-
Η ιδέα/πλεονέκτημα ενός κυκλικού κόμβου είναι ότι πρέπει πρώτα να αδειάζει για να ξαναγεμίζει οπότε θα έπρεπε να προηγείται όποιος είναι ήδη μέσα (και όχι όποιος μπαίνει γιατί έτσι απλά μπουκώνει). Έτσι επιτυγχάνεται αυτορύθμιση του συστήματος αλλά και προσαρμογή του σε διαφοροποιούμενες καταστάσεις αυτόματα χωρίς κανένα φανάρι. Οι αλλαγές κατάστασης είναι πχ αυτό που συμβαίνει στις ώρες αιχμής πρωί απόγευμα, το πρωί όλοι πάνε προς το κέντρο ενώ το απόγευμα φεύγουν από εκεί. Ο κυκλικός κόμβος λειτορυγεί καλά και στις δύο περιπτώσεις ενώ με φανάρια θα έπρεπε να αλλάζει η ρύθμιση σε κάθε περίπτωση....
Νομίζω ότι και στην Ελλάδα ισχύει ότι προηγείται όποιος είναι ήδη μέσα στον κόμβο. Η έννοια της προτεραιότητας του από δεξιά είναι εφόσον είναι και οι δύο εκτός του κοινού τμήματος του κόμβου. Στην Αμερική δεν ξέρω αν είναι ακριβώς εντελώς ελεύθερα τα θέματα της προτεραιότητας αλλά με είχε εντυπωσιάσει το ότι αν δεν λέει διαφορετικά μπορείς με κόκκινο να περάσεις εφόσον στρίβεις δεξιά...
Συμφωνώ με την ιδέα του σήματος παραχώρησης προτεραιότητας αντί για STOP σε πολλές περιπτώσεις. Είχε πολύ πλάκα το σόκ φίλων μου από την Σουηδία που παρέλαβα από το αεροδρόμιο όταν δεν έβλεπαν κανέναν να ακινητοποιείται πλήρως στα STOP (εκεί πρέπει να ακινητοποιηθείς εντελώς και για κάποιο χρονικό διάστημα πάνω από στιγμιαίο!). Οι άνθρωποι με ρωτήσανε αν σημαίνει κάτι άλλο το σήμα στη χώρα μας..... Με ρωτήσαν πολλά σε εκείνη τη βόλτα προς το ξενοδοχείο τους και τελικά μου είπαν ότι είχα δίκιο που τους είχα πει να μην προ-νοικιάσουν αυτοκίνητο στην Ελλάδα προτού να έρθουν εδώ και δουν πώς οδηγάμε.....
Αλήθεια ξέρετε πολλούς που άμα δούνε το σχετικό σήμα παραχώρησης προτεραιότητας θα ξέρουν τι σημαίνει (ο πατέρας μου πάντως δεν το ξέρει)... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Νομίζω ότι και στην Ελλάδα ισχύει ότι προηγείται όποιος είναι ήδη μέσα στον κόμβο. Η έννοια της προτεραιότητας του από δεξιά είναι εφόσον είναι και οι δύο εκτός του κοινού τμήματος του κόμβου.Στις πολλαπλές ερωτήσεις μου, όταν είχα ακούσει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στα θεωρητικά μαθήματα οδήγησης, η καθηγήτρια συνέχισε να μου λέει: Περιμένεις αυτόν που μπαίνει! Και της φαινόταν και λογικό...
-
Ο χρήστης syele έγραψε:
Άρα δε θέλουμε περισσότερες κλήσεις. Θέλουμε διαφορετικές κλήσειςΣωστός ο φίλος. Να σας αναφέρω παραπτώματα τα οποία θεωρώ ότι η Αστυνομία απαξιά να πατάξει. Στην Αθήνα το μόνο το οποίο βλέπω να γράφουν (κατά κύριο λόγο) είναι η μη χρήση κράνους και το παράνομο παρκάρισμα. Άντε να γράψουν και κανένα κόκκινο ή να κάνουν αλκοτέστ.
