-
Δυστυχως ειχα ξεκινησει ενα νεο θεμα που συνεπεσε με την κακια στιγμη του φορουμ και χαθηκε. Ξεκινησα να λεω πως γνωριζω το δευτερο θεμα των ειδησεων σε 24 ημερες. Ο τιτλος που θα φαινεται στην οθονη της τηλεορασης θα λεει 'Αντιδρασεις για Αλβανο αριστουχο' και το θεμα θα εχει ξεκινησει για αλλη μια χρονια απο ενα χωριο, ας το ονομασουμε ανω-κατω-μεσα-αυτοκινητιωνα αλλα θα εχει γενικευτει και 'σε πολλα γυμνασια της χωρας' οπως θα μας ενημερωνει η ρεπορτερ. Το φαινομενο της αντιδρασης πολλων γονιων στο να κρατησει την Ελληνικη σημαια σε μαθητικη παρελαση μαθητης Αλβανικης (ή αλλης μη Ελληνικης) καταγωγης μου προξενει ενδιαφερον.
Τι πιστευετε: Ελληνας ειναι αυτος που μετεχει Ελληνικης παιδειας ή οτι ο Ορθοδοξος Ελληνας εχει το δικαιωμα να ζει στην χωρα αυτη?
(Ξανα)Επισημαινω πως θα εκτιμουσα ηπιους τονους και σεβασμο στους συνομηλιτες για την υγεια του topic.
ΥΓ. Οσοι ειχαν εκφραστει αν δεν βαριουνται ας ξαναπαραθεσουν τις αποψεις τους...
-
Δυστυχως ειχα ξεκινησει ενα νεο θεμα που συνεπεσε με την κακια στιγμη του φορουμ και χαθηκε. Ξεκινησα να λεω πως γνωριζω το δευτερο θεμα των ειδησεων σε 24 ημερες. Ο τιτλος που θα φαινεται στην οθονη της τηλεορασης θα λεει 'Αντιδρασεις για Αλβανο αριστουχο' και το θεμα θα εχει ξεκινησει για αλλη μια χρονια απο ενα χωριο, ας το ονομασουμε ανω-κατω-μεσα-αυτοκινητιωνα αλλα θα εχει γενικευτει και 'σε πολλα γυμνασια της χωρας' οπως θα μας ενημερωνει η ρεπορτερ. Το φαινομενο της αντιδρασης πολλων γονιων στο να κρατησει την Ελληνικη σημαια σε μαθητικη παρελαση μαθητης Αλβανικης (ή αλλης μη Ελληνικης) καταγωγης μου προξενει ενδιαφερον.
Τι πιστευετε: Ελληνας ειναι αυτος που μετεχει Ελληνικης παιδειας ή οτι ο Ορθοδοξος Ελληνας εχει το δικαιωμα να ζει στην χωρα αυτη?
(Ξανα)Επισημαινω πως θα εκτιμουσα ηπιους τονους και σεβασμο στους συνομηλιτες για την υγεια του topic.
ΥΓ. Οσοι ειχαν εκφραστει αν δεν βαριουνται ας ξαναπαραθεσουν τις αποψεις τους...
-
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Τι πιστευετε: Ελληνας ειναι αυτος που μετεχει Ελληνικης παιδειας ή οτι ο Ορθοδοξος Ελληνας εχει το δικαιωμα να ζει στην χωρα αυτη?Πιστεύω ότι Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας.
Η Ορθοδοξία νομίζω ότι είναι και αυτή μέρος της ελληνικής παιδείας. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ματαλαμπαδεύεται καταναγκαστικά στο πέρασμα των γενεών.
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Τι πιστευετε: Ελληνας ειναι αυτος που μετεχει Ελληνικης παιδειας ή οτι ο Ορθοδοξος Ελληνας εχει το δικαιωμα να ζει στην χωρα αυτη?Έλληνας είναι αυτός που μετέχει ελληνικής παιδείας. Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι οποιοσδήποτε 2ης γενιάς μετανάστης στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος βέβαια, μπορεί να καλείται Έλληνας.
