-
Και η αποβιομηχανιση του Βόλου και της Ελλάδας γενικότερα συνεχίζεται... Προηγήθηκαν το κλείσιμο των εργοστασίων της Coca Cola (150 άνεργοι) και της ΒΙΣ (38 άνεργοι).
-
Έκλεισε η ΒΙΣ; Η μονάδα χάρτου ή κιβωτίων;
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Έκλεισε η ΒΙΣ; Η μονάδα χάρτου ή κιβωτίων;Η εταιρία αποφάσισε από 28/09/2015 να διακόψει οριστικά την λειτουργία της μονάδας
χαρτοποιΐας (Χ/Π) της εταιρίας στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή
ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής. Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει
τον κύκλο εργασιών της εταιρίας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της
αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από την Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το
οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο. Έτσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα
της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρίας, αυτής των χαρτοκιβώτιων (Χ/Κ), η οποία
αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή τόσον η δυνατότητα τεχνολογικής αναβάθμισής της μονάδας
χαρτοποιΐας, όσον και αντικατάστασής της με καινούργια, ώστε να καταστεί ποιοτικά και
κοστολογικά ανταγωνιστική, δεν είναι εφικτή ούτε βιώσιμη.
Μαγούλα 29/9/2015
Για την ΒΙΣ ΑΕ
Κυριάκος Σουπιωνάς
Υπεύθυνος εταιρικών ανακοινώσεωνΣτάλθηκε από το C6903 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Μάλιστα... Αγοράζω κιβώτια από αυτούς.
Ευχαριστώ scandinavian!
-
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ
«Τιτανικός» στην ελληνική ναυτιλία - Γνωστοί εφοπλιστές θύματα της κρίσης
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.grΠολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι εφοπλιστές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από την πρωτοφανή κρίση στην αγορά ξηρού φορτίου. Από την λίστα δεν λείπουν ηχηρά ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, όπως ο Γ. Οικονόμου και ο Πέτρος Παππάς, οι οποίοι δεν διστάζουν να λάβουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν τις ζημιές που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Δυσκολίες θα πρέπει να έχουν και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές με ισχυρούς από φορτηγά πλοία, όπως η Αγγελική Φράγκου, ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, ο Γιάννης Αγγελικούσης και ο Συμεών Παληός.
Σε δύσκολη θέση
Σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να είναι ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα, με την απόφαση της DryShips να μην πληρώσει τρεις δόσεις των δανείων της, με σκοπό να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Η εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Nasdaq αποφάσισε να αναστείλει τις πληρωμές και των υπολοίπων δανειακών της υποχρεώσεων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στις τιμές των ναύλων ξηρού φορτίου, ενώ ανακοίνωσε πως «βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων».Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η DryShips, η οποία ελέγχει 23 φορτηγά πλοία βαρύνεται με τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 236 εκατ. δολαρίων, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο παρουσίασε ζημιές ύψους 527,6 εκατ. δολαρίων λόγω της απομείωσης της αξίας του στόλου της αλλά και της απομείωσης της συμμετοχής της στην επίσης εισηγμένη ναυτιλιακή Ocean Rig, που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
«Θύμα» της κρίσης που σαρώνει τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου είναι και ο Πέτρος Παππάς της Star Bulk. Η ναυτιλιακή του Έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος το 2015 συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας με το κολοσσιαίο deal που έκανε με το αμερικανικό fund Oaktree, δημιουργώντας έναν στόλο 100 πλοίων ανακοίνωσε ζημιές μαμούθ, ύψους σχεδόν μισού δισ. δολ. για τη χρήση 2015 λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ναύλων ξηρού φορτίου.
Η εικόνα του ισολογισμού της Star Bulk θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν λάμβανε δραστικά μέτρα περιορισμού του κόστους συνολικού ύψους 660 εκατ. δολ. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία συμφώνησε με τα ναυπηγεία να μεταθέσει τις παραλαβές πέντε πλοίων τύπου Newcastlemax από το 2016 στο 2017 και το 2018, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει για δυο χρόνια δαπάνες ύψους 188 εκατ. δολ.
Επιπρόσθετα, κατάφερε να αναπροσαρμόσει τις δαπάνες για τα υπόλοιπα υπό κατασκευή πλοία, πετυχαίνοντας ένα συνολικό όφελος της τάξης των 223,1 εκατ. δολ., ενώ παράλληλα τον Δεκέμβριο του 2015 συμφώνησε να πουλήσει 10 πλοία αποκομίζοντας έσοδα 56 εκατ. δολ. μετά την αποπληρωμή του χρέους και διαφόρων υποχρεώσεων. Συνολικά, διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών η Star Bulk έχει πουλήσει συνολικά 23 πλοία, εξασφαλίζοντας κεφάλαια 86,2 εκατ. δολ. μετά την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων και CAPEX.
Βγάζουν πλοία στο σφυρί...
Τη λύση της πώλησης πλοίων επιστρατεύει μεταξύ άλλων και η Paragon Shipping Inc, η οποία δίνει μάχη επιβίωσης. Η εταιρεία του Μιχάλη Μποδούρογλου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει έξι πλοία προκειμένου να διευθετήσει τα χρέη της.Τα πλοία είχαν υποθηκευτεί ως προϋπόθεση της συμφωνίας αναχρηματοδότησης 160 εκατ. δολαρίων που σύναψε η εταιρεία με τις τράπεζες. Το Σεπτέμβριο του 2015 το συνολικό χρέος της Paragon που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ανέρχονταν στα 206 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι συζητά με τα ναυπηγεία Jiangsu Yangzijiang για την αναβολή της παράδοσης τριών νέων πλοίων που έχει παραγγείλει προς το τέλος του 2016, λόγω των συνθηκών και χωρίς να υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση. Η Paragon ακύρωσε ήδη την παραλαβή ενός νεότευκτου πλοίου από το ναυπηγείο Yangzhou Dayang που ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και βρίσκεται στη διαιτησία με την Dayang για την ακύρωση ενός ακόμη καινούργιου ultramax που επρόκειτο να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2015.
