Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Οι αναλύσεις λαδιών πάντα αυτό δείχνουν. Τα πρώτα χιλιόμετρα μετά μια αλλαγή λιπαντικού η φθορά στο μοτέρ είναι αυξημένη. Σε αυτό το θέμα έχουν γραφτεί αυτά οπότε κάνε ένα search.
Αν κατάλαβα καλά τα παρατεθέντα, στα λάδια που αλλάχτθηκαν στις 5k ο Fe ήταν π.χ. 3,2ppm, ενώ στα λάδια που αλλάχθηκαν στις 10k ο Fe ήταν π.χ. 2,5ppm. Οπότε πού πήγε -τουλάχιστον- το 0,7ppm; Μήπως κάποιος τους έκανε αποσιδήρωση; (η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική)
Επίσης η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση (γιατί περί αυτού πρόκειται, και όχι για γνήσια πρωτότυπη έρευνα), έχει μερικά θέματα, που κάνουν τα συμπεράσματα ενδεχομένως αβάσιμα. Δεν περιλαμβάνει πραγματικά πολλά χιλιόμετρα, όπου υποτίθεται ότι θα έδειχναν τα ακριβά λάδια (δηλ. ίσως όλα τα λάδια να είναι καλά στις 5k και στις 10k, στις 20k όμως ή στις 40k;), και το δείγμα των 'μέσων' χιλιομέτρων (15k) είναι περιορισμένο, γιατί οι περισσότεροι τα είχαν αλλάξει πριν τα 10k. Κάποιες φράσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει πραγματική γνώση στατιστικής (τώρα θυμάμαι το statistically insignificant). Μια μετα-ανάλυση δεν επιτρέπει τον έλεγχο της επιλογής του δείγματος ή των μαρτύρων, δουλεύεις με τα ανεπαρκή δεδομένα που συλλέγει ένα εργαστήριο αναλύσεων (που δεν δούλευε για να γράψεις εσύ αργότερα επιστημονική μελέτη στην ιστοσελίδα σου), πλήρη άγνοια των δεδομένων χρήσης, κ.ά. μεθοδολογικά. Προφανώς δεν είναι άχρηστη, αλλά η αξιολόγηση των ευρημάτων οφείλει να λάβει υπόψη τους περιορισμούς, και να μην κάνει άλματα στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Επίσης γενικά η φρασεολογία των εταιρειών δεν είναι αλλαγή 'μέχρι' τόσα χιλιόμετρα αλλά 'ανά' τόσα χιλιόμετρα.
Τέλος σε ανεπτυγμένη χώρα, τα συνεργεία θα σου αρνηθούν πρόωρη αλλαγή λιπαντικού, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στον κόσμο ο ορισμός του συνθετικού ποικίλει πολύ. Αυτό που στην Ιαπωνία λένε ορυκτέλαιο σε άλλη χώρα μπορεί να το λένε ημισυνθετικό και σε άλλη συνθετικό.
Αλλά επιπλέον δεν σου λέει πρακτικά τίποτα για το τί προσφέρει στο αυτοκίνητό σου. Για αυτό υπάρχουν οι προδιαγραφές.
Σύμφωνοι, αλλά το ιξώδες είναι μόνο ένα μέρος των προδιαγραφών (το θεμελιώδες μεν, μόνο ένα μέρος δε). Επιπλέον, οι προδιαγραφές δεν είναι ίδιες για τα συνθετικά και τα ορυκτέλαια.
Για να το πάω παραπέρα, από τους κινητήρες σκαφών, που ίσως οι προδιαγραφές και οι οδηγίες προς τους τελικούς χρήστες ακολουθούν άλλη φιλοσοφική προσέγγιση, η Volvo δίνει (με ίδιο ιξώδες) αλλαγή ορυκτελαίου κάθε 100h/1 έτος και συνθετικού αλλαγή κάθε 200h/1 έτος, χωρίς απολύτως καμμία σύνδεση με long-life ξεlong-life, long-interval, ξεlong-interval.
