναι ακαριαία και δεν θα δέχεται καταπολέμηση.
Καλά....Κατάλαβα τελείως διαφορετικό πράμα!
Βρίσκω απεχθή τον εφαρμοσμένο σοσιαλισμό (τύπου ΕΣΣΔ-Κίνας), γιατί παρ' όλα τα θετικά του, τον βρίσκω αντίθετο με την ανθρώπινη φύση...
Το πρόβλημα του 'ακραίου' καπιταλισμού, όπως το βλέπω εγώ, είναι το ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση. Στην εκμετάλλευση των παιδιών-εργατών στην Ταϊβάν, των αδαμαντορύχων στην Αφρική, των μεταναστών κλπ. Γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση σε μερικούς τομείς...
-
Εξαιρετικά εύστοχο το άρθρο του Δ.Χαριτόπουλου.
Πολλά από όσα αναφέρει τα έχω ζήσει.
Αυτή η πραγματικότητα, η συντεχνιακή νοοτροπία, η περιφρόνηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, μου προκαλούν αηδία.
Περισσότερο λυπάμαι παρά περιφρονώ, όσους εμπλέκονται σε αυτόν τον κύκλο.Δεν έχουν εργατική συνείδηση, και είναι όπως ακριβώς τους περιγράφει ο Χαριτόπουλος, σκλάβοι new edition: 'Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η εργασιακή σκλαβιά επανήλθε λουστραρισμένη, αλλά εξίσου εξοντωτική.'
Θυμάμαι, σε ένα από τα συνέδρια της εταιρείας, που είχα παραστεί, ξέρετε από αυτά που εκφέρονται λογύδρια που μιλάνε για την εταιρεία 'που έπιασε τους στόχους της, και θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά' κ.λπ κ.λπ, είχανε προσκαλέσει τον έμμισθο σύμβουλο, που ήταν επιφορτισμένος με την παροχή συμβουλών 'επιτυχίας', να δώσει διάλεξη σε όλους τους υπαλλήλους.
Και ο ανεκδίηγητος προσπαθούσε να πείσει τους υπαλλήλους ότι 'δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ'! 'ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΧΙ'.
Αυτό φυσικά μεταφράζεται σε 'θα δουλεύετε σα σκυλιά, θα κάνετε Ό,ΤΙ σας λένε, και δεν θα έχετε απαιτήσεις'.Εγώ από όλα αυτά και άλλα πολλά, αηδίασα...
-
Δεν σας αρεσει η εργασιακή σκλαβια;Η μονη λύση ειναι να επαναφερουμε το συστημα της δουλείας
-
charmak66
Συμφωνώ μαζί σου...
-
Το άρθρο του Χαριτόπουλου είναι μια περιγραφή που συμφωνεί 100% με όσα έχω δει, όσα έχω ζήσει και όσα ζω.
Βέβαια, άλλο να τα προσδιορίζουμε και άλλο να τα αντιμετωπίζουμε.
Ρομαντικές προσεγγίσεις, όπως στην ταινία 'Jerry Maquire' είναι απλώς επιθυμίες....ακόμα. Αλλά μάλλον κάτι θα αλλάξει. Και σύντομα. Οχι από την δική μου γενιά. Αυτή 'κάηκε'. Από τους νεώτερους. Η ετσι θέλω να ελπίζω.
-
Τί κάθεστε και φιλοσοφείτε;Η Βίσση μπορεί να κερδίσει στο διαγωνισμό της eurovision;Θα τα πάει καλά ο Ρουβάς με την Μενούνος;Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να μάς απασχολούν.
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Τί κάθεστε και φιλοσοφείτε;Η Βίσση μπορεί να κερδίσει στο διαγωνισμό της eurovision;Θα τα πάει καλά ο Ρουβάς με την Μενούνος;Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να μάς απασχολούν.είναι μία ώρα δύσκολη
-
ασε ρε μας εχουν πρηξει και τα δελτια για τις ακριβες τιμες εδω και 4 χρονια και τιποτα δε γινεται.
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
ασε ρε μας εχουν πρηξει και τα δελτια για τις ακριβες τιμες εδω και 4 χρονια και τιποτα δε γινεται.Ποιοί μάς έχουν πρήξει;Αυτοί που πληρώνονται με ποσά που άλλοι εργαζόμενοι δεν τα βγάζουν σε δίμηνο...Και μετά πέρνουν το κλαμένο ύφος και λένε 'είναι ακριβά τα μαρούλια'!!!Ουστ ξευτίλες.