...και παροπλίζουν πλοία
Εκτός από την πώληση πλοίων και την ακύρωση στις παραλαβές νεότευκτων, αυξάνεται ο αριθμός των ναυτιλιακών που προχωρούν σε παροπλισμό μέρους του στόλου τους, έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς στην Ελευσίνα έχουν «δέσει» ήδη περίπου 30 φορτηγά πλοία, ενώ στον Πειραιά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι έχουν γίνει αιτήσεις για παροπλισμό περίπου 500 πλοίων. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα διεθνή λιμάνια. Σύμφωνα με το Reuters, στα ανοικτά των ακτών στο νότιο Χονγκ Κονγκ, τουλάχιστον 10 πολύ μεγάλα πλοία που μεταφέρουν συνήθως εκατοντάδες χιλιάδες τόνους άνθρακα ή σιδηρομεταλλεύματος βρίσκονται σε αδράνεια κοντά σε μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της International Shipcare, στον κόλπο του Brunei, όπου θεωρείται περιοχή για δέσιμο πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου αλλά και Oil Rigs, έχουν γεμίσει και οι 135 συνολικά θέσεις, για πρώτη φορά στα 41 χρόνια που η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες παροπλισμού (Lay Up).
Σχεδόν 40% από τα δεμένα πλοία αφορούν Capes και Panamax ενώ ήδη υπάρχει λίστα αναμονής για 50 πλοία. Η βελγική Bocimar, η οποία έχει 22 φορτηγά capes, πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι έχει προχωρήσει σε παροπλισμό πλοίων, ενώ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διάλυσης των παλαιοτέρων. Παρά την ελαφρά άνοδο του δείκτη BDI, που αποτυπώνει την πορεία των ναύλων ξηρού φορτίου παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ανάκαμψη θα αργήσει.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν η πρωτοφανής κρίση να επηρεάσει και την αγορά των τάνκερ. Παρότι δεν αντιμετωπίζουν την κρίση του ξηρού φορτίου, εντούτοις η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Κίνας εκτιμάται μπορεί να μειώσει τη ζήτηση, πλήττοντας τα έσοδά τους.
ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΝΑΖ
Περισσότερες διαλύσεις φέτος από ότι το 2014Η μείωση της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου φαντάζει ως η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ήδη, μια σειρά από ναυτιλιακές ακυρώνουν τη ναυπήγηση πλοίων και παράλληλα οδηγούν μαζικά τα παλαιότερα πλοία προς διάλυση.
Σύμφωνα με την G. Moundreas, ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων φέτος έχει ξεπεράσει ήδη τα συνολικά νούμερα του 2014 (24 πλοία), ενώ εκτιμάται ότι θα πιάσει σύντομα και τα περσινά νούμερα, όταν διαλύθηκαν 93 πλοία. Όσο υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά τονάζ, εξηγούν ναυτιλιακοί αναλυτές, δεν πρόκειται να ανακάμψουν οι ναύλοι ξηρού φορτίου, αντίθετα θα πιέζονται διαρκώς προς τα κάτω καθώς η προσφορά θα είναι πάντα μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Σήμερα, τα έσοδα των πλοίων δεν αρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Η Fearnley Consultants υπολογίζει ότι ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο χάνει σε ημερήσια βάση περίπου 17.300 δολ.
Στάλθηκε από το C6903 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ«Τιτανικός» στην ελληνική ναυτιλία - Γνωστοί εφοπλιστές θύματα της κρίσης
Ζωντας στην Ασία το περισσότερο καιρό και σχετιζόμενος με εκεί εξαγωγικές επιχειρήσεις, το επιβεβαιώνω απόλυτα το άρθρο μιας και χωρες όπως Ταιβαν και Ν.Κορέα βλέπουν τους τελευταίους 14μήνες πτώση στις πτώση και στασιμότητα στις εξαγωγές τους. Πια όσοι εξάγουν βρίσκουν πιο ευκολα και πιο οικονομικά να φορτώσουν εμπορεύματα. Ασια έχουν πέσει και οι μεταφορές με φορτηγά μάλιστα. Θεωρούν οτι οι εξαγωγές τους θα χτυπήσουν επίπεδα κρίσης 2008.
Βεβαια οι Ελληνες αν δε κάνω λάθος (δεν είμαι γνώστης) δε κινούνται κι πολύ στο ξηρό φορτίο ή όχι; Παλι αυθέρετα θα το αποδώσω στο γεγονός οτι τα άλλα φορτία (καυσιμα, αερια ) έχουν μεγαλύτερο πσοοστό λαμογιάς ενώ τα κοντεινερ ειναι κάπως πιο 'απλά' μεταφοραί...
-
Ανάπτυξη...
**ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ **
Την πλήρη αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα σηματοδοτεί η πρόθεση του ομίλου να πουλήσει το εργοστάσιο που διατηρεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας στο οποίο παράγονται γάλατα μακράς διαρκείας...
και σοκολατούχα.
Η απόφαση της εταιρείας της οικογένειας Φιλίππου να απο-επενδύσει από τη δραστηριότητα του γάλακτος έγινε γνωστή μέσω των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου για το 2015, όπου αναφέρεται ότι από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς έχει ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με διάφορες εταιρείες για να πουλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμυνταίου.
Ο λόγος που επικαλείται η εταιρεία είναι πως η εν λόγω δραστηριότητα είναι πλέον ασύμφορη. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε «χτιστεί» μόλις πριν από μια δεκαετία, το 2005, με σκοπό την παραγωγή φρέσκου γάλακτος, η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε και η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή γάλακτος μακράς διαρκείας από τις ίδιες εγκαταστάσεις.
Η επένδυση που έγινε τότε είχε κοστίσει 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία στην πορεία έριξε το μεγαλύτερο βάρος των δραστηριοτήτων της στην παραγωγή γιαουρτιού στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, όπου κατέχει υψηλά μερίδια αγοράς, σε αντίθεση με την κατηγορία του γάλακτος στην οποία το μερίδιο αγοράς της είναι σήμερα περίπου 4% για τα μακράς διαρκείας και 7% για τα σοκολατούχα.
Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος στην πορεία προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και να διασωθούν οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας που έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Για το σύνολο της χρήσης 2015, ο όμιλος της ΦΑΓΕ ανακοίνωσε πωλήσεις 648,2 εκατ. δολαρίων εκ των οποίων από τις διεθνείς αγορές προήλθε το 82,4%, και καθαρά κέρδη 14,7 εκατ. δολαρίων.
Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 11,1% σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ όπου αυξήθηκε 2,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η αύξηση ήταν 32% και την Ιταλία που ξεπέρασε το 40%.Πηγή : efsyn.gr. / http://fimotro.blogspot.gr/2016/03/blog-post_894.html
-
Ο παραγωγικός ιστός της χώρας, δυστυχώς φυλλορροεί...
-
Νομίζω ότι είναι πλέον κατάλληλο θέμα
http://www.tovima.gr/relatedarticles/ar ... aid=772594
Διευκρινίσεις της εταιρείας Gianni Versace S.P.A
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2016 13:33Καμία νομική, εμπορική ή άλλου είδους σχέση ή επιχειρηματική σύνδεση με την εταιρεία υπό την επωνυμία «Versace 19.69 Abbigliamento Sportivo S.r.l.», ή με οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που συνδέεται διεθνώς ή μη με την εταιρεία «Versace 19.69 Abbigliamento Sportivo S.r.l.». έχει η Gianni Versace S.P.A. με έδρα στο Μιλάνο της Ιταλίας και η Versace G. Versace Hellas S.A., πλήρους ιδιοκτησίας θυγατρική της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η «G. Versace Hellas S.A.» (G. Versace Hellas Α.Ε.) είναι πλήρους ιδιοκτησίας θυγατρική της «Gianni Versace S.P.A.», και είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Η Gianni Versace S.P.A., με έδρα στο Μιλάνο της Ιταλίας και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου 04636090963, είναι η αποκλειστική κάτοχος του εμπορικού σήματος «Versace» και του λογότυπου με τη Μέδουσα (με ή χωρίς το μοτίβο με το ελληνικό κλειδί), μεταξύ άλλων. Το αναφερόμενο λογότυπο και εμπορικό σήμα είναι ως ανωτέρω.
Το «Versace» είναι, διεθνώς και μη, ένα πασίγνωστο και εξέχον εμπορικό σήμα, και βρίσκεται πολλά χρόνια υπό την προστασία του WIPO (World Intellectual Property Organization – Παγκόσμιος Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Είναι σήμα κατατεθέν στο διεθνές μητρώο, γεγονός που του παρέχει προστασία έναντι ατόμων και εταιρειών που αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν ή να αποκομίσουν όφελος από την εικόνα και τη φήμη του εμπορικού σήματος.
Επιπλέον, το εμπορικό σήμα «Versace» έχει κατατεθεί και ανακοινωθεί στο OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς) εκ μέρους της «Gianni Versace S.P.A.» και προστατεύεται από το Νόμο.
-
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ep ... 06925.html
Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ηλεκτρονική Αθηνών. Τι αναφέρει η διοίκηση ως βασική ευθύνη
-
Ο χρήστης The Matador έγραψε:
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/ptwxeyse-h-hlektronikh-athhnwn-kleinoyn-ola-ta-katasthmata.4006925.htmlΕπιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ηλεκτρονική Αθηνών. Τι αναφέρει η διοίκηση ως βασική ευθύνη
Η επέλαση των πολυεθνικών που έχουν τη ρευστότητα και μπορούν να ανταπεξελθουν σε πόλεμο τιμών αλλά και να στηρίξουν τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους ακόμα κι αν είναι ζημιογονες είναι ο βασικός λόγος που κλείνει μια ακόμα ελληνική εμπορική αλυσίδα. Είχε προηγηθεί ο Κορασιδης το Ραδιοαθηναι κ.α. Ή στα ρούχα η Glou, η Sprider, ο Καρούζος, ο Φωκάς και πολλές άλλες...
Στάλθηκε από το C6903 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ηλεκτρονική Αθηνών. Τι αναφέρει η διοίκηση ως βασική ευθύνη
Η επέλαση των πολυεθνικών που έχουν τη ρευστότητα και μπορούν να ανταπεξελθουν σε πόλεμο τιμών αλλά και να στηρίξουν τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους ακόμα κι αν είναι ζημιογονες είναι ο βασικός λόγος που κλείνει μια ακόμα ελληνική εμπορική αλυσίδα. Είχε προηγηθεί ο Κορασιδης το Ραδιοαθηναι κ.α. Ή στα ρούχα η Glou, η Sprider, ο Καρούζος, ο Φωκάς και πολλές άλλες...
Στάλθηκε από το C6903 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
'Συγκέντρωση και Συγκεντρωποίηση Κεφαλαίου' λέγεται.
Είναι χαρακτηριστκό της ανάπτυξης του Καπιταλισμού.Σταματάω εδώ γιατί θα βγούμε τελείως
-
Ο Ελληνας που έκανε… ματ σε Apple και Samsung με smartphone και tablet
Ελληνικό smartphone – ελληνικό tablet. Στην Ελλάδα της κρίσης, της αποβιομηχάνισης και της χαοτικής απόστασης από τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, ένα τέτοιο εγχείρημα ακουγόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο.
Τον Ιούλιο του 2012, μια δυναμική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους πολυεθνικούς κολοσσούς και να λανσάρει στην αγορά το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που αλληλεπιδρά με τον κάτοχό του, ενώ έναν χρόνο μετά εισήγαγε και το πρώτο ελληνικό tablet.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η MLS, δημιούργημα του Ιωάννη Καματάκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων tablet στην Ελλάδα, με το εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς 17%, ξεπερνώντας γίγαντες όπως η Apple και η Samsung, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά με ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Πολλοί από τους κατόχους MLS smartphones και tablets δεν γνωρίζουν πως η συσκευή που έχουν στα χέρια τους είναι ελληνικό προϊόν.
Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης 26 χρόνων, ενός ελληνικού success story, που ξεκίνησε το 1989 ένας 19χρονος ανήσυχος νέος, δευτεροετής φοιτητής τότε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Γόνος οικογένειας που κατείχε μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, ο Ιωάννης Καματάκης αποφάσισε να κάνει τη δική του «επανάσταση» και να χαράξει διαφορετική πορεία, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτόλεια μορφή ακόμα, διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ» και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple).
