-
Εμενα η αποψη μου περι εξατμισεων ειναι η εξης:
1)Οταν εχω μοτερ νορμαλ,εως μια σκουπα,προγραμμα , καλο ειναι να μπειι ενα πιο ελευθερο καζανακι με ανεκτο θορυβο.
Δεν θα πειραζα τιποτα αλλο,ουτε μεσαιο,ουτε σωληνα.
2)στην περιπτωση που ο κινητηρας εχει και φτιαγμενους εκκεντροφορους,συμπιεση κλπ,τοτε θα αλλαζα και σωληνα,παντα με μεσαιο,κανοντας μια μελετη για το συστημα εξαγωγης του βελτιωμενου κινητηρα. -
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλους μαζί που έχουν απορίες μετά την προηγούμενη τοποθέτηση μου.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το μεσαίο (εκτονωτής) δεν είναι για θόρυβο ούτε για να φτιάχνει το σωστό συντονισμό. Αλλάζοντας όμως την θέση του ή καταργώντας το αλλάζουμε τη λειτουργία του κινητήρα σχεδόν πάντα προς το χειρότερο εκτός αν με τη κίνηση αυτή 'καλύπτουμε' κάποιο κατασκευαστικό λάθος σε άλλο σημείο... που θα έπρεπε να διορθωθεί διαφορετικά.
ΟΛΕΣ οι εξατμίσεις όταν είναι σωστά σχεδιασμένες ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ακριβώς στην είσοδο του μεσαίου. Από εκεί και πίσω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια 'ΚΑΜΙΝΑΔΑ' όπου μπορούμε να της 'κοτσάρουμε' καταλύτες, κλαπέτα, καπνοσυλλέκτες άλλα καζανάκια για θόρυβο κλπ. Δεν εννοώ βέβαια να τη βουλώσουμε...
Τώρα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγκάζονται τις περισσότερες των περιπτώσεων να παρακάμπτουν το ιδανικό για λόγους κυρίως πρακτικούς... πχ. το μηχανολογικό τμήμα καλείται να 'φορέσει' το νέο ιδανικά σχεδιασμένο κινητήρα στο καινούργιο σασί ΑΛΛΑ το πρώτο 'καζανάκι' πέφτει επάνω στο σύστημα λεβιέ-ντίζες του κιβωτίου. Αυτό συνεπάγεται τη μετατόπιση του και έτσι τέλος το ιδανικό. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου και γι' αυτό υπάρχουν και τόσα πολλά σημεία βελτίωσης και υπάρχει και η after market αγορά βελτιώσεων.
Μην εκπλαγείς στο ότι τα τμήματα marketing-σχεδιαστικό-μηχανολογικό δε 'συμπλέουν'. Το πάνω χέρι το έχει πάντα το marketing και είναι αυτό που αποφασίζει και ζητά ότι το επόμενο μοντέλο θα είναι έτσι και έτσι κλπ.
Οι 'άλλοι' ακολουθούν οδηγίες μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα... το οποίο ΠΑΝΤΑ δεν είναι αρκετό για να γίνουν όλα ιδανικά. Μη σας κουράζω όμως άλλο με αυτά. Απλά ήθελα να σας μεταφέρω τη νοοτροπία που επικρατεί και τις επιδράσεις της στο θέμα μας.
Επίσης για το θόρυβο που ρωτάς. Το μεσαίο δεν είναι σιλανσιέ. Το ότι περιέχει υλικά για απόσβεση θορύβου είναι για το δικό του θόρυβο, αυτόν δηλαδή που δημιουργεί η εκτόνωση της εξάτμισης μέσα του διότι αν είναι εντελώς άδειο (ιδανικό) λειτουργεί σαν ενισχυτής θορύβου.
Το θέμα Θόρυβος πρέπει πάντα να το αναλαμβάνει το τελικό καζανάκι ή και το προ τελικό που υπήρχε σε πολύ παλαιότερα αυτοκίνητα.Για να τελειώνουμε με το θέμα συντονισμός των εξατμίσεων (Harmonics tuning). Αυτή η διαδικασία τελειώνει στο σημείο εκτόνωσης των αερίων (καυσαερίων) στην ατμόσφαιρα με το σωλήνα πριν το πρώτο καζανάκι (εκτονωτή). Αυτό γίνεται στους αγωνιστικούς κινητήρες και δεν μπορεί να γίνει στα αυτοκίνητα απαραγωγής και γι' αυτό χρησιμοποιούμε το 'καζανάκι εκτονωτή'.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά του συντονισμού που σαν συνέπεια έχει τη μετατόπιση της ροπής και δύναμης στην κλίμακα των στροφών λειτουργίας του κινητήρα τότε αυτό γίνεται με αλλαγή στα χαρακτηριστικά της πολλαπλής (χταπόδι)-συλλέκτης πρωτευόντων-σωλήνας εξαγωγής.
Οι συμπαθέστατοι εξατμισάδες μας επειδή δεν έχουν τις γνώσεις (και λογικό είναι) κάνουν ένα σωρό πατέντες για να βγάλουν το μεροκάματο (και καλά κάνουν), μετατοπίζοντας ή καταργώντας ή προσθέτοντας καταλύτες καζανάκια και διάφορα γυαλιστερά 'κουτιά ' που άλλοτε κάνουν κάποια διαφορά στην αίσθηση θετική ή αρνητική και άλλοτε όχι. Γι' αυτό και η γνωστή έκφραση 'στο δικό μου δουλεύει, βάλτο και εσύ και θα δούμε...'.Οποιος θέλει να μάθει από επιστημονικής πλευράς το θέμα προτείνω να αγοράσει και να μελετήσει το βιβλίο SCIENTIFIC DESIGN OF EXHAUST & INTAKE SYSTEMS, P. Smith & J. Morrison, ISBN 0-8376-0309-9
Από την άλλη πλευρά πάλι γιατί να το κάνετε αυτό? Για να στεναχωριόσαστε μια ζωή για το ότι γεννηθήκατε σε λάθος χώρα...? -
Σωστος ο Speedy!