-
Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν σ 'εμάς!
Εάν δεν αλλάξουμε εμείς τίποτα δεν θ αλλάξει!
Τελικά είναι αναγκαίο να πεινάσει ο Έλληνας για να δει το δίκαιο και να το διεκδικήσει!
Μέχρι τότε κοιτάει μόνο τον ευατό του!
-
εγω εχω αλλαξει ηδη ...τωρα πρεπει να πεισω και τους υπολοιπους
-
εγώ μπορώ να κάνω τα πάντα..
αλλά βαριέμαι να κάνω ο,τιδήποτε -
Ο χρήστης downhill έγραψε:
ασε ρε μας εχουν πρηξει και τα δελτια για τις ακριβες τιμες εδω και 4 χρονια και τιποτα δε γινεται.
Ποιοί μάς έχουν πρήξει;Αυτοί που πληρώνονται με ποσά που άλλοι εργαζόμενοι δεν τα βγάζουν σε δίμηνο...Και μετά πέρνουν το κλαμένο ύφος και λένε 'είναι ακριβά τα μαρούλια'!!!Ουστ ξευτίλες.
Οκ, άρα να βγούνε να κάνουνε ρεπορτάζ για την ακρίβεια οι συνταξιούχοι.. Όσοι βγάζουν κάποια λεφτά πάνω από τον μέσο όρο δεν δικαιούνται να μιλάνε..
-
Ναι ναι φτωχεια και καταδικη κτυπα αλυπητα την Ελλαδα...εξαλλου το λεει ο Τραγκας και ο Κακαουνακης
Αλλα ελα ρε παιδι μου που δεν καταλαβαινω καποια πραγματα......
-Πως γινεται οι πωλησεις των αυτοκινητων να κανουν τεραστιες πωλησεις??
-Πως γινεται οι πωλησεις σπιτιων να ειναι καθε χρονο και περισσοτερες??
-Πως γινεται καθε ΣΚ στις ΕΟ να γινεται το αδιαχωρειτο...πιστευα οτι η βενζινα ακριβηνε
-Πως γινεται σε ολα τα φαγαδιακα και τα κολομαγαζα να μην χωρας να μπεις??
-Πως γινεται να μην μπορεις να βρεις καταλειμα σε εκδρομικα ,μεροι ...αφου οι τιμες αυξηθηκαν και λεφτα δεν εχουμε????
-Πως........
.......................
.....................................
................................................Καποιος θα πει με δανεισμο , καποιος αλλος η παραοικονομια.....
ΟΚ, εχουν και αυτα μεριδιο, αλλα κανεις δεν μπορει να αμφισβητησει οτι το βιοτικο επιπεδο στην Ελλαδα τα τελεταια 10 χρονια εχει ανεβει αρκετα οπως και τα εισοδηματα ...αλλα η δυστυχια μας ειναι οτι ανεβηκαν δυσαναλωγα και οι καταναλωτικες μας συνηθειες ......με αποτελεσμα ο τροπος ζωης μας να μας κανει να νοιωθουμε φτωχοτερη απο οτι ημασταν.
ΥΣ. αν καποιος βλεπει μονο τα καναλια θα νομιζει οτι στην Ελλδα ειναι οπως ηταν στην κατοχη...καποιοι μονο το σκυλο δεν εχουν φαει ακομη... Η υπερβολη σε ολο της το μεγαλειο.....
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
:ysterical: Η υπερβολη σε ολο της το μεγαλειο.....650.000 οικογένειες στο «κόκκινο»
Aν και αργά, ορισμένες τράπεζες διαθέτουν σήμερα μια συνολική εικόνα -έστω και κατά προσέγγιση, διότι καμία τράπεζα δεν δίνει αναλυτική κατάσταση της πελατείας της- για την αγορά και συγκεκριμένα για την στεγαστική και καταναλωτική πίστη.
Aπό την εικόνα αυτή προκύπτει ότι τα χαμηλά εισοδήματα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταναλωτική πίστη και μάλιστα στις πιστωτικές κάρτες. Yπολογίζεται ότι ένας στους δύο που έχουν κάποιο είδους δάνειο, προέρχεται από μόνο από πιστωτική κάρτα.
Eνώ, λοιπόν, η κατοχή πιστωτικής κάρτας πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε σύμβολο οικονομικής ευμάρειας, σήμερα είναι το σύμβολο του φτωχού.
