-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
το μονο που καταλαβα απο αυτους που υποστηριζουν οτι τα 'καλα λαστιχα στον πισω αξονα' ειναι οτι κανεις δεν δινει σαφη απαντηση, ναι κυριοι το ιδανικο θα ειναι να μπουν 2 λαστιχα ιδια, το ιδανικο ομως καποιες φορες δεν ειναι εφικτο λογο διαφορων συνθηκων, τοτε τι κανουμε? εχετε ποτε φορεσει ακομα και τη ρεζερβα αναγκης στον μπροστινο αξονα και να κανετε 200-300 χιλιομετρα ταξιδι? αν οχι ειναι πολυ ωραια η θεωρια, αν ναι δεν θα υποστηριζατε αυτη τη θεωρια γιατι θα ξερατε το ποσο κουραστικο ειναι να κανεις ταξιδι και να βαζεις συνεχεια ζορι στο τιμονι για να κρατας στην ευθεια το αυτοκινητο, τι ωραια ξεκινηματα κανει σε ανηφορα με χαμηλο συνελεστη τριβης απο τον δρομο ισως και σε καποια βροχη, τι ωραιο φρεναρισμα εχει σε παρομοιο δρομο ακομα και με χαμηλες ταχυτητες, το ΄ποσο επικινδυνο ειναι αυτος ο τροχος να βρεθει στο εξωτερικο μερος της στροφης στις ιδιες συνθηκες δρομου.
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.Αφού βαριέσαι να γκουκλάρεις(στα site των εταιριών κατασκευής ελαστικών εννοώ)......σε ρωτώ το εξής:οδηγάς ένα αμάξι,είτε προσθιοκίνητο είτε πισωκίνητο,πότε θα μπορέσεις να το ελέγξεις καλύτερα:άν σου φύγει ο κώλος,ή άν σου φύγει το μπροστινό;
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
το μονο που καταλαβα απο αυτους που υποστηριζουν οτι τα 'καλα λαστιχα στον πισω αξονα' ειναι οτι κανεις δεν δινει σαφη απαντηση, ναι κυριοι το ιδανικο θα ειναι να μπουν 2 λαστιχα ιδια, το ιδανικο ομως καποιες φορες δεν ειναι εφικτο λογο διαφορων συνθηκων, τοτε τι κανουμε? εχετε ποτε φορεσει ακομα και τη ρεζερβα αναγκης στον μπροστινο αξονα και να κανετε 200-300 χιλιομετρα ταξιδι? αν οχι ειναι πολυ ωραια η θεωρια, αν ναι δεν θα υποστηριζατε αυτη τη θεωρια γιατι θα ξερατε το ποσο κουραστικο ειναι να κανεις ταξιδι και να βαζεις συνεχεια ζορι στο τιμονι για να κρατας στην ευθεια το αυτοκινητο, τι ωραια ξεκινηματα κανει σε ανηφορα με χαμηλο συνελεστη τριβης απο τον δρομο ισως και σε καποια βροχη, τι ωραιο φρεναρισμα εχει σε παρομοιο δρομο ακομα και με χαμηλες ταχυτητες, το ΄ποσο επικινδυνο ειναι αυτος ο τροχος να βρεθει στο εξωτερικο μερος της στροφης στις ιδιες συνθηκες δρομου.
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.Αφού βαριέσαι να γκουκλάρεις(στα site των εταιριών κατασκευής ελαστικών εννοώ)......σε ρωτώ το εξής:οδηγάς ένα αμάξι,είτε προσθιοκίνητο είτε πισωκίνητο,πότε θα μπορέσεις να το ελέγξεις καλύτερα:άν σου φύγει ο κώλος,ή άν σου φύγει το μπροστινό;
σε ταχυτητες πολης και γενικα μεσα στο ορια κυκλοφωριας συνηθως ειναι ελεγχομενες και οι 2 καταστασεις.