Με μότο το «think positive» (σκέψου θετικά) και επιμονή στην καινοτομία, η μικρή ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε την MLS Πληροφορική Α.Ε. επένδυσε στην έρευνα και έδρεψε σχετικά γρήγορα τους πρώτους καρπούς. Τα πρώτα projects κινήθηκαν προς το εκπαιδευτικό software και το 1995 εκδόθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.
Το 1999 η εταιρεία κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας, ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες, με το LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς, το 2001 εισήχθη στο Χ.Α.Α. και έναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα, καθώς και την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής. Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, ένα προϊόν που με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια ανέδειξε την εταιρεία σε leader της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο. Σήμερα 6 στους 10 Ελληνες αγοραστές πλοηγών προτιμούν MLSDestinator, που ενσωματώνει την προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης φωνής στην ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που εισήχθη το 2006, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το μετέπειτα «άλμα» της εταιρείας και την εισαγωγή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών.
Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Ιουλίου 2012, όταν κυκλοφόρησε το MLSIQTalk. Το πρώτο ελληνικό smartphone έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον Ελληνα χρήστη να πραγματοποιεί κλήσεις με φωνητική εντολή στη γλώσσα του, ενώ είχε ενσωματωμένο και τον ήδη καθιερωμένο πλοηγό Talk&Drive. Στα επόμενα μοντέλα προστέθηκε η δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης κειμένου για μηνύματαSMS, e-mails, ακόμα και post στο Facebook.
Η εξέλιξη όλων των παραπάνω «γέννησε» τη MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, που παρουσιάστηκε το 2014. Μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets. Πραγματοποιεί κλήσεις, γράφει μηνύματα, βρίσκει ανοιχτά φαρμακεία, βενζινάδικα, καταστήματα τραπεζών, ψάχνει πληροφορίες στο google, βρίσκει βίντεο στο YouTube, ανοίγει εφαρμογές, και όλα αυτά με φωνητικές εντολές στα ελληνικά.
Από το 2011, με αιχμή του δόρατος το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης φωνής που η ίδια ανέπτυξε, η MLS έχει εισέλθει στις αγορές της Τουρκίας, της Χιλής, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Κύπρου.
Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ, ενώ θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περί το 20% των μετοχών. Μεταξύ αυτών ο σεΐχης του Κατάρ Καλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, ο οποίος στα τέλη του 2014 αύξησε σε 5,1% τη συμμετοχή του, μέσω της εταιρείας KM CO Ltd συμφερόντων του, και έγινε βασικός μέτοχος, με μελλοντική εκπροσώπηση και στο ΔΣ.
Η εταιρεία στεγάζεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και απασχολεί προσωπικό 100 ατόμων, στην πλειονότητά τους νέους επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.
Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, η εταιρεία παρέχει, επίσης, εξειδικευμένες υπηρεσίες στην υποστήριξη εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.
http://m.euronews.com/el/303606Στάλθηκε από το iQ9508 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Μείωση εσόδων, το 2015, για τη χαρτοβιομηχανία Σκαγιάς
Μειωμένα έσοδα και αυξημένες ζημιές κατέγραψε το 2015 η ελληνικών κεφαλαίων χαρτοβιομηχανία Θ. Κ. Σκαγιάς (http://www.skag.gr), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στον τομέα παραγωγής σχολικών και επαγγελματικών χαρτικών και ειδών γραφής, με προϊοντολόγιο που περιλαμβάνει τετράδια, κλασέρ γραφείου και σχολικά, σπιράλ θεμάτων, μπλοκ γραφής και άλλα συναφή προϊόντα, με το εμπορικό σήμα Skag.
Σύμφωνα με τον 45ο ισολογισμό της, τα έσοδά της το περασμένο έτος περιορίστηκαν σε 9,75 εκατ. ευρώ, από 10,5 εκατ. ευρώ το 2014 (11,1 εκατ. ευρώ το 2013, 11 εκατ. ευρώ το 2012, 12,4 εκατ. ευρώ το 2011, 13,6 εκατ. ευρώ το 2010, 14,4 εκατ. ευρώ το 2009 και 16,1 εκατ. ευρώ το 2008), παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5% σε ποσοστό και κατά 0,8 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.Το μεικτό της περιθώριο βελτιώθηκε στο 32%, από 30,6% το 2014, γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι μεικτών κερδών 3,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-3,2%).
Η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 0,65 εκατ. ευρώ (-30,1%) και κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 0,2 εκατ. ευρώ (-63,2%). Εν τέλει η Θ. Κ. Σκαγιάς, η οποία ανήκει στην οικογένεια Θεόδωρου Κων. Σκαγιά και λειτουργεί βιομηχανική μονάδα στο Κρυονέρι Αττικής, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 20.000 τ.μ., κατέγραψε ζημιές προ φόρων 0,33 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 0,03 εκατ. ευρώ το 2014. Ιδια ήταν και τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των τροποποιημένων ελληνικών λογιστικών προτύπων, βάσει του νόμου 4308/2014. Λόγω της εφαρμογής των τροποποιημένων προτύπων εμφανίζονται διαφοροποιημένα ορισμένα οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2014.
Η ανάπτυξη και η κερδοφορία της επιχείρησης, που ιδρύθηκε με άλλη εταιρική μορφή πριν από έξι δεκαετίες, υπονομεύονται από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, από εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες χαμηλότερου εργατικού και ενεργειακού κόστους.
Τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, η οποία πλέον εξάγει κάθε χρόνο μικρό μέρος της παραγωγής της, στις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 13,455 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 63,9% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων, ύψους 21,1 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2014, η επιχείρηση κατά το 2015 μείωσε τις συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της κατά 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμά της στις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ στις 31.12.2014. .
Την ίδια ημερομηνία η εταιρεία απασχολούσε 103 εργαζομένους (104 στις 31.12.2014). Για αμοιβές και έξοδα προσωπικού διέθεσε 2,97 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 2,75 εκατ. ευρώ το 2014. Σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντικά στελέχη διέθεσε 0,51 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι μικρού ποσού το 2014.
Τα βιομηχανικά προϊόντα της εταιρείας συνεισέφεραν το περασμένο έτος 7,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 73,5% των συνολικών πωλήσεων του έτους, καθώς τα εμπορεύματα συνεισέφεραν σχεδόν 2,6 εκατ. ευρώ (26,5%). Η αξία των εξαγωγών περιορίστηκε σε 0,36 εκατ. ευρώ, έναντι 0,54 εκατ. ευρώ το 2015.