-
Έλληνας είναι αυτός που αισθάνεται τέτοιος. Γι'αυτό υπάρχουν μισέλληνες με ελληνική ιθαγένεια και Χ.Ο. που δεν βλέπουν την ώρα να λακίσουν και εκφράζονται υποτιμητικά για σχεδόν ο,τιδήποτε ελληνικό, όπως και αλλοδαποί που τρελαίνονται να ζουν στην Ελλάδα και θα έκαναν τα πάντα γι'αυτήν.
Αν δούμε πάντως το πράγμα από την ιστορική του πλευρά, Έλληνες παρέμειναν στον ευρύτερο τέως ελλαδικό χώρο μόνο εκείνοι που ήταν Χ.Ο. Αυτό το διακριτικό, καλώς ή κακώς, ήταν που διαχώρισε τους πληθυσμούς όταν σχηματίστηκαν τα διαδοχικά σύνορα της Ελλάδας. Οι μουσουλμάνοι κάτοχοι ελληνικής παιδείας και ομιλούντες την ελληνική γλώσσα έγιναν αργά ή γρήγορα Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σλάβοι, ενώ οι Χ.Ο. που διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα παρέμειναν Έλληνες.
Παραδείγματα: Έλληνες της Πόλης, Έλληνες της Β. Ηπείρου παραμένουν ακόμα Έλληνες =/= Πόντιοι που αλαξοπίστησαν για να γλιτώσουν σταδιακά αφομοιώθηκαν, αν όχι οι ίδιοι, οπωσδήποτε οι απόγονοί τους. -
Έλληνας είναι αυτός που έχει Έλληνες γονείς.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Έλληνας είναι αυτός που μετέχει ελληνικής παιδείας. Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι οποιοσδήποτε 2ης γενιάς μετανάστης στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος βέβαια, μπορεί να καλείται Έλληνας.
Γιατι πρεπει να ειναι δευτερη γενια;
Η πρωτη γενια δεν θεωρουνται Ελληνες;
Αν εχουν ζησει ολη τους τη ζωη στην Ελλαδα;
Αλλα γεννηθηκαν αλλου;
Αν αισθανονται και ιδιοι θεωρουν τον εαυτο τους Ελληνα.
Τι ειναι οι Ποντιοι που ηρθαν απο την Ρωσια τι ειναι οι Ελληνες απο την Αλβανια;Επισης πια ειναι η διαφορα νομικα απο το κρατος;
Ειναι τα δικαιωματα τα ιδια; Αν ναι τοτε;Νικος
-
οπως εγραψα και πριν
το λαθος (ΙΜΟ) ειναι οτι γινονται σχολικες παρελασεις
απο εκει και περα οταν καποιος γινεται δεκτος σε ελληνικο σχολειο και μετεχει της ελληνικης εκπαιδευσης εχει ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις και επομενως δικαιουται και το 'επαθλο' σε περιπτωση που αριστευσει
ο ορος παιδεια νομιζω οτι χoρα πολυ συζητηση και δεν ταιριαζει στην συγκεκριμενη περιπτωση
τελος αν μας ενοχλει οτι ο σημαιοφορος θα ειναι Αλβανος (η οποιαδηποτε αλλη εθνοτητα που οι ελληναραδες θεωρουν κατωτερη) τοτε θα αναδειξουμε για αλλη μια φορα τα κομπλεξ της φυλης
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Έλληνας είναι αυτός που μετέχει ελληνικής παιδείας. Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι οποιοσδήποτε 2ης γενιάς μετανάστης στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος βέβαια, μπορεί να καλείται Έλληνας.
Αλλα γεννηθηκαν αλλου;
Τι ειναι οι Ποντιοι που ηρθαν απο την Ρωσια τι ειναι οι Ελληνες απο την Αλβανια;Επισης πια ειναι η διαφορα νομικα απο το κρατος;
Αν δεν είναι 2ης γενιάς Νίκο, τους λείπει η ελληνική παιδεία ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Αυτή του σχολείου και της κοινωνίας δεν είναι αρκετή, ΙΜΗΟ.