Θα γούσταρα να πέφτουν κλήσεις με το κιλό και να τσεκουρώνουν για τα παρακάτω:[list:116kkk0y]
[:116kkk0y]Παραβίαση προτεραιότητας πεζού. Σε διασταυρώσεις όπου το όχημα έχει δεξί βέλος με διακοπτόμενο κίτρινο και ο πεζός πράσινο προτεραιότητα έχει ο πεζός. Έχετε δει πολλούς να παραχωρούν προτερεαιότητα στον πεζό; Ο πεζός περιμένει να ανάψει κόκκινο στου μλκ για να περάσει απένατνι τρέχοντας. Εάν κάνει πως διαμαρτύρεται ο οδηγός θα αγριέψει, θα τσαμπουκαλευτεί, θα πει και άει μπιπ! ρε μπι!. Που είναι ο αστυνομικός να τον σταματήσει, να του πει * για κατέβα να σου πω ποιος θα μπιπ! ποιον και να του βεβαιώσει όσα παραπτώματα μπορεί. Ο παππούς που χρειάζεται μαγκούρα για να σταθεί όρθιος πως περάσει απέναντι; Η μητέρα με το βρέφος πως θα περάσει απέναντι; [/116kkk0y]
[:116kkk0y]Αυτούς οι οποίοι παραβιάζουν ουρές βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα.[/116kkk0y]
[:116kkk0y]Τα ζώα με τα φώτα ομίχλης[/116kkk0y]
[:116kkk0y]Αυτούς οι οποίοι στη σήραγγα δεν ανάβουν φώτα.[/116kkk0y]
[:116kkk0y]Αυτούς οι οποίοι κάθονται στο μπροστινό κάθισμα με το βρέφος αγκαλιά.[/116kkk0y]
[:116kkk0y]Αυτούς οι οποίοι βάζουν μπρος και ξεκινάνε με θολωμένα τζάμια, αντί να τα ξεπαγώσουν και να αποκαταστήσουν την ορατότητα.[/116kkk0y]
[:116kkk0y]Αυτούς οι οποίοι πάνε στα χιόνια χωρίς αλυσίδεςκαι πολλά άλλα για τα οποία θα επανέλθω αργότερα.[/*
116kkk0y][/list:u:116kkk0y]
-
Ο χρήστης rethimno01 έγραψε:
[*]Αυτούς οι οποίοι κάθονται στο μπροστινό κάθισμα με το βρέφος αγκαλιά.
Προσθεσε σε παρακαλω:
-Αυτους που ειναι πανω στο σκουτερ με τη γυναικα τους απο πισω και το μωρακι τους πανω στο μηχανακι
-Αυτους που εχουν βαλει τον μπομπιρα πανω στα ποδια τους ενω οδηγουν αυτοκινητο, για να κραταει ο μικρος το τιμονι και να 'οδηγει' το αυτοκινητο του μπαμπα -
-Αυτους που αφηνουν τον 5χρονο μπομπιρα να βγαζει το κεφαλι του εξω απο το πισω παραθυρο, ενω το αυτοκινητο βρισκεται σταματημενο στο φαναρι της Κηφησίας *Έλα ντε, ποσες πιθανοτητες υπαρχουν να του τη 'φορεσει' ενα αλλο αυτοκινητο απο πισω και να τον καρατομησει τον μικρο? * -
Τους κρετίνους που πάνε και παρκάρουν πάνω σε ράμπες αναπήρων στο φανάρι...
Τους υπανθρώπους που ΔΙΠΛΟΤΡΙΠΛΟΠΑΡΚΑΡΟΥΝ πάνω σε ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ.