Οι συνολικές πωλήσεις της επιχείρησης την περίοδο 2005-2015, δηλαδή στο διάστημα των έντεκα αυτών ετών, ανήλθαν σε 142,9 εκατ. ευρώ και απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 19,7 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 13,8% των πωλήσεων και το 7,9% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων. Επίσης, απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων 7,3 εκατ. ευρώ και μετά την πρόβλεψη για φόρους συνολικά καθαρά κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 3,3% των πωλήσεων και το 3,6% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της περιόδου. Ωστόσο, η αποδοτικότητά της έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
http://www.inr.gr, 18 Αυγούστου 2016
-
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
Μείωση εσόδων, το 2015, για τη χαρτοβιομηχανία ΣκαγιάςΚρίμα και παλι κρίμα αλλά αυτή είναι η μοίρα εταιριών που δραστηριοποιούνται σε 'παραδοσιακές' ,'κορεσμένες' και 'εποχιακές' αγορές όπως και τέτοιες που εχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από εξωτερικό. Δεν έχω πάει σε πολυκαταστήματα στυλ Τζαμπο/Πλαισιο (που φαντάζομαι έχουν πολλές πωλήσεις στο χώρο), αλλά είμαι σίγουρος οτι φέρνουν αβέρτα από Κίνα (το Πλαισιο νομίζω πρόσφατα δημιουργησε μάρκα δική του με rebadged κινέζικα σχολικά είδη). Τι να κάνει και η Σκαγκ σε τέτοιο περιβάλλον; Και η καινοτομία σε αυτό το χώρο ειναι δύσκολη και σε τέτοιες πίστες πρέπει να καινοτομήσεις με προϊον που θα πουλήσει πολύ και όχι απλά χαβαλέ προϊοντα με γλυκούτσικα σχεδιάκια ή κανα κλιπ που κανένα δεν τον ενδιαφέρει στην ουσία.
Τι να λέμε τώρα, αν πω οτι το κράτος κανονικά θα έπρεπε να ρυθμίζει και αν προστατεύει την εγχωρια παραγωγή θα με πουνε αναρχο-κομμουνιστή κλπ κλπ... και όμως δεν υπα΄ρχει χώρα που να μην εμπλέκεται και να προστατεύει τη βιομηχανία της. Από τις ΗΠΑ μέχρι Γερμανία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν. Αλλά άμα διαχρονικά πας να διαλύσεις οτιδήποτε πάει να γίνει εδώ (που πολλές φορές ομολογουμένως ειναι και κακή ή μη ανταγωνιστική επειχειρηματικότητα), τι να λέμε.. -
Γεύσεις με παράδοση στην επιτυχία από το 1881
Η ιστορία της μπισκοτοποιίας Δερμίση ξεκινά 125 χρόνια πριν από τον πλούσιο και γόνιμο θεσσαλικό κάμπο και φτάνει σήμερα, τέσσερις γενιές μετά, να γράφει τις σελίδες της ακριβώς όπως ξεκίνησε: με τα ίδια αγνά υλικά του τόπου, την ίδια εμμονή στην ποιότητα, τον ίδιο ενθουσιασμό για το νέο, την ίδια αγάπη για ό,τι ζυμώνεται και ζεσταίνει τις στιγμές τις καρδιές του κοινού.
Επενδύοντας σ' αυτή τη ζεστασιά, η νέα γενιά της οικογένειας Δερμίση, δημιούργησε εδώ και μια διετία ένα χώρο μαγικό, που εκτείνεται σε 1.200 τ.μ. και έχει δυνατότητα να τροφοδοτεί άμεσα και ταχύτατα κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, με παραδοσιακές γεύσεις που αγαπιούνται γι' αυτά που μας θυμίζουν και με νέες γεύσεις που ξαφνιάζουν με την πρωτοπορία και τη σύγχρονη διατροφική τους πρόταση.
6,6 τόνοι κουλουράκια, μπισκότα, βουτήματα και προϊόντα φούρνου υγιεινής διατροφής, καθώς και 2,5 τόνοι κέικ, ζυμώνονται κάθε μέρα, κάτω από αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής, με αυτοματισμούς και συστήματα πιστοποιημένης διασφάλισης ποιότητας, καλύπτοντας και την πιο σύγχρονη ανάγκη από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.
Το όνομα Δερμίσης συνεχίζει την παράδοση: σφραγίζει κάθε συνεργασία με την εγγύηση ποιότητας και την επιτυχία που φέρνει μαζί του το όνομά του
-
Η είσοδος μας στον 21ο αιώνα συνοδεύεται από την παρακαταθήκη πολλών ετών αποδεδειγμένης τεχνογνωσίας στην παραγωγή μπισκότων και κουλουριών.
Η ιστορία μας ξεκινά από ένα συνοικιακό αρτοποιείο στα Τρίκαλα, όπου την παραγωγή ποιοτικών αρτοσκευασμάτων και ψωμιού διαδέχθηκε η αγάπη μας και το ταλέντο στην ζαχαροπλαστική μετατρέποντας τα παραπάνω συστατικά σε επιχειρηματική δραστηριότητα με ένα και μοναδικό όραμα, την δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών, πρωτότυπων αλλά και παραδοσιακών γεύσεων σε κουλουράκια και μπισκότα, από συνταγές που μας κληροδότησαν απλόχερα οι γιαγιάδες μας!
Στη διαδρομή μας αυτή μέχρι σήμερα έχουμε εξελίξει την ποικιλία των προϊόντων μας, προσθέτοντας διάφορες γεύσεις και καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης. Σήμερα κατέχουμε μια ευρύτατη ποικιλία από 130 προϊόντα, κερδίζοντας με το σπαθί μας τη φήμη του ποιοτικού και ευρηματικού παραγωγού μπισκότων, με δυνατότητες παραγωγής ευρείας κλίμακας, πάντα τηρώντας υψηλά πρότυπα ποιότητας
Στην Βιολάντα πιστεύουμε απόλυτα στη μακρόχρονη συνεργασία με την αλυσίδα αξίας μας δηλαδή τους αξιότιμους καταναλωτές των προϊόντων μας, τους πελάτες/διανομείς μας, τους εργαζομένους μας και τους προμηθευτές μας.