Tα στοιχεία που έχουν για την καταναλωτική πίστη οι τράπεζες είναι εντυπωσιακά:
- Tο 41% των πελατών τους είναι χαμηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
- Mόνο το 9% είναι επιχειρηματίες.
- Ποσοστά από 2-8% κατέχουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως νοικοκυρές (2%), επαγγελματίες οδηγοί (4%), τραπεζικοί υπάλληλοι (3%), πωλητές (3%) κλπ.
Eπίσης, άνω του 70% της πελατείας της καταναλωτικής πίστης αποτελείται από νοικοκυριά με μικρό ετήσιο εισόδημα. Mόλις ένα 5% των υψηλών εισοδημάτων έχει καταφύγει στην καταναλωτική πίστη.
Aκόμα, η πλειοψηφία όσων έχουν τουλάχιστον ένα προϊόν καταναλωτικής πίστης είναι παντρεμένοι (70%) και είναι άνω των 45 ετών (70%). Tέλος, άνω του 70% προέρχεται από την Aττική ενώ φαίνεται ότι φυλεκτικές διακρίσεις κάνει και η καταναλωτική πίστη, αφού το 60% των δανειοληπτών είναι άνδρες.
Ως κριτήριο υπερδανεισμού έθεσαν οι τράπεζες το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματος. Aυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ δεν θα πρέπει να πληρώνουν τον μήνα συνολικές δόσεις άνω των 300 ευρώ. Πράγματι, η πλειοψηφία, σχεδόν το 90%, πληρώνει δόσεις κάτω των 300 ευρώ. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 10% πληρώνει ή πρέπει να πληρώνει δόσεις άνω των 300 ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέχρι 100 ευρώ το μήνα πληρώνει το 20% των δανειοληπτών, ενώ μέχρι 300 ευρώ το 55% των δανειοληπτών. Aπό το ποσοστό αυτό, το 25%, περίπου, προέρχεται από τα χαμηλά εισοδήματα.
Tο όριο του 1/3 του μηνιαίου εισοδήματος, το ξεπερνά το 30% των μικρών εισοδημάτων και το 20% των μεσαίων εισοδημάτων. Aντίθετα, στα μεγάλα εισοδήματα δεν παρατηρείται καμία υπέρβαση.
Mεταξύ των μικρών εισοδημάτων (ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ) η μεγαλύτερη υπέρβαση παρατηρείται σε ένα ποσοστό 15%, τα οποίο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει μηνιαία δόση από 300 έως 600 ευρώ. Στα μεσαία εισοδήματα, η αντίστοιχη μεγαλύτερη υπέρβαση, παρατηρείται σε ένα 8%, το οποίο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει μηνιαία δόση από 600 έως 900 ευρώ.
Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 2005
Πόσο και πόσοι χρωστούν στις τράπεζες
Σύνολο: 127,2 δισ. ευρώ
Σε καθυστέρηση » 8,9 δισ. ευρώEπιχειρήσεις: 69,6 δισ. ευρώ
Σε καθυστέρηση » 5,4 δισ. ευρώNοικοκυριά: 56,1 δισ. ευρώ
Σε καθυστέρηση » 3,1 δισ. ευρώΣτεγαστικά: 37,2 δισ. ευρώ
Σε καθυστέρηση » 1,7 δισ. ευρώ
Δανειολήπτες που καθυστερούν: 40.000Kαταναλωτικά, κάρτες: 18,9 δισ. ευρώ
Σε καθυστέρηση » 1,4 δισ. ευρώ
Δανειλήπτες που καθυστερούν: 250.000Σύνολο δανειοληπτών που καθυστερούν: 290.000
Σημείωση: Kαθυστέρηση πληρωμής δόσεων πάνω από τρεις μήνες
Πηγές: Tράπεζα της Eλλάδος, εμπορικές τράπεζες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2005)
-
Ο χρήστης SAXOGUS2 έγραψε:
............Και μετά, σιγά-σιγά, θα ξεπουληθούν ή θα βγουν στο σφυρί και τα τελευταία ακινητα των ελλήνων μικρομεσαίων. Αυτα που μεχρι σημερα εσωζαν την κατάσταση και δημιουργούσαν ενα αισθημα σχετικής ασφαλειας κι επιπλαστης (οντας ενεχειρο προς δανεισμο) ευμαρειας της ως ανω κοινωνικής ταξης. Η εποχή της καταναλωσης και των παραδόξων φαινομενων πλουτου της, κατα τ' αλλα, οικονομικα ασθμαινουσας ελληνικης κοινωνιας θα περασει και θα διαβουμε το κατωφλι της εποχης της επιβίωσης, οπως κανουν ηδη αρκετοι συμπολίτες μας. Τα τηλεοπτικα ρεπορταζ αγοράς που, εν ετει 2006, ειναι αλήθεια οτι εξυπηρετουν εναν ιδιοτυπο λαϊκισμο, θ' αντικατασταθούν από εικόνες 'φαβέλας' που η πραγματικοτητα θα ξεπερνά τη διαθεση για υπερβολή. Και κανείς δε θ' αναρωτιέται πια 'μα που βρισκεται τοσος πλούτος', οταν θα ειναι προφανες οτι αυτος αναδιανεμηθηκε και συγκεντρώθηκε σε λίγους προνομιουχους νεοαριστοκρατες, κατόχους της γνωσης της χειραγωγησης των πολλών και, κομματι του εν ειδει ανταμοιβής, στα τσιράκια/μεγαλουπαλλήλους/διαχειριστεςτουπλουτου τους.