Τους Νεάντερταλ που κάνουν σφήνες για να μπουν πρώτοι στο φανάρι (και μάλιστα πιο μπροστά ακόμα απ'το φανάρι, ώστε να μην το βλέπουν) και μετά, όταν αυτό ανάβει πράσινο, ξεχνιούνται.
Τους ηλίθιους με τα ασυντήρητα κωλοχρέπια που καίνε λάδια (έχω πάρει Corolla του '70 εγώ, δε σπάει δε χαλάει - κι ας έχει να δει συνεργείο απ'την ώρα που βγήκε απ'το εργοστάσιο) και δηλητηριάζουν τον κόσμο με τις φαινόλες.
Τους κάγκουρες με τα 'φτιαγμένα' που ξερνάνε άκαυτες βενζίνες και λάδια (καμμένα, μισοκαμμένα ή άκαυτα) απ'το μπουρί.
Αυτοί όλοι πρέπει όχι μόνο να φάνε απαγορευτικά πρόστιμα, αλλά να τους φορέσουν και τ'άσπρα που κουμπώνουν στην πλάτη.
-
Ο χρήστης rethimno01 έγραψε:
[*]Αυτούς οι οποίοι πάνε στα χιόνια χωρίς αλυσίδες
Δηλαδη εγω που εσκασα διακοσα τοσα ευρα για να εχω 2 σετ λαστιχα πρεπει να τιμωρηθω κι απο πανω;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Παρεμπιπτόντως, εγώ προς το παρόν έχω φάει μια μόνο κλήση και αυτή γιατί δεν είχα κάρτα καυσαερίων. Δεν παραπονέθηκα που την έφαγα (αφού δεν την ανανέωσα όταν έληξε), μια χαρά μου ήρθαν 30 ευρουλάκια.Αν μια έκρηξη του αριθμού των κλήσεων (και μια μικρή μετατροπή του περιεχομένου τους) είναι αυτό που χρειάζεται για να γίνουμε καλοί οδηγοί, εγώ με χαρά μου να πληρώνω όταν κάνω τη μ@@@@@α. Μόνο έτσι θα μάθουμε να μην την κάνουμε τελικά τη μ@@@@.
Μη νομίζετε ότι οι δυτικοευρωπαίοι είναι πιο μορφωμένοι, πιο καλλιεργημένοι οδηγοί από τους Έλληνες ή τους Αιγύπτιους. Και στη Δυτική Ευρώπη, με τον φόβο της κλήσης οδηγούν, για αυτό προσέχουν...
Επειδή τείνω να πιστέψω τυφλά στην έννοια της ύβρεως, ακολουθεί αυτό...
Κυριακή πρωί, στην είσοδο των Τεμπών (πριν από τις απανωτές στροφές με όριο 60), με σταμάτησαν επειδή σε όριο 80 είχα 102. Δεν με χάλασαν τα 33 ευρώ που ήδη έφυγαν από το πορτοφόλι μου. Οι τροχαίοι ήταν ευγενέστατοι. Το μόνο μεμπτό στοιχείο ήταν ότι εκεί που υπολογίζω ότι με φωτογράφισαν, με προσπέρασαν τέσσερα αυτοκίνητα στη σειρά. Η αιτία; Το αυτοκίνητο ανέβαζε θερμοκρασία και καθόμουν δεξιά για να την προσέχω. Προφανώς, τα τέσσερα αυτοκίνητα είχαν μικρότερη ταχύτητα από εμένα...
Αλλά, μάλλον εγώ ήμουν πιο βολικός, αφού οι προπορευόμενοι πήγαιναν πακέτο και μάλλον ήταν επικίνδυνο να τους σταματήσουν, ενώ εγώ είχα μείνει μόνος μου στο δρόμο. Άλλη φορά με τα όρια, να μάθω, και ας είναι επικίνδυνο! Παρεμπιπτόντως, λόγω των δυο γεγονότων (κλήση και θερμοκρασία), έκανα τα δυο πιο αργά ταξίδια μου ever. Γύρισα από Λιτόχωρο στη Θεσσαλονίκη και ήταν με διαφορά ότι πιο κουραστικό έχω κάνει, και σαν επιστέγασμα τσίμπησα και μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα!