Για νομικά ζητήματα δεν γνωρίζω, θα μας πει ο manosk.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Έλληνας είναι αυτός που αισθάνεται τέτοιος. Γι'αυτό υπάρχουν μισέλληνες με ελληνική ιθαγένεια και Χ.Ο. που δεν βλέπουν την ώρα να λακίσουν και εκφράζονται υποτιμητικά για σχεδόν ο,τιδήποτε ελληνικό, όπως και αλλοδαποί που τρελαίνονται να ζουν στην Ελλάδα και θα έκαναν τα πάντα γι'αυτήν.Αν δούμε πάντως το πράγμα από την ιστορική του πλευρά, Έλληνες παρέμειναν στον ευρύτερο τέως ελλαδικό χώρο μόνο εκείνοι που ήταν Χ.Ο. Αυτό το διακριτικό, καλώς ή κακώς, ήταν που διαχώρισε τους πληθυσμούς όταν σχηματίστηκαν τα διαδοχικά σύνορα της Ελλάδας. Οι μουσουλμάνοι κάτοχοι ελληνικής παιδείας και ομιλούντες την ελληνική γλώσσα έγιναν αργά ή γρήγορα Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σλάβοι, ενώ οι Χ.Ο. που διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα παρέμειναν Έλληνες.
Παραδείγματα: Έλληνες της Πόλης, Έλληνες της Β. Ηπείρου παραμένουν ακόμα Έλληνες =/= Πόντιοι που αλαξοπίστησαν για να γλιτώσουν σταδιακά αφομοιώθηκαν, αν όχι οι ίδιοι, οπωσδήποτε οι απόγονοί τους.΄
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, και συμπληρώνω:
Έγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει ένα Αλβανάκι να θέλει να σηκώσει την τιμημένη σημαία της χώρας μου?? Αν πρόκειται μόνο για μία ηθική επιβράβευση επειδή είναι καλός μαθητής , ας του δίνουμε ένα κύπελλο, άνα παγωτό χωνάκι, μία υποτροφία στο πανεπιστήμιο των Τιράνων ή του Βλαδιβοστόκ.
Κατά τα άλλα δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου ούτε κάποιον φίλο μου μετανάστη στην Γερμανία ή στην Αμερική να γουστάρουν να σηκώνουν ξένες σημαίες.
Για αυτή την σημαία κάποιοι έχασαν συγγενείς, γονείς, παιδία, τα πόδια τους, τα χέρια τους...... την ζωή τους... είναι δυνατόν να την δίνουμε σε κάθε Αλβανό ή Ρώσο να κρατάει το σύμβολο της πατρίδας μας??
Από την παραπάνω τοποθέτηση εξαιρούνται : 1. Πόντιοι, 2. Βορειοηπειρώτες, 3. Αποδεδειγμένα Ελληνορθόδοξοι πλυθησμοί που για διάφορους λόγους βρέθηκαν πίσω στην μαμά πατρίδα.
-
Το αυτό και από εμένα!
Ωστόσο στο θέμα της σημαίας έχω κάποιες αντιρρήσεις,όχι τοσο γενεαλογικού-εθνικού χαρακτήρα,όσο συμβολισμού.
Δυστυχώς,το θέμα της σημαίας εγείρεται,διότι το σύστημα επιλογής του σημαιοφόρου,προφανώς είναι ξεπερασμένο και αναφέρεται σε κοινωνίες με ομογενείς,κατά το πλείστον,ομάδες,όπως ήταν και η Ελλάδα γενικά μέχρι το '90.
Η σημαία,όταν σηκώνεται (καλώς ή κακώς,άλλο θέμα) στις Εθνικές επετείους γίνεται συμβολικά,για τιμή και ανάμνηση κάποιων Αγώνων του Έθνους (όποιου...),και όχι για να τιμηθεί ο καλύτερος μαθητής.
Για παράδειγμα,το '40 οι Έλληνες κατά την απώθηση των Ιταλών,αλλά και κατά την κατοχή,οι Έλληνες ήρθαν σε πολεμική αντιπαράθεση με ομάδες Αλβανικής καταγωγής (Τσάμηδες κ.λ.π)
Ευκολότερα είναι τα πράγματα την 25η Μαρτίου,καθώς πολλοί Αλβανοί,Αρβανίτες κ.ά,πολέμησαν κατά περίπτωση στο πλευρό των Ελλήνων ή και εναντίον τους (βλ. Κ Παπαγιώργη 'Τα Καπάκια' ).Το συνειδητοποιεί αυτό ο νεαρός μαθητής Αλβανικής καταγωγής (γιατί,εδώ που τα λέμε περί αυτών πρόκειται κάθε φορά)?