-
Η διαδικαση φτωχυνσης συντελείται μεν αλλα ειναι πολυ αργη.
Τα νοικοκυρια που ζορίζονται πηδανε απο δανειο σε δανειο (παλια δεν επαιζε τετοιο σεναριο,η τραπεζα εδινε μονο σε βαθυπλουτους),πουλανε και κανενα οικοπεδάκι και εχει ο θεος...Το 21% των Ελληνων που ζει κατω απο το οριο της φτωχειας ειναι κατα κυριο λογο ιδιωτες που δηλωνουν μηδενικα εισοδηματα αλλα ζουν μια χαρα.
Μεχρι να δουμε πραγματικη εξαθλιωση θα μπούμε στο 2020,και αυτο με δεδομενο οτι μεχρι τοτε θα συνεχίσουν να πηγαινουν ολα ΣΚ@ΤΑ.
-
Η ζωή μας κύκλους κάνει.
Την δεκαετία του '50 αλλά και του '60, ο δοσάς ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Τα νοικοκυρια αγόραζαν με δόσεις.
Ο κόσμος κατανάλωνε αλλά δεν είχε και τα ανάλογα εισοδήματα.Το '70 και το '80 τα πράγματα άλλαξαν.
Κυκλοφόρησε χρήμα.Το '90 άρχισαν τα προβλήματα. Το '00 είναι το τέλος του κατήφορου.
Η οικονομία πάντα κάνει κύκλους. Είναι απλά άτυχοι όσοι ζούνε την περίοδο που ο κύκλος πάει προς τα κάτω.
Δεν είναι τόσο απλό το να δεις την πραγματική κατάσταση σε μια οικονομία. Πόσο μάλλον στην Ελληνική!!
Η κατανάλωση δεν 'ταιριάζει' με τα δηλούμενα εισοδήματα.
Η αύξηση στην ζήτηση πολυτελών προϊόντων δεν 'ταιριάζει' με την εικόνα της φτώχειας.Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Με κυριότερο την παραοικονομία.
Σίγουρα πάντως οι Ειδήσεις στην τηλεόραση δε αποτελούν ούτε κριτήριο ούτε και αξιόπιστη πηγή για να βγουν συμπεράσματα.
Μόλις γίνει κανένα ατύχημα θα ξεχάσουν τα οικονομικά προβλήματα!
-
Συμφωνω οτι πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια.
Αν υποθεσουμε οτι πατουσαμε ενα κουμπι και εξαφανιζονταν ολα τα χρεη/ελλειματα του κρατους και αυτοματος ολοι οι μισθοι επερναν τα πανω τους με ενα πολυ χα,ηλο πληθωρισμο, τί νομιζετε οτι θα γινοταν το επομενο δευτερολεπτο; Ολα τα αξιοθαυμαστα Ελληνικα μυαλα θα ελεγαν 'προς τα πανω οι τιμες να κονομησουμε'.
Καπως ετσι δεν εγινε με το ευρω; Θυμαμαι με 350 δραχμες εκανα το κυκλο του Ηρακλειου με το ταξι λιγο πριν το ευρω. Τωρα;
Τωρα κρατας στο χερι σου ενα ευρω και λες οτι ειναι 50 δραχμες.
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;