Με σημείο αναφοράς και οδηγό την επαγγελματική μας νοοτροπία και την φήμη μας λειτουργούμε τηρώντας υψηλά πρότυπα τόσο σε όλα τα στάδια που προηγούνται ή έπονται της παραγωγής μπισκότων και κουλουριών όσο και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας.
Η εταιρία μας τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει μια ακμαία ανοδική πορεία. Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις.Η προώθηση νέων προϊόντων, η εργατικότητα και οι άριστες σχέσεις με τους συνεργάτες μας, σε συνδυασμό με την εδραίωση των διεθνών δραστηριοτήτων μας, οδήγησαν σε ακόμη πιο θετικά πρόσημα.
Η δυναμική μας παρουσία στη διεθνή αγορά και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, μας κατατάσσουν ανάμεσα στις επιχειρήσεις με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Εκτός από την εγχώρια αγορά, τα μπισκότα μας διατίθενται και στις παρακάτω χώρες:
Βέλγιο
Γαλλία
Γερμανία
Ηνωμένες Πολιτείες
Ηνωμένο Βασίλειο
Ινδία
Ισπανία
Ισραήλ
Ιταλία
Καναδάς
Κίνα
Κύπρος
Νότια Κορέα
Ολλανδία
Παλαιστίνη
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σαουδική Αραβία
Σερβία
Σουηδία
ΤαϊλάνδηΕπιπλέον, η εταιρία μας έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, όπως:
ALDI
BECKY'S
CARREFOUR
DELHAISE GROUP
KAUFLAND
LIDL
METRO
SPAR
TESCO
Η φήμη μας, ως εταιρίας σταθερά προσανατολισμένης στην ποιότητα των προϊόντων..................................και οι δυο εταιριες που αναφερω εχουν εξαιρετικα προιοντα,αφου ειναι δοκιμασμενα απο τα παιδια(και απο εμας φυσικα)που ειναι αυστηροι κριτες!!
-
Να και μια εταιρεία που παράγει προϊόντα για τη χημική βιομηχανία. Πολλές φορές για την παραγωγή χημικών προϊόντων εισάγονται οι πρώτες ύλες και τις περισσότερες φορές γίνεται μια απλή ανάμιξη με μικρή προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για την ΚΑΠΑΧΗΜ ΑΒΕΕ (http://www.kapachim.com/ , http://www.kapachim.gr/) η οποία στο ιδιόκτητο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα Βοιωτίας παράγει χημικές πρώτες ύλες για καλλυντικά και απορρυπαντικά. Αναλυτικότερα, είναι σε θέση να παρασκευάζει:
Σουλφονωμένα παράγωγα, που είναι οι βασικές πρώτες ύλες της βιομηχανίας παραγωγής αφρόλουτρων, σαμπουάν μαλλιών και κρεμοσάπουνων.
Αμινοξείδια, αλκυλολαμίδια και βεταΐνες, τα οποία επίσης είναι συμπληρωματικές πρώτες ύλες του τομέα παραγωγής απορρυπαντικών και καλλυντικών.
Ειδικές χημικές συνθέσεις που χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένες χρήσεις, όπως αφριστικά γεωτρυπάνων, πρόσθετα αφρο-μπετόν, πρόσθετα δομικών επιχρισμάτων και πηκτικά χλωρίου.
Ετοιμα υγρά απορρυπαντικά, τα οποία άλλα εργοστάσια απορρυπαντικών ακολούθως συσκευάζουν, καθώς και υγρά απορρυπαντικά για καθαρισμό πιάτων.Η ΚΑΠΑΧΗΜ το 2015 πραγματοποίησε αυξημένες κατά 3,7% πωλήσεις ύψους 24,2 εκατ. ευρώ, οι οποίες απέδωσαν αυξημένα κατά 51,8% κέρδη προ φόρων ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 7,8% των πωλήσεων. Τα καθαρά κέρδη της, ύψους 1,315 εκατ. ευρώ και ίσα προς το 5,4% των πωλήσεων και το 12,8% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της χρήσης, βελτιώθηκαν κατά 45,3%.
Η εταιρεία επίσης διαθέτει εργοστάσια σε Μαρόκο, Αλγερία και Ουκρανία.
-
Ζημιές 6,1 εκατ. ευρώ, το 2015, για τη βιομηχανία τροφίμων ΕΒΓΑ
Υψηλές ζημιές, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, κατέγραψε το 2015 η βιομηχανία τροφίμων ΕΒΓΑ, η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Κυρ. Φιλίππου και από το 2011 παράγει, μεταξύ άλλων, παγωτά με το σήμα της που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τον ολλανδικό επιχειρηματικό όμιλο Unilever. Ωστόσο, αύξησε τα έσοδά της για δεύτερο συνεχόμενο έτος, εμφάνισε θετικό αποτέλεσμα προ αποσβέσεων και τόκων και δημιούργησε προϋποθέσεις χρηματοοικονομικής εξυγίανσής της και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.
Η εταιρεία ασχολείται, εκτός της παραγωγής παγωτών για τον κλάδο Algida της Unilever και για την αγορά private label, με την παραγωγή και εμπορία κρουασάν και άλλων προϊόντων ζύμης, όπως πίτες και βάφλες, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά σήματα «Folie», «Trendy» και «Praleda». Το 2015 έπαυσε την παραγωγή και εμπορία χυμών φρούτων.Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, οι πωλήσεις της το 2015 ανήλθαν σε 32,6 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας εκείνες του 2014 (32,2 εκατ. ευρώ) κατά 1,4% σε ποσοστό ή κατά 0,4 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ ήταν υψηλότερα εκείνων του 2013 (28,1 εκατ. ευρώ) κατά 15,9% σε ποσοστό ή κατά 4,2 εκατ. ευρώ σε αξία. **Τα έσοδά της από τη διάθεση παγωτών στη Unilever μειώθηκαν κατά 8,3% σε 18,9 εκατ. ευρώ (58% των πωλήσεων), από 20,6 εκατ. ευρώ το 2014 (64% των πωλήσεων). **Αν απομονωθεί η δραστηριότητα που έπαυσε το 2015, η αύξηση των πωλήσεων ανέρχεται σε 7,4%.
