-
Άλλο ένα θύμα των Super Market είναι και η Softex.Το κυνήγι πωλήσεων, θέσης στην αγορά και χαμηλότερης τιμής σε συνδυασμό με τις πιστώσεις απο τα Super Market εκεί οδηγεί. Είναι κρίμα όμως γιατί είχε ιδιαίτερα ποιοτικά προιόντα.
-
«Νευρική κρίση» στις σχέσεις ΣΕΒ-κυβέρνησης
Τι κρύβεται πίσω από τη χθεσινή, οργίλη ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα και της αρμόδιας υφυπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη. Η αμοιβαία καχυποψία, τα παράπονα των επιχειρηματιών, οι κατηγορίες της κυβέρνησης και το «προηγούμενο».
Εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις στην αγορά προκάλεσε χθες η οργίλη ανακοίνωση της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη εναντίον του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, η οποία περιλαμβάνει και προσωπική επίθεση εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον λίγο-πολύ ως «διαπλεκόμενο» που αναμένει την επάνοδο μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!
Αφορμή αποτέλεσε μια συνέντευξη του κ. Φέσσα στην Καθημερινή της Κυριακής, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ότι η κυβέρνηση «χρειάζεται περισσότερους Πιτσιόρλες» (σ.σ. πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) ενώ σε άλλο σημείο έκανε αναφορές για «στρατό συνδικαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ που διοικούν τις ΔΕΚΟ, αλλά και για τις «ιδεολογικές αναφορές του κόμματος σε ένα κράτος που εργοδοτεί τους πάντες και φροντίζει για όλα», ένα μοντέλο που «πέθανε το 1989».
Εν τούτοις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν απέφυγε και την κριτική στην αντιπολίτευση για τον «κρατισμό» της, ενώ πρακτικά μάλλον άφησε «απέξω» από τα όποια κριτικά σχόλια τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για αυτό ίσως τον λόγο, αρκετοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την οργίλη -και αμετροεπή, όπως τη χαρακτηρίζουν-ανακοίνωση της κας Τζάκρη, η οποία είχε ως τώρα στενή και σε γενικές γραμμές καλή συνεργασία με τον ΣΕΒ, στον συνδυασμό αυτών των δηλώσεων με ένα άλλο, πρόσφατο περιστατικό.
Την κυκλοφορία ενός εβδομαδιαίου Δελτίου του ΣΕΒ, στο οποίο περιέχονταν αιχμηρά σχόλια εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, τον οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήριζε ειρωνικά… Ρομπέν των Δασών! Το συγκεκριμένο Δελτίο «μαζεύτηκε» μεν άρον άρον από το γραφείο Τύπου του Συνδέσμου, προτού δημοσιευτεί στα περισσότερα μέσα, η… ζημιά όμως είχε ήδη γίνει.
Από την πλευρά της κας Τζάκρη (αλλά όχι μόνον εκείνης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα έχει λάβει διαστάσεις ευρύτερα στην κυβέρνηση), υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι γύρω από το πρόσωπο του κ. Φέσσα και μιας ομάδας επιχειρηματιών πέριξ αυτού αναπτύσσεται ένας «κλεφτοπόλεμος» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, που «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».
Λέγεται μάλιστα ότι το ύφος της ανακοίνωσης Τζάκρη εξέφραζε και προσωπική «πικρία» απέναντι στον πρόεδρο του ΣΕΒ, λόγω των κινήσεων που έγιναν από την κυβέρνηση προς όφελος της επιχειρηματικότητας στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και των προσωπικών της προσπαθειών σε σχέση με το Συμβούλιο Βιομηχανίας.
Όπως πικρία για το ύφος της κας Τζάκρη φέρεται να εξέφραζε και η επίσης σκληρή απαντητική ανακοίνωση του κ. Φέσσα στην υφυπουργό, το περιβάλλον του οποίου δεν αρνείται ότι μεταξύ τους έχει υπάρξει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας.
Πρόσωπα κοντά στον κ. Φέσσα δήλωναν χθες έκπληξη για την ανακοίνωση της κας Τζάκρη, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος λειτουργεί χωρίς πολιτικά ελατήρια. Δεν παρέλειψαν όμως να επισημάνουν ότι ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το κατά πόσον υπάρχει επαρκής κατανόηση -και θέληση- από την πλευρά της κυβέρνησης, ως προς την ανάγκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ενέργειες για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις.
Μέλος του ΣΕΒ με μεγάλη επιρροή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν επενδυτικά πλάνα, άλλα μεγαλύτερα κι άλλα μικρότερα, που σκοντάφτουν σε δευτερεύοντα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν με απλούς κυβερνητικούς χειρισμούς, όμως παρά τις εξαγγελίες περί ενθάρρυνσης των επενδύσεων, στην πράξη υπάρχει αδιαφορία!
Παρ' όλα αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για «μετωπική» με την κυβέρνηση. Σειρά ισχυρών μελών της θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός σύνδεσμος της χώρας δεν έχει λόγους να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις που κινδυνεύουν να ερμηνευθούν ως πολιτικές παρεμβάσεις προς όφελος κάποιου κόμματος, ιδίως σε μια περίοδο που είναι εύλογο ότι επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το συμβάν με το Δελτίο, που σύμφωνα με τον ΣΕΒ κυκλοφόρησε «εκ λάθους» (για κάποιους όμως στην κυβέρνηση το λάθος ήταν.. ηθελημένο) και αποσύρθηκε, φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει σφόδρα αρκετά από τα μέλη, ενώ και γενικότερα υπάρχουν αιτιάσεις για το περιεχόμενο αλλά και το «ύφος» που χρησιμοποιεί ο καθ' ύλην υπεύθυνος για τη σύνταξή του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης. Με τη λογική ότι δεν ταιριάζει στη φλεγματική επιστημονικότητα και μετριοπάθεια που οφείλει να εμφανίζει ο Σύνδεσμος.
Ορισμένα από τα πλέον ισχυρά μέλη του εκτιμούν εξάλλου ότι η δημιουργία αντιπαλότητας με την κυβέρνηση ενδέχεται να επηρεάσει τα δειλά έστω «ανοίγματα» που γίνονται από την κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας εκείνους που φανερά έχουν ιδεολογικά κολλήματα απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέσα στο γενικότερο περιβάλλον έντασης και αβεβαιότητας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η καχυποψία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σύνδεσμο των μεγάλων εργοδοτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα «επεισόδια» στο προσεχές διάστημα.
«Τα νεύρα», έλεγε χθες χαρακτηριστικά γνωστό στέλεχος της αγοράς, «είναι πολύ τεντωμένα, ακριβώς λόγω της γενικευμένης αβεβαιότητας, κι όχι μόνο μεταξύ των επιχειρηματιών, που εύλογα ανησυχούν για το μέλλον της οικονομίας.
Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί πολύ άσχημα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να βλέπει παντού εχθρούς, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι σε μεγάλο βαθμό για τα όσα συμβαίνουν ευθύνεται η ίδια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο θέμα της οικονομίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων».
[url]
http://www.euro2day.gr/news/economy/art ... nhshs.html[/url] -
ΕΝΚΛΩ: Ιδιώτης επενδυτής «βάζει το χέρι στην τσέπη»
Ο ενδιαφερόμενος ενστερνίζεται το σχέδιο επαναλειτουργίας που έχει εκπονήσει ομάδα των πρώην εργαζομένων και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.
Πληθαίνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της μερικής επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής -μέσω επενδυτικού ταμείου- είναι αποφασισμένος να «βάλει το χέρι στην τσέπη», για το σκοπό αυτό.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι θεωρητικό, αλλά πραγματικό, καθώς ο στρατηγικός αυτός επενδυτής υπέβαλε επίσημη σχετική αίτηση τόσο στο συμβούλιο των πιστωτών, όσο και στον σύνδικο της πτώχευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο ενδιαφερόμενος ενστερνίζεται το σχέδιο επαναλειτουργίας που έχει εκπονήσει ομάδα των πρώην εργαζομένων και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.
Θυμίζουμε επίσης πως πριν από δύο περίπου εβδομάδες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Ρήγας είχε προαναγγείλει θετικές εξελίξεις για το προσεχές μέλλον.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, κύκλοι προσκείμενοι στους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ δηλώνουν στο Euro2day.gr: «Αρχικά κάποιοι έλεγαν πως ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος δεν έχει μέλλον και πως το business plan μας δεν ήταν ρεαλιστικό. Όμως, όλες οι εξελίξεις που ακολούθησαν, τους διαψεύδουν μία προς μία.
Η πρώτη δικαίωση ήρθε για εμάς με την υποβολή του business plan στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Η τελευταία συνέστησε εννεαμελή επιτροπή που με τη σειρά της απευθύνθηκε σε ανεξάρτητο εκτιμητή. Η ουσία είναι ότι το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους του.
Η δεύτερη και μεγαλύτερη όμως δικαίωση έρχεται από το έμπρακτο ενδιαφέρον του στρατηγικού επενδυτή που είναι διατεθειμένος να βάλει τα χρήματά του, προφανώς όχι για να χάσει».
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η όλη υπόθεση παρουσιάζει μια σειρά νομικών-γραφειοκρατικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το ερώτημα που θέτουν:
«Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι η ελληνική Βουλή είχε σταματήσει την διαδικασία πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ για το διάστημα 1/1–30/6/2016, ώστε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για την επαναδραστηριοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων, προς όφελος και των πιστωτών και του κοινωνικού ιστού πόλεων, όπως η Κομοτηνή και η Νάουσα, γεννώνται τα εξής ερωτήματα:
-
Θα εκτελεστούν οι πλειστηριασμοί της 17/10/2016 που αφορούν τον εξοπλισμό δύο ολόκληρων εργοστασίων, χωρίς πρώτα να εκτιμήσουν τουλάχιστον οι προνομιακοί πιστωτές πρώτης τάξεως (Δημόσιο , Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενοι) τα νέα δεδομένα;
-
Τι θα πράξει το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπό τον ρόλο τους ως πιστωτές; Θα ασχοληθούν με μια πιθανώς ευνοϊκή πρόταση για τα συμφέροντα τους, ή θα παραμείνουν θεατές στην αποψίλωση παραγωγικών εγκαταστάσεων με τεράστια αξία την ίδια στιγμή που όλοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη της χώρας;.
Οι λογικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιστεύουμε προφανείς και σε αυτές ευελπιστούμε επιτέλους».
-
-
Αύξηση 36,8% στα κέρδη της MLS Πληροφορικής
Στο επίπεδο του 1,99 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρους της MLS Πληροφορικής το α΄ εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 36,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόκειται για το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της ιστορίας της επιχείρησης. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 11,48 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% έναντι των πωλήσεων του α΄ εξαμήνου του 2015. Η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης (EBITDA) τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφθασε τα 3,98 εκατ., αυξημένη κατά 28,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η καθαρή θέση της εταιρείας εμφανίζεται ενισχυμένη στα 23,90 εκατ. ευρώ έναντι 22,58 εκατ. ευρώ στις 31/12/2015.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS Γιάννης Καματάκης υπογράμμισε τα εξής: «Τον Ιούλιο του 2016 στην ελληνική αγορά πουλήθηκαν 211.000 Smartphones έναντι 170.000 τον περυσινό Ιούλιο. Το μερίδιο της MLS τον Ιούλιο φέτος διαμορφώθηκε σε 6,8% (έναντι 3,2% πέρυσι), ξεπερνώντας το μερίδιο της Sony, της LG, της Microsoft – Nokia και πλησιάζοντας πολύ το μερίδιο (σε τεμάχια) της Apple. Είναι φανερό ότι οι Ελληνες προτιμούν τεχνολογικά προϊόντα που «μιλούν τη γλώσσα τους» είναι προσαρμοσμένα στον τόπο τους, στις συνήθειές τους και είναι σχεδιασμένα από Ελληνες μηχανικούς, με προϋπόθεση την υψηλή ποιότητα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να μιλούν ελληνικά στα MLS Smartphones και στα MLS Tablets».
http://www.kathimerini.gr/872287/article/oikonomia/epixeirhseis/ay3hsh-368-sta-kerdh-ths-mls-plhroforikhsΣτάλθηκε από το iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Γιούλα: Στα 'χέρια' της BA Vidro έναντι 500 εκατ. ευρώ
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μια ακόμη ιστορική ελληνική βιομηχανία με σημαντική διεθνή παρουσία πρόκειται να περάσει σε ξένα χέρια, 'πληρώνοντας” το αφιλόξενο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και το υψηλό κόστος ενέργειας και χρηματοδότησης.
