-
Απ την άλλη ποιός πιστοποιεί τα βουλκανιζατέρ νομίζετε?
Πουλάνε τα πρόβατα στο χωριό στήνουν το μαγαζάκι και για χαρά αρκετοί από αυτούς.....
Πουλάνε με δηλώσεις του στύλ
'Το έχει βάλει και ένας άλλος πελάτης και είναι καλό!!' -
- Tα ελαστικά σας είναι 'στρωμένα' για τον άξονα στον οποίο ήταν φορεμένα μέχρι τώρα. Κατά πόσον καλαβαίνετε διαφορές στο 'πάτημα' μετά τη σκάντζα (σε σχετικά ανεβασμένους, φυσικά, ρυθμούς)?
Στην αρχή θέλει σχετική προσοχή...σιγά σιγά όμως στρώνονται με τις νέες συνθήκες και το πρόβλημα εξαλείφεται.
Κάνε το αλλά αν είναι πολύ φθαρμένα θέλει προσοχή.
Απόλυτη αντένδειξη είναι όταν σε φρενάρισμα τείνουν να μπλοκάρουν πρώτα οι πίσω τροχοί οπότε ή αλλάζεις λάστιχα (θα είναι καιρός για κάτι τέτοιο) ή τα ξανααλάζεις εμπρός-πίσω. -
Εγώ τα κάνω μπρος πίσω στα 15.000 χλμ και στα 30.000 τα πετάω και βάζω καινούργια..
Θεωρώ απίστευτο να δίνουμε λεφτά για να αλλάζουμε πατακια, να βάζουμε μ@λ@κιες και aftermarket εισαγωγές και μπούκες και φώτα νέον.... και να λέει ο άλλος ότι έχει τα λάστιχα 35.000χλμ και σκέφτεται να τα κάνει μπρος - πίσω!!!!!
-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Εγώ τα κάνω μπρος πίσω στα 15.000 χλμ και στα 30.000 τα πετάω και βάζω καινούργια..Θεωρώ απίστευτο να δίνουμε λεφτά για να αλλάζουμε πατακια, να βάζουμε μ@λ@κιες και aftermarket εισαγωγές και μπούκες και φώτα νέον.... και να λέει ο άλλος ότι έχει τα λάστιχα 35.000χλμ και σκέφτεται να τα κάνει μπρος - πίσω!!!!!
εισαι πολύ σωστός
και όχι τίποτα άλλο αλλά μπορεί να την πληρώσουμε και οι υπόλοιποι με τη μεγαλύετρη απόσταση φρεναρίσματος (καραμπόλες). -
Γνωστός μου είχε τα μαμά λάστιχα μετά από 50.000χλμ, του έλεγα άλλαξε τα ρε , αλλά απαντούσε ότι το πέλμα είναι μια χαρά και ότι το αμάξι δεν χρειάζεται καινούργια λάστιχα λόγω μικρής ιπποδύναμης (60 άλογα).
Μετά από κανένα μήνα , μία όμορφη μέρα με ψιλόβροχο.... έχασε τον έλεγχο σε στροφή σε επαρχιακό δρόμο πηγαίνοντας με την εξωφρενική ταχύτητα των 50χλμ!!!!.
Το αυτοκίνητο έγινε τροπετάκι... αλλά το επισκεύασε, χωρίς να αλλάξει τους αερόσακκους που του έσωσαν την ζωή γιατί είναι ακριβοι!!!!!!!!
Το απίστευτο είναι ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό η έξοδος του οφείλεται στα άθλια λάστιχα που φορούσε.Μετά από όλα αυτά νομίζω ότι η περαιτέρω συζήτηση στο εν λόγω post περιτεύει.[/img]
-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Εγώ τα κάνω μπρος πίσω στα 15.000 χλμ και στα 30.000 τα πετάω και βάζω καινούργια..Θεωρώ απίστευτο να δίνουμε λεφτά για να αλλάζουμε πατακια, να βάζουμε μ@λ@κιες και aftermarket εισαγωγές και μπούκες και φώτα νέον.... και να λέει ο άλλος ότι έχει τα λάστιχα 35.000χλμ και σκέφτεται να τα κάνει μπρος - πίσω!!!!!
