-
Έλεος πια.
Έχουμε νέους που χειρίζονται την τεχνολογία πολύ καλά αλλά από τη χρήση της Ελληνικής (προφορικό/γραπτό και ορθογραφία) μαύρο χάλι...Μήπως ήταν πάντα έτσι;
EDIT: ξέχασα να βάλω τα Greeklish.
-
Έλεος πια.
Έχουμε νέους που χειρίζονται την τεχνολογία πολύ καλά αλλά από τη χρήση της Ελληνικής (προφορικό/γραπτό και ορθογραφία) μαύρο χάλι...Μήπως ήταν πάντα έτσι;
-
Έλεος πια.
-
Νομιζω οτι ξεχασες να βαλεις στις απαντησεις και τον ιδιο τον ανορθογραφο.Δεν φταινε παντα οι αλλοι.Αν δεν ξερω πως γραφεται μια λεξη ,δεν την γραφω ,ετσι απλα.
Αιγηνα κατανωυτως ? -
Tίποτα απ' όλα αυτά δεν φταίει φίλε kubiak... Φταίνε οι Τούρκοι πράκτορες, οι οποίοι σε συνεργασία με Εβραίους και Αμερικ(λ)άνους προσπαθούν να λατινοποιήσουν την Ελληνική μας γλώσσα και να μας κάνουν να ξεχάσουμε να μιλάμε και να γράφουμε σωστά Ελληνικά...
Εννοείται και δεν μιλάω σοβαρά αυτή τη στιγμή...Απλά λίγο ακόμα και θα μας πείσουν οι φωστήρες των Μ(έσων) Μ(αζικής) Ε(ξημέρωσης ή εξαγρίωσης αν προτιμάτε) οτι για την κατάντια μας φταίνε τα παραπάνω. Λίγο ακόμα και θα μας πείσουν οτι για το γεγονός που οι περισσότεροι νέοι νομίζουν ότι η 28η Οκτω**(μ)**βρίου είναι η επέτειος του ΠΑΟ στο Γουέμπλεϊ, δεν φταίει η αισχρή παιδία μας και οι αρχές που παίρνουν τα βλαστάρια μας από την οικογένειά τους, αλλά ξένος δάκτυλος...
Και για να σας ανοίξω τα μάτια, ορίστε η γλώσσα του μέλλοντος για το Ελληνικό Έθνος και όποιος δεν την μάθει, θα μείνει πίσω από τις εξελίξεις:
-ΟΥΓΚ!!
-ΟΥΓΚ-ΟΥΓΚ!!! -
Άποψή μου είναι ότι πάντα έτσι ήταν... Απλά, τώρα γνωρίζουμε περισσότερο κόσμο, διαβάζουμε περισσότερα πράγματα και άρα βλέπουμε περισσότερα κουφά...
Από τη μία σκέψου ότι παλιά με τα πνεύματα και τους τόνους όσοι έγραφαν είχαν να σκεφτούν και άλλα πράγματα εκτός από το ποιο 'ι' να βάλουν τώρα... Είχαν να σκεφτούν αν το τάδε περισπάται ή τονίζεται ή ... Άρα τώρα κάνουμε λιγότερα λάθη...
Από την άλλη πολλές φορές βιαζόμαστε όταν γράφουμε στο διαδίκτυο (κυρίως), ενώ (κάτι που έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου) λόγω του ότι η μεγάλη πλειοψηφία των όσων γράφω είναι στο Word του υπολογιστή η ορθογραφία μου έχει χειροτερέψει... Γιατί;;; Γιατί το Word έχει έλεγχο ορθογραφικών λαθών, οπότε δεν μ' ενδιαφέρει να γράψω ολόσωστα τη λέξη... Την γράφω στο περίπου και την βρίσκω μετά...
Κοινώς βάλε κάτι βγάλε κάτι, πιστεύω ότι είμαστε πάνω κάτω στα ίδια...