Είναι διατεθειμένος να σηκώσει λάβαρο ενός έθνους,που πολέμησε εναντίον του έθνους καταγωγής του?
Γιατί πρέπει να υποβάλλεται ένα νέο παιδί σε τέτοια ψυχολογική πίεση?Με λίγα λόγια λέγω πως τέτοιοι τρόποι επιλογής σημαιοφόρων δεν έχουν θέση πλέον στην πολυσυλλεκτική Ελληνική κοινωνία,ε΄ναι αναχρονιστικοί,ξεπερασμένοι,γεννούν προβλήματα,και αποπροσανατολίζουν από το νόημα των επετείων.
Εννοείται ότι είμαι αντίθετος προς κάθε 'σκύλο' Ελληναρά που βγαίνει και γαβγίζει κάθε φορά στα κανάλια ξεχνώντας και ο ίδιος γιατί σηκώνεται η σημαία,απλά ενοχλείται από το θέαμα του μετανάστη τρίτης χώρας που σηκώνει το εθνικό σύμβολο,ενώ την υπόλοιπη χρονιά το έχει χεσμένο (αν μου επιτρέπεται..),και αυτός και το παιδί του,που λίγο καταλαβαίνει το πως και το γιατί...
Πιστεύω τελικά ότι σημαιοφορία και μαθητρική επίδοση πρέπει να απεμπλακούν το ένα από το άλλο..να τελειώνουμε επιτέλους με αυτές τις ανούσιες,άξεστες και βλακώδεις αντιδράσεις του τύπου 'Αλβανέ δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ..' κλπ.
-
Με αυτη την λογικη τοτε δεν πρεπει ποτε να δινουμε ιθαγενεια στην πρωτη γενια. Οταν καποιος αποφασιζει να παρει Ελληνικη ιθαγενεια τι σημαινει αυτο; Ειναι οτι την παιρνει γιατι ζει εδω; Η την παιρνει γιατι αισθανεται οτι την αξιζει γιατι θεωρει τον εαυτο του Ελληνα η την παιρνει γιατι ειναι βολικη; Η επισημη νομοθεσια οταν δινει ιθαγενεια τι εννοει οταν την δινει; Ποια ειναι η διαδικασια; Οταν ο Μπαγιεβιτς πηρε ελληνικη ιθαγενεια γιατι την πηρε; Γιατι βολευε; Γιατι δουλευε στην Ελλαδα; Στα ματια μου αν την πηρε για οτιδηποτε λογο εκοτς απο το οτι αποφασισε να κανει πατριδα του την Ελλαδα και να γινει Ελληνας τοτε δεν επρεπε να την παρει. Τουλαχιστον ετσι δουλευει εδω.
Νικος
Αλλα γεννηθηκαν αλλου;
Αν δεν είναι 2ης γενιάς Νίκο, τους λείπει η ελληνική παιδεία ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Αυτή του σχολείου και της κοινωνίας δεν είναι αρκετή, ΙΜΗΟ.
-
Αυτό λέμε Νίκο. Ότι η ιθαγένεια, που είναι μια νομική κατάσταση, δεν ισούται με την ελληνικότητα. Αν αύριο δώσει η κυβέρνηση στον Ερντογάν την ελληνική ιθαγένεια για οποιονδήποτε λόγο, αυτό δεν πρόκειται να τον κάνει Έλληνα με τίποτα.
Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, κατεβάστε αυτό το pdf με την ισχύουσα (αν δεν κάνω λάθος) νομοθεσία [άρθρα 58 επ.]. Είναι πραγματικά δύσκολο να πάρει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια και (κατά τη γνώμη μου ευτυχώς) όχι μια απλή τυπική διαδικασία, μετράνε και άλλα πράγματα που κρίνονται ελεύθερα από ειδικές επιτροπές.