Η βιομηχανία Γιούλα, συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, οι δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται σήμερα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, περνά στα 'χέρια” του πορτογαλικού ομίλου BA Vidro.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, προβλέπει την πώληση στον πορτογαλικό όμιλο του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων του ελληνικού ομίλου σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Το δε τίμημα με βάση το enterprise value ξεπερνά, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, τα 500 εκατ. ευρώ με το equity value να διαμορφώνεται στα 170 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση του deal, που τοποθετείται χρονικά στο τέλος του έτους, απαιτείται η έγκριση των Ανεξάρτητων Αρχών Ανταγωνισμού σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η BA Vidro, η οποία σήμερα έχει οκτώ εργοστάσια σε Ιβηρική Χερσόνησο, Πολωνία και Γερμανία και τζιράρει πάνω από 530 εκατ. ευρώ, αποκτά τις θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία και την εν Ελλάδι δραστηριότητα της Γιούλα. Εκτός του deal παραμένει η δραστηριότητα της Ουκρανίας, ο κλάδος των επιτραπέζιων ειδών υαλουργίας, δηλαδή το εργοστάσιο NEW GLASS της εταιρείας στη Βουλγαρία και κάποια assets στην Ελλάδα, τα οποία παραμένουν στον έλεγχο των βασικών μετόχων, ήτοι στην οικογένεια Βουλγαράκη. Εκτός από την οικογένεια Βουλγαράκη η οποία ελέγχει το 72,91% της Γιούλα, ποσοστό 5,96% στην εταιρεία κατέχει η Εθνική Τράπεζα, 3,41% η Eurobank και 17,71% η Global Capital Investros.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα και η παραγωγική διεθνοποίηση
Η εταιρεία η οποία σε ενοποιημένο επίπεδο εμφάνισε πέρυσι τζίρο 218,519 εκατ. ευρώ, ζημιές 31,484 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 412,578 εκατ. ευρώ, το 2011 είχε προχωρήσει σε επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εν Ελλάδι εργοστασίου της. Ωστόσο το υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με το country risk και το υψηλό κόστος δανεισμού (σ.σ. το διεθνές εταιρικό ομόλογο της εταιρείας ύψους 185 εκατ. ευρώ το οποίο εξέδωσε το 2014 και λήγει την Άνοιξη του 2019 έχει απόδοση 10%), πίεσαν την εταιρεία. Παρ' όλα τα προβλήματα και κόντρα στις Ερινύες, η οικογένεια Βουλγαράκη, επέλεξε να διατηρήσει την παραγωγική της παρουσία στην Ελλάδα, αν και αναγκάστηκε να αναθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Citigroup Global Markets Limited να της βρει αγοραστή.
Η Γιούλα ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια. Ήταν το 1947, όταν ο κ. Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του κ. Ιωάννης Βουλγαράκης αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, η οποία τότε ήταν μία από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού τότε στην Ελλάδα. Επόμενος σταθμός είναι το 1958 όταν η εταιρεία μετατράπηκε σε ΑΕ ενώ το 1974 εστιάζει στην παραγωγή γυάλινων φιαλών και βάζων που προορίζονται για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.
Η παραγωγική επέκταση στο εξωτερικό συμπίπτει με τα 50ά της γενέθλιά. Το 1997 εξαγοράζει την βουλγάρικη εταιρεία STIND A.D. και ένα χρόνο μετά το εργοστάσιο DRUJBA A.D. που εδρεύει στη Φιλιππούπολη. Το 2002 ιδρύει την εμπορική εταιρεία YIOULA ROMANIA στο Βουκουρέστι και ξεκινά εμπορική συνεργασία με την GLASS CONTAINER COMPANY OF MOLDOVA για την προώθηση και διακίνηση των προϊόντων παραγωγής του ομίλου στην αγορά της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ένα χρόνο μετά το 2003, η παραγωγική παρουσία της επεκτείνεται με την εξαγορά του STIROM S.A., ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γυαλιού στην περιοχή. Την ίδια χρονιά οι δύο Βουλγάρικες εταιρίες συγχωνεύονται σε μία, κάτω από την επωνυμία DRUJBA S.A. Το 2004 μία ακόμα εταιρία 'εισέρχεται' στον όμιλο. Πρόκειται για πρώην εργοστάσιο της μονάδας ΚΙΤΚΑ στο Novi Pazaar της Βουλγαρίας, το οποίο τώρα ονομάζεται NEW GLASS S.A. και παράγει εξ' ολοκλήρου επιτραπέζια προϊόντα. Το 2005 εξαγοράζεται η Ουκρανική BIOMEDSKLO που ειδικεύεται στην παραγωγή γυάλινων περιεκτών αλλά και φαρμακευτικού γυαλιού ενώ λίγους μήνες μετά, μία ακόμα Ουκρανική εταιρία, η BUCHA GLASSWORKS Glassworks γίνεται κομμάτι της ευρύτερης οικογενείας της ΓΙΟΥΛΑ.
Σήμερα ο όμιλος Γιούλα αποτελείται από 6 εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Οι 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προïόντων, παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατομμύρια τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικού γυαλιού και 650.000 τετραγωνικά μέτρα διακοσμητικού τζαμιού.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3161325/gioula-sta-xeria-tis-ba-vidro-enanti-500-ekat-euro
-
Και η συνέχεια εδώ:
Τάσος Βουλγαράκης: Γιατί πουλήσαμε τη Γιούλα
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3161 ... -ti-gioula
-
Θετική εξέλιξη...
**Το brand Softex επιστρέφει στα ράφια και σε ελληνικά χέρια
**
Της Αλεξάνδρας ΓκίτσηΕννέα μήνες μετά την απόφαση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (σ.σ. θυγατρική της ιταλικής Bolton Group) να πετάξει λευκή πετσέτα στην ελληνική αγορά, το brand Softex επέστρεψε σε ελληνικά 'χέρια” και πρόκειται να επανέλθει μέχρι το τέλος του έτους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Νέος ιδιοκτήτης του γνωστού brand, το οποίο αποτελούσε ένα από τα πλέον ισχυρά επώνυμα σήματα της κατηγορίας, είναι η εταιρεία Softex Μονοπρόσωπη που ανήκει στην NTERTRADE HELLAS.
Πηγές της NTERTRADE HELLAS επιβεβαιώσαν στο Capital.gr ότι απέκτησαν το brand Softex, δεν θέλησαν ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης, ενώ περιορίσθηκαν να δηλώσουν πως τα προϊόντα Softex θα επανέλθουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος του έτους.
H INTERTRADE HELLAS A.B.E.E., που πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 55 εκατ. ευρώ και εφέτος εκτιμάται ότι αυτές θα ξεπεράσουν τα 62 εκατ. ευρώ, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, παράγοντας χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Επενδύοντας τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο στις Αχαρνές, παράγει 50.000 τόνους χαρτί και απασχολεί περισσότερους από 110 εργαζομένους.
Η εικόνα της αγοράς και η θέση της Softex
Η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση της INTERTRADE, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σηματοδοτεί την είσοδό της και στην κατηγορία των επώνυμων προϊόντων. Έρχεται δε σε μια περίοδο όπου το brand Softex παραμένει ισχυρό στη συνείδηση του καταναλωτή κάτι που φαίνεται και στις μετρήσεις της αγοράς.Μπορεί αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κατηγορίας να είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ, ωστόσο το brand softex κατάφερε με τα αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες να διατηρήσει στο επτάμηνο, (σ.σ. τελευταία στοιχεία κατανάλωσης) σημαντικό μερίδιο. Με βάση τα στοιχεία επταμήνου λοιπο΄ν στην κατηγορία των χαρτομάντιλων οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν σε όγκο κατά 12,8% (πηγή: στοιχεία αγορά, εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης) η Softex κατέλαβε την τρίτη θέση μετά τα pl που ελέγχουν το 70,7% της αγοράς και της SCA. Αντίστοιχα στο χαρτί υγείας, κατηγορία ο τζίρος της οποίας σε όγκο μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 19,4%, η Softex αν και κινήθηκε πτωτικά (-65,5%) βρέθηκε στην τρίτη θέση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να κρατούν και εδώ την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 70,6%.