προτειμω να εχω τα καλα εκει που πιθανα θα με σωσουν απο την ζημια ή κατι παραπανω οταν θα χρειαστω την μεγιστη αποδοση των φρενων μου και δεν θα την εχω γιατι τα καλα λαστιχα ειναι πισω. -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Καλημέρα. Μετά την αλλαγή της 4άδας ελαστικών, σκέφτομαι και την αλλαγή του ελαστικού της ρεζέρβας, διάστασης 205/55/16. Αυτό που είχε από τη μάνα του ήταν Bridgestone Turanza και προφανώς λόγω 10ετίας από την αγορά του αυτοκινήτου είναι ακατάλληλο πλέον για χρήση, αν χρειαστεί. Το φόρεσα 1 φορά πριν 3 χρόνια κι έκανα με αυτό γύρω στα 500 χλμ.
Έχετε κάτι να μου προτείνετε για αλλαγή; Να βάλω το απολύτως φτηνότερο που θα βρω, γύρω στα 55 ευρώ, ή κάτι καλό γύρω στα 70 ευρώ; Τι κάνετε εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις;Αφου η ρεζερβα εχει κανονικές διαστάσεις γιατι δεν την άλλαξες με ενα απο τα παλιά σου λαστιχα που έβγαλες;
Φίλε μου η ρεζέρβα έχει κανονικές διαστάσειςστη λογική ότι η διάσταση που ερχόταν στο στάνταρ εξοπλισμό ήταν η 205/55/16. Εγώ όμως είχα βάλει εξτρά 17άρες (εργοστασιακές κατά την παραγγελία του αυτοκινήτου) με ελαστικά 225/45/17, οπότε τώρα που έκανα την αλλαγή δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα παλιά 17άρια για τη ρεζέρβα.
Λεφτά υπήρχαν άραγε τώρα πόσοι θα κάνανε πισω στην αλλαγη σε μεγαλύτερη ζαντα
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο για ελαστικά 195/60R16 89V, διαπίστωσα ότι διαθέσιμα είναι μόνο τα εξής:- Nexen N blue eco..................300 €
- Falken Ziex ZE914.................420 €
- Toyo Proxes CF2...................420 €
- Michelin Energy Saver.............450 €
- Continental PremiumContact 2...450 €
Όπως βλέπετε, οι επιλογές είναι λίγες και σχετικά ακριβές.
Τείνω προς τα Michelin που, αν και παλιά λάστιχα πλέον- είναι γνωστής ποιότητας.
Άλλωστε αυτά φοράει το αυτοκίνητο και είμαι ευχαριστημένος.
Τα continental για άνεση
Τα Michelin για πολλά χιλιόμετρα
Τα nexen αν δεν έχεις λεφτά
Τα toyo και τα falken οι καλύτερες all round επιλογές. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Θεωρω τα CF2 ανωτερα απο τα michelin.........Τα continental για άνεση
Τα Michelin για πολλά χιλιόμετρα
Τα nexen αν δεν έχεις λεφτά
Τα toyo και τα falken οι καλύτερες all round επιλογές.Τα Nexen, να πω την αλήθεια, δεν τα εμπιστεύομαι.
Τα Conti είναι στα ίδια λεφτά με τα Michelin χωρίς να είναι καλύτερα σε καμία κατηγορία.
Τα Falken έχουν καλές επιδόσεις σύμφωνα με δοκιμή του ADAC (βλ. προηγούμενο post), όμως φθείρονται γρήγορα, επομένως χάνουν το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής.
Τα Toyo έχουν δείκτη ταχύτητας H (210 km/h) αντί για V (240 km/h) που φοράει το αυτοκίνητο. Βέβαια, σπανίως ανεβαίνω πάνω από 160 km/h αλλά το αμάξι έχει τελική 230 και δεν ξέρεις ποτέ...Οι 4 Τροχοί σε μια δοκιμή του 2009, μεταξύ Michelin Energy Saver & Pilot Exalto, Bridgestone Turanza ER300, Conti PremiumContact 2 & SportContact 2, Pirelli P7 & Zero Rosso, βγάζουν καλύτερα τα Energy Saver.
http://library.techlink.gr/4t/article.a ... icle=12664Οι παραπάνω λόγοι είναι που με οδηγούν προς τα Michelin Energy Saver.
-
τα ΤΟΥΟ δεν βγαίνουν με δείκτη V;;;;αν οχι μην τα βάλεις αφού το αμάξι σου έχει τόσο υψηλή τελική,πας δεν πας με τόσα.....