Στο όριο 80, έμαθα ότι ρυθμίζουν το ραντάρ στα 99+, αυτό να το έχετε ως οδηγία.
Χιούμορ έχει αυτή η 'ανώτερη δύναμις' πάντως...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
[*]Αυτούς οι οποίοι πάνε στα χιόνια χωρίς αλυσίδες
Δηλαδη εγω που εσκασα διακοσα τοσα ευρα για να εχω 2 σετ λαστιχα πρεπει να τιμωρηθω κι απο πανω;
Ουπς! Γράψε λάθος φιλάρα. Εκφράστηκα λάθος. Ναι, έχεις δίκιο. Έπρεπε να το γράψω διαφοερτικά. Μάλλον το σωστό είναι 'αυτοί οι οποίοι πάνε, εν γνώση τους, απροετοίμαστοι στα χιόνια'
-
Το καταλαβα οτι εκφραστηκες λαθος, δε σε παρεξηγησα, αλλα το εγραψα εχοντας στο νου οτι ΟΝΤΩΣ μπορει να τιμωρηθω. Μεχρι στιγμης μου εχει τυχει 4 φορες να κανω μεχρι και 20 λεπτα διαπραγματευση για να περασω απο μπλοκο, γιατι το οργανο ειχε αγνοια για τα χειμωνιατικα λαστιχα μου και εκανα τον καραγκιοζη ξεκινωντας και φρεναροντας σε χιονι για να πειστει οτι πηγαινω μια χαρα με τα ειδικα λαστιχα.
-
Τα χειμωνιάτικα λάστιχα δεν βοηθάνε στον πάγο.... Μόνο αν είναι με καρφιά αλλιώς στον πάγο πάλι θέλεις αλυσίδες....
Τελικά οι περισσότερες κήσεις που πιστεύουμε πώς θα έπρεπε να γράφονται είναι αυτές που είτε αφορούν
- σε άμεσα επικίνδυνες ενέργειες (και όχι βέβαια την όποια υπερβολική ταχύτητα που είναι πολύ πιο έμμεσα επικίνδυνη) όπως πχ κακό όχημα, κακό φόρτωμα, υπερβολικό αλκοόλ, κόκκινο φανάρι, επικίνδυνα αντικανονικά προσπεράσματα κλπ
- σε πράξεις που δείχνουν έλλειψη σεβασμού του συνανθρώπου μας (κοινώς γαιδουριές του απόλυτα αυταρχικού και αναρχικού και φασιστικού νεοελληναρά). Τέτοιες είναι τα διπλοπαρκαρίσματα, κατάληψη ΛΕΑ, λεωφορειολωρίδων, στάσεων, διαβάσεων, πεζοδρομίων κλπ αλλά και η κακή συντήρηση ή μετατροπές.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τα χειμωνιάτικα λάστιχα δεν βοηθάνε στον πάγο.... Μόνο αν είναι με καρφιά αλλιώς στον πάγο πάλι θέλεις αλυσίδες....Προσεκτικα πας οσο καλα πας και με τις αλυσιδες. Δε θα πας και κουτρουβαλοντας αλλα θα πας ανετοτατα (με νορμαλ και ελαφρυ αμαξι)
-
Όλα καλά ρε παιδιά, αλλά τι ενοχλούν τα ομίχλης; Όταν δεν είχα, με νευρίαζε που οι άλλοι είχαν τα κανονικά φώτα στην μικρή και τα ομίχλης αναμένα, αλλά αυτό συναίβαινε γιατί θεωρούσα ότι δεν βλέπουν καλά έτσι. Τώρα που έχω, τα άναβα μέχρι πρόσφατα όλα, μέχρι που είδα πριν κανα μήνα στο Auto Τρίτη ότι αυτό είναι ενοχλητικό για άλλους. Εμένα δεν με τυφλώνουν οι άλλοι, οπότε θεωρώ ότι δεν ενοχλούν και τα δικά μου. Ήταν λάθος μου; Ισως, αλλά με τα ομίχλης βλέπω καλύτερα. Τώρα βέβαια που διάβασα κι αυτά που γράφετε εδώ, δεν τα ανάβω πλέον, αλλά ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ότι ενοχλούν τόσο!