Αντίστοιχη εικόνα και στην κατηγορία των ρολών κουζίνας, μια αγορά που υποχώρησε κατά 12,1% σε όγκο. Και σε αυτή την κατηγορία το brand Softex διατήρησε την τρίτη θέση μετά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα προϊόντα της SCA. Σε ότι αφορά στην κατηγορία χαρτοπετσέτες, η οποία σημείωσε πτώση 13,2%, οι πωλήσεις της softex μπορεί να υποχώρησαν κατά 58,4% την έφεραν στην τέταρτη θέση πίσω από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, της SCA και του Βερούκα.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3162 ... nika-xeria
-
Όλοι ή μάλλον σχεδόν όλοι πίνουμε σε καθημερινή βάση καφέ.
Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο του εσπρέσσο έναντι άλλων καφέδων έχει ανέβει σημαντικά ενώ ένα σεβαστό ποσό δαπανούν οι Έλληνες ετησίως για αγορά τόσο μηχανών όσο και καψουλών εσπρέσσο. Η εταιρεία που εφύηρε το σύστημα της κάψουλας είναι η Ελβετική Nespresso η οποία κατείχε την πατέντα - ευρεσιτεχνία για πολλά χρόνια ώσπου να εμφανιστούν ανταγωνιστές. Μια Ελληνική εταιρεία που παράγει κάψουλες για μηχανές Nespresso είναι η NUTCO AE στο εργοστάσιό της στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Πρόκειται για τις κάψουλες BUON GUSTO που θα τις βρείτε στα supermarkets ΕΛΟΜΑΣ όπως Θανόπουλος, Προμηθευτική, Κρητικός κτλ. με τιμή φθηνότερη από τον ανταγωνισμό.
-
Βοήθεια των πιστωτών της αναμένει η εταιρεία ένδυσης Staff, που «έχασε» 1,1 εκατ. ευρώ το 2015
Πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας της και ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του επιτοκίου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της για δυο έτη στο 4% και μείωση των δόσεων του μακροπρόθεσμου δανεισμού της κατά 50% για την τετραετία 2016-2019, έχει καταθέσει στις συνεργαζόμενες Τράπεζές της η βιομηχανική και εμπορική εταιρεία jeans και άλλων ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων Staff.
Η επιχείρηση, σε ενοποιημένη βάση, το 2015 κατέγραψε ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους, για πέμπτη συνεχόμενη χρήση. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, οι οφειλές της σε Τράπεζες στις 31.12.2015 ήταν υπερδιπλάσιες της αξίας των πωλήσεών της, είχαν ανέλθει σε 53,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μέσα στο έτος αύξηση 5,5% και ήταν κατά 77,9% μακροπρόθεσμες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, σημαντικό μέρος των μακροπρόθεσμων τραπεζικών οφειλών της έπρεπε να αναγνωριστεί ως βραχυπρόθεσμη υποχρέωση, λόγω μη τήρησης των χρηματοοικονομικών δεικτών που όριζε η σχετική δανειακή σύμβαση. Η εταιρεία δεν είχε λάβει επιστολή συναίνεσης στην παροχή waiver από την αντισυμβαλλόμενη Τράπεζα.Η Staff ιδρύθηκε το 1992 στη Λάρισα, με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή του νομού, όπου διατηρεί εγκαταστάσεις. Κατασκευάζει σε συνεργασία με τρίτες επιχειρήσεις, εισάγει και εμπορεύεται μια ευρεία ποικιλία ανδρικών και γυναικείων επώνυμων ενδυμάτων, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό βαφείο ενδυμάτων, μέσω θυγατρικής εταιρείας. Εχει αναπτύξει ευρύ δίκτυο θυγατρικών και εξάγει jeans και άλλα ενδύματα με το σήμα της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Κίνα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο -και μέτοχός της- Ιω. Δημοβέλης.
Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, η εταιρεία το 2015, σε ενοποιημένη βάση από κοινού με τις θυγατρικές της, κατέγραψε πωλήσεις 25,1 εκατ. ευρώ (-6,2%), μεικτά κέρδη 8,6 εκατ. ευρώ (-2,2%), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 2,9 εκατ. ευρώ (-26,4%), κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 1,8 εκατ. ευρώ (-36,3%), ζημιές προ φόρων 1 εκατ. ευρώ (+11,9%) και ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους και την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας 1,1 εκατ. ευρώ (+30,9%).
Ο συντελεστής του μεικτού κέρδους της επιχείρησης ενισχύθηκε κατά 1,4 εκατοστιαία μονάδα (στο 34,3%, από 32,9% το 2014). Ωστόσο οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες, ως ποσοστό των πωλήσεων, ανήλθαν σε 27,7%, από 25,4% το 2014. Ο περιορισμός των ζημιών οφείλεται σε μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών σε 2,2 εκατ. ευρώ (8,8% των πωλήσεων), από 3,2 εκατ. ευρώ το 2014 (11,9% των πωλήσεων).
Τα αποτελέσματα προ φόρων και αποσβέσεων ήταν κέρδη μόλις 0,1 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα επιβαρύνθηκε με αποσβέσεις σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ (1,1 εκατ. ευρώ και το 2014). Επιπλέον, επιβαρύνθηκε με πρόβλεψη απομείωσης περιουσιακών προς πώληση στοιχείων άνω του 0,5 εκατ. ευρώ.
Το 25,6% των εσόδων της (6,4 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις βιομηχανικές της δραστηριότητες και το υπόλοιπο 74,4% (18,7 εκατ. ευρώ) από εμπορικές.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, ενώ τα συγκριτικά στοιχεία της χρήσης 2014 έχουν εν μέρει αναδιατυπωθεί.
Στις 31.12.2015 τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν περιοριστεί σε μόλις 1,8 εκατ. ευρώ, λόγω των συνεχόμενων ζημιών των τελευταίων ετών, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων σε αυτή κεφαλαίων ήταν ύψους 73 εκατ. ευρώ. Η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της (29,5 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 7,9 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη της αξίας των πάσης φύσεως βραχυπρόθεσμων, απαιτητών εντός του 2016 υποχρεώσεών της (21,6 εκατ. ευρώ), μόνο εφόσον παραμείνουν μακροπρόθεσμες οι υποχρεώσεις της που μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, άμεσα απαιτητές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, δεν έχουν γίνει προβλέψεις επιπλέον απομειώσεων 1,2 εκατ. ευρώ για υποτίμηση της αξίας θυγατρικών και για επισφαλείς απαιτήσεις. Ακόμη, στις απαιτήσεις της περιλαμβανόταν απαίτηση 0,5 εκατ. ευρώ από διοικητικό-διευθυντικό στέλεχος. Τα ταμειακά της διαθέσιμα ήταν ύψους 0,8 εκατ. ευρώ (0,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν).