Μάλλον δεν είσαι από αυτούς που μετρούν το βάθος του πέλματος μέχρι να μείνουν 1-2 χιλιοστά. Και εγώ στα 30-40.000 χλμ αλλάζω λάστιχα αλλά γιατί πέρασαν 4 χρόνια, νομίζω όμως το πέλμα κρατάει αρκετά περισσότερο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εγώ τα κάνω μπρος πίσω στα 15.000 χλμ και στα 30.000 τα πετάω και βάζω καινούργια..
Θεωρώ απίστευτο να δίνουμε λεφτά για να αλλάζουμε πατακια, να βάζουμε μ@λ@κιες και aftermarket εισαγωγές και μπούκες και φώτα νέον.... και να λέει ο άλλος ότι έχει τα λάστιχα 35.000χλμ και σκέφτεται να τα κάνει μπρος - πίσω!!!!!
Μάλλον δεν είσαι από αυτούς που μετρούν το βάθος του πέλματος μέχρι να μείνουν 1-2 χιλιοστά. Και εγώ στα 30-40.000 χλμ αλλάζω λάστιχα αλλά γιατί πέρασαν 4 χρόνια, νομίζω όμως το πέλμα κρατάει αρκετά περισσότερο.
Το πέλμα ίσως. Η γόμα όχι!
-
Παιδιά μην αλλάζετε μπρος-πίσω αν έχουν μεγάλη διαφορά φθοράς. Εμένα τα άλλαξαν και είχα μπροστά σχεδόν καινούρια και πίσω χάλια λάστιχα. Σε μια στροφή με γλίτσα η μούρη πέρασε τρένο και το πίσω μέρος ξεκόλλησε απότομα και ανεξέλεγκτα, ευτυχως που υπήρχε κράσπεδο! Καμία σχέση με παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, μιλάμε ότι αν ξεκολλήσει δεν το σώζεις με τπτ
-
Την αλλαγη δεν την κανουμε οταν φθαρουν τελειως τα εμπρος ελαστικα.Σκοπος ειναι να εχουμε ομοιομορφη φθορα μεχρι τη στιγμη που θα τα αντικαταστησουμε με καινουργια!Πιστευω μια φορα το χρονο, με λογικη τιμη διανυμενων χιλιομετρων ειναι το καλυτερο.Τωρα αν σε ενα βραδυ 'καψουμε' τα εμπρος, δεν ειναι οτι καλυτερο να τα βαλουμε πισω, την αλλη μερα!
-
Δηλαδη εγω που θελω στα 10Κ να τα παω μπρος πισω να το κανω ετσι απλα η να τα κανω και χιαστι; Και αν ειναι να τα κανω χιαστι ποια θα πανω διαγωνια τα μπροστα πισω ή τα πισω μπροστα;
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Δηλαδη εγω που θελω στα 10Κ να τα παω μπρος πισω να το κανω ετσι απλα η να τα κανω και χιαστι; Και αν ειναι να τα κανω χιαστι ποια θα πανω διαγωνια τα μπροστα πισω ή τα πισω μπροστα;Εγω θα προτεινα μονο τα μπροστα πισω και οχι χιαστι.Χιαστι ειναι το πισω αριστερο να ερθει μπροστα δεξια και το εμπρος δεξια πισω αριστερα.
-
Νομιζα οτι στα μπροστοκινητα οταν ελεγαν χιαστι εννοουσαν τα πισω να πανε διαγωνια μπροστα και τα μπροστα στον ιδιο αξονα πισω... Οχι ολα... Καπου εδω μεσα το ειδα δει να αναφερεται αυτο...
-
Ο βασικός κανόνας είναι χιαστή εμπρός και πίσω. Θέλει όμως προσοχή αν τα ελαστικά έχουν δείκτη φοράς γιατί τότε θέλουμε ξεζανταρίσματα για να μην μπουν ανάποδα τα ελαστικά. Επίσης σε όσα ελαστικά έχουν συγκεκριμένη πλευρά που πρέπει να είναι πάντα εσωτερική ενώ η άλλη εξωτερική ουσιαστικά δεν μπορούν να αλλαχτούν χιαστή. Επίσης είναι λάθος να μπαίνουν τα φθαρμένα πίσω ελαστικά. Οι εταιρίες ελαστικών προτείνουν ακριβώς το αντίθετο. Καλύτερα υποστροφή παρά απότομη και ανεξέλεγκτη υπερστροφή. Καλύτερα είναι να αλλάζονται τα φθαρμένα και συχνά καμένα εμπρός ελαστικά. Αν δεν μπορούμε και τα 4 αλλάξτε τα δυο μόνο και βάλτε τα πίσω ενώ τα παλιά πισινά που κρατάνε ακόμα φέρτε τα εμπρός.