Hθελα και εγω να πω πως τον θορυβο τον καλυπτει το τελικο,το μεσαιο κρατα στο δικο του θορυβο,εμπειρικα φυρω στο 10% του συνολικου.
Πολυ σωστα γενικα ολα οσα αναφερεις.
Μπραβο! -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Σωστος ο Speedy!
Hθελα και εγω να πω πως τον θορυβο τον καλυπτει το τελικο,το μεσαιο κρατα ρτο δικο του θορυβο,εμπειρικα φυρω στο 10% του συνολικου.
Πολυ σωρα γενικα ολα οσα αναφερεις.
Μπραβο!φιλε S3
μπορεις να με βοηθησεις καιμενα για να μην ενοχλουμε συνεχεια τον speedy να καταλαβω που 'προσπαθησε να μου απαντησει στις αποριες που ειχα απο την προηγουμενη του τοποθετηση' ? -
Ο χρήστης predator έγραψε:
Σωστος ο Speedy!
Hθελα και εγω να πω πως τον θορυβο τον καλυπτει το τελικο,το μεσαιο κρατα ρτο δικο του θορυβο,εμπειρικα φυρω στο 10% του συνολικου.
Πολυ σωρα γενικα ολα οσα αναφερεις.
Μπραβο!φιλε S3
μπορεις να με βοηθησεις καιμενα για να μην ενοχλουμε συνεχεια τον speedy να καταλαβω που 'προσπαθησε να μου απαντησει στις αποριες που ειχα απο την προηγουμενη του τοποθετηση' ?predator,
άντε να σου αφιερώσω λίγες ακόμη γραμμές αφού βαριέσαι να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που έγραψα.
Σχετικά με την 'ένσταση' πρώτον δεν ξέρω τι είναι η DR (moto ?), αλλά δεν έχει σημασία για να σου απαντήσω. Λοιπόν , το καζανάκι 'εκτονωτής' πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο τον όγκο ενός κυλίνδρου Χ 1.5. Αυτό ισχύει για όλους τους κινητήρες μιας και είναι το ελάχιστο που σημαίνει ότι αν έχεις χώρο και θέλεις μπορείς να του βάλεις και ένα βαρέλι για εκτονωτή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσομοιάσουμε την ανοικτή ατμόσφαιρα.
Τώρα αν αναρωτιέσαι αν αυτό είναι το ίδιο για ένα 6κύλινδρο κλπ κινητήρα η απάντηση είναι ΝΑΙ και ο λόγος είναι ότι δε μιλάμε για ποσότητα αέρα αλλά για εκτόνωση (σβήσιμο) και αναστροφή ηχητικών κυμάτων. Μη ξεχνάς ότι ανάφλεξη έχουμε μια/στιγμή μόνο... άσχετα με τον αριθμό των κυλίνδρων.
Το θέμα όγκου αερίων το φροντίζει η διάμετρος των σωλήνων...
...θα μπορούσα να σου γράφω για ώρες σχετικά αλλά δεν έχω το χρόνο.Σχετικά με την 'αμφιβολία' σου.
Για να ξέρεις ότι βρίσκεται στο τρίτο πολλαπλάσιο του σωστού μήκους θα πρέπει να μπορείς να υπολογίσεις πιο είναι το σωστό μήκος και αν ήξερες αυτό δε θα είχες τόσες απορίες... Παρ' όλα αυτά η απάντηση είναι ότι αν όντος είναι στο τρίτο πολλαπλάσιο τότε δε χρειάζεται να το μεταφέρεις στο έκτο αλλά στο τέταρτο.
Αν και πάλι δεν κατάφερα να σε πίσω δεν έχεις παρά να βάλεις ένα κινητήρα επάνω σε ένα δυναμόμετρο πάγκου, (δεν ξέρω που θα το βρεις αυτό στην Ελλάδα), και να 'παίξεις' με όλα αυτά για να τα εμπεδώσεις. Αλλά γιατί να ξανά ανακαλύψεις τον κύκλο???
Φιλικά -
Βρε παιδιά, ο καταλύτης όμως δε μπαίνει πριν το μεσαίο καζανάκι και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κινητήρα, για να φτάνει γρήγορα στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας;
-
Τώρα πλέον ναι, οπότε παίζει αυτός το ρόλο του εκτονωτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τον ίδιο τρόπο τα κυμάτα πίεσης στην εξαγωγή.
Η παρουσίαση του θέματος από τον SPEEDY ήταν κατά τη γνώμη μου εξαιρετική.
-
για οσους καταλαβαν-ξερουν και θελουν να απαντησουν
1.αν φτιαξω ενα 16κυλινδρο 4.8 λιτρα (π.χ. CIZETA) με χταποδακι 16-8-4-2-1 η 16-4-1 η κατι 16-...-1 το καζανακι του θα ειναι ιδιο με του Clio 1.2 ?
δεν παιζει ρολο οτι καποιοι κυλινδροι δουλευουν διδυμα, τριδυμα κτ.λ. ?2.γιατι βαζουμε μεσαιο οταν υπαρχει ο καταλυτης ο οποιος κανει εστω και χειροτερα την μοναδικη δουλια του του μεσαιου, αρα δεν μενει τιποτα στο μεσαιο να κανει?