απο εμένα 2η επιλογή τα FALKEN..... -
Ο μέσος οδηγός την υπερστροφή δύσκολα μπορεί να την ελέγξει ειδικά με εμπροσθοκίνητο αυτοκίνητο. Τι είναι πιο πιθανό? Να σου πεταχτεί κάτι στο δρόμο και να πλακωθείς στα φρένα ή να μπεις με τα χίλια σε στροφή και να πατήσεις απότομα φρένα? Που έχεις περισσότερες πιθανότητες να ελέγξεις ένα αυτοκίνητο άμα σκάσει ένα ελαστικό, στον εμπρός ή στον πίσω? Ας αρκεστούμε στα απλά και στα πιο λογικά, ούτε φινλανδοί οδηγοί είμαστε ούτε έχουμε οι περισσότεροι αγωνιστικές καταβολές. Ας μάθουμε να βάζουμε ζώνη ασφαλείας και κράνος και θα έχουμε κάνει αρκετά!
-
Σε μια κατηφορική στροφή αν πατήσεις φρένο θα πετάξει κώλο 80%-100% (ανάλογα με το στήσιμο). ΔΕΝ χρειάζεται να 'πηγαίνεις με χίλια' για να συμβεί αυτό. Βάλε και το ότι δεν έχεις ορατότητα στη στροφή...
Αλλά να το πω πιο απλά. Τα τροχαία κατά βάση γίνονται σε στροφές.
Στο δρόμο δεν σκοτώνει η χαμηλή πρόσφυση, σκοτώνει η έκπληξη. Για αυτό πάψτε να ασχολείστε με το στεγνό και κοιτάζετε το βρεγμένο και πόσο προοδευτικό είναι ένα λάστιχο. Όχι κρατάει/κρατάει/τράκαρα...
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.καλα τα βιντεο της μισελεν, αλλα στην πραξη τις εχω ζησει αυτες τις περιπτωσεις και ειναι ακριβως οπως τα αναφερεις
-
Τα περισσότερα και μεγαλύτερα τροχαία γίνονται σε διασταυρώσεις.
Ο κακός και μέτριος οδηγός θα πάρει το αμάξι να πάει στον προορισμό του ενώ δεν έχει λάστιχα στον πίσω ή στον μπροστά άξονα.
Ο γνώστης θα το αφήσει και θα πάει με Μ.Μ.Μ ή με ταξί.
Αυτός όμως που θα το πάρει (ο μέτριος) πριν σκοτωθεί με υπερστροφή θα έχει σκοτωθεί ή σκοτώσει απ τα μούτρα.
Αν πηγαίνεις 'νορμάλ' πριν την στροφή και σου πετάει 'κώλο' με φρένα και ίσιο τιμόνι τότε δεν έχει νόημα γιατι δεν θα στρίψεις ποτέ. -
Απλως ενημερώνω οτι πριν ενα μηνα περιπου εβαλα τα Dunlop streetresponse 2 (155/65 14) στο Τwingo μου (2005) και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος σε στεγνο και βρεγμενο.
-
Πρώτη εντύπωση απο Pirelli cinturato p7 οτι ειναι πολύ πιο άνετα των Bridgestone Turanza er 300 (205/55/16)
-
Το αυτοκίνητο μου Citroen c4 1.4 ήρθε απο το
εργοστάσιο με Michelin energy.Μετα απο 15.000χλμ αγανάκτησα και τα έβγαλα.Γλιστρούσε παντού και τα abs και esp δούλευαν υπερωρίες με νορμάλ οδήγηση.
Τι να λέει κι αν φαινόταν καινούρια..Έβαλα vredestein
sportrac 5 σε διάσταση 205/55/16.Αργεί λιγο να ζεσταθεί και έχει θόρυβο αλλά το λάστιχο με έχει ικανοποιήσει παρα πολυ σε κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο ακόμη και μετα απο 30.000χλμ που το φοράω.
Μάλλον και το επόμενο θα είναι vredestein.. -
Ο χρήστης shopoyk έγραψε:
- Μακριά από το saver....μπορεί στην αρχή να είναι πολύ καλό, αλλά μετά από 15 με 20,000 χιλιόμετρα κάνεις πατινάζ.