Οι σωρευτικές προβλέψεις που έχει διενεργήσει η εταιρεία μέχρι τις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 6 εκατ. ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις, 1 εκατ. ευρώ για απαξιωμένα αποθέματα και 1,7 εκατ. ευρώ για φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις. Επίσης, είχε διενεργήσει πρόβλεψη για καταλογισθέντες φόρους 1,7 εκατ. ευρώ από φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2004-2005, οι οποίοι δεν έχουν γίνει αποδεκτοί και η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον Διοικητικών δικαστηρίων.
Η αναπρόσβεστη αξία των ενσώματων παγίων του ομίλου στις 31.12.2015 ανερχόταν σε 19,6 εκατ. ευρώ, έναντι 20,2 εκατ. ευρώ στις 31.12.2014. Επενδύσεις του εκτιμώμενης αξίας 5,4 εκατ. ευρώ ήταν διαθέσιμες προς πώληση. Οι επενδύσεις της μητρικής εταιρείας σε θυγατρικές είχαν αποτιμηθεί προς 1,8 εκατ. ευρώ, περιελάμβαναν επιχειρήσεις και άλλων κλάδων και αφορούσαν τις ελληνικές εταιρείες Ερμπάν Εμπορία Ενδυμάτων (μερίδιο 93,6%), Staff Colour Energy (49,3%), Δήμα ΑΤΕ (88,4%), Uniform International (60%), Αστικά Ακίνητα Χαλκίδας (93,8%), Σκετς (88,8%), Βιασάκ ΑΤΕ (94,8%) και Prime Tiners (50%), καθώς και τις ιταλικές V.M. Company (75%) και Staff SRL (100%).
Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου STAFF την πενταετία 2011-2015 ανήλθαν σε 146,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυτές απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 13,7 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 9,3% των πωλήσεων και το 3,7% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων στη διάρκεια της περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμα της εταιρείας προ φόρων ήταν ζημιές 10,8 εκατ. ευρώ, ίσες προς το -7,4% των πωλήσεων. Οι αναλογούσες στην εταιρεία ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν 10,9 εκατ. ευρώ, ίσες προς το -42,4% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της στη διάρκεια της περιόδου. Ο πρώτος γνωστός ισολογισμός του ομίλου αφορούσε τη χρήση 2011.
Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, η μητρική εταιρεία το 2015, ολοκληρώνοντας την 23η οικονομική χρήση της, κατέγραψε πωλήσεις 19,05 εκατ. ευρώ (-10,6%), μεικτά κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ (+3,5%), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 2,5 εκατ. ευρώ (-9,1%), κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 1,9 εκατ. ευρώ (-11,6%), ζημιές προ φόρων σχεδόν 0,3 εκατ. ευρώ (-63%) και ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους 0,3 εκατ. ευρώ (+36,6%).
Οι συνολικές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας τη χρονική περίοδο 2005-2015, δηλαδή στο διάστημα των έντεκα αυτών ετών, ανήλθαν σε 318,3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυτές απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 31,5 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 9,9% των πωλήσεων και το 6,7% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων στη διάρκεια της περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμα της εταιρείας προ φόρων ήταν κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 6,3% των πωλήσεων και το 12,9% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της περιόδου. Τα κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν 15,6 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 4,9% των πωλήσεων και το 10,1% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της περιόδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους, ήταν κερδοφόρος τις επτά από τις έντεκα εξεταζόμενες χρήσεις. Οι πωλήσεις της το 2005 ήταν 34,2 εκατ. ευρώ. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ύψους 35,1 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το 2007. Τις μεγαλύτερες ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων, παρουσίασε το 2011. Τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους, ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, λόγω έκτακτων εσόδων, παρουσίασε το 2007.
Στα τέλη του 2015 ο όμιλος απασχολούσε 118 εργαζόμενους, έναντι 114 στα τέλη του 2014 (Μ.Ο. 116). Διέθεσε για μισθούς, ημερομίσθια και άλλες παροχές του διευθυντικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, καθώς και για ασφαλιστικές εισφορές, 1,82 εκατ. ευρώ, έναντι 2,01 εκατ. ευρώ το 2014. Η μητρική εταιρεία απασχολούσε 110 εργαζόμενους, έναντι 104 στα τέλη του 2014 (Μ.Ο. 107). Διέθεσε για μισθούς, ημερομίσθια και άλλες παροχές του διευθυντικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, καθώς και για ασφαλιστικές εισφορές, 1,66 εκατ. ευρώ, έναντι 1,80 εκατ. ευρώ το 2014.
Τα κέρδη του ομίλου προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανά εργαζόμενο, ήταν της τάξεως των 24.955 ευρώ.
Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανά εργαζόμενο, ήταν της τάξεως των 23.195 ευρώ.
Για το 2016 η Staff ευελπιστεί ότι θα επιτύχει την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων και, συγχρόνως, θα συμπιέσει τις λειτουργικές δαπάνες της και θα ενισχύσει τις εξαγωγές προϊόντων και εμπορευμάτων της στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Σερβία. Επίσης, ότι στην εγχώρια αγορά λιανικής θα ενισχύσει το εμπορικό της δίκτυο με κατάστημα πώλησης επί της οδού Ερμού στην Αθήνα και με την ανάπτυξη 1-2 νέων σημείων πώλησης με τη μορφή της παρακαταθήκης, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά χονδρικής πώλησης ενδυμάτων, λόγω «μεγάλης ποιοτικής και στυλιστικής αναβάθμισης των προϊόντων».
-
Κλείνει το εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ στα Οινόφυτα
Η εταιρεία PepsiCo-ΗΒΗ προχωρά στο κλείσιμο και της τελευταίας παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα ενημερώθηκαν οι 65 εργαζόμενοι για το κλείσιμο της μονάδας στα Οινόφυτα και τους προτάθηκε σχέδιο απορρόφησής τους από την εταιρεία «Tasty Foods» που ανήκει στον ίδιο όμιλο.
Μάλιστα θα υπάρξει και δυνατότητα αποχώρησης με ένα σημαντικό πακέτο έξτρα απολαβών.
Η τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς θα πραγματοποιείται στο εξής με εισαγωγές από εταιρείες της αμερικανικής πολυεθνικής στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Γενικός Διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων της PepsiCo, κ. Christophe Guille, ανακοινώνει αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της θυγατρικής της, PepsiCo-ΗΒΗ:
«Η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για την PepsiCo. Η εταιρεία προκειμένου να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και να είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, προχωρά σε αλλαγές στη λειτουργία της. Η PepsiCo-ΗΒΗ μεταβαίνει σε ένα νέο μοντέλο εφοδιασμού των αναψυκτικών της, με άμεση ισχύ, σε συνέχεια της απόφασής της να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου των Οινοφύτων.
Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες και τους καταναλωτές μας ότι συνεχίζουμε με αφοσίωση να προσφέρουμε τα υψηλής ποιότητας αναψυκτικά σε όλη την Ελλάδα.
Κατανοούμε ότι αυτή η είδηση θα προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους μας. Αναγνωρίζουμε το έργο των ανθρώπων μας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων και με ύψιστο αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμαστε να τους υποστηρίξουμε στην ομαλή μετάβαση στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. Είναι σημαντικό ότι για τους περισσότερους έχουμε εντοπίσει θέση εργασίας είτε σε συνεργαζόμενες εταιρίες είτε μέσα στην PepsiCo.
Παράλληλα, προσφέρουμε σημαντική οικονομική στήριξη μέσω ενός ελκυστικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους των οποίων η θέση εργασίας επηρεάζεται και αποχωρούν από την PepsiCo. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης για όσους ακόμη δεν έχει εντοπιστεί νέα θέση εργασίας.
Καμία άλλη δραστηριότητα της PepsiCo στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις σημερινές αλλαγές στον κλάδο των αναψυκτικών».
[url]
http://m.lifo.gr/now/economy/119490[/url]Στάλθηκε από το MLS Diamond 4G iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Και να σημειώσουμε ότι η Pepsi δεν έχει άλλο εργοστάσιο εμφιαλώσεων στην χώρα. Που σημαίνει πλέον ότι τα προϊόντα Pepsi και τα προϊόντα ΗΒΗ θα έρχονται από το εξωτερικό.
Το παράλογο; Η HBH που ήταν ελληνικό brandname, πλέον δεν θα έχει καμιά σχέση με τη χώρα.
Και το κορυφαίο. Ποιο πολύ τους συμφέρει η εισαγωγή προϊόντων, παρά η εγχώρια εμφιάλωση. Ρε που φθάσαμε...
-
Storm έχεις δίκιο η κατάντια είναι δίχως πάτο....
Στην PepsiCo-ΗΒΗ βέβαια, προσωπική άποψη είναι ότι για τη σημερίνη της θέση φταίει η κάκιστη διαχείριση -
Η εταιρία ΒΑΠ Π ΚΟΥΓΙΟΣ εμφιαλώνει προϊόντα της PepsiCo στην Ρόδο εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Πράγματι. Θα συνεχιστεί άραγε η συνεργασία;
-
Η παραγωγή χυμών Ηβη θα εξακολουθήσει να γίνεται στην Ελλάδα, σε συνεργαζόμενη βιομηχανία στη Σπάρτη, ενώ κανονικά συνεχίζεται και η παραγωγή σνακς στον Αγιο Στέφανο Αττικής από την Tasty Foods, επίσης θυγατρική εταιρεία της PepsiCo.
Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 65 άτομα, εκ των οποίων τα 51 έχουν απορροφηθεί σε άλλες εταιρείες του ομίλου ή σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Στους υπόλοιπους 14 εργαζομένους έχει χορηγηθεί πακέτο εθελουσίας εξόδου, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει μισθούς τριών ετών.
Στις αρχές του 2013 η Pepsico - Ηβη είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι Κορινθίας, το οποίο τώρα αναμένεται να πωληθεί στην κυπριακή εταιρεία Hellenic Water.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthr ... ta-inofita
-
Ερωτηματικά για το «λουκέτο» στη βιομηχανική μονάδα της PepsiCo - ΗΒΗ
**Η αποτυχία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ισχυρό ανταγωνιστή της, την Coca - Cola 3E, αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές της, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση προβλημάτων οικονομικής και εμπορικής φύσεως, είναι, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε από τον αμερικανικό όμιλο Pepsico, αιφνιδιαστικά, η παύση της παραγωγικής λειτουργίας της Pepsico ΗΒΗ στην Ελλάδα.
**
Η επιχείρηση το 2015 είχε καταγράψει πτώση πωλήσεων για έκτο συνεχόμενο έτος και υψηλές ζημιές, επίσης, για έκτο συνεχόμενο έτος. Παρά ταύτα, η βιομηχανική αλλά και εμπορική εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών PepsiCo - ΗΒΗ, η οποία από το 2010 υπάγεται απευθείας στον αμερικανικό επιχειρηματικό κολοσσό τροφίμων και ποτών PepsiCo, κατείχε ακόμη τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά αναψυκτικών. Στη διάρκεια του 2014 είχε μετατραπεί από ανώνυμη εταιρεία σε ΕΠΕ, ενώ το 2015 υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα σύνδεσης του εργοστασίου της στα Οινόφυτα Βοιωτίας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Επίσης, στα μέσα του 2016 διαβεβαίωνε ότι απολαμβάνει της στήριξης του αμερικανικού ομίλου.Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, οι οποίες ενοποιούνται σε αυτές της κυπριακής PBG Cyprus Holding του αμερικανικού ομίλου, τα έσοδα της PepsiCo - ΗΒΗ το 2015 περιορίστηκαν σε σχεδόν 50,1 εκατ. ευρώ, από 58,2 εκατ. περίπου ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 13,9% σε ποσοστό ή κατά 8,1 εκατ. ευρώ σε αξία.
Το 83,2% των εσόδων της (41,7 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις βιομηχανικές της δραστηριότητες και το υπόλοιπο 16,8% (8,4 εκατ. ευρώ) από εμπορικές.
Η πτώση αυτή των πωλήσεών της, που αποδόθηκε στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, συνοδεύτηκε από βελτίωση του συντελεστή μεικτού κέρδους της εταιρείας κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα (36,3%, από 34,7% το 2014). Τα μεικτά κέρδη της ανήλθαν στο επίπεδο των 18,2 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μείωση 10,1% (-2 εκατ. ευρώ). Συγχρόνως, οι δαπάνες διάθεσης (20,9 εκατ. ευρώ) μειώθηκαν κατά 15,3%, ενώ αυτές της διοικητικής λειτουργίας (7,7 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 4,9%.
Οι ζημιές της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 3,9% ή 0,3 εκατ. ευρώ, σε 7,3 εκατ. περίπου ευρώ, από 7,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Αυξήθηκαν, όμως, ως ποσοστό των πωλήσεων, από -13,1% το 2014 σε -14,6% το 2015.
Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις 2,55 εκατ. ευρώ (2,2 εκατ. ευρώ το 2014) και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων 2,2 εκατ. ευρώ (0,8 εκατ. ευρώ το 2014).