3.παραδειγμα με συγκεκριμενα νουμερα στο περιπου αλλα λογικα για το πως βγαινει το πρωτο πολλαπλασιο μηκους που θελουμε να χρησιμοποιησουμε ?
εννοω και χαρακτηριστικα κυματος κ.τ.λ.και βλεπουμε για την συνεχεια
διορθωθηκε για τις αναγκες του θεματος
-
Ο χρήστης predator έγραψε:
για οσους καταλαβαν-ξερουν1.αν φτιαξω ενα 16κυλινδρο 4.8 λιτρα με χταποδακι 16-8-4-2-1 η 16-4-1 η κατι 16-...-1 το καζανακι του θα ειναι ιδιο με του Clio 1.2 ?
δεν παιζει ρολο οτι καποιοι κυλινδροι δουλευουν διδυμα, τριδυμα κτ.λ. ?2.γιατι βαζουμε μεσαιο οταν υπαρχει ο καταλυτης ο οποιος κανει εστω και χειροτερα την μοναδικη δουλια του του μεσαιου, αρα δεν μενει τιποτα στο μεσαιο να κανει?
3.παραδειγμα με συγκεκριμενα νουμερα στο περιπου αλλα λογικα για το πως βγαινει το πρωτο πολλαπλασιο μηκους που θελουμε να χρησιμοποιησουμε ?
εννοω και χαρακτηριστικα κυματος κ.τ.λ.και βλεπουμε για την συνεχεια
Predator με κούρασες...
Οποιος προσπαθήσει να κάνει αυτό που ζητάς στο (1) δεν έχει σχέση με Μηχανολογία... και μη ρωτήσεις γιατί.
Οπως έγραψα δεν έχω χρόνο για on line διατριβή... πάρε μερικά βιβλία να μελετήσεις αν σε ενδιαφέρει η κατασκευαστική πλευρά του θέματος.
Αν ήταν να γίνεται αυτό on line θα κλείνανε τα πανεπιστήμια και θα μοίραζα εγώ πτυχία.
Και να σου πω και ένα μυστικό, επειδή ακόμη, μετά από 30 χρόνια σπουδών και δουλειάς , βγάζω το ψωμί μου από αυτή τη δουλειά οι λεπτομέρειες μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο... Οταν πάρω σύνταξη και γράψω τα απομνημονεύματα μου θα μπορούν οι νεότεροι και εσύ (ακούγεσαι για νεότερος any way...) να διαβάσετε στα Ελληνικά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Ο θεός να μας έχει καλά μέχρι τότε και εδώ θα είμαστε να τα λέμε...Πάρε μερικά καλά βιβλία να διαβάσεις αν σε ενδιαφέρει το θέμα στη βάση του γιατί από εκεί και μετά χρειάζεσαι ατελείωτες ώρες έρευνας στο πάγκο ροής και στο δυναμόμετρο πάγκου για να τα δεις όλα αυτά να παίρνουν σάρκα και οστά και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.
Ετσι και αλλιώς οι πολλές λεπτομέρειες θα κουράσουν όλους τους άλλους και θα 'την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια...' και μετά ποιος ακούει τους οικοδεσπότες... Θα κατηγορηθώ ότι τους χαλάω το ForumΤα λέμε
-
Tόοοοοοοοοοοοοσο μεγάλα μυστικά της δουλειάς είναι αυτά που σε ρώτησε ο predator δηλαδή;
Νομίζεις ότι τα ερωτήματα του predator, τα οποία είναι συγκεκριμένα, είναι τόσο πολύπλοκα για να δοθεί μια απλή απάντηση που χρειάζεται να γράψεις διατριβή για να τα απαντήσεις;
Το ύφος σου μου θυμίζει τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Peugeot στον οποίο ειχα πάρει το αυτοκίνητο για επισκευή σασμάν και όταν τον ρωτούσα πώς ξέρει ότι τώρα το κιβώτιο δεν έχει προβλημα μου είπε 'Εγώ είμαι μηχανολόγος και αυτά τα πράγματα τα καταλαβαίνω και μόνο από την αφή'. Ο έχων την απόλυτη γνώση που δεν έχει ανάγκη να εξηγήσει και στους υπόλοιπους, είναι σωστά επειδή το λέει 'αυτός'.
Σε μια συζήτηση ή μπαίνεις ή δεν μπαίνεις. Αν δεν μπορείς να υποστηρίξεις τις θέσεις σου το παραδέχεσαι, αν μπορείς τις υποστηρίζεις. Στις προηγούμενες απαντήσεις σου, δεν απάντησες στα ερωτήματα που σου έγιναν και όταν αυτά επαναλήφθηκαν αφού δεν τα απάντησες, λες ότι κουράστηκες.
Τώρα για το ότι θα βαρεθούν οι υπόλοποι ή ότι θα σου κάνουν παράπονο οι οικοδεσπότες, τι να πω...
