Ο χρήστης markvag έγραψε:
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απάντηση είναι όχι. Και απ' όσο ξέρω το Fiesta σου είναι στην πλειοψηφία... Στην (πολύ μικρή) μειοψηφία είναι ίσως η 147, αλλά και πάλι αυτό ίσως να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με την τοποθέτηση καλύτερων ελαστικών, όπως ανέφερε κάποιος εδώ μέσα...
Νομίζω ότι με λιγο μεγαλύτερα ελαστικά τα πράγματα είναι καλύτερα (μιλάμε πάντα για φρέσκα). Η 147 1.6 που είχα, με μαμά διάσταση αλλά την 16άρα ζάντα (205/55/16) με τα pilot, είχε όντως ευαίσθητο ABS.
H 2λιτρη ti που έχω τώρα, παρότι έχει (ακόμα) πιο δυνατά φρένα και με καλύτερη αίσθηση και φοράει τα f1 της goodyear σε 215/45/17 (επίσης μαμά), είναι σαφώς λιγότερο ευαίσθητη στην ενεργοποίηση του ABS. Είμαι σίγουρος ότι και η διαφορετική διάσταση έχει παίξει το ρόλο της (παρότι υπάρχουν και άλλες -έστω μικρές - διαφορές στα δύο συστήματα πέδησης).
Αυτό που εμένα με ενοχλεί και στις δύο (λιγότερο στην ti) και που δεν έχω δει σε άλλα αυτοκίνητα με ABS είναι η ενεργοποίηση του ABS πολύ νωρίς σε κλειστές στροφές που έστω και λίγο να φρενάρεις, σε βαθμό που σίγουρα δεν θα προκαλούσε μπλοκάρισμα, (και μη μου πείτε ότι στη στροφή μπλοκάρουν πιο εύκολα - το ξέρω και το έχω λάβει υπόψη) ενεργοποιείται το ABS και χάνεις την αίσθηση στο φρένο, οπότε δεν ρυθμίζεις πόσο θες να φρενάρεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στις λακούβες. Χάνεται η αίσθηση και πρέπει να αφήσεις και να ξαναπατήσεις για να ξανααποκτήσεις αίσθηση και να φρενάρεις προοδευτικά και όχι οριακά. Ποτέ βέβαια δεν μου έχει τύχει μετά από λακούβα να μην φρενάρει. Αν δεν αφήσεις φρενάρει κανονικά.
Πάντως η ti ειδικά έχει απίστευτη αίσθηση στο φρένο μέχρι να μπει το ABS και όταν μπει δεν χοροπηδάει τόσο έντονα.
Για τις στροφές βέβαια υποψιάζομαι και τα λοιπά ηλεκτρονικά (ebd ίσως αν και δεν νομίζω - αυτό απλά κατανέμει τη δύναμη αριστερά και δεξιά - και κυρίως το vdc το οποίο συνεργάζεται και με το ABS). Σημειώνω ότι VDC είχαν και οι δύο (και η 1,6 έξτρα και η 2,0 στάνταρ). (άσχετο ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΑΚΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ TI ΓΑΜΩΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ).
Πολύ καλό ABS θεωρώ ότι έχει η Ε46 316 του πατέρα, παρότι η γενική αίσθηση και αποτελεσματικότητα των φρένων υστερεί σε σχέση και με τις δύο 147 και κυρίως την Ti.