-
σε αυτοκινητο με μπροστα κινηση εστω οτι τα κανω μπρος πισω. αρα τα πισω θα ειναι πιο φθαρμενα και ετσι θα εχω αποτομα υπερστροφη.
αν επαιζα με τις πιεσεις των ελαστικων για πιο υποστροφικη συμπεριφορα θα ελυνα το προβλημα??? η θα ειχα υποστροφη οταν το πιεζα ελαφρα και αποτομο ξεκολλημα της ουρας οταν το πιεζα περισσοτερο??? -
Τα είχα αλλάξει ο ίδιος (με τη βοήθεια δεύτερου γρύλλου για λιγότερο 'σήκωνε-κατέβαζε') λίγο μετά τα 10.000 km και όλα καλά - ούτε κραδασμοί στις μεγάλες ταχύτητες, ούτε απότομα ανοίγματα της ουράς στο όριo (είναι ακριβώς όσο προοδευτικό ήταν και πριν ).
Βέβαια ο κύριος λόγος της σκάντζας δεν ήταν ότι τα είχα 'σκίσει' τα ελαστικά (ένα 8μηνο είχαν κλείσει), αλλά ότι τα μάγουλα των μπροστινών είχαν φθαρεί εξαιτίας της χαμηλής [εργοστασιακής] πίεσης που είχα διατηρήσει αρχικά ακόμα και σε πατημένα βουνίσια στροφιλίκια. Πλέον η πίεση εμπρός έχει αυξηθεί κάτα 3.5 psi (και λίγο παραπάνω αν πρόκειται για πίστα) και το πέλμα πατάει πιο σωστά.[EDIT] Παρεμπιπτόντως, έπεσε λίγο και η κατανάλωση με τις νέες πιέσεις...
-
Ο χρήστης Kimi Raikkonen έγραψε:
σε αυτοκινητο με μπροστα κινηση εστω οτι τα κανω μπρος πισω. αρα τα πισω θα ειναι πιο φθαρμενα και ετσι θα εχω αποτομα υπερστροφη.
αν επαιζα με τις πιεσεις των ελαστικων για πιο υποστροφικη συμπεριφορα θα ελυνα το προβλημα??? η θα ειχα υποστροφη οταν το πιεζα ελαφρα και αποτομο ξεκολλημα της ουρας οταν το πιεζα περισσοτερο???Τα είπες καλά και μόνος σου. Μην κάνεις αλχημείες με τις πιέσεις. Είναι μικρό το κόστος σε σχέση με την ασφάλεια σου.
-
Μια βοήθεια ρε παιδιά αν γίνεται γιατί κατάφεραν να με μπερδέψουν τελικά.
Έχω το Avensis εδώ και 1 χρόνο ακριβώς και έχω κάνει 11.500 χλμ. Φοράει Bridgestone Turanza RE 30 205/55 16' Ακριβώς το ίδιο λάστιχο είναι και ο εφεδρικός τροχός, σε σιδερένια ζάντα βέβαια.
Σύμφωνα με το βιβλίο κατασκευαστή κάθε 10.000 χλμ πρέπει να κάνω την εξής αλλαγή:Ο εφεδρικός τροχός πάει πίσω αριστερά, ο πίσω αριστερά πάει μπροστά δεξιά, ο μπροστά δεξιά πάει πίσω δεξιά, ο πίσω δεξιά πάει μπροστά αριστερά και τέλος ο μπροστά αριστερά γίνεται εφεδρικός. Αυτή η αλλάγή συνίσταται στα αυτοκίνητα που έχουν εφεδρικό τροχό κανονικού μεγέθους και φυσικά απαιτεί 2 ξεζανταρίσματα - ζανταρίσματα και 2 ζυγοσταθμίσεις.