Νομίζω τρεις λαλούν και δυο χορεύουν... -
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
Tόοοοοοοοοοοοοσο μεγάλα μυστικά της δουλειάς είναι αυτά που σε ρώτησε ο predator δηλαδή;
Νομίζεις ότι τα ερωτήματα του predator, τα οποία είναι συγκεκριμένα, είναι τόσο πολύπλοκα για να δοθεί μια απλή απάντηση που χρειάζεται να γράψεις διατριβή για να τα απαντήσεις;
Το ύφος σου μου θυμίζει τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της Peugeot στον οποίο ειχα πάρει το αυτοκίνητο για επισκευή σασμάν και όταν τον ρωτούσα πώς ξέρει ότι τώρα το κιβώτιο δεν έχει προβλημα μου είπε 'Εγώ είμαι μηχανολόγος και αυτά τα πράγματα τα καταλαβαίνω και μόνο από την αφή'. Ο έχων την απόλυτη γνώση που δεν έχει ανάγκη να εξηγήσει και στους υπόλοιπους, είναι σωστά επειδή το λέει 'αυτός'.
Σε μια συζήτηση ή μπαίνεις ή δεν μπαίνεις. Αν δεν μπορείς να υποστηρίξεις τις θέσεις σου το παραδέχεσαι, αν μπορείς τις υποστηρίζεις. Στις προηγούμενες απαντήσεις σου, δεν απάντησες στα ερωτήματα που σου έγιναν και όταν αυτά επαναλήφθηκαν αφού δεν τα απάντησες, λες ότι κουράστηκες.
Τώρα για το ότι θα βαρεθούν οι υπόλοποι ή ότι θα σου κάνουν παράπονο οι οικοδεσπότες, τι να πω...
Νομίζω τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...Φίλε μου δεν καταλαβαίνω γιατί σχεδόν με βρίζεις. Αν πρόσεξες από τις ώρες που είναι γραμμένες οι τοποθετήσεις μου θα έπρεπε τουλάχιστον να μη πεις τίποτα όσο και να έχεις αντίρρηση σε αυτά που έγραψα γιατί ξενύχτησα για να βοηθήσω καλοπροαίρετα, κατά τη γνώμη μου πάντα.
Αν έκανα και εγώ το ίδιο θα έπρεπε να έχω πεθάνει στο γέλιο με αυτά που έχω διαβάσει σε πολλές συζητήσεις εδώ μέσα. Αντίθετα προσπάθησα με απλά λόγια να 'μεταφράσω' συνοπτικά ύλη πολλών βιβλίων και ατελείωτες ώρες δουλειάς μου για να είναι κατανοητά από όλους χωρίς να ειρωνευτώ κανένα.
Αν εγώ έμπαινα σε ένα Forum με γιατρούς που προσπαθούν με απλά λόγια να βοηθήσουν τους συνφορουμάδες τους δε θα είχα ποτέ την απαίτηση να μου κάνουν μάθημα ιατρικής και θα έλεγα έστω ένα τυπικό ευχαριστώ.
Αλλά ας μη το κουράζουμε άλλο. Τα πράγματα είναι απλά. Το μήνυμα το 'έλαβα'... Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή επιτυχία στους στόχους σας.
Και ποιος ξέρει ίσως οι δρόμοι μας συναντηθούν και πάλι κάπου αλλού και κάτω από άλλες συνθήκες.Φιλικά
-
SPEEDY!!!
Μην κάνεις καμμιά 'βλακεία'!
We need ya!!! -
Ο χρήστης SPEEDY έγραψε:
Αν εγώ έμπαινα σε ένα Forum με γιατρούς που προσπαθούν με απλά λόγια να βοηθήσουν τους συνφορουμάδες τους δε θα είχα ποτέ την απαίτηση να μου κάνουν μάθημα ιατρικής και θα έλεγα έστω ένα τυπικό ευχαριστώ.ζητω συγνωμη απο ολους τους αρχιμηχανικους του φορουμ
εχω μονο μια τελευταια απορια
τα ελληνικα που τα μαθατε ?
διοτι ελληνες αποκλειεται να ειστε αφου οι ελληνες ...Αν και πάλι δεν κατάφερα να σε πίσω δεν έχεις παρά να βάλεις ένα κινητήρα επάνω σε ένα δυναμόμετρο πάγκου, (δεν ξέρω που θα το βρεις αυτό στην Ελλάδα), και να 'παίξεις' με όλα αυτά για να τα εμπεδώσεις. Αλλά γιατί να ξανά ανακαλύψεις τον κύκλο???
δεν εχουν δυναμομετρα και ακομα χειροτερα
ψαχνουν να ανακαλυψουν τον κυκλοΟι συμπαθέστατοι εξατμισάδες μας επειδή δεν έχουν τις γνώσεις (και λογικό είναι) κάνουν ένα σωρό πατέντες για να βγάλουν το μεροκάματο (και καλά κάνουν), μετατοπίζοντας ή καταργώντας ή προσθέτοντας καταλύτες καζανάκια και διάφορα γυαλιστερά 'κουτιά ' που άλλοτε κάνουν κάποια διαφορά στην αίσθηση θετική ή αρνητική και άλλοτε όχι. Γι' αυτό και η γνωστή έκφραση 'στο δικό μου δουλεύει, βάλτο και εσύ και θα δούμε...'.
κανουν πατεντες με γυαλιστερα κουτια
Ισως φταίει η κακή Ελληνική τεχνική ορολογία που δεν αποδίδει σωστά πολλές έννοιες.
δεν εχουν ορολογια ουτε για τα βασικα
Συγχαρητήρια και από εμένα σε όλα τα παιδιά που προσπάθησαν στο εξωτερικό και ειδικά σε ανθρώπους σαν τον Μ. Χρυσάφη και Α. Χριστόπουλο που κάνουν ότι μπορούν για να «ξεκολλήσουν» τα νέα ταλέντα από την δική μας εσωτερική μιζέρια.
ακομη και τα ταλεντα χανονται...