Η επιχείρηση βελτίωσε εντυπωσιακά τα μεικτά και τα λειτουργικά αποτελέσματά της προ αποσβέσεων, βελτιώνοντας το μεικτό της περιθώριο κατά 3,7 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15%, από 11,3% το 2014). Κατέγραψε το 2015 αυξημένα κατά 35,4% μεικτά κέρδη ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) 0,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2014 (+1,2 εκατ. ευρώ).
Η βελτίωση των μεικτών αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει την αύξηση των κερδοφόρων πωλήσεων προϊόντων και τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.
Οι δαπάνες διάθεσης (4,9 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 10,8%, λόγω αυξημένων εξαγωγών, ενώ οι δαπάνες διοίκησης (2 εκατ. ευρώ) μειώθηκαν κατά 12,1%. Μειωμένα κατά 0,2 εκατ. ευρώ ήταν τα λοιπά λειτουργικά έξοδα-ζημιές.
Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν προβλέψεις για κινδύνους και άλλες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες 1,2 εκατ. ευρώ, με αποσβέσεις 2,8 εκατ. ευρώ (2,85 εκατ. ευρώ το 2014) και με χρηματοοικονομικές δαπάνες 2,9 εκατ. ευρώ (8,95% των πωλήσεων) έναντι 2,55 εκατ. ευρώ το 2014 (7,9% των πωλήσεων).
Κατόπιν αυτών η ΕΒΓΑ κατέγραψε μειωμένες κατά 13,8% ζημιές προ φόρων 5,6 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. ευρώ το 2014) και μετά τους φόρους μειωμένες κατά 7,3% ζημιές 6,1 εκατ. ευρώ (6,6 εκατ. ευρώ το 2014).
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2015 προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, που η εταιρεία έχει από ετών υιοθετήσει, ενώ τα συγκριτικά στοιχεία της χρήσης 2014 έχουν εν μέρει επαναδιατυπωθεί.
Τα ενσώματα αναπόσβεστα πάγια στοιχεία της εταιρείας, που διευθύνεται από τους Αθ. - Κ. Φιλίππο και Γ. Βρεττό και κατέχει μετοχές της συγγενικής εταιρείας Elbisco Συμμετοχών, στις 31.12.2015 ήταν μειωμένα κατά 2,1%, σε 65,2 εκατ. ευρώ, από 66,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, στη διάρκεια της χρήσης υλοποίησε πάγιες επενδύσεις 1,3 εκατ. ευρώ (επίσης 1,3 εκατ. ευρώ το 2014).
Τα ίδια κεφάλαιά της στις 31.12.2015 παρέμειναν αρνητικά (-7,6 εκατ. ευρώ έναντι -10,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), ενώ το σύνολο των απασχολουμένων κεφαλαίων της ήταν ύψους 76,2 εκατ. ευρώ (76,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα).
Ο τραπεζικός δανεισμός της στις 31.12.2015 ήταν μειωμένος κατά 2,5%, ανερχόταν σε 47,5 εκατ. ευρώ (48,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν) και εμφανιζόταν κατά 76,5% μακροπρόθεσμος, αν και δεν έχουν επιτευχθεί οι προβλεπόμενοι από τις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας χρηματοοικονομικοί όροι, που συνόδευαν την αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεών της με τις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Attica και Eurobank, στα μέσα του 2013. Επίσης, οι συνολικές δανειακές και μη δανειακές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων, μειώθηκαν κατά 3,4% (-3 εκατ. ευρώ) και περιορίστηκαν σε 83,9 εκατ. ευρώ.
Η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της (8,3 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 25,9 εκατ. ευρώ μικρότερη από την αξία των πάσης φύσεως βραχυπρόθεσμων, απαιτητών εντός του 2016 υποχρεώσεών της (34,2 εκατ. ευρώ), γεγονός που συναρτάται ασφαλώς και με τη φύση της δραστηριότητας παραγωγής προϊόντων εποχιακού χαρακτήρα για λογαριασμό τρίτων. Τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31.12.2015 ανέρχονταν σε 0,15 εκατ. ευρώ (0,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν). Για εξασφάλιση των δανείων της έχουν παρασχεθεί προσημειώσεις ποσού 75 εκατ. ευρώ, υπέρ των πιστωτριών Τραπεζών.
Οφειλή της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, που αφορά υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΔΟΥ, Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΚΑ, έχει κατά το ποσό των 6 εκατ. ευρώ υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 μηνιαίες δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό αφορά τρέχουσες οφειλές.
Προκειμένου, όπως αναφέρει, να αντιμετωπίσει τα θέματα ρευστότητας που θα προέκυπταν εφόσον εξυπηρετούσε τις αποπληρωμές κεφαλαίου σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις δανείων, αλλά και να ανασυνταχθεί, η επιχείρηση αιτήθηκε την αναδιάρθρωση ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων της, ζητώντας ευνοϊκότερους όρους εκτοκισμού και αποπληρωμών κεφαλαίου. Αναμένει, δε, ότι θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σχετική συμφωνία.
Οι μέτοχοί της το 2015 αποφάσισαν δυο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εισφέροντας στη διάρκεια της χρήσης 8,1 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια ανάλογης αύξησης ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, που είχε υλοποιηθεί το 2014. Επίσης, η ΕΒΓΑ απορρόφησε τη συγγενική της εταιρεία ΕΒΓΑ Συμμετοχών, ενώ στις αρχές του 2016 αποφασίστηκε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,9 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση δηλώνει ότι θα γίνουν ανάλογες αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της και την αναστροφή των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, ώστε να εκλείψουν και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 47 και 48 του ν. 2190/1920. Αυτές που έγιναν το 2015 της επέτρεψαν να εξοφλήσει στις Τράπεζες τόκους μιας χρήσης, να μειώσει το ύψος του δανεισμού της, να μειώσει επίσης σημαντικά τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές και να υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία, λανσάροντας σε όλες τις κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται νέα προϊόντα, τα οποία δημιούργησε το τμήμα R&D της εταιρείας.