Μετά από διάφορα στάδια με συστάσεις μονότυπων (SAE 30), το προσάρμοσαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα (όπου δύσκολα βρίσκεις συνθετικό 30ρι) με ελάχιστο κρύο ιξώδες 15 (15W-). Οι βενζινοκινητήρες αυτοί είναι μπλοκ GM με marinization από τους διαφόρους (Volvo Penta, Mercruiser) και γενικώς θεωρείται ότι λειτουργούν υπό συνεχές βαρύ φορτίο.
Για να μην αφήσω λάθος εντυπώσεις αλλά και να διασαφηνίσω
η θέση μου , και ως μηχανικού, είναι να τηρούνται **πάντα **οι προδιαγραφές του εργοστασίου
Όπως σωστά αναφέρθηκε ένας μηχανικός για την μηχανή θα ζητήσει κατάλληλες προδιαγραφές που σχεδιάστηκαν από μηχανικούς για να έχουν κοινό σημείο αναφοράς
όλα τα υπόλοιπα είναι μάρκετινγκ που το συντηρούν οι πελάτες παίζοντας με την ανασφάλεια τους
Στο τέλος ο καθένας κάτι ότι νομίζει με τον κινητήρα του
Αλλά οι εργασίες και η έρευνα σε όλα τα επίπεδα του αυτοκινήτου από μηχανικούς και εργοστάσια δεν μπορεί να ευτελίζεται από τον μάστορα της γειτονίας , σε όλα τα θέματα του αυτοκινήτου...
Η δική σου θέση μπορεί να είναι, αλλά επί σειρά ετών παχέων αγελάδων (και τώρα ακόμα) οι συνάδελφοί σου υπό την καθοδήγηση και των μεγάλων συνεργείων, πρακτικά υποχρέωναν τους ιδιοκτήτες να κάνουν όλες τις εργασίες συντήρησης στο ήμισυ των συνιστώμενων από τους κατασκευαστές διαστημάτων, γιατί «στην Ελλάδα έχει πολλή σκόνη», και «πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι», τρίχες ... δηλαδή. Και όταν μερικοί «παράξενοι» έπαιρναν π.χ. την Kosmocar τηλ. να ρωτήσουν, η Kosmocar έκανε τον Κινέζο (ότι δεν ήξεραν ότι η αδελφή Karenta –και όχι μόνο- έβαζε τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν τα 2πλάσια για τη συντήρηση των αυτοκινήτων τους).
Όχι τώρα να τα ρίξουμε στους πελάτες...
Ένα λιπαντικο για να παρει στους 100 βαθμούς κελσιου τον χαρακτηρισμο 40αρι ,πρεπει η ρευστοτητατα του να βρίσκεται εντος καποιου ευρους.Αντιστοιχα και για να παρει τον χαρακτηρισμο 50αρι.Οταν βρίσκεται χαμηλα στο ευρος του 50αρι και απεχει λιγο από το ανωτατο σημειο του 40αρι συμβαινει αυτό που λεω ,ότι εχουμε ένα λιπαντικο 5w50 λεπτορευστο που τεινει να θυμισει 40αρι.Ειναι απλο,δν ειπα καπου ότι η ρευστοτητα φαινεται με το ματι,αν δεν ξερουμε κατι καλυτερα να μην ποσταρουμε.
Απλώς να σημειώσω ότι το ζεστό ιξώδες είναι εκείνο στους 100°C, όπως είπες, οπότε και -30 με -60 να κοιτούσες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το xW- ήταν αυτό που έβλεπες (που στα 2 που ανέφερες ήταν πολύ κοντά ούτως ή άλλως όσο κι αν κόβει το μάτι σου).
Δν εχω αμεσα αισθητηρα μεσα στο λαδι αλλα εχω αισθητηρα επαφης πανω στο μπλοκ και δειχνει πολύ σωστα...Ελάχιστες διαφορες στην θερμοκρασια του λιπαντικου σε σχεση με τα χιλιόμετρα.Περισσοτερο ο τροπος οδηγησης το επιρρεαζει
Σε Golf III 16V που είχα παλιότερα (μαμά, όχι...), που είχε αισθητήρα στο λάδι και ένδειξη με ανάλυση (αν θυμάμαι καλά) 0,1°C, μέχρι τα 170.000km (πάλι αν θυμάμαι καλά) που το έδωσα, δεν υπήρχε απολύτως καμμία διαφορά στο φρέσκο και το μπαγιάτικο λάδι.