Αυτό που για μένα είναι φοβερά ενοχλητικό είναι τα μηχανάκια και οι οδηγάρες που πάνε πιο μπροστά από το φανάρι ειδικά σε κάποια που δεν κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά θέλουν κορνάρισμα για να ξυπνίσουν. Αυτοί βέβαια φεύγουν, οι άλλοι πίσω, ας πάνε να ...
Ειδικά τα μηχανάκια, που το έχουν στάνταρ σαν συμπεριφορά!
Ήμουν μηχανόβιος κάποτε, και σύντομα μάλλον ξαναγίνομαι, αλλά το ^%$&*φάναρο το έβλεπα πάντοτε!
Καλά, αυτοκίνητο δεν έχουν οδηγήσει ποτέ τους;;; -
Ο χρήστης dpurpler έγραψε:
με τα ομίχλης βλέπω καλύτερα.Όταν ανάβεις τα ομίχλης, φωτίζεις πολύ μπροστά στο αμάξι σου και βλέπεις καλύτερα μόνο τα κοντινά αντικείμενα. Τα πιο μακρινά φαίνονται λιγότερο γιατί το μάτι δεν μπορεί να τα δει επειδή έχει πολύ φως μπροστά στο αυτοκίνητο. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλά αυτοκίνητα σβήνουν αυτόματα τα ομίχλης με τα μεγάλα φώτα - δεν βλέπεις τίποτα μακριά.
-
Ο χρήστης harryv έγραψε:
Φυσικά και δε θα ήθελα περισσότερες κλήσεις σε κανέναν και για το οτιδήποτε. Η κλήση δε τιμωρεί, απλά αρμέγει χρήμα. Κοινώς ακόμα και να κοβόταν κλήση για οποιαδήποτε παράβαση του ΚΟΚ, οι πλούσιοι θα μπορούσαν απλά να αγνοούν τον ΚΟΚ. Οι κλήσεις είναι εισπρακτικό μέσο και όχι μέσο επιβολής μιας συνειδητής κυκλοφοριακής αγωγής .Όταν κάνεις την πουστιά ξέρεις πολύ καλά ότι θέτεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου και τους άλλους (καλά διαφέρει με το πόσο ηλίθιος είναι κάποιος) και ξέρεις επίσης ότι ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ και να φας κλήση. Φυσικά και σου αξίζει να φας χοντρή κλήση είτε είσαι πλούσιος είτε όχι. Στην ελβετία όταν περάσεις κατα ΠΟΛΥ (τώρα πόσο δεν γνωρίζω) το όριο ταχύτητας στην Εθνική Οδό πληρώνεις το 70% του ετήσιου εισοδήματός σου, πολύ σωστο μέτρο κατα την γνώμη μου.
Το θέμα είναι ο κόσμος να μάθει να οδηγάει όπως πρέπει, όχι γιατί μπορεί να φάει κλήση αλλά γιατί όταν κάνει του κεφαλιού του αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.
-
Φίλε leonp, αυτό που λες, σε μένα δεν συμβαίνει. Με τα προβολάκια ταυτόχρονα αναμένα, ΒΛΕΠΩ καλύτερα, οπότε οδηγώ και καλύτερα, κι αυτό είναι καλό και για μένα και για τους άλλους. Άσε που φωτίζουν και πιο πλάγια τις άκρες του δρόμου. Και αν ισχύει το ότι φωτίζουν πολύ κοντά, τότε ένας λόγος παραπάνω να μην τυφλώνουν, αφού νομίζω ότι τυφλώνουν αυτά που δείχνουν κατευθείαν στα μάτια του οδηγού (πχ προβολείς ας πούμε).