Από την άλλη πλευρά πάλι γιατί να το κάνετε αυτό? Για να στεναχωριόσαστε μια ζωή για το ότι γεννηθήκατε σε λάθος
ε,μα αφου γεννηθηκαν σε λαθος χωρα
Proti fora sto forum alla mou 8imizei podosfero...
8a to skefto poli na janampo. Den yparxei epipedo.ουπς
αυτο ειναι ασχετο
το εβαλα κατα λαθος
οι αρχημηχανικοι του φορουμ ας με συγχωρεσουν.....κατα τα αλλα
Παιδιά καλό θα είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις απόψεις των άλλων προτού απαντήσουμε για να μη αναγκαζόμαστε σε επαναλήψεις της ίδιας απάντησης.
Predator με κούρασες...
predator,
άντε να σου αφιερώσω λίγες ακόμη γραμμές αφού βαριέσαι να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που έγραψα.Πιστεύω πως βιάστηκες να απαντήσεις...
Διάβασε προσεκτικά και αν ακόμη δεν πείθεσαι τότε πρέπει να μελετήσεις λίγο περισσότερο.αλλα παντα
Φιλικά
Φιλικά
Φιλικά
και εγω σαγαπαω speedy μου
.
μηπως φταιει το ...
αντιθετα
το ζητουμενο ειναι να συζητησουμε και να ακουσουμε διαφορες γνωμες ωστε οι εχωντες συμφεροντα οικονομικα ειτε μας μιλουν απο εξω ειτε απο το φορουμ να μην μπορουν να μας πιανουν κοροιδα προσφεροντας ατεκμηριωτη ημιμαθεια που μας δινει την αισθηση οτι ξερουμε ωστε να μην ειμαστε καχυποπτοιτι στιγμη που
Πήγαινε στο http://www.megatec.gr είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν αυτό που ζητάς εξ' ίσου καλά με τους οίκους του εξωτερικού και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα...
και
Η MEGATEC δίνει 7-14 HP και 6-12 Nm ροπή σε αυτό τον κινητήρα.
ενω
Το κόστος είναι διαφορετικό φυσικά αλλά υπάρχουν και λογικές προτάσεις όπως αυτή της MEGATEC, που είναι οι εγκέφαλοι EMERALD. Κοστίζουν πολύ λιγότερο τοποθετημένοι και προγραμματισμένοι από ότι κοστίζει ένας MOTEC ή ένας AUTRONIC σαν ανταλλακτικό μόνο... και η γνώμη μου είναι ότι είναι και πολύ αξιόπιστοι αφού φτιάχνονται από την εταιρεία PEKTRON στην Αγγλία που κατασκευάζει Ο/Ε αντίστοιχα για την Rolls Roys, Ford και GM.
παραλληλα
Ενα καλό πρόγραμμα σίγουρα βοηθά και επιδόσεις αλλά και την υγεία του κινητήρα σου φίλε gpap100.
Κάνε μια επίσκεψη στο http://www.megatec.gr και κάτι καλό θα βρείς πιστεύω.ταυτοχρονα
Εξάλλου για πρώτο στάδιο έκανα συγκεκριμένη αναφορά με τρία παραδείγματα. Το πρόγραμμα και στις τρεις περιπτώσεις είναι από την MEGATEC, http://www.megatec.gr , Σκούπες κλασικές εμπορίου (δεν θυμάμαι μάρκα) με φίλτρα GREEN και τελικό εξάτμισης αν θυμάμαι καλά Sebring.
ε μα που να θυμασε και συ...
Οποιος θέλει να μάθει από επιστημονικής πλευράς το θέμα προτείνω να αγοράσει και να μελετήσει το βιβλίο SCIENTIFIC DESIGN OF EXHAUST & INTAKE SYSTEMS, P. Smith & J. Morrison, ISBN 0-8376-0309-9
και αυτο η MEGATEC το εισαγει?
εντωμεταξυ
Και να σου πω και ένα μυστικό, επειδή ακόμη, μετά από 30 χρόνια σπουδών και δουλειάς...
ενω στο φοβερο αυτο site λεει
'MEGATEC goes back in the early 70s.'και ολα αυτα σε 19 δημοσιευσεις παρακαλω
θυμηθηκα τωρα την ατακα του χαρρυ κλινν
'πως μπορεσαν τοσο λιγοι ανθρωποι σε μια τοσο μικρη χωρα και σε ενα τοσο μικρο διαστημα να κανουν τοσες πολλες ....'Αν πρόσεξες από τις ώρες που είναι γραμμένες οι τοποθετήσεις μου θα έπρεπε τουλάχιστον να μη πεις τίποτα όσο και να έχεις αντίρρηση σε αυτά που έγραψα γιατί ξενύχτησα για να βοηθήσω καλοπροαίρετα, κατά τη γνώμη μου πάντα.
δυστυχως δεν προσφερει το foroum μουσικες υποκρουσεις και οι φατσουλες ειναι λιγες για να περιγραψουν
λοιπον φιλε gavriil σε εφαγα , σε κατετροποσα , σε εσβησα
τετοιο post δεν πιστευω να εχεις δει ποτε σου
ολοκληρη σελιδα μονο του θα πιασει
αλλα αμα υπαρχει υλικο...
και φαντασου οτι αυριο γραφω δυο μαθηματα
αλλα αμα υπαρχει υλικο... -
Με αφορμή τα τελευταία posts (και αιτία τις πολλές άλλες αντίστοιχες διαμάχες που έχουν δημιουργηθεί), θα ήθελα να πω ότι η γνώση θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από σεμνότητα.