-
και ποια είναι η ελληνική παιδεία από το σπίτι τους; η κλασική ελληνική οικογένεια που όταν πάει πχ παραλία αναγκάζεσαι να φύγεις;
αν είναι αυτό, προτιμώ να μην είμαι Έλληνας ή 'ελληνάρας'
και ποια είναι η ελληνική παιδεία ή η 'ελληνορθόδοξη-χριστιανική' παιδεία;
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Η Ορθοδοξία νομίζω ότι είναι και αυτή μέρος της ελληνικής παιδείας. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ματαλαμπαδεύεται καταναγκαστικά στο πέρασμα των γενεών.
Δηλαδή οι έλληνες καθολικοί στην Σύρο και στα Επτάνησα ειναι λίγοτερο έλληνες ?
Τι μ@ είναι αυτά που ακούω !!!
Τέτοιες στιγμές νομίζω οτι το όνομα έλληνες δεν αξίζει σε κανένα σε αυτό το τόπο και μάλλον Νεορωμιούς έπρεπε να μας λένε....
-
Εμ οχι βεβαια. Δεν ειπαμε και ετσι.
Ο Ερντοκαν ΕλληναςΟταν καποιος πληρει τα δικαιωματα να αποκτησει ελληνικη ιθαγενεια και θελει να την παρει. Εννοω και η Ελλαδα στην δινει και εσυ την θελεις να την παρεις. Αν σου δινει δικαιωματα να ψηφιζεις, να εκλεγεσαι να παιρνεις δημοσια αξιοματα, να πας στον στρατο της χωρας και ειμαι σιγουρα και αλλα για εμενα ειναι κατι πολυ περισσοτερο απο μια νομικη κατασταση.
Αν το θελεις πες το ετσι. Αν ο Ερντοκαν επαιρνε την ιθαγενεια/υπηκοοτητα και μετα εκλεγονταν απο τους Μουσουμανους της Θρακης στην Ελληνικη βουλη πως θα περιμεναν αυτοι που τον ψηφισαν να ενεργει, πως θα περιμεναν οι υπολοιποι 299 βουλευτες να ενεργει; Τι δηλαδη θα εκανε ενα ψηφισμα για νομο να δωσουμε την Θρακη στην Τουρκια;
Τι γινεται με τους Ελληνες μεταναστες που ηρθαν απο την Γερμανια, τις ΗΠΑ ειναι πιο Γερμανοι η πιο Αμερικανοι; Η παιδεια δωθηκε απο τους γονεις; Δηλαδη οταν πηγαν σχολειο σαν παιδια στην Γερμανια η στις ΗΠΑ τι παιδεια ειχαν; Τι ιστορια εμαθαν; Τι εθνικο υμνο ακουσαν και εμαθαν να τραγουδανε;
Ειναι λιγακι παραπανω απο ενα νομικο καθεστως.
Νικος
ΥΓ: και ζητω συγνωμη απο το φιλο που ανοιξε το θεμα αν ειμαι εκτος.
-
Εμένα προσωπικά με τιμάει 10 φορές περισσότερο να βλέπω ένα αλβανόπουλο να κρατάει ψηλά και με περηφάνια τη σημαία της χώρας μου απ' ότι ένα ελληνόπουλο. Εγώ ας πούμε αν μου λέγαν να κουβαλήσω τη σημαία της Αλβανίας σε παρέλαση δεν θα δεχόμουν, δεν θα ένοιωθα τίποτα για να το κάνω. Το ότι υπάρχουν αλβανόπουλα που πραγματικά διεκδικούν την τιμή να κρατήσουν τη σημαία της χώρας μου σε εθνική γιορτή, με ιντριγκάρει αφάνταστα! Και αν φτάσουν στο σημείο να κατακτήσουν το δικαίωμα να τη φέρουν σε παρέλαση, τότε εγώ πρώτος θα τους χειροκροτήσω.
-
Εγώ πάλι δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως τα κίνητρα του Αλβανόπουλου που θέλει να σηκώσει την ελληνική σημαία (ή για να ακριβολογώ, των γονέων του) είναι τόσο υψηλά, ευγενή και αθώα.
-
Συμφωνώ με τον Krus και κατ' επέκτασην το Βασίλη και όσους συμφωνούν...
Έλληνας για μένα είναι όποιος έλαβε ελληνική παιδεία.
Ελληνισμος και Εθνικισμος