Θα διαφωνήσω... Στα 6 χρόνια και 60.000 km που τα κράτησα, ABS/ESP δεν τέθηκαν σε λειτουργία ούτε μία φορά.
-
- Μακριά από το saver....μπορεί στην αρχή να είναι πολύ καλό, αλλά μετά από 15 με 20,000 χιλιόμετρα κάνεις πατινάζ.
Θα διαφωνήσω... Στα 6 χρόνια και 60.000 km που τα κράτησα, ABS/ESP δεν τέθηκαν σε λειτουργία ούτε μία φορά.
Προφανως οδηγας πολυ ηπια .........μετα απο τοσα χρονια και χλμ,ΔΕΝ γινεται να μη χαζοσπιναρουν
-
Κοιτωντας μτχ αυτοκινητο εχω ψιλοκαταληξει σε ενα με 3.5 χρονια λαστιχα και 23.000 . τα αλλαζω αμεσα ή βγαζει λιγο καιρο ακομη ; ειναι τα potenza 225~45 r17
-
Ο χρήστης conkal έγραψε:
Κοιτωντας μτχ αυτοκινητο εχω ψιλοκαταληξει σε ενα με 3.5 χρονια λαστιχα και 23.000 . τα αλλαζω αμεσα ή βγαζει λιγο καιρο ακομη ; ειναι τα potenza 225~45 r17Ζορισε τα λιγο να δεις που βρισκονται,χειμωνας ερχεται.....
Απο χλμ εχουν λιγα,απο χρονια εισαι προς αλλαγη -
Ο χρήστης shopoyk έγραψε:
- αυτήν την αλλαγή εμπρός-πίσω ελαστικών, είμαι σίγουρος κάποιος Έλληνας τη σκέφτηκε...
Όχι, αναγράφεται στα manuals των αυτοκινήτων.
- Τα michelin μπορεί να μην είναι τα κορυφαία παντού και πάντα, αλλά έχουν τις πιο προοδευτικές αντιδράσεις στο όριο. Στους Ελληνικούς δρόμους, μόνο michelin.
Γενίκευση και άρα λανθασμένη. Όλες οι εταιρείες έχουν λάστιχα που συμπεριφέρονται ανάλογα. Εξαρτάται από το τι ζητάει κανείς από ένα λάστιχο.
Κοιτωντας μτχ αυτοκινητο εχω ψιλοκαταληξει σε ενα με 3.5 χρονια λαστιχα και 23.000 . τα αλλαζω αμεσα ή βγαζει λιγο καιρο ακομη ; ειναι τα potenza 225~45 r17
Μόνο οδηγώντας θα το καταλάβεις αυτό.
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Προφανως οδηγας πολυ ηπια .........μετα απο τοσα χρονια και χλμ,ΔΕΝ γινεται να μη χαζοσπιναρουν
Αυτό που λες ισχύει, με την έννοια ότι η οδήγησή μου είναι αυτή του μέσου οικογενειάρχη που δεν έχει σπορ ανησυχίες. Νομίζω πάντως ότι μεγάλο ρόλο παίζει επίσης ότι το αυτοκίνητο παρκάρει σε κλειστό γκαράζ. Αν δεν κάνω λάθος, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη φθορά του ελαστικού.
-
Αυτό που λες ισχύει, με την έννοια ότι η οδήγησή μου είναι αυτή του μέσου οικογενειάρχη που δεν έχει σπορ ανησυχίες. Νομίζω πάντως ότι μεγάλο ρόλο παίζει επίσης ότι το αυτοκίνητο παρκάρει σε κλειστό γκαράζ. Αν δεν κάνω λάθος, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη φθορά του ελαστικού.
παίζει τεράστιο ρόλο αναμφίβολα.......
το έχω διαπιστώσει και εγώ,το 6 που είναι σε γκαράζ ψήνομαι να τα κρατήσω για 5ο χρόνο με αρκετή προσοχή πλέον στο βρεγμένο.Απεναντίας το ατος που είναι στο δρόμο,στην 3ετία τα αλλάζω ανεξάρτητα απο τα χλμ.....
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]