Κατόπιν αυτών, το αποτέλεσμα της εταιρείας προ φόρων ήταν ζημιές άνω των 9,9 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών σχεδόν 9,9 εκατ. ευρώ το 2014, αυξημένες κατά 0,3% σε ποσοστό ή κατά 26.000 ευρώ σε αξία. Επίσης, μετά την πρόβλεψη για φόρους η επιχείρηση κατέγραψε ζημιές άνω των 9,9 εκατ. ευρώ και ίσες προς το -19,8% των πωλήσεων και το -54,4% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της χρήσης, έναντι αντίστοιχων ζημιών σχεδόν 9,9 εκατ. ευρώ ή -17% των πωλήσεων και -26,6% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της χρήσης 2014.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των τροποποιημένων ελληνικών λογιστικών προτύπων, βάσει του νόμου 4308/2014. Λόγω της εφαρμογής των τροποποιημένων προτύπων εμφανίζονται διαφοροποιημένα ορισμένα οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2014.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 31.12.2015 ανερχόταν σε 13,3 εκατ. ευρώ (23,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα), αποτελώντας το 32,1% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων (54,2%), ύψους 41,4 εκατ. ευρώ (42,8 εκατ. ευρώ). Η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της (26,1 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 1,1 εκατ. ευρώ μικρότερη από την αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της (27,2 εκατ. ευρώ). Οι πάσης φύσεως συνολικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων, ήταν ύψους 28,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 43,4% (+8,5 εκατ. ευρώ). Συγχρόνως, τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 5,4 εκατ. ευρώ (0,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν). Η καθαρή θέση της είχε καταστεί μικρότερη από το 50% του εταιρικού κεφαλαίου της (75 εκατ. ευρώ) και, ως εκ τούτου, συνέτρεχε περίπτωση εφρμογής των διατάξεων του ν. 2190/1920. Ο ιδιοκτήτης της διαβεβαίωνε, όμως, για τη «συνεχή χρηματοοικονομική υποστήριξη» της θυγατρικής του.
Το ανείσπρακτο υπόλοιπο των απαιτήσεών της από τον υπερχρεωμένο λιανεμπορικό όμιλο «Μαρινόπουλος» στις 30.6.2016 ανερχόταν σε 3,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε προβεί σε επιπρόσθετη απομείωση των εμπορικών απαιτήσεών της κατά το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο και τις συνέπειες. Η συνολική απομείωση σχετικών απαιτήσεών της τη χρήση 2015 ανήλθε σε 11,4 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις της προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις εμφανίζονταν αρκετά αυξημένες (3,65 εκατ. ευρώ, από 1,9 εκατ. ευρώ το 2014), λόγω αναστολής πληρωμών εξαιτίας των capital controls. Από τις αρχές του 2016 η διαδικασία πληρωμής εξομαλύνθηκε και τα υπόλοιπά τους μειώνονταν σταδιακά, με γνώμονα και το πρόγραμμα των ταμειακών ροών της.
Ο συνολικός δανεισμός της είχε ανέλθει σε 15,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Στην αύξηση του δανεισμού συνέβαλε κατά κύριο λόγο, όπως αναφερόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση της επιχείρησης, η επιβολή των capital controls. Με τους περιορισμούς που επήλθαν στις μετακινήσεις κεφαλαίων δεν μπορούσε να μεταφέρει στο εξωτερικό διαθέσιμα εγχώρια κεφάλαια προς μείωση του υπολοίπου του δανεισμού της στη Citibank Λονδίνου. Επέλεξε να εξοφλεί προμηθευτές εξωτερικού που κρίθηκαν κρίσιμοι, χρησιμοποιώντας κεφάλαια απευθείας από τη γραμμή δανειοδότησης του εξωτερικού, μέχρι να εξομαλυνθεί η διαδικασία πληρωμών των ελληνικών τραπεζών. Διέθετε πρόσβαση σε βραχυχρόνιο δανεισμό, μέσω σύναψης σύμβασης Cash Pooling, με ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό επιτόκιο.
Σε εξέλιξη βρισκόταν, εξάλλου, έλεγχος από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών σχετικά με πλαστά και εικονικά τιμολόγια από προμηθευτή της εταιρείας για τις χρήσεις 2005-2014. Η εταιρεία δρούσε, όπως σημειώνει, ως καλόπιστος λήπτης των εικονικών ως προς το πρόσωπο του εκδότη τιμολογίων.
Η αναπρόσβεστη αξία των ενσώματων παγίων της στις 31.12.2015 ανερχόταν σε 14,8 εκατ. ευρώ (16,2 εκατ. ευρώ στις 31.12.2014).
Οι συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας PEPSICO - ΗΒΗ τη χρονική περίοδο 2005-2015, δηλαδή στο διάστημα των έντεκα αυτών ετών, ανήλθαν σε 1,03 δισ. ευρώ. Απέδωσαν συνολικά μεικτά κέρδη 440,4 εκατ. ευρώ (42,7% των πωλήσεων), αλλά και συνολικές ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 18,1 εκατ. ευρώ, ίσες προς το -1,8% των πωλήσεων και το -2,2% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων.
Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμά της προ φόρων ήταν ζημιές 101,3 εκατ. ευρώ και μετά την πρόβλεψη για φόρους ζημιές 102,7 εκατ. ευρώ, ίσες προς το -10% των πωλήσεων και το -32,9% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της εξεταζόμενης περιόδου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους, η επιχείρηση ήταν κερδοφόρος μόνο σε τρεις από τις έντεκα εξεταζόμενες χρήσεις.
Οι πωλήσεις της το 2005 ήταν της τάξεως των 104,2 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πωλήσεις της, ύψους 125,6 εκατ. ευρώ, είχαν καταγραφεί το 2009, έτος κατά το οποίο συνεχιζόταν η εμφιάλωση και διάθεση εμφιαλωμένων νερών, που αργότερα τερματίστηκε.
Εως πρόσφατα, η επιχείρηση ήταν παραγωγός και διανομέας αναψυκτικών, χυμών φρούτου, έτοιμου τσαγιού, ισοτονικού και ενεργειακού ποτού και συναφών προϊόντων του αμερικανικού ομίλου, με τα σήματα «Pepsi», «ΗΒΗ», «7UP», «Lipton», «Gatorade» και «Rockstar». Για την παραγωγή χυμών συνεργαζόταν με άλλη ελληνική εταιρεία της Λακωνίας, ενώ εισήγαγε σειρά προϊόντων από συνδεδεμένες επιχειρήσεις του αμερικανικού ομίλου. Το 2015 δαπάνησε 10 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Από το 2014 εξάλλου είχε αναθέσει τη διακίνηση και αποθήκευση των προϊόντων της σε εταιρείες logistics.
Εδρεύει στη Νέα Ερυθραία Αττικής και το 2015 απασχόλησε, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατά μέσον όρο 177 εργαζόμενους (181 το 2014). Διέθεσε για αμοιβές και έξοδα του διευθυντικού και εργατοτεχνικού και υπαλληλικού προσωπικού της 6,23 εκατ. ευρώ (6,24 εκατ. ευρώ το 2014). Το 2013 είχε θέσει σε εφαρμογή εκτεταμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της.