Οσο κι αν έχουμε διαβάσει (σε βιβλία, περιοδικά κλπ κλπ), όσο κι αν έχουμε σπουδάσει, όσο κι αν έχουμε δουλέψει, όσο κι αν έχουμε διδάξει, όσες γνώσεις κι αν έχουμε εφαρμόσει και όσες γνώσεις κι αν έχουμε παράγαγει οι ίδιοι, πάντα υπάρχει ένας τεράστιος όγκος γνώσης που δεν τον έχουμε κατακτήσει. Συνεπώς, ο σεβασμός στις γνώσεις του άλλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε πρωτίστως να μη γινόμαστε καραγκιόζηδες και δευτερευόντως να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε γνώσεις.
Επιπλέον, στην κοινωνία μας η γνώση δεν αποτελεί μέσο προβολής (πώλησης μούρης για να το πω απλά), οπότε είναι λανθασμένη πρακτική να προσπαθούμε να επιδειχτούμε με τις γνώσεις μας. Για αυτό το σκοπό υπάρχουν πάρα πολλά άλλα μέσα επίδειξης, όπως το χρήμα, η σωματική δύναμη, η ομορφιά, οι σεξουαλικές επιδόσεις κλπ. Νομίζω ότι είναι προς όφελος της ίδιας της γνώσης το να την αφήσουμε έξω από αυτό το παιχνίδι της επίδειξης.
-
Predator,συνεχως σε καθε τοπικ που γραφεις,διακρινω μια ειρωνια!
Γιατι ρε γμτ,πρεπει συνεχεια να αμφισβητουμε ο ενας τον αλλο ,του στυλ,'που το διαβασες,γιατι το ειπες ετσι, εχω μια απορια σε αυτο που θετεις' κλπ.Δεν ειναι κακο να ρωταμε,το αντιθετο,αλλα οπως τα λες αυτα που γραφεις,με τις παραθεσεις των αλλων κλπ,εγω το εκλαμβανω ειρωνικα.
Αμφισβητεις τις γνωμες των αλλων θεωρωντας οτι εσυ εισαι ο ξερολας.
Εγω ετσι το αντιλαμβανομαι.Θα ηθελα να μην φτανουμε σε αυτο το σημειο ,δηλ. μεχρι αποχωρησεων μελων οπως o Speedy,που στο κατω κατω,εδειξε οτι ξερει καποια πραγματα και το απεδειξε παραθετοντας βιβλιογραφια.
Εσυ που ξερεις επισης,αλλα πιστευω θελεις να εχεις τα πρωτεια στη μηχανολογια αρχισες να τον αμφισβητεις,και γιατι το ειπες ετσι κλπ.
Η γνωμη μου παντα ειναι οτι πρεπει να εξαλειφθουν αυτα,και ο καθενας να γραφει τη γνωμη του ελευθερα,χωρις ειρωνιες αλλων,ετσι ωστε να μαθουμε και κατι και εμεις που δεν ξερουμε πολλα μηχανολογικα.
Αυτα,δεν ηθελα να αναφερθω επι προσωπικου επιπεδου,αλλα εδω και πολλες μερες σκεφτομουν να το κανω μπας και σταματησει αυτη η κατασταση.
Φιλικα-ξεφιλικα
Σπυρος -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Predator,συνεχως σε καθε τοπικ που γραφεις,διακρινω μια ειρωνια!
Γιατι ρε γμτ,πρεπει συνεχεια να αμφισβητουμε ο ενας τον αλλο ,του στυλ,'που το διαβασες,γιατι το ειπες ετσι, εχω μια απορια σε αυτο που θετεις' κλπ.Δεν ειναι κακο να ρωταμε,το αντιθετο,αλλα οπως τα λες αυτα που γραφεις,με τις παραθεσεις των αλλων κλπ,εγω το εκλαμβανω ειρωνικα.
Αμφισβητεις τις γνωμες των αλλων θεωρωντας οτι εσυ εισαι ο ξερολας.
Εγω ετσι το αντιλαμβανομαι.Θα ηθελα να μην φτανουμε σε αυτο το σημειο ,δηλ. μεχρι αποχωρησεων μελων οπως o Speedy,που στο κατω κατω,εδειξε οτι ξερει καποια πραγματα και το απεδειξε παραθετοντας βιβλιογραφια.
Εσυ που ξερεις επισης,αλλα πιστευω θελεις να εχεις τα πρωτεια στη μηχανολογια αρχισες να τον αμφισβητεις,και γιατι το ειπες ετσι κλπ.
Η γνωμη μου παντα ειναι οτι πρεπει να εξαλειφθουν αυτα,και ο καθενας να γραφει τη γνωμη του ελευθερα,χωρις ειρωνιες αλλων,ετσι ωστε να μαθουμε και κατι και εμεις που δεν ξερουμε πολλα μηχανολογικα.
Αυτα,δεν ηθελα να αναφερθω επι προσωπικου επιπεδου,αλλα εδω και πολλες μερες σκεφτομουν να το κανω μπας και σταματησει αυτη η κατασταση.
Φιλικα-ξεφιλικα
Σπυροςπρωτα-πρωτα
καλα κανεις και αναφερεσε προσωπικα για να ξερουμε τι λεμελοιπον
ειναι αληθεια οτι πολλες φορες παρασυρομε και προσπαθωντας να γινω παραστατικος φτανω στην ειρωνιαπολλα κειμενα που γραφω δεν τα δημοσιευω τελικα διοτι ακριβως ειναι λιγο τσιμπημενα...