Α! Και για όσους νομίζουν ότι γράφουν σωστά, πολλές λέξεις αλλάζουν και απλουστεύονται. Για παράδειγμα το αυγό πλέον γράφεται αβγό!
-
Φίλε 'kubiak'
Δύο μόνο στοιχεία θα σου παραθέσω μήπως σε βοηθήσω να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα.
Το πρώτο :
Από το 1833 που έχεις θεσμοθετημένη εκπαίδευση έχεις αλλάξει μέσα σε **172 **χρόνια ελεύθερου βίου **184 **Υπουργούς Παιδείας, **39 **Υφυπουργούς και 3 αναπληρωτές Υπουργούς.
Αν βάλεις ότι ο καθένας τους προσπαθούσε 'να περάσει' κάτι δικό του...Το δεύτερο :
Στην Ελλάδα έχεις (και σιγά που δε θα είχες ) δύο εντελώς αντίθετα πράγματα.
**Υπερεκπαιδευση **και ταυτόχρονα **υψηλό αναλφαβητισμό **(την ώρα που , για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 0%)Υ.Γ ..δε μιλάω για λειτουργικό αναλφαβητισμό. Εκεί κοντεύεις να πιάσεις ταβάνι!
Συμπέρασμα δικό μου : (για ακόμη μια φορά)
Ε Λ Λ Α Δ Α Ρ Α Ο Λ Ε!!! -
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Α! Και για όσους νομίζουν ότι γράφουν σωστά, πολλές λέξεις αλλάζουν και απλουστεύονται. Για παράδειγμα το αυγό πλέον γράφεται αβγό!Και αυτό είναι καλό δηλαδή, που δημιουργείται μια ορθογραφία για ηλιθίους; Να καταργήσουμε τότε τα 'ω, υ, η, ει, οι, ευ, αυ' και να γράφουμε κάπως έτσι:
'Καλιμερα Κοστα, τι κανις? Εγο καλα ίμε, εφτιχος εχι καλι μερα σιμερα κε λεο να παο για μπανιο!'
Τους τόνους επίτηδες τους παρέλειψα, για χάρη της υπεραπλούστευσης...
Και κάτι άλλο: και εγώ γράφω βιαστικά... Πόσα λάθη βλέπεις στα post μου; Σίγουρα υπάρχουν, αλλά είναι σαφώς ελάχιστα... Και δεν είμαι φιλόλογος ή τριτοδεσμίτης...
-
εγω κανω ορθογραφικα οταν βιζωμαι παντως οπως τωρα
-
Το F7 στο word δεν το ξερετε????
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Α! Και για όσους νομίζουν ότι γράφουν σωστά, πολλές λέξεις αλλάζουν και απλουστεύονται. Για παράδειγμα το αυγό πλέον γράφεται αβγό!
Και αυτό είναι καλό δηλαδή, που δημιουργείται μια ορθογραφία για ηλιθίους; Να καταργήσουμε τότε τα 'ω, υ, η, ει, οι, ευ, αυ' και να γράφουμε κάπως έτσι:
Δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό... Είναι η εξέλιξη της γλώσσας... Είναι κάτι που γίνεται και θα γίνεται, ανεξάρτητα με το αν μας αρέσει ή όχι... Σαν το ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο...
Στο παράδειγμα που ανέφερες, μόνο ηλίθιος δεν θα πρέπει να είναι κάποιος για να ξεχωρίσει αν το 'κανις' προέρχεται από το ρήμα 'κάνω' (ή κάνο ή, ακόμα καλύτερα κανο... ) και δεν είναι το σκυλί...
Μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα που μιλάμε σήμερα ήταν μία 'χυδαία γλώσσα' πριν από 100 χρόνια... (σύμφωνα με χαρακτηρισμό στο Ελληνικό κοινοβούλιο). Και αν μας άκουγε (ή διάβαζε) ένας αρχαίος Έλληνας, θα είχε πάθε αποπληξία, αν καταλάβαινε τίποτα...