Στα αυτοκίνητα με στενότερο εφεδρικό τροχό συνίσταται μια παρόμοια διαδικασία όπου όμως ο εφεδρικός τροχός παραμένει στη θέση του όπως είναι φυσικό, αλλά και πάλι υπάρχει σταύρωμα των ελλαστικών αφού τα πίσω ελαστικά έρχονται μπροστά, αλλά αλλάζουν πλευρά.
Σήμερα λοιπόν πήγα το αυτοκίνητο για το πρώτο σέρβις στο εξουσιοδοτημένο της πόλης που ζω (από όπου και αγόρασα το αυτοκίνητο) και αμέσως μετά είχα σκοπό να το πάω σε λαστιχά για να κάνω αυτή τη διαδικασία. Όμως στο σέρβις μου είπαν κατηγορηματικά, ότι δεν έπρεπε να σταυρώσω τα λάστιχα, γιατί λέει έχουν συγκεκριμένη φορά κύλισης. Μου είπαν επίσης ότι αυτοί ελέγχουν τα λάστιχα και βάζουν τα πίσω εμπρός και αντίστροφα κάθε 30.000 χλμ.
Όμως όσο κι αν έψαξα στο λάστιχο, δεν βρήκα κάποια ένδειξη για φορά κύλισης. Ούτε και στο internet βρήκα κάποια σχετική αναφορά. Για εσωτερική και εξωτερική πλευρά ναι, αλλά για φορά κύλισης όχι. Ξέρει κανείς αν τα συγκεκριμένα ελαστικά έχουν φορά κύλισης; Κι αν ναι ο εφεδρικός τροχός τι είναι; Αριστερός ή δεξιός; Για να ξέρω να βάζω την πεθερά μου να κάθεται από την πλευρά που ταιριάζει η ρεζέρβα.
Επίσης η όλη φασαρία γίνεται για να υπάρχει ομοιόμορφη φθορά. Τα 30.000 χλμ πολλά δεν είναι; Δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φθορά ανάμεσα σε μπροστά και πίσω ελαστικά;
Το βιβλίο κατασκευαστή γιατί λέει να τα σταυρώσω. Γράφει μέσα τα πάντα. Για κάθε μοντέλο και κάθε συνδυασμό εξοπλισμού. Για κατευθυντικά λάστιχα όμως ούτε κουβέντα. Αν τοποθετούνταν τέτοια λάστιχα δεν θα ανέφεραν κι αυτή την περίπτωση;
Τέλος βρήκα και αυτό στο site της Bridgestone, το οποίο με μπέρδεψε περισσότερο. Στη σελίδα 6, στην παράγραφο 8 λέει (αν καταλαβαίνω καλά, ότι και στα μη κατευθυντικά λάστιχα η αλλαγή πρέπει να γίνεται μόνο εμπρός πίσω και να διατηρείται η φορά κύλισης. Αυτό δεν σημαίνει 'maintain direction of travel';
Ζητώ συγγνώμη για το τεράστιο post, αλλά έχω 'σκάσει'. Ευχαριστώ για την όποια πληροφορία μπορείτε να μου δώσετε. Ακόμη και sites για περισσότερη μελέτη.
-
Πρώτη φορά ακούω να προτείνεται από τον κατασκευαστή η αλλαγή της θέσης των ελαστικών.
Παράξενο επίσης είναι το ότι προτείνεται η τοποθέτηση του ολοκαίνουριου ελαστικού της ρεζέρβας στη θέση ενός που έχει κάνει ήδη 10.000 χλμ.Ακόμα, αφού κάνεις ~11000 χλμ το χρόνο, τα 30.000 χλμ που είπαν στο συνεργείο θα τα κάνεις σε περίπου 3 χρόνια, οπότε τα λάστιχα θα θέλουν αλλαγή (εφόσον θες ασφαλές κράτημα).
Τί να πω, μπερδεύτηκα κι εγώ.
-
To πρότεινε και στο δικό μας Corolla στο manual
-
Αν η ρεζέρβα έχει διαφορετική ζάντα από τις άλλες 4, μη τη χρησιμοποιήσεις. Καλύτερα να μείνει εκτός παρά να αλλάζεις ζάντες στα λάστιχα. Κάνε μόνο αλλαγή μπρος-πίσω (αν τα λάστιχα έχουν φορά κατεύθυνσης).
Αλλαγή εμπρός ελαστικών με πίσω.