αλλα ειδικα στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν υπηρχε ουτε ιχνος ειτε ειρωνιας ειτε εστω της προσπαθειας για παραστατικοτητα
(και εδω λογοκριθηκε ενα κειμενο παρολο που ηδη η κατασταση ειχε ξεφυγει για να μη ξεφυγει κιαλλο)
ακουγα πραγματα που με τις οσες γνωσεις εχω ηταν τουλαχιστον περιεργα και το λεγα
και τελικα αποδεικνυεται οτι ορθα μου φαινονταν περιεργα αφου αν μη τι αλλο ηταν μισα -και δεν ξερουμε και αν ηταν σωστα η λαθος-απο κει και περα οταν μιλαμε για τεχνικα θεματα και βγαινω εγω και λεω κατι χωρις δικαιολογια, ειτε την ξεχασα, ειτε την αφηνω στην ακρη για να αρχισει συζητηση, ειτε δεν υπαρχει, ειτε δεν την ξερω, σε καθε περιπτωση ομως σου δινω το δικαιωμα να αμφιβαλεις ακομα και χωρις επιχειρηματα αφου ουτε εγω δεν εχω πει
αμα καναμε απλα παραθεση αποψεων ειναι προφανες οτι θα ελεγε ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του και κανενας δεν θα εβγαζε ακρη
αν τωρα υποστηριζεις οτι με ολους και καθε φορα γραφω με τροπο που μπορει να θεωρηθει ειρωνικος προφανως δεν εχεις διαβασει παρα ελαχιστες απο τις δημοσιευσεις μου
αλλα οταν καποιος επιμενει να αρνειται να στηριξει αυτα που λεει και θεωρει οτι τον προσβαλεις με το να μην τον θεωρεις αυθεντια και απολυτα σωστο εξ ορισμου, ε, τοτε σπαζομαιγια το αν επρεπε να φυγει ο speedy (δεν ξερουμε καν αν εχει φυγει) δεν πηρα εγω την αποφαση αλλα ο ιδιος
ετσι κιαλλιως ομως για μενα απο τη στιγμη που αυτα που λεει ειναι στο παραπανω πνευμα για ειναι σαν να μην τα λεει.
και ονοματα βιβλιων ολοι ξερουμε που να βρουμε ειτε τα εχουμε διαβασει ειτε οχιαπο την αλλη αν ειχες καταλαβει τι ελεγε γιατι δεν μου το εξηγησες και μενα οταν το ζητησα ετσι για να μου κλεισεις το στομα?
αλλα αφου ο ιδιος παραδεχτηκε μετα οτι δεν το εξηγησε και δεν δεχεται να το εξηγησει
ε τοτε που πας ρε φιλε
λες ξερω κατι αλλα δεν σας το λεω?φυσικα το καλυτερο θα ηταν να κατσει και να αρχισει να θεωρει τον εαυτο εξισου αμφισβητουμενο με τους υπολοιπους
προσωπικα ποτε δεν εχω πει σε καποιον οτι ειναι σαν να μπαινω σε φορουμ με γιατρους η κατι αντιστοιχο ουτε εχω διαφημισει προσωπικες επιτυχιες διοτι οσο πολλες η λιγες και να εχω δεν εχει κανενα νοημα
και φυσικα ποτε δεν εχω πει οτι ειμαι ο ξερολας η οτι αυτο το κατεχω και σιωπηστε να μιλησω ,και ακουστε με προσοχη, και θα μοιρασω πτυχια, και τα συναφη
αντιθετα αμα δεις εχω γραψει ολοκληρες σελιδες για να δωσω οσο πιο πολλα απο αυτα που ξερω σε οσους μου ελεγαν γιατι αυτο και γιατι εκεινο σε σημειο που μου ελεγαν στο τελος να μιλαω ελληνικα!
αλλα αμα ξερω κατι διαφορετικα το λεω και θα το λεω
αυτο ειναι αλλωστε και το νοημα του φορουμ
εδω στα περι αυτοκινησης και κανουνε ολοκληρες μαχες για ιδεολογικα ζητηματα που στο κατω κατω εξορισμου δεν εχουν σωστη απαντηση ποσο μαλλον εδωπολλες φορες εχω αμφισβητηθει και εγω και ποτε δεν το πηρα προσωπικα η ενιωσα οτι προσβαλλεται η αυθεντια μου αλλα αντιθετα το αντιμετωπιζω ειτε διασκεδαστικα ειτε απλα τεχνικα
τελος η βασικη μεθοδος που υπαρχει και χρησιμοποιω και εγω για την ευρεση της αληθειας ειναι η αμφισβητηση και αν εχεις καποια καλυτερη -οχι συναισθηματικα αλλα ουσιαστικα -δεν εχεις παρα να την προτηνεις
φτανει να μαθουμε να την αντιμετωπιζουμε παραγωγικα ακομα και οταν στρεφετε προς εμας -
Predator,χαιρομαι που απαντησες,και εδωσες αυτη την απαντηση.
Εμενα με καλυψε και ετσι θελω ,να εχουμε καλο κλιμα εστω και αν διαφωνουμε .
Στο κατω κατω δεν εχουμε να χωρισουμε με κανενα τιποτα.
Ας κανω ακομα μερικες διευκρινησεις:Δεν αναφερομαι συγκεκριμενα στον Speedy,απλως ηταν μια αφορμη.
Αυτα που εγραψα τα εγραψα,υστερα απο καποιες δημοσιευσεις σου που διαβασα στους εγκεφαλους(BTS klp) και στις μπαρες θολων περι αντοχης υλικων και ετσι σχηματισα καποια αποψη (σωστη ή λανθασμενη για σενα).Για το θεμα των εξατμισεων ειπε 2 πραγματα ο Speedy και καλυψαν καποιες αποριες μου.