Από τις αρχές του 2010 η PepsiCo - ΗΒΗ είναι εξ' ολοκλήρου θυγατρική της PepsiCo, καθώς η τελευταία απέκτησε τότε τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής εταιρείας PBG Cyprus Holding. Είχε ιδρυθεί το 1926 από ελληνική επιχειρηματική οικογένεια, με την επωνυμία ΗΒΗ Παναγόπουλος, για να θυμίζει τη μικρή θεά που ξεδιψούσε τους Ολύμπιους θεούς με νέκταρ. Απέκτησε δικαιώματα παραγωγής της «Pepsi Cola» το 1973 και εξαγοράστηκε από την PepsiCo το 1989, αλλά στη συνέχεια περιήλθε υπό τον έλεγχο της μερικώς μόνο ελεγχόμενης από τον αμερικανικό όμιλο PBG Cyprus Holding. Η ιστορία της PepsiCo, που αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων και ποτών των ΗΠΑ, χρονολογείται από το 1898, όταν στη Βόρεια Καρολίνα ένας φαρμακοποιός εφηύρε το αρχικό αναψυκτικό το οποίο ονόμασε «Pepsi».
Η αρνητική απόδοση του μέσου ενεργητικού της PepsiCo - ΗΒΗ στη διάρκεια της χρήσης 2015 σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκε σε -17,7%, από -17,8% το 2014.
Το εργοστάσιο αναψυκτικών της βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ήταν σε θέση να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας με σταθερές προδιαγραφές. Επαναπιστοποιήθηκε κατά ISO 9001 το 2014. Επίσης, το 2015 επαναπιστοποιήθηκε κατά ISO 14001 για τη περιβαλλοντική διαχείριση. Τον Απρίλιο του 2015 ολοκληρώθηκε η σύνδεσή του με το δίκτυο φυσικού αερίου και η αλλαγή του καυσίμου συμπαραγωγής από μαζούτ σε φυσικό αέριο.
Η βιομηχανική μονάδα καλύπτει στεγασμένους χώρους 16 στρεμμάτων, επί συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές παραγωγής αναψυκτικών: η πρώτη σε γυάλινη επιστρεφόμενη φιάλη και έχει ωριαία δυναμικότητα εμφιάλωσης 9.000 λίτρων, η δεύτερη σε αλουμινένια κουτιά και έχει ωριαία δυναμικότητα εγκυτίωσης ως και 26.000 λίτρων, η τρίτη σε γυάλινη μη επιστρεφόμενη φιάλη μιας χρήσης και έχει ωριαία δυναμικότητα εμφιάλωσης 6.000 λίτρων, ενώ η τέταρτη παράγει αναψυκτικά σε φιάλες PET και έχει ωριαία δυναμικότητα εμφιάλωσης ως και 14.000 λίτρων. Επίσης, η μονάδα παρήγαγε αναψυκτικά σε συμπυκνωμένη μορφή.
Κατά το 2016, όπως είχε αναφέρει, η επιχείρηση επικεντρωνόταν στη διεύρυνση του μεριδίου και την ενδυνάμωση της θέσης της στην ελληνική αγορά και, κυρίως, στη βελτίωση των ασθενών οικονομικών αποτελεσμάτων της.
Εστίαζε στην ανάπτυξη της απήχησης των υφιστάμενων προϊόντων και την προώθηση νέων προϊόντων της, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων μάρκετινγκ που αξιοποιούν την ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για ποιοτικά προϊόντα στη σωστή και προσιτή τιμή. Προσδοκούσε την επίτευξη συνεργειών και αποτελεσματικών δράσεων στην κατεύθυνση μείωσης των λειτουργικών της εξόδων. Συγχρόνως, συνέχιζε να πραγματοποιεί εξαγωγές στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Στο παρελθόν είχε συγκρουστεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την Coca - Cola 3E, με μπαράζ προσφυγών υποστηριζόμενων από τον κεντρικό μηχανισμό της Pepsico, που οδήγησε στην επιβολή χρηματικών ποινών εις βάρος της εγκαλούμενης εταιρείας και τη θέσπιση νέων κανόνων εμπορικής δράσης στην ελληνική αγορά αναψυκτικών. Ωστόσο η επιχείρηση δεν έπαυσε να κατηγορεί τον ισχυρό ανταγωνιστή της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και, τελικά, δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ουσιαστικά από τους κανόνες «φιλελευθεροποίησης» της αγοράς.
Δείτε τον ισολογισμό της εταιρείας στα Οικονομικά Στοιχεία του site.
-
Πάντως σε όσα σούπερ μάρκετ πηγαίνω τα προϊόντα της Pepsico είναι καταχωνιασμένα σε γωνίες και σε πολύ μικρές ποσότητες. Σε αντίθεση με τα προϊόντα της Coca-Cola που καταλαμβάνουν ολόκληρους χώρους.
Αυτή όμως η κατάσταση συμβαίνει και με άλλες πολυεθνικές που μονοπωλούν τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ π.χ. P&G, NESTLE κλπ...
-
ΑΥΞΗΣΗ 19% ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟ 2016
Στις 130 οι νέες θέσεις εργασίας στη SunlightΤην ανοδική της πορεία συνεχίζει η εταιρεία Συστήματα Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia,** συμφερόντων Πάνου Γερμανού.**
Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, φέτος η αύξηση του προσωπικού ήταν της τάξεως του 19%, με τους συνολικούς εργαζόμενους να φθάνουν πλέον στους 750.
Ειδικότερα, από την έναρξη του τρέχοντος έτους, η Sunlight προχώρησε στη δημιουργία 130 νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στη μονάδα της στη Ξάνθη.
Η ραγδαία αύξηση των θέσεων εργασίας οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση από τους διεθνείς πελάτες της ανά τον κόσμο, για βιομηχανικά προϊόντα Sunlight, γεγονός το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη της εταιρείας σε ακόμα περισσότερες αγορές του εξωτερικού.
Με την επένδυση σε νέες θέσεις εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ξάνθης έχει διπλασιαστεί, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε ένα ευρύτατο δίκτυο βιομηχανιών από όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας και φέτος ακολουθεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο 2015, κατά το οποίο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14% (από 119,6 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 136,6 εκατομμύρια ευρώ το 2015), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 31% (από 10,2 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 13,4 εκατομμύρια ευρώ το 2015).http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=114242930
-
-
Αυξήθηκε 6,8% η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, παίρνοντας ώθηση από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και την παραγωγή ηλεκτρισμού σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Πιο αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει:
Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 6,8%, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.
Ο εποχικά διορθωμένος ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λ.π.) Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 4,3%.
Σύγκριση Οκτωβρίου 2016 με Οκτώβριο 2015
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 6,8% το μήνα Οκτώβριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2015, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
- Από τις αυξήσεις των δεικτών:
• Κατά 7,2% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών.
Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: ποτών, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.
• Κατά 8,9% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού.
• Κατά 2,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.
- Από τις μειώσεις των δεικτών:
• Κατά 3,1% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων.
Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
http://www.ert.gr/afxithike-68-viomichaniki-paragogi-ton-oktovrio/
Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.