Κατά το 2016 η ΕΒΓΑ προσβλέπει σε βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της, τήρηση των ρυθμίσεων για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών της προς το Ελληνικό Δημόσιο, περαιτέρω βελτίωση του κόστους παραγωγής, αύξηση των πωλήσεων παγωτών της στη Unilever για αγορές του εξωτερικού, καθώς και των απευθείας πωλήσεων παγωτών της στην αγορά private label.
Το μερίδιο των παγωτών ΕΒΓΑ, αποκλειστικός παραγωγός των οποίων είναι η εταιρεία, εκτιμάται ότι ήταν 15,6% το 2015, μόλις μία περίπου εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερο από εκείνο της πρώτης σε μερίδιο εταιρείας. Ειδικότερα στην αγορά private label το μερίδιο της επιχείρησης εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 25%.
Επίσης, το μερίδιο των κρουασάν της εταιρείας στην αγορά των επώνυμων σημάτων εκτιμάται ότι ήταν 6,1%, ενώ ανερχόταν σε 12,1% στη συνολική αγορά κρουασάν.
Οι συνολικές πωλήσεις της ΕΒΓΑ, που διαθέτει μεγάλη βιομηχανική μονάδα με στεγασμένα κτίρια 29.500 τ.μ. στην περιοχή του Βοτανικού στον νομό Αττικής, τη χρονική περίοδο 2005-2015, δηλαδή στο διάστημα των έντεκα αυτών ετών, ανήλθαν σε 672,3 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυτές απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 49,8 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 7,4% των πωλήσεων και το 4,1% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων της περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμα της εταιρείας προ φόρων ήταν ζημιές 62 εκατ. ευρώ και μετά την πρόβλεψη για φόρους ζημιές 65,6 εκατ. ευρώ, ίσες προς το 9,8% των πωλήσεων, καθώς το 2010 είχε αναφέρει ζημιές 33,2 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλών μη επαναλαμβανόμενων δαπανών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους, ήταν κερδοφόρος μόνο κατά τις πέντε από τις έντεκα εξεταζόμενες χρήσεις.
Οι πωλήσεις της το 2005 ήταν της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ. Κατά την εξεταζόμενη περίoδο, οι μεγαλύτερες πωλήσεις της, ύψους 95,2 εκατ. ευρώ, είχαν καταγραφεί το 2007 και προέρχονταν κυρίως από τη διάθεση παγωτών με το σήμα της, μέσω δικού της δικτύου. Επίσης, τα μεγαλύτερα κέρδη της μετά τους φόρους, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, είχαν καταγραφεί το 2011 και οφείλονταν σε έκτακτα έσοδα.
Με την παρούσα εταιρική μορφή η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί διάδοχο σχήμα της παλαιάς, ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΓΑ.
Εξάγει προϊόντα της στις χώρες Αλβανία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Ουγγαρία και Πορτογαλία.
Στις 31.12.2015 απασχολούσε 246 εργαζόμενους, έναντι 255 στις 31.12.2014, ενώ ο μέσος όρος των εργαζομένων της το 2015 ήταν 346, έναντι 298 το 2014. Διέθεσε για μισθούς, ημερομίσθια και άλλες παροχές του διευθυντικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού της, καθώς και για εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, 7,88 εκατ. ευρώ, έναντι 7,51 εκατ. ευρώ το 2014. Σε μέλη της διοίκησης της εταιρεία διετέθησαν αμοιβές 0,39 εκατ. ευρώ, έναντι 0,47 εκατ. ευρώ το 2014.
http://www.inr.gr, 15 Σεπτεμβρίου 2016
ΣΣ Ας σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της εταιρείας πήρε φωτιά το 2009 ενώ παλιότερα απαχολούσε ως και 1000 εργαζόμενους
-
Πάει και αυτή...
Δευτέρα, 19-Σεπ-2016 08:18
Την Παρασκευή η 'αυλαία' για τη Softex
της Αλεξάνδρας ΓκίτσηΉταν στα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι εργαζόμενοι της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) ενημερώνονταν από τη διοίκηση της ότι το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας στον Βοτανικό διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του. Οκτώ μήνες μετά από εκείνη την ημέρα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να παιχτεί η τελευταία πράξη για μια από τις πλέον ιστορικές βιομηχανίες της χώρας.
Την ερχόμενη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 12:00 λοιπόν έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι, πέραν της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων της απελθούσας χρήσης, των πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου και των αμοιβών αυτού, είναι η υιοθέτηση μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 47 του κ.ν. 2190/1920 (σ.σ. προβλέπει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου), αλλά και την επικύρωση της από 18 Ιανουαρίου απόφασης του διοικητικού συμβουλίου για οριστική διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας και έναρξης των σχετικών ενεργειών καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας όλου του υπηρετούντος στην εταιρεία προσωπικού.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως στις 16 Μαρτίου, δηλαδή προ εξαμήνου, είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, τριμερής συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex με θέμα την απόφαση της μητρικής εταιρείας, της ιταλικής Bolton Group, να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Εκείνη η συνάντηση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο με το υπουργείο να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά από τη συνάντηση πως: 'βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας εναλλακτικών λύσεων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.”
Σε οικονομικό επίπεδο η Αθηναϊκή Χαρτοποιία εμφάνισε το 2014 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) τζίρο 44,37 εκατ. ευρώ από 49,298 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013, με διευρυμένος όμως ζημιές προ φόρων στα 4,982 εκατ. ευρώ από 1,468 εκατ. ευρώ το 2013 και ίδια κεφάλαια τα οποία είχαν καταστεί το 2014 μικρότερα από το μισό (1/2) του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου συνέτρεχαν οι λόγοι εφαρμογής του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920. Αν και παραμένει άγνωστο πως κινήθηκαν τα οικονομικά της μεγέθη το 2015 (ο ισολογισμός της δεν είχε αναρτηθεί έως χθες στο site της ούτε στο ΓΕΜΗ), με βάση τις μετρήσεις πωλήσεων εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το brand Softex παρέμεινε ισχυρό και τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αγοράς (σ.σ. η μέτρηση κατανάλωσης εξετάζει την περίοδο από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Ιουλίου) το brand softex διατήρησε την τρίτη θέση σε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων (χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, ρολό κουζίνας) και τη δεύτερη μεταξύ των επωνύμων προϊόντων των συγκεκριμένων κατηγοριών.
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3155 ... -ti-softex
Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.