Αν εσυ ειχες απορια,ρωτα τον Speedy και οχι εμενα.
Ακομα δεν εχω καταλαβει τι ειναι αυτο που ειχες απορια,ποσο μαλλον να απαντησω για ενα κειμενο που εχει γραψει ενας αλλος.Αν ειχες απορια πανω σε αυτα που ειχα γραψει εγω,τοτε ευχαριστως να σου απαντουσα.
Και επαναλαμβανω:Αυτα που γραφεις ειναι σωστα η λαθος,δε με νοιαζει,καλα κανεις και ρωτας,αμφισβητεις,απλα ο τροπος που το γραφεις μου φαινεται ειρωνικος.Οχι σε ολες τις δημοσιευσεις σου,αλλα σε αρκετες.
Ειναι η γνωμη μου και σαφως μπορει να κανω λαθος.Επισης,δε λεω οτι ο Speedy ειναι Αγιος,μπορει και αυτος να εφταιξε.
Δεν παιρνω το μερος του,εγω μιλαω για τον εαυτο μου,πως ειδα μια κατασταση .Αυτα,εγω ειμαι καλυμενος με την απαντηση σου,και δεν εχω κατι αλλο να πω.
-
Eιμαι κατοχος 106 16V και με αφορμη το θεμα των εξατμησεων θελω να καταθεσω και την δικη μου εμπειρια.Στα 50.000χλμ αλλαξα το εργοστασιακο μεσαιο λογω φθορας και το αντικατεστησα με ελευθερο (μπομπα)απο τον Ποπαυ που σημειωτέον ηταν και φθηνοτερο απο το εργοστασιακο.Αλλαγη στην αποδοση δεν διαπιστωσα συμαντικη μονο ελαχιστο παραπανω θορυβο ελαχιστη μειωση της αποκρισης κατω απο τις 2000 και ποιο ομαλο ανεβασμα απο κι και πανω πιθανως λογο δαφορας αισθησης σπασμενου με καινουργιου.Αργοτερα αλλαξα το τελικο DEVIL το οποιο κατεστραφη ολοσχερως μετα απο 65000χλμ λειτουργιας και το αντικατεστησα με τελικο απο το Ποπαυ παλι.Η αλλαγη εδω ηρθε στις υψηλες στροφες οπου ανεβαζει καλυτερα αλλα και ο αυξημενος θορυβος.
Γενικα πιστευω οτι στο συγκεκριμένω μοτερ δεν βλέπεις μεγαλη διαφορα γιατι το ολο συστημα εξατμησης ειναι καλα σχεδιασμενο ειδικα η πολαπλη εξαγωγης .σκεφτομαι να βελτιωσω την εισαγωγη αλλα για σκουπα μονο η φιλτρο .Τι μου προτεινεται να μην χασω ροπη και την ομοιογενεια γενικα -
Ο χρήστης STAMOS106 έγραψε:
Eιμαι κατοχος 106 16V και με αφορμη το θεμα των εξατμησεων θελω να καταθεσω και την δικη μου εμπειρια.Στα 50.000χλμ αλλαξα το εργοστασιακο μεσαιο λογω φθορας και το αντικατεστησα με ελευθερο (μπομπα)απο τον Ποπαυ που σημειωτέον ηταν και φθηνοτερο απο το εργοστασιακο.Αλλαγη στην αποδοση δεν διαπιστωσα συμαντικη μονο ελαχιστο παραπανω θορυβο ελαχιστη μειωση της αποκρισης κατω απο τις 2000 και ποιο ομαλο ανεβασμα απο κι και πανω πιθανως λογο δαφορας αισθησης σπασμενου με καινουργιου.Αργοτερα αλλαξα το τελικο DEVIL το οποιο κατεστραφη ολοσχερως μετα απο 65000χλμ λειτουργιας και το αντικατεστησα με τελικο απο το Ποπαυ παλι.Η αλλαγη εδω ηρθε στις υψηλες στροφες οπου ανεβαζει καλυτερα αλλα και ο αυξημενος θορυβος.
Γενικα πιστευω οτι στο συγκεκριμένω μοτερ δεν βλέπεις μεγαλη διαφορα γιατι το ολο συστημα εξατμησης ειναι καλα σχεδιασμενο ειδικα η πολαπλη εξαγωγης .σκεφτομαι να βελτιωσω την εισαγωγη αλλα για σκουπα μονο η φιλτρο .Τι μου προτεινεται να μην χασω ροπη και την ομοιογενεια γενικαγια την σκουπα νομιζω οτι κανενας δεν εχει αμφιβολιες.....
βρες καποιο απο τους απειρους ευτυχισμενους να σε παει μια βολτα..
τωρα για την εξατμιση αμα αλλαζεις πρωτα το τελικο μετα απο λιγο το μεσαιο και μετα παλι το τελικο και ειδικα με ιδιοκατασκευες μονο συμπερασμα δε μπορει να βγει -
ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΦΕΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΙΑ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ.ΟΧΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΟΜΙΖΩ.ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ.ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ.
-
Paidia, thn lush ths Peugeot Sport eksatmishs(teliko), den thn anaferei kaneis edo.
Kserei kaneis ti paizei ean se mama 16v, foreso Peugeot sport teliko kai mia skoupa Peugeot Sport? Otan leme teliko, ennooume mallon auto pou foragane kai sta CUP. Sosta?
Se poies strofes kerdizo h xano?
Thanks.
Εξατμίσεις για Peugeot Rallye 16v