Κι εγώ προσπαθώ να μην κάνω ορθογραφικά λάθη, αλλά ξεφεύγουν τα άτιμα πολλές φορές ή δεν είμαι και 100% σίγουρος για κάποια πράγματα... (τα πειράκια πως γράφονται γμτ;;;; )
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Το F7 στο word δεν το ξερετε????Αυτό το άτιμο μας χάλασε...
-
Δεν κάνω ποτέ ορθογραφικά λάθη (όχι δεν την ψώνισα).
Αν μια λέξη δεν ξέρω πώς γράφεται, προσπαθώ το το βρώ ετυμολογικά. Αν πάλι δεν το καταφέρω, χρησιμοποιώ ένα συνώνυμο.
Τώρα, όσον αφορά στο 'ποιος φταίει':
Είμαι της γνώμης ότι το ίντερνετ και η χρήση των Η/Υ έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στην ευθύνη. Η χρήση των greeklish κυρίως, αλλά και τα 'έξυπνα' λεξικά στο Word, μάλλον κακό κάνουν μακροπρόθεσμα αντί για καλό.
Οι γονείς πάλι, άλλη πονεμένη ιστορία... έχοντας μπλέξει αρκετά χρόνια με τα ιδιαίτερα, έχω κάνει την θλιβερή διαπίστωση ότι λίγοι ενδιαφέρονται πραγματικά και με σωστό τρόπο, ώστε να μάθει γράμματα το βλαστάρι τους. Και δεν εννοώ να γράψει στις πανελλήνιες. Να μάθει γράμματα λέω. Έχει αρκετή διαφορά!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
'Καλιμερα Κοστα, τι κανις? Εγο καλα ίμε, εφτιχος εχι καλι μερα σιμερα κε λεο να παο για μπανιο!'Ωχ!
Έχει διαβάσει κανείς το 'Θαυματουργό Ψίθυρο του Ερμή'; Περιγράφει δύο ακραία εναλλακτικά 'παρόντα', ένα στο οποίο έχει επικρατήσει μια μορφή 'newspeak' όπου δεν υπάρχουν κεφαλαία, τόνοι και σημεία στίξης και ένα στο οποίο χρησιμοποιείται πολυτονικό.
Οι δύο περιγραφές είναι γραμμένες στον εκάστοτε τύπο γραφής και η πρώτη είναι τόσο δυσανάγνωστη, χειρότερα από το να διαβάζεις greeklish.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Έχει διαβάσει κανείς το 'Θαυματουργό Ψίθυρο του Ερμή';
Ωραίο βιβλίο αλλά λίγο ακραίο!!!
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Το F7 στο word δεν το ξερετε????μονο που οταν γραφεισ εδω δεν ποιανι
-
Λοιπον, περα απο την πλακα οντως υπαρχει θεμα με τη ορθογραφια.. το εχω παρατηρησει στον εαυτο μου πρωτα απο ολα και μετα στους αλλους.
Αν η δουλεια σου δεν εχει γραψιμο με το χερι, με το χρονο εχεις θεμα.
Παντως απο τοτε που αρχισα να γραφω εδω μεσα , εχω βελτιωθεί.
ΥΣ σπανιως χρησιμοποιώ το F7...
-
Έχουν πέσει στα χέρια μου πολλά γραπτά μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου. Είναι να γελάς και να κλαις...
-
Ο χρήστης Giorgos έγραψε:
Έχουν πέσει στα χέρια μου πολλά γραπτά μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου. Είναι να γελάς και να κλαις...να κλαίς μόνο είναι...
πώς να τους ζητήσεις μετά να γράψουν μαθηματικά? Εδώ δεν μπορούν ελληνικά να γράψουν...το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό των παιδιών που γράφουν τραγικά κάθε χρόνο αυξάνεται...
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
ΥΣ σπανιως χρησιμοποιώ το F7...
αστα αυτα
Μην πυροβολείτε την ορθογραφία. Πυροβολήστε τους υπαίτιους.