Μήπως τελικά τυφλώνονται και νευριάζουν μόνο αυτοί που δεν έχουν προβολάκια;;;Ίσως και να θέλουν κι ένα ρύθμισμα εδώ που τα λέμε όμως τα φώτα μου...
-
Φίλε leonp, αυτό που λες, σε μένα δεν συμβαίνει. Με τα προβολάκια ταυτόχρονα αναμένα, ΒΛΕΠΩ καλύτερα, οπότε οδηγώ και καλύτερα, κι αυτό είναι καλό και για μένα και για τους άλλους. Άσε που φωτίζουν και πιο πλάγια τις άκρες του δρόμου. Και αν ισχύει το ότι φωτίζουν πολύ κοντά, τότε ένας λόγος παραπάνω να μην τυφλώνουν, αφού νομίζω ότι τυφλώνουν αυτά που δείχνουν κατευθείαν στα μάτια του οδηγού (πχ προβολείς ας πούμε).
Μήπως τελικά τυφλώνονται και νευριάζουν μόνο αυτοί που δεν έχουν προβολάκια;;;Ίσως και να θέλουν κι ένα ρύθμισμα εδώ που τα λέμε όμως τα φώτα μου...
Sorry αλλά νομίζω, απλά μια υπόθεση κάνω, ότι έχεις καλομάθει με full φώτα και τα μεσαία δεν σου φτάνουν...Σίγουρα βλέπεις καλύτερα με αναμένους τους προβολεις αλλά αυτο δεν πάει να πει ότι και με τα μεσαία δεν βλέπεις!
-
Μήπως τελικά τυφλώνονται και νευριάζουν μόνο αυτοί που δεν έχουν προβολάκια;;;Όχι.
-
Ρε παιδία προβολάκια ομίχλης είναι, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;
Είναι μόνο για περιπτώσης ομίχλης και πολύ ισχυρής βροχόπτωσης.
Υ.Γ. το ότι φωτίζουν κοντά στο αυτοίνητο δεν σημαίνει πως δεν τα βλέπει και ο απέναντι η ο μπροστινός οδηγός.
-
Ειδικά σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι πολύ εκνευριστικά, είτε είναι πίσω σου, είτε απέναντι
-
OK, έτσι κι αλλιώς είναι και παράνομο (κάπου υπάρχει και άρθρο στον ΚΟΚ). Ας παρανομώ λοιπόν εκεί που ο νόμος είναι πραγματικά παράλογος (και επικύνδυνος πολλές φορές) και ας πάνε στο καλό τα προβολάκια...
'Αλλο:
Υπάρχει πουθενά κανα αυτοκόλητο το οποίο να γράφει 'είμαι ζώον, πιάνω 2 θέσεις όταν παρκάρω' κλπ, ή σε αντίστοιχο πνεύμα; Αν όχι, είστε να φτιάξουμε μερικά για κάθε περίσταση; (Μένω στην Βικτώρια, κέντρο Αθήνας και όταν συμβαίνει αυτό, ενώ εγώ και καμμιά δεκαριά άλλοι κακόμοιροι ψάχνουμε με τις ώρες, μου έρχεται να το σπάσω το αυτοκίνητο του γελοίου (αστειεύομαι φυσικά). Αλλά ένα τέτοιο ωραίο αυτοκόλλητο που δεν αφήνει σημάδια αλλά βγαίνει σχετικά δύσκολα θα ήταν μιά πολύ πιο ήπια λύση (για αρχή τουλάχιστον)...
Θα θελατε περισσοτερες κλησεις απο την τροχαια?